2019-04-18 271 浏览
我自己真係好鍾意食鹽酥雞,所以每一次去到任何台灣餐廳,都一定係揀鹽酥雞黎食上個星期lunch time,約咗朋友喺鰂魚涌見面就特登搵左間台灣餐廳嚟食。一入到去間餐廳,啲staff已經好好招待,即刻安排我哋入去坐。間餐廳不斷播一啲好熟悉嘅台灣歌,好有回憶最後我就揀咗呢一個鹽酥雞扒飯。除咗有雞排之外,仲有好大量嘅肉碎同埋配菜。鹽酥雞嘅汁係酸酸甜甜嘅,好夾好好味。由於個汁好正,我都忍唔住問員工可唔可以俾多少少,員工都冇問題,直接畀晒成枝我,自己想倒幾多就幾多佢仲送埋一杯豆漿唔會話好甜,而且好滑
佢仲送埋一杯豆漿唔會話好甜,而且好滑
2019-04-13 243 浏览
今日happy firsay同friend 食lunch,人少少所以就想搵啲平時大班人去唔到嘅地方,諗起一葉,然後發現原來自己已經有幾年冇食過。本身打算食雞排飯,食姐姐話有特餐,見到都唔少人食,而且都係雞,所以諗都冇諗就叫左黎試下。食左幾淡先記得影相😂 雞好滑好香,食落去酸酸地咸咸地,配飯幾好,不過佢啲飯比較林,個人比較鐘意硬身少少嘅飯。份量好大,基本上食哂啲雞同青瓜,半個飯已經超飽。然後因為見到朋友嗌米粉,我先回憶起佢地啲米粉好出色,所以下次一定要叫雞扒米粉食

份量好大,基本上食哂啲雞同青瓜,半個飯已經超飽。

2019-03-21 281 浏览
踏入店內,「歡迎光臨!幾多位呀?」穿著棗紅色圍裙的阿姨喊著,那種肉緊程度,媲美一個老闆一所典型的台灣料理格局小館,紅木枱櫈,簡單的米白牆紙掛著點綴而不喧賓奪主的美食掛畫,背景播著90年代耳熟能詳的國語粵語流行曲,賞心悅目,心情放鬆。是日點了兩款由店員推介的菜式,「左宗棠蝦球🍤」和「金沙嫩魚塊🐟」一般台式店只有「左宗棠雞」,而且這道菜享譽國際。特別喜愛它的醬汁,帶有醋香和微辣,好開胃店員推介左宗棠蝦,那就試下。果然好有驚喜,蝦球大大粒(像粒乒乓波般大),在一層厚薄剛好的炸粉下,蝦肉肉質爽口彈牙,加上糯米醋香撲鼻,是還回的味道層次令人最意外嘅係,食到用餐尾段,已擺了約半小時,蝦球🍤依然香脆可口,沒有失色第二道是「金沙嫩魚塊」,對他們特製的炸粉不用置疑,特別的是魚塊有一種纖維感,原來是台灣直接入口的鯛魚,在香脆的魚塊外面撒上台式鳥香鬆(柴魚,芝麻,海苔),糅合在一起,味道迴旋蕩漾我晚上沒有吃米飯的習慣,但聞說這裡的肉燥飯很不錯,加上這兩道好有驚喜的小菜,相信會說「添多碗飯吖唔該!」

左宗棠蝦班
金沙嫩魚塊
左宗棠蝦班
金沙嫩魚塊
好奇開店的老闆娘退出之後食物水準有否改變, 沒想到會那麼差。甫入店,已覺不對勁,留言牆不見了,格調變得普通。看餐牌,價錢提高了。鹽酥雞排 - 肉不新鮮,有陣「雪」味,不能下嚥,馬上吐出。擔擔麵 - 湯像花生醬開水,麵太軟兼無味。牛肉麵 - 湯有點酸,牛肉硬,麵條尚可。三杯蛋豆腐 - 這個不錯。整體來說已經不是以前的一家店了。聽說老闆娘時代廚師變了很多次,但都能夠保持水準,證明她的監製工作很了得。當了六年多的熟客,有點戚戚然。

