2010-05-10 13 浏览
作天和一位朋友去了这间‘一门’ 吃晚餐,定了6.30pm桌,我们6点就到,幸好有位,不必等一进到门口,receptionist很有礼貌带我们进去,service 态度挺好,只是那个waiter 好像新来的,问他餐牌食物,没有回答 其实也没什么,我在openrice.com sesarch already, 一次过order 我要吃的..招牌沙律 - 非常好吃的头盘,酸酸油又的,加了日本酱油, 爽招牌蟹肉玉子燒 - 间直是招牌菜,好滑,必叫之選 东洋卷- 贵了点,但我最喜欢这一道,正... 给10个星,想不到牛油果和鳗鱼真配..6件剌身壽司- 好吃,好新鮮吉列豬扒 - 很大分,味道很普通,没有什么特别,后悔order this..串燒 雞軟骨, 鸡,牛肉- 最好吃串燒 雞軟骨.. 如有再去,必order back泡菜豚肉石頭飯- 好淋,不太喜欢..紅豆綠茶糕- 好吃,不会太甜,love it..p/s .. 这一餐都吃得很爽..

招牌蟹肉玉子燒 - 间直是招牌菜,好滑,必叫之選
6件剌身壽司- 好吃,好新鮮
泡菜豚肉石頭飯- 好淋,不太喜欢..
紅豆綠茶糕- 好吃,不会太甜,love it..
p/s .. 这一餐都吃得很爽..
2010-05-08
  • 小豆綠茶糕
  • 東洋卷
  • 厚燒玉子
2010-04-25 11 浏览
早陣子的一個星期六和一班朋友去了一門吃晚飯,大家都是第一次光顧,預約了8:30pm 的時間,可以邊吃邊談天,不用趕著離開。侍應先送來了兩壺茶,應該是玄米茶,很香。食物價錢屬中等,種類很多,連意粉都有。我們分了三四次點食物,因為不知道份量有多少(確實名字可能有出入): 招牌沙律 – 第一道送來的菜,酸酸的,很開胃 剌身拼盤 – 只吃了兩件剌身,不過都是新鮮的 餃子 – 侍應推介,果然美味,多汁又夠熱 十件式壽司 – 價錢好像是 HK$200 還是HK$220的,賣相精緻,味道都好,但就略貴了一點 蟹肉玉子燒 – 又是招牌菜,吃後很想多叫一客,不過要留quota給其他食物 東洋卷 – 入面有滿滿的蟹子,外面是pancake皮,組合夠特別,吃時pancake皮還是曝的,我最喜歡 串燒4款 (雞軟骨、帶子、牛舌、牛肉) – 超愛帶子,大粒多汁,牛舌都很美味,基本上串燒是非常 ok 的 溫泉蛋 – 第一次吃溫泉蛋,用匙將蛋白、蛋黃、湯汁一口吃下,很滑,湯汁有點像冷麵的拌汁,大家都一致贊好 韓式薄餅 – 正常水準 吉列豬扒 – 很大份,不會炸得太乾身,用來拌石頭飯非常合拍 泡菜豚肉石頭飯 – 有飯

