1009
80
35
等级4
185
2
2021-05-11 2045 浏览
📍#七福神和食亭📍Shichi Fuku San Japanese Restaurant 🇭🇰香港佐敦弥敦道311-313号1楼🇭🇰1/F, 311-313 Nathan Road, Jordan, HK🌐佐敦人均消费: HKD310味道: 👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆🔆佐敦美食何其多,选择困难症又发作最後选了一直在我check list中好评比较多的七福神和食亭!餐厅位置十分方便,佐敦站裕华百货过去只需一分钟!店舖在1楼,地方宽敞舒适,乾净衞生虽然和食,但不像居酒屋,反而比较像和民那种日本餐厅,餐牌选择十分多,价钱一点都不贵!💯八品刺身盛盒🍣$328$328有八品算是不错,罗不是什麽特别刺身,但都有带子,海胆,鲷鱼和油甘,一色三件重点是刺身超级新鲜,就连三文鱼都很好味特别推介鲷鱼和油口,十分正!大家对这个刺身都十分满意⭐️东山寿司拼盘(24件)🍣$298寿司拼盘有两款,我们点了24件的,跟刺身一样,十分鲜甜好味!特别推介赤贝和三文鱼籽!尤其三文鱼籽,鲜到不得了! 吉列虾卷都很出色⭐️墨鱼咀唐扬🐙$62墨鱼咀唐
更多

📍#七福神和食亭
📍Shichi Fuku San Japanese Restaurant


🇭🇰香港佐敦弥敦道311-313号1楼
🇭🇰1/F, 311-313 Nathan Road, Jordan, HK


🌐佐敦


人均消费: HKD310


味道: 👅👅👅👅
卖相: 👀👀👀👀
价格: 💰💰💰💰💰
环境: 🌹🌹🌹🌹
服务: 👨🏻
性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆🔆🔆🔆


佐敦美食何其多,选择困难症又发作
最後选了一直在我check list中好评比较多的七福神和食亭!

餐厅位置十分方便,佐敦站裕华百货过去只需一分钟!店舖在1楼,地方宽敞舒适,乾净衞生
虽然和食,但不像居酒屋,反而比较像和民那种日本餐厅,餐牌选择十分多,价钱一点都不贵!
80 浏览
0 赞好
0 留言



💯八品刺身盛盒🍣$328
$328有八品算是不错,罗不是什麽特别刺身,但都有带子,海胆,鲷鱼和油甘,一色三件
重点是刺身超级新鲜,就连三文鱼都很好味
特别推介鲷鱼和油口,十分正!
大家对这个刺身都十分满意
八品刺身盛盒
$328
28 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️东山寿司拼盘(24件)🍣$298
寿司拼盘有两款,我们点了24件的,跟刺身一样,十分鲜甜好味!
特别推介赤贝和三文鱼籽!尤其三文鱼籽,鲜到不得了! 吉列虾卷都很出色
东山寿司拼盘(24件)
$298
32 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️墨鱼咀唐扬🐙$62
墨鱼咀唐扬比我想问中细粒得多😂
因为太细粒,所以口感普通,但味道不错,下酒菜!
墨鱼咀唐扬
$62
13 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️杂锦鱼生冷面沙律🥗$68
十分迟才上的杂锦鱼生冷面沙律,唯有当是主食🙊 里面有角切三文鱼,八爪鱼,玉子,再加上青瓜丝和蟹籽,捞均中华冷面,开胃好味
杂锦鱼生冷面沙律
$68
35 浏览
0 赞好
0 留言



🆗花鱼一夜干🐟$88
一夜干就差了一点啦,鱼十分细条,鱼尾完全烧燶,幸好鱼身没事
味道其实可以,鱼肉比较湿淰的,不够乾身
似中式咸鲜鱼多过像日式烧鱼
花鱼一夜干
$88
8 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️炸鸡唐扬配沙律酱🐔$58
其实很多地方的唐扬炸鸡都好味😂
味道不错,炸鸡热辣辣又肉嫩,份量又多,超过十粒而且大大粒!下酒一流!
炸鸡唐扬配沙律酱
$58
21 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️河豚干🐟$68
河豚干烧得几香,甜甜的非常入味
比平时食的比较湿淰淰的,但不影响味道反而甜甜地又几好味
河豚干
$68
4 浏览
0 赞好
0 留言



