2022-10-03 135 浏览
之前閨蜜推介去咗喺佐敦嘅餐廳食嘢😉見到OpenRiced人都話呢一間餐廳好有水準,於是就好想去回一回佢!果然冇介紹錯!🦑黑松露魷魚沙律通常慣咗食其他嘢之前都會叫個沙律做前菜打個底,呢個沙律嘅黑松露味好香,鍾意食黑松露嘅一定要叫。🍕牛肝菌羽衣甘藍pizza勁多芝士喺上面,估唔到牛肝菌同羽衣甘藍配芝士嘅味道又幾夾,第一次試已經愛上😍。🐔紫蘇免治雞肉餅雞肉餅煎得好香,但一啲都唔會油膩。🐷青唐辛子豚肉&味噌豚肉 串燒好得好靚,唔會太過燒得太燶,亦都唔會唔夠焦香!肉汁仍然keep到juicy😋🦀海膽蟹肉茶碗蒸海膽同埋蟹肉嘅鮮甜味道。再配埋茶碗蒸嘅滑蛋,真係一流。

🦑黑松露魷魚沙律

🍕牛肝菌羽衣甘藍pizza

🐔紫蘇免治雞肉餅

雞肉餅煎得好香,但一啲都唔會油膩。

🐷青唐辛子豚肉&味噌豚肉

🦀海膽蟹肉茶碗蒸

海膽同埋蟹肉嘅鮮甜味道。再配埋茶碗蒸嘅滑蛋,真係一流。
2022-09-23 402 浏览
環境唔算侵…一大班朋友黎仲可以有個地方聚埋一齊坐!服務細心有禮!開波叫左清酒-叫南部美人!入口香醇帶香甜!好易入口!渣左車既朋友仔小心飲多左啊!壽司-夠鮮味!個人喜歡飯偏少!點完醬汁都唔易散!鰻魚燒-皮脆肉厚!塗左一層甜甜既鰻魚汁!令皮更脆更香口!玉子燒-日本菜必食!一層一層既蛋!淡淡鹽味!夠鬆軟!北海道生蠔-成隻手掌咁大!好肥美!一食落口層次比較豐富,先帶有海水味而又 creamy, 獨特甜味又有蠔香季節性限定,所以日日都唔同!(食完忘記影底)西京燒銀雪魚-銀雪魚點整都好食!但呢個特別入味!原來師傳真係醃足一晚!吉列豬扒-厚炸豬扒仲好juicy, 外皮簿!食一條巳經好滿足甲羅燒- 必食推介!蟹膏味濃!再配埋脆脆既雪魚乾!口感超正!建議一定留肚食!沙冰啤酒-沙冰就飲得多!啤酒味又試過未啊?沙冰超綿!食得太油利飲返杯真係爽哂!

壽司-夠鮮味!個人喜歡飯偏少!點完醬汁都唔易散!

鰻魚燒-皮脆肉厚!塗左一層甜甜既鰻魚汁!令皮更脆更香口!

玉子燒-日本菜必食!一層一層既蛋!淡淡鹽味!夠鬆軟!

季節性限定,所以日日都唔同!(食完忘記影底)

吉列豬扒-厚炸豬扒仲好juicy, 外皮簿!
食一條巳經好滿足

甲羅燒- 必食推介!

蟹膏味濃!再配埋脆脆既雪魚乾!口感超正!建議一定留肚食!

壽司
鰻魚燒
2022-09-21
壽司
鰻魚燒
有日同同事行遠d,lunch時間去食七福神餐廳客人都多,好彩職員都好快手,好有效率本來七福神係我心目中,係又抵又好食既餐廳,可惜今次令我比較失望首先介紹午餐set,我叫左照燒鰻魚定食,我同事叫左牛肉飯,送玻璃蝦壽司今次既鰻魚定食好膻,佢既飯比左好多,相對地汁唔太夠食左一半已經無心機食但炸芝士饅頭係好食既,同事特別推介玻璃蝦都算新鮮飲品方面佢係包熱飲既,我叫左菊花蜜午餐連加一total:$77短期內未必會再食
有日同同事行遠d,lunch時間去食七福神
餐廳客人都多,好彩職員都好快手,好有效率