鹽酥雞排 - 肉不新鮮,有陣「雪」味,不能下嚥,馬上吐出。

擔擔麵 - 湯像花生醬開水,麵太軟兼無味。

牛肉麵 - 湯有點酸,牛肉硬,麵條尚可。

三杯蛋豆腐 - 這個不錯。

整體來說已經不是以前的一家店了。

當了六年多的熟客,有點戚戚然。

2019-03-12 75 浏览
豬軟骨做法五花百門,廚師推介的✨烏醋骨✨以豬軟骨及台灣烏醋,加入鎮江醋、廣東片糖和特別調製而成的醬汁一起炆燉而成,酸酸甜甜非常醒胃,而且入味又夠腍,配飯吃好正🤤。

烏醋骨
烏醋骨
2019-03-06 150 浏览
「正月葱,二月韭」,春天是韭菜最鮮、最香、最當造的季節。😋當造的韭菜花脆嫩無渣,最能食出韭菜的天然清香呢!如果等到夏天, 韭菜便會帶菜腥味了。韭菜花、蓮藕和萵苣是疏菜中纖維質含量最高, 據說韭菜花中含有大量的硫化物,有很強的殺菌和抗氧化作用,可以抑制胃腸道中有害細菌的繁殖。一葉最新推出菜式<蒼蠅頭> 以當造韭菜花、新鮮肉碎、豆干和皮蛋為主食材, 加上台式秘製酱汁下鍋炒,十足火侯,香味四溢。🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️
  • 蒼蠅頭
  • 蚵仔酥
  • 花枝丸
2019-03-06 344 浏览
今日有親友請食飯,近近地在佢屋企鰂魚涌附近搵嘢食,諗住搵間中式小炒就返老人家胃口, 我阿姨就推介一間台式料理, 佢以台式小炒為主,但位置比較偏僻,就在鰂魚涌地鐵站對面近太古坊一條橫街內, 呢條街平時人流唔多都幾隱蔽。我哋一行七人,本身擔心店內座位不多好難就,幸好我哋早少少霸位,好好人的店員姨姨為我哋安排咗四張二人枱拼埋,姨姨態度親切還推介了幾款受歡迎菜式比我們。 最後叫咗八碟餸,特別推介係金沙炒苦瓜,梅子排骨,小炒王,三杯雞, 無論賣相味道都唔錯, 食得出廚師嘅用心,絕無取巧,大家也滿足飽飽

梅子排骨

黃金魚塊
三杯鷄
金沙炒苦瓜
小炒皇
說起台灣餐廳,就令人聯想起一張方形木桌,一碗熱騰騰的牛肉麵,簡單而雅致,樸素而溫馨;下班後拖著疲憊的身軀進店,喝一口熱湯,點滴溫暖在心頭。「一葉」是由台灣人開設的小店,阿姨(侍應)友善殷勤,人情味濃厚,確是有點台灣的感覺。一踏進門口,就聽到似曾相識的典型台灣流行樂。牆上掛著一系列文藝風油畫,以氣氛來說,「台灣感」確是比茶木更濃厚。茶木的裝潢和氛圍,實在「香港」了一點。近日試了茶木的元貝蔥油撈麵,我決定試試一葉的雞扒蔥油撈麵,比較兩者差別。我點了menu上寫著"廚師推介"的雞扒蔥油撈麵。食物來得很快。蔥油的味道不強,吃著竟有點像營多撈麵的味道(?!) 相信喜歡營多的人會喜歡吃的lol。蔥油麵不算油膩 (茶木的比較油膩),份量有點小,但雞扒的份量夠大。雞扒是炸的,肉有點雪藏的氣息,雞味不濃,但肉質還算嫩滑,佐甜酸醬吃也挺開胃的。我不吃炸物,將炸雞皮全放在一旁。但其實雞皮炸得很鬆脆,喜歡吃炸物的人定會喜歡(其實我也愛鬆化脆脆卜卜的炸雞皮融化在口中的感覺,可惜因健康原因已戒吃炸物)。原想多叫一份淨蔥油麵的,但侍應說要50元。雖然好吃,但50元這麼一小碗我決定...還是不了,下次再來吃豬扒或雞扒

