5月母亲节,妈妈提议食沪菜。我地一人三行去咗铜锣湾明珠广场食上海姥姥,有我妈妈最喜欢嘅小笼包😋餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包即叫即做,热辣辣小笼包皮薄馅鲜😍 内馅系由小龙虾同鲜猪肉剁成。一啖咬落去非常多汁,鲜甜👍🏻👍🏻另外叫咗我最锺意食沪上两面黄🥢沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰有别於外面餐厅嘅两面黄,脆同软身嘅程度刚刚好,感觉唔会太热气!爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍乾煸四季豆 系上海餐厅先食到四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算
5月母亲节,妈妈提议食沪菜。

餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻
呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!
今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包
即叫即做,热辣辣

另外叫咗我最锺意食沪上两面黄🥢
沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!
再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰

爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜
馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色
口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋

特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食
上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有
上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋
汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲

前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅
鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉
配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱
香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!

爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻
底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍

乾煸四季豆 系上海餐厅先食到
四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算太油腻
  • 蟹粉小笼包
  • 鸡丝粉皮
5天前 0 浏览
今晚在这里食饭!服务态度好差!!落单又差,加茶态度又差,黑口黑面的!下次不会再去!整个吃饭过程都不是很愉快,嘢食都算OK!但是整体的体验不舒适!真心觉得不值得来!
2021-10-09 0 浏览
上海姥姥取名「姥姥」,寓意厨师们会如家中「姥姥」一样,坚持以新鲜材料、「手制·心造」的理念,烹调出各款精选沪菜,如招牌小笼包及手制拉面。上海姥姥一直坚守初心,坚持纯手工制作,以匠心致初心。在雅致舒适的环境下,客人细嚐厨师们坚持以新鲜、高品质材料、精巧手艺、用心烹调的精选沪菜。红油抄手拌面🔸拌面的红油味香浓, 面的口感软硬适中,菜肉云吞非常出色豆沙锅饼 (8件)🔸甜度适中,外皮不会太厚,食完都唔觉得腻五香牛肉担担面🔸混有碎花生既汤底味浓 面身幼滑 🔸牛肉肉质淋身

红油抄手拌面
🔸拌面的红油味香浓, 面的口感软硬适中,菜肉云吞非常出色

豆沙锅饼 (8件)
🔸甜度适中,外皮不会太厚,食完都唔觉得腻

五香牛肉担担面
🔸混有碎花生既汤底味浓 面身幼滑
🔸牛肉肉质淋身

2021-08-15
2021-10-03 15 浏览
某日喺铜锣湾睇戏,睇戏之前想快快食个early dinner, 於是就拣咗喺戏院旁边嘅「上海姥姥」。由於时间太早(傍晚5点几),所以都唔太肚饿,两条友叫左一碟雪菜肉丝炒年糕、一笼小笼包同埋一碗酸辣汤云吞。本身谂住唔饱嘅话就叫埋甜品,点知食完都几饱,所以就无叫lu小笼包都几多汤汁,而且个皮都唔厚好味酸辣汤汤一样好味,酸辣适中,同埋分量都算几多,不过佢入面嗰五粒云吞就麻麻哋,皮厚而且啲肉系无味嘅如果下次再食,净系叫一碗就系酸辣汤就好了至於雪菜肉丝炒年糕,就一啲都唔推荐完全冇雪菜嘅咸味,肉丝亦都冇乜味,成碟年糕都好淡味

小笼包都几多汤汁,而且个皮都唔厚
好味

如果下次再食,净系叫一碗就系酸辣汤就好了
至於雪菜肉丝炒年糕,就一啲都唔推荐
完全冇雪菜嘅咸味,肉丝亦都冇乜味,成碟年糕都好淡味
作为一个弄堂里出来的上海人,很好奇上海姥姥的菜品如何。故周一晚上7:00前往铜锣湾的上海姥姥一探究竟。然而,拥挤的餐厅只有4位服务员,落单后近30分钟才开始上菜、45分钟上第一杯饮料。菜品方面,味道偏咸、甜度不够、整体偏油。唯一不错的是素鹅,其他的都不太正宗。不得不吐槽一句:“上海姥姥”直觉上就告诉我应该不会很正宗,因为没有上海人会用“姥姥”这个北方人才会用的词。近期应该不会再去了,希望店家将来可以增派人手、改进菜品。

