呵呵~~~是日非常難得男友B放假!一早已經plan定同佢去紅磡睇高達展,難得去得紅磡當然要搵定正嘢吃啦!由於唔熟紅磡爭d迷路,好在有寫低個電話,打去問個地址,個店員好好,好詳細咁解釋比我知。終於都搵到啦!yeah~~~~8點幾已經有8、9個人排隊啦!當我哋排隊之後就好多人都一齊排,大約9點就入得去啦!男友b係咁叫肚餓,叫嘢吃lu!叫咗都幾多嘢吃,嚇死隔離果兩個女仔,不過都係多佢哋三樣小食之嘛!關東煮﹙雞蛋、蒟蒻、蘿蔔﹚$5一件 --- 個湯底好甜,雞蛋、蒟蒻好入味,好喜歡蒟蒻個口感,蘿蔔好甜無滓,不過貴咗d,如果平$1、$2一件就好啦~~~正..必吃海蝦天婦羅$38五隻 --- 隻蝦好好好新鮮又好大隻,一d都唔油,個脆漿好薄~~~超正..必必吃蕃薯天婦羅$28五件 --- 一d都唔油,個脆漿好薄,不過個蕃薯唔甜....好失色啦....希望下次再吃時會甜d啦!~~~ 再試咖喱吉列豬扒飯$48 --- 男友b嫌咖喱唔夠甜,同埋豬扒炸得燶咗少少,整體都ok嘅!~~~ 再試北海道粟米湯烏冬 --- 我好好好鍾意吃呀,有粟米、薯仔、紅蘿蔔,一吃就知係自家製唔係罐頭湯啦!個烏冬超讚,好煙韌,亦都唔
北海道粟米湯烏冬 --- 我好好好鍾意吃呀,有粟米、薯仔、紅蘿蔔,一吃就知係自家製唔係罐頭湯啦!個烏冬超讚,好煙韌,亦都唔係普通貨色! ~~~超正..必必吃
呢餐埋單$187,我自己就覺得超值啦!下次一定會再去吃其他網友推介食品啦!
$93.5 (晚餐)
  • 海蝦天婦羅、關東煮
2009-01-01 9 浏览
咁多人話好食,咁岩今日(26/12/08)要食早lunch,佢話十二點開門,就等幾分鐘啦~我前面已經有十個人排隊…但係等到12:20佢都未開門,得兩個阿嬸搞呢樣整個樣…最遲一點鐘要離開紅磡,岩岩想放棄,去生記食滷水鵝…佢就開門喇~地方淺窄,冇裝修,好暗同埋感覺好似好污糟…太約可以做八檯…都幾迫~個menu好精彩既,見到好多野都想食,價錢好太眾化~不過唔敢試佢d刺身住,因為始終對呢度未有信心~點左: 北海道忌廉吉烈豬排飯 吉烈豬排拉麵 三文魚皮下脂肪天婦羅拉麵: 唔合格 <好彩呢個唔係我點既>粟米凍既,筍亦都係…咁既環境加埋凍冰冰既食物,我真係…冇乜胃口~麵質一般,湯底中庸唯一個豬排做得好,多汁又好脆忌廉飯: 一般好似忌廉磚開出黎既貨色,好大碟飯,但係好似湯撈飯…同樣,豬排做得好,yam左汁都仲好脆三文魚皮下脂肪天婦羅: 把鬼個名就好好聽,我幻想住一件件好多魚油既tempura...黎到薄ie ie,唔覺好豐富既皮下脂肪囉…埋單 $ 134係好平既,不過真係唔係好好食囉…可能我叫唔岩佢既signature dish啦,但係真係好普通囉