招牌沙律 – 第一道送來的菜,酸酸的,很開胃

剌身拼盤 – 只吃了兩件剌身,不過都是新鮮的

餃子 – 侍應推介,果然美味,多汁又夠熱

韓式薄餅 – 正常水準

吉列豬扒 – 很大份,不會炸得太乾身,用來拌石頭飯非常合拍

泡菜豚肉石頭飯 – 有飯蕉,很香口

像豆腐花的甜品 – 名字忘記了,好像是一門獨有的,它比豆腐花煙韌,都是白色而湯汁是黃色的,但就沒有黃糖那麼甜

侍應的服務態度很好,會為我們介紹招牌食物,又替我們分菜,時常添茶、清理台面的碟子,朋友們都很滿意這頓飯。絕對會再次光顧!
  • 東洋卷
  • 蟹肉玉子燒
  • 招牌沙律
  • 餃子
  • 溫泉蛋
  • 泡菜豚肉石頭飯
2010-04-09 20 浏览
同朋友黎慶祝生日, receptionist已經黑哂面係個2x歲既女仔 佢掛住向度禁電話,你知唔知有客到 你番緊工架請問好無禮貌咁帶我地入座.原來係茶都無得飲.要俾 $...問佢拎左水, refill得好快不過d 後生果d waitress全部板起塊面, 得d 上年紀d ar姨就好笑容 d lor...mushroom 玉子 -真係好好味ar~三文魚刺生- 友人話好味牛肉鍋飯- 麻麻地...夠熱囉鹽燒牛舌- 還可以, 蟹子鰻魚蛋捲- 好難食!!!!! 1 pat野咁以後都應該唔黎啦~ 咁既service/food quality..
同朋友黎慶祝生日, receptionist已經黑哂面
好無禮貌咁帶我地入座.
不過d 後生果d waitress全部板起塊面,

得d 上年紀d ar姨就好笑容 d lor...

mushroom 玉子 -真係好好味ar~
三文魚刺生- 友人話好味
牛肉鍋飯- 麻麻地...夠熱囉
鹽燒牛舌- 還可以,
蟹子鰻魚蛋捲- 好難食!!!!! 1 pat野咁

2010-03-24
生日
2010-04-02 109 浏览
今晚,筆者的好友邀請到銅鑼灣一門餐廳補祝生日。這是筆者第一次到這餐廳進膳,一進到便是幽暗的環境,活像偷情男女私會的地方。事實環顧四周,除了筆者一枱是男男組合,其餘八成以上是男女組合,餘下便是女女組合,可証明這真是一處拍拖勝地。至於食品質素,筆者認為算是不錯,出餐速度尚可,唯一不滿是我們在六點九落單,約七點半食畢,侍應在七點九便問Last call,因八點要交枱。雖則一餐二人日本菜,埋單六百多元不算得是高尚,但也不用這樣提醒客人吧。http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=2170

一門沙津 (汁好味)
一門蛋 (鎮店之寶,好食!)
石頭飯
蝦燒餅
壽司 (ok!不過不失)
和牛串燒及雞串燒 (和牛不太突出,反而雞串好食)
2009-05-12
一門沙津 (汁好味)
一門蛋 (鎮店之寶,好食!)
蝦燒餅
  • 一門蛋
  • 雞串燒
  • 一門沙津
2010-03-26 14 浏览
生日個朋友話黎過覺得OK,於是今次要係LEE度食生日飯....點知食到一肚氣我地CHOOSE左坐出面,係CWB有露台位wor,好似幾好咁...唉..中招law~坐低之後係0Service...你"零:呀!!!refill水都無...次次要我地走入去吹D waiter黎...個個阿姨waiter塊面黑到呢~~我俾錢黎食夥架....塊面咁黑咩事呢?你provide serive 係應該架wor.. (i am a 'service prodiver' too!) 最尾係叫佢放低壺水俾我地自己refill law. OK講野食....等到發'mo'都未有...仲要D次序係錯曬!!! 我跟上菜次序講: 泡菜豚肉石頭飯 - 熱騰騰...係好食既石頭飯,但無泡菜味,食完都唔知係豚肉定牛肉... 燒蜆鍋 - 有本菇同蜆....幾清淡啦~ 正常既一味菜 刺身- 都好多款因為唔係我叫野食,所以唔知個名)...不過,D帶子同tuna定salmon一D都唔fresh,,, d唔知tuna定salmon肉係無味+好淡色..咬落去一pat咁....yuck... 串燒: 牛舌- superrrrr salty

我跟上菜次序講:

燒蜆鍋 - 有本菇同蜆....幾清淡啦~ 正常既一味菜

串燒: 牛舌- superrrrr salty!!!!!

