2020-10-19 203 浏览
喺油麻地永安逛完 个肚有啲饿 行两个街口食日本嘢 嗰度款式多 价钱又大众化-🍣#炙五味杂锦寿司 ($60)每件十蚊多啲 有玉子 牡丹虾 烟鸭胸 鳗鱼同三文鱼腩 食回转寿司都唔止呢个价钱-🍢#串烧五品盛盒 ($75)摆碟好靓 肉类代表有烧鸡翼 京葱鸡同鷄软骨 仲有冬菇同日本青椒-🍥🍤#紫苏带子杂锦天妇罗 ($78)紫苏叶包住刺身级厚带子 香口松脆 带子软身 南瓜🎃同蕃薯🍠天妇罗 做得亦出色-🥩#铁板牛柳粒粒烧 ($78)牛柳好大粒 咬落冇筋冇血水-🍥#大阪烧酱油豚肉炒面 ($78)炒面偏咸 除咗豚肉 有红姜丝 食落有酸姜味 -🧀🦪#芝士焗天火蚝 (每只 $28)焗蚝热辣辣 芝士表面微焦 汁液香滑-🍵#热忌廉绿茶 ($35)忌廉鲜花💐拉花好标致 要趁热饮-🥭🥛#冻芒果活乳酸 ($48)有芒果香味 少甜少酸 似芒果奶昔-📍#七福神和食亭佐敦弥敦道311-313号康桥大厦一楼

🍣#炙五味杂锦寿司 ($60)

🍢#串烧五品盛盒 ($75)
🍥🍤#紫苏带子杂锦天妇罗 ($78)
🥩#铁板牛柳粒粒烧 ($78)

牛柳好大粒 咬落冇筋冇血水
🍥#大阪烧酱油豚肉炒面 ($78)

炒面偏咸 除咗豚肉 有红姜丝 食落有酸姜味
🧀🦪#芝士焗天火蚝 (每只 $28)

焗蚝热辣辣 芝士表面微焦 汁液香滑
🍵#热忌廉绿茶 ($35)

忌廉鲜花💐拉花好标致 要趁热饮
🥭🥛#冻芒果活乳酸 ($48)

有芒果香味 少甜少酸 似芒果奶昔
📍#七福神和食亭
佐敦弥敦道311-313号康桥大厦一楼
  • 芝士焗天火蚝
  • 铁板牛柳粒粒烧
2020-07-22 4405 浏览
月尾同朋友食饭, 由於长期粮尾的关系,要选择一间高cp值,确实不容易。 又要就埋同事居住地点, 唯有挑选油尖旺区的餐厅。做完一番调查看见这间 日本餐厅位置非常方便, 食物照片尚算吸引,所以我们一行四人 今次就过嚟帮衬。食日本野 第一个一定谂鱼生,虽然我唔想食,但是为了不扫兴,所以我们点了油甘鱼四块72蚊,鱼生厚切,非常新鲜, 久违了的。他食谱里有蛋料理,当中关西风玉子烧 56蚊 较为吸引,入面好juicy,好似食紧蛋布甸。串烧五品盛 70蚊 鸡中翼、猪颈肉、冬菇鸡、软骨小青椒各一串, 单叫一转都要二三十蚊, 这个五品盛 相对来说很便宜。软脚蟹天妇罗六件72蚊, 份量十足,大大件,非常香口,我的暗疮又回访了!广岛吉列炸蚝四件 72蚊, 吉列蚝,入面好juicy,炸物做得不错。不过如果佢可以做双并就最好,得两个人通常唔会叫两样。照烧鸡和风潜艇,半条40蚊,成条70蚊,半条已经是6寸包,所以半条已经够晒食。 其实整条面包好好食, 和风烧鸡 好似大阪烧放在法式面包入面, 我觉得这是 signature dish.酱油北海道带子烧 78蚊, 这个有点失色,酱油不是太特出,只是带子稍为煎过一下,

不过如果佢可以做双并就最好,得两个人通常唔会叫两样。

酱油北海道带子烧 78蚊, 这个有点失色,酱油不是太特出,只是带子稍为煎过一下, 再配上酱汁。

北海道锅烧蚝仔粥 60蚊,大大碗,可以有四碗分量。 这个蚝仔粥同平时潮州打冷的蚝仔粥差不多, 只是这个粥底较绵, 非常饱肚。

总括而言,分量好大,所以比较多年轻男士过嚟帮衬。上菜速度迅速,但餐桌比较细,而且冷气风後比较大,会较多小飞飞周围飞, 可能是因为餐厅经比较旧?

