2021-07-04 259 浏览
中午葵芳新開試業一鍋堂唔洗等位,就試食吓。店內環境好舒服,座位寛敝。員工態度好好。食物也好新鮮。唯一不滿就是食B餐$188安格斯牛,電話落單時點海鮮蝦,禁來禁去海鮮落唔到單。向職員查詢話「B餐唔包海鮮,所以唔到單」。(去開荃灣食$188是包海鮮)不過最後還是算了沒有再追問。可能新開試業返唔切海鮮呱
。(去開荃灣食$188是包海鮮)
不過最後還是算了沒有再追問。
可能新開試業返唔切海鮮呱

2021-07-01 453 浏览
難得在被叫做美食貧乏的葵青區開了極具人氣的火鍋放題名店--一鍋堂分店,此刻正值試業期間;同住區內的好友與我都從網上看到這個消息,即刻約到這晚來個放題晚餐;因應我的放工時間,與好友同時八點半來到這間座落於新都會廣場六樓,號稱全港面積最大的火鍋放題店;此時尚要等位,那麼先量了體溫,掃了出行碼頭後,就去顧客櫃台先選定鍋底及套餐;以鍋底來說,麻辣湯是穩健之選,但眼下見有新口味--金寶湯孖寶推出,與好友商量後,決定一試金寶蕃茄牛尾湯;而套餐就選了性價比最高的B餐;前後等了十多分鐘,終於可以入座;場內裝潢極具和風氣氛,主題的木色與燈光形成甚美的構圖,加上高樓底的作用,有更佳的視覺效果及空間感!而最有特色本店的莫過於蔬菜櫃,格仔櫃式的設計,讓人一看就知是一鍋堂的風格!此外,店內還有不少出色的打咭位,可以說其用心處是可順手拈來!到坐低之後,發覺座位與枱面都比另外兩間分店的闊落,的確更舒服!用手機掃了枱號紙的QR Code,進入一鍋堂的官網,隨即可以點選食材;而此時,侍應生也遞來金寶蕃茄牛尾湯,在電爐上按上大火,就等待食材的到來;不浪費時間,馬上到醬料區一探究竟,見到有芫茜與指天椒粒及蒜蓉,當然不可錯過

金寶蕃茄牛尾湯

不浪費時間,馬上到醬料區一探究竟,見到有芫茜與指天椒粒及蒜蓉,當然不可錯過;另外有牛迷專用的藤椒牛肉醬,也拿了一點備用;回到座位,第一輪食物已到齊,好友在忙著打點;

一鍋堂的放題火鍋,在一眾好友圈內廣為傳頌,食材優質之餘價錢亦極之公道,尤其紅肉類及海鮮都是信心之選!
此次葵芳新開的分店主打養生湯底,稱謂湯底營養十足,淨飲也既得美味又收滋補之效;
金寶蕃茄牛尾湯
待其滾起後,試了幾口,果然有金寶湯的底味,牛尾加上蕃茄就當然突顯了層次!

用手機來點揀選B餐的食材,其中可以任食的多款肉類中,封門柳必定是首選;
封門柳
放在最原味的滾燙湯底中來回涮幾下,趁著肉色帶點胭脂調子,再蘸上藤椒牛肉醬,蕃茄的酸度襯上麻辣味,將封門柳的肉味提升,甚為美味!

西班牙栗飼豬肉
西班牙栗飼豬肉質爽滑彈牙,且本味濃郁,有金寶湯的提升,更是可口!

紐西蘭羊肉
反而試了紐西蘭羊肉,並不太突出,此時將芫茜與指天椒粒及蒜蓉放進湯底之中,滾了一陣再涮羊肉,有辣味與芫茜香味的昇華,紐西蘭羊肉頓時更加美味!

牛脷心托
有特色的牛脷心托,切成薄身狀,易於燙涮,更顯爽脆彈滑,口感一流!

美國安格斯牛板腱
美國安格斯牛板腱,肉味濃郁,質地爽滑,蕃茄味加上辣味更突出安格斯牛的本味!
基本上,這些優質的紅肉,每份至少要兩客,才能過足口癮!