近期应该不会再去了,希望店家将来可以增派人手、改进菜品。
2021-09-20
  • 素鹅
2021-08-21 201 浏览
白色衫的经理无礼貌,是否大家乐集团已经冇钱做training?我口罩放在二人细枱旁边,当时餐厅入座率不足30%, 但经理用一个劲不礼貌的语气说"拎走你口罩,我要返张枱!" 什麽时间俾人serve会变成俾人骂?而且services 劲差, 举手叫服务员等了3-4分钟才有人理会。食物质素不错,鸡丝粉皮几好味,但已经没有心情好好享用。建议大家乐集团好好安排培训给员工如何对答,如何服务客人,而且安排神秘顾客检查服务质素。
食物质素不错,鸡丝粉皮几好味,但已经没有心情好好享用。
2021-08-21
2021-06-12 587 浏览
很久没有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一个个食饭。在铜锣湾这个地段,中午的时候是很难找到位置食饭的。但这店刚刚相反,不用等位就可以食饭了。午市的餐牌,有两款选择,可以选择面食,或者饭食。最後,我选择了葱油鸡饭。我选择了鱼汤,淡淡的,味道不错。葱油鸡菜饭的酱油很好味,一点也不油腻,与菜饭很配合。饭的份量刚刚好,不会太多,浪费食物。餐饮方面,有豆浆或酸梅汤选择。我选了冻酸梅汤,味道很开胃,特别是在这夏天的日子。餐厅的环境虽然有点昏暗,但坐得很舒服,适合OL一个人,放下工作烦恼,静静地坐下享受午餐。
很久没有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一个个食饭。

菜饭
2021-06-11
  • 午市套餐葱油鸡菜饭
2021-06-08 519 浏览
今日一家人出街食饭, 嚟咗铜锣湾明珠广场嘅上海姥姥, 锺意佢坐得舒服, 上海菜口味老少咸宜, 除咗经典菜式, 而家仲有春日餐牌, 一於试下佢!沪上两面黄将面条先蒸後煎呈金黄色, 乾身松脆。再用干贝、鱼、虾、鸡、猪、冬菇炒烩浓稠酱汁, 淋上脆面, 外脆内软, 色香味美!家传老上海粗汤面用老鸡猪骨制成浓汤, 味道浓郁。上海粗面爽滑弹牙, 烟韧有嚼口, 伴浓汤非常搭配。爆汁鲜虾非菜馅饼即叫即做, 外皮微微煎到金黄色, 焦香酥脆内里软熟, 肉汁丰盈, 啖啖鲜虾肉韭菜味道突出!鲜肉小龙虾小笼包手剥小龙虾肉拌鲜猪肉剁成做馅料, 皮薄软熟, 一口咬下去, 汤汁四溢, 建议趁热食, 鲜味更突出!除咗春日餐牌, 梗系要试下经典菜色啦!鸡丝粉皮粉皮晶莹剔透, 软熟烟韧, 凉拌鸡丝十分搭配, 开胃小食!香煎素鹅腐皮香脆, 乾身唔油腻, 内有杂锦素菜丝, 口感丰富!水煮鱼片有辣劲不抢口, 惹味十足, 鱼肉无骨啖啖肉, 鲜嫩滑不溜口!镇江黑醋骨经典菜色, 每次嚟都要食!排骨肉质软嫩, 炆得淋身入味, 酸酸甜甜, 十分醒胃!

沪上两面黄

家传老上海粗汤面

爆汁鲜虾非菜馅饼

鲜肉小龙虾小笼包

除咗春日餐牌, 梗系要试下经典菜色啦!

鸡丝粉皮
粉皮晶莹剔透, 软熟烟韧, 凉拌鸡丝十分搭配, 开胃小食!

香煎素鹅
腐皮香脆, 乾身唔油腻, 内有杂锦素菜丝, 口感丰富!

