2009-02-03 7 浏览
鰻魚飯 冇其他食評講咁好 鰻魚比較淋 燒得唔夠乾身,有D散散地 但醬汁好,唔會太甜 飯 good 雜錦天婦羅 蝦好爽,蕃薯好甜 脆漿幾薄,但都幾多多餘既漿平平地既價錢都去得過!
冇其他食評講咁好

鰻魚比較淋 燒得唔夠乾身,有D散散地
但醬汁好,唔會太甜

飯 good

雜錦天婦羅
蝦好爽,蕃薯好甜

脆漿幾薄,但都幾多多餘既漿

平平地既價錢都去得過!
2009-02-02 8 浏览
一早去(12 30) 已經要排隊兩個人叫左鰻魚反 ($48)雜錦天婦羅 ($38)鰻魚反 唔錯 但係鰻魚濕咗d 唔夠乾 可以燒多d反夠熱, 軟硬度適中 ,醬汁份量啱啱好天婦羅 有三隻蝦, 一塊eggplant 一塊pumpkin 一塊 sweet potato一塊魚, 炸分多咗d (可能d蝦唔夠大) 不過唔厚, 食落唔油 ,所以ok all things considered, it's worth trying
一早去(12 30) 已經要排隊
兩個人叫左
鰻魚反 ($48)
雜錦天婦羅 ($38)

鰻魚反 唔錯 但係鰻魚濕咗d 唔夠乾 可以燒多d
反夠熱, 軟硬度適中 ,醬汁份量啱啱好

2009-02-02 4 浏览
裝修不講究, 似平民飯堂。 一到六點多, 已經差不多全店滿座, 食到中途已見有人等位, 幸好我們是第一輪。食過後覺得份量與食物質素不錯, 價錢便宜。 二人食滑蛋豬扒飯、咖哩烏冬和豆腐。烏冬不夠硬, 加上咖哩汁很’杰’, 只是一般! 可能配飯會好一點。 滑蛋豬扒飯是我必食的定食, 豬扒不太硬, 加上洋蔥和蛋, 味道不錯。 加埋小食後, 大家都十分滿足! 我們沒有其他位置放下其他小食, 唯有留待下次再試吧! 除了地點不就腳外, 這間食店算是食得過。
會好一點。 滑蛋豬扒飯
是我必食的定食, 豬扒不太硬, 加上洋蔥和蛋, 味道不錯
除了地點不就腳外, 這間食店算是食得過。
終於有機會拜訪依間傳說中既日本料理,,,係中環坐115號巴士5洗半個鍾就到達紅磡,,,係紅磡有咁既水準算係5錯架啦,,,門口有坐位俾客人等候,,先到先入坐,,,有多本MENU讓客人可以預先過目因為都幾多人排隊,,睇好哂一坐低就點菜,,可以快D有得食,,,裝修接近住家既感覺,,比一般居酒屋光猛,,,坐位有D迫,,有少少影響啦,,,MENU基本上咩都有,,飯面烏冬前菜甜品,,,因為今次得2個人幫襯,,只叫左4樣野,,,饅魚飯吉列豬扒拉面海老TEMPURA吉列三文魚餡餅饅魚飯真係名不虛傳,,肉化味濃,,,食饅魚最怕有骨/D骨5夠化,,三河屋就做到啦!!!$48蚊有1碗高水準既饅魚飯真係抵食,,,好過5知幾多間懶日本料理既出品,,,吉列豬扒拉面睇到之前有D食家話點點點好食,,,5好介意,,但我5知你係咪淨係食過出前X丁,,,湯頭一般,,配料一般,,吉列豬扒皮厚油膩,,,唯一係個拉面質地好D同佢煮得岩岩好,,,只可以話佢係1個好家庭既拉面,,,$48蚊不如飛走個吉豬叫淨拉面$30好過,,,海老TEMPURA1樣,,佢D炸物5知係好耐無換油定點,,,全部都好肥膩,,我食完真係即刻喉嚨痛,,,不過佢
終於有機會拜訪依間傳說中既日本料理,,,
係中環坐115號巴士5洗半個鍾就到達紅磡,,,
係紅磡有咁既水準算係5錯架啦,,,

