2020-07-03 21 浏览
最近呢半年個個都話返唔到大陸,身邊每個朋友都話想食成都串串香同埋想揼骨冇辦法之下,唯有喺香港搵吓睇吓有冇依類型嘅餐廳啦經過朋友介紹,旺角原來都有間爆汗串串經過門口其實已經聞到嗰陣味,愛吃辣既人一定會垂涎三尺🤤而且價錢一啲都唔貴,仲有三個時段可供選擇每段時間為期2小食食物多款款式選擇而且最好嘅係其實係唔需要自己動手去煮,餐廳有一張點餐紙,可以直接Order麻辣湯底聞起來有陣陣嗆鼻的香氣,仲帶有麻香花椒味道,越食越過癮,頭皮發麻🤣
冇辦法之下,唯有喺香港搵吓睇吓有冇依類型嘅餐廳啦
經過朋友介紹,旺角原來都有間爆汗串串
經過門口其實已經聞到嗰陣味,愛吃辣既人一定會垂涎三尺🤤
而且價錢一啲都唔貴,仲有三個時段可供選擇
每段時間為期2小食
食物多款款式選擇

2020-07-01
2020-07-02 20 浏览
今日放工同友人係旺角買野, 順便晚餐,行來行去都諗唔到食嘜好,竟然見到有間新開的店叫串爆,好奇心超大的我們咪走入去八下食咩,原來食四川串串, 睇餐單有辣有唔辣,我朋友見我好似想食就入去食了。嘩估唔到都未夠七點已經滿哂人,眼見大家個大碗都紅色,朋友驚驚,因佢唔食得辣, 我同佢講唔緊要啦,我地今次食唔辣,佢先放心。我叫左d風味小食有蒜泥青瓜,棒棒雞,麻辣千層肚, 香辣黑木耳, 小食有水準。主角第一輪串串 :泡椒牛肉,鴨舌,魚片頭,腐皮,千層肚,鮮冬菇, 娃娃菜, 玉米,白蘿蔔,蓮藕 , 湯底唔辣第二輪串串:五花腩,豬皮, 肥腸,雞胗,鴨舌,炸魚蛋,厚百頁,珍珠豆卜,芝士腸,餐肉, 魷魚,金菇腐皮卷,呢到幾得意,先比左湯底你,你要食咩佢就係廚房滾熟拎出來放入大碗吸味, 一串串咁方便大家食, 雖然我冇得食辣,但由於食物有d 醃料都會有微辣,所以我食落係dd香辣味, 我朋友就辣到係咁飲野,呢到加30蚊就任飲唔錯, 仲要有竹庶茅根,夏枯草呢d飲。朋友亦叫左碗番茄牛肉麵食,麵質幾彈,牛肉夠淋。整體野食都幾好, 最最最正係個成都老冰粉我地一人食左3碗呀!

朋友亦叫左碗番茄牛肉麵食,麵質幾彈,牛肉夠淋。

2020-06-30 387 浏览
要在旺角覓食,廣華街會是一個好選擇,兩邊街都開滿了形形色色的餐廳,其中一間門外有小人龍,而且室內坐滿食客,感覺好吃,原來是在北方常吃到的麻辣串串,忍不住想一試。「黃金放題每位 $168(有風味小食、湯麵、串串,任飲就每位+$30」。排了半小時左右便入座。地方小小,十分繁忙,但職員反應還算快,上菜都有效率。風味小食任食,先點了幾款,拍青瓜、鍾水餃、麻辣豬紅、雞翼尖,都很入味。青瓜有點小咸;鍾水餃即是紅油炒手,不錯;豬紅入味不鬆散;雞翼尖味道似是蠔油。湯麵任食,點了碗酸菜豬肚麵,好不錯呢!麵條有彈性,酸菜很提味。吃麻辣,所以加了$30任飲飲品,點了竹蔗茅根、咸柑桔和夏枯草,都是樽裝比較衛生。選湯底,可以一人一鍋,可辣可不辣,我們就點了各一,當然最後還是覺得麻辣好吃。主角 串串選擇多樣,我們差不多點都點上了,例如成都小香腸、肥腸、雞胗、牛肉、雞軟骨、鴨舌、牛筋丸、花之苑、貢丸、魚片頭、魚皮餃、芝士腸、餐肉、金菇腐皮卷、海帶、西蘭花、娃娃菜、白蘿蔔、蓮藕和魔芋。很多都切成薄片,所以吸味又不會令人太飽滯。最後還點了冰粉!冰冰涼涼的寒天很清暑,而且還加上青提子乾和山渣,更加解辣解膩呢!

2020-06-27
2020-06-25 87 浏览
旺角行完街,去咗廣華街附近搵食。 唔想食茶記,見到呢間「串爆」,朋友即刻話好想食。 但我又唔食得辣,睇吓單張,見到原來可以揀勁辣、大辣、中辣、小辣、BB辣、唔辣,good,咁一於試吓。成都口味   鮮香麻辣。任食兩個鐘夠晒時間。 朋友叫咗中辣,話好惹味,但有少少偏鹹; 我就叫咗唔辣,清清地又得!成都小香腸細細條,第一次食,又幾好味喎。鴨舌係貴嘢,回本之選。 好耐無食嘅鵪鶉蛋呢都都有。厚百頁、金菇腐皮卷吸湯一流。魷魚既新鮮又彈牙。玉米係超好食,可能嗦咗湯底嘅味道,顯得特別香甜。除咗串串,仲有啲風味小食,蒜泥青瓜爽脆又清新。 麻辣千層肚帶有香麻味,連我都食到喎!最後一定要食成都老冰粉,清涼清甜,解辣一流!

成都口味   鮮香麻辣。

成都小香腸細細條,第一次食,又幾好味喎。

鴨舌係貴嘢,回本之選。 好耐無食嘅鵪鶉蛋呢都都有。

厚百頁、金菇腐皮卷吸湯一流。

魷魚既新鮮又彈牙。

玉米係超好食,可能嗦咗湯底嘅味道,顯得特別香甜。

最後一定要食成都老冰粉,清涼清甜,解辣一流!