2021-11-25 55 浏览
天氣開始轉冷,除左食煲仔飯,石鍋飯都係最好嘅選擇。今晚同阿女行完街街,阿女想食日本料理🤔,而我又想食石鍋飯,醒起附近嘅 ‘一門’ 應該有齊我地想食嘅野喎😆。一門 比我感覺嘅傳統又摩登😆,近門口一張長長L形大吧枱,另一邊有兩排4-6人餐桌,入邊更有廂房,私隱度極高。另外店內仲有幾部直立式空氣清新機,整體感覺乾淨企理。🥗先來個開胃沙律吧😋,新鮮沙律菜拌勻沙律醋鋪底,上層大量碎紫菜,入口先嘗到紫菜鮮味,接住就係青脆爽口嘅沙律菜,兩者一齊食又出奇地夾。🍣阿女鍾意食壽司,點幾款壽司🍣啦😋,壽司上刺身部分好新鮮,尤其吞拿魚同海膽杯,吞拿魚原全冇根,入口軟滑;海膽杯嘅海膽極之鮮甜,口感creamy ,撈埋帶丁點咸度嘅魚子一齊食,鮮味更加突出😋。再點兩個輕食😋🥢紫菜年糕 - 呢個好特別,用脆脆紫菜包裹住煙煙韌韌嘅年糕,口感好豐富,唯一如果舊年糕再大舊啲就更加好啦😆。🥢炸雞🍗,炸雞炸得好乾身,雞肉非常嫩滑又juicy,可惜風頭卻比雞皮搶下去🤣,雞皮炸至一滴油水都冇🤣⋯⋯ 連好小食雞皮嘅我都忍唔住要成塊pak 入口😆,爽脆度無懈可擊😋,口感直情脆到係薯片程度,一個字 ‘正’👍🏻。🥢蕃茄海鮮湯,因為用石鍋盛

🍣阿女鍾意食壽司,點幾款壽司🍣啦😋,壽司刺身部分好新鮮,尤其吞拿魚同海膽杯,吞拿魚原全冇根,入口軟滑;海膽杯嘅海膽極之鮮甜,口感creamy ,撈埋帶丁點咸度嘅魚子一齊食,鮮味更加突出😋。

再點兩個輕食😋

🥢蕃茄海鮮湯,因為用石鍋盛載,熱度保持得好好,可以慢慢品嘗,湯底茄味濃郁,入邊有兩大隻手板咁長嘅海蝦,鮮度十足,蝦身蝦頭緊緊連接,非常新鮮;海蜆亦鮮度十足,肥嘟嘟,厚身又鮮甜;湯入邊仲有大量元貝粒同豆腐,令整個蕃茄湯鮮味更加提升。

🥢最後係我最喜愛嘅泡菜牛肉石鍋飯,石鍋熱度十足,店員好貼心等我地影相打卡後,幫我地將飯餸攪拌均勻,嘩,真係香氣撲鼻,我最鍾意係食貼係鍋邊蕉燶嘅飯蕉,卜卜脆又香口,食埋個飯,成個人暖笠笠🤗🤗。

2021-11-22 63 浏览
❤️一門沙律超開胃,超香麻油味,加埋啲醋,沙律菜夠哂新鮮❤️深海池魚王薄切深海池魚王有小小火炙過肥美,鮮甜,魚味夠重,點佢特製醬汁,太夾,第一次食,無介紹錯👍🏻❤️新鮮帶子壽司小小火炙過,帶子鮮味十足,帶子又厚又大粒😋❤️火炙油甘魚壽司火炙過嘅油甘魚,有油香,食得出係新鮮貨❤️東洋卷爆晒料,用蛋皮包住鰻魚,牛油果,蟹子,無飯架😍😍,個卷暖暖地,鰻魚好肥美,成件事好夾,必點!❤️大蝦海鮮飯大推!蕃茄汁嘅risotto ,有2隻大蝦,三文魚子,帶子,脆肉瓜,蜆肉,好豐富,忍晤住一個人食左大半碟,夠哂掛汁,啖啖蕃茄味,必食鐘意呢到嘅裝修好舒服,地方寛闊,衞生好好,待應有禮貌,會慢慢推介,東洋卷要靠佢地推介先食到好嘢炸👍🏻👍🏻一門 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓-
❤️一門沙律
超開胃,超香麻油味,加埋啲醋,沙律菜夠哂新鮮