門口有坐位俾客人等候,,先到先入坐,,,
有多本MENU讓客人可以預先過目

裝修接近住家既感覺,,比一般居酒屋光猛,,,
坐位有D迫,,有少少影響啦,,,

MENU基本上咩都有,,飯面烏冬前菜甜品,,,
因為今次得2個人幫襯,,只叫左4樣野,,,

饅魚飯

吉列豬扒拉面

海老TEMPURA

吉列三文魚餡餅

饅魚飯真係名不虛傳,,肉化味濃,,,
食饅魚最怕有骨/D骨5夠化,,三河屋就做到啦!!!
$48蚊有1碗高水準既饅魚飯真係抵食,,,

好過5知幾多間懶日本料理既出品,,,

吉列豬扒拉面
睇到之前有D食家話點點點好食,,,
5好介意,,但我5知你係咪淨係食過出前X丁,,,
湯頭一般,,配料一般,,吉列豬扒皮厚油膩,,,
唯一係個拉面質地好D同佢煮得岩岩好,,,
只可以話佢係1個好家庭既拉面,,,

$48蚊不如飛走個吉豬叫淨拉面$30好過,,,

海老TEMPURA
1樣,,佢D炸物5知係好耐無換油定點,,,
全部都好肥膩,,我食完真係即刻喉嚨痛,,,
不過佢蝦肉夠實,,除此之外無野可以讚,,,
TEMPURA漿做得5好,,湯汁無特別同埋俾得果少少,,,
隻蝦咁大隻點樣可以用個咁細既碟仔點汁?
唯一可取既係佢$38蚊有咁多隻真係抵,,,

吉列三文魚餡餅
雖然佢都係油油地,,但佢既味道真係有驚喜,,,
5知佢用三文魚扒定三文魚碎梨做餡,,,
佢真係做得幾出色,,皮薄餡多,,味道配合得岩岩好,,,
三文魚食出梨5會太乾,,同埋口感似食埋豬肉餡咁有咬口,,,
可以一試,,$38定5知$48有4件,,都OK,,,

總體而言,,,
排左好耐隊就叫多碗饅魚飯啦,,,
叫我梨多次,,我都只會食饅魚飯,,,
有機會試埋佢D三文魚睇下新5新鮮,,,
  • 饅魚飯
2009-01-27 20 浏览
嘩!新年前,本居士當然為了辦年貨而四出奔波,碰巧路過三河屋!喔!得一對情侶等位喎!居士二話不說的便拉著友人排隊醫肚先!等了20分鐘便有位了(問過朋友,話我算快喎!)。由於等的時侯已看過餐牌和其他客人選了什麼菜,就選了三樣嗱嗱聲醫完肚繼續辦埋未辦的年貨!(1) 鰻魚飯:極力推介!好大條又好肥美,而且製作得很好!好好味!可能對某些人用說會比較少汁,但我覺得剛剛好!本居士一粒飯都同佢食晒!在天寒地凍下吃這個鰻魚飯實在感到很滿足!(2) 餃子拉麵:拉麵很爽!湯底就一般,沒什麼特別好味!餃子不俗,若另上會好過放落湯裡!友人吃得較慢,吃到最後一隻餃子時已變得無咁好味了!(3) 雜錦天婦羅:蝦加菜,兩種都做得出色,脆槳做得很好,味覺不會覺得很多油,食落去甘脆可口,友人怕熱氣也主動食了很多!蝦很爽很新鮮,好好味!菜亦處理得很好!居士食的該是茄子和南瓜!時間關係及看到舖外排長龍等開飯,居士不消半小時便走人了!的確,環境淺窄是一個很重要的問題,既然現在市況如此,該趁機擴大盤生意吧!

