2011-04-03 29 浏览
今天差不多9點先去到但都要等半個鐘以上先有位.今天叫了二人套餐: 前菜:軟嗀蟹,主菜:吉列蠔,蝦,豬扒,豬柳, 湯,白飯配咖哩,2杯drink, 甜品:西瓜當中白飯同椰菜絲任食的雖然我只食過2次, 但服務同食物都算中上, 第一次來食時簡直覺得冇得頂, 因為我好怕熱氣的所以都好少食吉列, 但這間食店的確做得唔錯, 而且我覺得好食過k11嗰間.吉列蠔同蝦真係好好食.食完好full好飽, 我地仲係最後一枱走.
今天差不多9點先去到但都要等半個鐘以上先有位.

當中白飯同椰菜絲任食的

但這間食店的確做得唔錯, 而且我覺得好食過k11嗰間.

吉列蠔同蝦真係好好食.

食完好full好飽, 我地仲係最後一枱走.
2人套餐
2011-04-02
生日
2人套餐
2011-03-25 27 浏览
今日一行三人到此餐廳食,點了三個定食SHARE,分別是 : 吉列豬扒、大蝦帶子、吉列海鮮。食物約十分鐘送到,店員細心介紹各種醬汁。吉列豬扒鬆化無比、大蝦帶子香脆可口、吉列海鮮鮮味無窮。就如米飯、湯、沙律、水果也是上佳之作。最後幫我們結帳的Suki也笑容滿面、標青養眼,令我們一眾宅男也暈得一陣陣,久久未能清醒!
今日一行三人到此餐廳食
就如米飯、湯、沙律、水果也是上佳之作。
2011-03-25
2011-02-24 30 浏览
炸蝦配汁一起食令蝦味更鮮更出,炸神戶牛粒配汁味道會清些冇咁膩口。什菜湯是我每來次都一定叫的,好好味,就算加錢轉都是低。炸神戶牛粒 - 牛肉超級滑超級冧,我相信牛肉內裡有超過百份之五十是脂肪,牛味極濃,神戶牛粒唔是成日有得食(有時會冇貨),另外價錢比其他的炸物要貴一倍(不過咁好食是好低的)炸豬扒 - 豬肉處理得好好,都是好冧好味炸蝦 - 本人好鍾食呢度的炸蝦,我每一次來都一定會叫炸蝦,今次都保持水準。食炸豬扒先点汁再点些芝麻,正到呢芝麻用木棍磨碎,芝麻的香味連隔離枱都感受得到
左面的是炸蝦配汁,右面的是炸神戶牛配汁
加錢轉的什菜湯
什菜湯是我每來次都一定叫的,好好味
,就算加錢轉都是低。
主菜 - 炸神戶牛粒、豬扒、蝦
(不過咁好食是好低的
炸豬扒 - 豬肉處理得好好,都是好冧好味
炸蝦 - 本人好鍾食呢度的炸蝦
,我每一次來都一定會叫炸蝦,今次都保持水準。
豬扒汁
食炸豬扒先点汁再点些芝麻,正到呢
極香芝麻
芝麻用木棍磨碎,芝麻的香味連隔離枱都感受得到

2011-02-19
極香芝麻
豬扒汁
主菜 - 炸神戶牛粒、豬扒、蝦
左面的是炸蝦配汁,右面的是炸神戶牛配汁
加錢轉的什菜湯
  • 炸神戶牛粒、豬扒、蝦
2011-02-09 20 浏览
吉列豬柳-比起想像中, 只是一般般而已, 豬柳夠淋身,夠脆但太乾,肉味也不夠吉列虾-同上,夠脆但太乾,不夠虾味吉列蠔-正,外脆內軟,炸得剛好,不會太乾身,好有鮮甜的蠔味(贊)冷菠菜-差,無咩味道,凍菜一小碟咁不断refill的棷菜絲-有驚喜, 超新鮮爽脆, 點菜絲的汁超好味.....配菜竟然變了主菜~自己磨芝麻, 調醬汁......又食又玩~
吉列虾-同上,夠脆但太乾,不夠虾味

