2014-02-09 186 浏览
 今日約左寶貝去高茶,傾下心事~喺上水可以慢坐的地方唔多,諗住去食上海野一諗就諗到呢間.之前己試過同名的其他分店,出品有好有唔好,喺門口見佢的圖片影得好靚,有少少信心試下.我地2人入到去,唔算好多人,服務員安排左個二人枱比我地,張枱唔算大,我地問冇乜人可唔可以換隔離那張4人枱, 服務員話要留比4人用..噢~算!有遠見都係好事由於諗住小小下午茶,所以只係點D唔飽肚的冷盤小食,點知我覺得全部都得個樣…手拍青瓜 – 完全冇拍打過的痕跡,又唔算好清涼,有少少麻油味 no good皮蛋豆付 - 可能係呢間舖的持色,一D香辣感覺都冇,唔開胃,只可以讚一句好刀功~口水鷄 -可能又係呢間舖的持色,一DD香辣感覺都冇,而且好明顯係喺雪櫃拎出黎,個樣睇落好DRY,我覺得淋多少少醬汁,效果會好好多.唯一可讚係D鷄煮得唔會太老~白肉粉皮 – 同口水鷄的情況一樣咁DRY,都唔知放左入雪櫃几多日,白肉乾身不突止,連D汁都雪乾埋, oh..my god~醬味茄子 – 烚熟切件咯煎排好放入雪櫃,有人點就拎返出黎淋汁,就係咁簡單,但係都可以冇乜味道,係咪奇怪?!最大可能係烚熟的過程冇調味 V_V 失望小籠包 – 我個人

噢~算!有遠見都係好事
小籠包 – 我個人相當期待,每次去上海舖都必點之作~!亦係今餐應熱故會熱的菜式,包皮尖又厚又硬,豬肉唔係好夠肉汁,冇爆汁的感覺, 大家可以放心用力夾, 唔怕佢穿皮漏汁! 加埋陳年黑醋,..都係麻麻地
乾炒四季豆 – 果然真係好誠實冇呃人,真係好乾! 連豆豆都好乾.帶有少少香辣味,可入口
雖然D碟唔大,但我們的枱更細,迫迫埋埋先放到晒所有碟,連放杯的位都要就住就住..
坐到尾,服務員的期望並冇發生~一直都冇人用我們隔離的4人枱呢..
經過今次..相信短期內我都唔會主動提議再黎食野黎~
輸了味道,嬴了外表又如何…但願佢地可以有所進步~~真心的!!
白肉粉皮
小籠包,乾炒四季豆
2014-02-03
經我老媽極力推介這間餐廳後,終於和姐姐來了試菜。我們來的時候算是繁忙時候,只不過只有我兩人可以等候時間都不算太長。機本上一來到就有位子了,不過如果人多的話應該都要等候一後時間。我們是次點了麻辣粉皮,上海擔擔面,雪菜肉絲炒年糕和上海小籠包。人流很多,所以點餐來餐的速度也是很快的。先來了上海擔擔面 湯底是超好味,很重花生味而且真的很"麻辣"!唯一不足的是可能是因為趕上菜的關係 我覺得湯底熱度是不足夠不是太冷只是有點涼了點但是擔擔面質地很彈牙爽口,這個好吃!然後來的是,雪菜肉絲炒年糕,這味菜是油的就眾所周知了 所以它多油我就不怪了。材料是很充足,雪菜和肉絲還挺多的說。味精的味道不算是太重,而且年糕很有口感很煙韌。比起外面吃的這裡有點兒腥味不過還是接受得來。總體上是OK的。隨後上了麻辣粉皮粉皮質地很爽口,整碟菜有辣味,但欠缺了"麻"味對這個還有點失望,吃了一整碟覺得麻辣的味道是不足夠。最後來了馳名的上海小籠包包子內的湯很燙而且是超~多汁! 這個好吃!四道菜總共是176元正,連鎖店這樣的價錢還是接受得到。總體上其實是OK的,有很多其他的有名菜還沒有試,所以一定會到訪多次去試試看!
經我老媽極力推介這間餐廳後,終於和姐姐來了試菜。

人流很多,所以點餐來餐的速度也是很快的。

先來了上海擔擔面
上海擔擔面

湯底是超好味,很重花生味而且真的很"麻辣"!

唯一不足的是可能是因為趕上菜的關係 我覺得湯底熱度是不足夠
不是太冷只是有點涼了點
但是擔擔面質地很彈牙爽口,這個好吃!

