2017-12-26 170 浏览
今年聖誕節無特別book到食聖誕大餐,只係同女友係尖沙嘴行下街感受下聖誕氣氛。我地最尾係新港中心度係一風堂食我地既聖誕晚餐,大概30分鐘度就有位。我地叫左個豚骨湯菠菜 (HKD 28),一風堂爆烈豆腐 (HKD 58),炙燒豚肉半熟玉子丼 (HKD 48),同埋赤丸拉麵 (HKD 72)。先黎既係個菠菜,菠菜同啲香菇放係熱滾滾既豚骨湯內面,味道鮮甜又健康,唔錯。跟住黎既就係爆烈豆腐,因為女友係愛辣之人,我本身就麻麻地辣,一開始會以為食完個豆腐會令我個嘴唇爆烈。好彩,佢本算太辣,反而啲汁係係好好送飯既。個飯就有4塊叉燒,一隻半熟蛋,細細碗,味道唔錯。而個赤丸拉麵,我個人覺得個湯底幾濃味,有兩塊叉燒,但女友覺得唔夠,仲要左啲生蒜加大個味道。雖然今年冇特別食聖誕大餐,但係一風堂度食我地既聖誕晚餐都算唔錯既選擇。

。好彩,佢本算太辣,反而啲汁係係好好送飯既。

個飯就有4塊叉燒,一隻半熟蛋,細細碗,味道唔錯。

2017-12-25
2017-12-13 162 浏览
好少去尖沙咀廣東道呢頭,今日男朋友有D野做,陪佢食埋飯先。見到一風堂個網修都幾日式,TRY TRY LA !賣相幾好架,仲有任食既配菜。不過D員工個個都木口木面,仲要10問9唔應,可能工作太辛苦啦!下次會再黎架,為左辣芽菜!
好少去尖沙咀廣東道呢頭,今日男朋友有D野做,陪佢食埋飯先。
見到一風堂個網修都幾日式,TRY TRY LA !

賣相幾好架,仲有任食既配菜。
下次會再黎架,為左辣芽菜!
2017-12-04 183 浏览
每次lunch想食拉麵就一定會嚟呢度,除左近公司之外,當然味道唔錯啦!🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆薯仔沙律 HK$38前菜😛😛上次加左$25轉set食過,好fresh..所以今次要加個大嘅😂🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆太閤監修唐揚雞 HK$45得6舊咋👉👈味道OK,脆身香口,不過無咩特別..🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆🐆濃厚豚肉拉麵 HK$78每日限量供應,湯底超濃郁👍👍👍

薯仔沙律 HK$38

太閤監修唐揚雞 HK$45
得6舊咋👉👈味道OK,脆身香口,不過無咩特別..

濃厚豚肉拉麵 HK$78
每日限量供應,湯底超濃郁👍👍👍
2017-11-30
2017-11-27 216 浏览
友人好鍾意食拉麵,佢成日話連鎖拉麵店黎講最穩定同好食就係一風堂。星期六下午一點幾去呢間分店竟然唔駛排隊。兩個人分別叫左赤丸、特製白丸同埋餃子。普通赤丸同特製嘅分別係少左半隻蛋同埋紫菜。我點左硬身麵質,食落口感剛剛好,相信如果要普通麵質再浸耐左會覺得太淋。湯底方面有少少辣,加埋蔥花蒜好香,而且飲左幾啖都唔口渴。友人叫左特製白丸,湯底好濃郁,因為純豬骨湯底冇辣味,所以豬骨味好突出。最愛日式餃子,呢度嘅餃子上面鋪滿薑蓉同蔥花,加埋餃子汁,別有一番風味,可惜性價比好低,因為好細隻。

特製白丸

特製白丸
2017-11-06 250 浏览
一風堂拉麵大家就食得多啦,今日同屋企人去食。咁全部都係嗌各款拉麵既,但係!我今日要介紹既係一風堂既飯!無錯係飯!我唸無乜人會去一風堂食飯,我都唔係貪得意,玩玩下去嗌既。只係因為我唔想食拉麵姐。點知有驚喜!叉燒飯 $48有3到4塊既大叉燒,多葱同半隻糖心蛋。成件事徐左比較乾之外,味道同價錢我認為可以接受。叉燒淡淡肉,無肥膏。只係飯好乾,不過我唸可以叫佢加汁既,但係都比較細碗,所以好快就食完,所以無要求加汁。總結,一風堂呢個叉燒飯可以一試!平令正