❤️深海池魚王薄切

❤️新鮮帶子壽司
小小火炙過,帶子鮮味十足,帶子又厚又大粒😋

❤️火炙油甘魚壽司
火炙過嘅油甘魚,有油香,食得出係新鮮貨

❤️東洋卷

❤️大蝦海鮮飯

• 東洋卷
  • 一門沙律
  • 大蝦海鮮飯
2021-11-17 47 浏览
⭐️胡麻醬白身魚刺身 $280🍣吞拿魚赤身 深海池魚 帶子 壽司 $160: 深海池魚最有特色,中間加咗紫蘇葉好香,添上清新香氣!.🍅蕃茄海鮮豆腐湯 $180: 蕃茄湯好清甜,有大蝦、大蜆、豆腐、鴻喜菇、娃娃菜等! 用石鍋盛載可以保持溫度👍🏼.🦀炸忌廉蟹肉餅 $88: 炸粉厚度適中,唔油膩! 忌廉蟹肉好綿滑同creamy☺️.🔥和牛串燒 $86: 和牛油脂分佈好平均,入口即化😍 食完意猶未盡😋.🍢牛舌串燒 $50: 牛舌好嫩滑,用黑椒調味最配!.🍢大蔥雞肉串燒 $30🍢單骨雞翼串燒 $30🍇巨峰乳酸梳打 $42
⭐️胡麻醬白身魚刺身 $280

🍣吞拿魚赤身 深海池魚 帶子 壽司 $160
: 深海池魚最有特色,中間加咗紫蘇葉好香,添上清新香氣!

🍅蕃茄海鮮豆腐湯 $180

🦀炸忌廉蟹肉餅 $88

🔥和牛串燒 $86
: 和牛油脂分佈好平均,入口即化😍 食完意猶未盡😋
🍢牛舌串燒 $50
: 牛舌好嫩滑,用黑椒調味最配!
🍢大蔥雞肉串燒 $30
🍢單骨雞翼串燒 $30
🍇巨峰乳酸梳打 $42
2021-11-16 39 浏览
一門 (銅鑼灣)距離銅鑼灣地鐵站好近,好容易就搵到。門口已經睇到裝修好有日本風格,有獨立房同bar枱。我哋平日6:30唔算多人,但七點左右已經滿左半。餐牌選擇都好多,基本日式菜式都有,今日都試咗一門嘅招牌菜。。🌟Deluxe sashimi 刺身盛盒(五款) $420睇賣相已經好吸引,有油甘魚腩、帶子、甜蝦配三文魚籽、吞拿魚。每款都好新鮮又鮮甜,而且仲係厚切,食落更加滿足,油甘魚腩比平時嘅更肥美。。🌟拖羅蓉海膽 食完都念念不忘嘅壽司,喺拖羅蓉上面放咗海膽。海膽鮮甜又creamy,加少少豉油就好好食。。🌟Toyo roll 東洋卷 $72好特別嘅一個卷,平時食嘅日式卷物都係紫菜包飯,今次呢款係用pancake皮包住鰻魚、蟹子同牛油果。Pancake皮薄有少少甜味,鰻魚帶點鹹所以夠味,牛油果夠熟好香,個配搭好食。。🌟Fried salmon belly炸三文魚腩條 $88係將三文魚腩切條攞去炸,不過唔知係咪渣得太耐,咬落都偏硬,雖然味道係唔錯。🌟Omelette 厚燒玉子 $60店員話呢款係招牌菜,有少少甜,個蛋好滑好濕潤,下次可以試吓其他款式。🌟Crab rice 蟹肉石頭燒飯 $16

🌟Deluxe sashimi 刺身盛盒(五款) $420

🌟拖羅蓉海膽

🌟Toyo roll 東洋卷 $72

🌟Fried salmon belly炸三文魚腩條 $88

🌟Omelette 厚燒玉子 $60

🌟Crab rice 蟹肉石頭燒飯 $168
店員拎到嚟之後會幫你撈,有蟹肉、蟹膏、蝦、帶子、蔬菜、雜菌。因為個石頭鍋仲係熱嘅,所以會有啲飯焦,個人幾鍾意食口感有少少脆。

