2019-04-07 434 浏览
心裏想食份好味的鐵板牛,友人剛好約我過來剛開業的茶餐廳!店子沒有一般茶餐廳的擠擁。為處於漆咸道南,交通亦非常方便。還有繪上彩色瀝源邨的牆身呢!我急不及待地點了鐵板招牌牛柳餐($128)羅宋湯先來個足料厚身的羅宋湯。份量很多,裏面有牛肉、檸檬🍋皮等,比較舊式的做法,非常合我心水。主角牛柳上場,算是非常厚身大件。切開大約5/6 成熟。我食牛扒一定配黑椒汁。牛柳非常嫩滑,帶給我驚喜。才百多元的鐵板餐,已經有此質素, 都真係幾抵食!朋友點的鐵板雜扒餐($118)有太陽蛋、腸仔、火腿扒、煙肉、豬扒、鷄扒分量十足。多心嘅食客,絕對可以點一點,應該就算係男士都夠食。餐點我就點了熱檸蜜。
心裏想食份好味的鐵板牛,友人剛好約我過來剛開業的茶餐廳!

店子沒有一般茶餐廳的擠擁。為處於漆咸道南,交通亦非常方便。
還有繪上彩色瀝源邨的牆身呢!

我急不及待地點了鐵板招牌牛柳餐($128)
羅宋湯

先來個足料厚身的羅宋湯。
份量很多,裏面有牛肉、檸檬🍋皮等,
比較舊式的做法,非常合我心水。

主角牛柳上場,算是非常厚身大件。

切開大約5/6 成熟。
我食牛扒一定配黑椒汁。
牛柳非常嫩滑,帶給我驚喜。
才百多元的鐵板餐,已經有此質素, 都真係幾抵食!

朋友點的鐵板雜扒餐($118)

餐點我就點了熱檸蜜。
2019-04-05
  • 鐵板牛柳
2019-04-06 263 浏览
今晚和愛人路過上址,原先那日式麵包咖啡店結業了,發現轉了一間冰室,貼著紅紙,還未正式啓業,可是見到內裡也有客人,原來已經試業,反正與愛人晚餐揾食,一於入內試試。進入食店,三餐冰室,還有一排信箱,相當可愛。由於是星期一晚,而且試業,店內未算太多食客。看店內的裝修,在細節位,看到冰室是模仿當年屋邨的風格。看見員工的 T Shirt 就明白三餐冰室的理念是⋯⋯三餐有你,盡顯心思。天花還印著兒時跳飛機的玩意⋯⋯打看餐牌,簡單清楚,分別有四大項目:常餐、焗飯、咖哩和扒餐。紅豆冰(餐加$9)~用餐加$9 便可改為紅豆冰,筆者要求少甜,味道恰到好處。餐包~少少燶邊,暖暖的,正合心意。忌廉粟米湯~湯面上帶點點牛油,碎碎的磨菇粟米,冰室餐湯上等級數。經典焗豬扒飯$72~芝士面吸引,粒粒炒飯,炒得乾爽,配上辣椒汁,味道一讚。唯豬扒雖腍但不帶一點肉味。鐵板招牌牛柳餐$128~點餐時,店員竟問要幾成熟?冰室竟有如此服務,筆者於是答五成⋯⋯差點想說 Medium Rare 冰室吃扒餐,就是喜歡用餐巾遮擋着,看著店員為自己落那醬汁,咋咋聲,十分過癮,點點的童年回憶在腦海浮現出來。

進入食店,三餐冰室,還有一排信箱,相當可愛。

由於是星期一晚,而且試業,店內未算太多食客。

看店內的裝修,在細節位,看到冰室是模仿當年屋邨的風格。

天花還印著兒時跳飛機的玩意⋯⋯

打看餐牌,簡單清楚,分別有四大項目:
常餐、焗飯、咖哩和扒餐。

紅豆冰(餐加$9)~
用餐加$9 便可改為紅豆冰,筆者要求少甜,味道恰到好處。
紅豆冰

餐包~少少燶邊,暖暖的,正合心意。

忌廉粟米湯~
湯面上帶點點牛油,碎碎的磨菇粟米,冰室餐湯上等級數。

忌廉湯

經典焗豬扒飯$72~
芝士面吸引,粒粒炒飯,炒得乾爽,配上辣椒汁,味道一讚。
唯豬扒雖腍但不帶一點肉味。

經典焗豬扒飯

鐵板招牌牛柳餐$128~
點餐時,店員竟問要幾成熟?