花膠及手切白鱔片
帆立貝及手切白鱔片
論到多款食材(尤其海鮮)之中,與金寶蕃茄牛尾湯最匹配的莫過於花膠及手切白鱔片;

白鱔
現時東亞地區有相當一部份人十分喜愛啖味鰻魚及白鱔,一鍋堂提供此道食材(白鱔)也頗為優質,在金寶湯中來回涮了數下,肉色變白後即時趁熱食用,湯底的辣度與濃郁全然替白鱔肉祛腥提鮮,加上其彈牙的口感,這種美味值得可一可再!

花膠
有半個手掌大的花膠,在湯鍋中滾動了一會,夾起時依然保持彈力;而一入口,在舌尖上顯露了黏口的質感,濃郁的湯底添加了討喜的味兒,卻未曾奪去花膠獨有的鮮甜本味,襯托得煙火燦爛!

海蝦
另外,生猛海蝦的肉質實淨而爽彈,充滿海洋氣息,鮮甜味美!

帆立貝
帆立貝色澤水潤而味道鮮甜,帶子爽滑,裙邊彈牙,牛尾湯也能更突顯其甜美!

珍珠貝
同屬貝類中的珍珠貝亦處理得很乾淨,入口基本上沒有沙粒,值得一讚!

鮮蝦子墨魚滑
至於餃子類與肉丸類也極之出色,蕃茄牛尾湯配搭著鮮蝦子墨魚滑,一樣的味鮮質彈,口感實在,墨魚滑的鮮味餘韻良久!

由於時間所限,未能嚐味多款優質的蔬菜,唯有下次再臨!

偌大而舒適的環境,喜啖優勢食材,加上美味湯底,又是合理的收費(全單88折),怎能叫人不喜愛一鍋堂的放題呢!
2021-06-17
花膠及手切白鱔片
帆立貝及手切白鱔片
白鱔
海蝦
帆立貝
珍珠貝
  • 及手切白鱔片
新都會廣場自從冇咗牛涮鍋之後,食肆中好似是有個火鍋缺口,一鍋堂近日進駐葵芳就是補了這個缺口。唔知點解香港人又真係好鍾意任食火鍋,其實我真係麻麻地,急趕得嚟食物又冇乜質素,今次都是陪朋友來湊湊熱鬧。今天準時兩點去到一鍋堂門口,又是人山人海格局,人人揾方法去攞飛,我站在一邊等人,又比人問係咪龍尾,完全沒員工在門外叫號或作出指示,場面有點混亂。好在朋友早兩星期不知在哪網站預先訂位,原來當時店內櫃枱已棟咗個牌,表示火鍋籌已派完,好似唔憂做,好多walk in客都掃興而回,兩點就截籌,幾搞笑。講返我哋,因為網上訂咗枱,就直接行去櫃枱同位小姐講已訂位,佢迅速㯲咗張入座飛比我哋,完全冇問貴姓或電話,跟住又問係咪會員,朋友答唔係,佢又問朋友電話號碼,又話冇紀錄,咁唔係會員梗係冇紀錄喇!玩乜?我哋以為佢核實訂位資料,原來唔係,笑咗!100分鐘午市收費假期要另加$10,我哋點咗個B餐即係$188再加一,每人消費$207。食物質素不過不失,不過鍋底就少料咗啲,仲有B餐好多種類都冇得點,海產全冇,蝦都冇隻,蜆仔都冇。自助熱食都唔知本身有冇,因為好似比人攞得八八九九,急凍丸都係嗰啲,雪糕只有自己擠🍦麻麻哋,蔬菜

100分鐘午市收費假期要另加$10,我哋點咗個B餐即係$188再加一,每人消費$207。食物質素不過不失,不過鍋底就少料咗啲,仲有B餐好多種類都冇得點,海產全冇,蝦都冇隻,蜆仔都冇。自助熱食都唔知本身有冇,因為好似比人攞得八八九九,急凍丸都係嗰啲,雪糕只有自己擠🍦麻麻哋,蔬菜就大把,自家製飲品味道怪怪哋。

限時嘅30分鐘前截單,埋咗單就冇得點單,離開店舖時仲搞笑,大門口已拉閘,幾枱員工在門口幾枱食緊飯,冇人駕駛咁款,客人要從後門搭貨落2/F,超級離奇!

