2020-03-19 156 浏览
日本菜价钱一般都偏贵一点点,最近花了很多洗费在抗疫物资上,想吃日本野又想经济一点,我想起了七福神和食亭!食物种类超多而且质素好,重点是价钱非常合理!人流都几多!证明有实力!现在有双拼优惠,食物都好吸引!我们点了刺身、寿司和一些烧物!这里的上菜速度都几快!带子刺身厚肉又鲜甜,没有雪味!寿司我们点了海胆、三文鱼子、赤贝、鳗鱼、炙烧三文鱼。价钱是一碟两件的,所以我觉得好抵食!我最锺意三文鱼子,充满咸鲜味,咬落卜卜声!鳗鱼也很高质素,好软好稔,烧得几香!寿司米也很好,饭粒不松散!软硬适中!赤贝也带惊喜,鲜甜又爽口!软殻蟹手卷这个我几乎是每次必点的,这个是两件的价钱,好大份,软壳蟹炸得超级脆,加上沙律酱,好好食!清酒煮蚬蚬肉非常肥美!肉质好鲜甜,而且份量都不少!免治鸡丸串未食过这样大的鸡棒,吃到鸡软骨粒粒,很有口感,加上酱油和滑滑的鲜鸡蛋,美味!大阪风铁板烧牛舌牛舌煮得好稔,不会又硬又有筋,味道甜甜地,好惹味!
食物种类超多而且质素好,重点是价钱非常合理!
人流都几多!证明有实力!
现在有双拼优惠,食物都好吸引!

我们点了刺身寿司和一些烧物!
这里的上菜速度都几快!
带子刺身

厚肉又鲜甜,没有雪味!
寿司
我们点了海胆、三文鱼子、赤贝、鳗鱼、炙烧三文鱼。

价钱是一碟两件的,所以我觉得好抵食!
我最锺意三文鱼子,充满咸鲜味,咬落卜卜声!
鳗鱼也很高质素,好软好稔,烧得几香!
寿司米也很好,饭粒不松散!软硬适中!
赤贝也带惊喜,鲜甜又爽口!

软殻蟹手卷

清酒煮蚬

蚬肉非常肥美!肉质好鲜甜,而且份量都不少!
免治鸡丸串

大阪风铁板烧牛舌
牛舌煮得好稔,不会又硬又有筋,味道甜甜地,好惹味!
2020-03-08
2020-03-05 596 浏览
餐厅装修朴实、雅致, 木家俬为主, 充满日本居酒屋风情, 座位宽敞舒适。三文鱼腩五件$68新鲜三文鱼腩, 用碎冰垫底,保持新鲜, 厚切大件, 色泽鲜明,充满光泽, 卖相垂涎 , 鱼腩入口滑溜 , 鱼油丰盛, 十分鲜味 。秋日双拼: 鱿鱼须唐扬+ 金龙虾 反卷$75鱿鱼须新鲜炸起,热辣辣, 香喷喷,薄粉浆包裹着, 十分脆口、 嚼劲 ,我的挚爱。反卷上铺满脆卜卜、鲜味的蟹子, 炸得金黄酥脆炸虾, 被包在饭里面, 十分滋味, 令人一吃再吃。盐烧三文鱼头$48整整原只三文鱼头, 够份量, 上枱时,热呼呼, 外皮烧到金黄色 ,鱼香四溢, 鱼皮香脆可口, 鱼肉保持嫩滑, 唧上柠檬汁, 鲜味更加提升, 亦可减腻,送酒一流。特盛海鳗鱼$130足一条鳗鱼份量, 份量十足, 切件盛上, 用炭火烧烤, 散发阵阵焦香, 香气四溢, 配上甜甜的烧汁 ,大口咬下去,肥美无骨 ,香甜嫩滑, 配埋软硬适中珍珠米 ,每口饭口感丰富, 津津回味。芝士天火蚝两只$50蚝身完全被满满半溶芝士盖着, 令人垂涎,蚝身十分肥美,咬下去蚝汁在口中爆开, 嫩滑和鲜味, 混合埋半溶芝士一起吃, 邪恶又滋味。 大阪风铁板烧牛舌$78厚切牛