💯铁板烧牛舌🐮$78
牛舌好切软绵绵的口感很好,而且非常非常入味,份量又多,起码有9-10块
加上铁板上,热辣辣,又惹味
铁板烧牛舌
$78
17 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️照烧鸡排🐔$68
想点牛排,点错了鸡排😂😂😂
幸好鸡排都烧得不错!鸡排劲厚,但鸡肉嫩滑多汁,鸡皮香脆,要趁热食才好味
照烧鸡排
$68
10 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️大板烧酱油豚肉炒面🍝$78
香港不算多日本餐厅有大阪烧酱油炒面
份量算多,上枱劲香,炒面和豚肉酱油味浓,愈食愈惹味,豚肉比较少,如果多少少豚肉和椰菜的话口感更佳
大板烧酱油豚肉炒面
$78
9 浏览
0 赞好
0 留言



🆗雪女神🍶$498
可以六人食饭,衬高兴点支清酒开心一下
第一次饮雪女神,我觉得算清甜,但不够清香,坦白说真的不太懂有什麽分别😂😂
雪女神
$498
8 浏览
0 赞好
0 留言



点清酒时令我有点气愤!由於我们不太懂清酒,就问他有什麽好介绍啦!他问我想学什麽类型,我说不要太浓味的,他又问我甜的好不好?那我又答他不要太甜就可以了,有什麽推介?他竟然答我:有那些清酒是不甜的?🤬🤬


没有什麽贵价日本食材,但食物质素有水准,性价比高,但不是带着高档日本菜的心态


有时限,个半小时还是两个小时,无人特位露可以继续。上菜速度好快,所以好快就饱,快到觉得有点赶客


服务态度的确如网上评价一样,态度未至於恶劣,但绝不是好受!若不是价钱便宜,食物质素不错,我是不会推介的
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-05
用餐途径
堂食
人均消费
$310 (晚餐)
推介美食
八品刺身盛盒
$ 328
东山寿司拼盘(24件)
$ 298
墨鱼咀唐扬
$ 62
杂锦鱼生冷面沙律
$ 68
炸鸡唐扬配沙律酱
$ 58
铁板烧牛舌
$ 78
照烧鸡排
$ 68
大板烧酱油豚肉炒面
$ 78
  • 八品刺身盛合
等级4
805
2
2021-06-14 0 浏览
久违了的每月一餐聚会,因疫症之下变了每年一餐...难得见下面呢,友人想食日本野,大家最後拣了七福神和食亭,thank友人订位。店子面积中等,以木系为主,日式设计,布置了不少饰物,坐的是梳化椅,尚算舒适。餐牌,食物选择颇多,友人发板。蟹籽沙律(细),$52,大热天时最好就系食个沙律,清凉一下,同食多点菜,好大碗沙律呢,味道清新。枝豆,$35,大家锺意食,佐酒之选,边饮野边食边吹水。八品刺身盛合,$328,三文鱼、金目鲷、油甘鱼、八爪鱼、带子、北寄贝、甘虾(各三件)及海胆(半板),十分吸引的组合,刺身尚算新鲜,味道正常水准,太耐冇食刺身之下感觉好满足。金目鲷另上。鎌仓寿司拼盘(18件),$238,份量丰富,味道正常水准。什锦虾天妇罗,$75,尚算炸得乾爽脆身,入口唔会太油,但味道普通。露笋牛肉串,$58,香口惹味。花鱼一夜干,$88,呢个要趁热食,香口鱼肉滑,不俗。伏特加薯蓉海鲜汤配墨西哥饼,$108,几有特色的一道菜,墨西哥饼口感薄脆有鱼香味,薯蓉海鲜汤杰身creamy,少许酒香,有蚬及虾等的海鲜,还不俗呢。荔枝香桃梳打,$38,唔太甜,清凉之感。紫蕃薯鲜忌廉奶昔,$48,田会长的。食物
更多
0 浏览
0 赞好
0 留言
久违了的每月一餐聚会,因疫症之下变了每年一餐...难得见下面呢,友人想食日本野,大家最後拣了七福神和食亭,thank友人订位。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
店子面积中等,以木系为主,日式设计,布置了不少饰物,坐的是梳化椅,尚算舒适。
0 浏览
0 赞好
0 留言
餐牌,食物选择颇多,友人发板。
蟹籽沙律(细)
$52
0 浏览
0 赞好
0 留言
蟹籽沙律(细),$52,大热天时最好就系食个沙律,清凉一下,同食多点菜,好大碗沙律呢,味道清新。
枝豆
$35
0 浏览
0 赞好
0 留言
枝豆,$35,大家锺意食,佐酒之选,边饮野边食边吹水。
鎌仓寿司拼盘(18件)
$238
0 浏览
0 赞好
0 留言
八品刺身盛合,$328,三文鱼、金目鲷、油甘鱼、八爪鱼、带子、北寄贝、甘虾(各三件)及海胆(半板),十分吸引的组合,刺身尚算新鲜,味道正常水准,太耐冇食刺身之下感觉好满足。
0 浏览
0 赞好
0 留言
金目鲷另上。
什锦虾天妇罗
$75
0 浏览
0 赞好
0 留言
鎌仓寿司拼盘(18件),$238,份量丰富,味道正常水准。
什锦虾天妇罗
$75
0 浏览
0 赞好
0 留言
什锦虾天妇罗,$75,尚算炸得乾爽脆身,入口唔会太油,但味道普通。
露笋牛肉串
$58
0 浏览
0 赞好
0 留言
露笋牛肉串,$58,香口惹味。
花鱼一夜干
$88
0 浏览
0 赞好
0 留言
花鱼一夜干,$88,呢个要趁热食,香口鱼肉滑,不俗。
伏特加薯蓉海鲜汤配墨西哥饼
$108
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
伏特加薯蓉海鲜汤配墨西哥饼,$108,几有特色的一道菜,墨西哥饼口感薄脆有鱼香味,薯蓉海鲜汤杰身creamy,少许酒香,有蚬及虾等的海鲜,还不俗呢。
0 浏览
0 赞好
0 留言
荔枝香桃梳打,$38,唔太甜,清凉之感。
紫蕃薯鲜忌廉奶昔,$48,田会长的。