• 鰻魚飯、雜錦天婦羅
2009-01-21 11 浏览
除夕夜的晚上,決定到一直想試的紅磡三河屋朝聖,七時多到達,看到那長長的人龍頓感頭痛,但反正是晚還要看凌晨時份的 IFC 煙花倒數,時間多的是,等,也沒所謂吧。結果等了近半小時才能入座,狹小的店舖沒有華麗的裝修,簡簡單單的門面以至內裡樸實的環境,確像略帶港式茶餐廳 feel 的居酒屋。零八年的最後晚餐不一定要大魚大肉,簡單的點了蟹籽沙律、冷豆腐、螢光魷魚仔(生食) 及燒鰻魚飯,二人共享,也可溫暖在心頭。先以只需十元的蟹籽沙律作前菜,簡單的以蟹籽配上蟹柳絲、青瓜絲而成,沙律醬汁頗為開胃,份量小小的剛好恰如其份,還算可以;冷豆腐,豆腐上臺後一會仍能保持冰凍,但質感只屬一般,入口沒有嫩滑的感覺,味道平平;生食的螢光魷魚仔,有如其名一樣外表光滑,咬感相當特別,在口內軟軟的濡濡的,相當得意特別,但醬料過鹹成為敗筆,分數略減。主打的鰻魚飯配上了麵豉湯,湯沒啥特別可說,鰻魚飯卻是貨真價實的出色之作。肥美的鰻魚燒得表層甚為脆口惹味,加上那沾滿美味醬汁的日本珍珠米,味道的確一絕,質素可比得上一些高級數的居酒屋,最重要是價錢只是區區數十元,的確抵食又好味,是好鰻魚者必要一試的。正打算鳴金收兵之際,侍應介紹了

主打的鰻魚飯配上了麵豉湯,湯沒啥特別可說,鰻魚飯卻是貨真價實的出色之作。肥美的鰻魚燒得表層甚為脆口惹味,加上那沾滿美味醬汁的日本珍珠米,味道的確一絕,質素可比得上一些高級數的居酒屋,最重要是價錢只是區區數十元,的確抵食又好味,是好鰻魚者必要一試的。正打算鳴金收兵之際,侍應介紹了新出品的限量樽仔布甸,選了宣稱以 100% 錫蘭茶葉製成的奶茶布甸作飯後甜品,一入口驚覺質感好比快溶掉的雪榚,雖可清楚分辨出濃濃的茶香及奶味,但混在一些的感覺卻只有新意二字,驚喜欠奉,索價二十八元我寧可到甜品工房食宇治金時更好了。

總括而言,三河屋的出品有一定水準,以價比貨確是物有所值,燒鰻魚飯更是當中的表表者,據聞關東煮也是另一招牌菜,好味又抵食,下次不容錯過,但一想到那條長長的人龍...或多或少會影響我再光顧的念頭呢~
大熱鰻魚飯
生食螢光魷魚仔
十蚊雞蟹籽沙律
  • 燒鰻魚飯
2009-01-17 4 浏览
這間小店只能坐22人, 但排隊的人往往超過這數目, 所以我同男朋友多數經過就算。今晚九點半係紅磡放學, 就再來搏一搏, 真好彩, 等左3分鐘就有位。我地叫左:1.) 帶子海鮮沙律 $28 - 八爪魚多過帶子, 對於一個唔鍾意食八爪魚的人, 係有點失望, 但男朋友卻說不錯。 為何不叫八爪魚海鮮沙律? 唔通因為帶子聽落名貴D?! 2.) 銀鱈魚京燒 $88 - 2個字可以形容曬: 香+滑, 保證即叫即燒, 仲好有鮮甜味, 值得推介!!! 3.) 北海道忌廉烏冬 $58 - 感覺像罐頭忌廉湯+烏冬, 不過又幾 match.4.) 天婦羅飯 $48 - 可以用好好食嚟形容, 新鮮脆口, D汁仲好好味!! P.S. 當我地享用緊檯上食物的時候, 又有一群人在排隊..... 好彩嗟

我地叫左:

2009-01-16 9 浏览
久仰大名,終於去試試和媽媽兩個人去叫了鰻魚飯,忌廉吉列豬扒飯,三文魚皮下脂肪天婦羅同海老天婦羅鰻魚飯的鰻魚真係好肥呀皮好厚,雖然係比較多骨的尾部,但係都唔會覺得好多骨忌廉吉列豬扒飯都好味,好鍾意個汁,不過一定要趁熱食豬扒有點「鞋」,是美中不足之處天婦羅都幾好,蝦都幾鮮三文魚皮下脂肪其實係三文魚皮點天婦羅個汁係熱的值得一讚其實兩個人來說叫得太多了下次來想試試螢光魷魚同原隻燒魷魚
久仰大名,終於去試試
和媽媽兩個人去
鰻魚飯的鰻魚真係好肥呀
皮好厚,雖然係比較多骨的尾部,但係都唔會覺得好多骨
忌廉吉列豬扒飯都好味,好鍾意個汁,不過一定要趁熱食
豬扒有點「鞋」,是美中不足之處