最後一提,佢哋嘅防疫意識好低,似係應接不下太多客人,所以比人感覺求求其其。 唉!唔想再講,總之唔會再去!😩

2021-07-01
2021-06-30 364 浏览
一鍋堂 新都會廣場 旗艦店 新開業 任飲任食 全單八八折 人山人海 好像 免費似的 😅😅旗艦店 裝潢設施 簡潔明亮 新派舒適 大部份為 間隔卡座 疫情下 設想周到 🥢🥢食品凍櫃規模之大 簡直就像超級市場 🛒🛒放題 價格組合 分3種 簡單易明 價格越高 肉類質量便越好 選擇也較多 💰💰除了大部份 丸類 麵食 腸仔 炸魚皮 新鮮蔬菜 各款冷凍飲品 熟食冷盤 熱食 軟雪糕 各式火鍋醬料 需要 自助選取外 其他 肉類 海鮮 手打丸類 較貴價的食材 用手機 落單 但上桌速度超快 下單不到三分鐘就送到 這點要稱讚的 👍👍👍👍👍店家主打 養生湯底 每天用上 60斤豬骨熬煮白湯 15款湯頭選擇 試了胡椒豬肚湯 先渴了一碗 非常清甜濃郁 胡椒味重 沒有加味粉 好湯底 🥣🥣澳洲M5和牛 🐂🐂 美國安格斯牛肉 🐃🐃 西班牙橄欖飼豬肉 🐖🐖 超級鮮嫩 其他食品都很新鮮 🥬🥬 🍄🍄 🦐🦐 🥢🥢在旗艦店13000呎 環境下 食品種類多 取食物 也花不少時間 限時120分鐘 有點不足 可考慮較高價格選擇 不限時 ⏳⏳大部份座桌 面積不大 放不了太多食物 小缺點 這天由下午五時許 等位等了 兩個多小時 其實 這時已經
食品凍櫃規模之大 簡直就像超級市場 🛒🛒

大部份座桌 面積不大 放不了太多食物 小缺點

這天由下午五時許 等位等了 兩個多小時 其實 這時已經有 3~4人枱騰出 但店員寧願 給剛到的 3~4人組合入座 也不給已等了 兩個多小時的 2人組合 我認為安排上確實 不妥當 希望以後會改善 😅😅
2021-06-28
  • 澳洲M5和牛
  • 美國安格斯牛肉
  • 西班牙橄欖飼豬肉
2021-06-28 7951 浏览
是日放工,與一位很久不見的朋友相聚。大家突然想吃麻辣火鍋,得知新都會這家麻辣火鍋新開不久,於是便前來飽吃一頓。湯底有各式各樣選擇,很多都是特色的例如櫻花蝦、杏汁豬肺、潮汕湯等等….大約15款以上,我們喜歡吃辣的,便點了一客麻辣湯底。下單可以掃瞄自助,我們點了鮮蝦雲吞、肥牛、牛小排、封門柳、鯪魚滑、脆腩骨、海蝦等等數十款。麻辣湯底,紅紅的油面慢慢加熱滾的時後、陣陣辣味撲鼻而來。越滾滾香,有小回,香茅、大蒜、辣椒、花椒等配料,整個湯底的靈魂。這裏的鯪魚滑,濃郁的陳皮味道,粉少,彈牙,鯪魚十分足料。而鮮蝦雲吞我覺得最好味,大大粒,每粒真的是有蝦肉,蝦肉鮮味,爽口彈牙。而牛小排、封門柳,牛肉新鮮,鮮紅色的肉色,清晰的肉紋,滾於辣辣的火鍋裏,使肉味帶有更多色彩。打邊爐點少得脆肉鯇,我們點了一份脆腩骨,厚厚的脆腩骨,帶點兒肥油邊,咬下爽脆,油份豐富。我們也點了一份海蝦,海蝦生猛,上台仍會跳的。輕輕一燙變紅,肉質爽口,鮮蝦味齒頰留香。這裏的飲品包裝也挺有特色,像洗髮水的包裝,特別,碟花(黑色樽)仔細看裏面的水是藍色的,清甜的味道,像豆漿;而另一款橙色薄荷烏龍茶,薄荷味濃,茶味淡淡的,不太甜;洛神花茶