冷菠菜-差,無咩味道,凍菜一小碟咁
自己磨芝麻, 調醬汁......又食又玩~
2011-01-02 27 浏览
一行三人,望住個餐牌好耐,好多嘢想試,但無奈只得三個肚最後叫了什錦吉列定食,貪佢乜都有啲,可以試多啲唔同既嘢落咗單之後女侍應好細心介紹每一隻醬及如何磨芝麻什錦吉列定食有豬排,豬柳,蠔及蝦吉列豬排 - 豬排比較乾身及薄身,初初以為同豬柳無乜分別,但食落就分別很大吉列豬柳 - 豬柳好淋,好多肉汁,啖啖肉吉列蠔 - 蠔夠大隻,又新鮮,外脆內嫩,食落似生蠔,唔會宿到好細吉列蝦 - 炸皮剛剛好並不會厚厚的枌包住細細的蝦,亦都好明顯係真財實枓,因為隻蝦很彈牙試完全部之後我地一至覺得吉列蠔係最好味其實任添的椰菜絲及白飯任添都好好味,不坊叫小一點主菜,食多一點椰菜都唔錯
一行三人,望住個餐牌好耐,好多嘢想試,但無奈只得三個肚

最後叫了什錦吉列定食,貪佢乜都有啲,可以試多啲唔同既嘢

落咗單之後女侍應好細心介紹每一隻醬及如何磨芝麻

什錦吉列定食有豬排,豬柳,蠔及蝦

吉列豬柳 - 豬柳好淋,好多肉汁,啖啖肉

試完全部之後我地一至覺得吉列蠔係最好味

本想去the one果間 不過電話booking逢星期六日同公眾假期不適用所以就打左去廣東道呢間book去到門口有人等,不過book左可以直入二人安排了四人座位 環境好寬敞坐得好舒服一心諗住入到去食吉列豬柳定食友人話想食吉列豬扒定食見到有個二人餐又有豬柳同豬扒所以叫左呢個另外叫左一個前菜 :冷菠菜order完野後waitress 就拎左碗芝麻黎愈磨愈香 好好玩 磨到粉狀就okay前菜既菠菜不是重點 好普通有少少淡反而吉列物定食入面既菜仲新鮮而且會不停refill,有個點菜既汁勁勁勁勁勁好味!所以我最後用左黎撈菠菜食吉列物定食中配麵豉湯同白飯雖然白飯話會refill,不過佢都無幫我地refill過吉列豬扒雖然好厚好juicy,不過有少少鞋吉列豬柳肉質鮮嫩好多 幸好兩者既炸粉都唔厚,無甩皮甩骨既情況出現但價錢就貴左少少都會有下次 : )
所以就打左去廣東道呢間book
去到門口有人等,不過book左可以直入
二人安排了四人座位 環境好寬敞坐得好舒服
愈磨愈香 好好玩 磨到粉狀就okay
前菜既菠菜不是重點 好普通
有少少淡
反而吉列物定食入面既菜仲新鮮
而且會不停refill,有個點菜既汁勁勁勁勁勁好味!
所以我最後用左黎撈菠菜食
吉列物定食中配麵豉湯同白飯
雖然白飯話會refill,不過佢都無幫我地refill過
吉列豬扒雖然好厚好juicy,不過有少少鞋
吉列豬柳肉質鮮嫩好多
幸好兩者既炸粉都唔厚,無甩皮甩骨既情況出現
但價錢就貴左少少
都會有下次 : )

2010-12-27
叫左蠔 蝦 豬扒 蝦都豬扒都好食 不過好普通但個炸蠔就不得了 真係好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好食丫!!!P.S. 1 服務態度一流P.S. 2 佢有個多醬提供 仲會有人親自教你點用 仲有自己叫你自己整個點豬扒醬 好特別嫁!!!

