2010-07-15 4 浏览
之前食過兩次~ 今次終於帶屋企人黎食了~因為訂了7點台~ 所以到後等左陣就入得了~一家5口~ 叫了好多野食~ 小籠包~ 好味左~ 窩貼5隻 煎得剛剛好~ 唔會太"LOAN"的...D肉好味~上海粗炒~ 家姐最鐘意~ 因為唔太油~ 而且又夠味~酸辣湯~ 我的至愛 水準一直保持得好好~ 這裡的真的比出面好食D~三鮮湯年糕 好鮮的~~ 有火腿, 蝦 (好爽的), 雞肉 九王鱔糊~ 我媽最愛~ D汁送飯一流奶油津白~ GD A~~~~!!回鍋肉 唔掛得知之前攞過獎啦~ 炒得好好~ D肉切到好薄 好入味~棻飯 有冬茹D 唔似出面咁油~ 比較健康八竇茶~ 飲完好舒服的~ 之後我地買左一大包反家~ 仲連埋隻柸~呵呵~!食我好開心的一餐~ 大家都說我無介紹錯~~!!一定會再黎呀~~!! 哈~!!
之前食過兩次~ 今次終於帶屋企人黎食了~

因為訂了7點台~ 所以到後等左陣就入得了~
一家5口~ 叫了好多野食~
小籠包~ 好味左~
上海粗炒~ 家姐最鐘意~ 因為唔太油~ 而且又夠味~
三鮮湯年糕 好鮮的~~ 有火腿, 蝦 (好爽的), 雞肉
九王鱔糊~ 我媽最愛~ D汁送飯一流
奶油津白~ GD A~~~~!!
棻飯 有冬茹D 唔似出面咁油~ 比較健康

食我好開心的一餐~ 大家都說我無介紹錯~~!!
一定會再黎呀~~!! 哈~!!
2010-07-14
  • 回鍋肉
  • 酸辣湯
  • 九王鱔糊
  • 八竇茶
2010-07-13 8 浏览
第一次寫,因為真係忍不住。榮華食左好幾年了,一直都好鐘意黎呢度食最鐘意並且每次必嗌:擔擔面:好濃的味道,有少許的酸味但我鐘意,且份量每次也一樣皆因有次我見到佢地用磅將一份份的麵餅整好小籠包:無礙呢度的小籠包並唔係皮薄多汁果種,不過我都會嗌雞絲粉皮:麻醬好好味!佢地話係自己整的一開始真的非常欣賞呢度且經常黎,不過隨著越來越多人黎,佢地既食物同服務越來越差。今次食完,我真係要出句聲。雞絲粉皮無以前咁好食,可用求其來形容,以為一兩次失手點知……豆沙鍋餅,可能係我唔識食,不過我唔食火農左既野囉服務,唉以前無咁多客就話同你吹下水,仲記得以前佢地每次都走過黎問d野食點啊?又推介下其他野食咁,走左單佢仲緊張過你。宜家?完全掛住「唔好煩我,食完好快d走」既樣,次次食完放低筷子果刻即收哂你d野,茶都未飲完就問你「你地仲有無野嗌,無既話唔該出面仲有人等緊」,再唔走既話就會比人雷射死光。嗯係既,開舖頭梗係賺錢為上。食物水準重要,服務也重要。食物水準下降,請加倍用服務搭夠。食物好,一傳百。差,也一傳百。
第一次寫,因為真係忍不住。