然後來的是,雪菜肉絲炒年糕,
雪菜肉絲炒年糕
這味菜是油的就眾所周知了 所以它多油我就不怪了。
材料是很充足,雪菜和肉絲還挺多的說。
味精的味道不算是太重,而且年糕很有口感很煙韌。

隨後上了麻辣粉皮
麻辣粉皮
粉皮質地很爽口,整碟菜有辣味,但欠缺了"麻"味
對這個還有點失望,吃了一整碟覺得麻辣的味道是不足夠。

最後來了馳名的上海小籠包
上海小籠包
包子內的湯很燙而且是超~多汁! 這個好吃!

四道菜總共是176元正,連鎖店這樣的價錢還是接受得到。
總體上其實是OK的,有很多其他的有名菜還沒有試,
所以一定會到訪多次去試試看!

2013-07-21
上海擔擔面
上海小籠包
  • 上海擔擔面,上海小籠包
2013-05-11 87 浏览
上水自被大陸自由行攻陷後,無論星期一至日都很難找到用餐的地點。故此,我竟然只等了一分鐘便有位,上菜速度又快,以星期六來說,上海婆婆算下錯的了。 知客態度殷勤,坐位算寬敞,令我心情愉快。第一道菜是鎮江肴肉,一直超想嘗嘗的冷盤!嘗了一口,不是我預想中的爽口彈牙,味道有點重,有點像魚膠粉造的果凍,並大菜糕的爽脆口感,説實話,有點失望........ 第二道菜是乾葱牛肉撈麵。我用湯把它和起來,嘗了一口後發現驚喜哦!,味道不是太重,但乾葱很香,牛肉很嫩很滑,麵沒有軟掉,真的好吃! 第三道上海小籠包,必吃的吧? 如果要比較,上海翡翠小籠包的更薄皮,但上海婆婆的湯汁更多,然而 我更愛上海婆婆的價錢,4隻28,真好! 最後是田園獅子頭,真的想吃很久。 一入口,第—感覺是很綿,肉弄得很細,味道不是想像中的浓油赤醬的重口味,不送飯吃也很好。 總結來說,價錢不算貴,口味貼近香港人,份量適中,母親應該會歡喜(客人真的太多了,很吵哦!)
2013-05-11
庆祝纪念
母亲节
  • 獅子頭
2012-12-03 73 浏览
好耐無食過上海野,今日同屋企人食反,都幾好食,食左個雲吞雞,d侍應服務好好,主動過黎分湯同切雞,d湯啱啱好,雞又夠淋!上海野必食既上海粗炒,都幾好味!油炆荀,第一次食幾好味,又爽口,份量就少d,當前菜都幾好架食左d點心,小籠包,銀絲卷,值得一提善糊同擔擔面,真係幾好食,最後食左個高力豆沙,飽哂^-^
上海野必食既上海粗炒,都幾好味!
油炆荀,第一次食幾好味,又爽口,份量就少d,當前菜都幾好架

2012-12-03
  • 雲吞雞,粗炒,擔擔面,善糊
有一排冇幫襯到上海婆婆, 禽日專登同個fd去翻果度食嘢..點知食到火都離,一定五會再幫襯!婆婆粗炒 d嘢上到離就聞到有陣陣燶燶地既味, 炒到咁碎,隻色睇上去咁黑都有問題,諗住費事煩就算la五換過碟. 點知食落口真係勁咸, 咸香蝦球個樣同menu差勁遠, 淡到好似冇味咁!!食起身淋淋地,邊佛似炸既蝦球?!!干煸4季豆呢味真係食到我地嬲嬲地,成陣臭青味唔多熟咁,又油陣陣,見到都扯火!呢個算係唯一一個ok少少既. 不過個湯都幾咸下, 成陣油浮響面. d棻好大顆,好"難"食,\以前成日同屋企人食都唔係咁, 其他分店食過都冇事.依家咩事d水準差到咁. 都冇心煮既! 質素咁差,以後都五會再幫襯.
婆婆粗炒
諗住費事煩就算la五換過碟. 點知食落口真係勁咸,
咸香蝦球
干煸4季豆

以前成日同屋企人食都唔係咁, 其他分店食過都冇事.

依家咩事d水準差到咁. 都冇心煮既!
質素咁差,以後都五會再幫襯.