叫左蠔 蝦 豬扒
蝦都豬扒都好食 不過好普通

P.S. 1 服務態度一流
2010-10-27
纪念日
2010-11-26 18 浏览
我們5:30便到達,職員說6:00才營業,咁其實都等了半個鐘。一行三人,叫了一個什錦吉列定食($512),跟餐有一客炸軟殼蟹,另叫了一客吉列豬排飯($165),跟餐麵豉湯+$轉豬骨湯。自己磨芝麻,但又唔覺好香芝麻味。炸軟殼蟹麻麻地,唔係好脆。什錦有四種炸物,分別是豬排、豬柳、蠔、蝦。吉列豬排→豬排比豬柳好食,有肉汁,不過時間耐了味道差很多。所以一定要襯熱食。吉列豬柳→豬柳較乾,口感一般。吉列蠔→夠大隻,又鮮味,外脆內嫩。吉列蝦→四樣最好食的就是蝦,超級彈牙,給口腔帶來最高的享受,正正正。吉列豬排飯→這個飯較為失色,不值$165。唔排除可能是太飽的關係。之前我的感覺是百幾蚊一隻豬排,點食得飽,但原來可以好飽,因為白飯任添(其實一碗都夠)又有咖哩汁,椰菜絲有多種醬汁選配口味清新,絕對可以食得好飽。還有是她們的服務一流,當然是她們的食物貴的原因。但起碼令我們比錢都比得高興。

自己磨芝麻,但又唔覺好香芝麻味。

炸軟殼蟹麻麻地,唔係好脆。

什錦有四種炸物,分別是豬排、豬柳、蠔、蝦。
吉列豬柳→豬柳較乾,口感一般。
吉列蠔→夠大隻,又鮮味,外脆內嫩。

2010-09-10
2010-11-06 79 浏览
Had diner with a few buddies here last night. I made a reservation ahead of time and didn't have to wait too long. Hostess was very nice and couldn't see her w/o a smile.We ordered pork fillet, pork chop and shrimp. Everything was good!Highly recommended and make sure you make a reservation.

2010-11-05
2010-10-10 37 浏览
之前排兩個鐘食過世貿今次試尖咀呢間, 唔洗排咁誇, 半個鐘OK!好重WASABI味既刺身salad < 本人就覺得soso, 但同台友人勁like wasabi, 佢就好啱喇冷波菜 < 食咁多豬肉, 有d菜balance下會舒服d 豬柳and豬扒 < 豬柳太淋太prefect了, 本人like豬扒多d, 因為有咬口, 椰菜不停refill, 有柚子汁and紫菜汁, 各有特色覺得百幾銀食個豬扒真係唔係幾合理(加上排隊排餐死)但久久久唔久係會有d掛住佢一年半載食一次都唔錯既(記得早d訂位!)
之前排兩個鐘食過世貿
今次試尖咀呢間, 唔洗排咁誇, 半個鐘OK!

冷波菜 < 食咁多豬肉, 有d菜balance下會舒服d

覺得百幾銀食個豬扒真係唔係幾合理(加上排隊排餐死)
但久久久唔久係會有d掛住佢
一年半載食一次都唔錯既
(記得早d訂位!)
2010-09-16 11 浏览
男朋友仔舊曆生日, 和他的屋企人一起晚飯慶祝, 6點幾時啱啱食完TEA, 勁飽, 但TOTAL 4個人都食得晒以下既野,因為真係好好食, 滿載而歸, YUMMY ^_^我們點了: 三人餐吉列拼盤 (包括吉列豬扒、吉列豬柳、吉列蠔、吉列炸大蝦、三碗飲及湯) 特上刺身 (包括三文魚、吞拿魚、牡丹蝦、帶子及八爪魚)點完菜後, 侍應姐姐立即俾左幾碗芝麻我地磨, 磨芝麻好好玩, 同埋D芝麻好香, 加上特製的豬扒醬汁, 留待用來佐吉列豬扒配椰菜的醬料:柚子汁 & 紫菜汁 (椰菜絲可無限添食, 新鮮、爽口、清甜, 椰菜絲可減吉列食品的油膩感。)配海鮮的沙律醬: 配以吉列蠔及吉列炸大蝦, 正! 飯用珍珠米煮, 夠軟,有飯味 吉列豬扒: 大片豬扒, 炸得剛好, 很香脆。 吉列豬柳: 更勝吉列豬扒, 因為比較嫩、多汁 吉列蠔: 大隻多汁, 鮮甜肥美, 好好食 吉列炸大蝦: 蝦很大隻, 也很鮮甜. 特上刺身每一件都非常新鮮世伯、百有覺得 D湯較咸同個侍應姐姐講, 她的態度好好話要同廚房跟進。
因為真係好好食, 滿載而歸, YUMMY ^_^

我們點了:
特上刺身 (包括三文魚、吞拿魚、牡丹蝦、帶子及八爪魚)

配海鮮的沙律醬: 配以吉列蠔及吉列炸大蝦, 正!