榮華食左好幾年了,一直都好鐘意黎呢度食
最鐘意並且每次必嗌:
小籠包:無礙呢度的小籠包並唔係皮薄多汁果種,不過我都會嗌
雞絲粉皮:麻醬好好味!佢地話係自己整的

豆沙鍋餅,可能係我唔識食,不過我唔食火農左既野囉

食物水準重要,服務也重要。食物水準下降,請加倍用服務搭夠。
食物好,一傳百。差,也一傳百。
2010-07-01
2010-06-25 24 浏览
平時做的是街坊生意,裝潢保持香港70館子風格,地方不大卻意外地乾淨整齊,館內外都掛滿了黑白照片,依稀見到了館子昔日的風光和故事。由menu到盛菜的碟子,更可以看出老板對「老館」的愛惜之情,感覺很舒服,很特別聽前輩說70年代有很多學生情侶在此拍拖,直到現在,仍然有不少恩愛夫婦有空的時候都會再次光顧。因此今天慕名而來,相約兩個朋友一起去「食」來到上海菜館 食飯妹 首先選擇了「小籠包」 (價錢$28/8隻 -->抵食!!)。白白米飯當然少不了叫了兩道小菜:「沙窩雲吞雞」和「 宮丁炒肉片 」(辣)沙窩雲吞雞:外觀雖略欠,但不失「住家飯」感覺,雲吞吃上很滑口,湯底清甜宮丁炒肉片:吃上去不算太辣,頗為吸引一些喜歡嘗辣但又不太食辣的朋友哦除此,老板還推介了幾道館子上海小菜,例如是廣為人知的回鍋肉,花雕醉雞…飯後最好再來一點「甜」,喜歡甜食的朋友一定要嘗試這裡的「豆沙窩餅」。餅中豆沙甜上心頭,暖暖的卻不膩口,忍不住愛上它,再配上一杯「龍珠茶」/「八寶菜」,清清腸胃「龍珠茶」帶給我一份驚喜 剛開始是一杯水中飄浮著一顆(珠)草,平平無奇,無色無香。所謂茶愈香愈濃,轉眼之間,海底沉花,驚奇無比,甚覺

聽前輩說70年代有很多學生情侶在此拍拖

白白米飯

「龍珠茶」帶給我一份驚喜
剛開始是一杯水中飄浮著一顆(珠)草,平平無奇,無色無香。所謂茶愈香愈濃,轉眼之間,海底沉花,驚奇無比,甚覺有趣。坐在旁邊的朋友更聞到一陣菊花清香。(價錢$10)

總結:
食物帶來的驚喜不大
,但每當聽人提起這「老館」仍讚口不絕
,相信緣因這「老館」的價值不在味道,意在它是大家心中的「老館」

很適合邀請朋友相聚一刻,節日慶祝也不防是一個好去處

(食飯妹這次 消費$65/位 )
MENU
木製菜牌
小籠包
宮丁炒肉片 (辣).
沙窩雲吞雞
豆沙鍋餅 (推介)
龍珠茶 (推介)
2010-06-24
MENU
木製菜牌
小籠包
豆沙鍋餅 (推介)
龍珠茶 (推介)
  • 豆沙窩餅,龍珠茶
2010-06-23 65 浏览
係openrice搵下有什麼好食, 見到呢間舖評分超高的, 對老舖也幾喜歡, 就想試試!大約8點, 我們2個人, 不用等位就直入,初時我驚佢要我地搭枱, 好在剛好有2人枱,招呼也算不錯~ 整天心情也不錯~~選了: 粟米羹, 上海粗炒, 糖醋排骨, 小籠包, 最後再加一客八寶茶粟米羹($35): 跟平常吃的粟米羹不太一樣, 材料是雜豆, 但它的雜豆硬硬的, 沒有什麼特別, 喝其他的湯仲好, 份量都算多, 餐牌仲有$48 3人份, 其實$35 就夠3-4 人飲了~上海粗炒($39): openrice很多人推薦, 的確不太油, D 肉好"淋", 也OK 呀, 係我5樣入面覺得最好食的糖醋排骨($48): 洋蔥應該佔了大半碟, 味道... 小籠包($28/ 8隻): 講到小籠包, 我真係有D野想講首先, 它是跟其他菜一齊點, 之前3道菜很快上枱, 我們就拍拍照, 因為我想等小籠包上埋影張相先一齊食~ 等了一會...um...可能佢即叫即蒸, 我就等下嘛~ 反正一陣再影就好了~ 等..... 等到隔離枱( 遲我地入來, 遲我地點菜) 的小籠包剛放下他們的枱, 我地就同肥仔哥講小籠包未來, 他的
大約8點, 我們2個人, 不用等位就直入,
初時我驚佢要我地搭枱, 好在剛好有2人枱,
招呼也算不錯~ 整天心情也不錯~~

糖醋排骨($48): 洋蔥應該佔了大半碟, 味道...

