2023-10-08 44 浏览
無意中發現呢間假日都有午市套餐嘅餐廳,於是就去試試!Book咗12點,去到成為第一枱客,基本上係想邊都得!餐廳好多卡位,坐得舒服,唔駛同人迫,加分!坐低即刻點咗兩個午市定食,喺假日,佐敦旺區,唔駛一百蚊,仲要有88折,好抵!兩個定食都有跟小食,其中一個可以揀,另一個就SET好咗。加洲反卷(跟餐小食)﹕阿囝食哂,未能點評。三文魚壽司﹕三文魚切得比我想像中厚,餐廳都幾大方,但味道就一般般,唔會覺得好鮮味。滑蛋豬排丼定食 ($85)﹕老公之選,我只係食咗一小口豬扒,但已經FEEL到好鹹!個汁真係太鹹了。蛋滑唔滑我唔知,豬扒味道就一般,但呢小口已經冇咩汁,我都覺得好鹹,老公話成碗飯鹹到不得了。燒石鍋香蒜牛肉飯配三文魚壽司 ($75)﹕以為呢個牛肉飯都會好鹹,但又唔係!個飯落咗好多蒜,啱哂我呢啲好蒜之人!好香口、惹味!牛肉份量足,唔會配料多牛肉少,而且個飯好夠熱!配埋三文魚同麵豉湯都係$75,抵抵抵!麵豉湯(跟餐)﹕正常味道,正常鹹。值得一提,呢到嘅侍應全部都好有禮貌!

兩個定食都有跟小食,其中一個可以揀,另一個就SET好咗。

加洲反卷(跟餐小食)﹕阿囝食哂,未能點評。

麵豉湯(跟餐)﹕正常味道,正常鹹。

值得一提,呢到嘅侍應全部都好有禮貌!
2023-09-30
2023-10-08 35 浏览
星期五早放同同事去左食日本野,已經係再訪的一間超高CP值居酒屋。十二點左右黎到已經半滿座,見到有人一點幾walk in 已經full house, 環境好熱鬧!蟹籽沙律(小)-超級大份,蟹籽落得好慷慨好多,青瓜生菜新鮮爽脆-$60黎講真的好抵食刺身盛#4-有海膽半板,三文魚X2,深海池魚X2,赤身X2,鮮蝦X3-海膽鮮甜,三文魚超厚切肥美,深海池魚魚味十分濃郁岩鹽燒油甘魚鮫-魚油味好香好濃-燒得恰到好處,魚皮脆口魚肉嫩滑活鰻西京燒-最有驚喜的一碟!鰻魚本身超厚切,啖啖肉,西京燒汁唔會too much, 非常保留到鰻魚鮮味。-重點係魚皮都好Q彈好有骨膠原感,真係活鰻先做到!牛舌串-大塊,爽口,牛味濃-師傅燒得好好,juicy 蕯摩砂肝串-$60有兩大串,口感十分爽脆炭火燒河豚干-火喉控制超好!juicy唔鞋口唔韌,高質河豚干-餸酒一流的小食

蟹籽沙律(小)
-超級大份,蟹籽落得好慷慨好多,青瓜生菜新鮮爽脆
-$60黎講真的好抵食

刺身盛#4
-有海膽半板,三文魚X2,深海池魚X2,赤身X2,鮮蝦X3
-海膽鮮甜,三文魚超厚切肥美,深海池魚魚味十分濃郁

-魚油味好香好濃
-燒得恰到好處,魚皮脆口魚肉嫩滑

活鰻西京燒
-重點係魚皮都好Q彈好有骨膠原感,真係活鰻先做到!

