2017-09-09 129 浏览
睇完某雜誌嘅介紹即俾相片吸引,第二日就同朋友去試,點知⋯⋯真失望!叫咗雜誌介紹嘅:三星牛肉麵(轉咗新竹米粉) - 米粉一般,湯係好濃,蘿蔔好入味,牛肉好實正(可能牛牛多做運動),話辣其實一啲都唔辣,整體一般。麻辣撈麵 - 麵質OK,麻辣都OK,不過無餸,要自己加餸啦鹽酥雞 - 質感、味道都一般,唔係唔好食,但唔係好食到要專登去囉。仲有,皮多過肉,食完嗰幾粒雞,成個碟底都係皮,我有問點解,店員只係留低一句「我會反映下」就冇回頭⋯⋯滷味豆皮 - 味道唔係突出的好味,但唔係間間台灣野都有得食咁啦梅子汁 - 唔知因為唔係我飲橙蜜綠茶加珠 - 有成塊橙喺裹面,橙味重,OK!但係用細珍珠唔係我杯茶成為327大元。
叫咗雜誌介紹嘅:
麻辣撈麵 - 麵質OK,麻辣都OK,不過無餸,要自己加餸啦

梅子汁 - 唔知因為唔係我飲

成為327大元。
题外话/补充资料: 其實如果唔係經過唔覺得要特登去,仲要喺樓下等搭𨋢,唔係太值。 其他區都有好選擇,旺角女人街嘅「西門X」牛肉牛根新竹米粉一樣好味(仲有辣味添),荃灣路得圍嘅「入X」麻辣撈麵個味一樣正,仲有餸你揀,可以要鹽酥雞(味道唔錯㗎)、手打牛肉等;兩間價錢都比較相宜。 利申:只係個人特別鍾意台食台飲,所以特登去完之後不吐不快
2017-09-08
2017-09-04 1759 浏览
🎧寧願滯留在此處,寧願叫時間中止...我相信好多人都聽過呢首歌。呢隻「絕」係傅佩嘉其中一首經典既hit歌。雖然佢好耐都冇咩新聞,不過近排佢又再次活躍返,以為佢開演唱會,唔係,其實佢係開左間台灣食店。佢呢間食店開係銅鑼灣既中心地帶,係駱克道L Square 二十一樓,距離地鐵站都只係5分鐘路程,地點方便易搵。搭𨋢上到去一開門就已經係餐廳,地方唔大,配上小清新既裝修,環境舒服,仲有成排落地玻璃窗,景觀開揚。Menu呢度主打台灣牛肉麵,其他食物款式唔太多,不過貴精唔貴多,最緊要都係好食。肉鬆黑白配$42呢個小食其實係皮蛋豆腐加肉鬆,隻溏心皮蛋軟滑,加埋肉鬆,口感一流,至於舊豆腐就豆味濃,感覺好健康肉燥青菜$38呢個菜心都好幼嫩,平時食開蠔油或者腩汁,宜家食肉燥撈,食出肉燥既香濃,而且汁又夠厚KTV香腸$42呢個台灣腸食落有蜜糖甜,仲有蒜香味,不過略嫌佢燒得未夠香脆炸甜不辣$48呢個炸甜不辣望落去好似炸薯角咁,但係其實係炸魚肉,外脆內軟好咬口,味道仲有陣蒜香味tim三星牛肉新竹米粉$82呢個三星牛肉新竹米粉都係呢度既招牌菜,有牛筋、牛肋肉同牛肚,香濃既牛味湯底配有咬口重牛味既牛肉,簡直係per

Menu

肉鬆黑白配$42

肉燥青菜$38

KTV香腸$42
呢個台灣腸食落有蜜糖甜,仲有蒜香味,不過略嫌佢燒得未夠香脆

炸甜不辣$48

三星牛肉新竹米粉$82
呢個三星牛肉新竹米粉都係呢度既招牌菜,有牛筋、牛肋肉同牛肚,香濃既牛味湯底配有咬口重牛味既牛肉,簡直係perfect

紅燒牛肉麵$75
呢碗牛肉麵份量比較細,但係味道超濃,個湯底都差唔多飲晒,牛肉嫩滑有牛味,真係好有台灣既地道味

可可奶茶(左)$27 加珍珠$5
呢度既野飲真係好好味,呢杯可可奶茶,有香濃朱古力味,飲落仲有茶香留係個口入面,珍珠超細粒又煙韌

香芋奶茶(右)$27 加珍珠$5
至於杯香芋奶茶,味道一d都唔假,香芋味濃又滑,仲唔會漿住個口
2017-09-03
2017-09-03 203 浏览
見Facebook 成日有人介紹,就去試下,結果失望而回!1. 小食好細碟2. 牛肉湯底並無驚喜,台灣街邊貨色,試左辣同吾辣但二個湯分別吾大3. 鹽酥雞炸粉好厚唯一好評既係牛筋,好好味,簡單來講試一次就夠,無下次
見Facebook 成日有人介紹,就去試下,結果失望而回!
1. 小食好細碟
3. 鹽酥雞炸粉好厚

唯一好評既係牛筋,好好味,簡單來講試一次就夠,無下次
2017.9.1 三星台菜食堂 (銅鑼灣L Square 21樓)呵呵呵呵~真係好好食的台灣牛肉麵呀!傅佩嘉仲係度幫佢老公手做收銀。真人都美美的。§§ 牛肉麵 §§ 🌼三星牛肉麵 $82🌼紅燒牛肉麵 $75(其實我分唔出兩碗有咩分別。兩者牛肉料都一樣)- 第一口當然是飲湯先。湯頭順口。味道濃淡適中。不會鹹。- 之後到食麵條。好好食。有口感而且粉嫩帶Q,粗幼適中。係我喜歡食的。- 之後就到牛。牛筋好腍。好QQ。好正。牛筋肉。雖然未之於每口都好腍,但不會鞋口。都合格以上。牛肚。好腍。唔黏口。好食(牛肉麵好好食💓💓💓💓💓)¤¤ 小食 ¤¤🌼滷味大腸$46。好食。洗得乾淨。腍💓🌼KTV大腸$42。我覺得比起食成條大腸無咁香大腸味。屬一般。🌼第一鹽酥雞$48 食到有少少酒香味。雞口不算炸得太鞋口。都屬一般。🍵台客奶茶加珍珠$27+$5 ,珍珠有別平常的。這家是用上超細粒珍珠。好得意。 而奶茶是好飲。順口。🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟之於環境比想像中細。所以一到用餐時段都要等位。但牛肉麵係值得再回去食的💓
呵呵呵呵~真係好好食的台灣牛肉麵呀!
傅佩嘉仲係度幫佢老公手做收銀。真人都美美的。

