2022-09-03 110 浏览
鐘意食沾麵,所以經常都搵唔同嘅沾麵店黎食。沾麵要好食,醬汁一定要夠熱同唔可以稀,而丸目背脂煮干嘅沾麵醬汁唔只好食,仲有好鮮味嘅肉汁!呢間黎自東京嘅拉麵店,以豬背脂油為主題,湯底加入咗嘅豬背脂同沙丁魚乾熬製,鮮味得不得了!因為想試埋拉麵,所以最後選咗一碗沾麵同拉麵,另叫咗兩枝靜岡綠茶可樂。🍜特製背脂煮干拉麵 背脂、麵量、麵軟硬度都可以揀碗拉麵包括背脂油、味玉 (半熟蛋)、慢煮豚肩、炙燒豚腩、洋蔥、木耳、紫菜、青蔥🍜特製背脂煮干沾麵 沾麵包括背脂、味玉、叉燒唔只背脂、麵量、麵軟硬度都可以揀,連個麵凍定熱都可以揀,而重點嘅湯汁真係好正。好鐘意呢度嘅日式裝潢同keep住播日本歌,真係好似返咗日本咁🥹要一提嘅係雖然全店當時只得一位樓面,但佢負責帶位、上菜、落單、收銀、執枱,真係辛苦佢了🥹今次黎嘅時候,出名嘅海老辛醬背脂煮干沾麵/拉麵已經冇晒,下次再黎,希望可以試到呢個!🍜丸目背脂煮干 香港店 (旺角)📍旺角通菜街74號地舖#旺角新餐廳 #拉麵專門店 #沾麵 #秘製湯底 #日本過江龍 #日本料理 #旺角 #通菜街 #特製背脂煮干沾麵 #特製背脂煮干拉麵
鐘意食沾麵,所以經常都搵唔同嘅沾麵店黎食。

🍜特製背脂煮干拉麵
背脂、麵量、麵軟硬度都可以揀

🍜特製背脂煮干沾麵
沾麵包括背脂、味玉、叉燒
靜岡綠茶可樂

🍜丸目背脂煮干 香港店 (旺角)
📍旺角通菜街74號地舖

2022-08-30
靜岡綠茶可樂
2022-08-30 70 浏览
之前同朋友經過通菜街見到呢間拉麵店好多人排隊,心諗過左熱潮再黎食😂點知第二日夜晚7:00左右經過見到淨係2-3枱排緊就試吓🤠排左20分鐘到就入得🤓特製背脂煮干拉麺 $88湯底以豬背脂同小魚乾制成,所以特別香濃並帶魚鮮味🐟麵條好掛湯,索哂湯嘅味道😋麵上面嘅2塊豚肉肥瘦均勻,溏心蛋係成隻蛋咁俾👍🏻特製背脂煮干沾麺 $98雖然個名同上面拉麵一樣,但個湯放左柚子,感覺上反而冇拉麵咁濃同重油😆我哋揀左冷麵及麵體較軟,麵幾有彈性😋所以我哋都比較鍾意沾麵~靜岡蜜瓜梳打 $18蜜瓜味都幾出,不過後尾唔知點解會有陣假甜味飄出嚟🧐So far都OK舖頭雖然細細地,但坐得舒服,唔會逼👍🏻就算係一個人黎食都好闊落,有多個位比你放野☺️