牛舌串
-大塊,爽口,牛味濃
-師傅燒得好好,juicy

蕯摩砂肝串
-$60有兩大串,口感十分爽脆

炭火燒河豚干
-火喉控制超好!juicy唔鞋口唔韌,高質河豚干
-餸酒一流的小食

2023-10-04 34 浏览
行完裕華百貨就見到喱間抵食既日式料理,食物質素高,而且多食物種類。我推介必叫芝士豚肉飯串外層煎得香脆,裏面包滿珍珠飯,正。有厚切牛舌刺身盛盒No.4 包左海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身,甘蝦。加拿大海膽,非常甜。三文魚充滿魚油香盛盒有埋紫菜同壽司飯。油甘魚刺身,厚厚的口感爽滑。蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯,味道香濃惹味。墨魚咀唐揚,酥脆不油,,而且墨魚最好彈牙。蟹子青瓜絲沙律(小),份量超多兩個人已經好夠食,眼見枱枱都有叫。冷稻庭烏冬整體係性價比超高既日本餐廳。
有厚切牛舌

油甘魚刺身,厚厚的口感爽滑。

蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯,味道香濃惹味。

墨魚咀唐揚,酥脆不油,,而且墨魚最好彈牙。

冷稻庭烏冬

整體係性價比超高既日本餐廳。
2023-09-30 37 浏览
今日我去咗佐敦樓上一間日本餐廳,超級抵食,食個好滿足!我同朋友叫咗個二人餐,先嚟蜆肉味噌湯,蜆肉好大粒,令味噌湯更加鮮甜。之後係刺身三品盛合,有帶子、三文魚同甘蝦,刺身厚切又肥美,特別係三文魚,油脂感充足。另外叫咗左口魚,同樣鮮味。香菇野菜炒,加咗木魚同洋蔥,炒得好香,而且份量好大。和風碳燒漢堡扒,漢堡好厚好大塊,肉味香濃,食到真係好滿足。香川鹽燒鯖魚係另一個亮點,魚肉厚實,魚皮燒至焦香,而且本身有少少鹽調味,加埋檸檬就已經好惹味。和風珍味拼盤,有我好鍾意食嘅中華沙律同螺肉。石鍋香蒜牛肉飯,香氣撲鼻嘅蒜同和牛,當然唔少得飯焦。雖然二人餐好豐富,但係我哋太肚餓,口痕叫咗西京燒鰻魚串,好大條嘅鰻魚,上菜嘅時候大家都驚嘆~鰻魚肉質彈牙,醬汁甜甜地,魚皮燒到小小脆,非常出色。牛舌,既厚身又惹味,用咗黑同椒鹽調味,彈牙嘅口感令人回味。最後,我叫咗柚子生忌廉吉士芭菲,甜得清清地唔會太膩,簡直係完美結束。朋友叫咗鮮忌廉綠茶,鮮忌廉嘅味道好特別,撈埋綠茶飲出奇地夾。
今日我去咗佐敦樓上一間日本餐廳,超級抵食,食個好滿足!

刺身三品盛合

左口魚

香菇野菜炒,加咗木魚同洋蔥,炒得好香,而且份量好大。
香菇野菜炒

和風碳燒漢堡扒,漢堡好厚好大塊,肉味香濃,食到真係好滿足。
和風碳燒漢堡扒

香川鹽燒鯖魚

和風珍味拼盤,有我好鍾意食嘅中華沙律同螺肉。
和風珍味拼盤

石鍋香蒜牛肉飯,香氣撲鼻嘅蒜同和牛,當然唔少得飯焦。
石鍋香蒜牛肉飯

西京燒鰻魚串

牛舌,既厚身又惹味,用咗黑同椒鹽調味,彈牙嘅口感令人回味。
牛舌

西京燒鰻魚串
牛舌
鮮忌廉綠茶
2023-09-27 28 浏览
和朋友吃飯,油尖旺區想起了這一間非常出名主打性價比高的居酒屋,於是便和朋友預約訂座餐廳已日式居酒屋作主打,提供種類非常多的日式料理,不乏串燒刺身主食和炸物蟹籽沙律,他們的沙律份量非常之多,提供兩種份量,但是強烈建議如果兩至三人叫小份就可以,青瓜十分爽脆,配搭沙律醬和蟹籽孩子是一部非常開胃的沙律香芒花之戀,即使不是壽司店,可是他們的壽司亦相當高質素,三文魚的油香配搭沙律醬和芒果非常配合,口感豐富此外還點了他們不少的雜物,當中的炸墨魚咀和蟹肉忌廉薯餅值得推薦,外皮酥脆,而且食材亦屬於新鮮,薯餅入口creamy重薯仔香,墨魚咀口感爽脆香口,送酒一流主食方面點了日式炒麵和燒三文魚頭,同樣滿意,日式炒麵的大阪燒醬汁惹味,而且份量足夠二人食用,另外三文魚頭外皮燒得香脆,內裏肉質油脂飽滿,同樣令人滿足最後點了甜品,外邊比較少有的楓糖蕨餅,入口煙靭,外面的花生粒非常香口,配搭他們的楓糖醬,是一道令人滿意的甜品

