2015-06-29 740 浏览
星期天的中午,到達時客人坐滿八成,不用等位,侍應安排,很快已可入座。一行三人,點了:婆婆擔擔麵--$45,上枱時感覺個碗很大,麵份量好像很少,但味道很好。老乾媽肉碎炒年糕--$68,本人很少點炒年糕,因已認定不會好吃,但此次有驚喜,年糕軟軟的,配上肉碎和濃濃的豉油味,下次也要再點年糕吃。蔥油開揚拌麵--$50,最不好吃就是這個了,配料足,有蝦米和冬菇,配搭炒麵,味道平平無奇。醉雞--$70--份量不多,雞的部位有雞腿、雞翼,雞皮爽口彈牙,雞肉也有雞味,醉味濃郁。每位$5茶,茶是侍應每次加水型式,不會有獨立茶壺給每位客人。冷氣充足,侍應也會主動加茶。是日埋單$272。下次有空要到此吃下午茶餐。
一行三人,點了:

是日埋單$272。下次有空要到此吃下午茶餐。
2015-06-28
2015-06-04 610 浏览
自家樓下的上海舖結業了,已良久沒有吃上海小吃或麵食,今天難得來到上水逛街,逛得肚子都餓了,正好來吃個下午茶餐~二人點了兩個餐~先是蕃茄牛肉麵配牛肉包,牛肉麵的湯底清徹,蕃茄味不多,相信是煮好後才將蕃茄切件放上去,牛肉是以梳打粉醃過的滑,不過尚有牛肉味,幼麵爽滑煙韌~ 牛肉包是先蒸後煎的那款,點後才煎,上桌時仍熱烘烘,牛肉包的底面都煎得微焦香脆,牛肉餡有肉汁,肉味濃~另一個是老乾媽炒年糕,甫上桌就能嗅到香辣味,很誘人,吃下果然香、辣、鮮~ 年糕是幼圓條狀切片成的,滑口煙韌,是我愛的質感  配料尚有大量肉碎和毛豆,增添肉香和口感~配下午茶餐的還有豆漿~ 濃滑有微微豆香,已不俗了~下午茶時段不收加一,但仍然有茶水供應,店員亦會間中來添茶~ 以這兒的下午茶價錢有這樣的服務、食物質素和充足份量,實屬超值

二人點了兩個餐~

蕃茄牛肉麵(下午茶)
牛肉包
 配料尚有大量肉碎和毛豆,增添肉香和口感~
老乾媽炒年糕(下午茶)
配下午茶餐的還有豆漿~ 濃滑有微微豆香,已不俗了~
豆漿
2015-06-01
老乾媽炒年糕(下午茶)
2014-08-27 1059 浏览
我老頭子想要去吃上海菜,我為求方便,選了樓下的上海婆婆。 記得點了雞絲粉皮、醬燒茄子、 醉雞,還有小籠包。 雞絲粉皮作為冷盤,居然是暖的。青瓜的比例太小,吃起來口感不夠爽脆。雞絲都沒分類好,其實是雞件不是雞絲, 味道還可以。醬汁燒茄子,味道也不錯,味道不算太濃。伴飯一流。醉雞十分入味,老頭子吃到暈陀陀, 雞肉很滑。很可惜,我最喜歡的小籠包,表皮比我的面皮還要厚, 吃落的口感很差,像吃了一團粉一樣。這餐上海婆婆,只是屬於僅僅合格的質素。
雞絲都沒分類好,其實是雞件不是雞絲, 味道還可以。
醬汁燒茄子,味道也不錯,味道不算太濃。伴飯一流。
醉雞十分入味,老頭子吃到暈陀陀, 雞肉很滑

這餐上海婆婆,只是屬於僅僅合格的質素。
2014-03-03 1328 浏览
今日禁啱到上水,聽聞有間上海菜ok,去試下先,去到好多人等喎,不過好快有位,睇下有乜食先,,,原來有lunch set喎,40幾蚊抵丫,跟住我左個乾扁四季豆套餐試下先,等左一陣就黎左,而依40幾蚊客飯交ok,四季豆炒得唔太淋,另外重有肉碎炒理一齊,味道啱好!!所以值得一試
2014-03-03
午餐
  • 乾扁四季豆
2014-03-02 1030 浏览
今日同朋友一齊,心血來潮來到呢一間上海菜館,環境唔錯,見到價錢都係我地啲中學生可以接受,就坐低左,服務員好快就黎同我地落單,都好有禮貌。我哋叫咗個上海湯包,上海炒麵同埋擔擔面,個湯包好多肉汁,味道好濃郁,但唔會好膩,好好吃,上海炒麵睇落去好油,食落唔係好覺,味道同茶餐廳食既無太大分別,即係上海粗炒,擔擔面麵質好爽,同一般茶餐廳食既面好唔同,味道亦都唔錯,整體嚟講都值得一試。