芝士雞肉 - 芝士會lud出黎既...
帶子 - 因為個刺身帶子完全cannot,所以無食
鰻魚 - 最正常,無Juicy feel

厚燒玉子 - 全日精選...最OK!! (但點解人地有'一門'字樣,我地無??!)

D野唔好食唔在講,第一味菜,我地足足等左一個鐘!!!!!!!!!!!!
仲要係石頭飯! mud刺身要整好耐架?! how come d 次序錯成咁? 食中菜都唔係上單尾先啦~!
食完串燒,再等左半個鐘先上埋厚燒玉子,..... 等到我同個Friend忍唔住出去嘈!

又唔飽又無service又黑(露台無mud燈)又windy又激氣.... ....好在我地prepare 左個私伙birthday cake填飽個肚...but實在太嬲既關係,我個friend你嬲爆爆咁吹birthday candle...

700幾蚊一肚氣...(一行五人)我以後都唔會再黎!!!!
2010-03-22
生日
2010-03-19 100 浏览
又係一個月一次既紀念日,揀左去一門。為了給女朋友一個驚喜,突登一早book定位。女朋友非常歡喜。環境:燈光較暗,非常有情調,適合情侶談情既地方。食物:沙律,非常開胃既沙律招牌蟹肉玉子燒,一定要點既食物,蟹肉鮮甜蛋又滑和牛鍋:和牛+脆脆鍋巴,好好食燒牛舌:都OK有牛味,不錯的食物雞軟骨:普普通通,沒有特別牛肉石頭飯:好似韓式石頭飯,加上有我喜愛既泡菜,味道很好紅豆綠茶糕:超好食,必叫之選再來之選~
又係一個月一次既紀念日,
揀左去一門。
為了給女朋友一個驚喜,
突登一早book定位。
女朋友非常歡喜。

環境:燈光較暗,非常有情調,適合情侶談情既地方。

食物:
沙律,非常開胃既沙律

招牌蟹肉玉子燒,一定要點既食物,蟹肉鮮甜蛋又滑

和牛鍋:和牛+脆脆鍋巴,好好食

燒牛舌:都OK有牛味,不錯的食物

雞軟骨:普普通通,沒有特別

牛肉石頭飯:好似韓式石頭飯,加上有我喜愛既泡菜,味道很好

紅豆綠茶糕:超好食,必叫之選

再來之選~
燒牛舌&雞軟骨
紅豆綠茶糕
  • 蟹肉玉子燒
  • 小豆綠茶糕
之前睇食評講「一門」的厚燒玉子好好食...訂了2次檯,終於俾我0地訂到檯,一試厚燒玉子的味道啦!「一門」內環境都幾好....不過他們並不供應茶水,所以點了一壺玄米茶。不過茶的味道,我真的不太喜愛我們點了:-壽司 :味道都OK幾新鮮串燒(芝士雞肉串燒):太乾...味道一般帶子薄餅:無咩帶子餡,味道......><"厚燒玉子 :蛋皮煎得很香&滑,微甜,食時點上的蘿蔔蓉和豉油一同吃,正!PS:會因厚燒玉子而再光顧多次^^
之前睇食評講「一門」的厚燒玉子好好食...

訂了2次檯,終於俾我0地訂到檯,一試厚燒玉子的味道啦!

不過茶的味道,我真的不太喜愛

我們點了:-
壽司 :味道都OK幾新鮮
串燒(芝士雞肉串燒):太乾...味道一般
帶子薄餅:無咩帶子餡,味道......><"

PS:會因厚燒玉子而再光顧多次^^
2010-02-24
2010-03-01 16 浏览
Went there for Saturday lunch. Loved it, will definitely go again. Food: Ordered the sushi set and the pork set. Sushi set came with 6 pieces of sushi, a roll, choice of either udon/soba, and choice of drink ($80). Pork set came with marinated pieces of pork with radish, rice, miso soup, and choice of drink ($68). The food all came very well prepared. The sushi was very fresh and the rice was the right warm temperature, reminded me of sushi I had in Japan's Tsukiji Market. The pork set w