2023-09-26 26 浏览
平價居酒屋之選 - 七福神和食亭上網話呢間CP值,今次就order左佢個2人餐,價錢方面都算經濟,個set睇落都包好多嘢,overall 黎講呢個價錢係油尖旺區算大眾化😅唔expect太高都OK👍🏻刺身尚算新鮮,蟹味噌甲羅燒都唔錯,鰻魚炒飯都炒到一粒粒,好乾身,蒸蛋都夠滑牛扒方面有少少失望,比較似花園餐廳🙈當日星期5都好full, 有興趣就提早book位啦
平價居酒屋之選 - 七福神和食亭

牛扒方面有少少失望,比較似花園餐廳🙈

當日星期5都好full, 有興趣就提早book位啦
2023-09-26 18 浏览
好耐冇去佐敦嘅七福神和食亭,餐牌主打刺身壽司、炸物小食、燒烤串燒、日式料理等;裝潢以日式木系風格!🐚海膽刺身($228):海膽刺身甘香肥美,口感滑嫩,味道鮮甜濃郁而不膩;配左三角飯團及紫菜,一齊食更滋味!🥔脆餅薯仔沙律 ($75) : 以脆餅配搭薯仔沙律,新鮮薯仔蓉綿密香甜,脆餅嘅酥脆口感增添了不少趣味!十分開胃!🥩網燒牛扒 ($138): 經過網燒嘅牛扒,外表呈現出迷人的焦糖色澤,肉質鮮嫩多汁。搭配嘅他他醬汁恰到好處,提升了牛肉的風味!🦀蟹味甲羅燒 ($68): 味道濃滑嘅蟹味甲羅燒,食落暖笠笠口感軟綿細滑,配脆卜卜嘅鱈魚乾一齊食簡直係絕配!🍗麻辣風吉列大雞扒配他他醬 ($88):新菜式麻辣風吉列大雞扒!size 超巨型,比我嘅手掌還要大!!!外皮的炸至金黃酥脆,帶點麻辣風嘅香料,搭配嘅他他醬亦好夾!可平衡油膩感!大推!🍜冷稻庭烏冬 ($62):簡單又好食嘅冷稻庭烏冬,麵條彈牙有嚼勁,醬汁清淡卻帶有一絲酸甜,夏天食啱哂!🍮生忌廉吉士銅鑼燒餅 ($45):兩層厚薄適中嘅銅鑼燒餅,夾住濕潤嘅忌廉吉士餡料,口感豐富,味道濃郁!相當好味!七福神和食亭 地址📍:佐敦彌敦道311-313號1樓

配左三角飯團及紫菜,一齊食更滋味!

🍜冷稻庭烏冬 ($62):

• 海膽刺身
  • 生忌廉吉士銅鑼燒餅
  • 網燒牛扒
2023-09-25 13 浏览
我已經食過呢間好幾次,係性價比極高嘅日式餐廳😻雖然唔係地舖,但次次去都有好多識搵識食嘅客人幫襯🙌今次唔食刺身壽司,試下其他熟食蟹味噌甲羅燒配鱈魚干 $68好濃蟹膏味😍鹹度適中,搭配鱈魚干仲多咗魚嘅香味蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯 $68好奇邊個配搭會好食啲,所以嗌多咗個甲羅燒🤣包住紫菜珍珠飯一齊食會冇咁膩如果鍾意鮮味濃味嘅話就揀配鱈魚干~清酒煮海蜆 $95隻隻蜆都好飽清大隻,味道清甜活鰻西京燒一本 $68超厚!燒得好香而且肉質彈牙,必點💯柚子胡椒野菜炒 $78混合幾款菜、彩椒、菇炒成,顏色豐富魷魚鬚唐揚 $68炸得好酥脆,而且份量多。就算擺耐咁都冇出油,一樣咁脆串燒五品盛盒 $108包括雞翼,金菇牛肉,青唐辛子豚肉,雞軟骨,冬菇。五款都各有特色,我自己就最鍾意金菇牛肉卷信洲蘋果梳打 $38富士柚孑梳打 $38
我已經食過呢間好幾次,係性價比極高嘅日式餐廳😻

