2008-08-20 8 浏览
日本人開的小店~ 咖喱吉列豬扒飯($55) 為推介~~ 正宗日本咖喱~ 唔使辣死人個d~ 係甜甜少辣個種~ 吉列豬扒剛剛炸好依然好脆~~~ 唔會乾掙掙~ 又唔會"un"~ 唔會有食到成口油既感覺~~ 嫌太脆加埋汁一齊食就剛剛好~ 少少稔少少脆~ 成個飯既份量剛好~ 汁原來看似多~ 但係最後就係剛剛好食晒~~~ 平日開飯之選~~
日本人開的小店~ 咖喱吉列豬扒飯($55) 為推介~~

平日開飯之選~~
  • 咖喱吉列豬扒飯
2008-08-19 80 浏览
日 籍 形 男 所 開 嘅 三 河 屋 ,店 子 細 細 毫 不 起 眼 ,行 到 街 尾 轉 彎 就 係 超 人 氣 嘅 時 新 漢 堡 ,夠 膽 講 ,幫 襯 過 一 次 ,你 必 定 會 好 快 再 嚟 encore!三 文 魚 刺 身 $68 貴 咩?唔 該 睇 吓 係 乜 嘢 貨 色 同 份 量,三 文 魚 新 鮮 肥 美 、入 口 即 溶 ,$68 有 14 片 ,同 出 面 $20 得 4 片 條 數 其 實 一 樣 ,仲 未 必 有 呢 度 咁 靚 添 ! 海 老 天 婦 羅 就 算 你 係 第 一 次 幫 襯 ,都 會 知 佢 係 三 河 屋 嘅 招 牌 作 ,望 吓 身 邊 個 個 都 食 緊 就 先 啦! 原 因 之 一 係 $38 竟 然 有 5 大 隻 ,原 因 之 二 係 極 有 水 準 。即 叫 即 炸 、脆 漿 夠 薄 、炸 嘅 時 間 掌 握 得 好 ,炸 起 即 上 檯 、外 層 熱 辣 辣 香 口 鬆 脆 但 又 無 丁 點 油 膩 、啖 啖 靚 蝦 肉 仲 好 彈 牙 添!正 過 旺 角 嗰 啲 呃 神 騙 鬼 14 寸 八 福 出 品 100

海 老 天 婦 羅 就 算 你 係 第 一 次 幫 襯 ,都 會 知 佢 係 三 河 屋 嘅 招 牌 作 ,望 吓 身 邊 個 個 都 食 緊 就 先 啦! 原 因 之 一 係 $38 竟 然 有 5 大 隻 ,原 因 之 二 係 極 有 水 準 。即 叫 即 炸 、脆 漿 夠 薄 、炸 嘅 時 間 掌 握 得 好 ,炸 起 即 上 檯 、外 層 熱 辣 辣 香 口 鬆 脆 但 又 無 丁 點 油 膩 、啖 啖 靚 蝦 肉 仲 好 彈 牙 添!正 過 旺 角 嗰 啲 呃 神 騙 鬼 14 寸 八 福 出 品 100 倍 ,女 友 食 完 一 隻 都 忍 唔 住 話 今 年 未 食 過 咁 正 嘅 天 婦 羅 蝦 . . . Well!係 誇 張 啲 ,但 我 明 佢 感 受 嘅 !

牛 肉 烏 冬 大 大 碗 份 量 十 足 賣 $58 ,兩 個 人share 食 仲 得 ,烏 冬 爽 夾 滑 、湯 底 清 甜 . . . 差 啲 飲 到 見 底!牛 肉 多 到 離 晒 譜 ,7 成 熟 肉 嫩 鮮 味 ,唔 駛 點 用 力 咬 架!

吉 列 豬 扒 咖 喱 飯 好 有 日 式 風 味 ,咁 大 碟 都 係 $48 ,吉 列 豬 扒 外 香 脆 內 鬆 化 ,咖 喱 汁 香 濃 得 嚟 只 帶 輕 輕 嘅 微 辣 、白 飯 軟 熟 熱 烘 烘 ,撈 埋 咖 喱 汁 一 齊 食 超 正

仲 有 好 多 正 嘢 未 試 ,得 閒 又 再 嚟 食 先!

