2019-07-14 101 浏览
好耐冇去過葵芳,聽講而家啲商場裝修得好靚,而且又有好多野食,所以就去葵芳行吓街啦!行完街,係時候搵好野食啦!搵搵吓,發現原來葵芳有丸十!我之前響朗豪坊食過覺得好味,所以再幫襯吓!我打開餐牌,就發現原來朗豪坊同葵芳嘅餐牌係有啲分別架!入面有啲食物係果間店特有架!最後,我就叫咗以下食物啦~~~香蔥吞拿魚腩卷:好香蔥味,而且有好多吞拿魚蓉串燒雞翼:燒得好香口串燒雪花牛舌:牛舌係今日嘅亮點之一,牛舌好爽脆,好有牛味,而且唔係太鹹,我超想encore,不過後來太飽,所以冇叫串燒日本番薯:番薯好細粒,軟綿綿,真係一口食晒鐵板燒雞:估唔到有咁多件,而且好有雞味,個汁又好味鐵板燒南非鮑魚:呢個亦係今日嘅另一個亮點,燒得香口,但仍然可以保留到鮑魚嘅鮮甜味,正北海道海膽軍艦:呢個係餐牌上面冇嘅,但係我響朗豪坊間餐廳食過,覺得超級正,所以問師傅可唔可以整俾我食!可惜呢個海膽一般,冇咩鮮甜味,都係朗豪坊果間整得好食啲!整體嚟講,我覺得丸十嘅食物種類都好多元化,而且又好味,值得推介!👍🏻
行完街,係時候搵好野食啦!
最後,我就叫咗以下食物啦~~~
香蔥吞拿魚腩卷:好香蔥味,而且有好多吞拿魚蓉
串燒雞翼:燒得好香口
串燒日本番薯:番薯好細粒,軟綿綿,真係一口食晒
鐵板燒雞:估唔到有咁多件,而且好有雞味,個汁又好味
2019-07-08 113 浏览
每次必點鰻魚玉子燒, 雖然鰻魚不多, 但勝在夠香, 每次食都覺得好正, 蛋都好滑, 唔會老, keep到水準我最愛軟殼蟹, 叫左個炸軟殼蟹壽司漢堡, 軟殼蟹炸到好香, 但個米burger就略為乾身, 麻麻地串燒都幾好, 夠香夠味, 牛舌燒到岩岩好, 爽口香軟煙三文魚水菜沙律幾足料, 咸香味好夠燒雞拼盤麻麻地, 可以skip

串燒都幾好, 夠香夠味, 牛舌燒到岩岩好, 爽口香軟

煙三文魚水菜沙律幾足料, 咸香味好夠

燒雞拼盤麻麻地, 可以skip
2019-07-04
  • 鰻魚玉子燒
  • 燒牛舌
2019-06-19 194 浏览
本人第一次寫食評,因為這間D野超難食,午餐D飯爛,雞扒又鞋又老,重話這個餐是推介之選,簡直垃圾,吉野家都好食過佢,同佢D職員講,態度冷淡,總之差差差,列入黑名單
2019-06-19
一行6人一早訂左位,但去到居然無record好彩早黎都即時有位,不然實同佢嘈!這個澳洲和牛丼,其實比我期望的「細」,同日本的RedRock無得比,而且日本餐用澳洲牛,九唔搭八。呢碗蟹肉望落都幾震撼,食落亦好滿足雞泡魚乾,好似食豬肉乾咁,$68得幾條其實全部食物都係走「精緻路線」,食完真係唔飽肚,焗住又要再叫其他野。極度普通,雞又唔滑。二百幾蚊,呃like post先好叫安裝apps送的Mos burger應該會平靚正過佢。$98 5條串燒,左是燒雞皮$118 6粒壽司總結,若果我會再黎,只會叫松枼蟹魚籽丼,完!
一行6人一早訂左位,但去到居然無record
好彩早黎都即時有位,不然實同佢嘈!

温泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼

呢碗蟹肉望落都幾震撼,食落亦好滿足

松葉蟹魚籽丼

雞泡魚乾,好似食豬肉乾咁,$68得幾條
燒雞泡魚乾

炸軟殻蟹壽司漢堡

極度普通,雞又唔滑。
鐵板燒日本南部地雞

二百幾蚊,呃like post先好叫
幸福之天輪

安裝apps送的
三文魚刺身

Mos burger應該會平靚正過佢。
三文魚牛油果壽司漢堡

$98 5條串燒,左是燒雞皮
雞之盛宴

$118 6粒壽司
丸十彩虹卷

總結,若果我會再黎,只會叫松枼蟹魚籽丼,完!
2019-05-24
2019-06-07 393 浏览
葵芳新都會大裝修之後,多左好多新餐廳!其中一間就係"丸十日本食堂"啦~呢日同朋友行過葵廣之後,就決定試一試呢間餐廳! 入到去,店面好闊落,裝潢都幾無印風,令人覺得好舒服,冇焗逼感。除左有卡位外,仲有吧位。不過有得簡,都係想坐卡位多D~落完單之後就已經好快上菜啦!鐵板牛肉壽司漢堡之前已經聽聞過米漢堡,所以今次見到呢間餐廳有,即刻叫左黎食。平時食開既包變左飯,而且仲要用日本精米!煎完之後帶點飯焦,咬落鬆脆~中間夾左我最愛既牛肉,經鐵板燒左一燒,味道都唔同D ~仲有芝士,蕃茄同生菜等,好食都停唔到口!絕對可以再安可!鐵板燒地雞雞肉好有炭燒味,配埋蔥黎食一流!自家製鰻魚玉子燒 蛋仲保持到"嫩"同"滑",蛋味好濃。配埋咸咸地既鰻魚,味道變得好豐富。再加少少燒鰻魚既醬汁,食落唔會覺得好乾~久違地食左個好食既玉子燒!!丸十彩虹卷 有生文魚,吞拿魚等魚生配上牛油果,青瓜等蔬果組合而成。味道清爽唔會膩~而且size岩岩好,一啖可以食晒!抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子 抹茶味道濃郁,紅豆唔會太甜,但唯一不足之處係白玉有點硬,好似解凍未完成咁。抹茶阿法奇朵 朋友叫左呢杯阿法奇朵,倒左D熱熱地既抹茶醬之後抹茶味do

鐵板燒地雞
雞肉好有炭燒味,配埋蔥黎食一流!

丸十彩虹卷

抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子
抹茶雪糕配紅豆白玉丸子

抹茶阿法奇朵
朋友叫左呢杯阿法奇朵,倒左D熱熱地既抹茶醬之後抹茶味double up!而且雪糕質地好滑,口感好好!大推!
阿法奇朵

整體而言,餐廳環境好又寬敞,上菜速度快,食物味道好,係可以再光顧嫁!
2019-04-26
抹茶雪糕配紅豆白玉丸子
阿法奇朵
2019-06-07 158 浏览
角切魚生飯,魚生種類多又新鮮,本身以為份量會比較少,食落原來個碟都深深地,所以是一個非常滿足的下午茶 另外,飯粒分明飽滿,難怪會以米為主打。飯亦有一定調味,所以可以不用再加醬油點魚生食點選下午茶仲可以以優惠價$8點配飲品,選擇都多,不錯不錯。惟和牛炒飯較失色,和牛係好似肉碎咁,非常細點痴係飯上,無牛味,炒飯亦無咩特別,所以$88食到此和牛碎算貴餐廳座位闊落,空間感十足。餐廳另設串燒部,相信其他時段食物種類更多,可以再試。
點選下午茶仲可以以優惠價$8點配飲品,選擇都多,不錯不錯。

2019-06-07 160 浏览
葵芳入面最喜歡的餐廳🐮💕▫️澳洲和牛丼 $148每次黎都係必叫既💞啲牛肉唔會煮到過熟又乾 反而仲係好軟又保留到肉汁💦加埋溫泉蛋同埋燒汁一齊食 真係好正好滿足(>人<;)▫️香蔥鮪魚蓉海膽丼 $198 海膽唔會話好鮮甜 但係一定唔會腥💛吞拿魚既份量都好多 大約係1:1既程度 所以每一啖都會有吞拿魚架🤩每一次去都保持到水準 不過食lunch set會平小小😛如果唔多人排隊我諗我會成日去食XD📍丸十日本食堂 葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖#eatwifcathy_日餐 #eatwifcathy_葵芳
葵芳入面最喜歡的餐廳🐮💕
▫️澳洲和牛丼 $148