飯用珍珠米煮, 夠軟,有飯味

吉列豬扒: 大片豬扒, 炸得剛好, 很香脆。

吉列豬柳: 更勝吉列豬扒, 因為比較嫩、多汁

吉列蠔: 大隻多汁, 鮮甜肥美, 好好食

吉列炸大蝦: 蝦很大隻, 也很鮮甜.

特上刺身每一件都非常新鮮

三人餐吉列拼盤
特上刺身
2010-09-12
生日
三人餐吉列拼盤
特上刺身
2010-08-31 44 浏览
還記得每一次準備到吉列專門店吃飯的時候,都希望有奇蹟出現,但每一次都落空。奇蹟有兩個,便是門口沒有人等位,而且不用五時多便到達等位。這次我們五時半便到達,為的就是避免因太遲到而要等上一個小時以上。差不多五十分,門口已經有差不多廿十人在等候。我們在六時正便能入座,六人可以坐在一個私隱度較高的卡位。我們要了一個三人定食,再另加兩個定食,配上刺身丶三個另加小食。因為我們六人只叫了五個定食,所以只好另加一碗白飯才可以享用任添白飯。先來是日推介的飲品西瓜汁($10)。西瓜汁的藥水味很種,而且西瓜渣不太多,並不是我喜歡的種類。接著送上的是脆炸軟殼蟹($68),一共有四件,所以胃納比較小的我們便一人一半。軟殼蟹的大小適中,而且外面的粉層比較薄,令到裡面的蟹更容易透出來。可能不是即叫即炸,所以食物的溫度只屬微暖,不過入口炸卜卜,不錯。最後一道前菜為刺身盛合($318),當中包括吞拿魚丶油甘魚丶帶子丶三文魚丶甜蝦和八瓜魚。由於種類繁多,所以我沒有一試吞拿魚。油甘魚入口充滿鮮味,滿口魚油香。帶子不算是十分珍寶,不過入口滑溜爽口。三文魚也算厚切,紋理清楚,質感肥美。甜蝦是連蝦尾送上,份量不算很大,不過入口鮮

先來是日推介的飲品

最後一道前菜為
。三文魚也算厚切,紋理清楚,質感肥美。甜蝦是連蝦尾送上,份量不算很大,不過入口鮮甜。八瓜魚彈牙,是新鮮的表現。

前菜過後,侍應便送上芝麻和兩款湯。
麵豉湯(定食)是預設的款式,日式餐廳在這方面當然絕對不能失手
,這碗麵豉湯也令各人滿意。麵豉份量足夠不會過鹹,雖然沒有加入額外的材料調味,不過有時候簡單也是最好。另外一款湯是豬骨雜菜湯(定食+$28),豬骨味香濃,配上蘿蔔等材料,十分鮮甜。

等了差不多廿十分鐘,所有炸物便送上了。由於
炸帶子定食($206)只有四粒帶子(而同行的也很喜歡吃帶子,唯恐4隻不能滿足我們
),所以我們另外單叫兩粒帶子($54一粒)
。不過
本店選雜錦吉列定食($512)的三人餐中包括的三隻炸蠔丶三隻炸天婦羅丶三件炸豬柳和炸豬扒,因為每一樣炸物都不是每一個人都喜歡吃,所以便不用再單叫。最後的車海老定食($218)則有兩隻份量巨大的蝦,而且在下單時已經要求將其切好,方便進食。

炸帶子份量屬於珍寶
,麵包糠是一向的香脆鬆化,在此就不再提了。帶子每粒的份量也要兩口才能吃完,不過可惜麵包糠跟帶子很容易分離,是唯一的敗筆
。炸蠔雖然不算頂級,不過亦算上品,蠔十分肥美,海水味尚留有一絲,令人回味無窮。豬扒比較有口感,肉質帶點咬口。豬柳油份比較多,所以油香比較重,肉亦相對比較香腍
。車海老實在令人嘆為觀止,如果是整隻送上,應該會更壯觀。蝦肉彈牙,鮮味十足而且跟麵包糠合二為一,相當不錯。接著的天婦羅很容易就會令人將它跟車海老比下去
,不過實在是比不下去,所以應該先吃天婦羅再吃車海老,可能這樣會比較好。天婦羅的肉相對地少,不過肉質尚算彈牙,不能不收貨了。