§§ 牛肉麵 §§
🌼三星牛肉麵 $82
🌼紅燒牛肉麵 $75
(其實我分唔出兩碗有咩分別。兩者牛肉料都一樣)

- 第一口當然是飲湯先。湯頭順口。味道濃淡適中。不會鹹。
(牛肉麵好好食💓💓💓💓💓)
¤¤ 小食 ¤¤
🌼滷味大腸$46。好食。洗得乾淨。腍💓

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
之於環境比想像中細。所以一到用餐時段都要等位。
但牛肉麵係值得再回去食的💓

2017-09-01
  • 紅燒牛肉麵
  • 滷水大腸
2017-09-01 1808 浏览
放工先落雨,在無帶遮的情形下,唯有在附近先吃晚飯,等待停雨。位於銅鑼灣站C出口斜對面的L Square,大廈內幾乎全棟都是食肆,因為太耐無食台灣菜,所以今次選擇了頂層的三星台菜,品嚐久違了的台灣味道。餐廳地方不大,約能容納三十人,我們6點多到達,已經有大半滿座,走的時候更已經有多人等候。我們選擇了坐吧枱,一邊欣賞外面大樓夜景,一面吃飯,感覺不錯。三星牛肉麵裏面有牛筋,牛肋肉及牛肚,首先湯底滷汁香料齊全,湯底有濃郁的花椒八角等味道,完全無味精,返到屋企都唔會口喝,另外店員解釋如果不走辣的,他們會在湯底一邊加上辣椒牛油,上枱後先不要攪拌,可試純湯的一邊,再試加了辣的另一邊,雙重味覺享受。配料炆得入味軟腍,尤其是牛筋,入口即溶,麵底爽口彈牙,份量十足。阿嬤魯肉乾麵魯肉全是半肥瘦豬肉,但一點都不油膩,魯肉非常入味,入口溶化,伴上爽口彈牙的乾麵及滷蛋,味道不錯,但比三星麵略為遜色。滷味蛋滷水味十足,但不會過咸,蛋入味但不鞋。滷味貢丸滷水味十足,貢丸彈牙但不夠特色。蒜泥白肉蒜味十足,但有點鞋口。肉燥青菜完全不油膩,半肥瘦肉燥配滷水汁,跟油麥菜非常夾。大腸就是狂絕對是鎮店之寶,大腸外觀似炸過火,但實