天婦羅都幾好,蝦都幾鮮
三文魚皮下脂肪其實係三文魚皮
點天婦羅個汁係熱的
值得一讚

其實兩個人來說叫得太多了
下次來想試試螢光魷魚同原隻燒魷魚
  • 鰻魚飯,蝦天婦羅
2009-01-12 9 浏览
一早起身已經11點. 正煩惱午餐要食咩ge時候, 媽媽就打黎問我去唔去紅磡一齊食個lunch.一講起紅磡就醒起三河屋. 成日上openrice都見到好多人大讚佢地ge食物, 而鍾情日本菜ge我就把心一橫去食喇.去到ge時候, 媽媽同佢ge同事未到, 我就去霸定3人位先.點知入面個姐姐話其實係唔可以霸位, 因為午市較多人. (o個時就1點.... 不過入面係唔滿ga... 仲有2張4人枱係未有人坐.) 咁我就叫佢地喇喇聲黎啦.為左唔想俾人話我霸住個位, 我先叫左2個前菜.<帶子海鮮沙律>本身係想叫蟹子沙律ga! 不過佢地賣哂....呢個就有d失望... 點會1點就賣哂ga呢.....咁就叫左呢個帶子海鮮沙律.我食得出就有蟹子, 切碎ge八爪魚同埋切碎ge帶子.八爪魚係居多. 冇咩食到帶子.份量都幾少.味道方面有d難以形容...有d d 酸味...海鮮ge鮮味就唔係太食得出喇.本人就唔太欣賞<海老天婦羅>媽媽一向都喜歡食蝦天婦羅.相對起店內其他ge天婦羅, 蝦天婦羅應該係最抵食ge天婦羅.點解咁講呢? 佢蝦同埋雜錦天婦羅係一樣都係$38. 而茄子雜錦天婦羅,
為左唔想俾人話我霸住個位, 我先叫左2個前菜.

<帶子海鮮沙律>
本身係想叫蟹子沙律ga! 不過佢地賣哂....
呢個就有d失望... 點會1點就賣哂ga呢.....
咁就叫左呢個帶子海鮮沙律.
我食得出就有蟹子, 切碎ge八爪魚同埋切碎ge帶子.
八爪魚係居多. 冇咩食到帶子.
份量都幾少.
味道方面有d難以形容...
有d d 酸味...
海鮮ge鮮味就唔係太食得出喇.
本人就唔太欣賞

<海老天婦羅>
媽媽一向都喜歡食蝦天婦羅.
點解咁講呢? 佢蝦同埋雜錦天婦羅係一樣都係$38. 而茄子雜錦天婦羅, 南瓜天婦羅, 蕃薯天婦羅等ge蔬菜雜錦天婦羅要$28.
淨蝦天婦羅有5隻蝦. 雜錦天婦羅就有少d蝦, 仲有其他蔬菜天婦羅.
蔬菜又點及蝦貴呢? 所以蝦天婦羅係抵食ge~
講返呢個蝦天婦羅, 都炸得幾好. 夠脆, 粉漿唔太厚, 唯獨是個天婦羅汁味道較淡. 我會prefer鹹返少少!
大至上都OK. 不過不失

媽媽同埋佢同事黎到之後我地都叫埋主菜.
我就叫左最出名ge鰻魚飯, 媽媽叫左極辣拉面, 佢個同事就叫左煙鴨胸拉面.

<鰻魚飯>
賣相的確不錯不錯.
睇得出件鰻魚好肥美.
打側睇都見到好厚身.
味道亦不俗. 加埋壽司飯真係一流.
不過對我黎講, 飯就太多喇. 食唔哂d飯. 下次真係應該要少飯.
同埋師傅落鰻魚汁較重手, 會有愈食愈鹹ge感覺.
食完會想飲好多水. 似係d汁有好多味精.
但大至上真係好欣賞佢ge肥美鰻魚!!