蔥油撈麵
原想多叫一份淨蔥油麵的,但侍應說要50元。雖然好吃,但50元這麼一小碗我決定...還是不了,下次再來吃豬扒或雞扒蔥油麵吧。

菜甫煎蛋非常大份,只是不得不揶揄一句:廚師煮這道菜時,不知道是不是打翻了鹽瓶,我未食過這樣鹹的菜甫煎蛋......

金黃豆腐來了,調味一般,蛋黃味也不明顯,還是在台灣吃的比較好吃。

友人的牛肉麵也來了。牛肉軟腍,牛肉味濃厚。手作麵條柔軟而煙韌,口感比茶木的麵條更纏綿。湯底勝在夠香,嘗得出有蕃茄味,給人一種精心熬製的感覺。雖然稍咸,但勝過香港餐廳常見的速食味精湯底。
牛肉麵
食物比想像中大份,真的吃不完,於是付錢買了個外賣盒子。侍應不但形象有點似「阿媽」的感覺,行為也頗為「阿媽」,提醒我們不要將伴碟的菜葉放進去,以免葉子在盒內出水,弄濕炸物。

晚餐來說,算是便宜了(人均100元左右),而且蔥油撈麵和牛肉麵味道實在不錯。我一定會再Encore 的 。(畢竟地點也很方便,一出地鐵站,行一分鐘就到)。
菜甫煎蛋
2019-01-28
蔥油撈麵
牛肉麵
2019-02-22 246 浏览
今日同幾個同事試咗依間台式嘅料理。我地中午十二點幾去到餐廳,但餐廳出面已經好多人等位。所以排咗5分鐘到,不過好快入位。間餐廳比較細少,位置都唔算多。有二十幾個位到。而裝修比較簡單,有掛牆食物poster。點咗佢嘅本週推介,台灣担担麵,配雞扒,$62蚊。配咗一杯豆漿。.担担麵麵條都幾幼細,而且幾彈,唔容易㫁開。而且有少少辣,應該落咗紅辣椒🌶️油。但湯太過濃稠,花生同麻醬過濃。而且無碎花生同蔥花配搭,感覺差少少。而雞扒都幾多。炸得算香脆丶不過感覺上太油膩,而且佢個醬,怪怪地,又唔甜又唔酸咁,有點點兒苦。整體來說,普普通通,不是太出色嘅台灣菜。

担担麵

雞扒

整體來說,普普通通,不是太出色嘅台灣菜。
担担麵+雞扒
2019-02-22
午餐
2019-01-29 370 浏览
是日想品嚐台式鹽酥雞,立馬想起鰂魚涌兩家台灣菜之一的一葉台灣料理。有來過這間餐廳的朋友都應該很清楚這裡有兩個特點:音量大,速度快。還沒到店門,店面已經遠遠的招客過來,來到門前已經可以先下單,後安排座位。人越少入座速度越快。餐牌如下:在坐下之時基本上點餐已經完成,三分鐘後快餐已經完整送上:雖然香酥雞並不是非常熱,但雞外皮仍脆,雞肉沒上一次的嫩口;粗麵好吃彈牙有口感,不過湯底無甚特別。餐廳環境擠迫,基本上只要吃完店員就會準備下一輪入座;店員之間不用對講機,直接叫喊就已經行了。總計61元,只吃了十三分鐘,對於只需要吃飽就行的人來說,這是好的選擇。