蟹味噌甲羅燒配鱈魚干 $68
好濃蟹膏味😍鹹度適中,搭配鱈魚干仲多咗魚嘅香味

蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯 $68
如果鍾意鮮味濃味嘅話就揀配鱈魚干~

清酒煮海蜆 $95
隻隻蜆都好飽清大隻,味道清甜

活鰻西京燒一本 $68
超厚!燒得好香而且肉質彈牙,必點💯

柚子胡椒野菜炒 $78
混合幾款菜、彩椒、菇炒成,顏色豐富

魷魚鬚唐揚 $68
炸得好酥脆,而且份量多。就算擺耐咁都冇出油,一樣咁脆

串燒五品盛盒 $108

信洲蘋果梳打 $38
富士柚孑梳打 $38
佐敦港鐵站附近有好多化驗所,每次去攞完報告都習慣坐低食好嘢,慢慢消化份報告。七福神和食亭 已經係我喺佐敦嘅飯堂,好近地鐵站嘅高質居酒屋,最緊要都係食物質素高,價錢親民,長食長有。平日晚上繁忙時間,座無虛席,所以我習慣早啲去攞位,可以坐卡位,蟹籽沙律🥗好清新的蟹籽沙律,好大碗,鋪滿了蟹籽、青瓜絲和蟹柳,再配上好多蛋黃醬,食落好香。炸雞軟骨粒雞軟骨粒炸到金黃色,外脆內爽,唔太乾,灑上檸檬汁,作為小食一流。蒲燒三文魚扒日本直送!店長推介!蒲燒三文魚扒好味又健康,皮特別酥脆,三文魚扒肉甜美,果然冇介紹錯!三文魚扒外皮燒得十分香脆可口,魚肉仍然保持到嫩滑多汁。鹿兒島鰻魚飯團🍙期間限定!份量已經超大,CP值好高!鰻魚飯團🍙 讓人垂涎的料理,鹿兒島鰻魚烤得恰到好處,外皮微焦,肉鮮嫩。配上特製的醬料和熱烘烘的飯團,每一口都感到滿足。味道豐富多變,鹹甜適中,讓人一試難忘!炙五味五味火炙壽司🍣選擇多樣化,新鮮肥美,價錢親民,味道十分鮮甜,一啲都唔腥,格外惹味。大板燒醬油豚肉炒麵大阪燒醬油豚肉炒麵令我懷念夏天去大阪的日子,每次去旅行都一定會食一大碟。這裏也不差,上枱即食夠熱,醬汁濃郁,材料十足,味道方面最突
蟹籽沙律🥗
炸雞軟骨粒
蒲燒三文魚扒
鹿兒島鰻魚飯團🍙
炙五味
大板燒醬油豚肉炒麵

大阪燒醬油豚肉炒麵令我懷念夏天去大阪的日子,每次去旅行都一定會食一大碟。這裏也不差,上枱即食夠熱,醬汁濃郁,材料十足,味道方面最突出是生姜絲和豚肉。
加上大阪燒汁的味道,麵條非常彈牙,味道香濃甘香。
吉列豬扒
多層酥脆炸吉列豬扒,啱啱炸起食落熱騰騰,伴碟非常多沙律菜,加上特製豬扒汁,酸酸甜甜,食落真係脆滑又開胃。
石鍋蒜香牛肉飯
石鍋蒜香牛肉飯啱晒男士,好飽肚!石鍋蒜香牛肉,肉質鬆軟多汁,配上蒜味食,味道更加濃郁,有飯焦,可以媲美煲仔飯。
士多啤梨🍓活乳酸沙冰🍧
食到熱辣辣,飲番杯清涼冰爽的沙冰,士多啤梨味甜美。
柚子生忌廉吉士芭菲

