2012-02-20 104 浏览
有晚經過三六九才知它現在開到半夜。過兩日找人來消夜小龍包。皮薄肉汁多熱辣辣火腿炒蛋。夠香夠滑夠鑊氣,火煺夠厚 (Must try)排骨炒飯。排骨炸得剛好,又脆又有肉汁,蛋炒飯夠香夠乾身夠好味梅菜扣肉。梅菜冇味唔鹹又唔香,夠扣肉仲硬過d排骨又太瘦。
有晚經過三六九才知它現在開到半夜。過兩日找人來消夜
小龍包
小龍包。皮薄肉汁多熱辣辣
火腿炒蛋
火腿炒蛋。夠香夠滑夠鑊氣,火煺夠厚 (Must try)
排骨炒飯
梅菜扣肉
梅菜扣肉。梅菜冇味唔鹹又唔香,夠扣肉仲硬過d排骨又太瘦。

2012-02-01
$80 (宵夜)
小龍包
火腿炒蛋
排骨炒飯
2012-01-26 281 浏览
夜收工,灣仔真係無咩選擇,來得最多都應該係這間老店,因為真係開得夠夜,食了好幾次,又分享下。食上海野,小龍包真係少不免會叫到,這裡有五隻同十隻既供應,小龍包皮薄薄,肉味就普通,稍為淡身,湯汁都幾多,水準都不錯的。冷盤除了肴肉係常叫,海哲分蹄都係我既選擇,因為肴肉水準真係一時時,好的時候係一半肉一半果凍狀,一般般的時候全部只係實實的肉,好影響咬口同味道。反而個海哲就食幾次都好錯,食落爽脆,唔係一味落麻油。分蹄都唔錯,都係爽爽的,係冷盤既好選擇。鱔糊,水準正常,不過其實好多地方做鱔糊做得好潺下,要食正常的,都真係要睇彩數。擔擔麵,湯底係偏向麻醬味,用上幼身麵條,都幾唔錯。除了上海小菜,其他小菜其實都做得唔錯,最強勁的,首推黑椒豬手,豬手軟腍,黑椒味濃郁,用黎送飯無得頂。另一款食過的係椒鹽田雞,田雞就好一般,雖然有好多隻脾,不過真係整得好腍,無椒鹽應有既香口,不過亮點係個麵底,非常香脆,用黎做炒麵都唔會太失色。有時一個人,都可以要客飯,客飯我通常都係要獅子頭,有肉有菜,肉唔係一夾就散,用黎撈飯真係無得傾。仲有個例水,都係四十幾蚊,都幾抵食。上海甜食除左豆沙鍋餅,仲有自家製既芝麻湯丸,軟熟非常

肴肉
海哲
擔擔麵
黑椒豬手
椒鹽田雞
客飯獅子頭
客飯湯
上海甜食除左豆沙鍋餅,仲有自家製既芝麻湯丸,軟熟非常,係豆沙鍋餅以外既選擇。
芝麻湯丸
一個人可以食個客飯,多兩個人可以叫餸,做左咁多年,都依然做得唔錯的老店。
2011-11-14 53 浏览
有免費飛送,同男朋友睇完容祖兒響會展個演唱會,沿住天橋行番去地鐵,原本諗住番荃灣食既,點知俾我見到間上海野wo,男朋友就唔係好buy個門面喇,得個舊字囉,好傳統既上海鋪,不過我即刻上openrice𥄫𥄫先,喂!都幾多人like wo,不過係以前囉,即本try try 啦!一黎上海鋪梗係要黎個擔擔麵啦,湯底味濃!正! 再黎個招牌酸辣湯,多料!正! 窩貼脆!正! 就係個回窩肉加菜飯油d囉! 重有豆漿係現成百福囉!
2011-11-14
  • 擔擔麵
2011-10-02 50 浏览
今次係小籠包之旅2印象中亦都係同女朋友第2次黎幫襯~ 平日午市都人到飛起估唔到星期6晚 夜晚9點都仲要等位鮮肉小籠包大大粒,皮唔薄不過又唔係叫厚,汁唔算多,唯一好處就係上檯熱騰騰 湯糕~ 湯清,味道恰到好處,暫時覺得最好味都係哩一間, 可能係情意結粗炒~ 麵炒得剛好,唔油,味道唔錯坐就坐得好唔係舒服不過反而多左一種粗獷味道
今次係小籠包之旅2
印象中亦都係同女朋友第2次黎幫襯~ 平日午市都人到飛起
估唔到星期6晚 夜晚9點都仲要等位
粗炒~ 麵炒得剛好,唔油,味道唔錯