這裏的鯪魚滑,濃郁的陳皮味道,粉少,彈牙,鯪魚十分足料。

這裏的飲品包裝也挺有特色,像洗髮水的包裝,特別,碟花(黑色樽)仔細看裏面的水是藍色的,清甜的味道,像豆漿;而另一款橙色薄荷烏龍茶,薄荷味濃,茶味淡淡的,不太甜;洛神花茶,紅色包裝,酸甜的口感,開胃養生。

如果喜歡食辣的朋友,這湯底可以一試。
2021-06-27 6457 浏览
葵芳新都會四處有著各式各樣美食餐廳就不多講, 加陣更開埋全港最大型火鍋放題連鎖店: 一鍋堂 (E Pot)小弟當然不會放過, 一於約埋好好好友去試一試葵芳新都會13000呎的 大型火鍋店!120分鐘點餐, 任飲任食才 $230 /位 (折實) 真係無得輸 首先入坐後發現大部份座位都係獨立包箱形式, 好有私隱, 各自各空間,我盡情聊天.醬汁配料區:各款調味配料擺放整齊,芫茜、蔥、蒜、辣椒…任取任選,無限次添加!😂😂飲料區:地方大,就連飲品區都放了一排大型雪櫃😛 內藏有各種各類紙包飲料及汽水,更窩心的是多款自家製的特色特飲,每款食品都會印有飲品功效和禁忌。👍🏻稱得上 E Pot, WIFI 任用之餘, 更係電子下單, 通過自己手機選取各式各樣食物.但要在10多款湯底選一項至愛, 當然唔容易, 當此重任更係交給好好好友! 🤣最後點選了 杏汁豬肺湯香濃杏仁味道,除了滋潤養顏還可以享受一下湯底內的肥美豬肺,點上自調醬汁送食,更加滋味。😋 火鍋配料:例行公事,第一轉當然係大放題😛😋牛小排、牛板健、蟹籽手打蝦滑、紫淮山、八吋長蟹柳棒、黑松露手打墨魚滑、午餐肉、封門柳…!牛板健牛味香濃牛小排不會過於肥

醬汁配料區:

飲料區:

最後點選了 杏汁豬肺湯

火鍋配料:
例行公事,第一轉當然係大放題😛😋

牛板健牛味香濃
牛小排不會過於肥膩
黑松露手打墨魚滑爽口
不可少的午餐肉,加上杏汁湯底😘!

今晚係超級滿足
但係不可錯過一鋦牛奶雪糕🍦

(小插曲)
看到店員比較混亂,好似送錯枱號!
可能地方太大😄😄,建議餐廳增添GPS 給上菜員工。 🤣🤣

2021-06-24
2021-06-27 4412 浏览
聽到「一鍋堂」喺「新都會廣場」開咗分店,我哋一早計劃咗呢個weekend要去 #潮聖✌🏻 不過朋友仔突然要見客,我哋最終搞到下晝三點先可以開餐👉🏻👈🏻 入座嘅時候服務員溫馨提示我哋3:15就會截單😅 我哋只好拿拿臨先喺手機落單,之後再出去攞 #飲品 同 #醬料。唔係講笑,佢哋嘅飲品種類,可以稱得上係一個迷你超市,無論罐裝、包裝飲品都非常齊全,不過最窩心嘅梗係 #小秘書 至愛嘅 #一鍋堂 #自家製 #養生茶,我每次都唔蝕底,飲返兩三樽 #冰糖燉檸檬 先至罷休㗎😆 除此之外,各式各樣嘅 #蔬菜、#肉丸、#冷盆 都係任攞任食嘅🤩 我就最鍾意佢哋嘅 #麻辣豬耳 配 #冰鎮秋葵 一齊食😋 好惹未㗎!講到啲 #火鍋配料,選擇都非常之多,不過呢次我哋主力係 #牛肉 同 羊肉,肉質肥瘦適中,以放題來講,算係唔錯👍🏻 而每次嚟到,我都會叫 #巨型蟹棒, 肥嘟嘟長到成隻筷子咁,食落好有滿足感❤️ 最後要提吓佢哋個 #養生藥膳湯底,材料有 #紅棗、#桂圓、#黨參、#杞子… 通通都有滋補作用,#湯底 配埋個 #麵,再加啲 #牛肉 一齊食,好補呀😙我明白試業期間係有啲混亂,一嚟到話我知得返15分鐘點餐我哋都有啲愕