滷味蛋
滷水味十足,但不會過咸,蛋入味但不鞋。

滷味貢丸
滷水味十足,貢丸彈牙但不夠特色。

蒜泥白肉
蒜味十足,但有點鞋口。

肉燥青菜
完全不油膩,半肥瘦肉燥配滷水汁,跟油麥菜非常夾。

大腸就是狂
絕對是鎮店之寶,大腸外觀似炸過火,但實際上是大腸先經過滷製,之後再炸,所以顏色較深,大腸炸得非常香脆,還帶著滷水的味道,送酒一流。

炸百頁豆腐
外層炸得香脆,內裏帶點煙韌,口感特別,不似平時台灣夜市的炸豆腐。

仙草奶綠加珍珠少甜少冰
普通的奶茶,不過有很多的仙草及珍珠,用料十足,還可以選擇少甜少冰,值得一讚。

橙香蜜綠加珍珠少甜少冰
橙香味十足,還帶有綠茶的苦澀味,甜度適中,非常解喝。
橙香蜜綠加珍珠少甜少冰

整體而言,食物質素中上,有台灣菜的影子,但經過師傅改良,調較得適合港人口味之餘卻不失台灣風味,小食類花款多及有特色,是一個食台菜的好地方。
2017-09-01
2017-08-31 159 浏览
三星就是位於21樓頂層的台式小店,一開电梯門,已經聞到濃濃的牛肉湯麵的香氣。小小的店舖,簡潔清新的裝潢,甚有台式小館的味道。不到七時,店𥚃已經坐得滿滿,遲來15分鐘恐怕就沒有位了。叫了一個三星牛肉麵,甜不辣,鹽酥雞。牛肉麵的湯跟麵條,配合得天衣無縫。麵條吸收了肉湯的精髓,湯也給我飲晒。鹽酥雞炸得恰到好處,肉汁泗溢。甜不辣煙靭有咬勁,百頁豆腐加上特別調味嘅蒜蓉,更加惹味!值得推介!Best beef noodle in town 好吃😋回頭率很高!
好吃😋回頭率很高!
2017-08-25
  • 甜不辣
  • 鹽酥雞
  • 炸百頁豆腐
2017-08-30 2011 浏览
週二晚應美人姐姐推介,收工後與會計小姐一同去銅鑼灣追星,一訪靚女明星開設o既台菜新寵「三星台菜食堂」。高層食堂佔用面積全層,間隔開揚,光線充裕,落地玻璃窗旁一排高櫈散座更可望到銅鑼灣街景及跑馬地馬場。內牆掛出多件米色圍裙。配上磚牆一角o既乾花廚具,溫馨得好有家o既感覺。升降機邊則以電視機箱型黑板寫出精選推介項目,趣緻可愛極。諗食咩前,兩口子先每人點咗杯凍飲解一解渴,消一消暑。是日推介之橙香蜜綠($38):特飲o既蜜糖綠茶底清香淡薄,拼上鮮橙塊同橙汁,效果極之清新爽甜,當真感激溫婉o既姐姐仔誠意推薦。小店只有一頁點菜紙,簡單易明。當中以炸物o既菜名最為搞鬼,如「大腸就是狂」、「真的好蝦卷」等。二人好快就決定分一碗招牌「三星牛肉麵」,再加多幾款好菜小食。三星牛肉麵($82):走辣o既三星牛肉麵個湯底十分香甜濃郁,會計小姐第一口飲落已大讚足料,仲拍哂手掌添!粗粗o既麵條煙韌富彈性,料中o既牛筋及牛肋肉均鬆潤入味兼有趙頭,實為極品也,相信米芝蓮食完都要俾足三星呀!肉鬆黑白配《皮蛋豆腐》($42):大大磚豆腐白滑軟潤,混入埋肉鬆同皮蛋,食落好夠香濃,組合o既協調猶如太極黑白配對般微妙。椒鹽四季豆
內牆掛出多件米色圍裙。
配上磚牆一角o既乾花廚具,溫馨得好有家o既感覺。
升降機邊則以電視機箱型黑板寫出精選推介項目,趣緻可愛極。
諗食咩前,兩口子先每人點咗杯凍飲解一解渴,消一消暑
是日推介之橙香蜜綠
是日推介之橙香蜜綠($38):特飲o既蜜糖綠茶底清香淡薄,拼上鮮橙塊橙汁,效果極之清新爽甜
,當真感激溫婉o既姐姐仔誠意推薦。
是日推介之橙香蜜綠
小店只有一頁點菜紙,簡單易明。
三星牛肉麵($82):走辣o既三星牛肉麵湯底十分香甜濃郁,會計小姐第一口飲落已大讚足料,仲拍哂手掌添
三星牛肉麵
粗粗o既麵條煙韌富彈性,料中o既牛筋牛肋肉均鬆潤入味兼有趙頭,實為極品也,相信米芝蓮食完都要俾足三星呀
三星牛肉麵
肉鬆黑白配《皮蛋豆腐》($42):大大磚豆腐白滑軟潤,混入埋肉鬆皮蛋,食落好夠香濃,組合o既協調猶如太極黑白配對般微妙
肉鬆黑白配《皮蛋豆腐》
椒鹽四季豆($38):翠綠色o既四季豆腍脆唔油膩,簡單以蒜香點綴已夠美味。
椒鹽四季豆
大腸就是狂($48):除咗人之外,其實都唔可以貌相架
,外表勁似炸冬菇o既炸大腸意外地極其香口鬆脆
大腸就是狂
大腸圈圈食落不但唔油,仲一啲呷味都冇,外脆內軟,連同生熟蒜泥食更添惹味,味蕾於口腔o既舞動真如菜式名稱般狂野,真係想點首郭天王o既歌黎聽
「二十六夜,熱力在四射,浪漫如瀑布飛瀉穿梭身邊幾多顆心在野,幾多雙眼燃亮了夜。。。如妳愛我最心愛是那些,如果心底的我是狂又野,還愛我嗎,繼續愛多一些,我的心只等妳再去探射。。。」
大腸就是狂
第一鹽酥雞($48):鹽酥雞炸皮香脆乾巧,雞肉嫩口又唔乾嚡,爛飲o既XO仔深覺如果可以用黎送啤酒就冇得頂啦
第一鹽酥雞
親友中以美人姐姐最勇於嘗試新餐廳,每每有好野更第一時間通知小肥,今次遇上「三星台菜食堂」亦不例外,故細佬一收到風亦立即趕往追星
。台菜新店裝潢簡約,年輕o既服務生都好友善客套,主打菜式「三星牛肉麵」及「大腸就是狂」質高美佳,實屬不容錯失之選。
2017-08-29
椒鹽四季豆
2017-08-30 280 浏览
我呀 久不久就會想去吃一碗牛肉麵在荔枝角上班多數也會幫襯「程班長」某天在吃程班長的時候同事就提起有一家三星牛肉麵最近很火紅本來是約好上星期去吃 但竟然十號風球(哭)!! *我們7點左右去到三星台菜食堂等了大概5分鍾就可以入座了 超LUCKY!我看OPENRICE的人都說要大排長龍可能今天是星期一的關係吧不過吃到一半的時候就有一堆人在等了因為地方也不大 所以多人等的時候就有點吵*被安排到BAR台的位置有一面大玻璃 可以看到繁華的一角我相信如果是日間時份景色會更迷人*入座時店員就會給你一張點餐紙和筆店員會主動介紹它們有什麼好吃*第一鹽酥雞 $48雞是我個人最愛的肉 不管去那裡我都想吃這裡的鹽酥雞肉切成小塊 一口就可以吃掉吃完也不會覺得很口渴 沒味精而且毫無油膩感 看得出廚師的炸功很棒!*炸甜不辣 $48到台灣旅遊時常常都會在夜市吃甜不辣其實甜不辣就是「台式魚糕天婦羅」用普通話讀 「甜不辣」 = TEMPURA(天婦羅)這是我上次到台東時民宿老板告訴我的ANYWAY 這裡的炸甜不辣口感是外酥內軟吃完一條會一條接一條的吃下去 是黑洞料理!*KTV香腸 $42然後我們點了這個KTV香腸名字的由來
我呀 久不久就會想去吃一碗牛肉麵
在荔枝角上班多數也會幫襯「程班長」
某天在吃程班長的時候
同事就提起有一家三星牛肉麵最近很火紅
本來是約好上星期去吃 但竟然十號風球(哭)!!
我們7點左右去到三星台菜食堂
等了大概5分鍾就可以入座了 超LUCKY!
不過吃到一半的時候就有一堆人在等了

店員會主動介紹它們有什麼好吃
雞是我個人最愛的肉 不管去那裡我都想吃
這裡的鹽酥雞肉切成小塊 一口就可以吃掉
吃完也不會覺得很口渴 沒味精
而且毫無油膩感 看得出廚師的炸功很棒!
炸甜不辣 $48
到台灣旅遊時常常都會在夜市吃甜不辣
其實甜不辣就是「台式魚糕天婦羅」
用普通話讀 「甜不辣」 = TEMPURA(天婦羅)
這是我上次到台東時民宿老板告訴我的
ANYWAY 這裡的炸甜不辣口感是外酥內軟
吃完一條會一條接一條的吃下去 是黑洞料理!