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
  • 照烧鸡和风潜艇
  • 关西风玉子烧
  • 串烧五品盛盒
2020-07-11 2449 浏览
我同女友喺旺角行完街又到食晚饭时间,但唔想食得太饱,所以嚟到七神福和食亭,食下串烧、寿司等冇咁饱肚嘅食物。我同女友坐喺八人枱,餐厅用日式屏风形状既隔板分隔两枱人,散发日本文化气息之外,又可以达致安全。- 自选寿司🍣自己对居酒屋既寿司无乜期望,吞拿鱼普普通通,火灸和牛寿司唔系太多油脂,但肉质几细嫩,油甘鱼寿司最喜出望外,味道非常甘甜。- 芝士烧天妇罗蟹脚卷芝士、沙律酱加三文鱼籽非常邪恶,中间系脆口天妇罗蟹脚,咸、甜、脆集於一身。- 芝麻鳗鱼卷寿司卷切成六件,size啱啱好可以一件放晒入口,而且唔会太狼狈。鳗鱼烧到香喷喷,加左芝麻更香,同时青瓜中和浓味既鳗鱼。- 免治鸡肉串外皮几焦香,软骨添加少少嚼劲,肉质结实,涂上表皮既烧汁唔会太甜。- 烧肉带子串带子唔系太大粒,但烧得啱啱好。- 海老天妇罗天妇罗炸粉略嫌有啲厚,但系够脆身同唔油腻,同时尝到虾嘅鲜甜。- 黑松露海胆茶碗蒸茶碗蒸果然真材实料,蒸蛋上面放咗海胆,口感滑溜兼味道丰富,同时渗透黑松露清香。- 柚子乳酸波子汽水大杯到难以置信,两个人都饮唔晒🤣- 富士苹果雪葩苹果雪葩以原个水果呈上,雪葩口感绵滑,水果味道天然。价钱非常亲民,所以叫咗好

- 自选寿司🍣

- 芝士烧天妇罗蟹脚卷
芝麻鳗鱼卷

- 芝麻鳗鱼卷
芝士烧天妇罗蟹脚卷

- 免治鸡肉串

- 烧肉带子串
带子唔系太大粒,但烧得啱啱好。
烧肉带子串

- 海老天妇罗
海老天妇罗

- 黑松露海胆茶碗蒸
黑松露海胆茶碗蒸

- 柚子乳酸波子汽水
大杯到难以置信,两个人都饮唔晒🤣

- 富士苹果雪葩
苹果雪葩以原个水果呈上,雪葩口感绵滑,水果味道天然。
柚子乳酸波子汽水

价钱非常亲民,所以叫咗好多食物,最後饱到上心口,「神级居酒屋」呢个称呼当之无愧😚
2020-06-28
芝麻鳗鱼卷
芝士烧天妇罗蟹脚卷
海老天妇罗
黑松露海胆茶碗蒸
2020-07-09 1905 浏览
真系好夸张,开咗咁多年,夜晚依然爆场, 香港地,莫讲话做五年,好多餐厅一年都已经做唔住,加上而家这个疫情,实属难得。 啲嘢食真系好好食,加上价钱合理,估唔到咁多人帮衬。🍽芝士焗天火蚝($72/3)虽然佢好似有好多招牌菜,不过呢个真系招牌菜,未食已经闻到很香的芝士味, 焗的时间掌握得刚刚好,外层焗得金黄焦香,内里有半溶的芝士,生蚝焗得熟透之余还保持饱满juicy,还配上少量的烟肉,增加咸香。🍽串烧五品盛盒 ($70)咁多款串烧选择,唔知道选择哪一款, 咁就五款都试晒,有烧鸡翼、小青椒、烧冬菇、鸡软骨和猪颈肉,新鲜烧不在话下, 师傅手势好,烧得够香,调味适中。🍽 刺身拼盘($168)点了海胆、三文鱼、甘虾和鱆红鱼,非常有鲜味、有鱼味, 海胆够新鲜,要不然最怕海胆有阵阵的怪味,拼盘还有饭团, 配搭刺身一起吃,更易入口。🍽石锅香辣海鲜手打乌冬($72)可能餐厅冷气有点大,想吃点热汤,便点了这个汤乌冬,用热石锅盛着,上菜时还滚下滚下的,海鲜配搭有大虾、帆立贝、青口和蟹柳,都不错,喜欢它的汤底,小小香辣, 颇惹味的。🍽 鳗鱼炒饭($70)是人气菜色,用酱油炒得很香口,配搭切粒的鳗鱼,整个炒饭都是鳗