食物正常水准,坐得几舒服。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级2
28
0
2021-06-09 0 浏览
星期日的中午, 原先约好了朋友去近期大热的寿司郎试试, 无奈地等候的人龙实在太多, 只好找另一家日式餐厅作代替。这家七福神和食亭的店铺位置邻近主马路, 食店的横额明显不消一会便找到。由於当日时间比例早段, 入座过程很顺利, 他们餐厅位於一楼, 在上楼梯过程中被甲罗烧的海报吸引着。但很可惜午餐的餐牌上没找到有关的食品, 只好再挑其他午市套餐。翻了两翻餐牌後没发现什麽特色食物可选, 最後点了和友人一样的猪软骨拉面。这个餐不但连饮品, 而且还有两件三文鱼寿司附上, 价钱也只不过是$65, 非常合理。我一向都倾向用餐後才点饮品, 免得冻饮变暖或热饮放凉。虽然在点餐前有跟职员提到两个相同的餐但其中一杯饮品後上, 可惜在上餐时却变漏了我的点餐。再次追单後我们两份餐终於送上, 三文鱼寿司的刺身厚度足够, 简单的两件也能感到满足感。拉面的汤底和面质也只是普遍大众的货色, 不算差但也没惊喜。当中猪软骨配料的肉质乾巴巴, 纵使是为了方便制作而选择现成食品, 也可在出餐前微加工令其口感更易入口。不少香港餐厅也会把现成食品做简单的後期加工便可令出品整体感觉更佳。饮品原先想点杯冻鸳鸯, 很常见的半茶半啡饮品店员
更多
星期日的中午, 原先约好了朋友去近期大热的寿司郎试试, 无奈地等候的人龙实在太多, 只好找另一家日式餐厅作代替。这家七福神和食亭的店铺位置邻近主马路, 食店的横额明显不消一会便找到。

由於当日时间比例早段, 入座过程很顺利, 他们餐厅位於一楼, 在上楼梯过程中被甲罗烧的海报吸引着。但很可惜午餐的餐牌上没找到有关的食品, 只好再挑其他午市套餐。翻了两翻餐牌後没发现什麽特色食物可选, 最後点了和友人一样的猪软骨拉面。这个餐不但连饮品, 而且还有两件三文鱼寿司附上, 价钱也只不过是$65, 非常合理。

我一向都倾向用餐後才点饮品, 免得冻饮变暖或热饮放凉。虽然在点餐前有跟职员提到两个相同的餐但其中一杯饮品後上, 可惜在上餐时却变漏了我的点餐。再次追单後我们两份餐终於送上, 三文鱼寿司刺身厚度足够, 简单的两件也能感到满足感。拉面的汤底和面质也只是普遍大众的货色, 不算差但也没惊喜。当中猪软骨配料的肉质乾巴巴, 纵使是为了方便制作而选择现成食品, 也可在出餐前微加工令其口感更易入口。不少香港餐厅也会把现成食品做简单的後期加工便可令出品整体感觉更佳。
0 浏览
0 赞好
0 留言