三文鱼腩五件$68

秋日双拼: 鱿鱼须唐扬+ 金龙虾 反卷$75

盐烧三文鱼头$48

特盛海鳗鱼$130

芝士天火蚝两只$50

大阪风铁板烧牛舌$78
厚切牛舌热辣辣,口感微脆而爽弹,咬下去油香四溢, 配上芝麻及香葱粒, 令浓郁的牛味昇华散发出来。

绿茶雪糕$24
绿茶雪糕,茶香甘甜而不涩, 茶香诱人, 雪糕滑溜细致, 令人满足的饭後甜品

2020-03-04 374 浏览
妈妈系永安百货嘅粉丝,应承咗新年後送对英国皮鞋俾佢,放工有时间陪佢去拣鞋顺便食个晚饭,尽量俾啲时间陪下父母。一早讲咗话想去七福神,因为近近地而且佢之前食过话食物款式有好多选择,openrice 订位又有九折!果然上到去竟然系满座,好彩有预先订位我哋可以坐卡位舒舒服服又唔使惊同隔离嘅食客太过亲近。《炸鱿鱼须》一坐低店员奉上热茶,我哋叫咗款小食开下胃先,鱿鱼须炸得香喷喷,入口非常酥脆,弹牙有咬口。《刺身拼盘》我系为咗海胆半版而叫嘅,虽然三文鱼、北寄贝,甜虾也不错。海胆入口即溶且丰腴肥美,令人甘香回味。甜虾鲜甜爽口结实、三文鱼脂肪分布平均,全部都新鲜好味道。《烧肉带子串》烟肉带子非常松软,带子大大粒厚身多汁,充满带子鲜味,口感有层次。《柚子咖喱猪扒饭》最近天气闷热,想食啲清新嘅食物开胃一下,日本柚子系列最适合不过。每一啖都感受到甜美的柚子芳香,猪扒肉厚多汁,饭粒饱满沾满咖喱汁,咖喱小小辣够晒惹味。《寿司》这里的寿司味道也不错,价钱又够经济实惠,蟹籽寿司值得一试,味道一流。赤贝寿司、芥辣八爪鱼寿司《加州反卷》最简单的也是最经典的加州反卷,妈咪吃得好滋味。《烧鸡翼》烧起热辣辣,口感不俗,皮脆肉滑

《炸鱿鱼须》

刺身拼盘》

《烧肉带子串》

《柚子咖喱猪扒饭》

寿司

《加州反卷》
最简单的也是最经典的加州反卷,妈咪吃得好滋味。

《烧鸡翼》
烧起热辣辣,口感不俗,皮脆肉滑又多汁。

《露笋牛肉》
用牛肉卷着露笋烧,锁紧肉汁,露笋爽脆可口,牛肉味道浓郁,好夹!

《山型香桃雪葩》
最後吃一个冰冻的山型香桃雪葩,清香味为今晚写上完美的句号。
  • 烧肉带子串
  • 刺身拼盘
  • 鱿鱼须唐扬
2020-02-04 844 浏览
我之前已经食过七福神,觉得性价比高,起佐敦市区实属少有,所以印象深刻。经过上次见到满座嘅情况,今次就预先订位, 所以好快就有得入座!同样地今次都系坐满客人!三文鱼腩5切 $68三文鱼腩厚切,有口感,咬落好有油香呢个价钱食到这个鱼生厚度同油香,绝对满意海胆鱼籽丼$138虽然唔算好大碗,但系好足料,海胆同鱼籽份量够多铺满整个饭,份量足以捞饭食!芝士烧天妇罗蟹脚卷$36呢个系厨师推介,卖相几吸引,所以就试下蟹脚炸粉适中,天妇罗脆的,加上芝士同沙律酱,几滋味大阪风铁板烧牛舌$78一向都喜欢食牛舌,见到有得食,即刻叫黎试下份量不错,而且牛舌系厚切,咬落有口感,煮得够入味!男友好快清晒,钟意牛舌的人可以一试!脆炸柚子鸡翼花$48开头望见餐牌写鸡翼花,都无留意系咩意思见到实物就明白!原来系将鸡翼𠝹几刀,令到炸完之後变成花咁样!几特别,食落觉得咁样炸更加脆,而且食得更方便芝士焗蚝$25/1只好黄金色呀!只蚝几大只,上面舖满芝士,焗到好金黄,味道香浓碳火烧七味鸡扒$58好香碳烧味,烧到有微焦,几香脆份量足,肉质juicy 再一次光顾,同样保持到质素,性价比依然高的。见到隔离枱叫了个沙律好大碗,真系好抵食

