2010-07-27 19 浏览
中午十二時到達餐廳, 已有不少客人了, 其中不乏日本人, 我們要了吉列大蝦豬排定食和吉列炸生蠔定食.這裡的侍應服務很好, 首先詳細解釋醬汁的運用, 以及告知我們飯和椰菜絲均可無限次加添.我們將芝麻磨碎, 然後加入梅子醬, 很香! 但其實沒有芝麻也可.有兩種醬汁供椰菜絲同食: 酸酸的醋醬汁, 及香濃的紫菜醬汁, 兩者也好味道, 所以我們吃了很多椰菜絲, 可以中和一下炸物的油膩感. 麵豉湯一般. 米是日本米, 煙韌且黏黏的, 不錯! 侍應非常勤快主動, 每當她們看到飯或椰菜絲稍缺時, 便會慇勤地詢問是否需要加添.吉列大蝦非常大隻, 炸得很香脆, 而且肉質爽口彈牙, 跟tartar sauce很夾很好味.吉列生蠔炸得剛剛好, 中間不太熟, 仍保持蠔的肉汁, 很香很新鮮, 我認為跟tartar sauce是最好食.吉列豬排香脆鬆軟, 厚肉味美, 一啖咬下去真有幸福的感覺! 這個跟梅子醬簡直無得彈!最後有西瓜作飯後果, 清涼爽甜, 為這餐作個完結.雖然價格屬於中上, 但全部食材又新鮮又大件, 而且炸得香脆可口, 實在是物有所值!

最後有西瓜作飯後果, 清涼爽甜, 為這餐作個完結.

2010-07-21
  • 吉列豬扒
2010-07-21 10 浏览
吃過"銀座梅林"、"Hip Katsu"及"浪漫館"的吉列後,心想是時候回到日式吉列的老祖宗"Tonkatsu"吃一次了....吃的仍是一向吃慣的蠔加豬柳定食。縱然一個定食便要索價一百六十多個大洋,不過以質素而論,久不久來一趟,小弟還是覺值得一來的.....先用一支小棍將缽內的芝蔴弄碎,再放上豬扒醬拌勻,已是許多吉列豬扒店的例牌先行動作。但能首先體驗這個自己一向認為好玩多過實際作用的,此地還是第一家....麵豉湯一直不是這裡的強項,味太鹹至咯喉,沒有魚鮮味。自從許多年前在日本首喝加入了三文魚骨腩的麵豉湯,現在在香港喝到的,總不能讓人稱心滿意....椰菜絲依舊切得幼細,吃落嗦嗦聲的,很新鮮。吃多一兩箸,就能消去吉列炸物之油膩了...飯從前吃到都是樣子肥嘟嘟的日本米,但今天遇到的卻是長身的,在燈光照射下不見晶瑩發亮,黏性也不夠強,令人有點失望....豬柳肉質雖鬆軟但欠點肉汁,麵包糠脆漿帶點甩漏,不過幸好油份不多,看來事後嗦油的程序已做足;炸蠔一向是這店的店自慢出品,這日吃到的,外層脆漿夠實淨,不過厚亦炸得不油膩,再咬深入一些,鮮甜的蠔汁便爆發出來,質感又滑又creamy實是best in

.....

....

....

實是best in the town之選.....

光是為了這件炸蠔,已能分出勝負了
.....
2010-07-19 10 浏览
很久沒有光顧了, 便再來試試, 5點9到達, 等到6點開始派飛仔, 再次光顧, 食物水準仍非常好, 我們二人叫了一份吉列海鮮雜會, 一份吉列豬柳, 海鮮十分鮮味, 而豬柳也不錯 (豬柳比豬扖好吃, 沒有鞋口的感覺) !而侍應也很細心, 為我們添加了三次椰菜司, 再點埋特有的紫菜汁很是美味, 白飯也是用日本珍珠米, 也是任添 ! 只是我們都沒有添加白飯, 因為己很飽很滿足了, 最後再上西瓜, 十分甜 !唯一美中不足的是, 炸物和飯好像沒有銅鑼灣分店的好, 那個的食物好似較熱 !