饮品原先想点杯冻鸳鸯, 很常见的半茶半啡饮品店员却称不能提供, 最後只好点了冻咖啡好了。没想到冻咖啡也漏单, 等了十多分锺後再追问两三次才送上。冻咖啡送上时有不少黑色的一点点, 明显是即溶咖啡而制成。要是先用少量热水把咖啡粉揽拌成液体再加冰冲咖啡就能解决这问题。

只能说除了地区上的价钱优势外, 整体感觉不算很好。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-06
用餐途径
堂食
人均消费
$65 (午餐)
等级1
1
0
2021-06-07 0 浏览
环境很好!装修摆设用了很多日本元素!食物够大碟!味道很好!两个人不知不觉点好多食物因为好多菜式都好吸引!松茸炒野菜、寿司、大板烧炒面很好味!唯独芝士tamagoyaki没特别、但份量很大!可以四个人食!
更多
环境很好!装修摆设用了很多日本元素!食物够大碟!味道很好!两个人不知不觉点好多食物因为好多菜式都好吸引!松茸炒野菜、寿司、大板烧炒面很好味!唯独芝士tamagoyaki没特别、但份量很大!可以四个人食!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-04
用餐途径
堂食
人均消费
$250
等级1
2
0
2021-06-03 0 浏览
今日返工想食甲罗烧,就谂起七福神。之前食响都要等,所以就选择晏点,八点几去食,唔使等位之余仲有八八折。甲罗烧跟埋紫菜同饭团,咁样味道就岩岩好另外叫左个必点嘅蟹籽沙律,就算叫个细嘅,都好大碗,两个人食岩岩好。因为食到一半,食下沙律,解下油腻。最有惊喜就系蒜片牛柳粒同焗田螺个牛柳粒煮得刚刚好,有少少咬劲,牛肉里面是林的,加上个薯蓉,真不错而田螺系成只上,配上牛油局薯蓉,都好食加左个墨鱼咀,略嫌佢炸得唔够脆仲有个软殻蟹反卷,就比较普通,无特别。两个人食得好满足
更多
今日返工想食甲罗烧,就谂起七福神。
之前食响都要等,所以就选择晏点,八点几去食,唔使等位之余仲有八八折。


甲罗烧跟埋紫菜同饭团,咁样味道就岩岩好


另外叫左个必点嘅蟹籽沙律,就算叫个细嘅,都好大碗,两个人食岩岩好。因为食到一半,食下沙律,解下油腻。

最有惊喜就系蒜片牛柳粒同焗田螺
个牛柳粒煮得刚刚好,有少少咬劲,牛肉里面是林的,加上个薯蓉,真不错
而田螺系成只上,配上牛油局薯蓉,都好食

加左个墨鱼咀,略嫌佢炸得唔够脆

仲有个软殻蟹反卷,就比较普通,无特别。

两个人食得好满足
薯蓉焗田螺
0 浏览
0 赞好
0 留言
蟹肉甲罗烧
0 浏览
0 赞好
0 留言
炸墨鱼咀
0 浏览
0 赞好
0 留言
蟹肉甲罗烧
0 浏览
0 赞好
0 留言
软壳蟹反卷
0 浏览
0 赞好
0 留言
蒜片牛柳粒
0 浏览
0 赞好
0 留言
蟹籽沙律
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-03
用餐途径
堂食
人均消费
$239 (晚餐)
推介美食
薯蓉焗田螺
蟹肉甲罗烧
蟹肉甲罗烧
蒜片牛柳粒
蟹籽沙律
  • 铁板牛柳粒粒烧
  • 蟹肉味噌甲罗烧
等级3
32
0
2021-05-21 314 浏览
朋友聚会又再黎食日本菜。首先讲句,呢度真系好高,我哋三个男人食558蚊就食到饱晒。我哋今餐叫咗海老天妇罗、芝士焗蚝、冷面、大板烧豚肉炒面、炸鸡、同埋寿司。海老天妇罗只虾够大又弹牙,唔系炸到成旧粉咁,食完都唔会觉得油腻。芝士焗蚝恰当地调味,蚝嘅水份仲喺度,而家焗得好香。荞麦冷面好适合夏天食,但无乜特别惊喜。大板烧豚肉炒面我嘅最爱,上枱够热,豚肉有肉香,酱味比例合适。炸鸡够乾身,个略为少咗d调味粉。寿司真系有惊喜,呢个价位可以食到咁有质素嘅寿司真系好难得,特别系三文鱼腩,真系特长!好足料,值回票价。
更多
朋友聚会又再黎食日本菜。首先讲句,呢度真系好高,我哋三个男人食558蚊就食到饱晒。
我哋今餐叫咗海老天妇罗、芝士焗蚝、冷面、大板烧豚肉炒面、炸鸡、同埋寿司
海老天妇罗
1 浏览
0 赞好
0 留言

