2019-03-20 305 浏览
今天去睇花展,見到銅鑼灣人山人海,突然想起都未試過這間。反正剛從日本回港,食野都食漏了。都係食返中菜好啲都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔我們點了一個酸辣湯,宋嫂🐠羹,雞絲粉皮(細),口水雞,小籠包,上海粗炒,豆沙鍋餅酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔宋嫂魚羹,味道清甜,還有筍絲和魚肉,如果唔食得辣必試,比起酸辣湯更出色,不過🐠肉就比較小了點點😅😅😅,有啲唔夠喉雞絲粉皮就沒什麼特別,反而個口水🐔,同其它店舖醬汁有點不同。夠晒麻同辣,超好食,雞又夠滑,我諗算是我係香港食咁多口水雞醬汁最好食既一間,而且成碟雞都夠滑嘟嘟。因為外面食既醬汁現在好多地方都有得買,雖然會有點改良,但食落感覺不特別小籠包皮都夠薄,肉質唔太漏,因為加了小小菜,雖然不是超出眾,但都算不過不失上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩豆沙鍋餅,正爆,皮薄餡多,夠鬆軟煙韌😋😋😋,因為我們不是一早落單,食到差不多先再加單。但服務員很細♥,說這甜品要等約十分鐘,本來都怕會都幾快上甜品,幸好時間剛好還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間

都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬

上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔

酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔

上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩

還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間都未必會攞一份新既餐具提供,這間店超貼♥,落單後自動提供兩碟兩 叉子👍👍👍

值得食完再食既一間上海菜,環境服務都很好,價錢都不算太貴,感覺非常良好
  • 口水雞
  • 豆沙鍋餅
  • 上海粗炒
  • 宋嫂魚羹
2019-03-17 521 浏览
came here for lunch unexpectedly. ordered sauteed seafood in chilli oil, minced pork noodle with chicken soup, fried silver thread bread and siulong dumplings. all tasted so good and quite filling. the chilli oil is delicious, but does make your mouth a little bit numb. ambiance and atmosphere was nice. servers were good and efficient. would recommend and will come back again.

2019-03-14 350 浏览
又再一次同屋企人encore呢間上海菜, 老人家至愛---上海姥姥😃 雞絲粉皮係麻醬控女友最愛! 麻醬略多, 配上醋汁也頗為開胃. 獅子頭和生煎包就不用多說, 是本店招牌菜, 味道出眾值得再Encore👍🏻👍🏻👍🏻. 這次再試新菜式---肉餛飩,芝麻醬餅,和上海粗炒. 餛飩配上雞湯再加上菜肉餡, 鮮而不膩,味道也不錯.可惜麻醬餅和粗炒只屬一般. 麻醬餅配上肉鬆和茴香, 味道有點怪.而粗炒則略微油膩, 而且醬油落太多, 偏黑. 賣相不好.不過總括來講, 上海姥姥菜式還算不錯, 老少皆宜, 值得再次Encore
雞絲粉皮係麻醬控女友最愛!
麻醬略多, 配上醋汁也頗為開胃.

而粗炒則略微油膩, 而且醬油落太多, 偏黑. 賣相不好.

2019-03-11 257 浏览
今日去完佐敦谷上攝影,之後同J小姐搭車落銅鑼灣上海姥姥食飯……呢間嘢個名聽就聽過但未食過,我哋都等咗10分鐘先有位,我哋叫咗一個排骨麵share,一碟糖醋雲耳、小籠包及紅油抄手……雲耳酸酸甜甜都ok,小籠包一般般,總是不及鼎泰豐般薄皮,排骨麵的排骨炸得夠香脆,麵質、味道都ok,但就細碗,50幾蚊吾抵食,紅油抄手味道,我覺得辣了一點,其實都OK……呢度啲環境,我覺得其實吾係幾好坐,同隔離枱近,一邊梳化位,一邊櫈,食物嚟得快,寓意快來快走做多轉生意,如果食上海嘢都係王家沙、小南國果啲好食啲……