個menu好精彩既,見到好多野都想食,價錢好太眾化~
不過唔敢試佢d刺身住,因為始終對呢度未有信心~

點左:
北海道忌廉吉烈豬排飯
吉烈豬排拉麵
三文魚皮下脂肪天婦羅

拉麵: 唔合格
<好彩呢個唔係我點既>
麵質一般,湯底中庸
唯一個豬排做得好,多汁又好脆

忌廉飯: 一般
好似忌廉磚開出黎既貨色,好大碟飯,但係好似湯撈飯…
同樣,豬排做得好,yam左汁都仲好脆

三文魚皮下脂肪天婦羅: 把鬼
個名就好好聽,我幻想住一件件好多魚油既tempura...
黎到薄ie ie,唔覺好豐富既皮下脂肪囉…

埋單 $ 134
係好平既,不過真係唔係好好食囉…

價錢雖然都幾貴,平均差唔多要成$40一個餐,套餐只包括麵豉湯,周邊環境亦麻麻,絕對沒有環境可言,只可稱得上是一間茶餐廳,但食物質素卻令人覺得意外,雖然價錢較貴,但成尺長既鰻魚飯,同埋有三隻海老既天婦羅飯,都可說得上是物超所值,值得一提既係,天婦羅飯既汁真係好好味,值得一贊,不過食完後,卻足足喝左成兩個鐘,味精份量真係多左啲,不過偶然食一次都無所謂GE~
成尺長鰻魚
2009-01-01 2 浏览
openrice上獲得好評,但我朋友卻說這間餐廳完全不行,這更加強了我的好奇心。來到這日本餐廳,發現價錢不算太貴,而且有不少人正在等位。我叫了一客叉燒拉麵,大約$38。味道方面算得上一般,叉燒有些少不夠熱,但麵條還爽口。但以一間日本料理來說,此間餐廳的衛生環境真的不是太好,望上去,不論枱面或地板也不太乾淨,變相影響了食欲。

叉橈拉麵
(非会员)
我好鍾意食魚所以次次尼都會食鰻魚飯,銀鱈魚西京燒真係好好味架鰻魚好肥美又滑,個醬汁又0岩0岩好成個飯都好夠味!我出街食親飯都會食淨好多但係食0的到0既鰻魚飯真係次次清哂!銀鱈魚燒到層皮脆脆地,魚肉好嫩滑一路食0的魚汁一路出真係好好味呀0的到好多野都好好味吉列豬排北海道忌廉飯呀天婦羅呀等等都好有水準的
我好鍾意食魚
所以次次尼都會食鰻魚飯,銀鱈魚西京燒
真係好好味架

鰻魚好肥美又滑,個醬汁又0岩0岩好
成個飯都好夠味!
我出街食親飯都會食淨好多
但係食0的到0既鰻魚飯真係次次清哂!

銀鱈魚
燒到層皮脆脆地,魚肉好嫩滑
一路食0的魚汁一路出
真係好好味呀

0的到好多野都好好味
吉列豬排北海道忌廉飯呀
天婦羅呀等等都好有水準的
2008-12-30 7 浏览
食過好幾次,包括 cream rice,咖哩 port chop,牛肉鳥冬。感覺唔係差,但又無想像中咁正╴都係好普通的味道。唯一要讚,真係佢地 d 鳥冬,好出色,彈牙,出邊好少食到。
2008-12-29 5 浏览
禽日放工後約左朋友食三河屋,朋友住附近,話三河屋唔錯,所以就唻試下~去到要等位,等左一張枱都要半粒鐘....冇計,真係少位嘛~本人慕名而來食鰻魚飯, 高度期待!結果冇令我失望!鰻魚肥美多汁, 醬汁味道調得剛剛好,不會偏咸亦不會太甜!朋友叫左吉列豬排北海道忌廉飯,我冇試到,但係朋友不停讚D豬排香脆可口,一試難忘!!我地仲叫埋雜錦天婦羅同甜品大福卷~~天婦羅好好味!!粉唔會太多,夠適中!大福卷食落口軟淋淋,好得意,雖然係甜品,但係食落唔會覺得太漏!三河屋價錢唔貴, 有呢D質素, 真係好合理,仲偏平添!!另外值得一讚既係幫手落單既哥哥仔,服務態度超好!三河屋仲唔收加一服務費,真係好=]
禽日放工後約左朋友食三河屋,
朋友住附近,話三河屋唔錯,所以就唻試下~
去到要等位,等左一張枱都要半粒鐘....
冇計,真係少位嘛~
本人慕名而來食鰻魚飯, 高度期待!
結果冇令我失望!
鰻魚肥美多汁, 醬汁味道調得剛剛好,不會偏咸亦不會太甜!
朋友叫左吉列豬排北海道忌廉飯,
我冇試到,但係朋友不停讚D豬排香脆可口,一試難忘!!
我地仲叫埋雜錦天婦羅同甜品大福卷~~
天婦羅好好味!!粉唔會太多,夠適中!