白飯(定食)是選用珍珠米,飯粒圓潤而且粒粒分明,口感則煙韌帶點飯香。隨炸物附上的椰菜絲確能為大家消除油膩感,配上柚子汁或紫菜汁,同樣是最佳的配搭。

當所有炸物都清光時,友人表示想一試
吉列薯餅($30)。既然大家的胃納尚有一小吋空間,那就即管一試
。薯餅很快就送上,薯餅看上去已經感覺軟綿,吃下去如是。薯餅沒有像一般的一堆薯仔,而是像薯蓉般帶點滑溜感,正合我口味。

最後的甜品
西瓜(定食),是一般的甜味,不過是自然的甜。另外有兩客轉為
紅藍莓雪芭(定食+$18),雖然紅莓似乎在顏色上當道
,不過味道方面則以藍莓為首。但是兩者的味道都帶點藥水味,是不太令人滿人的水準。

最初侍應要求七時半要完成晚餐,不過由於上菜速度頗快,所以我們七時十多分便結帳離開。

更多圖片:
炸蠔
吉列薯餅
椰菜絲
  • 車海老
一早知道呢間餐廳以食"炸吉列朱扒"聞名, 一個月之前已經同兩個friends黎食過, 覺得真係唔錯, 而老公一向都鍾意食吉丁朱扒, 一路都諗要同老公黎食多次, 咁啱星期六要同老公去尖沙咀, 所以就星期五book定位喇!原本book左檯8點鐘, 但係我同老公早左成大半個鐘到, 諗住搏下睇下俾唔俾我地早d入場, 服務真係唔錯, 門口位姐姐好禮貌咁叫我地等等, 幫我地check下有無檯, 跟住唔駛5分鐘, 我地就可以入坐.之前同兩個friends食, 已經試過吉列朱柳定食(HK$178), 炸蠔定食(HK$178)炸帶子定食(HK$178) 同埋炸大蝦(單叫, HK$40/隻), 而我對炸蠔更加係"驚為天人" , 其實本身我唔係海鮮fans, 唔係特別鍾意食海鮮, 但係呢度嘅炸蠔真係必食之選, d蠔肥美, 加上炸嘅時間拿掐得好, 外面好脆而入面超juicy(我而家諗起都流口水呀), so, 今次我同老公都不作他選- 叫左"炸蠔定食", "炸朱扒定食"(HK$168)同埋一隻炸大蝦.第一個黎係單叫嘅炸大蝦, 由我老公一個人KO左, 雖然隻蝦唔係好大隻, 味道新鮮彈牙,都值得一試, 不過係貴左少

第一個黎係單叫嘅炸大蝦, 由我老公一個人KO左, 雖然隻蝦唔係好大隻, 味道新鮮彈牙,都值得一試, 不過係貴左少少囉! 跟住黎嘅就係期待已久嘅炸蠔定食喇, 一客定食有5隻蠔, 我地緊係急不及待試啦, 唔.......好味道, 水準依然! 外脆內軟, Juicy多汁, 個炸漿又唔會好厚, 啱啱好, 咬嘅時候記住要小心d汁呀, 好鬼熱架!最後就係炸朱扒定食喇, 我地揀左黑豚, 上次我食炸朱柳, 今次就試炸朱扒, 比較起黎, 我覺得炸朱扒好食d, 因為個口感好d (朱扒厚過朱柳都幾多架), 同埋朱扒個肉味好似"出"d, 我老公就覺得個朱扒有d"蘇", 我就覺得OK喎!