小籠包($28/ 8隻): 講到小籠包, 我真係有D野想講
首先, 它是跟其他菜一齊點, 之前3道菜很快上枱, 我們就拍拍照, 因為我想等小籠包上埋影張相先一齊食~ 等了一會...um...可能佢即叫即蒸, 我就等下嘛~ 反正一陣再影就好了~ 等..... 等到隔離枱( 遲我地入來, 遲我地點菜) 的小籠包剛放下他們的枱, 我地就同肥仔哥講小籠包未來, 他的回覆係好確實""得!! 我幫你跟跟!"" 好~ 冇所謂, 反正我地唔趕~ 繼續一邊食一邊等, 等等等, 等到另一枱( 他們點菜的時間我地已經開始食了一會) 的小籠包也上枱了...... 我真的呆了
我對這餐廳的評價直插-.-
好了.. 再跟肥仔哥講, 我地小籠包仲未來, 他先給了一個白眼俾負責蒸野個位姐姐, 好似想話我地知, "唔關我事嫁, 都係個呀姐唔好"
然後又係..""得!! 我幫你跟跟!" 拜託!!! 是誰漏單我們看得聽得非常清楚-.- 而且我唔係想知你地邊個錯... 連唔好意思都冇句, 我真係好想話佢
算了, 不想破壞這個晚餐, 再等等吧...
但是, 我的位置剛好看到了裡頭的姐姐用剛才回收番來的籠, 用番同一張紙去蒸我們的小籠包
寧俾人知就莫俾人見, 我真的覺得噁心死.. 衛生真的要扣分!!
等等等..最後, 小籠包終於要上場了~~ 但.. 有點不熟, 肉也太甜了, 是因為有些菜也中間嗎?!
八寶茶($10): 甜甜的, 茶杯也很懷舊, 需要等佢焗一陣, 可能一開始叫定先就岩岩好~

其實對這餐廳都有點失望, 1分價錢1分貨, $160 食到4樣野加杯茶, 係好平..但是, 味道也很重要!! 真的值得有咁多笑嗎?? 太誇張了...
很乾淨的餐牌=]
牆上的裝飾
上海粗炒
8寶茶
2010-06-02 5 浏览
之前來過幾次,見到每次太多人等位,一直無機會嘗到。正直今日落雨,比較少人,同女朋友冒雨前來。在我來說,二人餐來說算是「抵食」,令我印象難望的是八寶茶,它與我在零售買來飲的不同,較清甜、甘口,可能是不同的胖大海味道吧。對我來說,在這裡食飯是中規道舉、穩陣的飯堂。菜式方面,並沒有豪華的菜式,一般來說都是上海菜的家常便飯款式,但要贊的是小食做的味道,回鍋肉味濃,是振店之寶吧!
對我來說,在這裡食飯是中規道舉、穩陣的飯堂。
2010-06-01
  • 八寶茶
  • 回鍋肉
  • 酸辣湯
  • 小籠包
2010-05-18 19 浏览
小弟因中文打字慢在openrice作了CD-ROM多年...昨晚一餐令我大為失望...幫親了十多年老字號不忍就此沒落故下筆評之服務: 看似太子爺的小二見B客人(4人)到齊但A客二缺一竟叫人出去再等(但A客已打算點菜)...禮貌欠奉之餘亦不懂轉彎 - 失敗食物: 二人餐糖醋魚竟然用快餐店下價魚柳貨色(有面包糠急凍貨色)... 比任何快餐店hea的味道食下令人反胃, 咸肉津白平平無奇, 唯有8寳茶仍可維持水準$130二人餐不算貴但貨色如此令人一去難回. 慎之‧改之...唉