水煮鱼片

镇江黑醋骨

2021-05-30 427 浏览
平日中午黎食上海姥姥,唔使排队,一入到去就有热茶,依家仲有lunch menu 套餐,$78-$88就有前菜、主菜、饮品,都几抵食,但我食量细,所以都系单点一个四川担担面 $55,仲可以走辣。等左10-15分钟上菜,碗就好大,其实份量好少,得面同d肉碎,好都唔系好食得饱,不过味道唔错既,面比较幼身,汤有非常香既花生味,唔会太咸,如果有多两条菜就好。如果个面既份量咁少,下次应该叫套餐,会食得饱d。最後计埋加一,埋单$60.5。

四川担担面
四川担担面
2021-04-28 739 浏览
〔 葱油拌面+菜肉云吞 〕 .拌面的葱油香不出, 面的口感很好,菜肉云吞非常出色.〔 奶油津白 〕 $67 .菜热热的, 奶油好足料,但咸肉就反而比以前小左好多,味道方面肉味冇禁出, 幸好味道不会淡.〔 椒盐小黄鱼 〕 $288 .鱼煎炸得不够香口, 椒盐不够乾身.〔 招牌小笼包 〕 $40 .皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.(好味指数: 8/10)
〔 葱油拌面+菜肉云吞 〕 .
拌面的葱油香不出, 面的口感很好,菜肉云吞非常出色.

〔 奶油津白 〕 $67 .

〔 椒盐小黄鱼 〕 $288 .
鱼煎炸得不够香口, 椒盐不够乾身.

〔 招牌小笼包 〕 $40 .
皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.

(好味指数: 8/10)
我本身是上海人,很爱吃上海云吞,但上海姥姥用广东式包法去包上云吞(估计是个贪快贪方便)真令我难以接受! 广东云吞皮薄,尾部搓作一团仍可接受,但上海云吞皮厚,尾部就变成一沱粉团难以下咽! 此店其他食物还可以,希望有所改进! 期待!
菜肉云吞
2020-12-09 1396 浏览
一行四位同事因爲lunch time想去donki行街顺便买零食,所以拣左间比较近既上海姥姥四位都叫左面set lunch我自己就嗌左排骨拉面,排骨味道正常,没有什麽特别,反面我几钟意佢汤底清清地,对於间中想食下清淡口味既人系一个好选择;小食选择亦都多,我自己就嗌左鸡丝粉皮,啲酱捞埋超级开胃呀!
四位都叫左面set lunch
2020-11-15 986 浏览
放工去左铜锣湾shopping,突然想食小笼包,所以搵左呢间。见到个餐牌就知我想食咩蟹料理本宫至爱点左杯杞子菊花茶暖下个胃特上蟹粉小笼包 $68小笼包皮簿馅靓,啖啖蟹粉。四川担担面 配猪排个汤有好浓郁既花生酱味,辣味都几劲揪!

见到个餐牌就知我想食咩

蟹料理
本宫至爱

杞子菊花茶

点左杯杞子菊花茶暖下个胃

特上蟹粉小笼包

特上蟹粉小笼包 $68

小笼包皮簿馅靓,啖啖蟹粉。

四川担担面配猪排

四川担担面 配猪排

个汤有好浓郁既花生酱味,辣味都几劲揪!
$181.5
特上蟹粉小笼包
四川担担面配猪排
2020-11-12 769 浏览
今日嚟试一个蟹粉虾兵蟹将黄金炒饭喺粉都算多炒饭唔算太贵另外嗌咗杯冻饮都几好味炒饭都有镬气嘅新鲜够蟹粉食上海嘢觉得呢度都算系平服务都几好几好坐 冇得去上海食下上海嘢都好
2020-11-08 519 浏览
今日我,老公同囡囡,仲有BB去食下午茶,店舖空间阔落,店员为我哋安排好摆放BB车的位置(唔驶收车),再加埋张BB椅,一行4人霸咗6个位,服务仍很周到,抵赞。下午茶都抵食,主食+小食+饮品都系$68,去开铜锣湾都会帮衬。