1K
2023-09-01 387 浏览
好耐冇去太安樓掃街啦,發現進駐左唔少小店🤩🤩仲有呢間主打自家焗製豬手同西式燒味的外賣店🐷 — 「一豚豬手專門店」 ~~之前試過佢地的燒脆腩覺得好正,於是又斬左料返屋企加餸🥡!!📍大阪燒脆腩落單之後店員會幫忙切片,拎上手時仲熱辣辣♨️~~燒脆腩外型圓碌碌,原來係參考了日式叉燒的做法😍😍將五花腩卷成長條型再去燒焗,外皮燒得金黃香脆,仲有爆皮的效果!!口感脆卜卜,肉質嫩滑juicy!而且油脂香豐富,蘸泰式辣醬食更滋味呢👍🏻👍🏻
好耐冇去太安樓掃街啦,發現進駐左唔少小店🤩🤩
之前試過佢地的燒脆腩覺得好正,於是又斬左料返屋企加餸🥡!!

📍大阪燒脆腩
落單之後店員會幫忙切片,拎上手時仲熱辣辣♨️~~
燒脆腩外型圓碌碌,原來係參考了日式叉燒的做法😍😍

2023-08-26 234 浏览
一豚 - 豬手專門店今日介紹一間位於西灣河嘅外賣專門店,坐落喺太安樓入邊,太安樓一向都係港島掃街必食,今日這間外賣店就係主打豬手!招牌黑椒豬手 $98/隻超級大隻嘅原隻豬手,經過調味底味夠,表層嘅黑椒味濃,豬皮有膠質,豬手肉啖啖肉,調味唔會太鹹剛剛好。大阪燒脆腩 $58/磅相當特別嘅一款,形狀就好似大阪燒咁樣一大塊,味道有啲似燒腩仔,就好似將燒腩仔捲着再切成一片片,比起燒腩仔,食起上嚟更加有滿足感,配上醬汁就更加惹味。
一豚 - 豬手專門店

招牌黑椒豬手 $98/隻

大阪燒脆腩 $58/磅
相當特別嘅一款,形狀就好似大阪燒咁樣
【西灣河•一豚豬手專門店】————————————————————————隱世小店 - 店舖位係太安樓食街內 主打豬手 亦都有牛筋 雞翼 鴨胸 燒春雞 等 皇牌主打大阪燒脆腩 招牌黑椒豬手 買返屋企加餸飯都會食多幾碗🍯|招牌黑椒豬手|HKD 98/隻 講得上招牌梗係唔野少 肉質堅韌 香烤過嘅黑椒味為豬手增添一翻色彩🍯|大阪燒脆腩|HKD 59/半磅五花腩卷成長條 再去燒焗 店員厚切 用火槍輕炙 再切一條條 外皮香脆入面堅韌口感豐富餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD157✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#西灣河美食 #一豚豬手專門店一豚豬手專門店 (永德大廈)銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖
【西灣河•一豚豬手專門店】

食物味道:👅👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD157
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#西灣河美食 #一豚豬手專門店
一豚豬手專門店 (永德大廈)
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖
2023-08-15 166 浏览
西灣河入面既大廈出左名好多野食同掃街,今次我黎左呢度見到有間好出名既豬手店,行左入面唔係好耐就見到呢間鋪頭,就順便買左一隻黑椒豬手返屋企食,豬手佢會幫你切好,原隻連埋條豬骨都俾埋你,豬骨可以拎返去煲湯,我地黑椒豬手送飯一流,豬手好多骨膠原,而且好多肉黑椒味道香濃,呢個價錢有咁多肉真係好大盒同好抵食,好好味,好厚肉,另外仲買左一份大阪燒腩卷都好好咪,佢將外皮燒至香脆,咬落脆卜卜咁又半肥瘦口感岩岩好唔會太肥又大大塊。
2023-08-14 69 浏览
星期日去咗太安樓掃街,經過一豚豬手專門店,就買咗一隻招牌黑椒豬手和半磅大阪燒腩卷加餸,晚餐有着落喇!店員細心地將豬手和燒腩卷切成一片片,厚薄適中。🔸招牌黑椒豬手黑椒豬手的皮煙煙韌韌,就算啲肉比較瘦的部份,肉都夠嫩滑又唔會鞋口;帶脂肪的肉,又唔會肥到入唔到口。豬手除左有黑椒香味,底層的蜜糖燒汁又帶啲甜味。🔸大阪燒腩卷望個樣覺得好乾身,但食落一啲都唔覺乾,燒腩卷的脆皮脆到卜一聲,啲肉顏色粉嫩,唔油膩仲好爽口添!呢兩樣都係店家的招牌菜,下次剩係煮飯,斬料就得喇!📍一豚豬手專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A24B號舖#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood#香港美食 #美食 #hkig #ighk#港式 #西灣河#TM128 #為食妹 #tm128_love food
星期日去咗太安樓掃街,經過一豚豬手專門店,
就買咗一隻招牌黑椒豬手和半磅大阪燒腩卷加餸,晚餐有着落喇!
店員細心地將豬手和燒腩卷切成一片片,厚薄適中。
🔸招牌黑椒豬手
豬手除左有黑椒香味,底層的蜜糖燒汁又帶啲甜味。
🔸大阪燒腩卷