,如果食上海嘢都係王家沙、小南國果啲好食啲……
糖醋雲耳
排骨拉麵
招牌小籠飽
紅油抄手
2019-01-05
排骨拉麵
2019-03-07 174 浏览
上海姥姥的上海菜衛視連鎖店的關係,其實價錢不太便宜,食物普普痛通。小籠包不過不失,擔擔麵花生醬味比較淡。唯一蔥油餅比較出色,剛剛炸起非常香脆,用料十足,加了非常多的蔥。
小籠包不過不失,擔擔麵花生醬味比較淡。
2019-03-06 250 浏览
同個好耐無見既朋友聚舊,佢話想食上海菜,我地又未試過食上海姥姥,見網上評語又ok ,所以就試試佢。雖然今日係平日夜晚,但佢都幾full ,好多人,好彩我地行快兩步咋,唔係就要等位喇。入到去,待應先遞上兩杯熱茶同menu 比我地慢慢睇。見佢樣樣都好好食咁,部分前菜仲有得比我地揀輕盈份量添,岩晒我衣啲樣樣都想試既人。最後我地叫左小籠包(四隻)、四喜烤麩(輕盈)、燻蹄拌粉皮(輕盈)、醉雞、糟溜魚片、同嫩雞煨麵。先黎四喜烤麩,我都係第一次食,咸咸地又帶少少甜,口感好似食豆卜咁,都幾得意。再黎醉雞,雖然啲雞唔係特別滑,但都夠晒酒味。再黎小籠包,熱辣辣又夠皮薄,肉汁又夠清,唔會好油👍🏻,推介 ! 之後到燻蹄拌粉皮,平時食得多雞絲粉皮,今次突登叫第二款粉皮黎試下,但我就覺得有啲格格不入,燻蹄還燻蹄,粉皮還粉皮。好奇怪,啲汁又唔係好味,唔推介食衣款,好坤水。但之後黎左碟勁大碟既糟溜魚片,我第一次試咋,估佢唔到咁好食😍,啲魚又滑lu lu ,啲汁又有酒香又開胃,再加埋有啲小雲耳做拌碟,衣碟菜我會下次再encore 。最後係嫩雞煨麵,初頭見佢個碗就夠晒大喇,但一粒雞肉都見唔到囉,要用瓷匙筆底先見到幾粒雞肉
再黎醉雞,雖然啲雞唔係特別滑,但都夠晒酒味。
最後係嫩雞煨麵,初頭見佢個碗就夠晒大喇,但一粒雞肉都見唔到囉,要用瓷匙筆底先見到幾粒雞肉,食落去啲雞肉粒一啲都唔嫩既,但啲麵同個湯底都算好味既,成碗麵都叫還可以啦。
2019-03-05
咁啱有次經過呢間上海姥姥佢喺商場比較入嘅位置人不算多服務員幾有禮貌👍🏻👍🏻.....................黎梗係叫下佢嘅招牌小籠包一籠有四個小籠包唔算好貴但係皮薄餡靚好好食🤣🤣🤣....................另外叫咗個炸醬麵連雞湯炸醬面還不錯雞湯略鹹不過可以接受!....................我哋仲叫咗雷沙湯丸煙韌彈牙作為飯後甜品唔錯👍🏻👍🏻總括而言價錢相宜服務態度唔錯適合一家大細嚟食👍🏻😊
咁啱有次經過呢間上海姥姥
佢喺商場比較入嘅位置
人不算多
服務員幾有禮貌👍🏻👍🏻
.....................
黎梗係叫下佢嘅招牌小籠包
一籠有四個小籠包
唔算好貴但係皮薄餡靚
好好食🤣🤣🤣

....................
另外叫咗個炸醬麵連雞湯
炸醬面還不錯
雞湯略鹹不過可以接受!