特製背脂煮干拉麺 $88
湯底以豬背脂同小魚乾制成,
所以特別香濃並帶魚鮮味🐟
麵條好掛湯,索哂湯嘅味道😋
麵上面嘅2塊豚肉肥瘦均勻,溏心蛋係成隻蛋咁俾👍🏻

特製背脂煮干沾麺 $98
我哋揀左冷麵及麵體較軟,麵幾有彈性😋
所以我哋都比較鍾意沾麵~

靜岡蜜瓜梳打 $18

舖頭雖然細細地,但坐得舒服,唔會逼👍🏻
就算係一個人黎食都好闊落,有多個位比你放野☺️
2022-08-29 55 浏览
睇到有關呢間餐廳一啲負面食評,忍唔住想寫返篇嘢為佢平反一下。呢兩三年冇辦法去日本,未試過食背脂拉麵,所以三父子今日特登去試吓先!大約下午2:30 ,冇卡位都照坐啦,咦!蝦麵賣晒喎😭最後叫咗兩碗普通干煮背脂拉麵,一碟炸雞同一碟餃子。冇傳聞中咁肥,湯亦都正常,食到最後係有少少苦味,不過如果用魚乾煮我覺得ok,麵好好食喎!叉燒煮得幾好,糖心蛋靚仔但唔係好入味。整體來講都有80分。其實背脂多與少自己有得揀,唔怕肥咪嗌多啲囉!

大約下午2:30 ,冇卡位都照坐啦,咦!蝦麵賣晒喎😭

最後叫咗兩碗普通干煮背脂拉麵,一碟炸雞同一碟餃子。

冇傳聞中咁肥,湯亦都正常,食到最後係有少少苦味
,不過如果用魚乾煮我覺得ok,麵好好食喎
!叉燒煮得幾好
,糖心蛋靚仔但唔係好入味。整體來講都有80分。

其實背脂多與少自己有得揀,唔怕肥咪嗌多啲囉!
2022-08-29
  • 特製背脂煮干拉麵
2022-08-27 125 浏览
好想去旅行呀🇯🇵🛫諗起以前兩三個月就會去旅行🧳可以散吓心整理心情 原來喺好幸福😭依家因為疫情😷唯有喺香港試吓唔同嘅美食🍱最近聽到有間日本過江龍人氣拉麵沾麵店🍜好想食🤤 所以即刻拉埋朋友去試~順便叫埋小食飲品😋.🍜 特製背脂煮干拉麵 ($88)湯底喺用三種食材熬煮👉🏻 豚骨 豬背脂 沙丁魚乾口感濃厚✨ 而且有少少鮮甜味☺️配料豐富😍 叉燒軟硬適中 一啲都唔柴!!兩款唔同口味嘅叉燒 一次過可以食到🤤👉🏻 鹽味慢煮豚肩 炙燒醬油豚腩溏心蛋 蛋香十足 而且唔會太生🥚麵條煙韌彈牙 有口感得嚟又唔會太硬🧡.🍜 海老辛醬背脂煮干沾麵 ($108)蝦頭+ 海老辛醬 熬煮嘅湯底更豐富濃郁🧡同麵條都幾夾✨而且可以揀冷麵/熱麵🍜我揀咗冷麵 感覺都幾爽口🤤. 南蛮炸雞 ($25) 一口炸雞粒 大小適中🐔肉質都幾嫩滑 外脆內軟✨

好想去旅行呀🇯🇵🛫
諗起以前兩三個月就會去旅行🧳
可以散吓心整理心情 原來喺好幸福😭
依家因為疫情😷
唯有喺香港試吓唔同嘅美食🍱
最近聽到有間日本過江龍人氣拉麵沾麵店🍜
好想食🤤 所以即刻拉埋朋友去試~
順便叫埋小食飲品😋

🍜 特製背脂煮干拉麵 ($88)
湯底喺用三種食材熬煮
👉🏻 豚骨 豬背脂 沙丁魚乾
口感濃厚✨
而且有少少鮮甜味☺️
配料豐富😍
叉燒軟硬適中 一啲都唔柴!!
兩款唔同口味嘅叉燒 一次過可以食到🤤
👉🏻 鹽味慢煮豚肩 炙燒醬油豚腩
溏心蛋 蛋香十足 而且唔會太生🥚
麵條煙韌彈牙 有口感得嚟又唔會太硬🧡
特製背脂煮干拉麵

🍜 海老辛醬背脂煮干沾麵 ($108)
蝦頭+ 海老辛醬 熬煮嘅湯底更豐富濃郁🧡
同麵條都幾夾✨
而且可以揀冷麵/熱麵🍜
我揀咗冷麵 感覺都幾爽口🤤
海老辛醬背脂煮干沾麵