更 多 字 、更 多 相 、喺 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
三文魚刺身
海老天婦羅
吉列豬扒咖喱飯
牛肉烏冬
2008-08-16 9 浏览
星期5晚一行4人9點去等位,10點先有得食, 怪唔之得要等咁耐啦...原來升左去第10位入到去同FD點左3個曼魚飯, 咖哩漢堡飯, 關東煮, 蝦天婦羅, 清酒煮顯, 薯餅~曼魚飯果然好好食~名不虛傳!! $48連麵鼓湯好抵~蝦天婦羅好脆好熱~幾好啦~到關東煮, 試左個沙魚蛋, 又幾好食wo~仲有wu c, 大大舊蘿蔔, 獅子狗, X弱~湯方面咸左D, 可能飲得太多, 返到屋企勁口喝清酒煮顯就一般, 試唔試都得~薯餅都係...

曼魚飯果然好好食~名不虛傳!! $48連麵鼓湯好抵~

蝦天婦羅好脆好熱~幾好啦~

可能飲得太多, 返到屋企勁口喝

清酒煮顯就一般, 試唔試都得~薯餅都係...

• 曼魚飯
  • 關東必食...下次再試多D野再report啦!:)
雖然落住大雨,店內依然坐滿人,我地坐o左最入面,所以唔算好迫今次又試新菜色 吉列豬扒北海道忌薕飯 : 我都有掙扎過試佢好定要返吉列豬扒蛋飯好,結果我冇揀錯,個汁好甜好 creamy ,味道好特別,配吉列豬扒食好得, 味道俾佢 5 分 豬骨湯烏冬 : 個湯幾鮮味,烏冬滑o都o都,叉燒幾入味, 可惜得一塊 三文魚皮下脂肪天婦羅 : 一客有六件,咬開見到入面係一舊三文魚肉+魚皮,不過食到中間覺得偏油,自己又本身怕腥,所以只食左兩件 ( 好蠢o既我以為會有三文魚腩壽司o既味道 ) ,剩低o既男朋友包辦o左,佢冇我咁怕腥,所以覺得ok 蟹籽沙律 : 味道都唔錯,沙律醬比較稀 食物基本上好好,今次樓面一共有四個侍應,人手好足夠,服務幾好 (特別係黑色粗框眼鏡o個位男侍應)等上菜o既時候我又睇o左個menu好幾次,下次又有新o野要試 lu

今次又試新菜色
) ,剩低o既男朋友包辦o左,佢冇我咁怕腥,所以覺得ok
蟹籽沙律 : 味道都唔錯,沙律醬比較稀

豬骨湯烏冬
好大碟...食完好滿足
三文魚皮下脂肪天婦羅
o黎個close up
2008-08-08 26 浏览
今日同同事2人去左試喱間日本野食. 我同事話喱間野既老闆係cwb開"葵", 係高檔日本料理喎~ 我相信水準都有番咁上下呢~老實講... 環境真係唔多討好... 好up dou.....算啦食完咪閃囉.我同事叫左個餃子拉麵$38, 我就吉列curry豬扒飯$48. 個麵都幾好, 但我食唔到有豬骨湯味... 份量剛剛好.個飯就真係好食! 正宗日式curry, 豬扒幾鬆化, 但唔係厚切果隻. overall黎講會同friends去番叮!!