2012-12-01
俠女這天跟俠男去了中文大學閒逛,晚上便在上水廣場的「上海婆婆」醫肚。我們已吃過幾回上海菜了,不過自己還是蠻喜歡的。 個人認為江南菜比北方菜易入口,款式較多,外觀精緻,加上俠女是個「飯桶」,無飯不歡! 曾跟俠男提及過,有回去北京遊玩,幾天內只吃包點水餃,好吃歸好吃,心理上卻不大滿足。 後來上了一間上海館子,叫了一碗菜飯,吃一口,立即精神奕奕,可謂靈丹妙藥!現在是大閘蟹當造的季節,所以選了蟹粉豆腐,另加兩碗白飯、京蔥手切牛肉包和砂鍋雲吞雞(半隻)。蟹粉豆腐先來。豆腐表面上確有橙色粉狀物體,但整碟菜吃不到蟹的鮮香。一分錢一分貨,88元的蟹粉豆腐也不寄望是真材實料了,視它是一般菜式的話,伴飯 吃是可取的。牛肉包的外表很可愛,像麵包超人的圓臉蛋,一客三個。包很軟滑,餡料味道不錯,只是油膩了點。最後是砂鍋雲吞雞。一大鍋甚為足料:半隻雞、雲吞、小唐菜,還有金華火腿,湯底味道濃郁,不錯。 當晚俠女胃口不好,俠男幾乎一個人將整鍋幹掉,回想起來也覺誇張!出外吃飯吃多了,開始可以分辨不同食肆的特色。上海婆婆給我的印象是「有形無神」:味道中規中矩,就是找不出亮點來。就像打一份工,沒犯錯,但說不上表現突出。說
俠女

我們已吃過幾回上海菜了,不過自己還是蠻喜歡的。
後來上了一間上海館子,叫了一碗菜飯,吃一口,立即精神奕奕
,可謂靈丹妙藥!

吃是可取的。
砂鍋雲吞雞 (Boiled chicken with Wonton)
牛肉包的外表很可愛
,像麵包超人的圓臉蛋
,一客三個。包很軟滑,餡料味道不錯,只是油膩了點。

說到打工,該店的服務員可真有點散漫,絕對有待改善。

HERO

After we took a tour in CUHK today, we were all tired and would like to seek dinner place near the transportation hub of our homes. Therefore, we chose to eat in Sheung Shui and would like to have Chinese food.

Shanghai Po Po serves Shanghai cuisine and we got a seat quite fast in 5 minutes when we arrived. We ordered 1) Tofu marinated in minced crab, 2) Pan fried beef pastries, 3) boiled chicken with Wonton.

The tofu marinated in minced crab is quite good to go with rice. The sauce is tasty
and the tofu is soft but still will not be too soft that will be broken up when picking up by chopsticks
. It will be a mess if it breaks easily.
蟹粉豆腐 (Tofu marinated in minced crab)
For the pan fried beef pastries, the taste is satisfactory
but I think the one in Islam Food is better as the seasoning is better there. Boiled Chicken with Wonton is the last dish and this is a traditional Shanghai dish which tests the skill of the chef.
The chicken has quite a lot of meat and there were adequate vegetables to go along. The wonton is ok and the soup is not full of MSG. Overall it is ok.
京蔥手切牛肉包 (Pan fried beef pastries)
However, the service quality still needs to be improved
, when we order our dish, the waitress was not paying attention to our orders and we have to rush our rice
after the tofu came. The service really needs improvement!

2012-10-14
2012-08-26 44 浏览
每次晩飯經過總是大排長龍,昨日星期六午飯時間竟然不用等位,就抱著一試的心態試下,但真的是奇差!首先,說這棒棒雞,跟雞絲粉皮沒一樣,一點辣椒的顏色和味道也沒有;婆婆擔擔麵,和其他網友說的一樣,湯底只是用花生醬混出來;生煎飽的肉餡也不新鮮。以這個價錢,一定沒有下一次了!
以這個價錢,一定沒有下一次了!
2012-05-02 30 浏览
其实已经在美乎和上水广场的上海婆婆食过几次,都忘记要为他写食评。 基本上两家都不错,美乎店是比较细,上水广场的装修比较好。在上水店的位置,以前也开过台湾和另一种餐厅,但都生意不好,很快就关门啦。但他们每次食饭时间都要排队。 醉乳鸽 – 很香的花雕酒味,鸽肉还可以,不算太嫩,以前试过醉鸡比较好,如果他好像在上海另一家用酒糟 ,那更好味和特别。差不多90蚊好像贵了点(70分)水煮虾 – 上面有很多红辣椒,还有西芹和大蒜,配料很有味道,但虾可能是冰鲜的,须然很爽,但没有虾味。可惜。差不多90蚊好像不值。(65分)担担面 - 哇哇哇,奇怪的好,面质很好,弹口,肉碎应该是人手切的,不是用机器打碎,味道和分量都物超所值,个汤很清,应该是用节瓜而不是味精汤,正,才三十几蚊,(90分)
味道和分量都物超所值,