南蛮炸雞 ($25)
一口炸雞粒 大小適中🐔
肉質都幾嫩滑 外脆內軟✨
南蛮炸雞

南蛮炸雞
2022-08-26 66 浏览
丸目背脂煮干 香港店旺角通菜街74號地舖一向係日本拉麵既超級Fans, 經常去勻港九各區試唔同既特色拉麵,知道年頭係旺角區開左呢間日式拉麵小店,餐廳總店係日本東京,香港係第一間海外分店,呢到最特別就係拉麵既湯底係以豬背油脂熬製而成,湯面 覆蓋著濃厚嘅豬背脂油,既可以保持著拉麵既温度,確保每一啖都係熱辣辣,同時亦可減少因為冷卻而產生既油膩感,係香港好少可以試得到,值得推介特製背脂煮干拉麵拉麵望落已經覺得好豐富,鋪滿左洋蔥,木耳,紫菜同埋青蔥,另外仲有2款唔同既叉燒,較為薄身既係慢煮豚肩叉燒,肉質較為軟身有入口即溶既感覺,而較為厚身既係炙燒醬油豚腩叉燒,食落厚實既口感,加埋濃厚既醬汁,感覺更勝一籌 特製背脂煮干沾麵沾麵既湯底更加濃郁,而係湯底入面加入左柚子,以中和油膩嘅感覺,令食落味道更加吸引,另外不論係拉麵或沾麵都會配上一隻流心温泉蛋,真係絕配,見到都食慾大增而餐廳提供既飲品都係由日本直送,我地分別揀左靜岡綠茶可樂同埋靜岡蜜瓜梳打,非常特別,自己就比較鐘意蜜瓜梳打,感覺好清新,而家夏天飲就最適合啦
丸目背脂煮干 香港店

2022-08-25 55 浏览
♡♡♡📍丸目背脂煮干 香港店 (旺角)旺角通菜街74號地舖同重口味嘅朋友食飯當然要重口味d 重口味嘅拉麵🍜點可以唔試試😂😂🍽特製背脂煮干拉麵背脂係豬背脂油所以比一般拉麵望落油d而呢個就係精髓🤣🤣!佢嘅油香配魚香味令拉麵食落更滑更香口😋😋~豚肉、木耳、洋蔥令麵更豐富 口感更有層次。🍽特製背脂煮干沾麵個人更鍾意呢款沾麵❤️~個湯底更濃郁、香口 真係一試愛上🥰🥰!記得要掛多d湯雖然邪惡但好正😈😈! 而且湯入面有勁入味嘅叉燒、竹筍,叉燒可謂入口鬆化,竹筍嘅爽口為麵增加左咬口。🍼靜岡蜜瓜梳打玻璃樽嘅外型真係好適合打卡😂😂!入口甜甜地,好香蜜瓜味,幾fresh。🍼靜岡綠茶可樂本來有d疑惑綠茶🍵+可樂係咩味😂😂~會5會苦但又幾好飲不愧係可樂甜甜地~值得一試!
♡♡♡