🍽芝士焗天火蚝($72/3)
芝士焗天火蚝
🍽串烧五品盛盒 ($70)
串烧五品盛盒
🍽 刺身拼盘($168)
刺身拼盘
🍽石锅香辣海鲜手打乌冬($72)
都不错,喜欢它的汤底,小小香辣, 颇惹味的。
石锅香辣海鲜手打乌冬
🍽 鳗鱼炒饭($70)
是人气菜色,用酱油炒得很香口,配搭切粒的鳗鱼,整个炒饭都是鳗鱼的味道,还有野菇、柴鱼片、紫菜和蛋。
鳗鱼炒饭
🍽海胆茶碗蒸($42)
又系多人介绍的菜式,蒸蛋香滑轻盈如啫喱, 基本上不要咬便可以吞下去,上面铺上一层带有应该是蟹柳丝的芡汁,中间有海胆,内有野菌和菜。

海胆茶碗蒸

串烧五品盛盒
刺身拼盘
鳗鱼炒饭
海胆茶碗蒸
2020-07-07 1526 浏览
佐敦区最出名应该就是七福神需沿楼梯上的楼上铺地下有接待员招待店内装修清雅,以深色木材为主梳化卡位可坐四至六人,地方宽阔不焗促关西风玉子烧 - $56玉子烧又有关东、关西口味之分关西会加入味醂和少许盐口感湿润带咸,鲣鱼汤鲜味突出石锅烧香蒜牛肉饭 - $65用酱汁腌制的牛肉味道刚好不咸炸得香口的蒜粒和带点焦香的酱汁拌饭,味道令人实在难以抗拒加上热腾腾的石煱非常保温网烧牛扒 - $108牛扒属西冷部份,口感较有嚼劲,牛肉味香味四溢火候掌握得恰到好处,大火煎香锁住肉汁,大约五成熟既能尝到牛扒的肉香,又能品味嫩滑的质感七味酱油烧鸡扒 - $55煎得外脆内软,鸡皮的油脂被煎走,肉质却鲜嫩幼滑香甜的照烧汁加上微辣的七味粉,口感更惹味芝士焗天火蚝 - $25热辣辣金黄色的巴马臣芝士,但蚝内里还是半生的既保有滑溜口感,亦不会怕有腥味配上牛油和牛奶的底汁酱汁间还有些烟肉碎,香口惹味七味炸鸡 - $48日式的咸酥鸡的酥脆外皮里面充满酱香气的鲜嫩鸡肉再洒上七味粉,很惹味大葱鸡 - $38鸡肉肉汁被煎封外层锁紧大葱的辛辣也转化为甘甜完美的配搭烟肉带子串 - $68大大粒的带子烧至面层带少许金黄色烟肉的油脂香味渗
佐敦区最出名应该就是七福神
需沿楼梯上的楼上铺
地下有接待员招待
店内装修清雅,以深色木材为主
梳化卡位可坐四至六人,地方宽阔不焗促
关西风玉子烧