個麵都幾好, 但我食唔到有豬骨湯味... 份量剛剛好.

overall黎講會同friends去番叮!!
  • 吉列curry豬扒飯
爬梯第二站便是與惡男和靚女食友(套用惡男的用詞~)到此來個早的晚膳。原因有二﹕一是稍後會有個麻酸辣魚局﹐但我和惡男都不大吃得辣(我是不喜歡吃辣﹐惡男則是先打底在戰麻酸辣)﹐二是想一嘗這兒的冷麵和山芋﹐於是便在麻酸辣魚局前打底。是晚在這裡吃了不少食物。漬物有菠菜和類似草菇的一種芋類(忙記了名字~抵打)。菠菜平平無奇﹐而疑似菇類則有點爽脆的感覺。前菜則有山芋一碗﹐由靚女食友以其快到無影摩打手將山芋與豉油及山葵伴好﹐味道不錯﹐也新鮮~再來就是原條燒魷魚﹐清酒煮蜆﹐ 蝦天婦蘿﹐ 甜蛋和冷拉麵。原條燒魷魚不像連鎖式居酒屋將魷魚灼熟後再略燒﹐加上燒汁奉客。這裡是原條連內臟燒﹐讓魷魚水份滲出﹐與內臟成為醬汁而成。店員指沒有加水或湯﹐我則認為是加了湯而成。魷魚燒得有點脆而不失嫩滑﹐有點像戲院燒乾魷魚的味道﹐很對我胃口~一讚~清酒煮蜆的蜆較為細小﹐但湯底有清酒香味和鮮甜的味道﹐不俗。靚女食友則不停讚賞﹐而我就因為蜆的質數而認為只屬中上。若是Hamaguri就會是滿意之作。蝦天婦蘿$38有5只﹐便宜~ 蝦爽口﹐但天婦蘿醬則較硬身。套用惡男之言﹐$38有5只蝦﹐還想怎樣。可以一叫甜蛋則是失敗之作﹐不夠熱之餘

再來就是原條燒魷魚﹐清酒煮蜆﹐ 蝦天婦蘿﹐ 甜蛋和冷拉麵。

甜蛋則是失敗之作﹐不夠熱之餘亦太過甜。令我懷念日本之旅所吃的甜蛋﹐又便宜又好味。

冷拉麵是惡男一早便想嘗試之物。麵身爽口﹐但醬汁一般。醬汁和漬物的醬汁沒甚分別。可能要蕎麥麵或烏東會更好。

是晚與食友談談天﹐說說笑﹐吃吃飯﹐一樂也。

特別鳴謝兩位食友作東﹐星期六見~
類似草菇的一種芋類
快到無影摩打手
原條燒魷魚
原條燒魷魚
  • 原條燒魷魚﹐清酒煮蜆
2008-08-07 19 浏览
學某某雜誌講, 呢度係一隱世小店. 咁講一點都無誇張, 老實說, 就店舖裝修, 陳設而言, 很難吸引到我. 但既然係由日本人主理, 質素應有一定的保証. 六點多便到, 店仍未開, 不一會, 已有差不多十名食客等候了. 當中還有幾名日本人呢!打開menu, 都幾多選擇, 最後決定揀幾個食客推介過和地道的菜式.燒雞泡魚乾($38) : ok, 跟之前食過的差唔多.厚燒玉子 ($38) : 去地道的日本餐廳, 我一定試呢個, 因為連玉子都有心機做好的, 其他食物一定不差. 呢度的玉子本身有好多層, 味道唔錯. 可惜係凍的, 表面也沒有煎香. 有點失望.吉列豬扒($28) : 之前食過好出名個間吉列, 那裡的豬扒有點讓我失望, 反之呢隻的豬扒就好有肉汁. 不過個皮差d, 大概用本地炸粉做吧...又厚了點. 但豬扒有肉汁的確抵讚, 也算不錯啦!山薯芋($38) : 係一種植物磨成粉, 但好黏, 又好似日本年糕咁, "痴"埋一堆. 很新鮮,只知係植物的 天然味道, 難以形容. 但口感對我而言卻有點怪, 但友人勁愛.燒珍寶帶子($58) : 全晚最差的一道, 差到一上枱我想退貨. 因為之前係別

