2008-07-17 7 浏览
係大環山泳池教完水之後, 祖安就過0黎接我一齊係紅磡搵0野食, 今次0既目的地係<三河屋>. 去到門口0既時候, 我地企0左好耐先有人招呼, 呢方面可以改善下, 而且出面好多人等0既時候, 可以用派籌的方式, 這樣可以減少不便. 仲有如果你去到0既時候, 0岩0岩冇曬位, 咁就可能要等一段時間啦, 因為我見某些客人會食好耐0架!!! 1. 鏝魚飯 ($48) ~ 好夠料0既鏝魚飯, 哈哈!!! 因為我覺得鏝魚同飯配合不太適中, 而鏝魚本身係ok0既. 2. 炸蝦拉麵 ($38) ~ 整碗拉麵水準一般, 不過最大0既敗北就係炸蝦竟然放埋係拉麵中, 令炸蝦變"淋", 失策, 失策!!! 3. 吉列炸帶子 ($28) ~ 呢碟炸帶子真係值得推介, 因為入口好鬆化, 炸得0岩0岩好, 而且帶子本身都夠新鮮, 正!!!整體評價:等待提升, 可以再試!!!

!!!

!!!

整體評價:等待提升, 可以再試!!!
鏝魚飯
炸蝦拉麵
吉列炸帶子
吉列炸帶子
2008-07-14 1 浏览
小弟家住紅磡,好近呢間三河屋,而且聽過幾位人兄對呢間野既讚賞,今日去左試一試,我本來always都經過呢間野,但間野睇個樣好似好垃圾,一直都冇試過今日同我阿媽去左呢間野試,我地叫左天婦羅飯(係見到D相專燈去試既)同埋鰻魚飯,我同我阿媽都話勁好味,真係冇得頂,埋單$96,價錢ok啦我一定會推薦呢間野畀我D朋友去食,正正正

我一定會推薦呢間野畀我D朋友去食,正正正
  • 天婦羅飯
2008-07-08 53 浏览
一向絕少去紅磡。但是這一次,因為三河屋,恨不得個個星期去紅磡!七月一日才首次去三河屋。想不到,五天之後,再次到訪。 我和男友到達三河屋的時候是六時零二分。黃色暴雨下我們見三河屋還未營業, 打算先到其他地方打發時間。正欲離開之際,阿姐就打開門了...... 也因此我們有幸成為今晚的第一枱客。 雖然很想試拉麪和烏冬,但因昨晚才吃過萬豚屋的拉麪和烏冬,所以決定不點麪食。思前想後,最後決定要鰻魚飯。而男友似乎對上次試過的雜錦天婦羅念念不忘,決定來一客天婦羅飯,另加吉列豬扒。天婦羅飯的炸物和上次的雜錦天婦羅是一樣的。天婦羅和飯都淋上了汁 (分量剛好不會太多)。飯一到,男友就食不停口。我跟他說:慢慢吃吧。他的反應竟然是:太好吃了,慢不下來! (很少聽他這樣說的,一般情況下我吃東西比他快!)。不過呢,炸蝦真係好好好食哦~我的鰻魚飯也是超水準 -- 鰻魚沒有腥味,質地軟綿,汁量適中。飯屬於硬身,而汁也較甜。剛好我喜歡較甜的汁,這個正合我心意! 男友一向不吃鰻魚 (說又腥又多骨),但因為是三河屋出品 (也就是說應該會有驚喜),他也要試試。而這一試,真不得了! 他的評語是: 真係好好食喎,完全唔腥! 到了

七月一日才首次去三河屋。想不到,五天之後,再次到訪。

我的鰻魚飯也是超水準 -- 鰻魚沒有腥味,質地軟綿,汁量適中。飯屬於硬身,而汁也較甜。剛好我喜歡較甜的汁,這個正合我心意! 男友一向不吃鰻魚 (說又腥又多骨),但因為是三河屋出品 (也就是說應該會有驚喜),他也要試試。而這一試,真不得了! 他的評語是: 真係好好食喎,完全唔腥! 到了最後他還 “搶” 我的鰻魚呢 (其實也不是搶啦,只是多夾一點而已)。不過我和男友吃飯的習慣一向是:我愛吃的他都不會多吃,因為他想我可以多吃一點我愛吃的食物。由此可知呢個鰻魚飯有幾好食啦!