呢兩樣都係店家的招牌菜,下次剩係煮飯,斬料就得喇!
📍一豚豬手專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A24B號舖

#香港美食 #美食 #hkig #ighk
#港式 #西灣河
#TM128 #為食妹 #tm128_love food
2023-08-12 43 浏览
滷水豬手賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧滷水豬手原隻切件,份量十足。豬手每件肥美又厚肉,油花均衡,淋上滿滿的秘制滷水汁,非常吸引誘惑。豬手外層爽口彈牙,內裡肉質軟腍易咬,鹹香又入味,散發著淡淡的滷水香味,非常惹味。🐧❣️店舖會連豬手骨一起包裝交給客人,超級抵食🥰大阪燒脆腩賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧脆腩卷採用日式秘製醬汁製作,比起普通中式燒肉,外皮口感更香脆,腩肉肉質更腍更軟。入口味道絕不死鹹,獨有的鮮味非常出眾,必點推薦。🐧❤️結語:豬手美味又大份,回家食飯加餸首選👍❤️
滷水豬手

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️店舖會連豬手骨一起包裝交給客人,超級抵食🥰

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:豬手美味又大份,回家食飯加餸首選👍❤️

外卖自取
滋味抵食之《一豚豬手專門店》今日好懶唔想煮飯,經過太安樓見到呢間豬手門口咁多,一於試試佢,真心有驚喜,份量大,抵食,好味,招牌黑椒豬 (1隻):重量級原隻豬手,呢個招牌菜黎,份量非多常,豬手起骨切片放入盒,豬手肉質嫩滑,筋膜韌性岡好,味道鹹香容易入口,豬手面上有黑椒粒,但入口唔會好辣,配上酸辣醬,十分惹味,大阪脆腩卷(半磅):新鮮出爐脆腩卷,搭車回家香都聞到陣陣香,食落個皮好正好脆口,嗦嗦聲,以厚切上陣,肉質軟淋,腩肉肥膏油溢,令人一口接一口,除左抵食,店員十分友善,不枉等左15mins外賣,真心好味!
滋味抵食之《一豚豬手專門店》