• 上海湯包
2014-02-28 1060 浏览
今日約咗同事食反,心知lunch時間無位,上海婆婆竟然有位,立刻點咗幾個小菜,起菜時間都算快十分鐘到來晒,算好,叫了紅油炒手,担担麵,雪菜炒年糕,醃督鮮。抄手本身有炸蒜同葱花在面,炸蒜的香經已吸引,雪菜炒年糕本身已經時健康,是女仕的健康食物,醃督鮮內有咸肉,笋,小唐菜,湯味不肥,so good,三位女士食反非常滿足了
用餐优惠
其他
2014-02-26 804 浏览
今日同同學食午飯去上海婆婆到食我同班同學叫左個小籠包,上海擔擔面真係好食小籠包多汁而且個皮薄,上海擔擔面既味道 is very good,湯底是超好味,份量又適中而店員服務唔差又nice,very good下次我一定會再光顧上海婆婆
今日同同學食午飯去上海婆婆到食
我同班同學叫左個小籠包,上海擔擔面真係好食

小籠包多汁而且個皮薄,
上海擔擔面既味道 is very good,
湯底是超好味,份量又適中
而店員服務唔差又nice,very good

下次我一定會再光顧上海婆婆
题外话/补充资料: 店中的BB畫好吸引
午餐
  • 上海擔擔面
2014-02-26 686 浏览
今晚同屋企人去試下上海菜,去到門口好多人等喎,不過好在唔係等左好耐就有位,跟住叫左幾樣野,雞絲水晶粉皮好好味黄金炒飯夠乾身,咸蛋黃好香!!!d蝦真係好爽,如果多少少就好啦至於服務都好好,侍應都好有禮貌,地方都好乾淨,下次都會再黎食

雞絲水晶粉皮好好味

黄金炒飯夠乾身,咸蛋黃好香!!!

d蝦真係好爽,如果多少少就好啦

• 咸香蝦球
2014-02-26 555 浏览
跳完舞同班Fiends―齊食野d上海擔擔面既味道好味同我返鄕下上海d差吾多令我想去食多次d豆漿都好好吾會太水又吾會太甜味道適中飮完後會到d豆漿粉(即係即磨豆漿)我班Fiends都贊依到d野好味下次跳完舞都要再黎食
跳完舞同班Fiends―齊食野
d上海擔擔面既味道好味同我返鄕下上海d差吾多

令我想去食多次

d豆漿都好好吾會太水又吾會太甜味道適中
飮完後會到d豆漿粉(即係即磨豆漿)

我班Fiends都贊依到d野好味
下次跳完舞都要再黎食
题外话/补充资料: 服務員太態親切
2014-02-25
  • 上海擔擔面
2014-02-25 788 浏览
同朋友食飯,嚟咗呢度,客人都幾多,餸菜嚟得都算快,我哋今次嗌嘅餸都合哂口味,唯獨個炸鱔就麻麻,一咬成口油。。食咗幾舊後,我哋差唔多成碟放番響度。。其他味道都唔錯。。
  • 高力豆沙
2014-02-24 480 浏览
難得放假, 去屋企樓下上海婆婆tea一tea。本身想食炒年糕, 但又想食點心, 最後都係選麵點套餐加一款小食紅油抄手值得一讚, 個紅油汁充滿蒜蓉味, 香而不辣, 亦帶點甜味, 岩晒我口味服務員送上時已聞到好香的花生醬味, 但我本身對上海麵興趣不大, 只為填滿肚子, 難作出comment。雞絲粉皮中的粉皮又爽又滑, 配上纖幼的青瓜絲同埋麻醬雞絲, 唔會有種膩的感覺
難得放假, 去屋企樓下上海婆婆tea一tea。
2014-02-23 661 浏览
今日陪妈咪行街.行行下肚饿喔!跟住念念下之前有fd介绍过上海婆婆话d野好好食.于是心血来潮试下啦.去之前仲念住.死啦今日礼拜6實多人到爆啊.點知真係=o=多人到呢~知客小姐仲話我地前面仲有10幾張抬囖=(唉.無辦法啦.美食當前唯有等喇.哈哈^^我地排左大概5分鐘到竟然叫到我地喔.呵呵.原本仲以為等多半個鐘添.一入到鋪即刻比BB畫吸引住.cutecute=3=輪到叫野食喇~手剛舉侍應就黎喇~果然有加一係唔同d啊~效率快!抵比你喇哈哈..我地點左個黑醋排骨~嗯~好味啊.酸酸甜甜幾開胃!黎得上海菜喔點會唔食小龍包呢.嘻嘻.雖然我影ge唔係好靚.但系值得推介.好食過酒樓bo.呢到小籠包多汁而且個皮薄.抵食仲有呢個呢個.雖然個名唔識讀.但個口感好cute嫁.‘佢’口感好似果凍'喈哩'咁.配,埋d醋啊.絕.美味啊=3=.甜品喇.我摯愛南瓜餅啊~食完一次愛上‘佢’啊.~呢到d南瓜餅即炸即上.所以佢嘅口感一流啊.出邊炸到金黃色.雖然佢裏面係豆沙.但佢食落去嘅口感唔會太甜.我中意.=3=所以成晚影得你最靚~哈哈整體黎講呢.我都覺得值得推介.服務都ok.味道又好.但只不過臺細d姐.不過無傷大雅喇~haha
一入到鋪即刻比BB畫吸引住.cutecute=3=
黑醋排骨
小籠包
南瓜餅
整體黎講呢.我都覺得值得推介.服務都ok.味道又好.但只不過臺細d姐.不過無傷大雅喇~haha .好味咪得咯.推介推介~~=3=
2014-02-22
黑醋排骨
小籠包
南瓜餅
2014-02-22 408 浏览
服務唔差,不過就繁忙難d落order都等唔耐嘅環境一般啦,食物就相當唔錯啦首先冷盤,鎮江肴肉,唔錯佢口感好似啫喱,唔會凍到結冰禁,都有肉味,加埋黑醋就very good啦開胃之後干炒四季豆,唔會太干有d汁啦,肉碎加埋四季豆配合得幾好,d肉碎唔會太少,適中,味道唔差唔太濃唔太淡,而且仲有少少辣椒吊下味最後到小籠包,名不虛傳呀,皮夠簿,咬開都有多肉汁流出尼,肉味夠,不過就有d肥膩啦
服務唔差,不過就繁忙難d落order都等唔耐嘅

