2017-05-04 84 浏览
位於天水圍的一糖,是一間質素很好的甜品店。今天和朋友由三點從元朗起吃四間餐廳,而一糖是第四站哦,朋友已快受不住了綠茶紅豆心太軟$50抹荼控原本想嚐嚐綠茶窩夫,可惜朋友說太飽,吃不下,那只好一人一個心太軟吧。切開心太軟溶漿流心,抹茶控心心眼了。抹茶味道甜苦適中,不太苦不太甜,剛剛好哦。配以的紅豆多得驚人,很滿足呢榴蓮心太軟$58好友是榴蓮控,早早猜到她想吃榴蓮心太軟。呈上的賣相已非常吸引,廚師已切開心太軟,微微流出溶漿,若果是芒果味,我一定會搶著吃哦草莓芭菲$48最愛到一糖吃芭菲,價錢平,份量大,賣相好哦。大大一杯高身芭菲,以曲奇雪糕,草莓,朱古力可可脆片,脆米,忌廉,奶凍所組成。草莓鮮紅鮮甜,曲奇雪糕是我最愛,加上兒時早餐必食可可脆片,好開心呢。
位於天水圍的一糖,是一間質素很好的甜品店。

綠茶紅豆心太軟$50

切開心太軟溶漿流心,抹茶控心心眼了。

榴蓮心太軟$58

好友是榴蓮控,早早猜到她想吃榴蓮心太軟。

草莓芭菲$48

最愛到一糖吃芭菲,價錢平,份量大,賣相好哦。
2017-05-03
2017-05-03 166 浏览
收到風話菠蘿山可能會封,所以趁有時間就再行多次以免之後真係無得再去影相。本身諗住慢行一個下午,但點知落雨就影完相早早下山了,搭小巴返到天水圍見呢度啱啱開就順便歇下腳,醫下肚。落到山先黎出太陽,真係天公造美呢。但估唔到啱啱落完雨呢度都咁多人,唔計店內,淨係出面都有十多二十人坐左係度等食。牆身呢幅塗鴉一睇就知係打卡必影啦,畫得真心唔錯。同埋咁啱有幾個單車人黎食,所以兩架"跑車"做左幅畫嘅點綴。餐牌主打係紫薯,所以點左個紫薯窩夫同埋綠荼心太軟。因為即叫即整嘅關係,等下係無咩所謂的。雪糕球配左士多啤梨味的,因為心太軟係女友嘅至愛,所以佢見到都會一定點。整體唔會好甜,但綠荼味十分香濃。麵團偏薄同乾身,但因為綠荼餡夠多可以補足濕潤嘅口感。紅豆係綠茶嘅最佳拍檔,呢度紅豆煮得軟綿又入味,糖嘅甜完全滲透入紅豆入面,混和心太軟同忌廉真係絕配。紫薯窩夫真係超啱行完山食的,因為佢份量真係幾大。同埋佢絕對無額外添加過多嘅糖,全部都係由紫薯本身甜度所引出黎。紮實嘅感覺令一日嘅疲勞一掃而空,同埋窩夫入面都包左啲紫薯蓉,所以蕃薯嘅香味由頭到尾都好足。烘乾嘅紫薯片濃縮左香甜,同冰凍嘅紫薯雪糕糯米糍令窩夫增加另一種風味。

落到山先黎出太陽,真係天公造美呢

綠茶心太軟

紫薯窩夫

烘乾嘅紫薯片濃縮左香甜,同冰凍嘅紫薯雪糕糯米糍令窩夫增加另一種風味。溶化嘅雪糕再為窩夫提供額外水份,令佢食落唔會太乾。
呢度嘅位置其實幾方便,下次行完山或者去完下白泥影日落,都可以過黎歇下食個甜品先回家
綠茶心太軟
2017-05-03 69 浏览
一糖近排出左個新menu,除左窩夫同心太軟之外,多左好多款式嘅甜品,有傳統糖水同西式甜品,仲有啲特色飲品~之前已經食過抹茶窩夫同心太軟,當然要再食啦!!紫薯窩夫實物同圖片一樣,配上蜜糖紫薯片,賣相非常吸引,一切開聞到好香嘅紫薯味,入口充滿蛋香,夠晒脆口,咬起來中間軟熟,又唔會太甜,配上雪糕食更加正,一凍一熱,大滿足!!而且雪糕都係用dryers雪糕~紫薯梳乎厘淋上朱古力醬,切開有點失望,因為內裡沒有太多梳乎厘的蛋漿,好似只有表面的一層,好快就食完。不過裡面都有好多紫薯,紫薯控應該會好鐘意。黑芝麻心太軟心太軟依舊外脆,切開即流出濃郁嘅芝麻內餡,而且非常香黑芝麻味,每一啖都令人回味個陣芝麻香,配上雪糕同新鮮生果食都好正!!之前食嘅抹茶同冧酒窩夫, 係露天位置食又有另一種風味。雖然位置比較偏,但對揸車嘅人黎講就非常方便,因為有好多泊車位,食完晚飯未夠喉不妨黎試下~~

之前已經食過抹茶窩夫同心太軟,當然要再食啦!!

