這間位於大角咀舊區的餐廳,吃的是地道的滬菜‼️👅 餐廳食物的定價相宜,味道也很不錯的‼️😽▫️❥蟲草花膠雞湯🥣 湯底很清甜、好喝‼️👍🏻 最重要的是只要ʟɪᴋᴇ餐廳ꜰᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ專頁,老闆就會送上這真材實料的燉湯‼️🤤▫️❥$𝟱𝟴 脆皮素鵝🥢 腐皮包好冬菇、甘筍、木耳等餡料再油炸,很酥香‼️😋 ▫️❥$𝟭𝟱 燻蛋🍳 金黃色的蛋黃呈半凝固狀態,很吸睛‼️😍 同時味道也美味‼️😉▫️❥$𝟱𝟬 四川擔擔麵🍜 店員一端來就聞到又香又濃的麻醬味‼️🤤 麻醬、肉末、蔥花等調製而成的湯底很濃郁👅 幼細的麵條有嚼勁,而且掛湯力十足,每根麵條都吸收了湯底的精華,很不錯‼️👏🏻▫️❥$𝟭𝟯𝟴 鮮茄蝦仁鍋巴🍅 自家製的鍋巴非常鬆脆可口‼️🥰 鮮茄蝦仁煮成的醬汁酸酸的口感很刺激食慾‼️有的朋友會直接把醬汁倒入鍋巴中,發出滋滋作響的聲音😉 而我就較喜歡用鍋巴沾點醬汁,可以慢慢品嚐‼️😗

2021-08-10 22 浏览
之前經過大角咀都諗住入去試吓,但係上次因為趕住去個朋友屋企無試到,今日咁岩經開果面順便去試吓,因為我本身都好鍾意食四川菜😋叫咗個鎮江肴肉、上海回鍋肉、排骨擔擔麵,之後見到隔離枱叫咗燻蛋,好似好正,我又叫咗兩隻黎🤣試吓,如果鍾意食流心蛋嘅會好鍾意🤣🤣,整體食物質素都唔錯,價錢都唔算貴!而家喺佢社交平台打卡仲一人送一盅燉湯👍如果鍾意食川菜嘅真係可以去試一試,不過建議大家打去聽咗位先,因為嗰日去食都比較滿座👍
2021-08-06 43 浏览
這間上海老家位於大角咀中匯街嘅店舖,而去嘅店面環境都唔錯🤔,坐著地方感覺寬鬆舒適😙!.五香燻魚 $65呢碟燻魚係一款凍食嘅小菜,賣相都好吸引😍,睇見都好想食🤔,而去嘅燻魚顏色味道都好好味😋,食到入口都好有口感!.黑醋小排骨 $128呢碟小排骨睇見賣相一般🤔,其實十分之好味道😋,用咗黑醋而製,食到入口酸酸甜甜非常醒胃,肉質外脆內腍好有口感!.蟲草花膠雞湯呢盅花膠雞湯十分之足料😮,大大塊花膠材料豐富,飲到入口味道好好味😋I

五香燻魚 $65

黑醋小排骨 $128

2021-07-26
2021-08-06 94 浏览
奧運幾條街都有好多餐廳 今日就去咗一間比較隱蔽嘅上海菜餐廳 裝修都幾別緻👍🏻原來而家Like & Share 佢哋社交平台會唔會人送一盅價值$128嘅蟲草花膠雞湯😍 燉湯超足料 滋陰養顏好飲🤤 然後就要食返個前菜啦 揀左煙燻蛋🥚 半熟蛋黃上面加上少少准鹽 令味道昇華更好食😋揀咗一個小食同一個主食 分別係脆皮素鴨同肉末炒粉絲😆 脆皮素鴨份量都幾多 香脆嘅腐皮包住素菜絲口感不錯👍🏻 炒粉絲用上大量蒜頭 食落好香好惹味🌟