燒雞泡魚乾($38) : ok, 跟之前食過的差唔多.
燒珍寶帶子($58) : 全晚最差的一道, 差到一上枱我想退貨. 因為之前係別的食肆食過燒大帶子, 係巨型連裙邊燒的, 但呢度一上枱, 得帶子肉, oh, 仲要實實地, size 又細, 得牛油燒, 又無加蒜/其他醬汁...唔得, 好差.
鰻魚飯量($48) : 又唔感到好似之前食友講到燒得咁香咁脆. 但味道係ok, 鰻魚的質地唔錯, 幾厚身, 又唔鬆散. 無泥味, 算唔錯架啦.
忌廉烏冬 ($58) : 呢個叫之前有點猶豫, 但一吃之下, 真係無錯架. 忌廉好滑, 好香, 我諗加咗奶同煮. 雖然沒有什麼配菜, 只有薯仔, 蘿蔔, 味道真不俗, 且有點熟悉. 友人忽然說, 若加片蒜蓉包就好了, 奇怪, 為何他會這麼說呢?! 而我也有同感喎...明明風馬牛不相及! 他正偷笑之時, 我已想起了! 原來係日本小岩井牧場的雪祭, 零下幾度之時, 我們就吃過這樣的一碗忌廉加蒜蓉多士....haha, 怪不得啦! 咁又加分啦喎!

二個人, 狂食了這麼多, 也只係約$300. 真係好抵. 食物方面, 真係要揀啱合口胃的, 不妨多參看別人的食評, 不難搵到好野. 環境方面, 真係要改善一下, 好多蚊滋飛來飛去...

肉汁掂, 皮嘛嘛
正, 太過黏
肉幾厚, 唔錯
平凡中的味美
肉汁掂, 皮嘛嘛
正, 太過黏
2008-08-06 8 浏览
約了兩位食友爬格仔,拉了活跳跳心情一流的友人準時來到三河屋,擠進迫夾小店,由早來的「攝記」霸了靚位,六點半已爆場,為趕下場,甫坐下翻翻餐牌就點上幾味小品料理。分別是和風冷麵、海老天婦羅、汁煮里芋、燒北海道原條魷魚,友人就叫下最愛的山芋蓉及精選推介清酒煮蜆,三人分拆,足夠有餘。出菜快,客雖多亦不要乾等,先來和風冷麵好特別,不談配料,論麵是軟韌中華蛋麵,沒有鹼水味,很好,汁卻是略甜木魚湯汁,不辣,沒有醋酸,也沒下麻油,這種做法還是首次吃到,很特別,說真的,還是比較喜歡酸、甜、辣綜合成的中華冷麵多一點。汁煮里芋貌似冬菇,已去掉皮浸在清湯底,看樣子已打定輸數,下口如友人所言,很粉腍,不如達般滑嫩,「甩皮冬菇」微微芋香隨水而散,二十八元六粒,不貴又得意是真的。海老天婦羅,攝記說天婦羅粉槳太硬淨,小試半口,脫去外層「厚夾」,蝦肉細嫩美味,半點腥味也沒有,三十八元有五隻,仲要即叫即炸,足本有餘了!廚神大展神手,兩下手勢將山芋蓉攪個稀巴爛,下了些醬油調味,黏糯不著腥朕味,比上回來要好上一百倍!纖維質豐富的健康瘦身小品...對自己而言,淺嚐過就算了...最精彩還是燒北海道原條魷魚,是晚收得最貴的一味(六

最精彩還是燒北海道原條魷魚,是晚收得最貴的一味(六十八元),肉嫩濕潤,燒好後切件,保留著挺身細節環形,對著以清湯稀釋的濃鮮魷魚膽汁,大家熱烈地討論起來,有趣!

清酒煮大蜆,細隻本地蜆鮮味,湯底味道也調至恰到好處,清酒不搶木魚湯鮮味,鮮明酒香加上蜆鮮,回味!