三河屋價錢唔貴, 有呢D質素, 真係好合理,仲偏平添!!

另外值得一讚既係幫手落單既哥哥仔,服務態度超好!
三河屋仲唔收加一服務費,真係好=]
  • 鰻魚飯
2008-12-29 10 浏览
排排坐等位, 坐係門口. 比D路人係咁望, 似某職....有d 唔係幾開心......隔黎有間賣日本清酒同精品, 應該都係同一個老細. 因為個staff 比menu 我地睇.(好心放多幾張枱, 好過吉左咁多位賣精品)7:00 去到 等左20 mins 左右啦. 冇蜆湯有d唔開心芥辣八爪魚夠份量.鏝魚飯條鏝魚好肥美, 個汁又ok叉燒拉麵 豬骨湯底好好味, 叉燒好"林"好好食. 拉麵不過不失蟹子沙律ok~e個價食有水準既食物, 唔會覺得貴~ 必試
(好心放多幾張枱, 好過吉左咁多位賣精品)
7:00 去到 等左20 mins 左右啦.
冇蜆湯有d唔開心
芥辣八爪魚
夠份量.
鏝魚飯
條鏝魚好肥美, 個汁又ok
叉燒拉麵
豬骨湯底好好味, 叉燒好"林"好好食. 拉麵不過不失
蟹子沙律
ok~

e個價食有水準既食物, 唔會覺得貴~ 必試
正, 鏝魚飯
正, 鏝魚飯
  • 鏝魚飯
2008-12-28 7 浏览
來HK以後真正意義上最好吃的一頓天婦羅飯在這家食到慕名而來,在街上穿梭了好久才找到。坐下以後,店裡面人很多。外面還有排隊等的。本想要個蟹子沙律,被告知沒有。於是只要了天婦羅飯。等的時間蠻長的。翻出書來看。對面的老伯伯吃的很high~飯上來的時候,只咬一口立刻感覺到了好味~興奮得緊~書也不看了一口一口好好食~吃完了天婦羅還是意猶未盡~好味啊好味~只是服務態度一般,不似其他日本料理店~
來HK以後真正意義上最好吃的一頓天婦羅飯在這家食到
慕名而來,在街上穿梭了好久才找到。
坐下以後,店裡面人很多。外面還有排隊等的。
本想要個蟹子沙律,被告知沒有。
於是只要了天婦羅飯。
等的時間蠻長的。翻出書來看。對面的老伯伯吃的很high~

飯上來的時候,只咬一口立刻感覺到了好味~興奮得緊~
書也不看了一口一口好好食~
吃完了天婦羅還是意猶未盡~

好味啊好味~只是服務態度一般,不似其他日本料理店~
2008-12-28 7 浏览
我自己本身未去過日本..唔知所謂正宗唔正宗係點分之前一直有留意三河屋ge食評..知道老闆係日本人..所以都有興趣試下但紅堪對於我黎講都算格涉..平時無咩野都唔會過去26/12 boxing day同男朋友食飯,大家一路都諗唔到去邊度好..後來決定去未去過ge三河屋雖然排我地前面唔算多人但我地都排左成個鐘..因為裡面位真係好少..坐低之後我地叫左個關冬全煮,鰻魚飯,天婦羅飯鰻魚飯同天婦羅飯送ge面鼓湯ok wor...鰻魚飯係男朋友ge,佢平時無咩點食鰻魚,因為有骨但佢話三河屋ge鰻魚飯幾好味..今日都同我講想食鰻魚飯而我ge天婦羅飯都唔錯..淋o係天婦羅度個汁好味^^關冬全煮ge蘿白最好味,呢個試過就算下次再去會點其他未試過ge野
我自己本身未去過日本..唔知所謂正宗唔正宗係點分
之前一直有留意三河屋ge食評..
知道老闆係日本人..所以都有興趣試下
但紅堪對於我黎講都算格涉..平時無咩野都唔會過去
後來決定去未去過ge三河屋
雖然排我地前面唔算多人但我地都排左成個鐘..
因為裡面位真係好少..
坐低之後我地叫左個關冬全煮,鰻魚飯,天婦羅飯
鰻魚飯同天婦羅飯送ge面鼓湯ok wor...
鰻魚飯係男朋友ge,佢平時無咩點食鰻魚,因為有骨
但佢話三河屋ge鰻魚飯幾好味..
今日都同我講想食鰻魚飯