▫️香蔥鮪魚蓉海膽丼 $198

📍丸十日本食堂
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖
  • 澳洲和牛丼
2019-06-03 173 浏览
葵芳附近有好多嘢食但坐得好嘅就唔多上次咁岩經過新都會有間好日本嘅日本野入到去個裝修好和式有吧枱同埋有卡位枱月台之間都好闊落唔怕比其他人聽到講啲乜我哋兩個人叫咗四樣嘢緋紅卷外面有牛肉包煮壽司飯加明太子同菜。雖然明太子好濃味,但佢加埋有菜所以食落去唔會好鹹,再加上佢上面啲牛肉係燒到半熟,所以成個口感食落去好好。炸廣島蠔即叫即炸熱食嘅時候咬落去啲蠔汁好juicy,一啲都唔腥不過$128.4粒來講都幾貴海洋之盒有蠔,有鱔,蝦同帶子 (仲有一樣唔記得咗)嘅串燒。帶子超大粒,我覺得最好食係鱔同蠔,外面燒到卜卜脆。咬落去仲有啲魚油流岀黎,蠔燒到一啲都唔乾。對比起炸廣島蠔來講,我覺得性價比高啲。和牛炒飯味道還好,而我找不到和牛在哪裏呢?🤣
我哋兩個人叫咗四樣嘢

炸廣島蠔

海洋之盒

和牛炒飯

味道還好,而我找不到和牛在哪裏呢?🤣
2019-06-03 8606 浏览
同女友在葵芳新都會廣場睇完戲,找個地方食晚飯,我醒起 標榜用「精米」製作米飯嘅丸十日本食堂在這𥚃開咗分店,作為飯痴的她,一定想試自家制明太子玉子燒-明太子不會太鹹,配合驚有層次嘅玉子燒,好食又有口感刺身淺嚐拼盤-三文魚,甜蝦,章紅魚(油甘魚)各兩件,比一般的大同超厚切,而且很新鮮,$88抵食壽司冬甩-原創壽司,左右兩款不同左邊的以吞拿魚包住壽司飯,中間加入大量牛油果,上面再加上蟹肉同三文魚子,最後加入千島醬,幾樣野配搭在一起很夾,很有層次感右邊的在壽司飯面放上三文魚和用胡麻醬醃過嘅章紅魚,再係上面加上適量牛油果粒,玉子燒粒和三文魚子,很有特色丸十鐵板和牛炒飯-人氣之選,熱辣辣,好有鑊氣,應該師父即炒即送到我地面前,下次可以試下去坐bar枱食鐵板燒,睇住師父表演燒日本地雞爆丼-走地雞是從日本取材,肉質嫩滑,有點碳火燒烤的味道,碗仔細細,把雞堆成小山丘,賣相很討好燒珍寶海鮮扇貝盒-有大量海鮮:帆立貝、蟹棒、三文魚、蠔,燒好後再加入沙律醬同芝士,賣相精緻,味道一流,$78乍簡單嘅食材加上藝術同創意就可以變得不平凡

自家制明太子玉子燒

刺身淺嚐拼盤

壽司冬甩-原創壽司,左右兩款不同

丸十鐵板和牛炒飯

燒日本地雞爆丼
燒珍寶海鮮扇貝盒
  • 自家製明太子玉子燒
2019-05-31 158 浏览
午餐想食日本野,決定試下依間我地3個人坐卡位,有好高既板間住,唔洗擔心會比隔離枱嘈親前菜:麻醬沙律,中華沙律/螺肉,漬物湯:麵豉湯主菜1. 鰻魚飯定食,睇落平平無奇,但份量都多,同好肥美🤤2. 溫泉玉子伴燒牛肉飯,Yummi 🤩好多塊牛肉,佢有啲燒汁甜甜地,配埋無得輸👍🏻3. 日本地雞飯定食,依個對比鰻魚飯&燒牛肉飯,失色左啲,因為燒到有啲乾,同焦焦地味🤷🏻‍♀️飲品1. 巨鋒乳酸梳打,唔係太重巨鋒味2. Sake ,偏淡味既清酒3. 熱咖啡,唔錯總結,係葵芳黎計,係一間好高質既日本餐廳👍🏻
午餐想食日本野,決定試下依間
我地3個人坐卡位,有好高既板間住,唔洗擔心會比隔離枱嘈親