2023-08-05
2023-08-07 34 浏览
太安樓一向都係街坊搵食熱點,嗰日去開發現有間「一豚豬手專門店」。豬手專門店,口味有招牌黑椒豬手,韓式滷水豬手。玻璃櫃放滿豬手及滷水小食,非常吸引,決定買返屋企,同屋企人一齊分享。仲有丼可以選擇,而且非常超值。多款套餐,啱晒一班人分享。原隻豬手即時起骨、切件,新鮮熱辣。韓式滷水豬手豬手肥瘦分明,肉質鮮嫩,滷水香甜。豬皮爽滑,醃料入味。韓式焗春雞烘烤後能保持嫩滑,外皮香脆,口感豐富。雞肉嫩滑,充滿肉汁。附送酸辣汁,沾豬手特別開胃。
豬手專門店,口味有招牌黑椒豬手,韓式滷水豬手。
仲有丼可以選擇,而且非常超值。
多款套餐,啱晒一班人分享。
原隻豬手即時起骨、切件,新鮮熱辣。
韓式滷水豬手
豬手肥瘦分明,肉質鮮嫩,滷水香甜。
豬皮爽滑,醃料入味。
韓式焗春雞
烘烤後能保持嫩滑,外皮香脆,口感豐富。
雞肉嫩滑,充滿肉汁。
附送酸辣汁,沾豬手特別開胃。
  • 韓式滷水豬手
  • 韓式焗春雞
2023-08-05 32 浏览
【西灣河•一豚豬手專門店】✨@iporkhk————————————————————————隱世小店 - 世一豬手店 店舖位於為食太安樓內 主打豬手 亦都有牛筋 雞翼 鴨胸 燒春雞 等 皇牌主打大阪燒脆腩 招牌黑椒豬手 性價比高 大大舊 🍯|招牌黑椒豬手|HKD 98/隻 外皮煙韌爽彈 膠質口感豬手嫩口入味 陣陣黑椒香店員用火槍火炙豬手表面 增加香氣再淋上黑椒汁 灑上黑椒 黑椒味濃郁🍯|大阪燒脆腩|HKD 59/半磅五花腩卷成長條 再去燒焗 店員厚切 用火槍輕炙 再切一條條 豬腩表皮金黃色的入口脆卜卜油香滿瀉肉質緊緻 鹹香十足 食落好似燒肉
【西灣河•一豚豬手專門店】✨@iporkhk

店員厚切 用火槍輕炙 再切一條條
豬腩表皮金黃色的入口脆卜卜油香滿瀉
肉質緊緻 鹹香十足 食落好似燒肉
2023-07-23 42 浏览
🔹️位於西灣河太安樓 "一豚豬手專門店" 從遠處已經聞到陣陣香😚看到廚櫃內有多款種類選擇🤔有豬頸肉、牛筋、雞翼、鴨胸、焗春雞、豬肋排 ......等等 , 樣樣吸引😍最終選擇了👉招牌黑椒豬手和大阪脆腩卷🤤🔸️招牌黑椒豬手(1隻)🐷👋以重量級原隻豬手😳店員細心把豬手起骨切片, 然後放滿盒內, 豬手皮爽肉嫩, 味道鹹鹹香香和濃濃黑椒味, 十分惹味, 再配上酸辣醬, 好味到停唔到口😋😋🔸️大阪脆腩卷(半磅)🐖🫔新鮮出爐的脆腩卷, 熱辣辣、香喷喷, 以厚切上陣, 皮層卜卜脆. 肉質軟嫩, 配上芥末, 十分開胃👍👍🔹️店員細心、友善👍

🔸️招牌黑椒豬手(1隻)🐷👋

🔸️大阪脆腩卷(半磅)🐖🫔

🔹️店員細心、友善👍

• 大阪脆腩卷
  • 招牌黑椒豬手
2023-07-21 64 浏览
今日放工後到太安樓買外賣,經過一豚豬手專門店,見到個招牌黑椒豬手和大阪燒脆腩非常吸引,所以就買來加餸。我非常期待個大阪燒脆腩,因為個外觀都幾吸引。 薄薄的脆皮覆蓋著厚厚的肥肉和瘦肉,看起來非常有食慾。 個皮真係好脆,但係內裏的肉就好嫩,咬下去的時候肉質非常鮮嫩,肥肉和瘦肉的搭分配都好好,所以吃落一D都不會覺得太膩,滿足感爆燈!加埋個甜辣醬或芥末,味道就更加好。 個招牌黑椒豬手都幾出色, 它的風味和大阪燒脆腩完全不同。 豬手的皮和肉都非常鮮嫩,黑椒的味道也非常入味。個肉的肥瘦的比例都非常好,份量又好大,幫你起埋骨,淡淡肉,連整個豬手骨都比埋你,可以煲湯用。雖然都係同樣用甜辣醬或芥末,但係加上黑椒的味道,送飯一流! 整體來講,兩道餸都令人感到非常滿足。如果你在西灣河想搵D野味餸來加餸,這個就是不二的選擇。價錢又便宜,抵吃,好味!