然後我們點了這個KTV香腸
名字的由來應該是台灣KTV門口的香腸攤吧?
我記得我在門口買過一根(笑)
最喜歡就是說台灣的香腸
比起芝士腸 我更喜歡台灣香腸甜甜的味道
滷味大腸 $46
然後看到OPENRICE有人點大腸我又想吃
我以為是小小一碟的呀 殊不知來到也蠻大的!
喜歡它微甜的滷水味 大腸也清潔得很乾淨

魯肉不是切粒而是切得細粗條 增加口感
還有一點蘿蔔乾可以解膩 令整體感覺更清爽
而紅色一條條的豆支增添了幾分台灣地道的色彩
三星牛肉麵 $82

終於說到重點了 三星牛肉麵!
一上桌便有點驚訝它這麼大一碗
用湯匙當比例尺就知道真的超大碗
而且料真的很多!!! 一個人吃應該會太飽吧
三星牛肉麵有三個部位的肉
分別是牛肋條、牛筋及牛肚
我不是很喜歡咬肉 看到那牛肋條時有點怕怕的
我輕輕夾起一塊入口 有嚼勁牛味非常的濃
那種豐美細緻口感真的很過癮!

牛肚也是大大的一塊
也是入味好吃
如果不喜歡吃牛筋,和牛肚的
可以點只有牛肋條的紅燒牛肉麵
牛肉麵重點是它的湯底
我問店員說湯底有什麼在裡面
因為我剛病好怕有味精會不舒服
店員解釋說湯底用牛骨、牛肉、香料及藥膳熬
吃下去的味道是濃而香
吃完之後一點也不會口渴
三星牛肉麵

相比起程班長 我更喜歡三星的麵條(私心!)
因為程班長的麵條較粗較闊
我拿筷子的功力不是很好所以經常會滑手
把牛肉湯汁彈到身上 真想用叉子吃(笑)
三星的麵條比較接近中式的拉麵
麵條滑順而且吸湯能力強
吃下去也蠻有嚼勁的!
可可奶茶 $27(+$5紅豆)/冬瓜檸檬$27(+$5蘆薈)
可可紅豆奶茶/冬瓜蘆薈檸檬
台式飲品也是很重要的!
這邊的有十多款可以選擇
有冷熱、少甜和多冰的調節
也可以加入5的配料(珍珠、紅豆、綠豆、蘆薈以及仙草)

朋友很滿意他點的可可奶茶加紅豆
加了紅豆也不會過甜真是難得!
可可也是有可可的香 不會只是死甜
另外我也很滿意我點的冬瓜檸檬加蘆薈
吃台灣菜就是要喝冬瓜茶呀(我覺得..哈哈)
配料蘆薈竟然滿滿的放了3分之1
一點也不小氣 讚!
香港有很多地方都可以吃「正宗」的台灣菜
可是正宗不正宗 說到底還是個人的口味吧
即便是台灣也沒有說那一家是最最最正宗的
我常吃的程班長跟三星的味道也完全不一樣
但我兩者都喜歡 就是喜歡它們的不一樣呀!
雖然只是BLUE MONDAY
但也是我們的FULL MONDAY(捧腹!)
2017-08-28
1K
2017-08-30 203 浏览
每到打風嘅時間,我地偏遠地區人士就特別想出去,屋企冇啖好食,附近又冇食店。風球除下後,就二話不說坐車去左銅鑼灣,事前打過電話問過餐廳,店員話由於要準備食材,大約六點會恢復營業,可以一嚐呢間人氣台灣菜。餐廳位於駱克道大廈頂樓,電梯一開已經踏入餐廳範圍,地方唔算好大,約莫三十個位,餐廳裝潢簡約,水泥地、木色主調,比較特別係有幾個對住大玻璃嘅吧枱位,可以望到堅拿道天橋、時代廣場等。打風過後,生意依然很好,7點零鐘已經近乎滿座。我地被安排坐喺窗邊一角,外面落住雨,交通比平日少,天氣漸暗,但餐廳好熱鬧,播住熟悉嘅國語歌,落差有點大,忽然都感性起來餐牌選擇唔算好多,有麵、飯、滷味、小食、炸物、台式飲品等,定價稍高,考慮到地段加上屬明星食堂,都理解。由於當日打風,蒜泥白肉、蝦捲未有供應,好在想食嘅都有呢紅燒牛肉麵 $75另外仲供應招牌嘅三星牛肉麵,分別除左牛肋肉,會有埋牛筋、牛肚。紅燒牛肉麵嘅賣相唔錯,牛肋條足足有四大條,仲有兩片忟得腍身嘅蘿蔔,麵條扁身,類似「請坐」,食落唔會太硬,有嚼勁,口感唔錯,麵量頗多,掛湯力有待加強。湯底方面,店方強調絕無加入味精,熬足廿四小時,個人認為就未係好濃郁,不過加

紅燒牛肉麵 $75
另外仲供應招牌嘅三星牛肉麵,分別除左牛肋肉,會有埋牛筋、牛肚。紅燒牛肉麵嘅賣相唔錯,牛肋條足足有四大條,仲有兩片忟得腍身嘅蘿蔔,麵條扁身,類似「請坐」,食落唔會太硬,有嚼勁,口感唔錯,麵量頗多,掛湯力有待加強。湯底方面,店方強調絕無加入味精,熬足廿四小時,個人認為就未係好濃郁,不過加左豆瓣醬,飲落微辣帶牛味,有需要可以加入自家炒製嘅鹹菜,食完都唔會特別口渴呢
牛肋條未至於入口即溶,事實上都已經忟得好腍身,亦冇筋冇渣,保留牛肉嘅口感,紅燒牛肉麵黎計,都幾出色