坐就坐得好唔係舒服
不過反而多左一種粗獷味道
2011-09-17
2011-09-22 89 浏览
有事要在灣仔一帶辦,辦好之後,與唔太一行三人找個地方吃飯,是日的午餐時段也頗多人,始終灣仔也是多上班族的地方,好不容易找了個座位坐坐,之後大家就看看有什麼好吃了。其實大家也沒有什麼所謂,最後就由本人發板好了,就選了本人最愛的頭盤,及即興想吃的主菜獅子頭,另外叫了點點心,相信是很夠吃了。先來介紹個頭盤,所謂本人最喜歡的頭盤,其實就是醉雞,其份量也不少,而且也有不少深棕色的花雕酒作底,嗅起來已經覺得花雕味確是很濃,但同時那股酒精的氣味是太過突出,蓋過了花雕的香味,這某程度可知道店家用的花雕真的很麻麻,而且可能浸煮的時間不夠長,雞肉的酒味較削,然而雞肉頗為細嫩,考慮到雞胸的位置都不嚡不韌,其實已經不錯,不過問題是其肉質偏散,看來都是雪藏方式,更不要談雞味了,總括而言,不難吃,但真的是很普通的貨色。接下來就是小籠包了,一客有五件,小籠包的皮真的超厚,皮入口粉腍而不夠彈性,咬開再一看,這難怪!就算是上海的店子,很多時其皮也是厚得不得了。不過人家的至少肉汁會很澎湃,但是日的不是沒有,但就真的是太少,唯一較為好的是其肉餡夠飽滿,但無什麼口感可言,塞滿了小籠包的皮又如何?一吃就知道是機打的豬肉,如果用
有種屋邨滬菜的感覺
就是連餐牌也很有老式感覺
醉雞酒味較削沒甚花雕香,雞肉頗為細嫩但肉質偏散
小籠包的皮真的超厚
肉餡夠飽滿,但無什麼口感可言,湯汁也不算多
不過人家的至少肉汁會很澎湃,但是日的不是沒有,但就真的是太少,唯一較為好的是其肉餡夠飽滿,但無什麼口感可言,塞滿了小籠包的皮又如何?一吃就知道是機打的豬肉,如果用上多一點精肉,再肥美一點,肉餡鬆一點,吃起來應該會更多汁,更好吃吧。
煎窩貼的皮又是超厚,幸而層皮夠脆
另外一款點心煎窩貼又如何?其皮又是超厚,不過今回因為是煎得很脆的關係,沒有了厚實感,反之就是一種香脆的感覺,可算是不幸中之大幸。
肉餡跟小籠包的一模一樣,不夠肥美
不過咬開來香口之餘,肉餡就真的不要寄望太多了,跟小籠包的一模一樣,不夠肥美,不夠多肉汁,蘸上的醋也不是太香,個人認為在香港也還有不少地方比它好,如紅磡的上海飽餃店就是一例。
獅子頭不夠鬆化,幸而精肉與瘦肉的比例配合得不錯
個人比較喜歡吃清一點的清燉獅子頭,不過店家就只供應紅燒獅子頭,用上本幫菜的風格,紅燒汁就是夠色夠味,不過比起正宗的上海風,還是少了分甜味,受到這個濃油赤醬的影響之下,當中的小棠菜及筍都被煮得很軟腍入味,至於那獅子頭其實都不太大件,還記得上回在留園雅敘吃到的湯獅子頭,可真的是蚊比及牛比。

不過本人還是關心其質素多一點,然而此店的獅子頭,肉質方面根本沒法跟人家比,此店的獅子頭吃起來不夠鬆化,幸而都不算太過黏口,另其實也不得不讚其豬肉餡,至少獅子頭吃起來夠油香,而不過膩,精肉與瘦肉的比例都算配合得不錯,這不是一碟難吃的獅子頭,不過跟人家真的上海風的獅子頭,可真的是有點距離。
上海炒年糕欠了一份煙韌黏糯的感覺
最後來一碟上海炒年糕來填肚子,也是用上濃醬油,配上豬肉絲、菇絲及津白絲等同炒,但味道明顯不夠濃,年糕的色水都不夠深,甜度也不足,這個本幫風味不夠道地呢!加上店家用的年糕有點過實,稍為欠了一份煙韌黏糯的感覺。