期間限定!夏日祭!芭菲賣相漂亮,柚子真係要試吓,好清新!生忌廉吉士質感濃稠 ,好濃味 ,又唔會太甜 ,口感豐富!
生忌廉吉士銅鑼燒餅
期間限定!最後又點少得甜品呢?生忌廉吉士帶有濃郁的甜味,銅鑼燒餅外面金黃,内裡軟嫩,口感相互融合,豐富的層次感。
2023-09-21 753 浏览
今天和幾位朋友聚舊,選擇了“人氣旺盛”的「七福神和食亭」吃午餐。餐廳在熱鬧的佐敦南京街口,沿樓梯上1樓。裏面日式佈置,富東瀛風情,幸好我們早到,不用等位。餐牌上的超值午市套餐相當吸引,我們於是點了幾客,豬、牛、魚、海鮮各款都有。“午市二人前套餐A”$218蜆肉味噌湯刺身三品盛合(三文魚、帶子、甘蝦),肉質鮮嫩,甘甜可口。香菇野菜炒,菇菌炒椰菜,美味又健康。和風碳燒漢堡扒,兩大塊厚切漢堡扒,肉味濃,燒得香,配上日式醬汁,份外惹味。香川鹽燒鯖魚,魚肉結實爽口,即使簡單調味,仍可食出鮮味來。和風珍味拼盤(昆布、螺肉),爽口開胃。醬燒豬骨湯拉麵,豬肉份量多,蓋得滿滿的,湯底濃郁,拉麵幼滑爽口,真是越食越想食。“炭火燒安格斯牛西冷定食”$118西冷扒七成熟,肉質有質感,牛肉味濃,配上燒烤醬來吃,更加滋味。“蒲燒鰻魚丼定食”$75有兩大塊鰻魚,肉質不錯,不太乾,仍保持鮮嫩多汁。配上甜甜的日式醬汁,味道絕配。定食附送麵豉湯、小食、飲品及甜品“岩鹽燒油甘魚鮫”$98一大塊無刺骨魚肉,烤得香脆,入口特別香,有意想不到的口感。“芝士焗天火蠔(三隻)”$90蠔肉肥美飽滿,連同烤香的芝士一起吃,蠔肉鮮味與芝士

裏面日式佈置,富東瀛風情,幸好我們早到,不用等位。

“午市二人前套餐A”$218

蜆肉味噌湯

刺身三品盛合(三文魚、帶子、甘蝦),肉質鮮嫩,甘甜可口。

香菇野菜炒,菇菌炒椰菜,美味又健康。

香川鹽燒鯖魚,魚肉結實爽口,即使簡單調味,仍可食出鮮味來。

和風珍味拼盤(昆布、螺肉),爽口開胃。

“炭火燒安格斯牛西冷定食”$118

“蒲燒鰻魚丼定食”$75
定食附送麵豉湯、小食、飲品及甜品
“岩鹽燒油甘魚鮫”$98

一大塊無刺骨魚肉,烤得香脆,入口特別香,有意想不到的口感。

“芝士焗天火蠔(三隻)”$90
蠔肉肥美飽滿,連同烤香的芝士一起吃,蠔肉鮮味與芝士香味相得益彰。
“柚子生忌廉吉士芭菲$58

美味的甜品,材料有雪糕、忌廉、餅乾、蕨餅、柚子蓉等,多重口感,令人驚喜。
這裏的菜式美味,服務又好,性價比相當高,朋友們都一致讚好,相約下次再來。
  • 二人前套餐,安格斯牛西冷,蒲燒鰻魚丼,燒油甘魚鮫,芝士焗天火蠔
2023-09-15 33 浏览
今天來佐敦開會,同事請我們來這裡吃飯。我們來得早,人還不多,到12點半時,很多上班族都過來了。🦐刺身盛合(海膽半板+三文魚+深海池魚+甘蝦+赤身)$298用紫菜卷著海膽吃,海膽質感細膩,入口即溶,搭配紫菜,咸中帶甜,人間美味。🐟深海池魚非常新鮮,一點都不腥,肉质紧实,味道鲜甜。🥗蟹籽沙律 $60 (細) / $72 (大)清爽新鮮,細份都超級多🔥活鰻西京燒 $68一定要趁熱吃,很厚實,烤得鬆軟,皮很彈牙,充滿膠原。🍢醬油燒京蔥雞串 $50日式炭燒經典菜品,表皮烤得脆焦脆的,加少量鹽調出雞的鮮味。🥩網燒牛扒 $118牛扒偏瘦,燒到表面微焦,但完全不柴,吃到嘴裡感受肉質嫩而無渣。午市套餐送飯➕麵豉湯➕飲品,好抵。全家福來一張。