鹹菜

阿嬤魯肉飯 $42
比起好多有名嘅魯肉飯,定價都係高出少少,不過飯量相對多一點,仲有半隻滷蛋同酸瓜。魯肉切成幼條,肥瘦雙隔,肉汁就唔算多,食落唔會太鹹亦冇油膩感,魯味濃度一般,家常飯嘅感覺,不過肉嘅份量再多啲,性價比更高。滷蛋硬身,似豬腳薑蛋嘅口感。飯唔會太硬或黏身,味道都唔錯呢

滷味大腸 $46
大腸口感好軟熟,清理得乾淨,沒有一絲異味,切成幼身薄片,便於咀嚼。滷水味比魯肉飯來得強烈,因為滷汁很豐富

KTV香腸 $42
個人非常喜歡食台灣腸,雖然價格稍高,不過份量都相對多。腸仔切得很薄一片,輕輕煎過,唔係白烚,油份浸出,令香味更突出。

第一鹽酥雞 $48
鹽酥雞冇骨,啖啖肉,新鮮炸起熱辣辣,食落酥脆,炸粉都唔厚呢,雞肉都保持嫩滑唔老,亦唔會好鹹或者太熱氣。

第一鹽酥雞

台式飲品選擇頗多,有奶茶、冬瓜茶、仙草、拿鐵等,甜度冰塊自選,亦可按喜好加入配料,例如珍珠、紅綠豆、蘆薈、仙草,定價$24-42,未有跟餐價,或許會令好些人卻步,但其實質素都唔錯。

香芋拿鐵 $31
上枱時有明顯嘅漸層,仲有珍珠,飲用前搖勻。入口香芋味好濃郁,具體啲黎講係同溶左嘅雀巢香芋味雪糕相似,飲落幾滑溜,奶味唔會蓋過香芋。珍珠比較細粒,咬落都幾煙韌呢。

仙草奶綠 $38
中規中矩,茶味稍被奶味蓋過,仙草份量都幾多,比較膩口,加上已經食得好飽,所以都未能飲哂。
仙草奶綠、香芋拿鐵

香芋拿鐵

黎之前都睇過唔少報導同評論,自己一向都相信口味係好個人化嘅,作為參考,個人就並冇抱很大期望前來。正唔正宗我唔敢講,即使係台灣人主理,各家食材秘方都唔同,而最重要係搵一間啱自己口味的

餐牌:

餐廳:

2017-08-27
香芋拿鐵
2017-08-28 1182 浏览
餐廳位於銅鑼灣駱克道的The L. Square 21樓全層,雖然是佔地一層,但舖面面積不大,裝修簡潔。如果是中午,可以選擇近窗邊高枱,21樓看出去景色也不錯。一張點餐紙列明所有食品飲品,看一下今天沒有我喜歡的炸大腸,有點失望。木製餐具刻有店名。店員奉上自家製辣醬同咸酸菜各一小碟。辣醬辣味十足,只加一點點已十分香辣,要慎落。而咸酸菜咸味和酸味亦十足,已很多年沒有吃過,偶爾一吃也不錯。沒有炸大腸,點了一客滷大腸 $46替補。滷得入味,煙煙韌韌有嚼勁,肥美無異味。大腸切得幼細易入口。上面還有很多蒜泥,朋友喜歡重口味,大口大口夾著蒜泥吃。我自己就喜歡大腸夾著一小口蒜泥,味道已十分濃郁可口。真的好蝦捲 $42,蝦捲做得爽口彈牙。內裏還有真蝦肉和青豆,最讚得是那一層薄薄的外皮,炸得很香脆,沒有一點油膩感。第一鹽酥雞 $48,一小塊一小塊的,味道更香更濃,雞肉也是嫩滑,不會太乾,而且熱辣辣更加好食。鹽酥雞本身味道已十分足夠,上面還有很多蔥和蒜泥,味道略嫌過濃,不過我的重口味朋友反而覺得蒜泥和鹽酥雞也很匹配。這裏最出名的是三星牛肉麵$82,有牛筋、牛肋肉和牛肚,是店方自家秘方。朋友不喜歡食牛肚跟牛筋

木製餐具刻有店名。

滷大腸

真的好蝦捲 $42,蝦捲做得爽口彈牙。
真的好蝦捲

第一鹽酥雞

這裏最出名的是三星牛肉麵$82,有牛筋、牛肋肉和牛肚,是店方自家秘方。朋友不喜歡食牛肚跟牛筋,所以我們點了紅燒牛肉麵 $75共享,只有牛肋肉。可選擇「走辣」,我們沒有選擇「走辣」,要嚐一下正宗味道。牛肉麵甫上枱,挺香的。
紅燒牛肉麵
單看顏色也覺得味道足夠,但又不會太咸,一口一口喝下去很滋味。牛肉湯帶有香辣味道,朋友不喜歡辣也覺得是可接受水平。最重要是回家後也不覺口渴,絕對是真材實料熬制。
麵條是煙韌的,挺掛湯。
四件牛肋肉,份量很多,肉質不會像牛腩那樣軟腍,反而多一分嚼勁。牛肉湯滲滿了牛肋肉,味道香濃。
中間帶有軟肉,顏色粉嫩,入口無渣。