吃畢此店,彷彿回帶以前小時吃過的屋邨滬菜的感覺,這個味道雖然不太老上海,但偶爾吃它一吃,也是值得回味。
2010-12-24
有種屋邨滬菜的感覺
Ignore any negative reviews, this restaurant is da bomb!. We love it!! It's our favourite restaurant in Wan Chai, maybe even in Hong Kong! We usually come here at least once a month and we always bring visitors here on their first night!Atmosphere is very local - noisy but entertaining! Can be very "cosy" - Better to come in a group of people so that you don't have to share your table with strangers. Waiters are very friendly and helpful especially if you're willing to try some putonghua out - t

Atmosphere is very local - noisy but entertaining! Can be very "cosy" - Better to come in a group of people so that you don't have to share your table with strangers. Waiters are very friendly and helpful especially if you're willing to try some putonghua out - they love it! The aircon is probably the coldest in Hong Kong though so make sure you pack some thermals!!

From reading other reviews and observation at the restaurant I think westerners may get a different menu but it doesn't bother me as you can still ordersome pretty tasty dishes.

We usually order;

10 pieces xiao long bao (steamed pork bun in a bite of 10) gotta love the chinglish menu. I noticed a guy complain that his xiao long bao didn't have enough soup in. Trust me any more soup in these bad boys and you'd burn your tounge off permanently! Super tasty!

Braised fish in chilli sauce (No idea what type of fish, think type and price changes with whats available at the market so this dish can end up a little pricey but it always tastes divine!)

Chicken with cashews. Does what it says on the tin, very tasty.

minced pork and tofu/bean curd in chilli sauce. Best dish on the menu in my opinion and I usually hate tofu!!

Egg fried rice

baby bok choi vegetables (we usually ask for this to be served with that thick dark sauce think it's called hoi sin?)

I'm afraid to say that I haven't tried the dan dan noodles here yet. But thats because the dishes above are so tasty that whenever we come here I always have to order my favourites first!!
2011-09-09
  • Minced pork with tofu in chilli sauce
  • braised fish
  • xiao long bao
2011-08-20 63 浏览
同朋友二人去書展前醫下個肚攞飛果陣門口既哥哥仔已經好快手咁畀左個餐牌我寫定野食跟住等左幾分鐘已經有位, 一入去坐低畀張單阿姐就即做, 超有效率我自己就嗌左碗酸辣湯麵傳統味道既酸辣湯一直係我既至愛, 冬菇絲, 肉絲, 木耳, 豬紅, 腐絲, 荀絲稠稠略酸而辣度適中既湯羹, 再配上粗幼合宜既麵條成碗麵真係一滴湯都唔會嘥朋友就嗌左碗雞絲泡飯份量充足, 又大量薑絲荀絲既加持, 不錯整體黎講一定要搭枱坐架啦, 有d逼逼地, 但亦好企理, 員工效率又高值得一去再去
同朋友二人去書展前醫下個肚
攞飛果陣門口既哥哥仔已經好快手咁畀左個餐牌我寫定野食