2023-07-19
5 分钟 (外卖自取)
2023-07-18 37 浏览
週末熱辣辣,要加餸,又唔想食啲太熱既野,係太安樓見到一豚,除左豬手,原本仲想買脆豬腩卷,點知無,就買隻燒雞,其實店家係會幫手切既,不過趕住搭巴士就無叫佢切,返屋企先自己切,唔係趕時間一定會叫佢切埋,自己切,切到又厚又薄,原來切豬手都咁有學問韓式滷水豬手返到屋企切完就即食,其實都唔係第一次食,質素好穏定,豬手煮得口感岩岩好,唔好過淋,又唔會韌,豬皮位就算係厚既地方都唔會覺得膩,反而覺得係食左啖啖膠原蛋白落肚,肉方面係粉嫩顏色,好滑,入味又唔咸燒雞燒雞其實都唔細隻,肉質都幾滑,味道方面唔算濃,可以配搭隨雞附送既酸甜醬一齊食

韓式滷水豬手

燒雞

2023-07-15 30 浏览
太安樓有很多便宜小吃和外賣店的,今天我買了豬手回家吃~韓式滷水豬手 $98一只,分量超級多,店員會幫你切好,還會把豬骨給你拿回家煲湯煮粥。豬手滷汁入味,肉質軟嫩,豬皮充滿骨膠原,肥瘦適中🐷另外叫了大阪燒脆腩 $59半磅,外皮超級酥脆的!!!一咬下去,啪滋一聲,對比普通的燒腩,這個燒脆腩沒有那麽多脂肪,但是肉質也不會太乾的,除了黃芥末醬,店員還給了我很喜歡的泰式辣醬🐷除了豬手,這裏還有燒春鷄,鷄翅,鴨胸,鹵水牛筋豬腸等等,外賣便當也只是$33起,很便宜的!
太安樓有很多便宜小吃和外賣店的,今天我買了豬手回家吃~

外卖自取
收工諗住去太安樓買啲外賣返屋企食,之前冇乜留意有呢間一豚豬手應該係新開嘅,見到都好多人排隊買,不過啲人好醒目,買完就去行個圈之後先返嚟拎,切野個叔叔都好快手!-我見都好多人叫佢啲餸飯,我就淨係叫左佢啲餸😆我叫左大阪燒脆腩同埋滷水豬手~-大阪燒脆腩 $59/半磅皮酥脆卜卜好厚肉肥瘦適中唔會油膩調味亦岩岩好配埋芥末醬超正😋-滷水豬手 $98應該係暫時食過最好食佢呢個真係一啲都唔柴肉質好軟嫩豬皮煙煙韌韌咁好q彈爽口又有口感又唔會濟滿滿骨膠原🥰🥰佢切完仲會比返舊豬骨我地 用左膠袋包好好的我媽咁岩煲緊蔬菜湯即刻落埋落去攞黎滾湯👍🏻-性價比好高6個人食都食到好飽🤭下次諗唔到食咩可以再買返屋企加餸👏🏻

我見都好多人叫佢啲餸飯,我就淨係叫左佢啲餸😆
我叫左大阪燒脆腩同埋滷水豬手~

大阪燒脆腩 $59/半磅

即刻落埋落去攞黎滾湯👍🏻

性價比好高6個人食都食到好飽🤭
下次諗唔到食咩可以再買返屋企加餸👏🏻

2023-07-13 19 浏览
成日煮飯煮到好攰,今日決定休息一天,係屋企附近買外賣番去食,見到太安樓新開左一間豬手專門店就決定試吓,除咗豬手之外仲有東坡肉,滷水雞翼,滷水豬腸,豬頸肉牛筋等。我哋就買咗招牌黑椒豬手同大阪燒脆腩。招牌黑椒豬手店員即場切好一件件放入盒,成條骨都可以俾我哋帶返屋企,豬手外皮煙韌可口,肉質軟林,味道不會太鹹,加上黑椒更加惹味。大阪燒脆腩圓轆轆10分可愛,脆腩肥瘦適中,中間有層脂肪,但入口不會覺得太油膩,外皮燒到煙煙韌韌比較香脆。