冰室竟有如此服務,筆者於是答五成⋯⋯
差點想說 Medium Rare

2019-04-01
忌廉湯
2019-04-02 134 浏览
原本抱著在漆咸圍這邊有間新冰室可以有多個平時食個常餐的地方,但結果失望透底了。環境裝修是非常漂亮有風格,坐位也很寬敞,很不錯,而服務也很好,很有禮貌。但說到底,餐廳食物質素和用心不行的話,那真的無下次。叫了兩個餐,一常餐沙爹牛麵,一鐵板肉眼(沒有拍照,一來餓馬上先食,二來第一口已失望)鐵板跟餐的餐包,本身沒有甚麼期待,但最小拜託你微波爐叮過10秒先上啦,凍的,牛油仲有趣,雪到硬一硬,刀都刨唔開紅湯,個味怪怪的,一點都談不上喝,都算了個肉眼,128大洋,感覺和大X樂的60幾鐵板牛排一樣感覺,完全沒有肉味,這個價錢我真的好好好後悔為什麼不拿來去厚福街食石板牛排。。。沙爹牛麵。。。作為一個沙爹牛麵狂熱份子,真心心裏一個唉字,個味完全不是沙爹味,反而似沙茶醬開的,真心不好食真心明白租金貴,成本高,價錢較高正常,食材不用高級也行,但最小用點心去處理吧。平心而論,第一次食,其他東西沒有試,不能完全代表所有出品的質素,但看這個價錢,我之後還是選擇去k11那邊X嫂食蕃茄湯或芫茜湯豬扒丁菠蘿油 好了,100大洋食飽又好食,再近點後面街行50步的那間漢堡抵食又好食。。。P. S. 又說是試業中,但一路到食
紅湯,個味怪怪的,一點都談不上喝,都算了
P. S. 又說是試業中,但一路到食完都沒有人過來問問感覺
2019-04-02
2019-03-29 121 浏览
近日漸吹懷舊風證明港式風味一直很受港人歡迎👏🏻作為香港一分子(驕傲🦚) 當然要大力支持😆- 琴日唔經尖沙咀見「三餐冰室」試業開幕即刻先睹為快,入黎試下先~裝修非常有心思有個打卡位~鋪入面有路牌道具可以影相😏深得年輕一眾歡迎👏🏻(有其他人坐緊唔好意思過去😂)- 食物方面🍛大推鐵板招牌牛柳餐$128跟餐湯同餐飲通常出面食鐵板餐,明明要5成熟牛扒都熟都變左7成但係呢間烹調十分到位👍🏻肉質keep到鮮嫩多汁,試乘之作呢個入黎必試!馬拉咖哩薯仔雞扒飯$66老闆話味道仲調節中,歡迎俾意見💬每間餐廳的咖哩風味都略有不同我覺得呢間味道偏重咖哩粉,薯仔煮得未夠入味,期待老闆調教完味再去試多次😝雞扒煎得香脆,抵讚👍🏻整體4/5 分~尖沙咀咁繁忙的地區,店員都可以keep到優質服務,very nice👍🏻以下menu最後彩蛋牙簽好cute😂
近日漸吹懷舊風
證明港式風味一直很受港人歡迎👏🏻
作為香港一分子(驕傲🦚) 當然要大力支持😆
琴日唔經尖沙咀見「三餐冰室」試業開幕
即刻先睹為快,入黎試下先~

裝修非常有心思有個打卡位~
鋪入面有路牌道具可以影相😏
深得年輕一眾歡迎👏🏻(有其他人坐緊唔好意思過去😂)
食物方面🍛
大推鐵板招牌牛柳餐$128

跟餐湯同餐飲
通常出面食鐵板餐,明明要5成熟牛扒都熟都變左7成
但係呢間烹調十分到位👍🏻
肉質keep到鮮嫩多汁,試乘之作
呢個入黎必試!
馬拉咖哩薯仔雞扒飯$66