三文鱼腩5切 $68
三文鱼腩厚切,有口感,咬落好有油香
呢个价钱食到这个鱼生厚度同油香,绝对满意

海胆鱼籽丼$138

芝士烧天妇罗蟹脚卷$36
呢个系厨师推介,卖相几吸引,所以就试下

蟹脚炸粉适中,天妇罗脆的,加上芝士同沙律酱,几滋味

大阪风铁板烧牛舌$78
一向都喜欢食牛舌,见到有得食,即刻叫黎试下

脆炸柚子鸡翼花$48
开头望见餐牌写鸡翼花,都无留意系咩意思
见到实物就明白!
原来系将鸡翼𠝹几刀,令到炸完之後变成花咁样!
几特别,食落觉得咁样炸更加脆,而且食得更方便

芝士焗蚝$25/1只
好黄金色呀!

只蚝几大只,上面舖满芝士,焗到好金黄,味道香浓

碳火烧七味鸡扒$58
好香碳烧味,烧到有微焦,几香脆
份量足,肉质juicy

再一次光顾,同样保持到质素,性价比依然高的。见到隔离枱叫了个沙律好大碗,真系好抵食!!
  • 芝士焗天火蚝
  • 大阪风铁板烧牛舌
  • 脆炸柚子鸡翼花
2020-01-26 635 浏览
跟太太及岳父母来到佐敦的七福神首先点了士多啤梨烟三文鱼果醋沙律,很清新的果醋香,用上士多啤梨亦比较特别,很好的前菜海胆鱼籽丼的海胆及鱼籽份量十足且很新鲜,很满足的一碗丼饭石锅烧香蒜牛肉饭是性价比之选,牛肉很嫩而蒜香亦很吸引大虾杂锦天妇罗份量亦不少,只可惜酱汁太清淡网烧牛扒是爱肉朋友必点,肉质嫩滑多汁鱿鱼须唐扬炸的很香脆惹味牛油焗带子又香又滑蒲烧鳗鱼同样烧的很香蒲烧汁很入味鳗鱼饭是额外追加给长辈,当然鳗鱼一样香甜酱油带子烧以酱油荟上带子,很香份量亦很大总括来说此餐厅食物有质素,服务亦不错,值得一试
跟太太及岳父母来到佐敦的七福神