飲品味道不錯,合格水平,但價格並不便宜,有點小貴。

仙草奶綠 $38,味道適中不會過甜,不過裡面的仙草就是立方體大大粒的,飲管吸不到,建議切成條狀,容易吸啜。
仙草奶綠

可可拿鐵 $31 (加珍珠 +$5),珍珠是小珍珠,較軟滑,沒有大珍珠那麼咬口。
可可拿鐵加珍珠

要搖勻後飲用。
可可拿鐵加珍珠

如果這裏有提供台式甜品就更好了,很掛念台式芋圓呢
間中都會懷緬下去旅行食嘅嘢,其中一種就係牛肉麵,經常都掛住通常去到台灣我哋都會去食林xx喺香港都好難食到正宗,經常都會尋尋覓覓但好多都會令我失望有一日我睇到秋生哥介紹呢間三星嘅牛肉麵,真係好想黎試吓...終於抽倒時間去聽講好多人去食會排長籠,所以我同老公二人6:30pm就去到,等左5分鐘入座第一鹽酥雞出乎意料咁好食,爽口不油膩滷蛋個醬汁都很正炸豬大腸(大腸就是狂)很脆口,如果佢切厚少少仲好食台灣腸好好味呀首先叫左三星牛肉麵,諗住再食啲小食預計都夠食,不過太好食了之後再叫一個紅燒牛肉麵,兩碗面連湯都飲埋如果佢啲面再爽啲就好喇因為我鍾意食爽嘅飲品就普普通通啦!香芋拿鐵都比較濃味同飽肚,仙草奶茶就比較淡啲全間鋪啲侍應都係講國語令到我好似去咗旅行嘅感覺好舒服另外有啲單座位望街景好浪漫P.s.個牙簽筒好靚
間中都會懷緬下去旅行食嘅嘢,其中一種就係牛肉麵,經常都掛住
通常去到台灣我哋都會去食林xx
喺香港都好難食到正宗,經常都會尋尋覓覓但好多都會令我失望
終於抽倒時間去

第一鹽酥雞出乎意料咁好食,爽口不油膩
滷蛋個醬汁都很正
炸豬大腸(大腸就是狂)很脆口,如果佢切厚少少仲好食
台灣腸好好味呀

首先叫左三星牛肉麵,諗住再食啲小食預計都夠食,不過太好食了
之後再叫一個紅燒牛肉麵,兩碗面連湯都飲埋
如果佢啲面再爽啲就好喇因為我鍾意食爽嘅

全間鋪啲侍應都係講國語令到我好似去咗旅行嘅感覺好舒服
另外有啲單座位望街景好浪漫
P.s.個牙簽筒好靚
2017-08-11
  • 第一鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
2017-08-23 628 浏览
聽說在銅鑼灣有一家新開的台式餐廳因大受歡迎天天大排長龍。雖然也頗心動,但本來很怕排隊的我不想特意為了吃而去排一個多小時。某天的晚上在銅鑼灣工作後已經接近九時,見時間不早,在找吃晚飯的地點時心裡突然想起這間台式餐廳,心想吃晚飯的人潮也應該稍為減退了吧?於是就即興約了同樣在附近的兩位朋友,一起去嚐個究竟!餐廳位於的The L Square在銅鑼灣的中心地帶,從地鐵站出口走過去只需5分鐘,地理位置來說非常方便。從升降機大堂起已見有點人潮,直至到達餐廳的樓層,更見有一排站在餐廳外圍位置等候入座的顧客,不過情況尚可接受,而且早一輪入座的食客也相繼離座,在大約等了20分鐘左右,我們便被安排入座了。餓瘋了的我們看到各式各樣的台式美食,已經放棄自制,瘋狂點菜!香芋拿鐵+珍珠 $31聽說他們的飲料都是由一位台灣請來的師父製作,更每杯都由她親手調製。賣相上沒有過多的人工裝飾,單以香芋的天然紫色和牛奶的乳白做出漸層效果,簡單純樸。味道方面,會嚐到濃郁的奶香及香芋味道,甜味、奶味及香芋三者味道平衡得宜,層次豐富!值得一讚的是他們採用了小珍珠,不但口感非常煙韌,體積細小的它又不會搶走口感幼滑的奶荼的焦點,作為一
聽說在銅鑼灣有一家新開的台式餐廳因大受歡迎天天大排長龍。
某天的晚上在銅鑼灣工作後已經接近九時,見時間不早,
在找吃晚飯的地點時心裡突然想起這間台式餐廳,
心想吃晚飯的人潮也應該稍為減退了吧?
於是就即興約了同樣在附近的兩位朋友,一起去嚐個究竟!

餐廳位於的The L Square在銅鑼灣的中心地帶,
從地鐵站出口走過去只需5分鐘,地理位置來說非常方便。
從升降機大堂起已見有點人潮,直至到達餐廳的樓層,
更見有一排站在餐廳外圍位置等候入座的顧客,
不過情況尚可接受,而且早一輪入座的食客也相繼離座,
在大約等了20分鐘左右,我們便被安排入座了。

香芋拿鐵+珍珠

香芋拿鐵+珍珠 $31

味道方面,會嚐到濃郁的奶香及香芋味道,
甜味、奶味及香芋三者味道平衡得宜,層次豐富!
值得一讚的是他們採用了小珍珠,不但口感非常煙韌,
體積細小的它又不會搶走口感幼滑的奶荼的焦點,
作為一款伴餐飲料更不會令人過飽。
想不到簡簡單單的一杯飲料已令我如此喜歡,令我對其菜式更有期待!