點知有驚喜!
叉燒飯 $48

總結,一風堂呢個叉燒飯可以一試!平令正
2017-11-05
2017-11-05 229 浏览
第一次食一風堂拉麵,係喺東京。自從佢香港成立分店之後,我都經常去食。今日去吃午餐,叫做咗個「特製赤丸拉麵」。一風堂嘅拉麵,啲湯係用豬骨淆成的,湯好濃郁,赤丸拉麵是帶辣的,所以吃起來更好味。配上普通軟度的拉麵,叉燒亦肥瘦適中,厚度亦剛好,還有紫菜,我連湯帶麵全清!另外亦點了一客一風堂叉燒角包,角包好軟熟,d醬好特別,配上日式叉燒,細細個, 我兩啖巳吃完。hea hea!! 佢地提供嘅烏龍茶,亦相當不錯,茶味清香。吃完濃郁的拉麵,再喝一口清香烏龍茶,絕配也。

今日去吃午餐,叫做咗個「特製赤丸拉麵」。

2017-11-04 187 浏览
見有活動做緊2蚊替玉所以專登餓壞個肚去食😂拉麵叫了特製赤湯底,小辣,配料比普通湯底又真係多好多既。湯底其實好好飲,但湯唔夠多,如果中意飲湯既朋友就會覺得唔夠啦兩蚊雞替玉大大份又真係好抵,但係一定一定要留足夠湯去浸返個麵,如果唔係就會好大陣鹼水味
見有活動做緊2蚊替玉所以專登餓壞個肚去食😂

拉麵叫了特製赤湯底,小辣,配料比普通湯底又真係多好多既。

2017-10-25 299 浏览
是日男友放假,我收工後約左係尖沙咀等,行行下街見到一風堂,未試過呢間拉麵,見到幾吸引,就入左去。尖沙咀呢間門面都算大,環境幾舒服,可能因為今日係平日,所以就二人都有四人卡座坐入到去就當然睇睇Menu先啦,簡岩兩個麵,屬於吃貨類別既我,再簡多左兩個小食。今次叫左豚骨菠菜同辛口餃子。先講講兩個麵,我地簡既兩款麵都係細麵,佢可以選擇麵質軟硬度,我地都簡左普通呢款特製叉燒白湯拉麵配料會比較多,價格貴小小,佢會多半隻糖心蛋同兩片紫菜而我既主食就係呢碗一風堂辣肉味噌拉麵我鍾意佢味道香濃,但唔會令叉燒失色冇味,辣肉碎比平日出面既大粒,所以都食得返唔會浪費,我連湯都有飲之後飲完湯,想食返清啲有豚骨湯菠菜解返下唔小得餃子鍾意食辣既我簡左辛口,雖然男友唔食辣,但醬汁分開所以唔怕!最後身為吃貨,第二個胃一定係食甜品拉麵黎講,我幾欣賞佢個麵,下次再戰

一風堂辣肉味噌

而我既主食就係呢碗一風堂辣肉味噌拉麵

之後飲完湯,想食返清啲有豚骨湯菠菜解返下
豚骨湯菠菜

唔小得餃子
鍾意食辣既我簡左辛口,雖然男友唔食辣,但醬汁分開所以唔怕!
辛口燒餃子

最後身為吃貨,第二個胃一定係食甜品

銅鑼燒夾心抹茶雪糕
南非茶布丁

拉麵黎講,我幾欣賞佢個麵,下次再戰
2017-10-25
一風堂辣肉味噌
銅鑼燒夾心抹茶雪糕
2017-10-10 208 浏览
Was looking for a quick bite after work and luckily their $2 noodles refill promotion is still on! I ordered the Special Akamaru Shinaji and one noodles refill. Overall the value is good, the slow-cooked rosu is tender and the tonkotsu broth is well balanced.
2017-10-08 243 浏览
難得媽媽出來尖沙咀,當然帶佢下呢間拉麵喇~~我地去到已經過咗午市時間,所以唔洗等位就可以直接入座👍🏼👍🏼。一風堂好特別每一間分店都會有不同的拉麵限定,所以未試過都可以試下,都幾好食架~!呢次我見同上次我來時好似唔同,所以試下呢個濃厚豚肉拉麵~(我未試過呢個款喇🙈)一上台就好令令吖,真係要相機食先 🙈~。豚肉吸收咗湯底,好入味吖,而且一d都唔韌鞋口,好正吖~😋😋😋,跟著篤寸個蛋黃,麵條沾上蛋漿之後,更加令麵條蛋味升級😋😋,麵條可以揀你喜歡得程度,如果你鍾意硬D 或者軟D都得架~可以同佢地講就得喇~😋😋媽媽叫咗個鐵板旨辛玉子炒飯😋😋,本以為呢個會好細個,點知係好大個架😳,玉子汁等我地自己淋上去,因為鐵板上台時仲係好熱,所以小心唔好點到吖~,玉子汁淋上炒飯,馬上變成玉子😋,加上炒飯本身辣辣,乾身,玉子ge諗,有D半肥瘦的豚肉,一齊食,口感豐富,好好食吖~~~😋😋😋依家like 一風堂嘅 facebook,就送一份迷你黑糖半月蛋糕😋😋,細細份,幾好食~,蛋糕面撒上黃豆粉,同蛋糕又幾夾wo~同埋呢如果你怕食野整污糟件衫,可以問佢地摟‘口水堅’,好得意架~~,實無整污糟件衫🙈🙈
難得媽媽出來尖沙咀,當然帶佢下呢間拉麵喇~~