Food: Ordered the sushi set and the pork set. Sushi set came with 6 pieces of sushi, a roll, choice of either udon/soba, and choice of drink ($80). Pork set came with marinated pieces of pork with radish, rice, miso soup, and choice of drink ($68). The food all came very well prepared. The sushi was very fresh and the rice was the right warm temperature, reminded me of sushi I had in Japan's Tsukiji Market. The pork set was also very delicious, the pork pieces were stewed and the sauce went well with the whole soft radish and rice. I noticed the miso soup and udon were the right level of flavor and wasn't overboard. Also ordered gyoza, which was underwhelming, and not recommended since this isn't even a ramen joint.

Service: Good service, kept us updated with the gyoza order bc it took longer.

Decor: Dark and very Japanese themed, felt I was not in HK - a good thing.

Sizing it up: I'd definitely come here again, I thought the lunch sets were good value, especially the sushi set. I glanced over to the next table which ordered the sashimi set and they were generous slices of fish.

2009-02-28
  • Sushi set lunch set
  • Pork lunch set
2010-02-08 14 浏览
久久和女友來次香港, 難得住在銅鑼灣,就上了openrice找些吃的, 結果就去試了一門。點了蟹肉玉子燒, 招牌salad,幾種串燒,10件式壽司, 土瓶蒸, 還有一個蛋捲鰻魚和蟹子的東西。其中除了salad一般般, 玉子燒真是超高水準,10件式也很好,還有那個蛋捲鰻魚蟹子的東東(忘記名字了)真的讓我吃到忘記說話了。這里有些圖片,希望大家欣賞欣賞。 記得去之前要訂位哦, 不然就只有坐bar枱了。

salad,開胃,香氣濃郁
美麗的蟹肉玉子燒,正到爆!
精美的10件式壽司,都很新鮮,醋飯也配的好
這個就是那個蟹子鰻魚蛋捲的東東了,好好吃啊!
2010-02-06
salad,開胃,香氣濃郁
美麗的蟹肉玉子燒,正到爆!
精美的10件式壽司,都很新鮮,醋飯也配的好
這個就是那個蟹子鰻魚蛋捲的東東了,好好吃啊!
  • 蟹肉玉子燒,蛋捲鰻魚和蟹子的東西
約左表兄弟們食飯, 表弟七點多先到..諗住食一門, 無所謂啦..心諗都ok ge, 而我大約7點半到, 表弟話waitor講好要8點半交枱..ok 無所謂啦..快d食啦..點知..我地叫咗蟹玉子, sushi 拼盤, 串燒 (鴨胸, 雞翼, 牛舌), 餃子, 燒餅, 清酒煮蜆...加四杯野飲, 諗住叫住第一輪先..食住再叫.. 7點40分前叫左以上ge野...8點d野都未黎齊晒.(只黎左sushi 拼盤及串燒加四杯野飲)...個waitress 好似趕你走咁, 就話要last order, 我同佢講...你放低個menu我地要少少時間再諗下先啦, 哇...點知佢仲加多句, "快d喎!!!" ...即刻火都黎!...叫左d野食都未黎晒...就催我叫last order...你8點幾先黎晒d野食..唔通我又8點半比番張枱你!?...我依家唔係比緊大排擋價錢食野呀...我要足夠時間食野, 呢個係好基本..何況"一門"仲學人做日本菜....一d日本人最叻ge服務態度都學唔到! ..服務態度超級差!!!奉勸所有對服務有要求ge人..你地認真要諗下!!!..最後我叫佢地未黎ge野我都要取消...一

奉勸所有對服務有要求ge人..你地認真要諗下!!!.
.最後我叫佢地未黎ge野我都要取消...一肚氣..!..點知佢地就那那聲一次過拎晒我地叫左ge野出黎, 就話只會取消碟燒餅! 我地好快咁要食完d野交返張枱!.

