5月母亲节,妈妈提议食沪菜。我地一人三行去咗铜锣湾明珠广场食上海姥姥,有我妈妈最喜欢嘅小笼包😋餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包即叫即做,热辣辣小笼包皮薄馅鲜😍 内馅系由小龙虾同鲜猪肉剁成。一啖咬落去非常多汁,鲜甜👍🏻👍🏻另外叫咗我最锺意食沪上两面黄🥢沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰有别於外面餐厅嘅两面黄,脆同软身嘅程度刚刚好,感觉唔会太热气!爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍乾煸四季豆 系上海餐厅先食到四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算
5月母亲节,妈妈提议食沪菜。

餐厅环境舒适,座位阔落。上菜速度好快👍🏻
呢间沪菜餐厅主打小笼包同拉面,必叫!
今次试吓新口味嘅小笼包😋鲜肉小龙虾小笼包
即叫即做,热辣辣

另外叫咗我最锺意食沪上两面黄🥢
沪上两面黄表层酥脆焦香 呈现金黄色!
再淋上浇头 口感外脆内软 十分滋味🥰

爆汁鲜虾韭菜馅饼🥙实在有惊喜
馅饼包住鲜虾同韭菜馅料,煎至金黄色
口感外皮酥脆 一啖咬落去爆汁 好好味呀👍🏻😋

特意叫咗家传老上海粗汤面🍜俾爸爸食
上海粗炒就食得多,以热面方式就比较少有
上海粗面挂上汤浓汁 味道鲜甜有惊喜😋
汤底熬制得好入味,非常香浓嘅猪骨浓汤🍲

前盘方面,我哋叫左鸡丝粉皮同香煎素鹅
鸡丝粉皮麻酱味浓郁但唔油腻😉
配鸡丝、青瓜,味道清新爽口🌱
香煎素鹅外表香脆惹味🤤🤤酥脆口感配合香菇,食到唔停口!

爆汁鲜肉锅贴值得encore 👍🏻
底层煎至香脆,一啖咬落去猪肉鲜嫩爆汁😍

乾煸四季豆 系上海餐厅先食到
四季豆配肉碎,非常惹味👍🏻感觉唔算太油腻
  • 蟹粉小笼包
  • 鸡丝粉皮
2021-06-12 98 浏览
很久没有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一个个食饭。在铜锣湾这个地段,中午的时候是很难找到位置食饭的。但这店刚刚相反,不用等位就可以食饭了。午市的餐牌,有两款选择,可以选择面食,或者饭食。最後,我选择了葱油鸡饭。我选择了鱼汤,淡淡的,味道不错。葱油鸡菜饭的酱油很好味,一点也不油腻,与菜饭很配合。饭的份量刚刚好,不会太多,浪费食物。餐饮方面,有豆浆或酸梅汤选择。我选了冻酸梅汤,味道很开胃,特别是在这夏天的日子。餐厅的环境虽然有点昏暗,但坐得很舒服,适合OL一个人,放下工作烦恼,静静地坐下享受午餐。
很久没有食上海菜了。同事放假,所以只能自己一个个食饭。

菜饭
2021-06-11
  • 午市套餐葱油鸡菜饭
2021-06-08 138 浏览
今日一家人出街食饭, 嚟咗铜锣湾明珠广场嘅上海姥姥, 锺意佢坐得舒服, 上海菜口味老少咸宜, 除咗经典菜式, 而家仲有春日餐牌, 一於试下佢!沪上两面黄将面条先蒸後煎呈金黄色, 乾身松脆。再用干贝、鱼、虾、鸡、猪、冬菇炒烩浓稠酱汁, 淋上脆面, 外脆内软, 色香味美!家传老上海粗汤面用老鸡猪骨制成浓汤, 味道浓郁。上海粗面爽滑弹牙, 烟韧有嚼口, 伴浓汤非常搭配。爆汁鲜虾非菜馅饼即叫即做, 外皮微微煎到金黄色, 焦香酥脆内里软熟, 肉汁丰盈, 啖啖鲜虾肉韭菜味道突出!鲜肉小龙虾小笼包手剥小龙虾肉拌鲜猪肉剁成做馅料, 皮薄软熟, 一口咬下去, 汤汁四溢, 建议趁热食, 鲜味更突出!除咗春日餐牌, 梗系要试下经典菜色啦!鸡丝粉皮粉皮晶莹剔透, 软熟烟韧, 凉拌鸡丝十分搭配, 开胃小食!香煎素鹅腐皮香脆, 乾身唔油腻, 内有杂锦素菜丝, 口感丰富!水煮鱼片有辣劲不抢口, 惹味十足, 鱼肉无骨啖啖肉, 鲜嫩滑不溜口!镇江黑醋骨经典菜色, 每次嚟都要食!排骨肉质软嫩, 炆得淋身入味, 酸酸甜甜, 十分醒胃!