🌟Honey kumquat honey 陳年柑桔蜜 $42
🌟Summer garden 藍莓茶$49

📍銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓
2021-11-16 719 浏览
《恬靜慢嚼@一門》很久也未能開懷地進食,這種感覺猶如有龍肉也吃不下,有甘露也嚥不下,難道我的壓力又再次探望我,不是探望,是勒索我……要我真真正正放底一直不捨得的東西,來換取一刻或三刻的輕鬆。現代人不能放鬆,一邊吃東西,一邊check 電郵,一邊記掛公司仍有萬千樣事未完成……一心三用怎能可以好好地享受廚師為食客烹調的美食呢?也會浪費了店主的心思,更會糟蹋了食料的本心!在一門的門口,已被它的藍光波照射入眼廉,紅框光也映照我疲勞的身驅,這些開場氛圍已令我漸漸打開五感細胞,開始擴張有關食的神經線及毛囊,肌肉也開始放鬆地進入充滿日式的居酒屋,有清酒的香味、有木感的視覺刺激、有愉悅的人客笑聲、一切一切真的猶如置身東京涉谷的一間巷子裡的居酒屋。親切的店長為我細心介紹店家的美食,強調所有食材皆是嚴選優質貝類食材製作豐富的料理,當中菜式會巧妙地引領出食材的美味開創豐富味覺體驗,如想直接品嚐食物原味的話可選擇生魚片、燒烤、清蒸或是煎排的料理方式……他娓娓道來,說來頭頭是道,好像在唱戲,已沒閒暇惦記公司的事了。最後,也由店長發板,由他為我選擇合適我吃的幾道小菜,好好沉醉於居酒與美食之間遊走。1. 尚品刺身:
《恬靜慢嚼@一門》

1. 尚品刺身: 有海膽牡丹蝦、有吞拿魚、鮫鰈魚、有油甘魚底腩(又稱不見天),店長表示按剛剛次序進食,由最輕的油脂吃到最濃的油脂,就不會影響口感,影響味覺。每款的刺身真的很鮮甜,厚度適中,我最喜就是甘魚底腩,既肥美又鮮甜,極級享受。至於極罕有的海膽牡丹蝦,海膽味明顯但也吃得出牡丹蝦的爽甜,幸福兩個字幾乎噴得出口。

2.六件精選壽司: 左口壽司、真鯛壽司及青檸片帶子壽司... ...用飯團做底可以吸飲食材的味道,也可以減少那種心理形成的肥膩感,聰明做法,左口魚及真鯛魚也有被火炙,更能引出魚的鮮味,真的魚樂無窮,其味無比。

3.店長推介的東洋卷:

嚴選靚牛油果,精緻的蟹籽,傲慢的鰻魚

拼在一起,等於一幅彩虹橋立體放送

再用上日式蛋醬做蛋皮

這個東洋卷,真的不得了,一嚐難忘

萬人傾心,味道有牛油果的迷幻香

也有口感十足的蟹籽

而汁味滿溢的鰻魚

已令人念念不忘,如再餓了,我一定回頭再吃。

4.魚湯烏冬: 濃濃的魚湯直捲整碗的烏冬,菇香也為這碗湯鞠躬盡粹,整件事是用心烹調,慢煮到食材已融入純白的烏冬內,完全入味了,每吃一束烏冬,心便上升一度,直至到窩心為止。感謝再普通的食物在我口腔裡頓變成了美食的首領了!

5.昭和串燒:

秋葵讓日本蝦餃: 嶄新做法,店家一直揉合新與舊去創出 Fusion,蝦膠彈,秋葵嫩,就是配!

雞肉明太子: 腌制好的鷄肉,吃時仍保留著那個秘製的醬汁,明太子也好味,欣賞!

雞手羽串燒: 經典做法,加點岩鹽,佐酒一流。

6.和風炒鷄 :  那個濃汁、綿密的鷄塊、雪花般的木魚老……造就了一碟充滿大和民族特色的炒鷄,送飯一流,好味,一級棒,感恩讓我進入一門,打開口感之大門。

加上蜜桃特飲,一次驚喜又震撼心靈之美食之旅寫上完美句號,最重要是三個小時的恬靜慢嚼經驗,足以令我放下一切煩躁、煩擾與煩亂……可以做到三小時的真我,人的本性是追求快樂的!