2010-07-17
  • 炸蠔
2010-07-13 10 浏览
回港不足一星期,已經吃了超過五次日本菜太約年幾之前在親戚介紹下來過丼吉吃吉列豬扒,之後便念念不忘因為自己本身是不吃吉列的食物的,但來過後卻使我刮目相看可能是自己見識少? 記得這店舖很多東西都令我印象深刻,由擠檸汁的夾子到生菜絲到磨芝麻,都曾給我一種很新鮮的感覺。今次選擇在紀念日第二次來吃飯,以這個budget,在豬扒和放題之間掙扎了很久到最後因為覺得旺角的放題餐廳太嘈吵所以打消了念頭.那天是星期天,下午才打電話去訂枱,當然是沒有位了但待應說有三份二的枱都是留給WALK IN客的,於是便決定早點去碰碰運氣太約六點四到達,當時餐廳還是「準備中」,看見門外很多人在等,以為要等很久但原來他們都是訂了位的客人,結果不消十分鐘便有位了,而且還是四人枱! 那刻心想…竟然?!兩人點了一個二人份量的吉列豬扒加豬柳定食和額外叫了一個軟殼蟹, 軟殼蟹都算肥同多肉,不會太油膩和厚粉,好食. 吉列豬扒和豬柳定食水準依然,始終這是一間吉列豬扒專門店吧…炸物均用一個網塾高,不怕被生菜絲的汁浸淋,上菜時附有MUSTARD及海鹽,待應說海鹽能帶起肉的鮮味,但個人認為好像起不了什麼作用對我來說點燒汁和芝麻的MIXTURE
回港不足一星期,已經吃了超過五次日本菜
太約年幾之前在親戚介紹下來過丼吉吃吉列豬扒,之後便念念不忘
因為自己本身是不吃吉列的食物的,但來過後卻使我刮目相看
可能是自己見識少? 記得這店舖很多東西都令我印象深刻,
由擠檸汁的夾子到生菜絲到磨芝麻,都曾給我一種很新鮮的感覺。
到最後因為覺得旺角的放題餐廳太嘈吵所以打消了念頭.
那天是星期天,下午才打電話去訂枱,當然是沒有位了
軟殼蟹都算肥同多肉,不會太油膩和厚粉,好食.
吉列豬扒和豬柳定食水準依然,始終這是一間吉列豬扒專門店吧…
炸物均用一個網塾高,不怕被生菜絲的汁浸淋,
上菜時附有MUSTARD及海鹽,
待應說海鹽能帶起肉的鮮味,但個人認為好像起不了什麼作用
對我來說點燒汁和芝麻的MIXTURE已經好好味呢
我喜歡豬柳多點,它比豬扒稔和多汁
除了炸物外,丼吉最吸引我的便是它們的生菜絲
那個紫菜汁真的一流,有紫菜的香味,略帶微酸,很醒胃
由最初每次加一點汁再把樽放回原處,到之後把汁放在身旁
再之後連樽也不蓋上直接加汁,我想我們二人前前後後吃了半樽汁有多呢

白飯和菜絲任添,添飯對我來說沒有吸引力…因為我連一碗飯都食唔晒...
反而菜絲倒吃了很多!
飯後果是西瓜,好甜! 吃完一堆炸物後吃點清熱的生果感覺沒那麼油膩,很舒服
服務員的態度非常好,很有禮貌,餐廳環境也很舒適
如果要食吉列豬扒的話,暫時未有去試銀座梅林或其他專門店的打算呢…haha
這頓飯吃得很高興! =] 多謝我愛的你*