環境一般啦,食物就相當唔錯啦
  • 鎮江肴肉
  • 干炒四季豆
2014-02-22 500 浏览
上次同屋企人食午飯之後去試下去上海婆婆到食吾洗等好久點d野食好快就黎果到d上海炒粗好好味不太辣d麪夠曬入味,味到適中又不太油膩炒麵裏d肉又吾會炒得太老上湯小籠包都好好味攞個籠來上菜好有心思小d皮夠薄食落囗d湯汁就湧出來總要熱呼呼上海婆婆d野又好味價錢又適中服務員又nice下次有時間我一定會再光顧
上次同屋企人食午飯之後去試下去上海婆婆到食
吾洗等好久點d野食好快就黎
果到d上海炒粗好好味不太辣d麪夠曬入味,
味到適中又不太油膩炒麵裏d肉又吾會炒得太老
上湯小籠包都好好味攞個籠來上菜好有心思小
d皮夠薄食落囗d湯汁就湧出來總要熱呼呼

上海婆婆d野又好味價錢又適中服務員又nice
下次有時間我一定會再光顧

题外话/补充资料: 鋪頭裝飾夠特別,加上牆上有幾幅小孩子的畫像 令鋪頭好有特色
2014-02-18
  • 上湯小籠包
2014-02-22 433 浏览
琴日聽d朋友話上水有間野叫上海婆婆食上海菜都五錯既= ="當時真係都5太相信,住係上水咁耐都覺有咩好野食,但係我姑且去試一試,間野係上水廣埸五樓(平時好少上五樓).入左之後,服務態度都算ok^^,基本上睇落去個個侍應都有笑容既,之後我同班fd叫左個小籠包,婆婆粒粒抄飯,黃金蝦,上海擔擔面,抄年糕果d咁啦.等野食既時間5算耐,賣相都ok,食落去個小籠包真係好多汁,一咬隻包d汁流出黎^^(拍得住我之前係上海食果隻),d黃金蝦味道一流,份量一d都冇走雞隻蝦都幾大^^,上海擔擔面既味道都5錯,同上海果d都差5多,至於d年糕就5係5好不過我個人黎講5食得辣,所以覺得辣左少少><,不過中意食辣既朋友我相信你地一定會中意.整體黎講呢家應該係新界呢頭最好食既上海菜,介以為上水都冇乜好野食,點知原來都有一間5錯既,呢間都算係煮得最有上海菜既風味,味道同賣相都一流,下次一定會再幫親^^5信大家都可以去試下.
题外话/补充资料: 如果大家去呢度食野記得叫一個叫松子黃魚既菜,呢道菜係我朋友全力向我推介既,可惜我冇試到.T.T
2014-02-21
庆祝纪念