🍽特製背脂煮干拉麵

🍽特製背脂煮干沾麵

🍼靜岡蜜瓜梳打

🍼靜岡綠茶可樂

2022-08-22 78 浏览
最近中意左食拉麵,所以都會搵下有邊間拉麵店好食😋係IG 見到評價呢間好似唔錯,所以又黎試下😍平日夜晚7點左右黎到,都要排隊等一陣,入到餐廳,我地叫左個特製背脂煮干拉麵,同埋海老辛醬煮干沾麵,另外小食叫左餃子,飲品叫左靜岡蜜瓜梳打🍈🍈🍈背脂煮干拉麵,首先想讚嘅係,佢地嘅麵質好彈牙,幾有咬口。湯底係油脂味比較重,女仔可能會比較食唔慣,有少少重口味。我比較偏好食海老辛醬沾麵果個多啲,因為辣辣地,蝦味濃,湯裡面都有啲角切豚肉粒,呢個食落冇咁油膩~ 如果鍾意重口味嘅拉麵可以一試😆👍但我自己就覺得味道還好~
平日夜晚7點左右黎到,都要排隊等一陣,
如果鍾意重口味嘅拉麵可以一試😆👍
但我自己就覺得味道還好~
2022-08-18 2082 浏览
今晚在旺角買完東西,突然想吃日本拉麵,上網發現這家在通菜街的丸目背脂煮干好像不錯,於是就來試試水準。餐廳日式裝潢光潔明亮,環境比一般拉麵店寬敞得多,有吧枱及卡位,坐得比較舒服。餐廳主打背脂煮干的湯底,只專注提供兩種沾麵和拉麵,亦有不同的小食及飲品。特製背脂煮干拉麵 $88先點一客招牌的主打背脂煮干湯底,是以豬隻背部的脂肪以及日式魚乾熬製的湯底,一呷湯底充滿了濃厚的口感,加上大量的新鮮洋蔥的清新滋味,而炙燒過的豬腩叉燒以及慢煮的豬肩叉燒,口味各有不同,肥瘦比例適中,各種材料之間平衡恰當,不會彼此掩蓋味道,反而能調和到一起。海老辛醬背脂煮干沾麵 $108另一客點了海老辛醬背脂煮干沾麵,吃沾麵習慣先品嘗麵條本身的味道及口感,口感筋道醇厚,頗有嚼勁,富小麥香味,而後味甘甜。接下來把麵條放入湯底中,風味與原味拉麵截然不同,入口醇厚香濃,辛香料刺激口腔,帶有淡淡的鮮蝦香氣,實屬上品,而湯底當中亦有大量的豚角煮,脂香肉軟,入口即化。南蠻炸雞 $24南蠻炸雞外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,加上日式他他醬,酸甜可口,令人吃完一口又一口,十分惹味。靜岡綠茶可樂/靜岡蜜瓜梳打  $18最後點了兩

特製背脂煮干拉麵 $88

海老辛醬背脂煮干沾麵 $108
南蠻炸雞
南蠻炸雞 $24

靜岡綠茶可樂/靜岡蜜瓜梳打
靜岡綠茶可樂/靜岡蜜瓜梳打  $18
最後點了兩支少見的日本靜岡汽水,分別是綠茶可樂以及蜜瓜梳打的口味,清爽消暑。
2022-08-18
南蠻炸雞
靜岡綠茶可樂/靜岡蜜瓜梳打
.📍丸目背脂煮干 香港店 📍香港旺角通菜街74號地舖海老辛醬背脂煮干拉麵(98hkd)用的是比較扁身的粗麵,但不影響掛湯能力,個人也偏好粗麵🥰,湯底濃而不油,小辣,配上洋蔥🧅碎和爽脆的木耳絲增加口感,有2塊大叉燒😍好正,有完整一粒溏心蛋,流心效果明顯🥰特製背脂煮干沾麵(98hkd)沾麵湯味道偏甜,是甜醬油的味道,湯的表面有一層薄薄的油,吃起來魚介味道很香,裏面有不少叉燒和筍乾,叉燒燉得很軟很入味,麵也不人煮得過分地淋,仍然保持彈牙咬口,encore率高👍🏻靜岡綠茶可樂(18hkd)同我expect的不同,沒有綠茶🍵的苦澀味,偏酸爽的汽水,不錯😍靜岡蜜瓜梳打(18hkd)蜜瓜味很香,喜歡蜜瓜的人可以一試🥰瓶子超可愛😂#foodiblum日式
📍丸目背脂煮干 香港店
📍香港旺角通菜街74號地舖

海老辛醬背脂煮干拉麵(98hkd)
海老辛醬背脂煮干拉麵

特製背脂煮干沾麵(98hkd)
特製背脂煮干沾麵

靜岡綠茶可樂(18hkd)