我明白試業期間係有啲混亂,一嚟到話我知得返15分鐘點餐我哋都有啲愕然… 不過員工都盡量幫忙解決問題,而且只係付出百零蚊已經可以食到咁多好嘢,確係經濟實惠👍🏻 真不枉我哋千里迢迢入到嚟 #葵芳 探班👍🏻👍🏻
2021-06-26
2021-06-27 474 浏览
嘩!一鍋堂終於開新分店!正啊,一定要去試試午市除左100分鐘任食之外,仲有60分鐘定量邊爐同埋葵芳新店限定嘅養生手作鍋麵。新店仲有兩款限定金寶湯底,超吸引~新店開張,超級多人,外面嘅熱食、沙津同醬汁都比人掃得好快,好在店員都密密手不停refill,算係咁啦~我同朋友叫左100分鐘任食b餐($188,新開張全單88折),湯底揀左沙爹湯,勁惹味一定要放麵入去食,愈煮愈入沙爹味,好正選擇好多,上菜亦好快~最後仲有甜品雪糕,大滿足
嘩!一鍋堂終於開新分店!正啊,一定要去試試

一定要放麵入去食,愈煮愈入沙爹味,好正

選擇好多,上菜亦好快~

最後仲有甜品雪糕,大滿足
2021-06-26
2021-06-25 3072 浏览
六月第三個星期二晚上,葵芳。今天是相識一周年,想到我們好像從來沒有一起吃過火鍋,得知一鍋堂在葵芳開了新店,於是趕快訂位。座落於新都會廣場,佔地一萬三千呎,為全港最大的火鍋放題店,光從門口看已經不是一般火鍋店能比,他說以前這裡是書店,難怪地方那麼大。雖然才剛開業一星期,不過外面排隊的人多到不行,心情更期待了。一直走進去,沿路有香港製造的本地醬料,落地的蔬菜櫃飲料櫃,冷盤小食區,醬料區,竟然還有自助咖啡機和雪糕機,好像在參觀博物館一樣,太誇張了。裝潢走日式簡約風,目測大概有三百多個座位,我們被安排的是卡座,空間很夠很舒服。光是湯底已經有十六款,知道我需要進補,於是他選了一鍋潮汕湯,採用六十斤豬骨熬製,裡面有一整條被譽為海魚界天然味精的大地魚,蝦米,豆卜,鹹菜胡椒粒等配料,其實就是正宗雲吞麵的湯底,入口鮮甜帶魚味鹹香,暖完胃就準備吃鍋了。放題有三個套餐可以選,我們選了B特選安格斯牛套餐,採用手機二維碼點餐,非常方便而且送餐速度也很快。第一輪當然先吃牛了,有脂肪分佈均勻的安格斯牛肉,香甜肉味濃的封門柳,軟嫩甘香的牛舌心托,略帶嚼勁的牛板腱還有多汁鬆軟的西班牙栗飼豬,全部新鮮且薄切。看到有自家製
六月第三個星期二晚上,葵芳。

本地醬料

一直走進去,沿路有香港製造的本地醬料,
蔬菜櫃
落地的蔬菜櫃飲料櫃,
冷盤小食區
冷盤小食區
冷盤小食區,
醬料區
醬料區,
竟然還有自助咖啡機和雪糕機,
好像在參觀博物館一樣,太誇張了。