而我ge天婦羅飯都唔錯..淋o係天婦羅度個汁好味^^
關冬全煮ge蘿白最好味,呢個試過就算
下次再去會點其他未試過ge野
2008-12-27 62 浏览
十二月二十六日 (星期五)己久聞三河屋的大名,不過因為地處我們甚少踏足的紅磡,所以要趁今天專程一試人生路不熟,帶了地圖很為食...來到,是一個較靜的街,鋪頭較少,典型的日式食店格局佈置,有一種家的感覺,坐位亦不多,我們來到,剛好有人結帳,幸甚幸甚今次我們吃了最出名的:鰻魚飯用上新鮮的日本珍珠米,大大條的鰻魚,是"拖羅"的級數鰻魚肥美又多汁,醬汁比一般吃到的較甜,光是送飯已經很回味北海道忌廉烏冬很特別,很美味的忌廉汁,有牛奶的香濃,而且都算幾"結",有粟米粒,有薯仔,很家庭式的味道烏冬煙韌彈牙,加上濃濃的忌廉汁,很夾,令人很開胃芥辣八爪魚切粒的八爪魚伴上芥辣,充份刺激味蕾,而且好有口感,但又不太韌,與八千代吃到的可比是一個很地道,很平民化的食店很滿足的一個午餐,下次再來要試一試其他的菜式...
十二月二十六日 (星期五)

人生路不熟,帶了地圖
很為食...

今次我們吃了最出名的:

鰻魚飯
用上新鮮的日本珍珠米,大大條的鰻魚,是"拖羅"的級數
鰻魚肥美又多汁,醬汁比一般吃到的較甜,光是送飯已經很回味

北海道忌廉烏冬
烏冬煙韌彈牙,加上濃濃的忌廉汁,很夾,令人很開胃

芥辣八爪魚

是一個很地道,很平民化的食店
很滿足的一個午餐,下次再來要試一試其他的菜式...
麵鼓湯
辣八爪魚
麵鼓湯
辣八爪魚
2008-12-27 8 浏览
再去三河屋... 其實已經係幾星期前.之前去過兩次都係食拉麵唔駛講, 超好食, d 湯好好味, 叉燒好入味其他日本鋪頭既叉燒拉麵d 叉燒好似出前一丁入面o個d 咁架咋3rd attempt: 吉列豬扒忌廉燴飯(黎到都會被佢既拉麵吸引, 今次要忍下, 試新野)d 汁岩岩好, 一d 都唔漏, 又唔會太鹹太甜, 好好味同埋勁多勁多汁囉. 我開頭就係睇到咁多汁所以狂食點知到最後唔夠汁XD下次要試下curry =]
再去三河屋... 其實已經係幾星期前.