我真係唔知有咩咁好食, 有咩咁出名?
1) 食唔飽 (都未有時間叫多D野食, 又用勁少時間食野, 好似比賽咁)
2) 唔覺得佢味道有咩特別!
3). 限時食飯, 如果真係有人book左, 其實可以唔接我呢單生意, 不如就話冇枱啦, 不量力而為!
4) 咁ge服務, 咁ge質素, 加咁ge價錢, 我絶對相信有好多選擇可以更好!!!!

我地食咗七百幾蚊, 但係個肚一d都吾飽~仲一肚氣!!!
之後我地再去大戶屋再食過, 哇..天淵之別, 有好ge食物質素同好ge服務!!!!

2010-02-01
見or 有咁多笑臉, 2星期之前book 左同朋友黎試下, 點知大家都勁失望!!首先, 呢度飲茶要俾錢 !! $28 一壺 !! 要水一定要自己問至會攞俾你, 如此小家既日本餐廳唔係咁易搵.講番食物:蔥玉子 –玉子夠滑,不過一d蛋味都冇, 個人認為板前既玉子好食好多芝士雞肉串燒 - 芝士同雞肉一d關係都冇, 只不過係雞肉串燒上面加一塊微微燒過的芝士, 一咬, 成片芝士跌左落黎, 燒溶d塊芝士真係咁難咩?wasabi鴨胸串燒 – 初時expect 係用wasabi醃鴨胸, 點知同芝士雞肉串燒差唔多, 又係鴨胸上加一小篤wasabi, 格格不入.燒海鰻 - 海鰻肉質彈牙, 不錯, 可惜好咸~~仲要$45 /串, 好貴羊肉鍋 – 個鍋size 其細, (大約只有2個飯碗既容量), 入面有d碎羊肉, 茄子, 東菇片, d汁好杰, 好似要黎送碟頭飯咁…帶子薄餅 – 一塊圓形餅上枱時已cut 開8-9塊, 我食左兩塊都食唔到有咩餡, 卒至係未食既薄餅度搵到所謂既帶子, 細粒到…同元氣既小柱差唔多size另外叫左杯生啤, 只係食左40mins, 咁就$300. 以咁既質素黎講真係好貴,其實我地兩

講番食物:
其實我地兩個都未飽, 不過真係唔想再係度食, 所以啦啦拿埋單去第2度再食過.
2009-12-26
2009-12-25 88 浏览
就黎生日, 軍曹約好哂人, 同我食番餐生日飯 食番之前問極都唔肯答我係邊度食, 原來係黎一門A__A 之前琴姐同我講過話佢食過, 所以我都想試下, 咁岩又好耐冇食過日本野, 岩哂! 入面燈光好暗, 好鬼有feel, 岩哂一班人黎食飯傾計, 坐番三四個鐘! 我地6 個人, 叫左好多野食, 食到我好好好好飽 炸芝士 - 我好鐘意食芝士, 佢芝士味好重, 熱辣辣。因為佢份量少, 所以我只係食左半舊, 我相信食得多會好膩。 鐵板帶子蝦煎餅 - 我食唔到有帶子.... 食落去既時候只係食到好多麵粉, 而且唔熱, 更加難食。 炸蟹肉忌廉 - 一碟得2 舊, 所以我地又要分黎食。我覺得佢冇乜特別, 好似酒樓哥d 咁。忌廉多, 蟹肉少。 燒牛舌 - 佢個牛舌真係唔錯! 好有牛味, 燒完加左鹽係上面, 真係好正。牛舌都算大片, 但一串要$25 得3 片就貴多d。 雞軟骨 - 普通, 冇乜特別。同其他地方食既炸雞軟骨一樣, 只係冇加lemon juice。 厚燒玉子 - 蛋加蝦, 但我覺得佢普通。蛋唔夠滑, 亦都唔叫厚, 大快活早餐炒滑蛋仲好味。入面加左d 蝦, 冇蝦味, 蝦既份量太少, 加落去唔知作用
就黎生日, 軍曹約好哂人, 同我食番餐生日飯

鐵板帶子蝦煎餅 - 我食唔到有帶子....
食落去既時候只係食到好多麵粉, 而且唔熱, 更加難食。

燒牛舌 - 佢個牛舌真係唔錯!