士多啤梨烟三文鱼果醋沙律
海胆鱼籽丼的海胆及鱼籽份量十足且很新鲜,很满足的一碗丼饭

海胆鱼籽丼
石锅烧香蒜牛肉饭是性价比之选,牛肉很嫩而蒜香亦很吸引

石锅烧香蒜牛肉饭
大虾杂锦天妇罗份量亦不少,只可惜酱汁太清淡

大虾杂锦天妇罗
网烧牛扒是爱肉朋友必点,肉质嫩滑多汁

网烧牛扒
鱿鱼须唐扬炸的很香脆惹味

鱿鱼须唐扬
牛油焗带子又香又滑

牛油焗带子
蒲烧鳗鱼同样烧的很香蒲烧汁很入味

蒲烧鳗鱼
鳗鱼饭是额外追加给长辈,当然鳗鱼一样香甜

鳗鱼饭
酱油带子烧以酱油荟上带子,很香份量亦很大

酱油带子烧
总括来说此餐厅食物有质素,服务亦不错,值得一试

2020-01-20
蒲烧鳗鱼
鳗鱼饭
酱油带子烧
6天前 0 浏览
约了朋友到佐敦地铁站交收书本,反正已经在附近决定跟她吃完晚饭再回家吧!裕华国货附近有一楼上居酒居,之前吃过食物都不错,今晚一於就决定去吃个晚饭。柚子乳酸波子汽水先调配好柚子乳酸放入大冰杯中,再自己倒入波子汽水,味道酸酸甜甜,有点似忌廉沟鲜奶,很好喝喔!关西风玉子烧玉子烧即叫即整,新鲜热辣,蛋味香浓,入口软嫩。七味炸鸡外皮香脆可口,鸡肉保持鲜嫩,而且充满肉汁,沾少少七味粉沙律酱,更添滋味!牡丹虾剌身虾肉爽甜弹牙,甜味十足,非常新鲜。芝麻鸡翼成只炸到金黄色,外皮香脆,内里鸡肉嫩滑多汁,超正!七味软壳蟹卷+金龙虾反卷2款卷物馅料都非常酥脆,馅料份量非常多,而且味道不错喔!鳗鱼炒饭远远已经闻到鳗鱼香味,入口惹味可口。

柚子乳酸波子汽水

关西风玉子烧
玉子烧即叫即整,新鲜热辣,蛋味香浓,入口软嫩。

七味炸鸡

牡丹虾剌身
虾肉爽甜弹牙,甜味十足,非常新鲜。

芝麻鸡翼
成只炸到金黄色,外皮香脆,内里鸡肉嫩滑多汁,超正!

七味软壳蟹卷+金龙虾反卷
2款卷物馅料都非常酥脆,馅料份量非常多,而且味道不错喔!

鳗鱼炒饭
远远已经闻到鳗鱼香味,入口惹味可口。

2020-03-19
2020-03-24 0 浏览
今日朋友带我来到位於佐敦的七福神和食亭,十分方便,港铁出口不到2分钟的路程,在南京街路口已可以看到七福神的招牌宣传。餐厅菜式选择多样,这里的特色是自己写点菜纸和寿司落单表。关西风玉子烧 $56玉子烧色泽金黄吸引,蛋香味浓,厚身实在。火炙三文鱼腩寿司 $30轻火炙过的三文鱼腩,油脂香突出,质感特别油润柔软。七味软壳蟹卷 $58餐厅的招牌菜式之一,摆盘漂亮,份量足,软壳蟹带脆香惹味,很不错。铁板烧牛舌 $78牛舌大件且软身,部位嫩腍,味道香浓。照烧鸡和风潜艇半条 $40几特别的配搭,法包香脆,馅料汁润,很有饱足感。盐烧油甘鱼鲛 $78油甘鱼鲛够大件,皮脆肉嫩,蘸上点柠檬汁更能带出鲜味。鳗鱼饭 $130上面铺满鳗鱼,厚身又嫩滑,鳗鱼汁香诱人,爱鳗鱼的我,十分满足。烟肉免治串 $38用烟肉包着的免治串,咸香味浓,佐酒一流。酱油烧京葱鸡肉 $38鸡肉厚身又大件,中间夹着京葱更香。下次再试试其他菜色先。