🐟深海池魚非常新鮮,一點都不腥,肉质紧实,味道鲜甜。

🥗蟹籽沙律 $60 (細) / $72 (大)
清爽新鮮,細份都超級多

🔥活鰻西京燒 $68
一定要趁熱吃,很厚實,烤得鬆軟,皮很彈牙,充滿膠原。

🍢醬油燒京蔥雞串 $50
日式炭燒經典菜品,表皮烤得脆焦脆的,加少量鹽調出雞的鮮味。

🥩網燒牛扒 $118

全家福來一張。
  • 刺身拼盤
2023-09-13 16 浏览
今天和朋友來到七福神和食亭,餐廳毗鄰佐敦站A出口,是一家以海鮮刺身和特色甜品見長的日本料理餐廳。餐廳午間提供各類定食套餐,價格合理,分量十足,是周圍上班族的好選擇。今日我和朋友都想試多幾樣,便選擇了散叫。細份的海鮮刺身足夠2個人吃,海膽的分量不少,還可以贈送海蝦或帶子刺身。朋友選擇了海蝦刺身,出品新鮮,味道甘甜。網燒牛排牛肉的肉質比較嫩。服務人員很nice,推薦了差不多價錢的牛排套餐,不僅牛肉分量更多,還包括了米飯和湯。蟹子沙拉的分量很大,上面鋪了一層厚厚的蟹子,看起來很誘人。最驚艷的應該是日本京蔥雞串和活鰻西京串。雞肉鮮嫩,雞皮脆香。鰻魚肉很厚實,炭烤的火候剛剛好,一口咬下厚厚的膠原蛋白,著實滿足。這一餐吃得好開心滿足,下次再來一定要試下甜品
蟹子沙拉的分量很大,上面鋪了一層厚厚的蟹子,看起來很誘人。
這一餐吃得好開心滿足,下次再來一定要試下甜品
2023-09-12
  • 活鰻西京串
2023-08-26 24 浏览
今日約咗朋友去佐敦一間居酒屋食飯,嘢食簡直係平靚正!忌廉蟹肉薯餅:炸得金黃酥脆,內裡軟嫩,蟹肉帶有濃郁的海鮮甜味,與馬鈴薯的淡雅口感相互融合,有豐富的層次感。八品刺身盛盒:包含了多種不同的生魚片,每款都非常鮮甜,特別欣賞三文魚帶有濃郁的脂肪及豐富的口感;帶子鮮甜肥厚;海膽則入口即溶。滑蛋鰻魚定食:滑蛋口感柔軟滑嫩、蛋香四溢。鰻魚肉質嫩滑,白飯上有少許飯素,整體非常好味。胡麻醬魚生冷拉麵:冷面口感彈牙爽滑,胡麻醬濃郁,再加入鮭魚、鯛魚等鮮嫩的魚生,在炎炎夏日提供了一種清涼、豐富的口味體驗。整體而言,呢間居酒屋食物種類都好多,而且環境都坐得舒服,下次嚟佐敦可以再encore !
今日約咗朋友去佐敦一間居酒屋食飯,嘢食簡直係平靚正!