追加的燒蛋卷,蛋雖嫩,味道卻甜得要命,欠蛋香,一客五大件,份量交足功課,嗜甜如偶,亦覺得甜得過份,淺嚐過就算了。

吃得滿足盡興,是間不錯又地道的平民和食,之後趕巴蜀吃辣魚去!
略甜的和風冷麵,特別
必吃的清酒煮蜆
是日談論焦點
  • 山芋蓉
  • 清酒煮蜆
2008-08-06
一向都有光顧三河屋,但係多得雜誌介紹,已經幾個週末去到都要走,因為條人龍太長 另外,見好多食評都係重覆相同既食物,希望大家會嘗試其它野去了解日本小店既風味。佢既天婦羅的確好好,如果你認真去品嚐,其實南瓜、茄瓜同蕃薯每次都非常新鮮,不比各位經常提及既蝦差。此外,佢既薯仔牛肉同蠔湯會係我既心水。食吾慣會覺得薯仔牛肉既味會比較濃,甚至重手左,不過用黎送白飯絕對一流。蠔湯就係用雜菜同珍珠蠔煮成,係清湯底,每次都會一定叫。以上兩樣都會要等得耐一陣,所以如果趕時間就最好不叫。其實如果有留意日本人係果到叫既食物,好多時都係單品。希望大家下次去試多些新食物,請不要把五十嵐先生的手藝習中在速食類上。謝謝!!

謝謝!!

• 薯仔牛肉,蠔湯
2008-08-06 14 浏览
難得黎到呢頭, 梗係唔少得做定功課睇下呢頭有咩好食啦~咖哩吉列豬扒飯$48 (熱騰騰的上枱, 咖哩味唔錯, 少辣, 唔油, 食到凍哂都唔會杰到一pat pat, 配菜入味但略嫌少過頭, 豬扒跟出面食既唔同, 好明顯炸漿係特別調較過, 炸得幾脆, 豬扒有肉味唔會過淋, but都係有d油出唔哂, so not my favourite~反而想讚既係呢度既飯, 百份百係靚日本珍珠米, 一粒粒得黎又勁有咬口!!!好多收呢個價錢既舖頭都未必會比呢隻飯你吃~連我呢d唔食飯既人都食q哂成碗野, 可証明呢度既咖哩同飯認真唔錯!!!)P.S. 呢間係細舖, 坐位差唔多30個左右, 成日有蚊飛黎飛去, 服務no command, 冇set lunch, menu夜晚都係呢d~呢度用既係木筷子&即棄膠杯, 係衛生but唔多環保呢~
難得黎到呢頭, 梗係唔少得做定功課睇下呢頭有咩好食啦~

• 咖哩 跟 飯 都好吃^^
2008-08-04 7 浏览
聞此店大名已久,是晚與兩位朋友專誠來訪。真想不到原來店是那麼小,而且無裝修,是個平平實實的飯堂。我們來的時候近八時,已有人在排隊,而當我們等到位子那時,人龍已十分長。我向朋友們推介咖喱飯,但無飯的我就叫了個麵豉拉麵。就一個咖喱飯已令朋友J胃口大開,而另一朋友K對其漢堡扒咖喱飯也讚不絕口。我的拉麵就是很普普通通的一個拉麵,沒有甚麼印象,唯拉麵的口感有些滑潺潺的感覺,又比較軟,不像是在D字頭拉麵店或元祖系列吃過的。其實此頓飯的主角既不是飯麵,也不是小吃 - 炸餃子無特別; 燒鯊魚芝士丸就是很好玩,是兩塊好像是烘過的棉花糖(其實是魚肉)包著芝士,過下癮就是了; 燒餅很一般,沙律醬太多了。我們不知是晚是甚麼心情,不知是誰提出了要喝清酒,於是三個不太飲酒的人,貪得意叫了個豐臣秀長純米吟釀。也不知是酒精影晌還是甚麼的, 本人很快乾了三小杯後,就開始說了些或者是不該說的心底話,哈哈。。。就是這樣,我們在小店了待了不少時間。服務也不錯啊,氣氛也很好,就是逼了點。