餐厅菜式选择多样,这里的特色是自己写点菜纸和寿司落单表。

关西风玉子烧 $56
玉子烧色泽金黄吸引,蛋香味浓,厚身实在。

火炙三文鱼腩寿司 $30
轻火炙过的三文鱼腩,油脂香突出,质感特别油润柔软。

铁板烧牛舌 $78
牛舌大件且软身,部位嫩腍,味道香浓。

照烧鸡和风潜艇半条 $40
几特别的配搭,法包香脆,馅料汁润,很有饱足感。

盐烧油甘鱼鲛 $78
油甘鱼鲛够大件,皮脆肉嫩,蘸上点柠檬汁更能带出鲜味。

烟肉免治串 $38
用烟肉包着的免治串,咸香味浓,佐酒一流。

酱油烧京葱鸡肉 $38
鸡肉厚身又大件,中间夹着京葱更香。

下次再试试其他菜色先。

2020-03-16
2020-03-22 6 浏览
想食日本野就喺openrice搵搵到呢间~质素又真系几好,价钱又平又多选择,唔怪得咁多好评😆自己写食啲咩~芝士烧天妇罗蟹脚卷 $36/3pcs仲趣嘅天妇罗配上热熔芝士 好邪恶好好食🥰三文鱼腩寿司 $26/2pcs | 带子寿司 $24/2pcs三文鱼腩及带子都好鲜甜好新鲜寿司饭仲有轻微温度,暖暖地😆 寿司饭唔会太松亦唔会太实,好食👍🏻鱿鱼须唐扬 $55啱啱炸起~热辣辣🔥 鱿鱼弹牙、爽口炸粉唔厚,松脆👍🏻 好食芝士焗天火蚝 $50/2pcs好多芝士🥰 好大只蚝,一啖都食唔哂蚝好新鲜,加埋芝士同白汁好Match好好食😋大阪风铁板烧牛舌 $78牛舌份量好多,见到牛舌都好厚😆汁烧好惹味好香,牛舌生熟度啱啱好,口感好好👍🏻—呢间野食价钱亲民,性价比好高🤩交通亦方便,佐敦站A出就系~ 会再黎!

想食日本野就喺openrice搵搵到呢间~
质素又真系几好,价钱又平又多选择,唔怪得咁多好评😆

自己写食啲咩~

芝士烧天妇罗蟹脚卷 $36/3pcs
仲趣嘅天妇罗配上热熔芝士 好邪恶好好食🥰

三文鱼腩及带子都好鲜甜好新鲜

鱿鱼须唐扬 $55
啱啱炸起~热辣辣🔥 鱿鱼弹牙、爽口
炸粉唔厚,松脆👍🏻 好食

芝士焗天火蚝 $50/2pcs
好多芝士🥰 好大只蚝,一啖都食唔哂
蚝好新鲜,加埋芝士同白汁好Match好好食😋

大阪风铁板烧牛舌 $78
牛舌份量好多,见到牛舌都好厚😆
汁烧好惹味好香,牛舌生熟度啱啱好,口感好好👍🏻

呢间野食价钱亲民,性价比好高🤩
交通亦方便,佐敦站A出就系~ 会再黎!
2020-03-22 5 浏览
都临近阿妹生日,而佢又一直话想食日本野,所以约佢黎食呢间餐厅,不过其实我都有私心嘅,就系我知道呢度有海胆鱼子井,所以想试试😂除咗我叫嘅海胆鱼子井,其他都系我妹拣嘅,包括有六品刺身盛、三文鱼腩(佢真系好锺意食三文鱼)、煎饺子,同埋芒果花之恋,原本想试试和牛刺身,不过可惜卖晒,饮品就叫咗荔枝苹果苏打海胆鱼子井其实算细细碗,但唔知点解镜头下竟然睇落好大碗😂海胆味道鲜,口感绵,连本身有d怕食海胆嘅妹,试咗啖之後都话唔错。今次鱼子我觉得味道恰到好处,唔会太咸,亦唔会腥,我基本上冇乜落酱油,捞好之後就可以食,饭原本以为系冻,原黎系微温刺身方面,我最喜欢虾同埋三文鱼腩,我本身都锺意食虾刺身,今次嘅都唔错,口感糯糯嘅,虾头味浓,而三文鱼腩味道真系好出,一咬落去,除咗满满嘅油香,仲有好浓郁嘅鱼肉味。(之前食过有d雪过龙嘅三文鱼,除咗雪味,乜都冇)今次嘅好满意,锺意食三文鱼嘅唔可以错过,另外由於三文鱼腩相当厚切,一旧塞入口,香味系填满成个口腔👍另一道与三文鱼有关嘅,就系芒果花之恋,芒果味中和咗油腻感,就算之前食咗好多刺身,食埋花之恋都唔会觉得腻。上面嘅青瓜丝超多...成座塔咁搭系上面,令到呢份花之恋多几分