前菜:麻醬沙律,中華沙律/螺肉,漬物
湯:麵豉湯

主菜
1. 鰻魚飯定食,睇落平平無奇,但份量都多,同好肥美🤤

飲品
1. 巨鋒乳酸梳打,唔係太重巨鋒味
2. Sake ,偏淡味既清酒
3. 熱咖啡,唔錯

總結,係葵芳黎計,係一間好高質既日本餐廳👍🏻
2019-05-27 141 浏览
最鍾意食日本菜,丸10食堂,主打係用日本優質米煮成的飯!串燒都係一個唔錯嘅選擇,海鮮丼的材料都算新鮮,地方闊落,好多座位,我們點了以下菜式:海鮮丼,野菜燒,海膽燉蛋,燒番茄特別甜,好好食,下次一定會再叫!
  • 野菜燒
2019-05-26 197 浏览
食過Moko嗰間丸十,好想試埋其他分店,所以今晚嚟呢間試吓.呢度環境比Moko光猛,感覺走家庭路線,都有幾多一家大細嚟食. 有抹茶粉係自己沖茶,茶味幾清,我覺得Moko嗰間嘅抹茶香啲. 溫泉玉子伴忨燒澳洲和牛爆丼: 賣想好吸引~ 食落呢...澳洲和牛同日本和牛當然係有分別啦,澳洲和牛喺甜度同軟滑度始終比不上. 溫泉玉子令成個丼層次提升咗~ 日本蛋的魔力! 致於呢度標榜嘅精米,係好食嘅,個人覺得好飽肚 雪花牛舌: 同Moko一樣價錢,但細塊啲,而且海鹽唔夠,但口感丶整體味道係好食嘅一口日本番薯: 燒得啱啱好~ 入面軟綿綿,好食~ 緋紅卷: 上面係燒牛肉,入面係炸過嘅紫菜+明太子,估唔到呢3樣嘢加埋係咁夾咁好味!! 真係好正!!總結係兩間丸十走嘅路線唔一樣. 喜歡食和牛,就要去Moko嗰間丸十;鍾意食卷物丶刺身,就嚟呢間啦!值得一提,兩間丸十服務都好好~ 希望keep到啦!

一口日本番薯: 燒得啱啱好~ 入面軟綿綿,好食~
緋紅卷

值得一提,兩間丸十服務都好好~ 希望keep到啦!
2019-05-19
2019-05-25 193 浏览
星期六午餐點左個海膽天扶良同吉列蠔忌廉芝士牛油果卷。一入去店員招呼幾好,茶水餐牌即時跟埋,下單一第手有人埋黎下單,唔會有人手不足情況。個天婦羅佢地叫做天扶良,海膽有海膽鮮味,唔會因為用黎炸就用劣質食材,海膽足料唔會用大量炸酱粉取巧,底層蘿白絲更係炸得很脆。個炸蠔牛油卷入口清新牛油果咪外層用生菜包著,整個不會覺得油膩,蠔味濃。圍一係裏面既紫菜林左稍有不足。整體很好食,比呢個價錢都算比得番呢個價值既野我。
2019-05-25
2019-05-24 215 浏览
葵涌廣場行到攰攰地,想搵一間舒服d既餐廳,坐下休息一下其實選擇唔多,呢間餐廳岩晒!👏🏻 咁啱嚟到嘅時候仲有下午茶,襯下午茶試一試佢❤️呢間餐廳環境唔錯,Menu都做得好吸引,搞到我地好多都想叫,套餐之外仲可以再加配小食,啱晒好貪心嘅我哋🤭 我哋兩個女仔,所以叫咗兩個餐share食。個人覺得下午茶可以食,但係晚餐嘅價錢,真係未必會再試🍚 丸十鐵板和牛炒飯聞到牛味好香,但食落味道偏淡,份量都偏少,算下午茶份量啦🍣 角切魚生飯味道唔錯,刺身新鮮味噌湯久違嘅波子汽水炸餃子

🍚 丸十鐵板和牛炒飯
聞到牛味好香,但食落味道偏淡,份量都偏少,算下午茶份量啦

🍣 角切魚生飯
味道唔錯,刺身新鮮

味噌湯

久違嘅波子汽水

炸餃子

• 角切魚生飯
2019-05-23 111 浏览
今日到新都會廣場買禮物比個仔,行過見到呢間餐廳好多人所以都等埋一份!入到去原來發現他們是食日本料理的,種類款式很多,有當飯有刺身有燒烤也有甜品,而且價錢都很便宜,唔怪得知咁多人喺度等裝修充滿日本風格,用木交錯配搭,坐得好舒服!而且他們主打是用精米,可以等大家試到日本靚米大蝦天婦羅,炸得非常薄脆,蝦肉仍然鮮嫩多汁海洋之合,串燒海鮮:包括鰻魚,大蝦,生蠔,帆立貝同埋鯖魚,上碟快熱辣辣,各類海鮮熟度都笑得10分適合,外面小小趣,裏面仍然多汁,估唔到他們的燒烤都10分有水準吞拿魚丼飯,新鮮清甜但係最值得介紹的都係他們嘅甜品,10分精美而且好味,一定要叫!

大蝦天婦羅,炸得非常薄脆,蝦肉仍然鮮嫩多汁

吞拿魚丼飯,新鮮清甜