<極辣拉面>
即係好似平時d叉燒拉面. 不過係加左 "極辣"
入面有叉燒, 海台, 荀, 粟米, 拉面.
面質麻麻. 湯比較濃.
呢個同鰻魚飯有相似ge地方...
就係都係愈食愈鹹... 不過呢個愈食愈鹹ge情況比鰻魚飯更厲害.
對我呢個唔太食得辣ge人黎講, 都算辣, 不過媽媽就覺得一d都唔辣.
呢個拉面總括來講都係麻麻地....

<煙鴨胸拉面>
呢個拉面ge配料同極辣拉面大至上係一樣除左佢係用煙鴨胸, 唔係用叉燒同埋唔辣之外就其他野都係一樣.
不過呢個湯就較好. 最少唔會有愈食愈鹹ge感覺.
我自己就冇試過d鴨胸, 因為我對鴨類製成品一向都有d唔太喜歡.
不過媽媽同佢同事都覺得肉質ok. 唔會有overcook ge感覺.
所以大至上呢個都係合格ge.

價錢方面都算OK. 唔太貴.
不過到走o個一刻都未見有爆滿.
可能夜晚先至多人去食啦.
總括來講. 我覺得OK啦.
可能我期望太高. 所以覺得有少少失望.
如果味道方面淡返少少我會比較喜歡.
不過都總算係不過不失. OK啦
帶子海鮮沙律
極辣拉面
煙鴨胸拉面
2009-01-12
我同男朋友兩點一去到,跟住有人入, 疑似老闆娘物體已經開始截人唔俾入,話午市做到兩點半,d 態度都唔多好,可能d 粗人講野大聲習摜掛還有,服務員收拾碗筷時,留下筷子托,並將新木筷子放在前一首已用過的筷子托,好嘔心,不知道這筷子托上有多少汁液及多少人的唾液。我見到佢無把托收走,本人當然不會讓服務員將我筷子放在托上。環境好迫,我地叫左:北海道吉列豬扒忌廉飯,我男友話d 豬扒好食,但本人覺得無乜特別,d 汁跟本就係普通罐頭粟米忌廉咁北海道咖喱薯餅飯,d 咖喱幾香,但好似係超市買果d 日本磚頭咖喱咁,薯餅好淋,唔好食總括夾說,份量雖大,但味道一般,環境窄,以每碟飯平均$48來說,食一次就夠

我見到佢無把托收走,本人當然不會讓服務員將我筷子放在托上。

環境好迫,我地叫左:

名副其實的粟米忌貳飯
2009-01-10 10 浏览
唔記得第幾次黎lu,今次夜晚黎食,要試下d新野!夜晚黎果然要等位,等左20分鐘倒,唔算太耐.哈~兩個人叫左好多野,一個咖哩吉烈豬扒飯、鰻魚飯、燒銀雪魚、雞泡魚乾、螢光魷魚.最快係個螢光魷魚,因為係凍食黎,見個menu有highligh住,諗住係好野啦,點知一食.....嘩~醎到飛起....太多汁喇!仲加左d酒,我食到有d巨鋒提子既味,hehe.....咖哩吉烈豬扒飯同鰻魚飯都好好味,尤其是係鰻魚飯個汁,yummy!雞泡魚乾D味比較淡,同埋切得太粗,幼少少會好d;燒銀雪魚等得最耐,唔知係咪燒得過火左,d肉有d實,上次黎食係好滑架,又勁鮮甜,唔洗點沙律醬都ok,但今次就要點下先夠味.總括黎講,都係好好食,正!!
唔記得第幾次黎lu,今次夜晚黎食,要試下d新野!
夜晚黎果然要等位,等左20分鐘倒,唔算太耐.
雞泡魚乾D味比較淡,同埋切得太粗,幼少少會好d;