今次既鰻魚定食好膻,佢既飯比左好多,相對地汁唔太夠
食左一半已經無心機食

但炸芝士饅頭係好食既,同事特別推介玻璃蝦都算新鮮

飲品方面佢係包熱飲既,我叫左菊花蜜
午餐連加一total:$77
短期內未必會再食
2022-09-13 390 浏览
上星期姊妹推介去咗位於佐敦嘅餐廳食嘢😋見OpenRice有好多人話呢一度性價比好高,所以就今日去咗試吓!加上,呢一度成個感覺都好舒適!⭐️刺身盛合: 海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身,甘蝦 $248同朋友食日本嘢一定唔少得叫刺身啦!佢哋嘅刺身盛合都揀左啲比較貴嘅海鮮😍全部都好鮮甜!⭐️牛肝菌羽衣甘藍pizza $80估唔到食日本嘢都會有咁健康嘅Pizza😋朋友最鍾意食健康嘢,就話羽衣甘藍出面好貴,而且好營養價值好豐富,又好少見到有咁嘅配搭,所以就叫咗嚟share。⭐️脆餅薯仔蝦沙律$75個造型好有心思,好似雪糕咁😋薯仔蝦沙律配埋個脆筒食又幾好味。⭐️海膽蟹肉茶碗蒸$35茶碗蒸蛋好滑,海膽蟹肉鮮甜,味道昇華不少😋⭐️活鰻西京串$68燒得岩岩好,而且又大串,抵食。

⭐️牛肝菌羽衣甘藍pizza $80

⭐️脆餅薯仔蝦沙律$75

⭐️海膽蟹肉茶碗蒸$35
茶碗蒸蛋好滑,海膽蟹肉鮮甜,味道昇華不少😋

⭐️活鰻西京串$68
燒得岩岩好,而且又大串,抵食。
2022-09-09 398 浏览
早排朋友介紹就去左喺佐敦嘅餐廳食嘢😙知道IG都有好多人介紹呢一間餐廳好有驚喜,即刻book枱放肆下!朝聖一下👍🏻一去到就叫做呢一個非常之有水準嘅刺身!刺身盛合,入面嘅刺身全部都係我好喜歡的,有海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身同埋甘蝦!呢一度嘅刺身全部都係好厚切,所以食入口嘅時候啖啖肉同埋好香嘅魚油味道!之後仲叫咗一份牛肝菌羽衣甘藍pizza!呢一個Pizza真係好好食,牛肝菌嘅味道同埋羽衣甘藍嘅味道非常之配合!食完之後真係有好滿足嘅感覺,而且一啲都唔會太Heavy!
一去到就叫做呢一個非常之有水準嘅刺身刺身盛合,入面嘅刺身全部都係我好喜歡的,有海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身同埋甘蝦!呢一度嘅刺身全部都係好厚切,所以食入口嘅時候啖啖肉同埋好香嘅魚油味道!
2022-09-09 314 浏览
有個好朋友就嚟要去移民啦,所以好想喺佢臨走之前同佢食返餐好嘅,於是我哋就去咗呢一間係佐敦嘅七福神和食亭食日本菜啦!一去到嘅時候首先就叫咗一份炸雞軟骨同埋芝麻雞翼!呢兩款小食都係非常之美味,好適合飲酒人士食嘅小食!而且呢一度嘅炸雞軟骨份量亦都好多,炸得啱啱好!另外仲叫咗一份大蝦天婦羅🍤呢一度嘅大蝦天婦羅真係好好食,天婦羅粉控制得啱啱好,所以依然做得到外皮鬆脆,入面依然食到大蝦嘅鮮甜爽滑味道!仲有一個好有驚喜嘅就係呢一份京都豚肉煮!真係唔好睇小簡簡單單嘅豚肉煮,真係好考功夫!呢一個豚肉做得好好食,好林,連埋少少肥膏一齊食真係好爽!

2022-09-08 258 浏览
最近係社交平台見到有人介紹去咗呢一度食飯😎社交平台有好多人都話呢一度好有驚喜,即刻book枱回一回佢!首先出場嘅就係呢一款黑松露魷魚沙律!本身我都好鍾意食日式嘅沙律菜,呢一度嘅黑松露魷魚沙律真係好特別,黑松露嘅香味再加埋魷魚嘅味道真係好夾,而且份量亦都好多, 10分足料!另外仲叫咗兩個串燒,其中一個就係青唐辛子豚肉,另一款就係味噌豚肉!呢兩款嘅串燒各有特色,我自己都好鍾意食豚肉嘅味道,味噌豚肉非常之出色,入口嘅時候口感好好,豚肉嘅油脂味道好出!照燒雞肉潛艇真係好大份,兩個人食絕對足夠可以做一份主食!潛艇外脆內軟,口感好好,再加埋上面滿滿嘅照燒雞肉一齊食,真係大滿足!最後仲要多咗一個海膽蟹肉茶碗蒸!呢一度嘅茶碗蒸做得好滑,而且上面嘅海膽同埋蟹肉亦都非常之鮮甜!