2008-08-02 16 浏览
住左響紅磡近三年,一路都冇為意呢間鋪頭,直至無意中響 openrice 見到佢o既食評,先知自己蠢左 ( 當我發現時新漢堡o既時候都有呢個感覺 ) 吉列豬扒滑蛋飯 : 自從上次男朋友試過佢之後,已經冇再點咖哩豬扒飯,我試左兩舊豬扒,加左蛋都唔會太淋身,夾起o既時候上面仲有d蛋白郁郁下,呢個飯真係好正 清酒煮蜆 : 今次酒味濃左,d 蜆都ok ,但有少少沙 雜錦天婦羅 : 幾抵食,有成三隻蝦 ,熱辣辣又唔油 吉列炸帶子 : 睇o左呢度o既相決定試下,點沙律醬食幾好食,不過等o左好耐先有今次幫襯o既係午市,我同男朋友大約十二點三到,我地係第二枱客人,樓面得一個阿姐,開始o既時候都仲應付得o黎,點知二十分鐘之後,間店已經爆滿,通常三個人以上都要等位,見阿姐不停落單上菜,忙到一頭煙但都keep到幾好o既服務態度,呢個值得一讚唯一要彈o既得一個地方,就係鋪頭入面有蚊滋仔,有d會撞o左入你杯茶度,如果唔睇清楚就會飲埋落肚o架啦 4樣o野一共 $ 159 ,冇加一 ! !!

清酒煮蜆 : 今次酒味濃左,d 蜆都ok ,但有少少沙
雜錦天婦羅 : 幾抵食,有成三隻蝦 ,熱辣辣又唔油

4樣o野一共 $ 159 ,冇加一 ! !!

幾大碗
雜錦天婦羅
幾大碗
雜錦天婦羅
  • 吉列豬扒蛋飯,雜錦天婦羅,清酒煮蜆
是日到CityU辦點事後就來到紅磡與大比吃個午飯午市不用排大隊~因為商業區集中在近土瓜灣的那邊~看著Menu每樣野都想試~但還是Encore了傳說令人溶化的鰻魚飯$48有Miso Soup送~算非常地合理了~還要是日本人主理的店子~小比雖然一向不好Miso Soup~但明顯地不是開粉的~過有芽菜海藻豆腐~~清淡的不錯鰻魚即叫即燒~~來的時候真的好香仲見到有少少泡泡跳動緊大Size版本肥大肉厚~佔了整個碗面的2/3位置~飯雖不是全珍珠米版本~而且今日的煮得有點糊糊的~但問題不大~絕對不是那種''蛋糕飯''香濃鰻魚加上一口飯~~~有種幸福的感覺..如果條鰻魚再厚一點就Perfect了~原本是再叫一客主食的~不過大比說飯碗很深~吃罷也飽得大半~所以就叫了冷豆腐~沒有特別印象~~但自家製的汁料倒是頗配合的見關東煮有一鯊魚蛋~就新奇地叫了一個~另外還加了蒟蒻~深啡色的木魚湯底甜甜的~~好味!~碗邊還黏著小撮黃芥辣~~醒醒呢~鯊魚蛋有著好搞笑的texture呢~~好似發水的棉花糖~好鬆軟但又好彈牙~哈哈~唔識形容呢又追加了3樣野~~~Lunch都食咁多野..=.=''分別是酸梅飯糰。野菜漬。雜錦
是日到CityU辦點事後就來到紅磡與大比吃個午飯
午市不用排大隊~因為商業區集中在近土瓜灣的那邊~

鰻魚即叫即燒~~來的時候真的好香仲見到有少少泡泡跳動緊
大Size版本肥大肉厚~佔了整個碗面的2/3位置~
飯雖不是全珍珠米版本~而且今日的煮得有點糊糊的~
但問題不大~絕對不是那種''蛋糕飯''

原本是再叫一客主食的~不過大比說飯碗很深~吃罷也飽得大半~
見關東煮有一鯊魚蛋~就新奇地叫了一個~另外還加了蒟蒻~
鯊魚蛋有著好搞笑的texture呢~~好似發水的棉花糖~
好鬆軟但又好彈牙~哈哈~唔識形容呢