濃厚豚肉

一上台就好令令吖,真係要相機食先 🙈~。

鐵板旨辛玉子炒飯

迷你半月黑糖卷

2017-10-07
下午茶
濃厚豚肉
鐵板旨辛玉子炒飯
迷你半月黑糖卷
2017-09-17 260 浏览
呢個就係所謂嘅 凍海膽三文魚子拉面 ($138 + 10%) 做緊promotion, 有得免費加一次三文魚子 個拉面一上到黎, 哇 好靚呀, 好似好好食咁 雖然知道係凍嘅拉面, 但係一擺入口真係覺得超凍呀! 不過唔緊要, 天氣熱, 食凍野都ok嘅 不過就有個好大嘅問題啦, 啲海膽同個湯唔夾, 啲三文魚子又同個湯唔夾 ... 個蛋又係獨立咁食 ... 你將三樣我鐘意食嘅野擺埋一齊係碗凍拉面度, 點解可以咁唔好食嘅 ... 完全成碗面一啲都唔協調呀, 個冷面湯又鹹, 遮住左海膽啲鮮味, 但係又稀到掛唔到啲拉面。 跟住其實個面餅都好細, 要加面, 點知原來佢地冇凍嘅拉面加, 得熱嘅拉面加。 好啦, 反正個湯咁凍, 加啲熱拉面, 加完個熱拉面個湯都仲係好凍! 以後唔會食

個拉面一上到黎, 哇 好靚呀, 好似好好食咁

以後唔會食

2017-07-20
今晚我們喺尖沙咀廣東道做完嘢之後去咗新港中心嘅「一風堂」食晚飯!一開始我們喺店外門口等位嗰陣,見到有今期限定喺夏日先推出嘅海膽冷製拉麵!所以我們就叫咗嚟試吓,海膽冷製拉麵嘅湯底係冰凍㗎,係用法國清湯同日式上湯組合而成,再加埋相當幼滑而且係特製嘅海膽醬,感覺真係超正呀,太麵嘅麵質非常煙韌彈牙,溏心蛋嘅效果亦做得幾好,至於叉燒係切成一粒粒嘅方塊粒咁,肉味相當香濃,最後就係主角嘅海膽,味道超鮮甜軟滑,而且份量都幾多!另外我們再叫咗特醬鷄醬油拉麵嘅鷄肉肉質好爽滑鬆軟,湯底嘅味道好鮮味濃郁,至於拉麵係比較粗身,質感非常煙韌彈牙,喺落單嘅時候店員同我們講話:「加$2就可以替玉即加麵」,聽落感覺好似好優惠,所以我們就加咗,結果出嚟嘅份量十足,真係好抵食呀!鰻魚石頭鍋飯嘅米係珍珠米,質感好煙煙韌韌,唔會好腍身,鰻魚嘅肉質好軟滑彈牙,再淋上鮮味嘅鰻魚汁,真係好正呀,最好嘅係味道唔會好鹹!燒牛肉角包同鰻魚天婦羅角包嘅包質好香滑軟熟,燒牛肉嘅醬汁好惹味濃郁,而鰻魚天婦羅就炸得都幾外脆內嫩,味道好鮮味!ZUCCa Roll即係南瓜卷,而且用一個小木盒嚟盛載著上碟,外層炸得好金黃香脆,入面係香甜軟滑嘅南瓜蓉,食
所以我們就叫咗嚟試吓,海膽冷製拉麵嘅湯底係冰凍㗎,
太麵嘅麵質非常煙韌彈牙,
味道超鮮甜軟滑,而且份量都幾多!
另外我們再叫咗特醬鷄醬油拉麵嘅鷄肉肉質好爽滑鬆軟,
湯底嘅味道好鮮味濃郁,至於拉麵係比較粗身,
質感非常煙韌彈牙,
鰻魚石頭鍋飯嘅米係珍珠米,質感好煙煙韌韌,
最好嘅係味道唔會好鹹!
外層炸得好金黃香脆,入面係香甜軟滑嘅南瓜蓉,食落外脆內軟,感覺真係好正呀!
海膽冷製拉麵
鰻魚石頭鍋飯
燒牛肉角包
ZUCCa Roll
2017-09-05 286 浏览
次次去開尖沙咀就諗唔起自己睇過既餐廳無意識自己想食乜野次次隨隨便便唔想諗就係新港搵野食今次黎左一風堂,我記得呢間裝修之前都食過一次。今日三個人去食,五點幾去無乜人,偏寧靜好舒服叫左一風堂餃子,超多䓤同薑蓉餃子好細隻,可以叫佢做一口餃子,皮薄,肉多和風炸廣島蠔,夠脆口同埋夠熱小辣拉面饅魚丼特別menu : 海膽冷製拉面 個湯底好清好清,啲uni好正,好甜,大熱天時入去食呢個面真係夠爽,不過面對男人黎講就唔算多,可能唔多夠食。但總括黎講呢個新菜式就一般般,新鮮感就無得頂途中有日本人女侍應為我地服務,感覺真係特別唔同
次次去開尖沙咀就諗唔起自己睇過既餐廳
無意識自己想食乜野
次次隨隨便便唔想諗就係新港搵野食
今次黎左一風堂,我記得呢間裝修之前都食過一次。
今日三個人去食,五點幾去無乜人,偏寧靜好舒服