沪上两面黄

家传老上海粗汤面

爆汁鲜虾非菜馅饼

鲜肉小龙虾小笼包

除咗春日餐牌, 梗系要试下经典菜色啦!

鸡丝粉皮
粉皮晶莹剔透, 软熟烟韧, 凉拌鸡丝十分搭配, 开胃小食!

香煎素鹅
腐皮香脆, 乾身唔油腻, 内有杂锦素菜丝, 口感丰富!

水煮鱼片

镇江黑醋骨

2021-05-30 142 浏览
平日中午黎食上海姥姥,唔使排队,一入到去就有热茶,依家仲有lunch menu 套餐,$78-$88就有前菜、主菜、饮品,都几抵食,但我食量细,所以都系单点一个四川担担面 $55,仲可以走辣。等左10-15分钟上菜,碗就好大,其实份量好少,得面同d肉碎,好都唔系好食得饱,不过味道唔错既,面比较幼身,汤有非常香既花生味,唔会太咸,如果有多两条菜就好。如果个面既份量咁少,下次应该叫套餐,会食得饱d。最後计埋加一,埋单$60.5。

四川担担面
四川担担面
2021-04-28 607 浏览
〔 葱油拌面+菜肉云吞 〕 .拌面的葱油香不出, 面的口感很好,菜肉云吞非常出色.〔 奶油津白 〕 $67 .菜热热的, 奶油好足料,但咸肉就反而比以前小左好多,味道方面肉味冇禁出, 幸好味道不会淡.〔 椒盐小黄鱼 〕 $288 .鱼煎炸得不够香口, 椒盐不够乾身.〔 招牌小笼包 〕 $40 .皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.(好味指数: 8/10)
〔 葱油拌面+菜肉云吞 〕 .
拌面的葱油香不出, 面的口感很好,菜肉云吞非常出色.

〔 奶油津白 〕 $67 .

〔 椒盐小黄鱼 〕 $288 .
鱼煎炸得不够香口, 椒盐不够乾身.

〔 招牌小笼包 〕 $40 .
皮薄多汁, 肉好足料, 味道非常好.

(好味指数: 8/10)
我本身是上海人,很爱吃上海云吞,但上海姥姥用广东式包法去包上云吞(估计是个贪快贪方便)真令我难以接受! 广东云吞皮薄,尾部搓作一团仍可接受,但上海云吞皮厚,尾部就变成一沱粉团难以下咽! 此店其他食物还可以,希望有所改进! 期待!
菜肉云吞
2020-12-09 1348 浏览
一行四位同事因爲lunch time想去donki行街顺便买零食,所以拣左间比较近既上海姥姥四位都叫左面set lunch我自己就嗌左排骨拉面,排骨味道正常,没有什麽特别,反面我几钟意佢汤底清清地,对於间中想食下清淡口味既人系一个好选择;小食选择亦都多,我自己就嗌左鸡丝粉皮,啲酱捞埋超级开胃呀!
四位都叫左面set lunch
2020-11-15 933 浏览
放工去左铜锣湾shopping,突然想食小笼包,所以搵左呢间。见到个餐牌就知我想食咩蟹料理本宫至爱点左杯杞子菊花茶暖下个胃特上蟹粉小笼包 $68小笼包皮簿馅靓,啖啖蟹粉。四川担担面 配猪排个汤有好浓郁既花生酱味,辣味都几劲揪!

见到个餐牌就知我想食咩

蟹料理
本宫至爱

杞子菊花茶

点左杯杞子菊花茶暖下个胃

特上蟹粉小笼包

特上蟹粉小笼包 $68

小笼包皮簿馅靓,啖啖蟹粉。

四川担担面配猪排

四川担担面 配猪排

个汤有好浓郁既花生酱味,辣味都几劲揪!
$181.5
特上蟹粉小笼包
四川担担面配猪排
2020-11-12 721 浏览
今日嚟试一个蟹粉虾兵蟹将黄金炒饭喺粉都算多炒饭唔算太贵另外嗌咗杯冻饮都几好味炒饭都有镬气嘅新鲜够蟹粉食上海嘢觉得呢度都算系平服务都几好几好坐 冇得去上海食下上海嘢都好
2020-11-08 481 浏览
今日我,老公同囡囡,仲有BB去食下午茶,店舖空间阔落,店员为我哋安排好摆放BB车的位置(唔驶收车),再加埋张BB椅,一行4人霸咗6个位,服务仍很周到,抵赞。下午茶都抵食,主食+小食+饮品都系$68,去开铜锣湾都会帮衬。