关西风玉子烧 - $56
玉子烧又有关东、关西口味之分
关西会加入味醂和少许盐
口感湿润带咸,鲣鱼汤鲜味突出

石锅烧香蒜牛肉饭 - $65
用酱汁腌制的牛肉味道刚好不咸
炸得香口的蒜粒和带点焦香的酱汁拌饭,味道令人实在难以抗拒
加上热腾腾的石煱非常保温

网烧牛扒 - $108
牛扒属西冷部份,口感较有嚼劲,牛肉味香味四溢
火候掌握得恰到好处,大火煎香锁住肉汁,大约五成熟
既能尝到牛扒的肉香,又能品味嫩滑的质感
七味酱油烧鸡扒

七味酱油烧鸡扒 - $55
煎得外脆内软,鸡皮的油脂被煎走,肉质却鲜嫩幼滑
香甜的照烧汁加上微辣的七味粉,口感更惹味

芝士焗天火蚝 - $25
热辣辣金黄色的巴马臣芝士,但蚝内里还是半生的
既保有滑溜口感,亦不会怕有腥味
配上牛油和牛奶的底汁
酱汁间还有些烟肉碎,香口惹味
七味炸鸡

七味炸鸡 - $48
日式的咸酥鸡的酥脆外皮
里面充满酱香气的鲜嫩鸡肉
再洒上七味粉,很惹味
大葱鸡

大葱鸡 - $38
鸡肉肉汁被煎封外层锁紧
大葱的辛辣也转化为甘甜
完美的配搭
烟肉带子串

烟肉带子串 - $68
大大粒的带子烧至面层带少许金黄色
烟肉的油脂香味渗透入带子里,味道更显鲜甜
虾天妇罗

虾天妇罗 - $75
外酥内鲜,香而不腻,虾肉里还带着淡淡的甜味
酱汁很特别,带点姜丝味
抹茶雪糕&柚子雪糕

抹茶雪糕 - $24
柚子雪糕 - $24
雪糕口感比较像雪葩
沙冰磨得极幼滑,完全不觉有冷粒感
柚子味味道较特别,极浓郁,里面有些柚子皮粒
味道跟平常喝的柚子蜜一样味道
2020-07-06
$294.5 (晚餐)
关西风玉子烧
七味酱油烧鸡扒
大葱鸡
烟肉带子串
抹茶雪糕&柚子雪糕
4天前 0 浏览
趁百货公司做特价,去买几个滤水器的滤芯备用,每一个平了$50,有着数。同时亦在附近一间颇有名气的日式料理订了位置,买完东西就可以去食晚餐。食店就在港铁站附近,交通十分方便。去到在楼下等了三分钟,就有服务员安排上楼上入座。店内有好些日式的摆设,如纸扇、玩偶及酒桶等,带着日本民间的氛围。有些卡座较为宽敞,但我们两人是被安排在长枱的位置,而且就在工作枱旁边,比较狭窄。我们点了一份刺身盛合 ($188)、芝士焗天火蚝3只 ($78)、串烧拼盘五品 ($75)、神户野菜炒 ($62)、蟹味噌甲罗烧 ($68)与及石锅烧香蒜牛肉饭 ($68),买东西平了就不妨食得好些。不一会各款菜色都陆续送上,遗憾的是小桌上勉强只可放下三款,余下的就唯有要求服务员暂缓送上。刺身盛合有金目鲷三件,鱆红鱼、三文鱼及赤身各两件,还有甘虾三只。金目鲷属於较高档次的剌身,赤身即吞拿鱼,各款都新鲜肥美。计起上来芝士焗天火蚝3只平均会比较抵,所以就要了3只。蚝身相当大只,口大的都会塞满口腔,上面铺了芝士来焗,里面还有少少水份,保存着蚝味,软糯多汁。串烧拼盘五品有鸡翼、京葱鸡、鸡软骨、小青椒及冬菇各一串,味道略为淡口。食完收了些