最後不得不提吉列豬扒。我一向不太好炸豬扒 (tonkichi 的除外),因為感覺太熱氣。 但因為這裡的每一樣食物都很出色 (就我們吃過的那些而言),我當然要試齊每一樣! 男友先吃了一口,露出一個不置可否的表情,叫我自己去試 (我知呀,呢個表情係代表好食囉,故意故弄玄虛!)。我先咬下去一點點,試試脆皮部份 -- 有點點厚和硬,不得不說脆皮還是tonkichi做得最好。再咬下去一點點,咬到肉的部分 – 好食呀!肉很腍很軟,和萬豚屋的一樣棒! 咬下去的時候感覺炸皮和肉中間有一層軟綿綿的東西。雖然沒有一層肥膏 (萬豚屋的豬肉總有一層或好幾層肥膏 – 我們昨晚還在討論是否好吃的豬肉都必須有一層肥,事實証明唔係啦),但仍然好軟好腍好好食! 同Tonkichi的豬柳肉有得揮,真係唔簡單!

今餐又係好滿足既一餐。

後記: 七月一日吃罷三河屋之後,我和男友四圍閒逛,途中竟給我發現幾年前消失於炮台山的福元湯圓! 原來福元湯圓在紅磡有分店,還要在三河屋附近,實在太興奮! 我已有多年沒吃福元的湯圓,當然馬上點了酒釀丸子和鴛鴦湯圓各一! 食完三河屋仲可以食福元湯圓,超滿足!

今日吃罷三河屋,我們又試了三河屋過兩個鋪位的上海飽餃店。出乎意料地,煎菜肉餃又平又好食!

往火車站的途中竟又給我們發現了時新快餐店!因為OR,我知道紅磡有一間快餐店的漢堡好出名,就是時新。但因為平日不去紅磡所以沒有專程去試。哈,這下可好了,下次我們再來三河屋,又可以順便去時新!(去時新定福元好? 定係先時新再三河屋然後福元?到底我有幾多個胃呀......)

原來紅磡有咁多美食! 真的可以說是因為三河屋,愛上去紅磡! 男友提議:咁我地以後每星期都黎囉。好喎,去紅磡,食三河屋之餘順便發掘其他美食,一舉兩得!

鰻魚飯
吉列豬扒
鰻魚飯
吉列豬扒
2008-07-06 118 浏览
今天終於有機會可以去三河屋一品嚐美食, 由於此店是打正日本人煮, 感覺很有風味。當我到了此店, 很快地就等到位了,因為如果我再遲多5分鐘, 便要在外等15分鐘。先後叫了幾道美食:清酒煮蜆: 在香港不同的食店食過, 味道不是太好, 酒味太重, 但這一道菜卻沒有, 很好飲, 又有裊多蜆, 算是我的喜愛, 不過不足的地方就是有些蜆有沙, 減了少許分。章魚小丸子: 味道不錯, 食下去口感很不錯, 可惜的就是煮了過火, 要留意, 因為不能過火就真的不好食了。關東煮: 很有關東的味道, 不過對於我來說, 味道比較甜, 但大家也可以嚐一口。 天婦羅飯: 一個我十分之喜歡的菜式, 因為有三隻大蝦, 而且都是$48, 不算貴, 個飯好好食, 而且有湯跟。(不過湯就比較鹹)食完飯後也向了他們反映了一些食品, 不過有一點是需要讓大家知道, 在這裡食飯, 是要耐心等, 有個心理準備給大家

先後叫了幾道美食:

清酒煮蜆
章魚小丸子
清酒煮蜆
2008-07-03 34 浏览
聽朋友說這間餐廳好食又唔貴,所以趁七一假期去試一試.七時到達,不用等位.見Openrice 的朋友說天婦羅和冷麪好吃,所以二話不說點了這二道,然後再加一個北海道忌廉漢堡扒.先來雜錦天婦羅. 有茄子蕃薯各一件,蝦三隻和一塊白色的魚. 所有食材都好新鮮,熱辣辣, 好好食! 特別是蝦和蕃薯!再來是冷素麪. 麪和豉油都夠凍,麪身爽滑,加上蔥花和紫菜,簡簡單單的一道冷素麪,郤真是人間美味! 北海道忌廉漢堡扒: 先試一試粟米忌廉汁 – 好香甜,粟米有咬口,好有 “日本味”. 再咬一口漢堡扒: 不得了! 肉很腍滑,很難想像吃的是漢堡扒 (一般漢堡扒都是又硬又乾的).最後追加的燒餅同樣有驚喜: 木魚大大片,燒餅是乾身的,醬汁是正宗日式燒餅的味道.總括來說,所有菜式都有驚喜. 下次要試炸豬扒烏冬和鰻魚飯!走的時候已是大排長龍……
聽朋友說這間餐廳好食又唔貴,所以趁七一假期去試一試.
七時到達,不用等位.
總括來說,所有菜式都有驚喜. 下次要試炸豬扒烏冬和鰻魚飯!
走的時候已是大排長龍……
  • 冷素麪
  • 北海道忌廉漢堡扒
2008-06-15 57 浏览
同大胃食完飯, 雖然都好飽, 但之前惡男公子約宵夜, 我地又好耐無一齊宵夜了, 梗係奉陪啦. 加上佢提議去依間三河屋係我都想試的, 所以更加要去.十點幾去到, 舖仔細細的三河屋仍然擠滿客人. 我地坐嚮對正廚房出菜口張檯, 睇住師傅嚮入面一眼關七, 忙得團團轉, 都幾得意.1) 細細地叫左支玉乃光仔, 公子飲可樂.2) 山芋 - 我好鐘意食山芋, 見到有一定叫, 可惜呢徊好唔新鮮, "益"到爆. 下次都係唔好亂叫呢味野了.3) 叉燒豬骨湯拉麵 - 普普通通, 麵身幾爽口彈牙, 湯底好似好濃, 但飲落有乜層次, 有dd即食麵湯包feel. 叉燒好少又好細塊, 不過味道唔錯. 其實公子本來話要食泠麵, 係我話要拉麵, 都係我衰.4) 關東煮 - 呢個就ok. 湯底幾甜, 個鯊魚魚蛋質感鬆軟, 似豆腐咁, 幾得意.今餐食得唔太滿意, 可能因為叫唔岩野. 後尾同專兄講開, 先知佢個牛肉湯烏冬同清酒煮蜆最正, 可惜我地唔識叫.下次再試啦~

1) 細細地叫左支玉乃光仔, 公子飲可樂.

下次再試啦~
Sake
山芋
叉燒豬骨湯拉麵
關東煮
$120 (宵夜)
(非会员)
2008-06-10 2 浏览
其實我都好似其他人咁, 一開始見三河屋門面咁樣, 以為佢好食極有限, 所以搬黎近一年都冇同老公試過三河屋, 但成日晚上經過又見佢咁多人, 好多時重排隊添, 就諗... 好好醜醜都要食一次嘛!第一次自己去試食, 穩穩當當叫一客鰻魚定食, 水準中規中矩, 但聽到隔離兩個女仔話啲冷麵好好味, 我就第二日就同老公黎試下食dinner我哋一齊叫咗冷素麵($38), 關東煮(全煮)($38), 小茄子($28), 雜錦天婦羅($38), 都覺得好有日本風味, 好好食, 特別係個冷素麵, 真係好得!!如果有人話我知邊度d冷麵好食過呢度, 我一定去試!!