還沒到店門,店面已經遠遠的招客過來,

來到門前已經可以先下單,後安排座位。

人越少入座速度越快。

餐牌如下:

在坐下之時基本上點餐已經完成,三分鐘後快餐已經完整送上:

香酥雞粗麵

雖然香酥雞並不是非常熱,但雞外皮仍脆,雞肉沒上一次的嫩口;
粗麵好吃彈牙有口感,不過湯底無甚特別。

2019-01-29
香酥雞粗麵
今天和同事一起試這間台灣菜,看網上評語也不俗就想試吓,我們一共叫了滷香豬排飯,椒麻雞排飯和紅燒牛肉麵,總體味道也不錯,又有台式風味,本想下次再光臨,但今日服務員的態度真的嚇到了我們,以後不再來了。事源因為自己身體有點不舒服,怕被人傳染所以戴上口罩,吃飯時自己已經折好口罩,放在枱邊不會影響人的位置,本想吃完之後一起帶走,侍應一看到我們吃完飯已經迅速拿走餐盤,之後一位侍應特別走過來問我那個口罩還要不要,我下意識地說不要了,她就突然塞一張紙巾跟我說"咁你拎返走!", 我呆一呆問她為什麼給我一張紙巾,她說比我包走,其實整件事也沒問題的,但我們也認為這位侍應的態度是命令式嘅態度,好像說給你一張紙巾已經好好。這樣也算了,之後我同事飲品仲未飲完飲品,另外一位侍應已經企在我們桌邊對着我們,而整張桌子只有我們三個,其他搭枱的五位客人已離開,感覺上好像趕着我們走一樣,我明白午餐時段座位緊張,但看到出面沒有人等,而我們也坐不夠半小時,店內也有很多空位才坐多一回,沒想到侍應的感覺是這樣差,感覺上等位的時間比吃飯的時間還要長,想好好和同事食一餐,冇諗過感覺這麼差,好似想趕你快點走,第一次對一間餐廳這樣反感同失望

這樣也算了,之後我同事飲品仲未飲完飲品,另外一位侍應已經企在我們桌邊對着我們,而整張桌子只有我們三個,其他搭枱的五位客人已離開,感覺上好像趕着我們走一樣,我明白午餐時段座位緊張,但看到出面沒有人等,而我們也坐不夠半小時,店內也有很多空位才坐多一回,沒想到侍應的感覺是這樣差,感覺上等位的時間比吃飯的時間還要長,想好好和同事食一餐,冇諗過感覺這麼差,好似想趕你快點走,第一次對一間餐廳這樣反感同失望,以後不再來了。
2019-01-25
久唔久就會想食台灣嘢於是周圍搵有咩冇乜人識嘅台灣餐廳去試吓 😀 呢間系鰂魚涌嘅小店真係開得好隱蔽嘅,系一條好似車房小巷嘅盡頭,我諗真係住呢頭嘅街坊先識嚟食 😂 賣嘅都係一般台灣嘢,大部分都係單嗌,有啲小炒可以嗌白飯食。唔算有咩新意思,但嘢食都唔錯嘅肉燥飯 ❤️ ($25) (滷蛋 +$6)評分:7.5/10.多數都食滷肉飯,見到呢到肉燥飯好似唔錯決定一試。肉燥汁系成碗飯都索晒,幾香,肉燥唔會太碎/水,都 keep 到漿口台式鹽酥雞 ❤️ ($60)評分:7/10.初初見望落個樣咁乾同皺皮 😅 諗住一定唔方好食了 😨 不過食落反而又冇乜大問題,雞肉都軟熟,純粹就好碎細細粒咁唔夠啖啖肉,但就比平時嘅鹽水雞感覺少油好多,而且似系用麵包糠炸而唔系炸粉,所以感覺冇咁熱氣凍冬瓜茶 ❤️ ($16)評分:7.5/10.冬瓜茶只係落咗好少冰,算幾大大杯,冰溶得太快叫廚房幫我加番少少佢哋都冇托手踭,服務滿意