刺身盛合

串烧拼盘五品

食完收了些碟後,第二轮的又送上来了。相对之下,神户野菜炒味道就较为浓些,内有椰菜、甘笋及杂菌,上面再放了些芝麻及鲣鱼乾,相当够镬气。
神户野菜炒

蟹味噌甲罗烧是以蟹盖盛着蟹肉及味噌酱汁来烧,蟹味浓郁,还配有一份三角型的珍珠饭团跟紫菜,浓味的蟹酱跟饭团十分相配。
蟹味噌甲罗烧

最後是石锅烧香蒜牛肉饭,热呼呼的端上来,锅边仍很烫手,饭底还有着微微的焦香。用味啉来煮牛肉与洋葱,带少许甜味,上面铺了很多的炸蒜及加了一些葱花,味道好,份量足。
刺身盛合
神户野菜炒
蟹味噌甲罗烧
2020-10-20 0 浏览
好耐都冇去过佐敦今日帮妈咪去裕华台湾美食节喺隔离见到呢一间日式居酒屋价钱好平加上又系楼上舖感觉比较乾净同妈咪就走咗入去试下由於之前已经食咗下午茶所以我哋都系叫下小食饮下野食啲唔太饱嘅嘢就ok.🍄饮品叫咗士多啤梨沙冰同青苹果梳打两杯都几好饮有用真生果整唔似用啲化学嘢特别锺意士多啤梨沙冰 好好味🍄寿司佢哋可以散叫 我叫咗好几样金目鲷//特长三文鱼//池鱼//带子//赤身全部都几新鲜 睇落去颜色又靓食落去仲好香鱼味呢个价位算性价比好高亦都唔系薄切透明 够晒厚切🍄豆腐汤呢个略为偏淡 蔬菜好多想清淡啲都不失为一个选择🍄烧牛舌烧得几香 落咗少少盐同胡椒烧点解好大方几厚切仲有三块咬入去几juicy 又够弹牙🍄酥炸鱿鱼须分量好足 分分钟仲平过出面啲街边档炸得好脆好松 鱿鱼须弹牙调味啱啱好🍄鸡泡鱼乾分量适中 佢有烧过 之前食过有间店非常之乾呢间完全冇呢个问题仲系湿湿地咬入去好烟韧好好味 超香 推荐🍄烧青鱼呢个火候适中烧到啱啱好煮仲好滑微微咸香同鱼香🍄炸鸡全翼呢个劲推真系整得超好食炸粉少 整到脆卜卜 上面仲有好多芝麻调味好好味 咬入去啲汁爆晒出嚟性价比又高.我哋两个喺嗰度足足坐咗三个钟头职员笑容又好 服务
好耐都冇去过佐敦
如果唔系可以坐耐啲推荐同朋友呢度
因为环境都几舒服 枱同枱之间距离又够远
感觉安全 食物质素又唔差最紧要系价钱唔贵
2020-10-19 0 浏览
今日放假,夜晚同男朋友简左呢间日本野试试佢。首先尼个寿司set,一共有24件寿司,有三文鱼、吞拿鱼、带子、玉子、三文鱼子、油金鱼腩、金龙虾反卷、赤背。但食落寿司真系一般,呢个价钱我宁愿食板长。不过熟食小食就几唔错,叫左一个牛吞 一个炸墨鱼咀。牛吞够厚身!最後仲叫左一个牛油果奶昔 系我成餐饭最中意ge!
今日放假,夜晚同男朋友简左呢间日本野试试佢。

最後仲叫左一个牛油果奶昔 系我成餐饭最中意ge!
2020-10-19 4 浏览
唔想行甘远,近近地就walk in 附近的七福亭楼上舖 两个人静静地食餐饭装饰好日本🇯🇵式嘅居酒屋🏮叫左几样野,整体水平都系有保证嘅1. 知床慢煮鸡胸沙律🥗$68呢个慢煮鸡胸沙律真系有惊喜到我地,鸡胸一d都唔鞋,沙律菜够新鲜,加埋个酸酸甜甜嘅汁,好开胃好fresh。2. 金目鲷(4切)$70刺身食到系新鲜,唔会有渣,肉质比较实,加埋wasabi酱油一齐食已经带出左鲜味3. 馒鱼馒$134自己本身都好钟意食鳗鱼饭,鱼块够大,唔会硬,配上甜甜地嘅烧汁,已经好满足4. 网烧牛扒$118本想要食烧牛舌,但卖晒;转左烧牛扒,肉质都好有水准,熟得岩岩好,唔会有好多血汁,𡁻两三啖就吞落口,好味😋5. 墨鱼咀唐扬$62第一次食炸墨墨鱼🦑咀,口感弹牙,够香口,系唔错嘅小食。6. 紫苏带子杂锦天妇罗$78男友钟意食香口野,我食左炸南瓜同炸带子,粉浆唔会太厚,食落唔会成口油
唔想行甘远,近近地就walk in 附近的七福亭
楼上舖 两个人静静地食餐饭