2020-10-21 847 浏览
铜锣湾食店比较挤迫,但呢度环境算几好,坐低慢慢食,有多少少私人空间,辛苦半天工作,值得享有这片刻的空间⋯宁静和松弛前菜:芥末小云耳,芥末汁挂满每朵云耳姥姥手制排骨拉面,大厨煮得唔错,面身适中有咬口,食到最後一啖,面质地依然keep得几好,炸猪扒份量够,色香味俱全热豆浆味鲜,滑浓香,微甜

前菜:芥末小云耳,芥末汁挂满每朵云耳

姥姥手制排骨拉面

热豆浆味鲜,滑浓香,微甜

2020-10-19
2020-07-22 1478 浏览
上海姥姥❤️开胃推介好耐无同朋友食饭,上星期终於约到😆,就到大家时间,放工之後去铜锣湾等埋朋友放工,就四围搵野食😋 可能因为疫情,好多食肆都推出好多优惠,最後简左好耐无食既上海野👉🏻上海姥姥‼️ 其实系比佢既<超值双餸客饭>吸引入去!餐牌系自选小菜(半份)+云里红蒸滑鸡+白饭🍚 加$5仲有饮品添😋热冻同价。自选小菜符合大众口味有辣🌶有唔辣任君选择😆我地最後拣左1️⃣水煮鱼片 ⭐️辣味恰到好处,辣而不麻,连辣汁送饭一流👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣糖醋肉排 ⭐️酸酸的口味非常开胃, 两个女仔都食晒成碗饭,哈哈😆😆😆另外叫两杯豆浆☺️$55一个set 实系好抵,而且仲好开胃,晚餐高CP值平民价之选🙂👍🏻👸🏻🤴🏻评价:8/10
上海姥姥❤️开胃推介

自选小菜符合大众口味有辣🌶有唔辣任君选择😆

👸🏻🤴🏻评价:8/10
2020-07-17
2020-06-28 912 浏览
与同事一行3人相约食lunch,简左近公司附近既餐厅。不约而同地,大家都叫左一个HK$88沪式䓤油鸡配上海菜饭, 套餐配卖汤和饮品,我地都选配酸辣汤和热豆浆。酸辣汤酸酸微辣,加卖呢面既竹笋黑木耳,咬落爽脆,清新开胃。油鸡既份量都几多,鸡肉嫩滑。仲左套餐都散叫2份上海特色菜式黎试下:招牌小笼包个皮稍为厚身左d, 食落亦都唔会有太爆汁既感觉,一般般姥姥生煎包生煎包就汁稍为少左d, 包底煎到卜卜脆,还好唔太油腻
与同事一行3人相约食lunch,简左近公司附近既餐厅。

酸辣汤酸酸微辣,加卖呢面既竹笋黑木耳,咬落爽脆,清新开胃。
油鸡既份量都几多,鸡肉嫩滑。

仲左套餐都散叫2份上海特色菜式黎试下:

招牌小笼包
个皮稍为厚身左d, 食落亦都唔会有太爆汁既感觉,一般般

姥姥生煎包
生煎包就汁稍为少左d, 包底煎到卜卜脆,还好唔太油腻
2020-06-19
2020-06-21 707 浏览
锺意周围搵抵食下午茶嘅我今日又出动,天气咁热唔想周街走,於是去咗翡翠明珠广场搵食,见到上海姥姥下午茶都几抵食喎,$30左右就有担担面配饮品,一於试吓先!虽然下午茶时间,但餐厅都唔马虎,担担面上枱够晒热,饮一啖汤,充满花生酱香味,啱晒重口味嘅我,配埋弹牙嘅面底,呢个担担面我俾80分👍🏼👍🏼干煸四季豆亦炒得好油润好惹味,高水准之作,仲点咗排骨饭,排骨炸得酥脆而保留到肉汁,食落一啲都唔乾,整体都好满意

2020-03-15 1436 浏览
好耐冇食过上海姥姥啦,今次嘅晚餐就食呢间啦 冇咗呢只水晶肴肉,外表都几晶莹剔透,你都唔会太咸,记得质感都唔错好耐冇见过有餐厅有贡菜,刚才整得好爽口,再加左啲蒜蓉,味道好香主菜就叫咗个老上海炒饭,用酱油炒嘅饭配上有好多肉松再加上有榨菜,味道好香,呢款炒饭真系几好味!今次对呢个干扁四季豆有少少失望,因为佢嘅四季豆有啲老,咬落去有好多丝,但系都几香嘅。
好耐冇食过上海姥姥啦,今次嘅晚餐就食呢间啦

水晶肴肉
香辣贡菜