我自己就嗌左碗酸辣湯麵
稠稠略酸而辣度適中既湯羹, 再配上粗幼合宜既麵條
成碗麵真係一滴湯都唔會嘥

朋友就嗌左碗雞絲泡飯
份量充足, 又大量薑絲荀絲既加持, 不錯

值得一去再去
2011-07-20
2011-08-01 62 浏览
同老友們行完書展,佢地話想去幫襯三六九,我無所謂呀,話哂行左成3、4個鐘,點都要抖抖.... 之前聽就聽得多 " 三六九,食到嘔 " 好似好出名咁 這兒好地道上海菜館格局,感覺一流。 好可惜要搭枱、環境擠迫,但如果唔搭,相信大半個鐘都唔洗旨意有位呀 becoz 真係人山人海呢 酸辣湯開胃食品來了,材料有蛋花、木耳、豬血、肉絲、筍絲、蝦仁等,用料十分豐富。味道適中,不太辣或酸,唔錯!上海年糕有Ginger絲、肉絲、雪菜同年糕。食起來年糕嚥嚥UnUn,口感不俗,但嫌味不夠濃,不夠正宗 菜肉雲吞材料有豬肉同白菜,大大粒,皮算薄味道okay,但不算突出。我食左3、4粒都飽到上心口了。小籠包小籠包皮過厚了,有d位未夾上來已穿,可見得師父手工還差少少,而肉圓還可以。肉汁不多但味道亦可以。炸鮮魷賣相唔錯,食落外皮略脆,穫氣非常。魷魚係新鮮的,味道係唔同o的 ~~ 呢個可以一試呀!Overall 100分滿分值70分,以]酸辣湯同炸鮮魷為最出色,其它菜味亦可以,合格啦。3 人叫左太多野喇,食剩料飽住大肚離場

酸辣湯

上海年糕

菜肉雲吞

炸鮮魷
呢個可以一試呀!

2011-07-24
  • 酸辣湯
  • 炸鮮魷
2011-07-16 391 浏览
今晚去會展聽演唱會, 又想食個簡簡單單嘅晚餐. 因為去完東平洲晒咗成日無咩胃口. 醉雞 - 花雕清香雞嫩滑, 唔錯!上海粗炒 - 麵炒得剛好,味道唔錯!炒鱔糊 - 黃鱔爽口,韮王,芽菜也炒得惹味!酸辣湯 - 不嗜辣的我也能吃,而且配料豐富,味道好!青菜燴麵 - 燴麵要控制得宜才好吃,否則可能會太糊口或太硬,老字號真的做得不錯,而且湯底清甜!炸春卷 - 椰菜肉絲做餡即炸,外皮脆而不太油膩!小籠包 - 個人而言,味道一般,而且也不是皮薄餡靚那種。豆沙鍋餅 - 即做而不太甜,不過過了點火喉. 有點焦.

醉雞 - 花雕清香雞嫩滑, 唔錯!

上海粗炒 - 麵炒得剛好,味道唔錯!

炒鱔糊 - 黃鱔爽口,韮王,芽菜也炒得惹味!

酸辣湯 - 不嗜辣的我也能吃,而且配料豐富,味道好!

炸春卷 - 椰菜肉絲做餡即炸,外皮脆而不太油膩!

小籠包 - 個人而言,味道一般,而且也不是皮薄餡靚那種。

豆沙鍋餅 - 即做而不太甜,不過過了點火喉. 有點焦.
醉雞
炸春卷
  • 醉雞
  • 炒鱔糊
2011-05-08 46 浏览
很久未有光顧, 首次賞試錫洲鰻魚,上桌的原來是油炸鰻魚,外表並未有炸到金黃之餘,所炸的只有魚皮。賞試一口,完全不酥不脆,明顯是長時間之前制作,也吃不出任何味道,真正是不知所謂的出品。其他也吃了蒜子炒菜心,菜心黃黃,碟上厚厚一層油,看了也失去食慾,決心不敢再光臨。
2011-05-05
2011-04-30 213 浏览
今日(30-4-2011 Sat)最後一日出灣仔做o野,所有同事o黎齊,放lunch,我同三位女同事一齊出去食飯,為發揮人多食o野o既好處,我o地o黎三六九食.星期六冇咁多人排隊喇,一入去就有枱啦.我o地叫o左:1.客飯~毛菜百菜份量唔多,而冇毛菜用白菜仔代替,但侍應冇講聲.百葉豆味好重,厲害.2.例湯應該係節瓜豬(月展)湯,呢個好夠甜,唔覺有味精,唔錯.3.小籠包size大大個,汁唔係好多,皮亦唔係薄,呢個差o左啲.4.$36.00o既椒絲腐乳通菜呢個普普通通,冇乜特別.5. 家常豆腐豆腐大大件,味道唔太辣.5.鍋貼平平無奇.呢餐連五個白飯共$182.00.整體o黎講呢餐太平凡,冇皇之家大姊小籠包咁好食.

星期六冇咁多人排隊喇,一入去就有枱啦.我o地叫o左:

1.客飯~毛菜百菜
毛菜百菜

2.例湯
例湯
應該係節瓜豬(月展)湯,呢個好夠甜,唔覺有味精,唔錯.