装饰好日本🇯🇵式嘅居酒屋🏮
叫左几样野,整体水平都系有保证嘅

1. 知床慢煮鸡胸沙律🥗$68
知床慢煮鸡胸沙律

2. 金目鲷(4切)$70
金目鲷

3. 馒鱼馒$134
馒鱼馒

4. 网烧牛扒$118

5. 墨鱼咀唐扬$62
第一次食炸墨墨鱼🦑咀,口感弹牙,够香口,系唔错嘅小食。
墨鱼咀唐扬

馒鱼馒
墨鱼咀唐扬
紫苏带子杂锦天妇罗
2020-10-18 7 浏览
母亲大人嚷着要吃日本菜, 想吃靓刺身,特别是海胆, 我想了一想,便带她到之前吃过的七福神和食亭。 菜式又多,质素又高。看了一看餐牌,发现餐牌更新了,有些菜色例如茶碗蒸没有了, 但多了一些新菜式。刺身盛不同的配搭依旧是有的, 我们点了四号 有海胆的刺身盛($218), 选带子。 刺身非常的新鲜,肥美。母亲大人很满意。而我当然还点了芝士焗天火蚝($78),是热门菜式,之前吃过,念念不忘。 又肥又大的生蚝, 配芝士忌廉,很好吃。烟三文鱼亲子薄饼($108) 有惊喜, 每一件薄饼有差不多三片烟三文鱼, 配香脆的饼底,芝士和温泉蛋, 十分丰富。石锅烧香蒜牛肉饭 ($68) 不过不失, 牛肉颇多,但吃到底有点油腻。可能人多,餐厅打冷气开得很大,坐得久会有点冷,所以我们各自都点了一杯热鲜奶忌廉绿茶($35),奶味和忌廉味比较重, 有淡淡的绿茶味。

2020-10-15 31 浏览
今晚同男朋友去食久违既日本菜,我地叫左四样野。八品刺身盛盒有海胆(半板)、八爪鱼、带子、北寄贝、三文鱼、金目鲷、油甘鱼、甜虾,全部各三件。全部刺身都好鲜甜,而且唔系切到好薄俾你,好正。最得意系刺身盛盒有一个用寿司醋整既三角饭团。石锅香辣海鲜手打乌冬汤底好惹味,好饮到男朋友饮晒啲汤。乌冬弹牙,海鲜种类繁多。七福神奄列饭一定要食,佢系真正既蛋包饭,连个底都有蛋包住饭架,而且落足鸡蛋,蛋皮唔会薄身,啖啖都食到厚蛋,好满足。免治鸡肉串配有一只蛋黄,沾黎食会滑溜啲,鸡肉亦都好厚实。
今晚同男朋友去食久违既日本菜,我地叫左四样野。
八品刺身盛盒
七福神奄列饭
免治鸡肉串配有一只蛋黄,沾黎食会滑溜啲,鸡肉亦都好厚实。
免治鸡肉串
2020-10-15
八品刺身盛盒
免治鸡肉串
2020-10-15 25 浏览
平日有88折,不过我星期五食就无。正常叫左寿司,天妇罗,串烧。寿司饭唔错,上面件刺身就一般。天妇罗同串烧都唔错。粉厚薄正常,烧牛舌够厚身。叫左杯生啤,埋单六百蚊两个人,性价比一般。