我們多久沒開懷地笑過呢?
今次我想跟大家介紹銅鑼灣一間居酒屋名一門,銅鑼灣的居酒屋競爭非常大,要屹立不搖的話,需靠品質取勝。一門從食材挑選與每一道餐點的料理方式心思細膩程度讓人大豎拇指,驚呼連連。一門裝潢有種低調的奢華感,不自覺地被它吸引了目光。蕃薯沙律無敵開胃,香濃的胡麻醬佐以生菜,車厘茄,海帶,蕃薯等菜蔬,極之清新味美,生菜爽脆,蕃薯綿密甜香,車厘茄酸甜多汁,我們無一不愛。大真鯛壽司第一口咬下整個鮮味溢滿嘴,完美詮釋了新鮮兩個字,一入口魚味無窮,內心與味蕾的澎湃感真的很難用三言兩語來形容。深海池魚壽司挺厲害,彈鮮度十足,朋友都沉醉在深海池魚的浪漫中,放進嘴裡有夠飽嘴,甜味蔓延開去,現在回想還是口水直流。緊接著是帆立貝壽司,帆立貝除了份量給力外,帆立貝的肉質厚實有嚼勁,呈現海洋的好滋味,也是令人著迷難忘的地方。白身魚薄切只能用極品來形容,雪白帶淡粉色的色澤看上來非常療癒,魚肉軟嫩清甜,好吃到只能低頭一口接著一口停不下來。傳統玉子燒不愧是一門的招牌中的招牌,玉子燒加入鮮美的高湯煎製,入口滿是蛋香,無敵鬆軟。熱熱的切開傳統玉子燒時,湯汁如岩漿湧出,幸福感滿溢。鐵板和牛薄燒讓人愛不釋口,尤其是愛蔥之人,鐵板和牛薄燒

鐵板和牛薄燒讓人愛不釋口,尤其是愛蔥之人,鐵板和牛薄燒包著滿滿的日本大蔥,天然油脂讓和牛肉質激滑嫩,附有專屬的肉香。大蔥的甜鮮就是天然的調味,其實不用沾汁已很美味,當然愛吃重口味的還是可以醮汁品嚐。

厲害的生姜豚肉石頭燒飯就是要讓人覺得不油膩,且涮嘴又不乾澀,生姜豚肉細膩的穿梭在飯粒之間,在石鍋爆香,所以整個燒飯格外香噴噴,飽足收尾。
2021-11-15 29 浏览
一門 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓久唔久都會約埋朋友一齊嚟食一門因為起銅鑼灣市中心非常就腳 而且食品選擇好多🐟火炙平池魚刺身雖然佢係白身魚 但魚味好濃郁經過火炙後啲魚油更加迫晒出嚟輕輕滴少少青檸汁 會令味道更加有層次🍣壽司三點真鯛 由淡味嘅開始食起 魚肉幾爽彈 辣蘿蔔蓉做調味令魚味更加突出左口魚 柚子胡椒 呢款魚魚油比較多 輕輕火炙一下已經好滋味吞拿魚赤身 最推介呢款 魚肉位置比較偏向中拖羅 所以又有油香又有魚味🐳🌯東洋卷比較似創作料理用pancake皮包住鰻魚 牛油果 蟹子🦀一啖咬落去就有唔同嘅享受❤️🐥和風揚雞炒雞件好多 每件都好Juicy用咗偏甜嘅醬汁做調味 上面放上木魚碎仲有好多菇菌落去炒 大人細路都啱食🍢串燒雞肉明太子 放上咸香明太子沙律醬 同雞肉又幾夾秋葵 造型有啲似煎釀三寶😂包住免治雞肉雞翼 做得幾有炭火香味 外皮香脆🍲野菜湯烏冬最後食返d熱野 估唔到一個湯烏冬麵有特別湯底加入柚子蜜 飲落去既時候有陣陣香氣烏冬爽口彈牙 野菜都幾多下嚟得居酒屋當然要飲番杯🍻叫咗杯生啤同巨峰乳酸梳打嚟乾番杯呢度嘅飲品選擇都好多價錢平至貴都有 一定揀到🍸同埋好容易襯到食物 一班