叫左

一風堂餃子,超多䓤同薑蓉
餃子好細隻,可以叫佢做一口餃子,皮薄,肉多
和風炸廣島蠔,夠脆口同埋夠熱
小辣拉面
饅魚丼
特別menu : 海膽冷製拉面

個湯底好清好清,啲uni好正,好甜,
但總括黎講呢個新菜式就一般般,新鮮感就無得頂

途中有日本人女侍應為我地服務,
感覺真係特別唔同

一風堂餃子
海膽冷製拉面
2017-09-05
一風堂餃子
海膽冷製拉面
對香港大部分的莘莘學子來說,愈來愈不漫長的暑假已經過去,又是新學年的開始。但暑假過去,不等於夏天過去。近年來,香港的夏天愈來愈長,莫說現在只是九月初,即使到了十月、十一月,天氣往往仍然熱得嚇人,讓人不禁想吃些冰凍清涼的東西降降溫。 曾經人氣滿瀉,在店外等待吃麵人潮不絕的日本拉麵店「一風堂」雖然隨著競爭對手日多,人氣漸減,但這間紅極一時的拉麵店在夏天推出的每日數量限定「海膽冷製拉麵」($138),仍然具備誘人的魔力,吸引到我在這個炎炎夏日裡到訪一試。看餐牌中這麵的宣傳介紹,這麵的冰凍湯底是以法式清湯與日式上湯調配而成的,還加上了以新鮮海膽混合的海膽醬,因此味道極致香濃。以較粗身的中太麵作為麵底,配以海膽、三文魚籽、叉燒與半熟玉子等配料,可為顧客帶來最「Cool」的冰涼食感,著實吸引,那麼事實上這冷製拉麵的味道又好不好呢?這天作為顧客的我,對這拉麵中那味道複雜立體的湯底是頗有好感的,與一般日本拉麵的豬骨湯底、麵豉湯底、醬油湯底以至魚介湯底等等有別的味道,確實有它另類的魅力,讓我幾乎把這拉麵的湯全部喝光。也許,這特別的味道未必人人喜歡,但我卻是頗為喜歡。此外,這拉麵的另一主角海膽與半熟玉子也
此外,這拉麵的另一主角海膽與半熟玉子也是對辦的。那些份量算不得少的海膽,我雖不太肯定它是來自日本還是韓國,味道總還是好的。雖然談不上是最美味鮮濃的頂級貨色,可也味道鮮甜,可以讓人收貨,而且那半隻半熟玉子,水準也在及格之上。至於那些三文魚籽,那鹹鮮的味道,與這拉麵,也甚為匹配。
不過,這麵的叉燒並非常見的一片片,而是切成一粒粒,味道普通,也不夠甘香,而且偏粗身的中太麵也稍為硬了一點,並非我喜歡的質感,就未能讓我滿意。
對我來說,這拉麵有好的地方,也有不好的地方,不過整體而言,我還是喜歡它的。
  • 海膽冷製拉麵
2017-08-31 285 浏览
放工十分肚餓,隨便找個地方吃飯,最緊要可以快點醫肚,所以就來了這間上菜速度和快餐店差不多的拉麵店。很久沒吃過這間拉麵店,質素似乎比以前下滑了。椒香辛口雞角包包是饅頭質地,微甜,口感柔軟。雞肉不夠香辣,沒什麼肉味,由於切得太碎所以沒什麼口感,主要的調味只來自蛋黃醬。黑拉麵湯底顏色看來很濃郁,但喝下卻發現不是,黑蒜油味不夠香濃,湯底味道普通。麵條上菜時已有點變淋了,一點也不彈牙。叉燒太薄,存在感同樣薄弱。

椒香辛口雞角包
包是饅頭質地,微甜,口感柔軟。

黑拉麵
2017-08-28