海老天妇罗只虾够大又弹牙,唔系炸到成旧粉咁,食完都唔会觉得油腻。
芝士焗天火蚝
0 浏览
0 赞好
0 留言

芝士焗蚝恰当地调味,蚝嘅水份仲喺度,而家焗得好香。
荞麦冷面
0 浏览
0 赞好
0 留言

荞麦冷面好适合夏天食,但无乜特别惊喜。
大阪烧酱油豚肉炸面
1 浏览
0 赞好
0 留言

大板烧豚肉炒面我嘅最爱,上枱够热,豚肉有肉香,酱味比例合适。
七味炸鸡篮
0 浏览
0 赞好
0 留言

炸鸡够乾身,个略为少咗d调味粉。
三文鱼腩寿司
0 浏览
0 赞好
0 留言
火炙带子寿司
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

寿司真系有惊喜,呢个价位可以食到咁有质素嘅寿司真系好难得,特别系三文鱼腩,真系特长!好足料,值回票价。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
海老天妇罗
芝士焗天火蚝
荞麦冷面
大阪烧酱油豚肉炸面
七味炸鸡篮
三文鱼腩寿司
火炙带子寿司
等级4
153
0
2021-05-04 595 浏览
七福神都存在佐敦一段日子我记得我在7年前都食过几次,一直觉得佢系一间性价比不错的餐厅。可惜自上年帮亲过一次之後,发觉质素麻麻。最近又再次帮亲它,期望会有好转,可惜结果令人失望⋯🌟大虾天妇罗($78)一共有5只,炸粉不厚,但虾淡而无味但以这样的价钱,质素差不多了🌟芝士焗天火蚝($78 with 3只)只是普通的芝士焗生蚝,生蚝都大只,但芝士十分多,蚝本身的甜味也不是十分突出🌟鎌仓寿司拼盘 (18件)$238上一次食吞拿鱼刺身时,都留意到它的质素麻麻似擦子胶⋯今次好少少,但个感觉都似争鲜质素其他其实都给我差不多的感觉⋯不是令人一食想再食⋯🌟三文鱼腩 (5件)($68)+金目鲷(4件)($70)不错两样都,正正常常啦!但算几抵食🌟荞麦冷面($58)冷面爽口,可惜汁淡如水⋯🌟墨鱼咀唐扬($62)最好味系墨鱼嘴⋯另外,最令人失望系员工态度,男仔侍应都十分有礼貌,上菜时会介绍,可惜系有一位长金发(其他人叫佢负责人)的女侍应态度令人咋舌⋯不但冇礼貌,更非常晦气⋯唉成餐饭都激到肚谷谷有质素有服务态度的日本小店比比皆是,例如大角嘴的千之味!怪不得当天都见到不少吉位。
更多

七福神都存在佐敦一段日子
我记得我在7年前都食过几次,
一直觉得佢系一间性价比不错的餐厅。
可惜自上年帮亲过一次之後,
发觉质素麻麻。
最近又再次帮亲它,
期望会有好转,
可惜结果令人失望⋯
5 浏览
0 赞好
0 留言

🌟大虾天妇罗($78)
一共有5只,
炸粉不厚,
但虾淡而无味
但以这样的价钱,
质素差不多了
3 浏览
0 赞好
0 留言

🌟芝士焗天火蚝($78 with 3只)
只是普通的芝士焗生蚝,
生蚝都大只,
但芝士十分多,
蚝本身的甜味也不是十分突出
5 浏览
0 赞好
0 留言

🌟鎌仓寿司拼盘 (18件)$238
上一次食吞拿鱼刺身时,
都留意到它的质素麻麻
似擦子胶⋯
今次好少少,但个感觉都似争鲜质素
其他其实都给我差不多的感觉⋯
不是令人一食想再食⋯
1 浏览
0 赞好
0 留言