📍銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓

呢度嘅飲品選擇都好多
價錢平至貴都有 一定揀到🍸
同埋好容易襯到食物 一班朋友嚟都唔錯🥰

2021-11-14 33 浏览
▪️厚燒玉子(芝士🧀)一門招牌菜之一👍🏻分別有明太子/芝士/蟹肉/雜菌等口味選擇今次選擇左芝士🧀味😍玉子燒不會太熟雞蛋味超級香😍每層都非常軟滑,再配搭上芝士😍😈▪️鯖魚刺身Tataki(季節限定)鯖魚非常新鮮就算就咁點醬油🍶已經很鮮味打卡之選📸擺盤精緻💓分別有幾塊食用花🌸🌷🌼海藻絲等👍🏻店員建議先撈好再用紫菜包住食😋又有得食又有得玩👍🏻👍🏻推薦推薦💯▪️時令壽司(三款)分別有帶子,牡丹蝦🦐和池魚壽司最喜歡帶子壽司😍超級大粒又厚肉,鮮甜度十足👍🏻👧🏻完全食一件不滿足,最少可以食多2-3件😍💯🔎一門 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場4樓
▪️厚燒玉子(芝士🧀)

一門招牌菜之一👍🏻
分別有明太子/芝士/蟹肉/雜菌等口味選擇
今次選擇左芝士🧀味😍玉子燒不會太熟
雞蛋味超級香😍每層都非常軟滑,再配搭上芝士😍😈
▪️鯖魚刺身Tataki(季節限定)

鯖魚非常新鮮就算就咁點醬油🍶已經很鮮味
▪️時令壽司(三款)

分別有帶子,牡丹蝦🦐和池魚壽司
最喜歡帶子壽司😍超級大粒又厚肉,鮮甜度十足👍🏻
👧🏻完全食一件不滿足,最少可以食多2-3件😍💯

🔎一門 (銅鑼灣)
  • 厚燒玉子
2021-11-10 24 浏览
一門 (銅鑼灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•一門沙律•刺身盛合五點•海膽吞拿魚壽司•雞手羽串燒•免治雞肉串•燒和牛串•鮮蟹意大利粉 •藍莓茶 •海鹽荔枝梳打••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:成日經過黃金廣場,但真係未入過去食嘢🤣今次同大家誠意推介呢間日式餐廳☺️!介紹食物之前已經好滿意呢到嘅環境啦,私隱度高,唔會太嘈,員工服務態度都好好👍🏻幾適宜星期五晚同朋友嚟飲吓酒食吓串燒!一門沙律唔錯,蔬菜明顯好新鮮同爽脆,伴埋紫菜馬上變得非常日式!刺身盛合質素都非常唔錯☺️有三文魚、油甘魚、吞拿魚、蝦、帶子,每款都好新鮮,當中仲有兩款唔同嘅蝦~好好味海膽吞拿魚壽司一碟六件,呢條我真係超建議大家嗌!一來佢嘅海膽一啲都唔臭,二來佢嘅吞拿魚係有俾心機去做,再夾埋吞拿魚蓉,不但味道同口感都真係好高分㗎!串燒都試咗好幾款,當中嘅免治雞肉串幾正,入面會食到啲雞軟骨,但同時唔會太乾或者有雪味,和牛串超juicy,肉味
♥️餐點:
•鮮蟹意大利粉
•藍莓茶
•海鹽荔枝梳打
♥️食評:
串燒都試咗好幾款,當中嘅免治雞肉串幾正,入面會食到啲雞軟骨,但同時唔會太乾或者有雪味,和牛串超juicy,肉味濃,要試!
最估唔到係呢到個意粉都好好食🤣呢個係餐廳嘅menu寫住係自信作嚟!咁就梗係要試試,點知一上枱未食就已經覺得幾正🤣滿滿嘅蟹肉,撈勻之後真係每啖都食到一絲絲蟹肉好正,醬汁唔會太漏或太重口味蓋過蟹嘅味道,難怪係餐廳嘅自信作!
2021-11-09 608 浏览
之前已經聽過一門呢間餐廳,到今日都仲未試過幫襯,今日收工就去左食晚飯。OpenRice介紹呢間係一間江戶時代風情既日本料理館,售賣以雞蛋為主題既不平凡菜式。究竟有幾不平凡?餐牌有招牌厚燒玉子,沙律,小食,刺身,壽司,卷物,肉類料理,牛肉料理,海鮮料理,串燒,意大利粉,湯類,飯麵,飲品。裝修以日式木材為主,好似置身日本!今晚第一次黎,叫左好多野食試試先!鯖魚Tataki呢款鯖魚Tataki係季節料理。擺盤非常精緻,18塊鯖魚刺身排到成朵花咁,上面放左蔥花,紅綠海藻,食用花等。服務員建議將所有材料撈好,之後用紫菜包住食用。紫菜有10塊左右,超脆,鯖魚又新鮮,個汁又酸酸哋咁好清新,紫菜包住鯖魚食用好有口感,外脆而入面鮮得黎又清新。呢個食法我覺得新奇。季節壽司 季節壽司一共三款各兩件,分別有帶子,金線鯛,同赤真鯛。刺身全部都好新鮮。帶子鮮甜,每件壽司有半件帶子。金線鯛加左薑蓉同蔥花同埋甜甜哋嘅汁,味道甜甜哋,魚肉較稔身。赤真鯛上面加左少少柚子鹽,食落魚鮮味中帶鹹味,而且魚肉極有咬口。壽司已經加左豉油,唔洗自己再加。伴碟有日式芥末同酸薑片,酸薑片夠酸,我鍾意。雜菌厚玉子 $68呢個雜菌厚玉子係招