揀咗一個小食同一個主食
炒粉絲用上大量蒜頭 食落好香好惹味🌟
肉末炒粉絲
肉末炒粉絲
2021-08-05 35 浏览
今晚剛在大角咀做完嘢,約埋朋友一齊揾嘢食,行去中匯街見到間……上海老家,忽然很想食上海菜,二話不說就入去食啦!餐廳座位尚算舒適,服務員推介話花膠蟲草花燉雞湯好正喎!咁我就order咗二盅,真係冇介紹錯,打開蓋已聞到好香,蟲草花同花膠都係我至愛,飲完仲覺得靚晒!我哋點咗素鵝,廚師煎得剛剛好,香口得來腐皮内的料又豐富,口感唔錯!食上海菜我覺得一定要食回鍋肉,我最鍾意有濃油赤醬之外再加埋少少辣,食落好開胃惹味,最後食埋豬扒擔擔麵,豬扒肉質鬆化煎得香脆,擔擔麵爽口有濃濃的花生醬味,我覺得稍為甜咗少少。這餐整體都唔錯,朋友話可以下次再來食吓其他菜式!
好小黎大角咀呢頭,地點係有少少隔涉,朋友話想食上海野就黎試下啦😆😆蟲草花花膠雞湯Like 社交平台就有得送😋真材實料有好多蟲草花,一片花膠同一隻好腍嘅雞腳,個湯好入味🥰雞絲粉皮 $60個麻醬好香濃,甜甜地鹹鹹地好重花生味,成個配搭起雞絲青瓜同粉皮好夾,涼涼地好開胃上海炒年糕 $78年糕好煙韌,同埋啲肉絲同菜炒得好惹味冬菇小棠菜 $88啲菜好新鮮翠綠,超大碟🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

蟲草花花膠雞湯

雞絲粉皮 $60

上海炒年糕 $78
年糕好煙韌,同埋啲肉絲同菜炒得好惹味

冬菇小棠菜 $88
啲菜好新鮮翠綠,超大碟🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2021-08-03 35 浏览
捐窿捐罅搵好嘢食來到大角咀既小巷上海老家感覺很有住家味店員態度親切蟲草花膠雞湯只要like返社交平台,留埋個言就有得飲雖然係送,但非常足料湯頭甜,有雞腳,勁多蟲草花花膠大大塊食飯前飲啖湯個人好舒服燻蛋隻隻都有溏心作餐前小食,非常開胃黑醋小排骨黑醋甜酸度適中小排骨骨肉均勻份量都算多送白飯不錯乾煸四季豆由於唔食辣鋪頭都把味道調得剛剛好雖然見到面有辣椒但不會辣欣賞店員既體貼喜歡四季豆不會炒得過林口感剛剛好餐廳坐得舒服,店員也有禮貌感覺很住家
捐窿捐罅搵好嘢食

來到大角咀既小巷

上海老家

感覺很有住家味

店員態度親切

蟲草花膠雞湯

只要like返社交平台,留埋個言就有得飲

雖然係送,但非常足料

湯頭甜,有雞腳,勁多蟲草花

花膠大大塊

食飯前飲啖湯

個人好舒服

隻隻都有溏心

作餐前小食,非常開胃

黑醋小排骨

但不會辣

欣賞店員既體貼

喜歡四季豆不會炒得過林

口感剛剛好

餐廳坐得舒服,店員也有禮貌

感覺很住家

2021-08-03 25 浏览
來到大角嘴,真係大把野食,今次想食正宗上海菜,就同家人來到上海老家食晚餐。位於角落的上海老家,環境富有地道上海特色,廚師也是做開正宗上海菜的。我們這次點了幾個推薦的菜式,一個京式烤蒙古羊排,一份大分的酸菜桂花魚,雲吞擔擔麵,還有每人一盅蟲草花膠雞湯。首先蟲草花膠雞湯要讚,料多味道佳,感覺真係好補好滋潤。酸菜桂花魚也是夠開胃,多酸菜,魚肉也嫩,撈飯正啊,大分份量足夠4-5 人食。我就特別鍾意這個烤羊排,做得超級香同惹味,送飯一流,大家可以試下。最後個雲吞擔擔麵,雲吞自家包,足料皮薄,麵也是彈牙,擔擔麵係出名抵食好味的,必點。餐廳老闆服務熱情,我們食飽飽再慢慢嘆返杯茶,聊聊天,渡過愉快的晚餐。
首先蟲草花膠雞湯要讚,料多味道佳,感覺真係好補好滋潤。
2021-07-26
2021-08-03 28 浏览
同朋友一齊喺大角咀,想食個 early dinner, 朋友話想食中菜,我記起曾經嚟過呢間小館,味道幾好又抵食,咁就決定帶朋友去試吓😆-「蟲草花膠雞湯(2盅)」:只要 Like 餐廳嘅 社交平台 同 Share,就可以免費😆。雖然係免費,但係湯底味道非常濃郁,仲感覺有好多骨膠原喺裏面😆- $75嘅「鎮江肴肉🐷」:沾醋食,好味又開胃😋- $128嘅「京蔥爆羊肉」:羊肉🐑切薄片,用極大量京蔥炒香,非常惹味😋- $25嘅「炸饅頭3隻」:饅頭外皮脆脆哋,裏邊好軟熟,簡單好食😋- $15嘅 白飯🍚