个汤很清,应该是用节瓜而不是味精汤
  • 醉鸡
  • 担担面
2012-04-08 27 浏览
今日中午成班Fd食飯.去到彩園果頭間間都排長龍.唯有黎上海婆婆食!午市有個套餐可以點.麵 + 小食 = 48蚊餛飩麵 + 小籠包仲有加左杯豆漿4蚊.上台速度真係好慢.不過野食都算幾好食.有小小清淡咁.注意:我個餛飩麵食食下.系碗麵底到搵到粒<湯丸>入面仲要係黑芝麻餡.希望下次唔好有呢d特別招待但粒湯丸幾好食
今日中午成班Fd食飯.

去到彩園果頭間間都排長龍.

唯有黎上海婆婆食!

午市有個套餐可以點.

麵 + 小食 = 48蚊

餛飩麵 + 小籠包

仲有加左杯豆漿4蚊.

上台速度真係好慢.

不過野食都算幾好食.

有小小清淡咁.

注意:

我個餛飩麵食食下.

系碗麵底到搵到粒<湯丸>

入面仲要係黑芝麻餡.

希望下次唔好有呢d特別招待

但粒湯丸幾好食
2012-04-02
  • 小籠包
2012-03-20 47 浏览
昨晚看了TV programme 介紹homemade 拍青瓜, 心思思, 今天晚飯就去吃上海菜吧!前菜當然有拍青瓜. 手拍跟刀切, 是真的有分別的, 邊綠也感覺超爽. 只是色味上, 跟expected 的還是有點距離. 要是味酸一點, 麻一點, 辣一點, 就更好了. 小籠包是"婆婆"的推介菜. Overall 是可以的. 要是內裏的湯多一點, 熱一點, 蘸的醋濃一點, 就更好了. 為了飽肚, 也點了上海炒年糕. 這個比較對胃, 滋滋的味道, 醬汁也夠濃稠. 正! 醬燒茄子, 醬汁濃甜, 添了個白飯伴着吃, 剛好.另外, 還要了鍋貼. 這個等了半小時才來, 都忘了拍照... 也白等了... 皮太厚, 吃着有種"生生"蒸不透的粉團感覺. 但總的來說, 這新派上海菜, 也是在上水開飯的好選擇.

拍青瓜
小籠包
炒年糕
醬燒茄子, 醬汁濃甜, 添了個白飯伴着吃, 剛好.
燒茄子

但總的來說, 這新派上海菜, 也是在上水開飯的好選擇.
2012-03-19
拍青瓜
小籠包
炒年糕
燒茄子
  • 上海炒年糕
2012-03-07 28 浏览
星期日跟E先生到上水廣場吃午餐,就試新開沒多久的上海婆婆。其時已經兩點過後,店舖內的食客亦吃得七七八八,我們點了兩碗麵,就耐心等吃。蔥爆羊肉拉麵等了十五分鐘才到的蔥爆羊肉拉麵,是即叫即做的關係嗎!? 本應該是熱騰騰的湯麵,可是奉上來已變暖,美味度大減了。京蔥牛柳絲撈麵更過份的是京蔥牛柳絲撈麵是在我吃完那碗蔥爆羊肉拉麵才到的,足足等了半小時,即使是即叫即做也不需要這麼久吧!撈麵的麵條都沾在一起,而且都變暖了,湯亦如是,所以一點都不好吃。
星期日跟E先生到上水廣場吃午餐,就試新開沒多久的上海婆婆。
蔥爆羊肉拉麵
京蔥牛柳絲撈麵
2012-02-03 39 浏览
年初一係上水食飯, 難得上海婆婆照常營業!唔知係咪年初一無乜人關係.. 7點幾去到, 大約等咗15-20分鐘就有位!第一次食都唔知食乜好, 所以點了幾個佢個menu都recommend嘅dishes:黃金炒飯 – 味道似星洲炒米, D飯炒到一粒粒夠乾身! 好味!婆婆粒粒抄飯 – 似臘味飯, D飯身有少少油份, 好香口~ 紅燒扣肉 – 大約得8舊左右, D扣肉煮到好入味, 個汁完全被吸收.. 個底仲有D好似茶樹菇.. 大力推介! 京醬牛肉配差子 - 差子 = 個包面大約有烘過嘅乾身包.. 牛肉.. 牛肉肉質好能”身, 好入味, 配埋個包一流.. 極力推介! 紅燒豆腐 – 豆腐好滑!仲叫咗碟好似叫黃金蝦咁dish.. D蝦都幾大隻.. 但個汁甜甜地.. 我地覺得麻麻..
年初一係上水食飯, 難得上海婆婆照常營業!