2022-09-08 186 浏览
返學嗰陣朋友提議就去咗位於佐敦嘅餐廳食嘢!睇到IG都有好多人話呢一度好正,就今日去咗放鬆一下!真係值得介紹!🤩刺身盛合: <<海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身,甘蝦>>呢啲都係我自己好鍾意食嘅刺身!所以就叫咗呢一款刺身盛合!,呢一度嘅刺身真係非常之高質,好有水準,非常新鮮!🤩紫蘇免治雞肉餅至於呢個免治雞肉餅就好有特色,入口嘅時候好香嘅雞肉味道,而且中間仲有少少香脆嘅口感!🤩照燒雞肉潛艇超級巨型嘅潛艇,上面鋪咗滿滿嘅照燒雞肉,而且下面嘅潛艇非常之鬆脆!咬入口嘅時候上面嘅雞肉味道再加埋少少芝士,連埋呢一度嘅潛艇一齊食真係好滿足!
🤩刺身盛合:
<<海膽半板,三文魚,深海池魚,赤身,甘蝦>>
🤩紫蘇免治雞肉餅
🤩照燒雞肉潛艇
2022-09-07 126 浏览
真係好開心呀,今日男朋友帶咗我去食日本餐!一諗到可以食日本嘅就真係非常之興奮,於是佢就帶咗我嚟呢一間喺佐敦嘅七福神和食亭!之前一直都好想食呢間,今次終於都有機會啦,所以真係好期待!你去到嘅時候當然唔少得要試吓呢一度嘅刺身啦!叫咗一份刺身盛合!非常之豐富嘅刺身拼盤,有海膽同埋三文魚都係我自己最鍾意食嘅,呢一度嘅海膽非常之鮮甜!好新鮮同埋好creamy幾好咁,加埋紫菜一齊食真係好正!另外,呢一度嘅串燒!都係非常之高質同埋有水準,火候啱啱好,我試咗幾款唔同嘅菜式都覺得好好食!由於食物太吸引,所以都唔記得咗影相,但係整體嚟講,呢一間餐廳嘅用餐體驗到非常之良好,服務好好而且菜式方面亦都係價錢合理!可以話係好值得推介嘅日本餐!
之前一直都好想食呢間,今次終於都有機會啦,所以真係好期待!

2022-09-07 127 浏览
尋日男朋友提議就去咗呢一度食嘢😋睇到IG有好多人都話呢一度好食,所以一於要去回一回佢!另外地方好企理,感覺好好!重點推介一下幾款野食啦❤️其中一款就係呢一個黑松露魷魚沙律!呢一款黑松露魷魚沙律真係好好食,黑松露嘅香味同埋魷魚嘅甜味道真係非常之配合,而且呢度嘅魷魚大大塊!食落去真係好爽!另外就係呢度好有特色嘅脆餅薯仔蝦沙律😋呢一度嘅薯仔沙律好特別,薯仔加埋蝦嘅味道令到成個感覺都好full!而且再加埋呢度嘅炊餅,真係出奇地夾!仲想介紹一下嘅就係呢一度海膽蟹肉茶碗蒸!海膽非常甜美,而且呢度嘅蟹肉亦都好多,再加埋你個茶碗蒸一齊食真係好吸引!

重點推介一下幾款野食啦❤️

2022-09-06 126 浏览
早排閨蜜推介去咗呢一度食飯!Instagram都有好多人介紹呢一度好有驚喜,所以就今日要去放鬆一下!試咗呢一度嘅牛肝菌羽衣甘藍pizza!呢一個Pizza真係好好食,超級薄嘅餅底,而且好香脆!再加埋上面嘅牛肝菌同埋羽衣甘藍,適合埋素食者一齊食,而且上面嘅芝士亦都好多!食到舔舔脷!另外仲叫咗一份紫蘇免治雞肉餅!本身都好鍾意食免治雞肉,估唔到呢一度都可以食得到!雞肉嘅味道好香,而且呢一度嘅免治雞肉餅煎得啱啱好!外脆內軟嘅口感!仲有叫咗兩款串燒!其中一個就係青唐辛子豚肉!有好清新嘅口感再加埋豚肉嘅香味,真係好正!另外一個就係味噌豚肉!呢一款豚肉嘅味道啱啱好,豚肉好厚身!但係依然可以保持好林嘅口感!最後要介紹嘅就係呢一個海膽蟹肉茶碗蒸!對於鍾意食茶碗蒸嘅人來講一定會好喜歡,呢度嘅蛋蒸得好滑,再加埋海膽同埋蟹肉嘅鮮甜味道!10分match!