厚燒玉子 - 蛋加蝦, 但我覺得佢普通。蛋唔夠滑, 亦都唔叫厚, 大快活早餐炒滑蛋仲好味。入面加左d 蝦, 冇蝦味, 蝦既份量太少, 加落去唔知作用係咩。

三文魚鍋巴茶漬 - 將d 好似水既茶倒落d 白飯度, 再加三文魚食就係茶漬飯。成個飯最好味係三文魚, 佢燒到三文魚片好脆, 而且三文魚肥美, 加左少少鹽, 幾香口幾野味。但d 飯就真係唔食都得, 仲要加d 冇茶味既水落去, 真係唔好食。

泡菜豚肉石頭飯 - 想食下辣野, 就叫個泡菜飯, 都係唔好食。飯份量適中, 泡菜少, 棷菜多, 豚肉少。飯太多水, 太林, 一pat pat。

牛肉石頭飯 - 都係唔好食。料少飯多, 味道淡, 好似食緊白飯咁。牛肉唔肥美, 而且好"un"。

我覺得佢d 野食唔好食, 價錢亦都唔合理, 太貴喇。一大班坐低食飯傾計, 一門係個好地方。但如果講真係食野, 一門絕對唔適合! 今餐飯我旨在可以見下大家, 坐低食餐飯傾下計, 所以我已經好開心喇! 多謝你地
炸芝士
2009-12-21
燒牛舌及雞軟骨
  • 燒牛舌
2009-12-23 5 浏览
想聖誕+冬天一次過慶祝,報答阿媽一年來的辛勞,我上網搵了好多間日本料理店.見到一門成間bar咁,估唔到入面係一間暗到連menu都睇唔清楚0既居酒屋.我覺得好氣氛唔一定要燈光暗0既,希望可以改善一下~地點唔難搵,黃金商場係日本料理天下.下次搵食可以試下其他店.是日晚餐:- 蟹肉玉子>> 滑蛋, 但蛋味唔重. 好明顯用蟹做(not 蟹柳)因為好多蟹殼.唔覺得特別好味, 不過起蛋上面印有"一門"兩字係有d心思~ 白飯魚薄餅>> 小妹在白飯魚同帶子之間選了白飯魚. 薄餅好過韓國果種多多聲, 厚身但唔漏,點埋點酸汁好快就掃清. 冷奴>> 即凍豆腐, 配了芝麻, 蔥同蘿白+薑自行調味.媽咪話芝麻粒好香,而我就鍾意食番原味,即係乜都唔加,先食到豆味.好滑.可以一試! 鐵板煎餃子>> 一份五隻,有肉汁,隻隻都好飽滿,好味! 東洋卷>> 店員已提醒最多只可以切三件.一件都好大份, 冷烏冬>> 冇特別, 係個賣相靚♪串物♪ 芝士雞肉>> good!! 鴨胸>> 上面放左d疑似wa

是日晚餐:-
鐵板煎餃子>> 一份五隻,有肉汁,隻隻都好飽滿,好味!
東洋卷>> 店員已提醒最多只可以切三件.一件都好大份,
冷烏冬>> 冇特別, 係個賣相靚
♪串物♪
芝士雞肉>> good!!
鴨胸>> 上面放左d疑似wasabi物體,好彩唔太辣.好似食緊香腸~
鹽味雞翼>> 好細隻, 不過一串3隻都ok, 可以試.
燒汁牛肉>> 好食~
牛舌>> 叫了兩串, 如果唔係咁飽會再叫!
雞軟骨>> 普通0左d
甜品
紅豆綠茶糕>> 唔太甜, 配搭得宜. 下次要試豆腐芒果果個!