婆婆粒粒抄飯 – 似臘味飯, D飯身有少少油份, 好香口~

紅燒豆腐 – 豆腐好滑!

黃金炒飯
牛肉配差子
紅燒扣肉
紅燒豆腐
婆婆粒粒抄飯
黃金蝦
麻辣炒年糕
黑醋排骨
题外话/补充资料: 另外: 初三都繼續嚟食.. 推介食品繼續有! 麻辣炒年糕 – 年糕炒得好好味, 辣得嚟實在令大家再三回味! 大力推介! :mad: 黑醋排骨 – 用累醋煮已經好夠, 而且D排骨嘅肉唔會太鞋”口, 讚! :chopstick:
2012-01-23
婆婆粒粒抄飯
黃金蝦
麻辣炒年糕
黑醋排骨
初一流流,諗住食啲唔同啲嘅中菜,去左上海婆婆,絕對係一個錯誤!!一行五人,等兩張枱,其實都預左要等一陣。唔洗好耐就叫左一張喇。好快又見到有張六人枱走,諗住輪到我地啦。點知佢拆左1中1細,結果仲要只係入左4個客囉。食得新派中菜嘅都知道細枱多過大枱架啦,有大枱走唔入大枱,都唔知咩邏輯?!最後叫到我地喇,居然問有張沙發位嘅四人枱坐唔坐。你話依啲係咩做生意嘅方式丫?我地唔坐同個知客理論,佢仲黑口黑面喎,仲話我地依家係有枱唔坐。你話,依啲係咩服務態度?!乜講句對唔住唔好意思真係咁難咩?

2012-01-23
2011-12-08 13 浏览
想試上海婆婆好彩,之前喺屯門同葵芳食過覺得唔錯,宜家黎埋上水,仲方便。不過平日lunch就稍嫌貴左dd,咁岩早幾日開會遲左,由LUNCH變左TEA,仲著數。三十零蚊有麵有包有野杯,TEA SET果然抵。兩個人,叫左擔擔麵、酸辣湯麵、生煎包同雲吞。擔擔麵:賣相麻麻,稍嫌「水」左d,但食落又ok,麵條唔會漿住晒,仲索埋d擔擔麵醬,花生味夠香,唔錯酸辣湯麵:超鍾意酸辣,呢個當然係我至愛。佢呢款就酸多於辣,唔嗆口,夠開胃,而且好足料,滿足。生煎包:佢好似叫第二個名,唔記得左。欣賞佢包面同包底都係煎過,好香口,正!雲吞:不過不失,無驚喜,但都唔難食豆漿:都係正路野,冇出事,算ok雖然未及翡翠拉麵,但好過王家沙,會再黎!

兩個人,叫左擔擔麵、酸辣湯麵、生煎包同雲吞。

雲吞:不過不失,無驚喜,但都唔難食

豆漿:都係正路野,冇出事,算ok

雖然未及翡翠拉麵,但好過王家沙,會再黎!
(非会员)
2011-11-28 16 浏览
今日入咗上水上公司安排既training...因為好少入上水,所以昨天和同事上網睇下有好食見到上水廣場開咗間上海婆婆,便決定去試下但係佢原來係無得Book枱囉好彩可能係星期一既關係...都唔算話等得太耐我地今日食咗﹕ 小籠包 (正呀...好多湯呀...又無穿值得推介) 雞絲粉皮(唔錯..但係再多D花生醬仲好) 黑醋骨 (好味, 夠哂開胃) 黃金四季豆(一向也不好用咸蛋做既菜...食咗好少...味道都唔錯) 婆婆粒粒抄飯(好味, D飯做到粒粒爽)總括而言, 如果我下次有機會再來上水的話..一定要再食佢個小籠包..真係正正正
今日入咗上水上公司安排既training...

因為好少入上水,所以昨天和同事上網睇下有好食

見到上水廣場開咗間上海婆婆,便決定去試下

但係佢原來係無得Book枱囉

好彩可能係星期一既關係...都唔算話等得太耐

我地今日食咗﹕

小籠包 (正呀...好多湯呀...又無穿
值得推介)

雞絲粉皮(唔錯..但係再多D花生醬仲好

黑醋骨 (好味, 夠哂開胃)

婆婆粒粒抄飯(好味, D飯做到粒粒爽)

2011-11-28
  • 小籠包