🌟三文鱼腩 (5件)($68)+金目鲷(4件)($70)
不错两样都,
正正常常啦!
但算几抵食
4 浏览
0 赞好
0 留言

🌟荞麦冷面($58)
冷面爽口,
可惜汁淡如水⋯
1 浏览
0 赞好
0 留言

🌟墨鱼咀唐扬($62)
最好味系墨鱼嘴⋯
199 浏览
0 赞好
0 留言
330 浏览
0 赞好
0 留言
463 浏览
1 赞好
0 留言
397 浏览
0 赞好
0 留言
419 浏览
0 赞好
0 留言
373 浏览
0 赞好
0 留言

另外,最令人失望系员工态度,
男仔侍应都十分有礼貌,
上菜时会介绍,
可惜系有一位长金发(其他人叫佢负责人)的女侍应态度令人咋舌⋯
不但冇礼貌,
更非常晦气⋯
唉成餐饭都激到肚谷谷

有质素有服务态度的日本小店比比皆是,
例如大角嘴的千之味!
怪不得当天都见到不少吉位。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
102
0
2021-05-03 524 浏览
每次黎亲都必食佢嘅蟹子青瓜沙律🥗 因为份量真系好足!呢个系细份$5x但就咁睇相都见到好多青瓜丝,同蟹子蟹柳丝嘅比例亦岩岩好!其次必叫嘅系呢度嘅炒面,其实同出面食嘅材料一样,都系杂菜野菌猪肉片薄切做底炒,不过胜在够大份简单得来又好食😋 如果佢可以做到日本广岛的广岛烧就仲正啦@@ 不过加埋薄饼底应该难度又会高好多haha 唯一要挑剔嘅就系木鱼丝可以再多dd~以往牛脷都系嗌串烧,今次试下佢的铁板牛脷估唔到又几好食,通常串烧食落口感会爽口啲,而铁板上佢预先加左酱汁系板上,咬落就会Juicy好多,一份$78我数过有成7块,好抵食呀! 不过又系多挑剔嘅位:洋葱唔够湿,食落比较乾身,差咁啲最後叫多个芝士烧玉子,坦白讲上枱果阵都有啲失望🙍厚度系够~不过我期望既系芝士夹系中间而唔系就咁铺一层系面用火枪烧几下就交功课🥲呢下真系有啲扣分,下次唔会叫!边个话食日本嘢一定要食生冷野!刚好多每月女人最头痕嘅一个星期撞正又口痕想食日本野,去居酒屋就最啱!全熟食都包保有满足感🤣🤣🤣顺带一提,呢度上餐速度都好快!完全唔需要担心人多要等
更多
每次黎亲都必食佢嘅蟹子青瓜沙律🥗 因为份量真系好足!呢个系细份$5x但就咁睇相都见到好多青瓜丝,同蟹子蟹柳丝嘅比例亦岩岩好!
8 浏览
0 赞好
0 留言


其次必叫嘅系呢度嘅炒面,其实同出面食嘅材料一样,都系杂菜野菌猪肉片薄切做底炒,不过胜在够大份简单得来又好食😋 如果佢可以做到日本广岛的广岛烧就仲正啦@@ 不过加埋薄饼底应该难度又会高好多haha
唯一要挑剔嘅就系木鱼丝可以再多dd~
5 浏览
0 赞好
0 留言


以往牛脷都系嗌串烧,今次试下佢的铁板牛脷估唔到又几好食,通常串烧食落口感会爽口啲,而铁板上佢预先加左酱汁系板上,咬落就会Juicy好多,一份$78我数过有成7块,好抵食呀!
不过又系多挑剔嘅位:洋葱唔够湿,食落比较乾身,差咁啲
7 浏览
0 赞好
0 留言


最後叫多个芝士烧玉子,坦白讲上枱果阵都有啲失望🙍厚度系够~不过我期望既系芝士夹系中间而唔系就咁铺一层系面用火枪烧几下就交功课🥲呢下真系有啲扣分,下次唔会叫!
3 浏览
0 赞好
0 留言


边个话食日本嘢一定要食生冷野!刚好多每月女人最头痕嘅一个星期撞正又口痕想食日本野,去居酒屋就最啱!全熟食都包保有满足感🤣🤣🤣
顺带一提,呢度上餐速度都好快!完全唔需要担心人多要等
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
11
0
2021-04-26 278 浏览
我到咗好挂住食日本嘢嘅时候,今次特登去到佐敦试吓呢间<<七福神和食亭>>睇吓系咪真系咁神先🤣🤣芝士焗天火蚝$78满满嘅芝士,再加埋有少少烧焦左,啱啱好,蚝肉算好大只,好多肉,好饱满!成个口感非常好🤤🤤谂返起都流口水🤤铁板烧牛舌$78好锺意食佢嘅牛舌,因为唔会好硬,而且酱汁好入味,好有牛味同咬口!玉子烧芝士味$58玉子烧就正常发挥,系好食嘅,蛋好滑,同埋好香嘅奶味,不过略嫌芝士味不足,有食过更加好食嘅玉子烧😂八品刺身$328主角登场啦,有八款唔同嘅刺身,重点系有半版嘅海胆,就系呢句已经足够吸引到我去食啦哈哈哈,海胆好新鲜!不得不提佢嘅带子都系好好食!
更多
我到咗好挂住食日本嘢嘅时候,今次特登去到佐敦试吓呢间<<七福神和食亭>>睇吓系咪真系咁神先🤣🤣