....................
我哋仲叫咗雷沙湯丸
煙韌彈牙
作為飯後甜品唔錯👍🏻👍🏻
總括而言價錢相宜服務態度唔錯
適合一家大細嚟食👍🏻😊

2019-03-02 171 浏览
和親戚在這兒吃晚飯位置非常舒適 坐得很舒服叫了個獅子頭 肉質鮮嫩生煎包 煎得好香好香脆 要小心啲食 因為會爆汁拉麵係俾老人家食 清清淡淡 啱晒佢哋最後要多個紅豆餅做甜品 紅豆蓉超級多 爆曬出嚟新鮮熱辣整出嚟 非常好食 大力推介!!
和親戚在這兒吃晚飯
位置非常舒適 坐得很舒服

叫了個獅子頭 肉質鮮嫩

生煎包 煎得好香好香脆 要小心啲食 因為會爆汁

拉麵係俾老人家食 清清淡淡 啱晒佢哋

最後要多個紅豆餅做甜品 紅豆蓉超級多 爆曬出嚟
新鮮熱辣整出嚟 非常好食 大力推介!!

2019-03-02 160 浏览
去銅鑼灣等老公放工,喺附近行咗一陣,喺明珠戲院廣場見到上海姥姥就入去,剛剛係五點半佢哋開始做晚市。已經有幾個人係我前邊,好快已經三份一間店坐滿人。睇吓個Menu,好多味菜式都有輕盈版,啱晒我哋兩個叫,可以試多幾味唔同嘅食物。分量剛剛好給兩個人。水晶肉肉質實,幾好。樣樣餸都幾好食,尤其是個水煮魚,冇輕盈版,但係唔貴,好多塊魚片,唔係太辣,但好重麻味,應該唔啱啲鍾意食辣嘅人,但我哋兩個就啱啱好,好種意。
2019-02-09 340 浏览
年三十晚,約埋2個朋友一齊行維園花市,行完6點幾肚仔打鼓喇,跟住諗下附近有咩好食呢好想食上海野喔,一於去試上海姥姥先....咁啱得咁橋係我地3個都未食過上海姥姥,見到咁多食評都俾like, 一於齊齊try try 先。排左半個鐘頭隊,終於有位坐喇,做節要食好 d,一口氣嗌左9樣野酸辣湯唔會太咸,個人覺得如果辣少少會再好食d,素鵝味道不錯,香菇煨麵好味喔上海粗炒亦都非常出色登登登登,最期待嘅終於出場喇-小籠包皮薄餡靚 好Juicy 喔我覺得我一個人起碼要食4隻先可以停口呢餐真係令我地3個讚不絕口
上海粗炒亦都非常出色
奶油津白
2019-02-04
上海粗炒
2019-02-06 240 浏览
近期想吃上海菜,剛巧要去維園逛年宵,於是就走上明珠廣場的《上海姥姥》。可惜,臨近農曆新年時間,加上晚市時段,食客都要預留不少時間入座。等了約十五至廿分鐘,終能入座值得一提,雖店子業務繁忙,但店員們都敬業樂業,有禮兼快速回應,抵讚先來一客賽螃蟹,將蛋黃與蛋白拌一拌才食用,味道剛剛好,不太濃蟹肉一絲絲,恰到好處。招牌小籠包果然名不經傳必食推介!先咬開包頭位置,喝下包內上湯,避免上湯漏出。再一啖啖咀嚼肉料,皮薄餡靚,口感十足睇落黑醋骨似是醬料多,重口味的;唯實際黑醋味不濃,酸甜度剛剛好,且骨少肉多,值回票價咸肉菜炒飯相對味濃,小弟認為太咸了但用料都幾足,由菜粒、火腿粒等炒成,且不太油,總算是合格吧!