忌廉蟹肉薯餅:

八品刺身盛盒:

滑蛋鰻魚定食:

胡麻醬魚生冷拉麵:

• 八品刺身盛盒
2023-08-22 61 浏览
難得同哥哥撐枱腳,叫咗好多嘢食😝·蟹味噌甲羅燒🦀️🔥太多美食,所以選配鱈魚干,而配珍珠飯應該很開胃吧。鱈魚干是一大片上,可以自己玩😂 蟹味香濃,燒得很不錯👍🏻·秋鮭の石狩鍋 🍲雖然看上去食材簡單,然而簡單才是最難的,它做到了! 極鮮 😋 日本豆腐帶出魚的鮮甜,令人一飲再飲。·花魚一夜干 🐠很講技術的一道菜,花魚是第一次試,燒得不錯,不過小編覺得如果用其他魚可能會更好。·岩鹽燒油甘魚鮫 🐟非常肥美,滑脫脫,外皮薄脆,魚肉Juicy 💦·菠蘿雪芭🍍冰鎮原隻菠蘿沙冰 🍧好新奇,小朋友同女仔九成都鍾意 ❤️ 冰鎮上碟可以玩好耐😆 啱晒鍾意影相嘅朋友仔味道酸酸甜甜 😗
難得同哥哥撐枱腳,叫咗好多嘢食😝

·蟹味噌甲羅燒🦀️🔥

蟹味噌甲羅燒

太多美食,所以選配鱈魚干,而配珍珠飯應該很開胃吧。

蟹味噌甲羅燒
鱈魚干是一大片上,可以自己玩😂
蟹味香濃,燒得很不錯👍🏻

秋鮭の石狩鍋

·秋鮭の石狩鍋 🍲

花魚一夜干

·花魚一夜干 🐠

·岩鹽燒油甘魚鮫 🐟
岩鹽燒油甘魚鮫

非常肥美,滑脫脫,外皮薄脆,魚肉Juicy 💦

菠蘿雪芭

·菠蘿雪芭🍍
冰鎮原隻菠蘿沙冰 🍧
好新奇,小朋友同女仔九成都鍾意 ❤️
菠蘿雪芭

冰鎮上碟可以玩好耐😆 啱晒鍾意影相嘅朋友仔
味道酸酸甜甜 😗
秋鮭の石狩鍋
2023-08-21 24 浏览
在佐敦一處不起眼的小巷,藏著一家叫七福神和食亭的日本菜餐廳。這裡無論是菜單內容還是食物質素,都給人留下了深刻的印象。我在進入餐廳的瞬間,就被漂亮的裝潢所吸引。優雅的日式風格與現代元素巧妙結合,營造出一種溫馨舒適的用餐環境。從桌面到座椅,每一個細節都體現著餐廳的用心。開始品嚐前菜時,我心中充滿了期待。刺身拼盤的海膽、三文魚、深池、赤身和帶子,經過廚師的巧手,被處理得恰到好處。每一口都帶來濃郁的海鮮味道,並且新鮮的口感使人欲罷不能。接著,主菜─海膽海鮮炒黃金飯登場。這道菜以海膽為主角,搭配其他豐富的海鮮,每一口都可以感受到海洋的鮮甜。黃金飯的米粒香糯且口感細膩,海膽的醇厚味道與之相得益彰。在小食方面,蟹味噲甲羅燒是我最喜愛的一道,蟹肉的鮮甜與甲羅燒的香脆搭配得天衣無縫。鐵板燒牛舌則給人一種軟嫩多汁的感覺,與蘸醬的味道完美融合。慢煮雞胸沙律的雞肉柔軟滑嫩,夾帶微微的甜味,配上新鮮蔬菜的清新口感,讓我愛不釋口。至於飲品,我選擇了荔枝青蘋果梳打。這款飲料非常適合搭配日本菜的鮮美口味,荔枝的香甜與青蘋果的酸爽完美融合,帶來了一種清新的口感。在享用了這餐美食之後,我對七福神和食亭最大的讚賞在於他們對

在享用了這餐美食之後,我對七福神和食亭最大的讚賞在於他們對食材的選擇與處理。無論是海鮮還是蔬菜,都非常新鮮,給人一種原汁原味的感覺。同時,餐廳的價格與份量也非常合理,能夠讓人在品味高質日本菜的同時,不會對口袋造成太大的負擔。

如果你也是一個喜歡日本菜的愛好者,那麼七福神和食亭絕對是你不容錯過的一家餐廳。這裡的食物款式選擇多樣,質量優秀,無論是用餐環境還是食物口感,都能給你帶來一次愉悅的用餐體驗。無論是與家人、朋友還是情人,都是一個理想的聚餐場所。
2023-07-30