如果有人話我知邊度d冷麵好食過呢度, 我一定去試!!
  • 冷麵
2008-06-07 7 浏览
常常經過門前,被自己的了解蒙蔽.以為這間又是以便宜為先的日本餐廳,水準次要.看了食評,二話不說走入店品嚐~先來的是帶子沙律,除了有帶子,還加了魷魚粒和蟹子.口感不錯,但稍微咸了些.之後來的鰻魚飯味道恰到好處.不太腥不太甜.最後的忌廉吉列豬扒飯.,忌廉甜而不膩,這可吃上兩碗白飯.最為特別是吉列豬扒,有一種有別於其他店的味道,是一種像薯仔的味道.是新體會.席間從後面傳來很濃郁的咖哩味,下次應該不用看餐單了~
常常經過門前,被自己的了解蒙蔽.以為
這間又是以便宜為先的日本餐廳,水準次要.
看了食評,二話不說走入店品嚐~
先來的是帶子沙律,除了有帶子,還加了魷魚粒和蟹子.
口感不錯,但稍微咸了些.之後來的鰻魚飯味道恰到好處.
不太腥不太甜.最後的忌廉吉列豬扒飯.,忌廉甜而
不膩,這可吃上兩碗白飯.最為特別是吉列豬扒,有一種有別於
其他店的味道,是一種像薯仔的味道.是新體會.
席間從後面傳來很濃郁的咖哩味,下次應該不用看餐單了~
2008-06-01 13 浏览
每次無論幾點都要等位, 我諗都要去多好多次先可以試晒佢個menu既野食... 不過只限2-3個人來, 如果唔係有排等~~~今次食左::雜錦天婦羅::: 次次都等好耐, 但絕對值得!! 我諗師傅連脆漿都係即刻整. 份量控制得好好, 唔會太多... 蝦細左少少, 但夠爽, 其他都ok北海道忌廉豬扒飯:::: 其實好似粟米湯撈飯, 但絕對唔係金寶那些, 而係日本飲開那些味道, d汁己經可以食晒一碗飯!!! 當然唔少得主角豬扒啦.... 一如以往, 好脆, 唔"鞋" 口薯仔炆牛肉::: 又係另一個可以撈飯既餸, 牛肉用既係肥牛, 個汁好似平時食shabu shabu既汁...好家常既感覺!!

今次食左::

• 豬扒飯
  • 天婦羅
2008-05-30 2 浏览
三河屋絕對不起眼, 很久以前已知道他的存在, 但一直也沒試, 心想不過是一間普通的港式日本拉麵店吧! 直至看到雜誌的介紹才知是一個旅居香港 10 多年的日本人開的, 才有往試的衝動, 但亦因為雜誌及其它渠道的介紹, 三河屋的災難也來了, 突然其來的每天爆場, 老板一人加上小小的店怎應付.......前後試了 2 次, 都爆場; 都要等位, 店很少, 祗有 10 多 20 個位吧! 有一次還要在門口開 2 張摺枱來應付客人, 裝修很簡陋, 招呼更談不上了, 樓面祗有 2 - 3 人, 我更懷疑部份是老板的朋友友情客串來幫忙幫忙?! 網上評論好壞參半, 尤其招呼最多人不滿, 說實話, 我去了 2 次覺得招呼不是太差是可以接受的.日本老板我祗看到他在廚房忙忙忙, 廚房祗有老板和 1 個10 多歲的肋手, 差不多所有食物都是老板一手包辦, 日本老板應祗有 40 多點, 樣貌不錯很有書卷氣, 也看到他很認真處理食物, 聽說以前沒有這麼多客人的年代, 老板有空會出來和大家聊天的, 但現在.......說回食物, 乂燒拉麵 $38 - 個豬骨湯底真好味, 麵質不錯, 很正宗, 和在日本食到的很相像.
說回食物, 乂燒拉麵 $38 - 個豬骨湯底真好味, 麵質不錯, 很正宗, 和在日本食到的很相像. 聽到隔隣枱說烏冬比拉麵更好味, 下次會試一試烏冬.

天婦羅 - 不記得雜錦天婦羅是 $28 或 $38 了? 但有 3 只蝦 1 魚 1 番薯
1 南瓜 1 茄瓜, 粉很薄; 不油 - 一句講哂: 平夾正, 必食

吉列豬扒咖喱飯 $48 - 很好味的日式咖喱, 豬扒很大塊也很鬆化

鰻魚飯 - 嘩! 好好味的鰻魚, 個人覺得比台灣的肥前屋還要好味

整体來說, 食物真的不錯, 看出老板的用心和誠意, 但再繼續這麼爆場, 老板還可應付嗎??? 真担心 !