另一道与三文鱼有关嘅,就系芒果花之恋,芒果味中和咗油腻感,就算之前食咗好多刺身,食埋花之恋都唔会觉得腻。上面嘅青瓜丝超多...成座塔咁搭系上面,令到呢份花之恋多几分清新。食埋旁边嘅芒果粒,当系饭後果吧。

差d唔记得仲有煎饺子,讲真我第一次见煎饺系咁嘅卖相,成个圆盘咁,一开始仲以为上错咗。原黎要吉落去先见到一只只嘅饺子,相当有趣。味道方面正常吧,有d似超级市场买返黎嗰种,就系唔会好重口味,唔会腻。

苹果荔枝苏打竟然忘记打卡,饮前记得搅拌,如果唔系味道唔均匀,下面有粒荔枝果肉,都几爽口清甜嘅

今次真系相当满足,完完全全系满足晒我嗰位成日嘈住要食三文鱼嘅阿妹,佢都觉得好满意👍

服务方面,服务员好似全部都系後生仔,原本以为佢地做野会比较随意,但估唔到做起野上黎相当认真同有礼貌,值得赞
2020-03-21 0 浏览
朋友冇得去日本,情绪低落,今日约她到一间日本食店大吃一餐。建议订位呀! 餐厅当晚是满座~~食物种类和款式多,有刺身、寿司、卷物,矶烧、串烧等。落单简单,将号码写在点菜纸便可,我们亦很快点了8样食品。【七味软壳蟹卷】软壳蟹炸得够脆,卷物外边有沙律酱和飞鱼籽。【酱油烧京葱鸡肉】鸡肉嫩滑,京葱很香,酱汁甜。【免治鸡肉串】两串$55超抵食,鸡肉串外面都冇烧得过燶,里边有一粒粒的软骨,有咬口,必要点鸡蛋汁,质地浓又美味。【海胆鱼籽丼】每一口吃到丰富多汁兼有咸香味的鱼籽和海胆,十分满足。【清酒煮海蚬】酒味甚浓,蚬都颇大只。【芝士肉酱烧茄子】芝士和肉酱比例刚好,酱料没盖过茄子的味道。【盐烧油甘鱼鲛】鱼肉很厚,肉质却很滑,鱼亦有淡淡的咸味。【芝士焗天火蚝】最面布满芝士下面隐藏一只热辣辣的蚝和牛油香味。食物份量足,价钱公道,食得痛快!
朋友冇得去日本,情绪低落,今日约她到一间日本食店大吃一餐。
建议订位呀!
餐厅当晚是满座~~

食物种类和款式多,有刺身寿司、卷物,矶烧、串烧等。
落单简单,将号码写在点菜纸便可,我们亦很快点了8样食品。
【七味软壳蟹卷】

软壳蟹炸得够脆,卷物外边有沙律酱和飞鱼籽。
【酱油烧京葱鸡肉】
鸡肉嫩滑,京葱很香,酱汁甜。
【免治鸡肉串】
【海胆鱼籽丼】
每一口吃到丰富多汁兼有咸香味的鱼籽和海胆,十分满足。
【清酒煮海蚬】
酒味甚浓,蚬都颇大只。
【芝士肉酱烧茄子】
芝士和肉酱比例刚好,酱料没盖过茄子的味道。
【盐烧油甘鱼鲛】
鱼肉很厚,肉质却很滑,鱼亦有淡淡的咸味。

