2021-09-27
最近見到港運城有間新開嘅日本料理餐廳,見到有90分鐘嘅清酒放題,主要有三種:薰酒,爽酒同醇酒主題系列嘅清酒,特別岩哂我呢個酒鬼😈飲咗幾款清酒,特別推介薰酒的嘅純米大吟釀,比較有果香味,岩哂第一次想嘗試飲清酒既人!爽酒系列嘅金紋世界鷹就超級易入口,好純好似水!醇酒的越乃雪椿口感較濃厚!🍡清酒放題 HK$188餐廳有介紹三個主題系列嘅酒可以配搭嘅菜式,仲有『清酒五部曲』俾你跟住去品嚐!首先用QR code登入餐廳嘅程式,然後再去清酒機揀選自己想飲嘅清酒!成個過程好方便!🍡醬漬螺 HK$72海螺好有彈性,而家醃得好入味,又唔會太咸!令人想一食再食!🍡火焰牛 HK$48 & 海老膽 HK$58今次揀左兩款一口壽司,火焰牛好嫩,充滿住wasabi味,一開始會有啲嗆鼻😂😂海老膽則鮮甜,而且炸蝦好大條同脆卜卜!🍡雞之拼盤 HK$98拼盤包括有雞胸軟骨,雞賢,雞肉京蔥!雞胸軟骨好有咬口,但略嫌燒得過老,有啲嚡!雞腎好脆,一啲都唔靭,好好食,絕對會再幫襯!京蔥好香,雞肉有煙燻過,好特別!🍡一口燒牛丼 HK$95一開始會以為個蛋係流心,但可能時間控制關係,變左隻熟蛋!反而一口牛就好有驚喜,內裡又軟又嫩,亦
🍡清酒放題 HK$188
🍡醬漬螺 HK$72
海螺好有彈性,而家醃得好入味,又唔會太咸!令人想一食再食!
🍡火焰牛 HK$48 & 海老膽 HK$58
🍡雞之拼盤 HK$98
拼盤包括有雞胸軟骨,雞賢,雞肉京蔥!
🍡一口燒牛丼 HK$95
一開始會以為個蛋係流心,但可能時間控制關係,變左隻熟蛋!反而一口牛就好有驚喜,內裡又軟又嫩,亦都好香牛味!
🍡豚肉醬油魚介拌麵 HK$92
第一次食日本野係有拌麵,櫻花蝦味超級香,配上清淡嘅魚介醬油,超級好食!麵條嘅彈性都處理得啱啱好,有彈性得來又唔會太過硬!豚肉就算凍左,肉質都嫩到不得了!為左呢碗拌麵,我一定會再幫襯!