總括黎講,都係好好食,正!!
勁醎呀.....食到頭都痛埋......
2009-01-06 10 浏览
一間係Openrice長期人氣高企的日本小店.賣點係"用心, 正宗", 什至吸弔了日本人光顧, 單是我光顧當日已有日本人在場了, 老實說若不是有水準又怎能吸引這麼多人老遠到紅磡拜訪它呢. 由於紅磡對我而言太偏遠了, 遲遲未能到訪, 我恨我到今時今日才認識它.鰻魚飯, 我肯定自己係鰻魚super fans, 討厭魚的我獨愛鰻魚及銀鱈魚, 最心愛鰻魚的肥美及燒汁的香甜, 三河屋的鰻魚飯是奉上一整塊鰻魚的, 絶不吝嗇, 鰻魚的質感比較彈牙, 無論如何都是深愛, 可能燒汁較多的關係, 飯較濕潤, 最後大大碗的飯被KO了.日式燒餅向來是至愛之一, 跟八爪魚丸根本沒兩樣, 這裡燒餅雖未有驚喜, 但也是高水準, 小小的一件, 外脆內軟的, 而且有超多木耳, yummy~~~~鄰枱的天婦羅蝦一再encore, 聞到就想食la , 食家DragonFire介紹螢光尤魚都唔錯, wa~~~有太多想再嘗的東西了, 一定會再來.原來當喜歡上一樣東西的時候, 你會義無反顧的喜歡, 有一種不能言喻的鍾愛, 單是鰻魚已是這樣了, 更何況是一個人??

戀上了的鰻魚
看它那般肥厚
大阪燒餅也不錯~~
戀上了的鰻魚
  • 鰻魚飯
2009-01-05 55 浏览
Have always been curious about this restaurant due to its popularity here, but whenever my boyfriend and I walked past it, they were way too many people waiting in line. We gave it another try this afternoon, and we finally had lunch there.Perhaps it was due to its popularity that the waitresses didn't seem to care much about the customers. When we were next in line, there was a table for four left empty with used dishes unattended. It took the waitress five minutes just to clear the table and a

Perhaps it was due to its popularity that the waitresses didn't seem to care much about the customers. When we were next in line, there was a table for four left empty with used dishes unattended. It took the waitress five minutes just to clear the table and asked us to have a seat.

On a side note, I was really ticked off by the paper-thin plastic cup. The wooden chopsticks were at least forgivable as a lot of restaurants still use them, but the disposable plastic cups were unforgivable.

北海道忌廉烏冬 - tasted alright but seriously overpriced
鰻魚飯 - the eel was made to order and fresh, but the rice was overcooked and too watery
天婦羅 - this was made to order as well and really crispy, but the shrimps were definitely not fresh

I would say the restaurant's popularity is partly to blame for its sub-par service and overpriced food.
Disappointed by the disposable cups and chopsticks given to customers
北海道忌廉烏冬
天婦羅
2009-01-04 4 浏览
我現架相信網絡的威力..一間小店在 openrice 高分之下..8 時都有長長的人龍..排左 20 幾分鐘終於入到去啦..我食既同大家介紹既都係差唔多既野..鰻魚飯..北海道忌廉烏冬..天婦羅..鰻魚肥美..抵食..味道也很不錯..只是我覺得飯比較軟.(落水多左少少)忌廉烏冬都唔錯..不過無乜料..勝在夠特別天婦羅..38 蚊有咁既質素都好好架喇以咁既價錢有咁既味道...唔錯唔錯..
8 時都有長長的人龍..

排左 20 幾分鐘終於入到去啦..

我食既同大家介紹既都係差唔多既野..
鰻魚飯..
北海道忌廉烏冬..
天婦羅..

忌廉烏冬都唔錯..不過無乜料..勝在夠特別
天婦羅..38 蚊有咁既質素都好好架喇

以咁既價錢有咁既味道...唔錯唔錯..
2009-01-03
同個fd去完睇戲,一早約佐帶佢去食好野,哈哈,openrice既推介,加上有fd介紹,所以帶佐佢黎試下 因為之前食佐野....所以叫得好少,叫佐個鰻魚飯,蟹子沙律 大版燒餅鰻魚飯,份量又唔係大家所講咁大,不過就真係幾好食!d鰻魚汁好香,鰻魚好軟,一流!大版燒餅,真係幾好味,不過細份佐d....比我想像中唔同.....同埋味好似濃佐少少蟹子沙律,絕讚!10蚊一少碟都覺得抵!!!好好味!!!!!總之!一家會再黎依過!!!!

蟹子沙律,絕讚!10蚊一少碟都覺得抵!!!好好味!!!!!

總之!一家會再黎依過!!!!
  • 蟹子沙律
  • 鰻魚飯