軟殼蟹
吉列豬扒,旁邊是我最愛的菜絲=]
豬柳比豬扒好食
mortar and pestle... 當時想起alevel做experiment的日子...:p
2010-07-11
纪念日
軟殼蟹
吉列豬扒,旁邊是我最愛的菜絲=]
豬柳比豬扒好食
  • 炸軟殼蟹
  • 生菜絲配紫菜汁
2010-07-12 124 浏览
天氣勁熱, 好晏先出門口行街, 行到落尖咀都已經八點半啦, 呢D時間諗住去邊間食嘢都唔駛排隊, 於是去了丼吉睇下, 點知原來門口仲有人排緊隊, 要等十五分鐘先入得去, 好嘢果然多人排入座後叫返次次來都叫既吉烈炸豬柳配蘿白蓉定食, 而女友叫了吉列炸大蝦拼吉列豬扒定食, 另外叫了一份炸軟殼蟹, 軟殼蟹不過不失味道唔太咸, 隻蟹本身有少少膏所以食落幾香口, 食完後我哋自己磨芝麻及加醬油準備主角出場兩份餐一拼而上Share來食, 所以個碟好長, 呢道既炸物水準唔錯, 其中以吉列炸豬柳最好食, 豬柳雖然厚身但食落好鬆化及唔會炸得太乾, 味道亦調得幾好的, 配以蘿白蓉醬汁來食實在精彩, 相比之下吉列炸蝦及吉列炸豬扒只係比較普通並無驚喜; 配菜的生菜絲有兩款醬汁可選, 我比較仲意有祡菜的醬汁, 我哋總共添食了四次生菜絲, D醬汁都差唔多俾我哋食哂, 最後埋單承惠$495
, 最後埋單承惠$495
炸軟殼蟹
吉列炸豬柳、吉列炸豬扒拼吉列炸蝦套餐
2010-07-11
吉列炸豬柳、吉列炸豬扒拼吉列炸蝦套餐
  • 吉列炸豬柳
2010-07-11 11 浏览
上次4個人去冇book位,等左都幾耐,今次6個人book定先去,都要等3-4個字,可想而知幾受歡迎~ (同時食店的確不太大)6個人叫左兩個3人 set,有吉列蝦,蠔,豬扒,同豬柳豬扒同豬柳較為普通,肉質有少少偏硬蠔同蝦味道非常好,炸完唔會冇晒原本既味道,蝦肉質食落有彈性而且好鮮 飯同椰菜絲任裝~ 椰菜絲加上店鋪提供既柚子汁好開胃,食完感覺都冇禁油膩!朋友都話飯好食,我就覺得冇咩特別吉列做到食落唔油膩而且保持到食物原本鮮味實屬難得,正!
6個人叫左兩個3人 set,有吉列蝦,蠔,豬扒,同豬柳
豬扒同豬柳較為普通,肉質有少少偏硬

朋友都話飯好食,我就覺得冇咩特別

吉列做到食落唔油膩而且保持到食物原本鮮味實屬難得,正!

2010-06-22
2010-07-10 13 浏览
今晚米米姐神神秘秘帶我到這間餐廳食飯慶祝,因為第一次來到,感覺餐廳面積都幾大,而且裝修好有日本feel,再加上我地坐卡位,有自成一角的感覺,私隱度甚高,坐位也寬闊,感覺不錯這裡全部都係食吉列餐,而且價錢並不便宜,心裡都有些擔心 最特別的是每人有一碗炒香了的芝麻,用一條木棒自己磨碎,再加特製醬汁來點吉列豬食的我們點了:吉列蝦併吉列帶子定食 - 炸得非常鬆脆,蝦有三大條,帶子有兩粒大大粒,非常有口感,再點些沙拉醬食,好味非常,正吉列豬拼吉列蠔定食 - 也是炸得非常鬆脆,豚肉厚身,所以食起上來啖啖肉,再點上芝麻醬,非常正而吉列蠔不但大隻鮮味,口感也很豐富兩款定食都會配上好味的味噌湯及煙"un"軟熟的日本飯,而伴菜的生菜絲感覺也很新鮮爽口,再加上紫菜汁或柚子汁,味道非常爽甜最正係飯同生菜絲是可以refill的 ~激讚還有西瓜食,令我們食完不會覺得太熱氣至於服務都很好,不會因為我們的座位自成一角就忽略了,不但主動斟茶,加飯及加生菜絲,還介紹怎樣食及點什麼醬汁值得一讚!

這裡全部都係食吉列餐,而且價錢並不便宜,心裡都有些擔心

我們點了:

而吉列蠔不但大隻鮮味,口感也很豐富

最正係飯同生菜絲是可以refill的 ~激讚
還有西瓜食,令我們食完不會覺得太熱氣

值得一讚!

芝麻醬
2010-07-06
生日
芝麻醬
  • 吉列豬扒
2010-06-29 5 浏览
目前為止我覺得這裡的炸生蠔是我吃過最好吃的而且這裡的服務生都很有禮貌 可惜每次來都要等20分鐘以上... 菜和飯可以免費任加那些菜加點醬真的很好吃 每人叫一個定食就可以吃得很飽了
目前為止我覺得這裡的炸生蠔是我吃過最好吃的

而且這裡的服務生都很有禮貌
可惜每次來都要等20分鐘以上...
菜和飯可以免費任加
那些菜加點醬真的很好吃

每人叫一個定食就可以吃得很飽了
2010-04-29
2010-06-23 65 浏览
deep-fried pork chop 吉列豬扒...deep-fried pork tenderloin 吉列豬柳...deep-fried oyster 吉列蠔...deep-fried prawn 吉列蝦...... 4-in-1 sampler plate for 3 people. plus soup, rice and all you can eat shredded cabbage salad.don't worry about deep-fried, they are really not that oily.the porks were very tender and fresh, the oysters and prawns were top tasty. wish you can get refills! but you don't have to, since for each person there were 1 piece each of oyster and prawn, and 2-3 pieces of the 2 porks. if you ar
deep-fried pork chop 吉列豬扒...
deep-fried oyster 吉列蠔...
deep-fried prawn 吉列蝦...