裝潢走日式簡約風,
目測大概有三百多個座位,
我們被安排的是卡座,空間很夠很舒服。
一鍋潮汕湯

光是湯底已經有十六款,知道我需要進補,於是他選了一鍋潮汕湯

第一輪當然先吃牛了,有脂肪分佈均勻的安格斯牛肉
薄荷烏龍茶, 蝶豆花茶

看到有自家製的花果茶,我選了消脂清爽的薄荷烏龍茶,他就選了抗衰老的蝶豆花茶,之後他還發現原來有加強頭髮生長的功效,笑言要多喝一點。
手串生猛海蝦

第二輪就是海鮮了,有彈牙的手串生猛海蝦
清甜的花白蜆,超有滋味的麻辣雞柳,脆而爽的黑木耳,綿軟的豬肚
脆骨腩
花膠
還有不得不說的超級厚身的花膠件,每一口都是滿滿的骨膠原啊。
冰菜

值得一提的是,居然看到有我愛吃的冰菜,這蔬菜不常見,以前在外國有時候會買來當沙拉吃,表面透亮像水晶的水珠是它吃起來鹹鹹的原因,火鍋吃冰菜的敝步就是放下去三秒就要撈起來,保留爽脆口感之餘又不會酸酸的,我們都覺得很興奮呢。

一百二十分鐘的吃到飽很快就過去了,食材新鮮又飽足,用二維碼點餐真的很方便,
最重要的是座得非常舒服,在新都會有這麼高質素的火鍋店實在是太好了。

吃飽後,剛剛好可以回去一起看球賽了。
2021-06-15
$230.5 (晚餐)
一鍋潮汕湯
冰菜
2021-06-25 251 浏览
呢到新裝修好 就黎左打邊爐喇來的時候是午市 又剛開業 所以好快有位了用餐前先選湯底 選了胡椒豬肚湯 湯底是個較清淡的選擇 亦有淡淡胡椒香氣飲品方面 有好多種汽水 和泡茶 選擇超級多 不喝甜也有健康之選 十分貼心配料方面 本身已有一些熟食 是台灣style味道不錯 生的用手機叫 或外出取 受一類的款式有好多 好似菜同丸都有好大麼多簡 而且賣相好新鮮 蟹棒好大條。好好味最值得欣賞的是牛肉 每碟都有名字附上 食過好食再叫都知邊種 重點是這裡的牛 色澤新鮮 大片 而且牛味十分濃 食完一塊又一塊午市百幾蚊 又多野食 又衛生 真係值得一讚!
呢到新裝修好 就黎左打邊爐喇

來的時候是午市 又剛開業 所以好快有位了

午市百幾蚊 又多野食 又衛生 真係值得一讚!
2021-06-25 156 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。一鍋堂.新開張好好味。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤一鍋堂好食就係人都知但原來旗艦店開到去葵芳就唔係咁多人知我都係由親愛的老友通知才可以咁快去食到認真唔錯 先說格局足足有13,000呎場內座位更多,走廊位更寬敞而且有好多個大雪櫃分別有菜菜、自家涼茶飲品、汽水果汁更有咖啡機與軟雪糕機識玩當然玩咖啡配雪糕吧!呵呵  雖然新開張不久卻已吸引了不少食客看來葵芳這位置選得不錯我們點了養生藥膳湯底一上台已經有醉人的藥材香氣是的,本人是湯怪,人人都知最中意打邊邊飲湯底的呢一飲都知足料   我們喜歡一鍋堂也就是因為餐廳的出品不錯肉食非常新鮮衛生企理乾淨唔等打邊邊食材時可以隨便拎熟食與沙律也可以自取丸類,方便快捷  我們都愛吃陳皮魚蛋和炸魚條陳皮魚蛋是坊間少有非常有陳皮香氣炸魚條是炸物愛好者必食還有那黃金魚皮引人欲吃 打邊邊食材方面,選擇超多只要掃一下QR CODE3分鐘之內開始上肉牛肉、豚肉、羊肉應有盡有最勁是蝦子都大大隻,烚下一吃就是鮮甜

雜感女生   好味日記

˚*。一鍋堂.新開張好好味。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

才可以咁快去食到

認真唔錯

先說格局

足足有13,000呎

場內座位更多,走廊位更寬敞

而且有好多個大雪櫃

分別有菜菜、自家涼茶飲品、汽水果汁

更有咖啡機與軟雪糕機

識玩當然玩咖啡配雪糕吧!

