2017-12-26
今年聖誕節無特別book到食聖誕大餐,只係同女友係尖沙嘴行下街感受下聖誕氣氛。我地最尾係新港中心度係一風堂食我地既聖誕晚餐,大概30分鐘度就有位。我地叫左個豚骨湯菠菜 (HKD 28),一風堂爆烈豆腐 (HKD 58),炙燒豚肉半熟玉子丼 (HKD 48),同埋赤丸拉麵 (HKD 72)。先黎既係個菠菜,菠菜同啲香菇放係熱滾滾既豚骨湯內面,味道鮮甜又健康,唔錯。跟住黎既就係爆烈豆腐,因為女友係愛辣之人,我本身就麻麻地辣,一開始會以為食完個豆腐會令我個嘴唇爆烈。好彩,佢本算太辣,反而啲汁係係好好送飯既。個飯就有4塊叉燒,一隻半熟蛋,細細碗,味道唔錯。而個赤丸拉麵,我個人覺得個湯底幾濃味,有兩塊叉燒,但女友覺得唔夠,仲要左啲生蒜加大個味道。雖然今年冇特別食聖誕大餐,但係一風堂度食我地既聖誕晚餐都算唔錯既選擇。
個飯就有4塊叉燒,一隻半熟蛋,細細碗,味道唔錯。