肉燥飯 ❤️ ($25) (滷蛋 +$6)
評分:7.5/10.
肉燥飯加滷蛋

台式鹽酥雞 ❤️ ($60)
評分:7/10.
台式鹽酥雞

凍冬瓜茶 ❤️ ($16)
評分:7.5/10.
肉燥飯加滷蛋
台式鹽酥雞
  • 肉燥飯
2018-11-12 660 浏览
上次無意中搵到呢間台式餐廳,食左櫻花蝦炒飯,幾 今次泥已經加左落menu,當時老闆娘話睇下反應先,仲問左我意見,睇泥客人反應真係唔錯喎。今次繼續食牛面麵,睇下有乜材料先。牛肉有4-5件,好冧同入味,又夠厚身雖然唔見蘿蔔,但湯底有濃濃蘿蔔味。麵條都幾QQ,仲有梅菜同兩條生菜,整體不錯。份量係正常碗仔size,肉燥好咸,食完要check下個腎(講笑)不過下次唔會再食,哈哈。味道唔錯,但唔算突出,珍珠唔夠QQ,但我覺得還好。係openrice見到有優惠,而且店員又推介,就點一份試試。賣相幾,好香,雞球大概有4-5啖。外層甜甜地辣辣地,好香脆,雞肉嫩滑。食得重口味既朋友會鍾意
上次無意中搵到呢間台式餐廳,食左櫻花蝦炒飯,幾

紅燒牛肉麵

份量係正常碗仔size,肉燥好咸,食完要check下個腎
(講笑)不過下次唔會再食,哈哈。
肉燥飯

味道唔錯,但唔算突出,珍珠唔夠QQ,但我覺得還好。
胚芽奶茶加珍珠

賣相幾

左宗棠雞球
2018-11-11
$97.5 (晚餐)
紅燒牛肉麵
左宗棠雞球
一葉呀!每次經過鰂魚涌,都特登黎食一葉!一葉始終係我最愛既台灣小店!呢碟不得了呀!喜歡咸香味道既朋友更不可以錯過呢~呢碟係櫻花蝦炒高麗菜!蝦香既味道,配合高麗菜既爽甜!真係夾到一個點呀!咸香咸香,配白飯一流!介紹朋友吃,朋友都讚好呀!呢碟係左宗棠雞球!嘩!係我食幾多次都吾會厭既小菜!雞球非常脆口,味覺一流!都係配白飯最好,所以每次都食得好滿足!兩個人食,兩個餸,兩碗白飯,剛剛好,好滿足的一個晚餐!強力推薦!!!

2018-10-09 415 浏览
忙咗成朝,#小秘書 連早餐都無時間食,好彩聽日買咗啲🍌生果,都可以頂吓肚👀 摩打手係咁做... 終於捱到中午放飯✌🏻 雖然好肚餓,但係又諗唔到食咩好🤔 我哋漫無目的咁行吓行吓去到 一葉台灣料理店 🍃 印象中味道麻麻嘅 #一葉,對佢無咩期待,不過見啲 #阿豬媽 咁熱情,即管比個機會再試吓😌#阿豬媽 似乎好想做多幾輪生意,我哋連櫈都未坐穩,佢已經想幫我哋落單,一輪咀係咁介紹啲「特式」食物比我哋😅 見 #阿豬媽 盛意拳拳... 我都唔好意思托手踭,就聽佢話試吓個 #排骨蔥油拌麵 😋 排骨先上枱,外貌唔錯,無幾耐拌麵又到,份量真係比較少,筷子大注啲都夾得起全部🤣 不過 #小秘書 一向都眼闊肚窄,食哂自己果份再飲埋杯餐飲豆漿就啱啱好😋 結論係 #阿豬媽 介紹嘅 #蔥油拌麵 味道唔差,#排骨 就油膩咗啲😅 ... 今次比佢合格啦!

2018-10-09