the porks were very tender and fresh, the oysters and prawns were top tasty. wish you can get refills! but you don't have to, since for each person there were 1 piece each of oyster and prawn, and 2-3 pieces of the 2 porks. if you are a hungry tiger, you should eat bowls and bowls of the unlimited cabbage!

the fun part is to grind your own sesame in a traditional pestle & mortar. then add your choices of 3 house-made sauces -- made with soybean, citrus/pear or seaweed.

the server was very helpful and explained to us how to order or prepare the sauces. seating was comfy & spacious. a/c was strong. the whole night's experience was worth the money!
attack of the deep-fried stuff!
2010-05-05
  • deep-fried pork chop
  • deep-fried oyster
2010-06-22 13 浏览
吉列做得好好, 用料夠新鮮和大兩個人點了兩個 set 試了四款種類 + 1 小食: 吉列豬扒+吉列蠔定食 -- 蠔夠 juicy, 新鮮, 讚! 豬扒略嫌"鞋" & 沒太大驚喜吉列豬柳 + 吉列蝦定食 -- 豬柳很軟熟和香口, 口感極佳!! 蝦夠甜又大隻,讚!! 芥末墨魚毛豆 (小食) -- 鮮墨魚仔 & wasabi日本毛豆, 好得意, 好開胃! 不太辣, 推介~ 白飯, 野菜免費 re-fill~
吉列做得好好, 用料夠新鮮和大
兩個人點了兩個 set 試了四款種類 + 1 小食:

白飯, 野菜免費 re-fill~
2010-06-12
  • 芥末墨魚毛豆
2010-05-16 11 浏览
今晚去食tst o既丼吉,因為未食過e間分店~ 所以試下~同cwb比較,tst間鋪係細d o既,不過服務就好過cwb好多,個小二成日唔該前,多謝後~今次友人係食豬扒,豬扒一d都唔juicy,仲有少少鞋...而本宮仍然係鐵膽炸蠔,不過就好似冇cwb咁熱辣辣,同肥美,只可以叫合格~http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=512
今晚去食tst o既丼吉,因為未食過e間分店~ 所以試下~
今次友人係食豬扒,豬扒一d都唔juicy,仲有少少鞋...

2010-05-12 33 浏览
今晚一行4人去食晚飯, 都等咗一陣先有位, 還安排我們坐卡位.order了個二人餐(列豬柳拼列豬扒) 吉列蝦 & 吉列蠔.先嚟每人一碗芝麻, 用附設的木棒磨碎芝麻. 豬柳及豬扒好淋! 好juicy!! 再加上磨碎的芝麻及醬汁, 正!吉列蠔好大隻而且好鮮美. 吉列蝦都ok! 生菜絲加上檯面的兩種醬汁, 真係好好味! 生菜絲和白飯都免費refill.

先嚟每人一碗芝麻, 用附設的木棒磨碎芝麻.

吉列蠔好大隻而且好鮮美. 吉列蝦都ok!

生菜絲加上檯面的兩種醬汁, 真係好好味!

生菜絲和白飯都免費refill.
吉列豬扒﹑吉列豬柳﹑吉列蠔﹑吉列蝦
2010-05-08
吉列豬扒﹑吉列豬柳﹑吉列蠔﹑吉列蝦
2010-04-21 13 浏览
終於試到呢間大名鼎鼎ge吉列專門店!!!一路都好期待呀叫左豬扒豬柳二人餐磨芝麻ge過程都幾好玩,又可以自己調節粗幼程度不過就唔好咁快落汁落去,因為d芝麻會好快稔好,講下個豬扒先,我覺得收呢個價錢可以做得更好! 雖然有豬味幾夠但係感覺略硬而且有d柴,唔知係咪失水準,我用三分一價錢食過更好的,反而豬柳好好多!!!夠嫩滑而且比豬扒更甜!!!一定要擇豬柳!!!椰菜超讚,侍應好殷勤咁幫我添,而且次次都夠凍又爽甜,加埋柚子汁好清爽!!!飯都好!!係一粒粒珍珠米,我又加個柚子汁落去,又好好味喎!!!值得一讚係服務態度一流,好有耐性而且有禮貌!!!下次會試炸蝦同蠔!!!!
終於試到呢間大名鼎鼎ge吉列專門店!!!
一路都好期待呀
叫左豬扒豬柳二人餐
磨芝麻ge過程都幾好玩,又可以自己調節粗幼程度
不過就唔好咁快落汁落去,因為d芝麻會好快稔