, 咸肉津白平平無奇, 唯有8寳茶仍可維持水準

2010-05-17
大約半年前黎過~~ 那時覺得好好食的但對我黎講太遠了~半年後又去食過~~~~一行4人, 因為無訂位~~ 7:30pm到~~~好多人呀....要等差唔多5張台先到我地...因為想食, 唯有等啦~~大約8點就有位啦... 叫左個4人餐~加$20轉了砂窩雲吞雞湯 有4-5隻雲吞, d 雞又唔鞋, 呢個湯好ok呀九王鱔糊 d鱔糊好好食 好夠味 d汁一流呀 好岩送飯花雕醉雞 又係雞 哈哈 好香酒味 d雞好滑奶油津白 個汁好好味 超香奶油 唔"溜"的上海粗炒 同出面的差唔多.... 但唯一好是無咁油 gd小籠包 唔知係咪我記錯呢 上次入面無湯的 今次有wo 進步左~ 好好食最後仲有4柸八寶茶做個ending超飽!!下次要帶屋企人去食先得~~~~~
大約半年前黎過~~ 那時覺得好好食的
但對我黎講太遠了~
半年後又去食過~~~~
一行4人, 因為無訂位~~ 7:30pm到~~~
好多人呀....要等差唔多5張台先到我地...
因為想食, 唯有等啦~~

大約8點就有位啦... 叫左個4人餐~
九王鱔糊 d鱔糊好好食 好夠味 d汁一流呀 好岩送飯
花雕醉雞 又係雞 哈哈 好香酒味 d雞好滑
奶油津白 個汁好好味 超香奶油 唔"溜"的
上海粗炒 同出面的差唔多.... 但唯一好是無咁油 gd
最後仲有4柸八寶茶做個ending
超飽!!
下次要帶屋企人去食先得~~~~~
2010-05-16
  • 砂窩雲吞雞湯 九王鱔糊 小籠包
2010-04-18 5 浏览
本來見食評咁多人都比笑臉, 就去試下今晚和家人叫了三個外賣, 分別是:排骨麵, 淨雲吞及泡飯合共在門下等了45分鐘...真的很過份, 45分鐘, 堂食都應該食得七七八八....老闆只是說因為人多, 但我看見比我遲入去堂食的客人, 都已經食到一半,但我的東西還未來, 那是因為事實還是藉口真係見人見智....45分鐘後, 終於可攞外賣回家了,但在回家的途中, 見到泡飯的湯有起碼一半因店員蓋不好那個蓋而倒了一半出來....回到家後, 泡飯比粥更難食...雲吞及排骨麵不如留言或想像中好吃....應該不會再光顧了....

本來見食評咁多人都比笑臉, 就去試下
今晚和家人叫了三個外賣, 分別是:
排骨麵, 淨雲吞及泡飯
合共在門下等了45分鐘...
真的很過份, 45分鐘, 堂食都應該食得七七八八....

45分鐘後, 終於可攞外賣回家了,
回到家後, 泡飯比粥更難食...
雲吞及排骨麵不如留言或想像中好吃....