究竟有幾不平凡?餐牌有招牌厚燒玉子,沙律,小食,刺身壽司,卷物,肉類料理,牛肉料理,海鮮料理,串燒,意大利粉,湯類,飯麵,飲品。裝修以日式木材為主,好似置身日本!

今晚第一次黎,叫左好多野食試試先!

帶子

帶子鮮甜,每件壽司有半件帶子。
金線鯛

赤真鯛

雜菌厚玉子 $68

雜菌厚玉子

呢個雜菌厚玉子係招牌菜,傳統厚玉子通常都冇餡,我哋貪心揀左雜菌饀。雜菌厚玉子賣相唔錯,居然仲有餐廳個名係上面。服務員幫手將佢一開六件,方便我哋食用,上面再加啲白蘿蔔蓉先入口。玉子中間仲流住蛋汁,入面包住足夠雜菌,而白蘿蔔蓉加左鰹魚汁,一冷一熱,口感味道都好好。

炸三文魚腩

炸三文魚腩一客七條,伴有沙律醬。好少見三文魚腩係一條條,雖然塊皮唔薄,不過好脆,而三文魚油脂豐富。

柚子豚肉豆腐石頭湯 $96

柚子豚肉豆腐石頭湯

呢排轉凉,叫個石頭湯飲下就正啦。豚肉好香,係腩肉黎,俾石鍋燒過,好香。另外仲有4件豆腐,一隻蛋,娃娃菜,紅蘿蔔,白菇,昆布同蔥花,蔬菜量豐富。個湯好清,完全唔油,帶微微柚子味,好特別。
柚子豚肉豆腐石頭湯

和牛野菜湯烏冬 $180

和牛野菜湯烏冬

和牛野菜湯烏冬上枱時已經幫我哋分好兩碗,每碗有4塊肥牛左右,肥牛有牛味又唔算韌,算唔錯。烏冬粗粗哋身,算滑又唔太稔,都可以。野菜有娃娃菜,白菇,同大量好香嘅京蔥。個湯好清淡,唔夠味既話可以自己再加七味粉。
和牛野菜湯烏冬

藍莓茶 $49

藍莓茶

藍莓茶用個玻璃壺裝住,配一隻玻璃杯仔,好靚。藍莓茶呈紅色,少少甜,感覺好健康。
藍莓茶

陳年柑桔蜜 $42
陳年柑桔蜜

陳年柑桔蜜好有陳年柑桔嘅味道,感覺好潤喉。

今餐特別鍾意鯖魚Tataki同雜菌厚玉子。服務員態度超好,會主動講解菜式,而且上菜次序同速度到位,今餐食得好舒服。多謝友人請客。
2021-11-09
用餐时段
帶子
金線鯛
赤真鯛
2021-11-08 24 浏览
I know this place for long but never have the chance to tryIt was full house on a Monday night Crazily pack but with good vibes and servicesWagyu onsen egg sukiyaki Very smooth and tender wagyuLove how it’s served in a stone pot that can keep the temperature for long Remember to keep some room for the tofuIt’s definitely the best I have had this yeareel skewer is also a must haveThick , juicy and spongy flesh Full of umami And surprisingly no unpleasant thick and sharp bones throughout the entir

