2023-11-29
2023年11月9日 星期四今日早左收工但老婆要加班,所以今晚要一個人食飯,漫無目的係中環行左一陣之後,決定今晚要食日本野,仲要食好啲等自己開心下最後係網上面搵到呢間位於Stanley 11既餐廳,網上評價唔錯,而且位置樓層極高,可以睇到中環嘅景色,裡面都裝修得好雅致,感覺似係日本嘅居酒屋咁,全部位置坐吧枱,可以清楚地見到師傅整嘢食餐牌可以單點或者要Omakase,價錢中環嚟講都算合理,最後我點咗刺身、卷物同一啲小食,店員都話一個人應該夠食首先黎到既係刺身拼盤,分別有三文魚、帆立貝、中拖羅同蝦,蝦上面放左蝦膏,食落去蝦味好濃郁,而且肉質彈牙有口感,中拖羅就入口即溶,完全無筋,十分新鮮之後有燒鱈魚乾,師傅燒得好乾身,所以一咬落去就脆卜卜,用黎送酒一流,加埋沙律醬一齊食更加滋味呢個係餐廳特色卷物,上面有海膽、吞拿魚蓉同三文魚籽,口感十分豐富,海膽同吞拿魚蓉互相配合,兩款味道都食得出,而且完全唔需要點醬油都已經好夠味,三文魚籽咬落既鹹味更帶出整舊卷物既鮮然後有芝士焗大蝦,師傅燒得好香,裏面有好多蝦膏,撈埋蝦肉同芝士一齊食更加夾,而且隻蝦都幾大隻,一個人食就啱啱好最後甜品有抹茶果子,十分煙靭,
最後甜品有抹茶果子,十分煙靭,唔會太甜,抹茶味濃郁,食埋真係勁滿足