2022-09-06 104 浏览
呢一間係佐敦嘅七福神和食亭真係好多人介紹,今次難得可以帶埋屋企人一齊出去食嘢,就梗係要食好啲!於是就真係專登走咗去佐敦食呢一間餐廳啦,本身我自己都好喜歡食日本餐!所以呢一間有濃厚嘅日本風味餐廳真係啱晒我自己心水!叫咗一份八品刺身盛合!呢一度嘅刺身真係好高水準,刺身非常之鮮甜同埋好新鮮!而且我好鍾意食呢一度嘅海膽,呢一度嘅海膽係好香好甜嘅味道!另外就係其中呢一度嘅招牌特色之一,蟹子沙律!蟹子沙律真係大大件,而且上面仲有好多好多嘅蟹子同埋蟹柳!幾個人食都絕對足夠!另外都想介紹一下嘅就係呢一款大阪燒醬油豚肉炒麵!呢一度嘅大阪燒醬油豚肉好香,豚肉嘅份量亦都十足,炒麵炒得好乾身!連埋呢度嘅醬汁一齊食,真係非常之滋味!

2022-09-05 129 浏览
同同事Farewell party揀咗去呢一間係佐敦嘅七福神和食亭食日本嘢,之前都有食過一次,整體來講性價比好高,所以非常之難忘!於是就揀咗呢一間餐廳啦!重點推介幾款菜式,其中一個就芝麻雞翼!呢一度嘅芝麻雞翼真係好好食,香脆嘅口感,而且再加埋芝麻嘅香味,真係好正!用嚟送酒一流!另外就係呢一度嘅京都豚肉煮!冇諗過呢度嘅豚肉真係咁好食咁出色,豚肉煮得好琳,而且加埋醬汁嘅味道超級入味!肥而不膩!另外仲叫咗兩款主食,一個就係七福神奄列飯,另一個係咖喱牛肉撈烏冬!呢兩款煮食亦都係好美味的!七福神奄列飯分量十足,入面嘅炒飯粒粒分明,炒得好乾身,而且出面嘅蛋亦都係好滑!至於呢一個咖喱牛肉撈烏冬嘅咖喱味道真係好香,鍾意食咖喱嘅一定要試吓,係好香甜有忌廉味道嘅咖喱!

2022-09-05 121 浏览
一間性價比高嘅日本餐廳真係會令人愛上,而且呢一間餐廳嘅款式好多,以日本居酒屋來講,真係算係好抵食!而且呢一度嘅款式亦都有別於一般嘅日本居酒屋,好特別!呢一間七福神和食亭一直都係佐敦區日本菜嘅首選之一!果然冇介紹錯!叫做一款脆餅薯仔蝦沙律!見到佢個賣相外型真係好特別,真係好似日本手卷咁樣,而且呢一度嘅薯仔蝦沙律味道真係好夾,分量十足,食完之後就已經有飽肚嘅感覺啦!另外都想介紹一下嘅就係呢一款紫蘇免治雞肉餅!免治雞肉嘅味道好香,而且加埋紫蘇葉嘅味道,令到成個口感都好好!同埋大大件,煎得好香!

2022-09-05 111 浏览
之前好朋友介紹去咗呢一間餐廳食嘢😙見IGd人都話呢一度好有水準,於是就即刻走咗去試一試!朝聖一下👍🏻黑松露魷魚沙律 $80⭐️個人來講都係非常之鍾意黑松露嘅味道,呢一度嘅黑松露魷魚真係啱晒我嘅心水啦,魷魚好爽滑好鮮甜!而且再加埋黑松露嘅香味配合真係好好!再加埋呢度新鮮嘅沙律菜一齊食,成個沙律都非常之開胃!味噌煮牛筋$88⭐️呢一碟牛筋真係好surprise!牛筋煮得啱啱好,好林,而且非常之入味!食入口嘅時候真係感受到好似有滿滿嘅骨膠原咁樣,滑得來又好入味真係好正!照燒雞肉潛艇$88⭐️至於呢一個照燒雞肉潛艇非常之誇張,大大份,真係冇得輸,幾個人食都絕對足夠,而且呢一度嘅照燒雞肉好好食,分量十足,一啲都冇偷工減料!$88來講真係超值之選
黑松露魷魚沙律 $80⭐️

味噌煮牛筋$88⭐️