Wagyu onsen egg sukiyaki
Very smooth and tender wagyu

Full of umami
And surprisingly no unpleasant thick and sharp bones throughout the entire skewer

If you want to surprise yourself
Go with the omakase sushi platter with daily fresh picks
Love how they are seasoned differently to bring out the best of the sashimi
2021-11-04 39 浏览
難得友人放假特登Book左呢間日本餐廳係銅鑼灣👾餐廳內部裝修有濃厚的日本居酒屋氣氛🛖-前菜嗌左個一門沙律🥗🥗沙律菜配上特別嘅醬汁 酸酸地非常開胃😌😌仲有配菜青瓜非常爽口 平平無奇的配菜 配上個汁令到成個沙律生色不少😇😇舖頭特色之一東洋卷❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥用好薄嘅蛋皮包住鰻魚蟹籽牛油果😻😻牛油果同鰻魚都非常軟熟一啖咬落去個配料都非常融合入口即溶 絕對值得再食!!!!👏🏻👏🏻另外都嗌左嗌左特上壽司10切壽司屬於中上都係入口即溶👏🏻👏🏻中上程度🤣🤣🤣🤣我地仲嗌左白身魚薄切勁好食入口即溶好鮮味完全無腥👏🏻👏🏻仲要配上佢嘅汁酸酸地好好食性價比好高呢碟 每片魚生厚度平均😻啖啖肉 都係必點之選😍😍😍😍😍熱食方面嗌左個石鍋牛肉飯同花華比目魚煮😻石鍋牛肉飯都不過不失相反比目煮十分之岀色外層煎香魚嘅肉汁被鎖住 好值得一試👻Soda都係正常發揮 無令我失望🤫🤫🤫成餐飯都非常之滿足😎😎環境氣氛野質素都好似去咗日本一樣🥳絕對值得再食🤩🤩🤩goodgood!!!
難得友人放假

外層煎香魚嘅肉汁被鎖住 好值得一試👻

Soda都係正常發揮 無令我失望🤫🤫🤫
成餐飯都非常之滿足😎😎
環境氣氛野質素都好似去咗日本一樣🥳
絕對值得再食🤩🤩🤩goodgood!!!
2021-11-04 526 浏览
最近總是有日本癮,吃了好多次日本嘢都繼續想食😝前排就同朋友去了這間在cwb location非常方便的日本餐廳,估唔到餐廳格調幾好,但價錢不算太貴!而且店員服務好好,枱與枱空間足夠,都好多人去總覺得bar 枱好有日本feel呢!餐廳的各款日本料理都好精緻且用心製作,cp值頗高最喜歡是蛤蜊香草鐵鍋燒,因爲蛤蜊是大大粒的,鮮甜肥美。而湯底更加係精華所在,是非常濃的甜海鮮味,一口湯配蛤蜊,令人回味😋😋😋另一款非常有誠意的菜式是蟹肉厚玉子,想不到真的有好多粒粒鮮拆蟹肉在內,配上外面厚厚的玉子,味道層次感豐富。鰻魚炒飯一上碟已聞到非常香的鰻魚味,配料十足,有有薑香味、菇、蛋、洋蔥粒等,仲要有非常多鰻魚,飯和醬料混合調味剛剛好,富有日本特色味道。刺身盛合5點格外精緻,而且師傅的刀工厲害,雕在旁邊的是花是薄薄的芹菜條!刺身方面,三文魚腩入口即溶,甜蝦肥美夠凍,蝦膏更加係難得地新鮮。另外厚切的帶子都好鮮甜,還有軟香、滑texture的吞拿魚,水準幾好。一門沙律真的非常多菜,特別喜歡酸酸的醬料,好開胃。沙律內有洋蔥、蘿蔔絲等。這裡真的坐得舒服,食物不錯,好適合慢慢傾計,慢慢食,enjoy下😉

而且店員服務好好,枱與枱空間足夠,都好多人去

總覺得bar 枱好有日本feel呢!