呵呵

雖然新開張不久

卻已吸引了不少食客

看來葵芳這位置選得不錯
我們點了養生藥膳湯底

一上台已經有醉人的藥材香氣

是的,本人是湯怪,人人都知

最中意打邊邊飲湯底的呢

一飲都知足料

我們喜歡一鍋堂

也就是因為餐廳的出品不錯

肉食非常新鮮

衛生企理乾淨

唔等打邊邊食材時

可以隨便拎熟食與沙律

也可以自取丸類,方便快捷

我們都愛吃陳皮魚蛋和炸魚條

陳皮魚蛋是坊間少有

非常有陳皮香氣

炸魚條是炸物愛好者必食

還有那黃金魚皮

引人欲吃

打邊邊食材方面,選擇超多

只要掃一下QR CODE

3分鐘之內開始上肉

牛肉、豚肉、羊肉應有盡有

最勁是蝦子都大大隻,烚下一吃就是鮮甜

還有少不了的手打丸丸

蝦丸、墨丸、更有黑松露口味

都彈牙鮮香

今天看到店員也很快手

上食材與收碟都很快

有效率,不用三催四請

而且沒有漏單

非常抵讚

看來,以後去葵芳

又有很好的食點!!

小評:

一鍋堂 E Pot

葵芳旗艦店

葵芳都會廣場 6 樓 601-610 號舖

2021-06-24 220 浏览
🤫最喜歡新嘗試,無論是食或是穿,反正都要比錢,又可以支持下,何樂而不為🤭🤭一鍋堂有新店開張🌸💐,當然要去🤩🤩選了100分鐘放題 B 餐,食物豐富,安格斯牛肉、封門柳、牛脷心托、羊肉卷……手打蝦滑、梅菜豬肉丸、紫心淮山、韓式BB八爪魚….已經夠食,不用選 C 餐了湯底款式真是🌺多眼亂,有15種,個個都想試,終於艱難地揀了個沙參玉竹鯊魚骨湯絕不欺場,真是有條條鯊魚骨新店地方非常大,比左枱號都找不到,分 A-D 區,勁大💫💫呢個 logo 正是我寫照,食左先再諗😉😉八爪魚、梅菜豬肉丸、雜錦丸,新鮮彈牙冰菜和羽衣甘藍較少見,尤其是冰菜特別脆口現在時興自家制健康飲品,蝶豆花茶,冰糖燉檸檬好過飲汽水熟食只取少許各種丸類,款式繁多亦有提供沙律留 quota 食牛肉,最好食是牛小排和牛板腱,有質感牛味濃其他特長蟹柳、爽滑豬皮、咬口豬肚、爽嫩牛百葉必叫還有很多都食不到,太飽了,留下一次再食
一鍋堂有新店開張🌸💐,當然要去🤩🤩