2008-05-27 1 浏览
上星期五與男友到三河屋開餐經朋友介紹鋪頭位置不算易找我們走了好幾個街口轉了好幾個圈才找到鋪面不算大但也坐滿了人最多只可容納三十人已經太迫了!!環境其次 食物色香味才是重點二人叫了炸蝦天婦羅飯, 山型天童蕎麥麵, 炸豆腐, 雜錦天婦羅炸蝦天婦羅飯: 材料甚足, 飯面鋪滿天婦羅, 飯的汁也不錯, 配上天婦羅也別有味道山型天童蕎麥麵: 蕎麥麵彈牙, 軟硬適中, 醬油的味道也好炸豆腐: 一碗有四件, 外皮炸得香脆, 咬下去熱辣辣, 應該是日式豆腐, 質感很滑雜錦天婦羅: 很足料, 材料新鮮, 不過好像很油膩, 因為碟上的吸油紙已沾了點油漬, 如果做到放上去吸油紙也沒有油, 那麼呢個天婦羅都可以好高分總括來說, 這裡都算值得推介, 價錢不貴, 食物質素尚算好, 只是無論鋪外鋪內環境也不好, 扣了點分數.
上星期五與男友到三河屋開餐
經朋友介紹
鋪頭位置不算易找
我們走了好幾個街口轉了好幾個圈才找到
鋪面不算大但也坐滿了人
最多只可容納三十人
已經太迫了!!
環境其次 食物色香味才是重點
山型天童蕎麥麵: 蕎麥麵彈牙, 軟硬適中, 醬油的味道也好
  • 炸蝦天婦羅飯
Tried this place for lunch as I noticed so many good comments from OR members ... ...Ambience - a bit run down and crowded. Food - tried the rice with eel which is ok but nothing too spectatcular in my opinion. The shrimp tempura is good and nicely done. The ramen is just ordinary stuff - nothing like what you get from other stores like Sapporo ramen etc. Price is quite reasonable, though.Overall impression: worth a try if you happen to be at Hung Hom area and if you really crave for Jap food.

栗米忌廉炸吉烈豬扒飯$58男友第一句 : 望落去好普通 , 但食落去真係同平時個d好唔同喎但係食到最後郤又覺得没有初初咁好食可能係因為落完order 之後都仲要等好耐的緣故la 等咁耐餓都咩食物都會額外加分但係我都好榮幸屋企附近有間咁好食又唔係好貴的日本棻好有衝動試晒佢每一種茶食物睇個外表, 初初覺得有d揾苯 , 因為同平時茶餐龐個look 太似了但食落 味同出面好唔同,好多材料睇得出好認真 , d 栗米唔係雪藏貨 好爽口呀d sauce 冇加大量粉去整到杰杰地主角豬扒唔油好好食 , 唔會炸到硬一硬食落脆得埋唔個刮到咀 ,好親民...
栗米忌廉炸吉烈豬扒飯$58
但係食到最後
郤又覺得没有初初咁好食
可能係因為落完order 之後都仲要等好耐的緣故la
等咁耐餓都咩食物都會額外加分
但係我都好榮幸屋企附近有間咁好食又唔係好貴的日本棻
好有衝動試晒佢每一種茶食物
但食落 味同出面好唔同,
好多材料睇得出好認真 ,
d 栗米唔係雪藏貨 好爽口呀
d sauce 冇加大量粉去整到杰杰地
主角豬扒唔油好好食 , 唔會炸到硬一硬
食落脆得埋唔個刮到咀 ,好親民...

正 栗米忌廉炸吉烈豬扒飯
正 吉烈豬扒
正 栗米忌廉炸吉烈豬扒飯
正 吉烈豬扒
(非会员)
2008-05-21 8 浏览
其實我成日都會去呢間食,因為我住o係附近環境有少少殘舊同「屈質」夜晚有時候都幾多人等位其實呢個價錢,D野食真係唔錯,好有自己特色好多野D味道都同出面好唔同必食推介1.關東煮,蘿蔔好入味,好咪在個湯2.烏冬都係另一樣必食,好「煙un」3.咖哩都幾好最近出左隻忌廉飯,自己未食過,但朋友話味道好特別
其實我成日都會去呢間食,因為我住o係附近