餐廳的各款日本料理都好精緻且用心製作,cp值頗高

鰻魚炒飯

一門沙律

鰻魚炒飯
一門沙律
  • 蟹肉厚燒玉子
2021-10-30 318 浏览
Full of Japanese Style 🎈一門/By adding a little bit of imagination, by adding a little bit of creativity, and by adding a little bit of fantasy, yes it seems like we were in Japan./🇯🇵充滿日式味道嘅一間日本餐廳走廊設計係日本庭園風入到黎食嘢 加返少少想像力☁️想像自己去咗日本庭院 就會別有一番風味😂🐟白身魚薄切 Sliced White Fish Served with Vinegar Sauce ($240)一片片薄到近乎透明嘅油甘魚魚油唔算豐富 新鮮爽口係屬於比較淡口嘅刺身🥗海鮮沙律 Seafood Salad ($98)沙律菜新鮮夾雜住粒粒魚生份量好足 甜蝦鮮甜🧈蟹肉厚玉子Omelette with Crab Meat ($76)職員溫馨提示我地呢個要襯熱食 滑嫩甜蛋裏面有住滿滿蟹肉再加埋蘿蔔蓉一齊食好夾✨有日式高湯味之餘 又唔會過膩🥳聽人講 有啲客會專登走嚟食呢個厚玉子仲要一次叫兩件一個人食哂 就知幾好食
Full of Japanese Style

🐟白身魚薄切
一片片薄到近乎透明嘅油甘魚
魚油唔算豐富 新鮮爽口
係屬於比較淡口嘅刺身

🥗海鮮沙律 Seafood Salad ($98)
沙律菜新鮮夾雜住粒粒魚生
份量好足 甜蝦鮮甜

🧈蟹肉厚玉子
Omelette with Crab Meat ($76)
職員溫馨提示我地呢個要襯熱食

🦪一口蠔 Bite-sized Oyster
一口份量嘅蠔仔呀
入口鮮甜 有少少海水味🌊
好少食生蠔 但係覺得呢隻生蠔係好食嘅

🍅花華比見魚煮 Fried Halibut with Tomato Sauce ($180)
用蕃茄來做醬汁真係冇得輸呀😌
蕃茄嘅酸甜開胃 成功滲透入軟滑嘅比目魚身
似中式嘅蕃茄煮魚 仲會搵翠玉爪同茄子嘅存在
不過同行朋友仔話多啲汁會更加好😝

🍸杏桃香橙燒酌梳打Apricot Orange Sour ($52)
飲落杏桃味比橙味重些少 入口充滿果粒
絕對唔係用香精溝出嚟🍊
酒甜度較低 但又恰度好處唔會蓋過酒嘅存在感
啱曬飲唔到烈酒 同太甜嘅朋友仔😂

🍹蜜桃燒酎梳打 Peach Sour ($52)
呢杯相對就會甜左少少啦
可能始於用蜜桃做主角🍑
但都係屬於比較易入口嘅酒
  • 蟹肉玉子
  • 一門沙律
1K
2021-10-30 40 浏览
呢日放工之後同男朋友去左銅鑼灣食飯,我地搵左一間日本餐廳食dinner,呢間餐廳既日式裝修令人感覺好似去左日本咁。野食仲好別緻。今次點左好多野食。刺身方面,點左呢碟深海池魚皇角切,池魚切到好薄,非常新鮮,簡單咁點醬油已經好好食。另外,呢度既招牌東洋卷都唔錯,佢係用薄薄既蛋皮包住牛油果、鰻魚同蟹籽,層次豐富。呢度既壽司亦都好高質,最鍾意佢既帶子壽司,帶子超鮮甜。牛肉壽喜燒好足料,湯底好香濃。最後,仲有呢碗炒飯,夠哂飽啊。

呢度既壽司亦都好高質,最鍾意佢既帶子壽司,帶子超鮮甜。
牛肉壽喜燒好足料,湯底好香濃。
最後,仲有呢碗炒飯,夠哂飽啊。
  • 東洋卷