值得一讚係服務態度一流,好有耐性而且有禮貌!!!
下次會試炸蝦同蠔!!!!
2010-04-15
2010-04-07 29 浏览
最近食左三間唔同既吉列屋,分別係K11既"銀座梅林"、朗豪坊既"近又"同呢間,呢間係尾站,當中發現三間吉列屋各有特色,體驗到世事真係無完美! 呢度既定食有炸物、幾片西瓜、麵豉湯、絲切椰菜同飯,而呢度既麵豉湯係普通日式餐廳常見果種,同"銀座梅林"唔同。其中絲切椰菜同飯可refill。 吉列車海老定食:上時好興奮!但咬一啖就好失望…蝦既size大就好大…但蝦既肉質較實又唔爽、既無鮮味亦無蝦味、個吉列層又好厚… 要食大隻蝦出面大把選擇,唔洗係度捱貴蝦… 吉列豬柳併蠔定食:蠔既質素ok無驚喜。豬柳都唔錯好香同鬆,比"銀座梅林"既好!可能豚肉既品種唔同啦,但又無"近又"既甘好。 紫葉沙律汁:呢個幾特別,既有醒胃酸汁,亦有紫菜香味! 但另外個沙律汁就唔好提… "銀座梅林"、"近又"同"丼吉"既各項大比併!吉列炸漿:由"丼吉"勝出,炸漿最為企身同香脆,但色澤偏深。而"近又"都唔錯,可惜太乾身,會有機會刮損口 炸物 (以豬柳比較):"近又"既最香同鬆,千層豬果然有料到!"丼吉"無"出術"都甘鬆,都係唔錯,證明佢地處理豚肉有自己一手!絲切椰菜:其實質素方面,三間都差唔多,但"近又"既切得最幼細,而

要食大隻蝦出面大把選擇,唔洗係度捱貴蝦…

紫葉沙律汁:呢個幾特別,既有醒胃酸汁,亦有紫菜香味!
但另外個沙律汁就唔好提…

"銀座梅林"、"近又"同"丼吉"既各項大比併!

絲切椰菜:其實質素方面,三間都差唔多,但"近又"既切得最幼細,而椰菜仍爽口!最讚!

珍珠米飯:唔洗講,"銀座梅林"既最出色,詳情見該頁面。

沙律汁:"近又"既蘋果同青瓜口味最為有特色,兩款都各有fans
"丼吉"既紫葉沙律汁都幾特別。

總括而言:睇完各項比較,再考慮埋價錢,都係"近又"最抵!

"銀座梅林" : http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=157944#review2072083
吉列車海老定食
吉列豬柳併蠔定食
2010-04-01
吉列豬柳併蠔定食
2010-04-05 87 浏览
相信各位如果第一次到達店外,第一個感覺一定係『有無咁多人呀!?!?』 同最愛的老婆大人慶祝生日,想食日本嘢,所以初來"Tonkichi"報到,時間7點左右,以經見門外好多人排隊,我地排第7張枱,坐住等,睇下Menu佢d嘢真係幾貴,2人餐要$488,又會又貴又要等咁耐位都咁多人嘅,等到8:30終於有位了~~!!!我地叫左2個定食 ~ 吉列豬扒、吉列雜錦海鮮食之前先熱身 ~ 磨芝麻 ~ 磨完好香but之後加咗醬就只係得番醬味定食到了!!先由Waitress教d醬點用法,之後先食椰菜,無論加柚子or紫菜汁都係咁好味但係個白飯d飯硬左dd各位不如留肚食吉列嘢佢d吉列真係超正,唔會食到你成口油,相信你會一件不留食鬼晒佢!!就係咁樣~~~我地2個人滿足地離開

我地叫左2個定食 ~ 吉列豬扒、吉列雜錦海鮮

但係個白飯d飯硬左dd
各位不如留肚食吉列嘢

就係咁樣~~~我地2個人滿足地離開

熱身動作 ~ 磨芝麻
吉列雜錦海鮮
蟹肉好好味~!!
2010-04-01
生日
吉列雜錦海鮮
蟹肉好好味~!!
  • 吉列豬扒、