我之前都試過銅鑼灣世貿好出名個間吉列朱扒專門店, 比較上黎, 我覺得銀座梅林好食d同埋價錢實惠d, 最緊要係銀座梅林有得book位, 世貿個間等位都要等成一個鐘以上架, 如果你都係鍾意食"吉列"嘅食家, 我極力推介- 銀座梅林, 記住一定要食炸蠔呀, 包你一試難忘!
2010-08-07
  • 炸蠔
  • 吉列朱扒
2010-08-07 151 浏览
在 OPENRICE 看到丼吉要早一點 BOOK 位才可訂位,於是一兩個月前已經訂好了座位和友人慶祝特別日子。訂位吃飯的當日,丼吉職員早上已經打電話來提醒已安排座位,並要人齊才可以入座。 因為是二人,所以人齊入座也沒有什麼問題。大約七時來到丼吉,被安排坐在卡位。卡位還有橫檔裝潢一點點,很有私隱空間,可以和友人自成一角。惟一不太方便是店員較難看到我們揮手,要等一等才有店員來招呼。晚飯有二人餐和特色二人餐,豬柳 / 蠔 / 蝦樣樣都有一些。我和友人則點了: 吉列豬扒定食 ($158) 炸生蠔定食 ($198 @ 5 隻) 芝麻拼豬扒醬:點菜後,店員會給予原粒芝麻和研杵,讓我們自行磨碎芝麻粒粒。我磨芝麻較差, 都是託友人磨,然後倒入樽裝的豬扒醬,醬汁很香濃。 麵豉湯:麵豉湯很清甜,清色奶白色,很清新。 吉列豬扒:很香脆!但沒有想像中那麼驚為天人... 豬扒很厚身。chopstick:炸生蠔:生蠔超肥美!感覺上比豬扒更好!(可能因為貴幾十蚊 : P ) 而且不油膩,不會有肥油走出來。 椰菜絲:可以任添! 店員也添得很快,而且菜切得很幼細,方便入口。店員還指導可以用柚子汁或者紫菜汁。紫菜汁味道
因為是二人,所以人齊入座也沒有什麼問題。

大約七時來到丼吉,被安排坐在卡位。卡位還有橫檔裝潢一點點,

吉列豬扒定食 ($158)
炸生蠔定食 ($198 @ 5 隻)

都是託友人磨,然後倒入樽裝的豬扒醬,醬汁很香濃。

麵豉湯:麵豉湯很清甜,清色奶白色,很清新。

椰菜絲:可以任添!
店員也添得很快,而且菜切得很幼細,方便入口。店員還指導可以用柚子汁或者紫菜汁。紫菜汁味道較濃,個人較喜愛柚子汁。

白飯:是香軟的日本米,很香軟。但飯碗很小,
要不停任添也飽,哈!

西瓜:淡淡。

雖然吉列炸豬扒與預期的有段距離,但店舖氣氛很不錯,不但播放日文歌,略嫌音樂感太大,要較大聲和友人傾計。八點後開始多人了,剛好坐後面卡位的女士很大聲聊天,
無視了其他食客的感受,以及後面女士不停大大力 "撞" 啲芝麻 ( Suppose 係磨.. ),真係幾嘈下。除咗呢啲,其他都很好。還有要讚,這裏服務一流!店員很誠懇,很有禮,也非常之殷勤!

價錢較中上,適合特別日子或慶祝日來吃。
香軟白飯
吉列豬扒
炸生蠔
芝麻
2010-08-05 2 浏览
無得訂位要 walk-in 等位, 諗住試下早d去等都要架喇...自己磨芝麻, 慢慢玩等野食, 加埋d汁好似花生醬咁點豬的, 仲有他他醬, 黃芥辣點蠔蝦, 唔點也可; 任添沙律菜絲有紫菜汁&柚子汁, 個人認為紫菜汁好食好多, 都食左唔少清下熱氣, 飯雖然係珍珠米, 不過都只食左一碗, 三人餐有: 蠔大大隻好肥美; 豬扒漿薄唔乾唔太鞋; 蝦; 豬柳細細舊幾腍;個人喜好覺得都係蠔蝦出色d, 飽飽~

自己磨芝麻, 慢慢玩等野食, 加埋d汁好似花生醬咁點豬的,

仲有他他醬, 黃芥辣點蠔蝦, 唔點也可;

飯雖然係珍珠米, 不過都只食左一碗,

個人喜好覺得都係蠔蝦出色d, 飽飽~

三人餐
2009-07-09