3.小籠包
小籠包
size大大個,汁唔係好多,皮亦唔係薄,呢個差o左啲.

4.$36.00o既椒絲腐乳通菜
呢個普普通通,冇乜特別.

5. 家常豆腐
家常豆腐
豆腐大大件,味道唔太辣.

5.鍋貼
鍋貼
平平無奇.

呢餐連五個白飯共$182.00.

整體o黎講呢餐太平凡,冇皇之家大姊小籠包咁好食.
2011-04-30
$45.50 (午餐)
例湯
2011-04-28 46 浏览
小籠包皮厚無汁,酸辣湯淡而無味,回鍋肉冇鍋氣,基本菜都差,真的很難想像其他嘢的質素。職員態度極差,問多句即受到不友善對待,大聲頂撞客人。本人一生一世都不會再去!唔想勞氣的,勿試!
2011-04-28
2011-04-18 27 浏览
上星期日晚同左女友去左呢間店食晚飯,入到去要搭枱,唉,坐得好唔舒服.叫左小籠包,回鍋肉,排骨菜飯同牛肉炒西蘭花,牛肉炒西蘭花係廣東野,你炒得唔好,我唔會怪你,但其他果d唔得就真係抵打了,一籠小籠包裡面只有其中兩隻係有汁既,其他都乾柴柴的,唔掂.其他兩樣都不合格.一生應唔會有下次.
上星期日晚同左女友去左呢間店食晚飯,
入到去要搭枱,唉,坐得好唔舒服.
叫左小籠包,回鍋肉,排骨菜飯同牛肉炒西
蘭花,牛肉炒西蘭花係廣東野,你炒得唔好,
我唔會怪你,但其他果d唔得就真係抵打了,
一籠小籠包裡面只有其中兩隻係有汁既,其
他都乾柴柴的,唔掂.其他兩樣都不合格.
一生應唔會有下次.
(非会员)
2011-04-16 38 浏览
以前都黎過食..食完覺得不外如事仲覺得有0的貴, 但係男朋友話佢好多年無食過, 咁又再去試一次LA, 但係今次都係大失所望.我地點左1) 小龍包 - 皮厚少汁 (差)2) 糖醋排骨 - 變左"茄汁豬扒" (差) 3) 蒽爆羊肉 - 變左蒽爆豬肉, 我想係0的肉用得太多梳打粉去調味la...食落一點羊肉味同羊肉既口感都無 (差)4) 獅子球 - 食得出成份 (10%豬肉, 40%肥膏 40%粟粉) 我都算幾有衣食既人, 但係呢一個, 係我未食左少少時候, 我同我男朋友講, 我唔會再食呢一碟.....真係好難食.....大家諗下...成口粉既感覺係有幾差...5) 奶油津白 - 津白有點老, 無乜奶油味, 要放係個口好耐先感受到0個少少既奶油味6) 蒸銀絲卷 - 我男朋友話(苦笑地)....全晚最好食既係呢個食完今次...我諗我同我男朋友係未來既十年八載內唔會再去...

我地點左

1) 小龍包 - 皮厚少汁 (差)
2) 糖醋排骨 - 變左"茄汁豬扒" (差)

2011-04-16
2011-02-22 101 浏览
今日完左學界,有好多時間比我地食lunch之後先番學.之前果晚,我問爸爸灣仔有邊間好食,佢話呢間d豬扒麵唔錯,所以今日我就同同學黎食喇.去到入面坐低之後,伙計馬上拎杯茶比我地,但我果杯竟然有隻蚊喺入面:S 跟住睇下個餐牌,搵爸爸所講嘅豬扒麵,但係搵黎搵去都冇 本身想食客飯,但係跑完都係食麵好d.所以就叫左最平嘅擔擔麵.等左大約五分鐘就食得喇!湯底辣度同花生味岩岩好,唔會同出面落得太重手,搞到好易飽.不過就稠左,亦得好得因為榨菜嘅問題,搞到個湯底好咸.呢到嘅擔擔面配料落得好多,而且配料味道唔錯.麵條比較幼身,都算彈牙.如果湯底煮得好d,相信會係非常出色嘅擔擔麵.其實叫完野食之後,我同學話隔離有人食緊叫類似豬扒嘅野.唔通就真係有豬扒麵?睇黎,要等下一次有機會再試.

擔擔麵

2011-02-22