2022-11-07
成日去尖沙咀食野,今次係漢口道附近發掘到一間幾高質既拉麵🍜 一郎拉麵應該係新開張唔係好耐,店內都係主打食拉麵,menu簡單,設計好cute, 店內都充滿be@rbrick既身影。消費滿$100就有得抽扭蛋,好彩既話可以食到免費拉麵,或者抽到100% be@rbrick一隻黑松露(限定君)拉麵 ($188)今期限定拉麵係黑松露主題,絕對係必試之選,碗麵未放上枱已經聞到好重既松露味,睇圖都見到拉麵上面放左勁多黑松露片,基本上每一啖湯都會食到松露味,最後d湯比我清晒🤤黑蒜(黑郎君)拉麵 ($98)黑蒜拉麵好啱好蒜之人!除左黑蒜油,拉麵仲放左好多蒜片,入口蒜香味濃非常惹味,麵既軟硬度可以揀,通常我地都食硬,口感會彈牙d. 叉燒方面係偏瘦同滑既慢煮叉燒,無多餘脂肪,健康又好食。糖心蛋個蛋黃不得了,係完美既半熟金黃色,超級香濃幼滑。另外不得不講拉麵個豚骨湯真係好好飲,真材實料充滿骨湯香。羽根餃子 ($32)煎得好成功😆 大大塊煎到香脆又薄既餃子皮令餃子食落特別出色,口感外脆內軟,仲有少少肉汁。溫泉蛋冷豆腐 ($38)豆腐中間專登有個位放溫泉蛋,加上鰹魚醬油,係完美的配搭,蛋黃香濃豆腐香滑。元祖波子
黑松露(限定君)拉麵 ($188)
黑蒜(黑郎君)拉麵 ($98)
羽根餃子 ($32)
溫泉蛋冷豆腐 ($38)
元祖波子汽水 ($24)
由細到大食麵有樽波子汽水就最開心,係最經典既甜味!
抹茶可樂 ($26)
比想像中好飲!唔算好甜,有清清地既抹茶香味。