應該不會再光顧了....
2010-04-14
幾個月前食過奶油津白,好好味 今次返去已有很多新食物醉雞好味,但口水雞仲好味鍋貼有驚喜!!~老闆很細心,見我唔食得spicy,攞左支可樂比我支持~~!!!
幾個月前食過奶油津白,好好味
今次返去已有很多新食物
醉雞好味,但口水雞仲好味

鍋貼有驚喜!!~

老闆很細心,見我唔食得spicy,攞左支可樂比我

支持~~!!!
2010-04-12
  • 八寶茶
  • 口水雞,酸辣粉,
  • 鍋貼
2010-04-11 67 浏览
Tonite's menu:排骨担担麵 - 排骨 too dry because it is too thin, once fried, the pork chop cannot hold the moisture, noodles are ok, but taste like they put in a bit of sweet and sour soup, very different 雞絲粉皮 - the dressings is no good and thin, the temperature is not good, the chicken bit is too small, not refreshing at all奶油津白 - ok la . .醉雞 - ok la . .菜肉雲吞 - ok la . .銀C捲 - the worst one I ever try. Oversteamed, cannot find any C inside, very bad looking, forgot to take pics, wrinkles all over on t
Tonite's menu:
排骨担担麵 - 排骨

雞絲粉皮 -
奶油津白 - ok la . .
醉雞 - ok la . .
菜肉雲吞 - ok la . .
銀C捲 -
the worst one I ever try. Oversteamed, cannot find any C inside, very bad looking, forgot to take pics, wrinkles all over on the outside. This is a total failure.
Very uncomfortable to sit inside, too crowded. Cannot understand why the people come, probably the ad.
Overall, doesn't worth to try.
2010-04-11
2010-04-10 14 浏览
由於係SPONSOR的關係,SEARCH觀塘區的話很多時會見到榮華川菜館,見到好評的數目都唔少,就試試吧。入到去,位唔算多,有個卡位"留座",聽老豆講佢試過其他時間黎食,都係長期"留座";周圍就迫迫地咁啦,總之唔可以講秘密。杯開花茶幾得意,唔記得左個花名!招呼客人的,主要都係靠個老闆般的男人;招呼都算唔錯,有提議,有查詢,有禮貌,勤快。雖然個人幾重視服務,不過食野始終唔係淨係睇服務......担担麵:鐘意食正宗的話一定會嫌唔辣,不過餐牌上有提到該食品為配合港人口味而故意這樣調的。以非一般担担麵來說,算是不差,強強的麻醬味,濃濃的酸辣味,配合了少量蔥香及麵條。上海粗炒:相對平時食開無咁油,椰菜、瘦肉,都是正常的貨色,可以話係一碟頗正宗而味道正常的上海粗炒,算是不錯的一道,不過大約要$37,比出面較平,但在這區來說偏貴。餃子:逞半金黃色,如果“炭屎”的物體少一點就更好;豬肉肉質不錯,煎的時間亦掌握得幾好,皮不算太厚而煎得香口。小籠包:想不到餃子不錯,小籠包竟然咁差?豬肉相信同餃子出處一樣,但小籠包完全無汁,皮又厚,完全唔係果回事。有進步空間,整體唔係話太差,只係小籠包特別衰。如果向呢區突然
杯開花茶幾得意,唔記得左個花名!
雖然個人幾重視服務,不過食野始終唔係淨係睇服務......
担担麵:
上海粗炒:

餃子:

小籠包:

有進步空間,整體唔係話太差,只係小籠包特別衰。
如果向呢區突然想食上海菜的話,都會再黎的,反正津白,粉皮,甜窩餅都未試。
以果度咁隔涉,人流唔係多,仲要食物唔係話突出得好交關,D好評數目的確多得有D奇怪.......不過佢多少並無影響到我呢篇俾的分數。
  • 餃子
  • 上海粗炒
2010-04-09 8 浏览
今晚去左APM睇戲, 順便去左榮華川菜館試試, 都係上期飲食男女介紹先知呢間野。我地7 點去到,唔洗等位, 不過間野好細, 好迫, 有D仲要搭台。好彩我地自己坐張2人台, 自成一角。餐牌表面好懷舊, 但內頁係好新穎的‧佢地好得意, 見你2個人就俾個2人餐牌, 3個人就俾3人餐牌, 咁3個人就唔可以叫2人餐嗎?? 奇怪!!我地散叫, 叫左上海粗炒, 小籠包 + 排骨担担麵上海粗炒, 可能好耐無食, 感覺特別好食, 炒得唔油, GD!小籠包, $28 有8 隻, 好抵, 皮簿多汁, 正!排骨担担麵, 排骨炸得好好, D肉好滑唔痴牙, 担担麵辣辣地, 好味!食左3樣都係一百蚊, 唔洗加一, GD!
好彩我地自己坐張2人台, 自成一角。
餐牌表面好懷舊, 但內頁係好新穎的‧
我地散叫, 叫左上海粗炒, 小籠包 + 排骨担担麵
小籠包, $28 有8 隻, 好抵, 皮簿多汁, 正!
食左3樣都係一百蚊, 唔洗加一, GD!

