2021-11-25 55 浏览
天气开始转冷,除左食煲仔饭,石锅饭都系最好嘅选择。今晚同阿女行完街街,阿女想食日本料理🤔,而我又想食石锅饭,醒起附近嘅 ‘一门’ 应该有齐我地想食嘅野㖞😆。一门 比我感觉嘅传统又摩登😆,近门口一张长长L形大吧枱,另一边有两排4-6人餐桌,入边更有厢房,私隐度极高。另外店内仲有几部直立式空气清新机,整体感觉干净企理。🥗先来个开胃沙律吧😋,新鲜沙律菜拌匀沙律醋铺底,上层大量碎紫菜,入口先尝到紫菜鲜味,接住就系青脆爽口嘅沙律菜,两者一齐食又出奇地夹。🍣阿女钟意食寿司,点几款寿司🍣啦😋,寿司上刺身部分好新鲜,尤其吞拿鱼同海胆杯,吞拿鱼原全冇根,入口软滑;海胆杯嘅海胆极之鲜甜,口感creamy ,捞埋带丁点咸度嘅鱼子一齐食,鲜味更加突出😋。再点两个轻食😋🥢紫菜年糕 - 呢个好特别,用脆脆紫菜包裹住烟烟韧韧嘅年糕,口感好丰富,唯一如果旧年糕再大旧啲就更加好啦😆。🥢炸鸡🍗,炸鸡炸得好干身,鸡肉非常嫩滑又juicy,可惜风头却比鸡皮抢下去🤣,鸡皮炸至一滴油水都冇🤣⋯⋯ 连好小食鸡皮嘅我都忍唔住要成块pak 入口😆,爽脆度无懈可击😋,口感直情脆到系薯片程度,一个字 ‘正’👍🏻。🥢蕃茄海鲜汤,因为用石锅盛

🍣阿女钟意食寿司,点几款寿司🍣啦😋,寿司刺身部分好新鲜,尤其吞拿鱼同海胆杯,吞拿鱼原全冇根,入口软滑;海胆杯嘅海胆极之鲜甜,口感creamy ,捞埋带丁点咸度嘅鱼子一齐食,鲜味更加突出😋。

再点两个轻食😋

🥢蕃茄海鲜汤,因为用石锅盛载,热度保持得好好,可以慢慢品尝,汤底茄味浓郁,入边有两大只手板咁长嘅海虾,鲜度十足,虾身虾头紧紧连接,非常新鲜;海蚬亦鲜度十足,肥嘟嘟,厚身又鲜甜;汤入边仲有大量元贝粒同豆腐,令整个蕃茄汤鲜味更加提升。

🥢最后系我最喜爱嘅泡菜牛肉石锅饭,石锅热度十足,店员好贴心等我地影相打卡后,帮我地将饭𩠌搅拌均匀,哗,真系香气扑鼻,我最钟意系食贴系锅边蕉㶶嘅饭蕉,卜卜脆又香口,食埋个饭,成个人暖笠笠🤗🤗。