四個人可以試多d款, 串物種類多, 下次就可以試埋其他款式!
我地來來回回落了4次order, 店員應有態度都有. 撞正日本人(boss?)幫手埋單or送菜, 都會大叫幾號枱埋單/ 送菜.不過每隔兩個字就大嗌一次都幾煩~
裝醬油的中國式茶壺
2009-12-20
纪念日
(非会员)
2009-12-16 9 浏览
看見網友介紹, 於是來 ' 一門' 試試, 刺身好鮮, 串燒就一般水準, 可是 waitress 的服務態度真係有點差勁. 我和友人因為没有訂位的關係, 所以坐了吧枱, 我們點了以下幾款菜:刺身: 有 帶子, 三文魚, 劍魚, 海 膽, 甜蝦, very good, 好新鮮, 海膽好正帶子串: 一般芝士雞肉串: 一般雞翼串: 偏瘦的雞翼, 牛肉石頭窩飯: good 可是, 點菜時, 我們問問 waitress 刺身裡有那五種時, 她好唔耐煩地講有邊五種, 又悔氣, 講得又超快, 態度真係唔得. 另外, 問佢可唔可以比杯茶或水我們, 佢的態度亦好悔氣! 我們\並不是熟客, 當然唔清楚原來要茶要比錢, 如果第一次你們的 waitress 就咁無禮貌, 這樣又點會有下一次的幫襯. 不過, 值得安慰的事, 在 吧枱 工作的師傅, very nice, 好人!

刺身: 有 帶子, 三文魚, 劍魚, 海 膽, 甜蝦,
very good, 好新鮮, 海膽好正
帶子串: 一般
芝士雞肉串: 一般
雞翼串: 偏瘦的雞翼,

牛肉石頭窩飯: good

2009-12-15
2009-12-16 6 浏览
星期六,吃了「東京和食」之後,旋即前往原本晚飯嘅落腳點「一門」。環境昏暗,地方尚算寬敞。獲安排位於角落嘅卡位,方便傾計。由於進行了Round 1嘅緣故,各人嘅戰鬥力均消耗了不少,故只點了幾款小食及飲品。友人率先點了一客溫泉蛋($22),包裹著蛋黃嘅蛋白是剛熟的,蛋黃口感呈漿糊狀,蛋香馥郁,加上一點蔥花及豉油汁,簡簡單單的已令食客感覺滿足;鐵板帶子蝦煎餅($55)以燒熱了的鐵板,保存燒餅嘅溫度,所以一客燒餅切成九件,由頭食到尾都是熱辣辣的。做法有點似關西一帶嘅傳統美食お好み焼き(日式燒餅),餡料有帶子、蝦肉、椰菜等,外表炸得十分香脆,稍嫌乾身了一點。筆者品嚐過一位祖藉京都嘅女孩泡製嘅燒餅,以豬油起pan,餡料加入豬肉,大量嘅菜,食落外表脆卜卜,內裡軟綿綿,豬肉脂肪連汁滲出,更加可口。炸蟹肉忌廉($48)是十分香口之物,外表炸得金黃,內裡嘅忌廉緩緩流出,暖笠笠,有一些蟹肉,富有彈性。一邊飲酒一邊食,那有吃不完嘅道理。佐酒之物還有燒牛舌($25)及雞軟骨($40)。「一門」嘅串燒,素有水準,下一點鹽,便一口一口吃下。眾人皆吃得很寧靜,可想而知各人對其味道冇任何投訴。厚燒玉子($38)是這裡其

厚燒玉子($38)是這裡其中一款名菜,但見做得濕了一點,蛋味亦不如溫泉蛋般強烈,是失了水準。不過蛋本身仍然做得鬆軟,調味亦配合恰當。

一邊吃,隔離枱一班女士傾計,看店員嘅反應,可推想是熟客。望遠一點,也是三五成群,一邊飲一邊吃,談天說地,陶醉當中。筆者一行三個人,每人一杯飲品,埋單便是三百五十一蚊,平均每人一百一十七蚊。與其往酒吧喝酒,花費閒閒地數百蚊,不如到此更滿足。

更多資料可於以下網誌瀏覽:

2009-12-05