2010-04-09
  • 排骨担担麵
  • 小籠包
2010-04-05 13 浏览
睇返自己d食評, 原來上一次幫襯呢間已經係5年前嘅事, 5年嚟完全冇動力再試!最近又睇返d食評, 發現好評如潮, 不過d評家多數只寫一篇食評……….心照!最近有幸再食一次, 因為諗住求其一餐, 食個客飯, 應該okay掛!兩個人食左:回鍋肉客飯: 先講個例湯, 應該話我估個碗野係例湯. 淺黃色嘅水一碗, 一d渣都冇, 飲左一啖, 咸咸地……….放棄!再講回鍋肉, 偏甜, 唔知點解要打獻, 好重手, 食食下已經起湖! 擔擔面: 有酸味!小籠包: 熱騰騰, 不過個皮好乾!店主應該好熱衷上網, 奉獻一句: 年青人, 與其放咁多時間上openrice, 作咁多個login name, 不如踏實d, 諗下點樣改進, 生意唔係咁樣做o架!
……….心照!

兩個人食左:

一d渣都冇, 飲左一啖, 咸咸地……….放棄!

擔擔面: 有酸味!

小籠包: 熱騰騰, 不過個皮好乾!

2010-04-01 6 浏览
行完apm, 係朋友介紹下黎左呢間菜館食飯好耐都無黎過呢類型既菜館食飯或許是平時比較忙, 多數都係快餐店快快手食完就算我比較喜歡蝦仁炒蛋同埋炒年糕d 蝦真係大大隻, 好鮮, 好爽口炒年糕煙煙韌韌, 幾特別在菜館坐了良久, 都無比人趕走仲同老闆傾左陣計我就是喜歡這種又親切又久遺了的感覺確是勾起了不少童年回憶
行完apm, 係朋友介紹下黎左呢間菜館食飯
好耐都無黎過呢類型既菜館食飯
或許是平時比較忙, 多數都係快餐店快快手食完就算

我比較喜歡蝦仁炒蛋同埋炒年糕
d 蝦真係大大隻, 好鮮, 好爽口
炒年糕煙煙韌韌, 幾特別

在菜館坐了良久, 都無比人趕走
仲同老闆傾左陣計
我就是喜歡這種又親切又久遺了的感覺
確是勾起了不少童年回憶
2010-03-31 9 浏览
睇到open rice 咁多好評, 一行8 個人約埋試下呢度d野食! 真係無黎錯~*醉雞..........係我搵同攞部相機出黎ge時候.........發覺已經無左一部份........wa! 有人食緊第二舊...放棄影相! 食左先講! 好正, 啱哂鐘意食雞ge我麻婆豆腐撈飯!!nice!(要叫停d人唔好夾住先影到相- - ||)鱔糊好有咬口!! great!另外叫左奶油津白,小籠包,糖醋排骨,回鍋肉,蝦仁炒蛋都唔錯~ 多人去ge好處就係可以樣樣試下*食到咁飽飲返杯八寶茶----好似有d消濟ge感覺, haha~好飲

好正, 啱哂鐘意食雞ge我

鱔糊好有咬口!! great!

2010-03-22