靜岡蜜瓜梳打(18hkd)
蜜瓜味很香,喜歡蜜瓜的人可以一試🥰瓶子超可愛😂

#foodiblum日式
2022-08-16
2022-08-16 58 浏览
【丸目背脂煮干拉麵】來自東京東久留米🇯🇵 今次試下日本過江龍拉麵店,地點就係旺季,非常方便!🍤海老辛醬背脂煮干拉麵 $98-🍜 -個麵用咗手工粗身極太麵,口感彈牙,用日本小麥製成,帶點小麥嘅香味同甜味。-🦐湯底飲得出好有蝦頭嘅味道,加埋海老辛醬,個湯底好有香辣濃郁,同埋應該無加味精,濃得黎唔會太鹹同無食完好口渴既感覺。兩塊豚肉都係唔部位,肉質鮮嫩,而隻溏心蛋都煮得啱啱好👍🏻🍜特製背脂煮干沾麵 $98-🥩-沾麵有得揀熱麵/ 冷麵,湯底會更濃郁,但佢哋又加咗柚子平衡油膩感,口感豐富。而佢哋個湯底用左豚骨、豬背脂、沙丁魚乾同埋日本醬油經過3日熬製,真係比較少見到啲咁濃郁脂香嘅湯底。-個人比較鐘意特製哩個湯底啲,湯味比較出,下次再黎會試特製背脂煮干拉麵😆靜岡綠茶可樂 $18日本直送,綠茶味唔算好出,但特別過飲可樂😂

🍤海老辛醬背脂煮干拉麵 $98
🍜[背脂、味玉、慢煮豚肩、炙燒豚腩、洋蔥、木耳、紫菜、青蔥]

🍜特製背脂煮干沾麵 $98
🥩[背脂、味玉、叉燒]

靜岡綠茶可樂 $18
日本直送,綠茶味唔算好出,但特別過飲可樂😂
  • 特製背脂煮干拉麵
來自東京嘅拉麵店,揀喺女人街開,主打「背脂煮干拉麵」,對於好多見到豬油就驚嘅朋友,無可否認呢單野 唔係咁容易接受 我地叫左一個拉麵一個沾麵,試下頂唔頂得住先事實係,無野喎! 係嘅,個沾麵上枱果下真心係會涼一涼嘅不過食落其實唔係覺得咁油,反而因為有油封啲湯無咁快會涼左佢個拉麵 食落其實同其他拉麵比,仲香啲,同埋好足料,比起好多過百蚊嘅店,其實佢幾抵食佢個餃子,就正常發揮,不過不失嘅唯一美中不足係當日佢部啤酒機壞左,如果可以一邊麵一邊啤,會再正啲下次會試下增脂,睇下會唔會癲先
我地叫左一個拉麵一個沾麵,試下頂唔頂得住先

事實係,無野喎! 係嘅,個沾麵上枱果下真心係會涼一涼嘅
特製背脂煮干沾麵

不過食落其實唔係覺得咁油,反而因為有油封啲湯無咁快會涼左

特製背脂煮干拉麵

佢個餃子,就正常發揮,不過不失嘅
口福餃子

下次會試下增脂,睇下會唔會癲先
  • 特製背脂煮干沾麵
2022-08-11 213 浏览
-{旺角人氣拉麵店❓⁉️}🤤 特製背脂煮千拉麺 🤤 ($88)第一啖嘅油脂感好出!麵條係扁身嘅曲麵偏爽彈☺️蛋就流心但邊邊熟左少少!而後尾個湯油加咸到頂唔順😕平時鐘意湯嘅我都放棄了🫠而叉燒不得不讚係半肥瘦😍但一落成晚都濟左🥲👖褲評: 5/10🤤炸雞🤤 ($24)厚炸粉加啲雞 雞有肉汁嘅加埋沙律普普通通啦👀👖褲評: 5/10而飲左友人一啖嘅海老湯再油過原味🥹仲有淡淡嘅苦澀味😕性價比: 3/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 丸目背脂煮干 香港店 🚩地址: 旺角通菜街74號地舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai旺角 #fuudjai伏
{旺角人氣拉麵店❓⁉️}
🤤 特製背脂煮千拉麺 🤤 ($88)

