2014-02-09
今日約左寶貝去高茶,傾下心事~喺上水可以慢坐的地方唔多,諗住去食上海野一諗就諗到呢間.之前己試過同名的其他分店,出品有好有唔好,喺門口見佢的圖片影得好靚,有少少信心試下.我地2人入到去,唔算好多人,服務員安排左個二人枱比我地,張枱唔算大,我地問冇乜人可唔可以換隔離那張4人枱, 服務員話要留比4人用..噢~算!有遠見都係好事由於諗住小小下午茶,所以只係點D唔飽肚的冷盤小食,點知我覺得全部都得個樣…手拍青瓜 – 完全冇拍打過的痕跡,又唔算好清涼,有少少麻油味 no good皮蛋豆付 - 可能係呢間舖的持色,一D香辣感覺都冇,唔開胃,只可以讚一句好刀功~口水鷄 -可能又係呢間舖的持色,一DD香辣感覺都冇,而且好明顯係喺雪櫃拎出黎,個樣睇落好DRY,我覺得淋多少少醬汁,效果會好好多.唯一可讚係D鷄煮得唔會太老~白肉粉皮 – 同口水鷄的情況一樣咁DRY,都唔知放左入雪櫃几多日,白肉乾身不突止,連D汁都雪乾埋, oh..my god~醬味茄子 – 烚熟切件咯煎排好放入雪櫃,有人點就拎返出黎淋汁,就係咁簡單,但係都可以冇乜味道,係咪奇怪?!最大可能係烚熟的過程冇調味 V_V 失望小籠包 – 我個人
噢~算!有遠見都係好事
小籠包 – 我個人相當期待,每次去上海舖都必點之作~!亦係今餐應熱故會熱的菜式,包皮尖又厚又硬,豬肉唔係好夠肉汁,冇爆汁的感覺, 大家可以放心用力夾, 唔怕佢穿皮漏汁! 加埋陳年黑醋,..都係麻麻地
乾炒四季豆 – 果然真係好誠實冇呃人,真係好乾! 連豆豆都好乾.帶有少少香辣味,可入口
雖然D碟唔大,但我們的枱更細,迫迫埋埋先放到晒所有碟,連放杯的位都要就住就住..
坐到尾,服務員的期望並冇發生~一直都冇人用我們隔離的4人枱呢..
經過今次..相信短期內我都唔會主動提議再黎食野黎~
輸了味道,嬴了外表又如何…但願佢地可以有所進步~~真心的!!