又追加了3樣野~~~Lunch都食咁多野..=.=''
分別是酸梅飯糰。野菜漬。雜錦天婦羅~
就坐在廚房的小小出菜口旁~所以就見到店主五十嵐師傅熟練地扼出我的飯糰
一大塊紫菜包著~看著它..我還想到千尋裡的無面怪...haha
酸梅酸mei mei~~好好味!!!而且餡又唔會得少少~
如果師傅可替我製作一個燒飯糰就好了~~~

野菜漬純粹是因為唔知佢係乜而好奇地叫的
結果就比人笑左我一整日~~話我做乜叫碟油菜.菜心食..
真係好似...=.=''...早知叫返菠菜//海藻沙律算啦...

最後來的雜錦天婦羅~有3隻蝦~1白身魚~茄子甜薯南瓜各一
全部野都好新鮮~~隻蝦又大隻又爽口.pok pok聲~
希望個d所謂以''一鑊海鮮'' 為招牌ge舖頭檢討一下~諗起都激氣
吃罷後都沒有太多油漬~是甜薯油了一點點~
其他全部above average~三十多元~抵吃不過!
我想小比來紅磡的次數會愈來愈密的了~~hahaha
新鮮的天婦羅
  • 天婦羅
  • 鰻魚飯
2008-07-29 8 浏览
尋晚係老公返黎同我食既第一餐飯,知道老公之前上黎OPENRICE係咪搵邊度有好野同我去食,真係開心呀!不過可能尋晚既天氣實在太差,而呢間鋪又好細,所以好快已經要係門口排隊,企係門口既人真係熱到不我了,不過我唔係太滿意佢地既排隊安排,佢地無登記,無飛,亦無人話比你知係要點,只係門口既人自律去排隊,真係如果再人多少少就會好容易亂!不過我地都幾好彩,只係排左幾個字就有位坐,但係鋪內冷氣十分唔夠,就算坐到我地食完走都係咁熱,老公仲係流緊汗添!仲因為室溫太高,攪到有幾隻蚊不停飛黎飛去添呀!超煩呀!我地尋晚叫左都幾多炸野:什錦天婦羅,燒餅,餃子,燒鮎魚&咖哩吉列豬扒飯+可樂最好食既係個天婦羅,D粉有少少厚,不過都好脆,蝦又大隻新鮮!炸番薯就麻麻喇!燒餅非常細個,味道 ok la !餃子皮都好脆!燒鮎魚好細條,同埋我係第一次食,我唔知道係咪咁既,不過我覺得條魚好干,同埋唔係食魚肉架,係食春架,就好似大條左既多春魚咁!(原來老公唔食春既!)基本上都係我食哂,不過唔洗擔心,因為都唔大條!最後就係咖哩吉列豬扒飯,呢個就有d失望喇,日本咖哩唔係應該唔係太辣而有d甜既咩?呢間d咖哩都幾辣噃,同埋豬扒炸得過左火
燒餅非常細個,味道 ok la !
餃子皮都好脆!
最後就係咖哩吉列豬扒飯,呢個就有d失望喇,日本咖哩唔係應該唔係太辣而有d甜既咩?呢間d咖哩都幾辣噃,同埋豬扒炸得過左火喇,仲干得好緊要,一D都唔好食!
埋單要二百三十幾蚊,價錢就真係平,不過冷氣又唔夠個度差D囉,都有可能會再黎既,不過唔會揀夏天,同埋短時間再黎既機會真係唔大,因為質數真係好一般架咋!
  • 什錦天婦羅
2008-07-27 11 浏览
前兩日又去左一次,今次職員多左d,haha,今次叫左咖哩豬扒飯,同關東煮,冷素麵,再加埋個煮茄子,豬扒炸得好脆,咖哩甜甜地,關東煮就個鯊魚魚旦最好味,個茄子就好入味同埋有少少辣而哩次最正就係個冷素麵,咁熱天氣真係食個冷麵真係正到無論,簡直透心涼.講就係咁多,下次再食過.
  • 冷素麵
  • 煮茄子