寿司饭唔错,上面件刺身就一般。

天妇罗同串烧都唔错。粉厚薄正常,烧牛舌够厚身。

叫左杯生啤,埋单六百蚊两个人,性价比一般。
2020-10-13 35 浏览
人大了已经不喜欢食日本放题虽然价钱相宜,但食物质素参差算下来其实也不算化算放题不经意点太多也造成浪费还是喜欢和朋友吃几多点几多住开这头的朋友介绍这间《七福神和食亭》绝对平价的日本菜之选食物方面都不错今晚经开就来光顾一下点菜是自助形式食物种类算很多选择寿司,剌身,串烧,天妇罗各种锅物等等蟹子沙律(小)估唔到份量如此大,绝对够3 人share鐡板烧牛舌很大块的牛舌,而且烧得刚好咬落完全唔韧口,味道惹味忍唔住想encore 寿司只点了自己喜欢食的有带子,油甘鱼,北寄贝及少有金目鲷味道尚算鲜美金龙虾反卷这个也不错芝士焗天火蚝十足份量的天火蚝用上芝士焗把蚝的鲜味带出来配合芝士酱汁口感食落更丰厚十分满足!同行友人十分欣赏烧三文鱼头看鱼头烧得金黄焦脆但内里不会烧得过熟过老鱼肉仍保持鲜嫩多汁我们仲点了串烧五点超饱超满足!这餐饭3 人算下来每人才200 出头已经可以点到成枱菜而且食物质素都不俗可以再encore
人大了已经不喜欢食日本放题
虽然价钱相宜,但食物质素参差
算下来其实也不算化算

食物方面都不错
今晚经开就来光顾一下

点菜是自助形式
食物种类算很多选择
寿司,剌身,串烧,天妇罗各种锅物等等

蟹子沙律(小)
估唔到份量如此大,绝对够3 人share

鐡板烧牛舌
很大块的牛舌,而且烧得刚好
咬落完全唔韧口,味道惹味
忍唔住想encore

寿司只点了自己喜欢食的
有带子,油甘鱼,北寄贝及少有金目鲷
味道尚算鲜美

• 铁板烧牛舌
  • 烧三文鱼头
  • 芝士焗天火蚝
2020-10-12 39 浏览
七福神和亭料理系行居洒屋style嘅日本餐厅, 喺佐敦出哂名㗎啦👍🏻 蟹籽沙律唔讲个样同味道, 咁嘅价钱(细 $52, 大 $62)唔系唔叫大啊嘛....不过要留意啦...真系好大碗😂😂😂 一枱3个人每人起码都分到装满两只饭碗嘅份量🍚🍚 味道上就ok 嘅,正常香港日本餐厅会有嘅水准啦鳗鱼手卷、七味软殻蟹饭卷正正常常,个手卷都几多鳗鱼汁既,而软殻蟹饭卷都几大份,对得起个价。自家制芝麻鸡翼呢个好邪恶,炸到岩岩好,鸡翼肉又几嫩~板烧牛舌&牛舌串烧呢个系我地其中一样最欣赏既,个几块牛舌无论系板烧定串烧都大件厚切口感十足👍🏻 不过要我拣既话,一定系牛舌串好过板烧,因为板烧食落有啲偏硬同乾😶而串烧就反而软淋同较香口😍😍海胆炒饭粒粒分明、乾身,亦有海胆只黄金橙色🤩不过如果味道上多返啲海胆味就好啦😝石锅烧香蒜牛肉饭超香又多汁多牛肉,高CP!但因为我地叫得太多野食,所以食到一半就已经食唔落🤭🤭总括嚟讲呢间嘢多人去嘅话系抵食既👍🏻 寿司鱼生嗰啲我哋都有叫🍱不过除咗卷物之外其实质素都系一般🤭顶得顺排队既会建议去对面寿司廊🍣 甜品方面,可惜当日sorbet 卖晒😕😕听闻好好食,有兴趣嘅可以试吓🙋🏻‍♀️.Foo

蟹籽沙律

鳗鱼手卷、七味软殻蟹饭卷

自家制芝麻鸡翼
呢个好邪恶,炸到岩岩好,鸡翼肉又几嫩~

板烧牛舌&牛舌串烧

海胆炒饭