芝士焗天火蚝$78
满满嘅芝士,再加埋有少少烧焦左,啱啱好,蚝肉算好大只,好多肉,好饱满!成个口感非常好🤤🤤谂返起都流口水🤤

铁板烧牛舌$78
好锺意食佢嘅牛舌,因为唔会好硬,而且酱汁好入味,好有牛味同咬口!

玉子烧芝士味$58
玉子烧就正常发挥,系好食嘅,蛋好滑,同埋好香嘅奶味,不过略嫌芝士味不足,有食过更加好食嘅玉子烧😂

八品刺身$328
主角登场啦,有八款唔同嘅刺身,重点系有半版嘅海胆,就系呢句已经足够吸引到我去食啦哈哈哈,海胆好新鲜!不得不提佢嘅带子都系好好食!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2021-04-21 210 浏览
因为我哋7个人,因为限聚令所以需要分两张枱,都完全冇问题!可能差不多系last order 时间,职员好不耐烦落order,食物都好快咁到咗,食到一半,已经睇到同听到职员好勤力咁收挡,突然之间闻到阵好强烈嘅漂白水味,当时仲有好多客未走,吾系赶住收工咩!食都食得吾舒服!
更多
因为我哋7个人,因为限聚令所以需要分两张枱,都完全冇问题!可能差不多系last order 时间,职员好不耐烦落order,食物都好快咁到咗,食到一半,已经睇到同听到职员好勤力咁收挡,突然之间闻到阵好强烈嘅漂白水味,当时仲有好多客未走,吾系赶住收工咩!食都食得吾舒服!


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2021-04-07 233 浏览
当日book咗位,一开始已经打咗电话比我confirm,然後系apps到通知我个订位被取消,我又再book,又再打比我confirm。然後(book咗8:00) 大约7:45打黎问我仲黎唔黎....我话黎,然後一句拜拜都无讲答完佢佢就直接cut咗线.....通话过程中啲态度完全唔知系想点,啲态度好似杀咗佢父母咁。因为我地4个人,有2个人会迟啲到,嗰阵无人等位亦都有空位,但系就话一定要过半数先可以入。野食质素麻麻,又贵但无话唔好食,只可以讲接受到,刺身都唔系太新鲜。食食下叫人加茶,块面黑落镬咁,用餐过程包括落单上菜服务态度都唔满意,好耐之前有帮衬过,但唔会系咁嘅服务质素。
更多
当日book咗位,一开始已经打咗电话比我confirm,然後系apps到通知我个订位被取消,我又再book,又再打比我confirm。然後(book咗8:00) 大约7:45打黎问我仲黎唔黎....我话黎,然後一句拜拜都无讲答完佢佢就直接cut咗线.....通话过程中啲态度完全唔知系想点,啲态度好似杀咗佢父母咁。
因为我地4个人,有2个人会迟啲到,嗰阵无人等位亦都有空位,但系就话一定要过半数先可以入。
野食质素麻麻,又贵但无话唔好食,只可以讲接受到,刺身都唔系太新鲜。食食下叫人加茶,块面黑落镬咁,用餐过程包括落单上菜服务态度都唔满意,好耐之前有帮衬过,但唔会系咁嘅服务质素。