- $75嘅「鎮江肴肉🐷」:沾醋食,好味又開胃😋
- $15嘅 白飯🍚
大角咀有好多野食,有待你發掘。住奧運站附近嘅朋友成日去大角咀搵食。今晚約左佢食飯,佢帶我去左一間叫「上海老家」嘅餐廳食飯。喺車房附近,都唔易搵。行過黎好熱,好想食d凍野涼一涼。想嗌d冷盤食下,見餐牌有燻蛋,未食過燻蛋就嗌黎試下。燻蛋$15一隻,嗌左兩隻同朋友一人一隻。第一次食燻蛋,原來係凍食,真係孤陋寡聞🙈。聞落去有胡椒粉香,食落去鹹鹹地有d椒鹽味。口感同味道同溏心蛋差唔多。欖菜肉碎炒飯上枱夠晒熱,好有鑊氣!肉有d肥膏,邪惡得黎又好味😋。紅油炒手好辣,雖然嗌左小辣但食落都幾辣下🙈 ,怕辣嘅朋友未必啱食。但試幾嚿無妨👍🏻。鍾意食辣嘅朋友誠意推薦你試紅油炒手,我食左幾隻,紅油炒手有好多蒜蓉同蔥,入口好香~朋友話其實佢黎呢間食係因為喺社交平台見到佢地有個post係做齊所有步驟就送一盅蟲草花膠雞湯,價值$128架!湯料有豬軟骨、雞腳、蟲草,重點係有花膠!😍超足料!飲落有好香酒味~飲完覺得好補身,好舒服~🥰原來呢個活動做到8月尾咋,下次約埋成班friend一齊去飲盅滋補靚湯先得!

欖菜肉碎炒飯
上枱夠晒熱,好有鑊氣!
肉有d肥膏,邪惡得黎又好味😋。

Bobo屋企依排裝修 搞到我地好耐無得煮飯仔🥺如是者 我地今晚決定要嗌餸食飯!一於試下依間喺openrice都頗多正評嘅上海菜小店-🥯炸饅頭 $25/3個包點愛好者一睇到個menu就決定要嗌炸饅頭🤣饅頭皮炸得焦脆金黃 點埋煉奶真係大滿足!-🐏京蔥爆羊肉 $128充滿羊羶味嘅一道小菜🤩羊肉唔會炒到太乾身 亦到非常入味啲蔥吸晒羊嘅肉汁同醬汁 正👍🏻-🍖黑醋小排骨 $128調味調得岩岩好 甜酸度適中排骨走油後具有外焦內嫩嘅口感配埋正宗上海菜飯 一流😗
Bobo屋企依排裝修 搞到我地好耐無得煮飯仔🥺
如是者 我地今晚決定要嗌餸食飯!
一於試下依間喺openrice都頗多正評嘅上海菜小店
🥯炸饅頭 $25/3個
包點愛好者一睇到個menu就決定要嗌炸饅頭🤣
饅頭皮炸得焦脆金黃 點埋煉奶真係大滿足!

🐏京蔥爆羊肉 $128

調味調得岩岩好 甜酸度適中
排骨走油後具有外焦內嫩嘅口感
配埋正宗上海菜飯 一流😗
2021-08-02 22 浏览
之前朋友介紹大角咀有間正宗上海餐廳,今次有機會黎開呢區,就同朋友食個早晚飯。一坐低侍應就提醒我哋只要like & share social media 就會送蟲草花膠燉雲吞雞湯!好抵!食得上海嘢必定要叫特色前菜。肴肉絕對係一味心機菜,足料好食。而素鵝我哋就覺得好出色,香脆又唔會油膩,入邊嘅香菇同金菇都好夾。最後我哋加多個欖角肉碎炒飯,就已經九成飽⋯⋯ 估唔到呢度份量都非常之足夠。有機會下次要試埋其他川菜菜式。