三星牛肉麵 $82

他們的招牌菜三星牛肉麵經知名藝人的推介下成為今期香港最火熱的台式牛肉麵!
每天只限售100碗,餐廳長長的人龍也是為了它而出現呢。
由於我們比較晚入座,本來我也擔心未能嚐到,
但一場來到,就算機會不大,也實在不能不嘗試問問看吧,
而奇蹟往往就是出現在勇於嘗試的人身上,我們竟然點到當天的最後一碗!
很感動也非常興奮期待!
而結果也沒有令我們失望!
牛肉麵湯底色澤很深,加入八角等香料熬製,故味道偏重香料味,
濃郁而不渾濁,喝後也沒有口乾的情況。
這道牛肉麵是升級版,食材有牛肋肉、牛肚和牛筋,
個人最喜歡牛筋,煮得軟腍而帶有很重膠質;
牛肋肉的肉質也夠軟腍嫩滑。
吃牛肉麵,其實麵條才是主角,
聽店員說他們老闆從台灣找尋合適的麵條後帶回香港,
然後再找工廠為他們獨家研製,
但求製作出最貼近真正台灣麵的味道。
然而他們的麵條的確有不錯的掛湯效果,口感軟硬適中,
老闆的努力和堅持是有回報的!
$82價錢不低,但是吃得出真材實料,
細節做得一絲不苟,值得一試。

阿嬤魯肉飯 $42

要數我最愛的台菜,魯肉飯必定在頭三名!
這裡的魯肉飯份量如果一個人獨享的話會有點多,
如兩至三人分享,再點加其他小食的話就剛好了。
飯上面不但淋滿魯肉汁和肉粒,也有半隻滷蛋和蘿蔔漬,
白飯粒粒飽滿分明,伴上肉汁令人吃不停口。
魯肉粒切成粗絲狀,每條都帶有一點肥膏,油脂香濃,惹味非常!
再配合爽甜蘿蔔漬減去滯膩感,
如菜式命名,這魯肉飯很有傳統台灣家庭菜的味道呢。

炸甜不辣 $48

除了兩個主菜都令我十分滿意之外,小食也不能忽視。
甜不辣是一款傳統台式小吃,其實是日式天婦羅的台式變奏版,
所以它的名字「甜不辣」也是由其英文名Tempura的發音翻譯過來而成的。
我以前到台北旅遊時就有在夜市吃過一次,
而這裡的甜不辣跟我在台北夜市嚐到的一模一樣。
炸甜不辣

外面炸成香脆的表層包著內裡帶嚼勁的魚糕,
是一款香口小吃,不知道傳統食法是否不點醬汁,
但個人認為如配上甜酸醬或蛋黃醬的話,炸物的油膩感應可略為減少。

炸豆腐

最後一樣我吃過後忘不了的就是這道炸豆腐!
其實炸豆腐不是這道菜式的本名,而且這道菜也是Off menu的,
但店員見我一直對各項菜式問個不停,
可能是為了想讓我「閉嘴」所以推薦我們試試它吧,
而他的目的也達到了,因為我真的從未試過這種質感的炸豆腐!
從外表看來它就是一道再也普通不過的炸物,但別被它香脆的外表騙倒,
一咬下去,我第一個感覺是很「奇怪」,之後就是驚奇!
因為這款豆腐的綿軟質感是我從來不曾在其他豆腐菜式中嚐過的!

他們簡單的以胡椒和鹽調味,把食客的注意力留在菜式的主角豆腐身上,
一道簡單卻見心思和功力的台式小吃,強力推薦!

其實當天我們還有吃到滷水豬耳、椒鹽四季豆,
因為實在太餓了,而且全部菜式的質素都很好,所以我們簡直是瘋了的吃!
當天我們吃到餐廳打烊,食客差不多走光,
加上我們一直很主動的問有關菜式的問題,所以最後也和店員有聊了一會,
知道他們也很想把台灣人的相處之間的人情味和態度,
透過食物和服務帶給比較冷漠、節奏急促的香港人。
說到為何招牌的三星牛肉麵要限量發售,
才知道這是因為他們很想保持高水準的質素,
不想為賺錢而預先煮好,所以一律堅持即點即製,
亦因為這種執著,令他們曾經被食客批評上菜速度慢、
限量牛肉麵已經停售但又指他們又不懂變通........

其實不論在吃、看和聽,我都感覺得到他們對製作正宗台有一股熱誠,
在這裡也有看到對這餐廳的菜式一些批評,有用的批評是好的,
畢竟每人口味也不一樣,有批評才有進步,希望店家能樂觀接受,
但他們即點即製的堅持、食物味道的天然簡樸、服務的親切,
也希望大家能夠慢下來,
不要用外面連鎖店的做法來相比,
用心去感受一下他們的台灣人情味。
2017-08-10
香芋拿鐵+珍珠
  • 香芋拿鐵
  • 炸豆腐
2017-08-23 416 浏览
香港已經有不少做台灣菜的館子,這間的特色絕對值得你一試且會回味。皆因以台灣人廚師做出台灣的口味,較傳統的台灣菜。站立於銅鑼灣貴價地段,在銅鑼灣二期向灣仔方向走,L Square的21樓,一出電梯就已經到【 三星台菜食堂】。一開始到達,未適應到一間店面沒了玄關,但坐了好一會兒,就感到坐的很舒適。我還特地坐在電視前,因為一邊在吃一邊看台灣的新聞,整個人就像置身於台灣的感覺。突然想起我去台灣旅行,每次都會盯著電視看。🤣這裡最貴的都只是$82,相比其他在香港賣台灣菜的未必算是最便宜,但質素或者我們常說的CP值也很高。還有要想想看,在銅鑼灣的地區,這個價錢算合理。🤔吃台灣菜,少不了牛肉麵跟魯肉飯。我先點了三星牛肉麵、阿嬤牛肉飯。三星牛肉麵 $82雖然看起來有油光,色澤很深。牛肉麵可是花了很多功夫才會賣的這麽貴。湯頭是自家熬,未味精(健康主義者一定喜歡),牛肚、牛筋、牛肋骨慢慢熬才會呈軟軟的。喝起來完全不會鹹,喝完不會立刻覺得口渴,很香的牛肉味。麵條中等粗度,容易咬斷又有彈性。小提醒牛筋、牛肚雖軟,如果是長者或者小朋友,不妨問問店員有沒有剪刀剪開,畢竟牛肉本來有筋位,用剪刀倒是會容易吃。配上簡單的