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-03-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
人均消费
$150 (晚餐)
等级3
33
0
2021-04-06 286 浏览
呢间系平民高汁食堂,每次去到佐敦唔知道食咩都会拣佢。刺身新鲜又好味,而且味道都系一贯水准,冇下降过。前两日又同朋友仔黎食,当时叫左一个刺身拼盘,一个鳗鱼炒饭同炸墨鱼嘴,埋单5百几蚊。刺身288,其实系3人份量,每一样食物有3件。虽然价钱唔贵但唔会比一啲劣质嘢敷衍你,食落都系新鲜同有鲜甜味既。鳗鱼炒饭不过不失,最惊喜系墨鱼嘴,黎过咁多次都未试过,但系一试难忘。墨鱼嘴QQ 弹弹,外壳炸到卜卜脆,真系一粒接一粒咁食,不过个人有啲热气,需要节制下。总括来讲,呢间餐厅开左咁耐都屹立不倒,一定系有原因既,大家可以去试下,平靓正。
更多
呢间系平民高汁食堂,每次去到佐敦唔知道食咩都会拣佢。
刺身新鲜又好味,而且味道都系一贯水准,冇下降过。
前两日又同朋友仔黎食,当时叫左一个刺身拼盘,一个鳗鱼炒饭同炸墨鱼嘴,埋单5百几蚊。
刺身288,其实系3人份量,每一样食物有3件。虽然价钱唔贵但唔会比一啲劣质嘢敷衍你,食落都系新鲜同有鲜甜味既。
鳗鱼炒饭不过不失,最惊喜系墨鱼嘴,黎过咁多次都未试过,但系一试难忘。墨鱼嘴QQ 弹弹,外壳炸到卜卜脆,真系一粒接一粒咁食,不过个人有啲热气,需要节制下。
总括来讲,呢间餐厅开左咁耐都屹立不倒,一定系有原因既,大家可以去试下,平靓正。
4 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
33
0
2021-04-06 243 浏览
因为网上评价很高,所以上星期特意邀约朋友来这里晚饭,结果并没有失望。菜式多种选择,食物新鲜够热高水准,上菜速度亦快。可惜最想吃的烧玉子售罄,最後点了蛋包饭,同样有惊喜。总的来说,会推介其他朋友来吃。
更多
因为网上评价很高,所以上星期特意邀约朋友来这里晚饭,结果并没有失望。菜式多种选择,食物新鲜够热高水准,上菜速度亦快。可惜最想吃的烧玉子售罄,最後点了蛋包饭,同样有惊喜。总的来说,会推介其他朋友来吃。
$800
29 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2021-04-03 238 浏览
想不到在乱行乱撞的情况下,找到一间胜价比咁高的和式餐厅。同家人朋友食午饭,入座时已差不多二时半,餐厅不算多人,坐在卡位,十分舒服。看了餐牌,点了Lunch Set,Lunch Set 价钱不算贵,有拉面、定食,约70至110不等。我们选了和牛定食、鱼生丼及拉面。和牛定食的牛,比想像中好吃,以这个价钱,牛的质素同师傅的厨艺简直觉得抵。鱼生丼的鱼生新鲜,我们另外叫了一份带子刺身,美味兼价钱合理。还有叫了天妇罗,新鲜炸出来,热焫焫,大人同小朋友都觉得好美味。整体各种食物都胜价比高,值得 encore~~ 但晚餐价钱是多少就未会知。
更多
想不到在乱行乱撞的情况下,找到一间胜价比咁高的和式餐厅。同家人朋友食午饭,入座时已差不多二时半,餐厅不算多人,坐在卡位,十分舒服。看了餐牌,点了Lunch Set,Lunch Set 价钱不算贵,有拉面、定食,约70至110不等。我们选了和牛定食、鱼生丼及拉面。和牛定食的牛,比想像中好吃,以这个价钱,牛的质素同师傅的厨艺简直觉得抵。鱼生丼的鱼生新鲜,我们另外叫了一份带子刺身,美味兼价钱合理。还有叫了天妇罗,新鲜炸出来,热焫焫,大人同小朋友都觉得好美味。整体各种食物都胜价比高,值得 encore~~ 但晚餐价钱是多少就未会知。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-02
用餐途径
堂食
人均消费
$140 (下午茶)
推介美食
  • 什锦天妇罗
  • 炭火烧河豚干
等级1
1
0
2021-03-25 216 浏览
环境卫生超需要改善,食一餐晚饭不停有蚊滋仔飞黎飞去,杀极都仲有⋯影响食慾。热食食物质素ok, 但寿司就麻麻地⋯点咗个沙津食,又平又大兜⋯但好普通铁板一口牛几好味😋豆腐汤无咩味可以唔试串烧一般无咩特别
更多
环境卫生超需要改善,食一餐晚饭不停有蚊滋仔飞黎飞去,杀极都仲有⋯影响食慾。
热食食物质素ok, 但寿司就麻麻地⋯
点咗个沙津食,又平又大兜⋯但好普通
铁板一口牛几好味😋
豆腐汤无咩味可以唔试
串烧一般无咩特别
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食