絕不欺場,真是有條條鯊魚骨

新店地方非常大,比左枱號都找不到,分 A-D 區,勁大💫💫

呢個 logo 正是我寫照,食左先再諗😉😉

八爪魚、梅菜豬肉丸、雜錦丸,新鮮彈牙

冰菜和羽衣甘藍較少見,尤其是冰菜特別脆口

現在時興自家制健康飲品,蝶豆花茶,冰糖燉檸檬好過飲汽水

熟食只取少許

各種丸類,款式繁多

亦有提供沙律

其他特長蟹柳、爽滑豬皮、咬口豬肚、爽嫩牛百葉必叫

還有很多都食不到,太飽了,留下一次再食

2021-06-23 250 浏览
講到香港食hotpot,一定要試一鍋堂,湯底我個人覺得不過不失啦,又未至於拍爛手掌,又唔會冇乜味,但食物夠新鮮真係重要,肥牛、豬肉都唔錯,貝殼類就好新鮮,推介必食長蟹柳同水魷,墨魚滑丶丸類都唔錯,豬肉丸就差啲,整體來講,呢個價錢有咁嘅質素,我就覺得超值。佢哋有自家嘅飲品,洛神花茶係唔錯幾特別嘅,當然有汽水等等,雪糕就好重奶粉味,睇個人喜好,另外都想提一提,佢哋嘅泡菜蘿蔔、豬耳個啲熟食都好味,係有誠意做嘅餐廳後話:新店好多位置滴水🥲要留意下自己個位啦,我食到一半調位🙄
2021-06-22
之前都食過荃灣同旺角分店嘅一鍋堂,質素有保證,諗住葵芳開新分店,就去試下,點知就出事啦,由於我係喺開業第二日就嚟打邊爐,所以所有嘢都好似未準備好咁🌚❣️成人午市(B套餐)任食火鍋 100分鐘 $188首先,我入到去坐低,職員就話俾我知,電話落單個QR code有時會失靈,如果有需要可以問職員人手落單,於是我哋落咗第一轉嘢食之後,就用唔到電話落單呢個功能🤦🏻‍♀️,而職員人手都唔係好夠,你都好難叫到人幫你落單🤣🤣第二,我揀咗午市任食火鍋係有100分鐘,60分鐘就會截單,當我食到30分鐘嘅時候,職員就攞埋張單嚟俾我埋單同埋話已經截咗我手機落單,唔係60分鐘先截單咩?不過都冇所謂啦,手機都落唔到單😂,於是我就善意問聲咁快截單嘅,職員就話係呀,夠鐘啦😵,點知比我發現佢拎左另外張枱嘅單俾我,我係可以繼續食😎所以上面嘅圖就係我當日食嘅野啦🤣🤣,不過佢啲牛真係唔錯嘅,而且菜仲有羽衣甘藍揀,嘢飲我最鍾意就係洛神花茶同埋碟蝶豆花茶,夠養生👍🏻🏦是次消費總額 $364(人均消費 $182) 🍴須加一服務費 新開張有八八折👅好味度:7(10分滿分)其實嘢食質素係唔錯嘅,最錯係我揀咗開業第二日去食,出面

❣️成人午市(B套餐)任食火鍋 100分鐘 $188

🏦是次消費總額 $364(人均消費 $182)
🍴須加一服務費 新開張有八八折

👅好味度:7(10分滿分)
其實嘢食質素係唔錯嘅,最錯係我揀咗開業第二日去食,出面啲熟食幾乎係冇嘅,員工人手又唔夠,所以今次食真係有啲失望🌚
2021-06-12
  • 牛脷心托
  • 美國安格斯牛肉
2021-06-19 702 浏览
行過先知新都會廣場開左分店,之前係旺角店食過晚餐放題已經覺得好抵食,新開幕全單有88折,即刻排隊食先可能因為新開張,安排入座有少少混亂,但都體諒同明白嘅揀左100分鐘午市火鍋B餐放題$188,主打任食特選安格斯牛,出面有沙律吧、丸類、熟食、飲品同醬料拎。熟食有麻辣鴨血,好大方有一大盤放左係到任食,平時超買一包要幾十蚊得幾塊我地揀左潮汕鍋,有一大塊大地魚係入面,湯夠鮮甜。呢到掃qr code落單,牛肉味濃嘅揀安格斯牛肉,如果同我一樣鐘意食牛油脂較重嘅,就食封門柳同精選牛板腱,基本上食反幾盤已經回哂本黑松露手打墨魚滑同蟹子手打墨魚滑我好鐘意食,好新鮮彈牙,蟹柳好大條最後因為太多野食,食得太飽,放棄左食雪糕,有少少遺憾

可能因為新開張,安排入座有少少混亂,但都體諒同明白嘅

我地揀左潮汕鍋,有一大塊大地魚係入面,湯夠鮮甜。

最後因為太多野食,食得太飽,放棄左食雪糕,有少少遺憾