【芝士焗天火蚝】
最面布满芝士下面隐藏一只热辣辣的蚝和牛油香味。

食物份量足,价钱公道,食得痛快!
2020-03-20 3 浏览
海胆无味都算,口感仲滑潺潺,好似食鼻涕咁,从未食过咁样口感嘅海胆,劲难入口。其他食物亦唔好食炸油鱼唔脆,真系油淋淋,仲衰过旺角街边档 好失望牛舌好厚,睇到好清楚d 舌胎,卖相十分恐怖请我都唔会再食

其他食物亦唔好食

炸油鱼唔脆,真系油淋淋,仲衰过旺角街边档 好失望

牛舌好厚,睇到好清楚d 舌胎,卖相十分恐怖

请我都唔会再食
海胆鱼籽饭
2020-03-18 10 浏览
七福神和食亭喺佐敦近庙街夜巿嗰边,门面其貌不扬,但上到去见到已经差不多满座,喺疫情期间嘅周六中午都有咁嘅入座率都几难得。而家我哋知道点解啦,因为佢哋嘅食物质素同份量并重,好抵食。【虾天妇罗】共六件虾天妇罗,即炸,出到嚟热辣辣。【烧鸡翼】惹味烧鸡翼,烧到脆皮,入面依然肉嫩juicy。【芝士焗天火蚝(两只)】焗出嚟嘅半溶芝士,香浓又软滑,入面嘅蚝都新鲜大只。【芝士烧天妇罗蟹脚卷】软绵寿司饭入面系松脆天妇罗蟹脚,上面仲有my favorite嘅芝士。【清酒煮海蚬】份量多,十几粒,粒粒都又大又肥美,酒味适中再加少少辣,相当唔错。【蟹肉味噌甲罗烧配双目珍珠饭团】甲罗烧啖啖蟹肉,上面有香葱同蟹籽,啱晒我。仲有脆紫菜+饭团。【照烧鸡和风潜艇(半条)】法包劲松脆,入面系芝士照烧鸡肉+青椒、红椒等等。我哋叫咗半条,但食落差不多有半个pizza咁多。【北海道锅烧蚝仔粥】蚝仔粥有蛋花、香葱同菇菌、红萝卜等等。食落更香滑好味。【椰子雪葩】【蜜桃雪葩】用真嘅生果做容器,好精致。两款都系冻冰冰浓浓果味,凉透心~
【虾天妇罗】
共六件虾天妇罗,即炸,出到嚟热辣辣。
【烧鸡翼】
惹味烧鸡翼,烧到脆皮,入面依然肉嫩juicy。
【芝士焗天火蚝(两只)】
焗出嚟嘅半溶芝士,香浓又软滑,入面嘅蚝都新鲜大只。
【芝士烧天妇罗蟹脚卷】
【清酒煮海蚬】
【蟹肉味噌甲罗烧配双目珍珠饭团】

2020-03-17 9 浏览
今日来到佐敦食「七福神和食亭」,平日晚上都几多人!打开Menu 都花多眼乱,样样都想食!「士多啤梨烟三文鱼果醋沙律」酸酸甜甜都好好食,是开胃既首选!「炸鸡软骨」岩岩炸起,份量好够。脆脆的,如果配上一杯啤酒就好了!食日本野当然要食寿司同刺身,今次简左「三文鱼寿司」、「鳗鱼寿司」,仲有七福神手卷、软壳蟹手卷。当中「软壳蟹手卷」比起其他日式餐厅出色好多,新鲜炸起 热辣辣的,加上惹味的沙律酱,我一个人食晒2枝!刺身是厚厚的一片一片,是新鲜的,不错的说!最後上的就是紫蕃薯鲜奶昔,唔食太甜,味道适中。当埋做甜品都得呀!店内坐得好是舒适,店员都好勤快加水,是不错得晚餐聚点!

食日本野当然要食寿司刺身,今次简左「三文鱼寿司」、「鳗鱼寿司」,仲有七福神手卷、软壳蟹手卷。

店内坐得好是舒适,店员都好勤快加水,是不错得晚餐聚点!