環境有少少殘舊同「屈質」
夜晚有時候都幾多人等位
其實呢個價錢,D野食真係唔錯,好有自己特色
好多野D味道都同出面好唔同

必食推介
1.關東煮,蘿蔔好入味,好咪在個湯
2.烏冬都係另一樣必食,好「煙un」
3.咖哩都幾好

最近出左隻忌廉飯,自己未食過,但朋友話味道好特別
  • 關東煮 / 烏冬
2008-05-14 10 浏览
昨晚突然想找一間有賣質素的鰻魚飯來作晚飯,在OR搜尋了一會決定專程過來嚐一下這裡的鰻魚飯。吸引我到這店的原因只有一個,就是師傅是日本人。以經驗來說,如果店主或師傅為日本人,食物質素得到一定的保證之外,風味也大多貼近日本師傅當地的味道。到達時,看到店內有佔了九成位置的客人在用膳中。找到了位置後再入座,細看之下小店的牆身都滲透著點點的日本味道,特別是店主用上了德川家康的家徽,而德川的家鄉正正是在三河一帶,這正好配合小店的名字。我倆除了要一客鰻魚飯之外,還要了一客天婦羅蝦、熒光(醬漬)尤魚和清酒煮蜆。先來的是鰻魚飯,當我看到剛奉上的鰻魚飯時,已經嘴角自然也笑了一下。原因是我看到鰻魚邊的部份有一點點油泡在動,這正是鰻魚剛從炸製出來後的樣子。一般的鰻魚飯都是用微波爐或用焗的方法來加熱就算,但是如果是一個合理的做法,師傅一定會用上用明火燒來加熱鰻魚。經燒烤後的鰻魚有多美味,相信不用多說,問題是製作要如此認真的店舖實屬不多,看來這次專程的拜訪沒有來錯了。 回說鰻魚飯的味道,師傅用上比一般厚一點的鰻魚,所以魚肉更為肥美。至於下面的白飯,我想是用多了一點水,令到珍珠米有點兒過軟。之後來的是天婦羅蝦,外層

之後來的是天婦羅蝦,外層炸粉雖及不上yamm的那樣鬆化,但仍然非常脆口,難得的是咬下去可以看到蝦肉旁正在流出不少的蝦汁,蝦肉鮮而且彈牙,絕對是上佳之作。

我們選只要天婦羅而不是跟飯的原因是不想吃太多的飯而把留下的的份量去吃多一點其他菜式,而另一點亦是最重要的一點,就是這裡的天婦羅飯的天婦羅是放在白飯之上,天婦羅經白飯在下層的水蒸氣不斷侵襲下會令到炸粉變軟,這將會是個致命傷。如果心水清的食友,一定會指明天婦羅用另一隻碟上菜的。

再來的是小食熒光尤魚,因為用上了醬酒醃製,所以味道超級的濃而沒了原來的腥味。生的小尤魚口感煙韌帶爽,十分有質感。

最後的是清酒煮蜆,在還沒吃前先深深吸一下它的氣味。微微的清酒味帶著一點點的海水味道,心想味道不會差到那裡。首先來一口清酒湯,嘴角又再一次往上動了一下,因為它清甜之餘,夾雜著蜆的鮮味,更重要的是沒有一絲的海水咸味,這道菜看來可以給滿分了。
當我想跟女友說這湯非常清甜之時,她已經自己"開動"了,可見這清酒煮蜆的湯有多美味。

一般的店都會用上日本原產的文蛤,不過這兒卻用上了本地的細蜆,味道或者會差文蛤一點點,但是能夠完全去卻了蜆中的海水和絕大部份的沙,以及適量的清酒,如果過多會酒味過濃而蓋過了蜆的鮮味,太少會淡如清水一般。所以這簡單的一道菜,就可以看得到師傅的功力了~

經細問之下,原來日籍師傅只有四十來歲,廚師內跟他的徒弟兩人負責,下次一定要向這位師傅道謝一番,因為難得吃到滿意的菜色。

在離開之時,我跟女友說著:我o地暫時可以食住呢度o既鰻魚飯,o黎釣住台灣肥前屋o既引喇~
熒光尤魚、清酒煮蜆
經燒烤的魚皮、天婦羅蝦
煮出來的湯及香燒鰻魚飯
熒光尤魚、清酒煮蜆
經燒烤的魚皮、天婦羅蝦
煮出來的湯及香燒鰻魚飯
  • 鰻魚飯、天婦羅蝦、清酒煮蜆