老闆話味道仲調節中,歡迎俾意見💬
每間餐廳的咖哩風味都略有不同
雞扒煎得香脆,抵讚👍🏻
整體4/5 分~

以下menu

最後彩蛋
牙簽好cute😂
2019-03-28
現在冰室開到成行成市,用地方名嘅有元朗、紅磡、太子、灣仔、龍城、長洲....其他有名嘅有華嫂、華星、龍鳳、金記、旺記......真係多到數不清,個個都話自己係正宗冰室,唔通間間都係正宗冰室咩?最近經過漆咸道南與漆咸圍交界,見到間新冰室,叫「三餐冰室」,呢個位置對上一間係由日本公司開嘅賣法式多士、日式甜點及特式飲料嘅小店,再對一間就唔記得,只記得18、20年前左右係一間酒吧,當年留了不少足印響呢度。終於約返18、20年前響度做酒吧嘅朋友到來試試呢間三餐冰室, 懷緬一下過去;三餐冰室,照字面解釋,當然想你一日三餐都幫襯冰室,但呢度好似未有早餐供應,仍在試業中,只見到同其他冰室都大同小異的常餐(三餐常餐分A、B、C餐)、午餐、下午茶餐.......其他有三餐焗飯、馬來咖喱同鐵板扒餐等,款式不太多,比較接近從前嘅冰室/茶餐廳,簡而精,仲有呢度枱與枱空間位置夠鬆動。問咗侍應,啲餐大唔大份,佢話常餐就正常人份量,而焗飯同鐵板餐都幾大份,可以大家share食,咁就叫幾樣大家share一齊食,而正常嘅我每日都會食沙爹牛肉麵,所以就點咗三餐常餐A($48,配即磨咖啡及餐飲,凍飲加$3,其他特飲加$6-$

問咗侍應,啲餐大唔大份,佢話常餐就正常人份量,而焗飯同鐵板餐都幾大份,可以大家share食,咁就叫幾樣大家share一齊食,而正常嘅我每日都會食沙爹牛肉麵,所以就點咗三餐常餐A($48,配即磨咖啡及餐飲,凍飲加$3,其他特飲加$6-$12不等)就最好不過,沙爹牛肉麵,配火腿炒滑蛋,牛油多士,紅豆冰(加$8)。

沙爹牛肉麵
火腿炒滑蛋,牛油多士

紅豆冰

好耐無食過咁對辦嘅沙爹牛肉麵了,沙爹汁夠杰身,牛肉味又夠濃又好咬口,仲要食到有花生醬粒的,我見公仔麵開始淋(因為我喜歡食硬身麵),所以一影完相就即刻食,好彩公仔麵算合格,有人話湯比較淡,但最後啲沙爹汁去哂湯度是夠味的;火腿炒滑蛋,炒滑蛋夠嫩滑,但可以再嫩滑,火腿有煎過的,我喜歡將火腿配上牛油多士一齊食,多士夠香口,麵包夠軟身,合格;紅豆冰,紅豆不會煮得太淋仍有咬口,呢度是用碎冰的,椰汁同淡奶滲滿碎冰,清甜加透心涼。

焗葡國鷄飯

熱奶茶

一位朋友點了三餐焗飯嘅焗葡國鷄飯($72,配即磨咖啡及餐飲,凍飲加$3,其他特飲加$6-$12不等),配熱奶茶;焗葡國鷄飯一上枱,外面可見到椰絲焗到有焦燶嘅效果,椰香撲鼻,薯仔及蘿蔔夠熟透,鷄件熱辣嫩滑,連鷄骨都夠香口,焗飯飯粒夠乾身,如果多啲汁就更好;朋友話熱奶茶夠香滑且茶味夠,唔知響邊度飲過。

凍檸茶

香港已經唔太多冰室會做舊式鐵板餐了,另一位朋友就點了一客鐵板扒餐嘅鐵板招牌牛柳餐($128,羅宋湯或是日餐湯,鐵板餐均配薯菜及醬汁一款:黑椒汁、洋葱汁、燒汁或蒜蓉汁,配即磨咖啡及餐飲,凍飲加$3,其他特飲加$6-$12不等),羅宋湯、黑椒汁,凍檸茶(加$3);羅宋湯,不是水旺旺那款,少少杰身,有好多牛肉粒及雜菜,非常足料及夠味;朋友話凍檸茶夠茶味,最緊要夠凍;主角鐵板招牌牛柳餐出場,有2件牛柳,一淋上黑椒汁,啲汁響熱辣辣嘅鐵板上發出嗞嗞聲,隨即冒出陣陣白煙,就係要呢隻效果了,一切開牛柳仍見有少少紅色部份,牛柳外面香脆,肉裏面剛熟之餘又好咬口,薯條香脆又夠粉、連番茄都好甜,西蘭花夠爽脆,賣相已經有90分。

呢間三餐冰室剛剛試業,希望可以保持水準,因為呢度附近真係想揾一間似樣返少少嘅冰室/茶餐廳都幾難。

沙爹牛肉麵
火腿炒滑蛋,牛油多士