三星牛肉麵 $82

麵條中等粗度,容易咬斷又有彈性。小提醒

配上簡單的蔥花,菜就已經很好吃😙
由於這碗牛肉麵有很多牛筋、牛肚那些,所以一碗的份量很夠飽。

阿嬤魯肉飯 $42

這碗魯肉飯別看份量不多,卻是人間美味。除了有偏瘦的五花肉絲,還有豆孜。其他配菜有滷蛋跟一些吃起來飲日式蘿蔔。

這個賣相現在真的很難得見到,真正在台灣長大的人才會知道。(據店員說)
香港其他賣魯肉飯跟這個是有很大差別,除了肉會偏多脂肪,配料也不像。不可以斷言別家賣的就不正宗,只是各有各做法,自己有獨家食譜。正如我們常在西餐廳喝的羅宋湯,有的會很辣,有的很酸,每家店味道不同,選自己喜歡的就好。

滷蛋一看起來就知道滷得入味,豆孜挺特別。豆孜吃起來味道沒什麽,但口感不錯,就像我們吃齋菜裡面用豆皮做的那些。因魯肉偏瘦,吃起來比較健康沒負擔。

之後,就開始講講小食。

KTV香腸 $42

為什麼名字叫ktv,我不太清楚。可是味道就是我們常在街邊買的台灣腸。這裡的是再加上生蒜蓉和醬汁。醬汁偏鹹,配在一起吃味道很好,有另一番風味。

大腸就是狂 $48

炸大腸,大腸外皮炸得脆脆的,咬起來裡面還有軟軟感覺。 同樣地,炒了蒜蓉調味。大腸清潔得很乾淨,如果配啤酒一起吃,應該更美味。這道小食很適合當佐酒菜。

滷味牛肚 $ 46

牛肚很軟很入味,滷味雖然不是很鹹很濃,但有一種滷水的香味。每條的粗幼度剛好,而且一條牛肚長度是外面賣的兩條。
未味精的調味格外好吃

第一鹽酥雞 $48

鹽酥雞一定要剛來到的時候立刻吃,否則放涼後,外皮沒那麽脆。鹽酥雞炸粉不算多,裡面的雞肉跟外表見的size差不遠,一口就能吃掉一顆鹽酥雞。
鹹度還好,我個人很怕外面賣的下了很多胡椒粉調味,掩蓋了雞肉香味外,鹹得不行

【三星台菜食堂】做的調味精準,既有鹽酥雞固有味道,亦不會掩蓋香味。油味亦不重,看的出來是用新油炸的。

肉鬆黑白配 $42

皮蛋像是溏心皮蛋,吃的時候會整個口裡面都是😆好吃
肉鬆豆腐味道較淡,我之前沒有吃過這款台灣小食,覺得挺有趣。豆腐看起來不易塌,但用筷子夾開卻很鬆軟。

再來就說說飲料☺

香芋拿鐵 $31(加珍珠 $5)

賣相美,珍珠份量剛好,淡淡香芋味,喝起來不會覺得是很假的那種香料味。整杯的cream份量挺多,香滑忌廉口感為這杯有香芋泥的飲料錦上添花。

烏梅汁 $31

由於飯前已經有吃過東西,所以我特地叫烏梅汁助消化開胃。烏梅汁不會很酸,喝起來有一種我不曉得怎樣形容的味道🤔是好喝的 。
不只是梅味,還有一種味道很吸引我

總結一下,【三星台菜食堂】堅持著不加添味精概念是我蠻欣賞。大概是想做到給你像家一樣的感覺,很窩心,希望顧客會被食物打動,下次再來。

個人覺得,它是做到。不會因為租金,各樣成本,而減少食物份量。在這黃金地段,一碟小食都是滿滿的,絕不敷衍。食物質素亦是中上水平,同樣食材,提供較健康的滷味選擇,亦有香口的炸物。

雖然只有簡單的日系色調,燈光的光暗,木色筷子和椅子,卻讓人很放鬆置身其中。

座位寬敞,就算放袋子在椅後都還有很多空間。

最讓我著迷是不停播著最新台灣新聞的電視機。

服務態度很好,每次上菜都會說一下名字,也盡量安排比較寬的進食空間。當人流比較多的時候才會有其他食客坐到旁邊位置。
如果一個人來,可以選擇坐窗台位置,看著外面風景又不怕被打擾。

是次二人消費 $417。

這一間店舖的乾淨,舒適,甚至食物質素都是我會再光顧的。😙😙
我很推薦大家來試試看!

*這篇食評使用書面語為主,取代以往口語化,配合一下台灣風*
2017-08-22
2017-08-21 565 浏览
又到我話事選食店吃飯,揀新食店是必然,貪有新鮮感, 三星台菜食堂是收藏最多第一位,觀看食評,覺得要去試試好唔好!未夠6:00我們已到達食台,嘩!原來地方不大,我估只可容立約40人以下,如不是有落地玻璃窗戶,會覺得迫!坐下來點菜,菜牌就是一張A4紙,而落單就是在上面剔,加單又用張新紙,覺得浪費紙張兼不環保我們三人叫了魯肉飯、鹽酥雞、牛肉麵、炸大腸,感覺味道一般,份量較少。魯肉飯:一般鹽酥雞:內軟外酥,香口牛肉麵:不夠味道,牛太硬炸大腸:一般三星台菜食堂去一次就夠!😂😅個人評分食物:C環境:C服務:C衛生:C

魯肉飯:一般
鹽酥雞:內軟外酥,香口
牛肉麵:不夠味道,牛太硬
炸大腸:一般

魯肉飯
牛肉麵
2017-08-16
2017-08-17 61 浏览
This was recommended by a friend of mine who told me that they serve authenticate MSG free beef noodles, I was an expat from Taiwan who have just been relocated to Hong Kong for work... Have been craving for some Taiwanese beef noodles for some months now and was pleasantly surprise to find this little place in Causeway Bay. This is probably the most tasty beef noodle I have to date, even better than my favorite one in Taiwan.. Highly recommended. I will be back.
Tristar beef noodle and meat rice
2017-08-14
  • Tristar Beef Noodle