👖褲評: 5/10

🤤炸雞🤤 ($24)
厚炸粉加啲雞 雞有肉汁嘅加埋沙律普普通通啦👀

地址: 旺角通菜街74號地舖

特製背脂煮千拉麺
炸雞
2022-08-08 82 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 旺角 - 丸目背脂煮干拉麵‎ ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 重口味人氣增脂拉麵試吓呢間日本過江龍拉麵店 解解思鄉情懷咩係我所講嘅重口味!?唔係濃味咁簡單係用咗豬背脂熬製湯底仲可以自己揀拉麵增加油脂嘅量😯😯今次叫咗一碗拉麵 同埋一碗沾麵🔹海老辛醬背脂煮干拉麵 $123可以揀脂肪量☺️ 最多可以加到4倍今次難得嚟到緊係要試下+$5 脂增し (約2倍)望落已經見到雪花狀嘅脂肪脂量增加令湯更滑 蝦味香濃帶點點辣+$20 炙燒豚腩 🔹特製背脂煮干沾麵 $126沾面除咗可以揀脂肪量 仲可以揀熱麵或者冷麵夏天大家都可以試一試冷麵呢款比起蝦湯款更濃味+$20慢煮豚肩 🔹靜岡綠茶可樂 $18有綠茶香味嘅可樂 好特別比平時飲嘅好唔同🔹靜岡蜜瓜梳打 $18甜甜嘅蜜瓜味 配埋梳打好解渴◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍丸目背脂煮干 香港店 (旺角)旺角通菜街74號地舖🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee旺角🔎發掘同類美食:#ee拉麵#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger

重口味人氣增脂拉麵

試吓呢間日本過江龍拉麵店
解解思鄉情懷
咩係我所講嘅重口味!?
唔係濃味咁簡單
係用咗豬背脂熬製湯底
仲可以自己揀拉麵增加油脂嘅量😯😯

今次叫咗一碗拉麵 同埋一碗沾麵

🔹海老辛醬背脂煮干拉麵 $123
可以揀脂肪量☺️ 最多可以加到4倍
今次難得嚟到緊係要試下
+$5 脂增し (約2倍)
望落已經見到雪花狀嘅脂肪

有綠茶香味嘅可樂 好特別
比平時飲嘅好唔同

🔹靜岡蜜瓜梳打 $18
甜甜嘅蜜瓜味 配埋梳打好解渴

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee旺角
🔎發掘同類美食:#ee拉麵

2022-08-07 176 浏览
上網見到評論好似唔錯,未食過背脂湯底拉麵 諗住一試,估唔到一試無下次,還是只要這間特別差。進門環境唔錯,上網點餐,有冰水接近日式餐廳感覺ok,餐牌選擇不多只有背脂湯、海老湯揀,分別有拉麵湯或沾麵兩類食法,我與友人揀了一碗背脂拉麵&背脂沾麵,背脂沾麵先上,湯底唔夠熱,麵條不錯有咬,但係一沾上湯底第一口已經覺得非常鹹,食不到第二口已經頂唔住,搵咗職員加清湯如果唔係食唔到,另一碗背脂拉麵不算非常鹹但油脂非常多,眼看有1cm厚度嘅油脂浮面,雖然食得背脂湯都預咗較油但估唔到咁厚油,價錢$88~98。食過無下次😵‍💫
2022-08-07 50 浏览
🇯🇵日本過江龍拉麵店🍜海老辛醬背脂煮干沾麵($108)🦐湯底蝦味濃🐷粒粒豚肉入口即溶🐖沾麵可以揀冷麵定熱麵🍜咁熱嘅天氣當然揀冷麵🧊 Fresh 啲🌿-🍺食拉麵當然要叫杯啤酒賀一賀🎉($38) -📍丸目背脂煮干 香港店 (旺角)旺角通菜街74號地舖-#hkfoodie #hkfoodblogger #ramen #拉麵 #旺角美食 #widefacefoodie_food

🇯🇵日本過江龍拉麵店
🍜海老辛醬背脂煮干沾麵($108)
🦐湯底蝦味濃🐷粒粒豚肉入口即溶🐖
沾麵可以揀冷麵定熱麵🍜
咁熱嘅天氣當然揀冷麵🧊 Fresh 啲🌿
🍺食拉麵當然要叫杯啤酒賀一賀🎉($38)