等了約十五至廿分鐘,終能入座

賽螃蟹

蟹肉一絲絲,恰到好處。

招牌小籠包果然名不經傳

黑醋骨

咸肉菜炒飯

咸肉菜炒飯相對味濃,小弟認為太咸了
2019-01-31
賽螃蟹
黑醋骨
咸肉菜炒飯
2019-02-04 159 浏览
1.菜品味道很一般,點了三道菜,兩個只能說能吃,一個稍好一點2.服務很差,全程無加水,一成的服務費完全沒有享受3.一個年紀大概40歲左右的女服務員,你很拽呦,開始問你要菜單你連話都不接,後來點了飲料要飲管,還到處跟別的店員嘲笑說,你看她說的吸管,她說的吸管呦,我習慣說吸管管你P事,輪到你嘲笑4.既然嘲笑大陸客,建議你在門口樹牌,禁止大陸客吃,希望看到的大陸客一起來抵制一下,反正味道一般,不吃不虧。
2.服務很差,全程無加水,一成的服務費完全沒有享受

2019-01-12 184 浏览
由於見到這間上海菜館平日午巿大排長龍,今天假日,不用排隊,所以便試試。招牌小籠包端上來時是熱騰騰的,皮質較厚,肉汁鮮味,不算少,但仍略嫌不夠。四川擔擔麵的麵條比較硬,湯底卻層次豐富,比起紅磡著名那間上海菜館,還有很多進步的空間。比較出色的是醉雞,雞用嫰滑,酒味濃郁,十分醒胃,但以這個價錢來說,份量就偏少了。整體來說,都算是抵吃的上海菜。

整體來說,都算是抵吃的上海菜。
2018-09-08
  • 醉雞
2019-01-04 348 浏览
上海婆婆,上海姥姥曾經以為係一樣,原來係兩間店,今次食左姥姥,lunch hour 勁多人,等左陣先入到去。Order this time : 叫左四川擔擔麵,前菜叫左手拍青瓜。朋友叫左雲吞麵,前菜都係叫手拍青瓜。手拍青瓜:好爽口,開胃必叫的!擔擔麵軟硬適中,份量都唔少,值得再試👍🏻雲吞麵比較清淡So far 上海婆婆&上海姥姥口味上都差唔多,價錢上都差唔多,環境黎講上海婆婆比較上大d都靚d. 下次再試其他菜式比較一下!

Order this time :
叫左四川擔擔麵,前菜叫左手拍青瓜。
朋友叫左雲吞麵,前菜都係叫手拍青瓜。

手拍青瓜:好爽口,開胃必叫的!
擔擔麵軟硬適中,份量都唔少,值得再試👍🏻
雲吞麵比較清淡

下次再試其他菜式比較一下!
2018-12-20 219 浏览
平日夜晚去左銅鑼灣睇戲,睇戲前去左食上海姥姥。上海姥姥就係戲院隔離,超方便,好岩睇戲前後去食。我地兩個人食,叫左四樣野食,分別係乾煸四季豆,糟溜魚片,涼拌海蜇,同埋嫩雞煨麵。落完單無耐,個海蜇好快就到左(仲快過埋單),由於我地揀左輕盈份量,個海蜇真係好輕盈(睇圖就會知),海蜇味道比較淡D,但都OK既。食完海蜇,四季豆就到左,乾煸四季豆就不過不失。至於糟溜魚片,主角魚片整得超滑,但d雲耳好似烚完放入去咁,完全冇味,不過因為魚片夠滑所以整體都可以既。而嫩雞煨麵我個人覺得係幾好食,d湯好濃滑,麵既軟硬度岩岩好,食落口感唔錯,可惜d雞就鞋左少少,唔夠嫩口。整體黎講,上海姥姥既出品可以話係有保證既,幾正宗得黎價錢又唔貴。不過清潔方便就要做好少少,因為我地張枱有個位有少少痴笠。
涼拌海蜇(輕盈)
乾煸四季豆
糟溜魚片