• 欖菜肉碎炒飯
2021-08-02 21 浏览
燻蛋 $15燻蛋一黎到已經對半分開半隻半隻咁。眼見已經覺得蛋黃好似溏心蛋。面頭有少少椒鹽加埋淡淡既煙燻味,半熟既燻蛋好好味😋-五香燻魚 $65我係第一次食燻魚,覺得好特別所以試下。魚肉食落去好滑唔會覺得腥,醬汁酸酸甜甜,送飯一流😋不過都有d骨,大家食個陣要小心d。-水煮牛肉 $148無辣不歡既我緊係要試下水煮牛肉,一上枱已經聞到麻辣香,口水都流晒出黎🤤入面有牛肉,萵筍,雲耳,大豆芽同埋紅薯粉。牛肉入味得黎好嫩滑,紅薯粉吸收曬d湯汁,超級正食到停唔到口🥰-蟲草花膠雞湯店員同我講上fb like & share 佢地個page就可以免費試下呢個湯,每日限量30份。呢個湯真係好足料,入面有花膠,蟲草,雞腳,豬肉,飲完覺得好養生🤪
燻蛋 $15

五香燻魚 $65

水煮牛肉 $148

2021-07-31 26 浏览
放工約咗喺奧海城返工嘅朋友食飯,佢帶我嚟呢間上海嘢食晚餐蟲草花膠雞湯呢個係like and share 社交平台送架,唔好以為送就好求其,非常足料同夠味!有雞腳、蟲草、花膠、雞肉等湯料。雞絲粉皮$60濃濃嘅麻醬!食呢個最緊要係個醬汁,青瓜爽脆,雞絲啖啖肉上海回鍋肉白飯$88+$15叫左個小菜食,回鍋肉難得唔肥膩,而且份量多,仲有豆乾、椰菜、雜椒,好惹味,加白飯食係必須嘅酸辣湯麵$78酸辣湯麵係用湯碗上,好大碗!麵係用幼麵,好滑溜,有木耳、豆腐、荀、肉絲等材料,唔太辣,如果再酸d仲開胃豆漿$15自家製,低糖健康又濃厚
放工約咗喺奧海城返工嘅朋友食飯,佢帶我嚟呢間上海嘢食晚餐

雞絲粉皮$60

濃濃嘅麻醬!食呢個最緊要係個醬汁,青瓜爽脆,雞絲啖啖肉

上海回鍋肉白飯$88+$15

酸辣湯麵$78

豆漿$15

自家製,低糖健康又濃厚

2021-07-31 16 浏览
上海菜其實都可以花款,又唔太油膩!所以我都幾鍾意!今次去到大角嘴食呢間「上海老家」,款式多之餘,樣樣菜色質素都不俗!價錢都唔算貴!CP值爆燈!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸四川擔擔麵 $50🔸呢個擔擔麵,份量充足,唔算辣,湯汁濃澀,有肉碎係面頭增加口感,個擔擔麵底都算細條彈牙,而且湯底都唔會偷工減料,有花生醬香味!超級有四川風味啊!🔸like 社交平台 贈送蟲草花膠雞燉湯🔸呢個花膠不得了!熬得好夠軟,食落去滑嘟嘟!滿滿骨膠原,好養顏! 而且雞湯清甜,仲有金華火腿係入面調味!足料夠誠意🔸回鍋肉$88🔸回鍋肉炒得好香,不會太鹹,色香味俱全,有菜有肉,紅紅綠綠!回鍋肉都算多!夠鑊氣!🔸燻蛋$15🔸呢個蛋係溏心蛋,選用新鮮雞蛋,色水好靚,金黃色😋好細心上碟已經幫你切開一半,食落去滑嘟嘟,口感佳,上面仲有黑椒、椒鹽調味!
上海菜其實都可以花款,
又唔太油膩!所以我都幾鍾意!
今次去到大角嘴食呢間「上海老家」,
款式多之餘,樣樣菜色質素都不俗!
價錢都唔算貴!CP值爆燈!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸四川擔擔麵 $50🔸
呢個擔擔麵,份量充足,唔算辣,湯汁濃澀,
有肉碎係面頭增加口感,個擔擔麵底都算細條彈牙,
而且湯底都唔會偷工減料,有花生醬香味!
超級有四川風味啊!

🔸like 社交平台 贈送蟲草花膠雞燉湯🔸
呢個花膠不得了!熬得好夠軟,食落去滑嘟嘟!
滿滿骨膠原,好養顏! 而且雞湯清甜,
仲有金華火腿係入面調味!足料夠誠意

🔸回鍋肉$88🔸
回鍋肉炒得好香,不會太鹹,色香味俱全,
有菜有肉,紅紅綠綠!回鍋肉都算多!夠鑊氣!

🔸燻蛋$15🔸
呢個蛋係溏心蛋,選用新鮮雞蛋,
色水好靚,金黃色😋
好細心上碟已經幫你切開一半,
食落去滑嘟嘟,口感佳,上面仲有黑椒、椒鹽調味!

• 燻蛋