之前去過兩次都係食拉麵
唔駛講, 超好食, d 湯好好味, 叉燒好入味

3rd attempt: 吉列豬扒忌廉燴飯
(黎到都會被佢既拉麵吸引, 今次要忍下, 試新野)

d 汁岩岩好, 一d 都唔漏, 又唔會太鹹太甜, 好好味
同埋勁多勁多汁囉. 我開頭就係睇到咁多汁所以狂食
點知到最後唔夠汁XD

下次要試下curry =]
(非会员)
2008-12-27 2 浏览
同行友人熱愛日本菜走遍香港各區,始終心水唔多但三河屋真係做到手勢正宗,very good叫左openrice網友叫開的四味:咖哩飯、忌廉烏冬、assorted tempura同蟹子沙律咖哩飯一般,但感覺很好,唔會敷衍我忌廉烏冬個汁稍為油膩,但整體係一個好新鮮的嘗試Assorted Tempura簡直係我食過最好的一間,夠熱夠脆,基本之選蟹子沙律麻麻,加點sweet corns更好臨走前整個紅豆布甸軟綿得來帶點沙沙的感覺好幸福好幸褔不過個價錢一點都唔幸福兼且等位甚耐…半個幾鐘有多Anyway, this is a incredible Japanese restaurant
同行友人熱愛日本菜
走遍香港各區,始終心水唔多
但三河屋真係做到手勢正宗,very good
咖哩飯一般,但感覺很好,唔會敷衍我

忌廉烏冬個汁稍為油膩,但整體係一個好新鮮的嘗試
蟹子沙律麻麻,加點sweet corns更好

臨走前整個紅豆布甸
軟綿得來帶點沙沙的感覺
好幸福好幸褔
不過個價錢一點都唔幸福

兼且等位甚耐…半個幾鐘有多

• 雜錦天婦羅、紅豆布甸(每日20客,限量供應)
2008-12-24 6 浏览
Thats my third time here, this time lunch with friend. The resturant are empty when we arrive. Not much peoples as dinner time. I've order hamburger meat rice with cream sause. The tast of the sause are so creamy. Very very nice, because thats my first time trying that. The last two times I'm eating 天婦羅 noodle and curry pork chop rice. Those are nice too. And my friend ordered chicken noodle with pork bone soup. At the beginning he's asking why the chicken are more expensive than the fried pork chop. Its $20 dollar extra. Seems not worth it! But when he try the chicken when its arrived, he said its the best Japanese noodle he's ever eat in HK. Because they have cook the chicken first. And pan fried it again when u order. So it tast very good. We also order bbq 廣島蠔 and bbq 銀鱈魚. Both tast very good too! Its abit expensive for eating lunch like this. But it makes you happy!
2008-12-23 13 浏览
睇左好多食評, 終於忍唔住都要特登去試一試呢間"三河屋"如果你問我鍾意環境多定味道多, 呢樣野真係好個人, 不過我會好貪心甘揀哂兩樣~!好啦, 唔講太多廢話啦, 都係入正題先~~ 首先環境真係冇乜特別 (同一般香港食店 = 細細鋪, 多多, 多多人), 不過用膠杯裝熱茶令我好有番大陸食野feeling , 所以都係集中講下D野食味道比較合適餐單上有好多好吸引美食, 不過胃口唔大我只好選擇鰻魚飯, 螢光魷魚仔同關東煮為我今次"獵物"第一碟上係魷魚仔, 唔唔.. 一放入口第一個感覺係好咸, 除此之外我實在未夠道行食到內裡的鮮味, 再者呢樣係唔係應該要凍食(生)的呢? 如果係需要的話, 我只好說我食的係暖盤...接住上菜的係關"凍"煮...呢一下我確實估佢唔到, 亦都成功嚇呆左我..味道係可以接受..不過我確實接受唔到應該要有熱湯呢D基本野都冇.. 當我步入完全失意時間, 只有佢突然間令我醒一醒!! 熱騰騰的鰻魚飯!!! 終於個組合係冇錯啦, 肥美的魚肉加埋甜絲絲的醬油仲有熱騰騰的飯, 佢好成功將個模樣印係我腦海入面.. 食完呢一餐, 只好繼續再去找尋令人會再三回味的日本菜
睇左好多食評, 終於忍唔住都要特登去試一試呢間"三河屋"
好啦, 唔講太多廢話啦, 都係入正題先~~
, 所以都係集中講下D野食味道比較合適

食完呢一餐, 只好繼續再去找尋令人會再三回味的日本菜
  • 鰻魚飯