黑芝麻心太軟

之前食嘅抹茶同冧酒窩夫, 係露天位置食又有另一種風味。

宵夜
2017-05-02 488 浏览
新聞報道上得知天水圍站有間無比大的圖書館就一次過的規劃埋飲食路線睇下呢度仲有咩值得去食.....點知比我發掘到呢一間雖然好近天水圍站,但又感覺似在深山的甜品店-------一糖牆壁上的繪畫非常年輕又有霸氣在這個貌似停車場與貨櫃場的地方,就這樣的一間小店,仲要係日式風格非常濃厚真的有種去了一轉日本的感覺四點先開門的要謹記,不過我3點50分就到都已經係好幾堆人在周圍等著甚至,我落單10分鐘後就店內人頭湧湧當然店外也有位置提供,不過也看得出一糖的人氣有幾咁強大OREO士多啤梨奶昔 $35底部是濃濃的OREO奶昔,面上就是一大個邪惡的cream及士多啤梨及一塊OREO.......性價比絕對超值,既當飲品,但貌似甜品的,一口口OREO沙冰的感覺,熱到大汗小汗都流的天氣降一降暑百利甜酒朱古力窩夫 $50百利甜酒朱古力的甜漿沾滿了頭一塊的waffle,非常養眼,岩曬我呢個相機食先既人四件厚身waffle就已經覺得物有所值,再見到白色糕狀的麻糬,就特別覺得整體非常煙煙韌韌,有嚼勁!!!加上不太乾身的,濕潤度令整個Waffle軟軟綿的,與芒果味雪糕配合,非常sweet草莓芭菲 $48底部是白白滑滑的像

睇下呢度仲有咩值得去食.....

牆壁上的繪畫非常年輕又有霸氣
真的有種去了一轉日本的感覺

甚至,我落單10分鐘後就店內人頭湧湧
當然店外也有位置提供,不過也看得出一糖的人氣有幾咁強大

OREO士多啤梨奶昔 $35

百利甜酒朱古力窩夫 $50

草莓芭菲 $48
底部是白白滑滑的像jelly,味道非常淡,吃不出是什麼來的,但與上層的草莓融合還是超帶感
cookie ice cream慢慢食下去的是cream,仲可以同d 脆米一齊食,令單食cream會感到膩的感覺減低
分量多得幾似食緊正餐,全部撈埋一齊食才是王道,唯杯空間有限,還是先吃雪糕有可以一次過撈起!!

榴槤心太軟 $58
榴槤味實在太香濃,就算被個蛋糕包住左都散開了一陣香氣
心太軟非常鬆軟,切開後榴槤湧曬出黎,榴槤流心creamy得黎點埋生果一齊食,令生果都帶有榴槤香,非常新鮮的心太軟
2017-04-09
下午茶
  • 榴槤心太軟
  • 百利甜酒朱古力窩夫
2017-05-02 60 浏览
假日難得出門,到了天水圍濕地公園去逛一逛。到了天水圍西鐵站本來想坐車回家,竟然意外發現了這家隱世甜品店。地點非常便利,就在西鐵站旁,他們店的紅色旗幟非常搶眼。甜品店的的壁畫很有feel 。餐牌如下:他們家的甜點種類也蠻多的: 西式甜點有窩夫、心太軟、有中式甜點,而且價錢也不貴。蜂蜜綠茶梳打$32綠茶膽以梳打水沖泡,最後再加上蜂蜜。入口不會太甜,但香純蜂蜜的味道充斥着口腔,清新怡人。紫黃特飲 $32一杯飲料看似簡單,讓我們動動手來弄弄看。以柚子醬的基底,以梳打水來沖泡。原來紫黃特飲是以蝶豆花製成的。製成品:紫黃特飲的顏色轉變,原來就是以檸檬汁造成的。又可以動手玩,又可以造成好喝的飲料,真的很有趣喔!棉花糖紫薯$32烤至脹卜卜的棉花糖,加上香濃的朱古力醬,很難不到吃幾口。半熔而微微香脆的棉花糖,下面藏着的就是從日本來的紫薯,混合來吃口感交織。抹茶麻薯窩夫 $50説真的,這個甜品讓我感到滿意外的!很多甜品店都有做窩夫這個甜品,可是他們家的窩夫不但外脆內軟,配料也做得非常出色。配料的紅豆為例他們煮得軟林而粒粒分明。切開窩夫可以看到完整的麻薯,口感出色。Bailey's 心太軟$50以Baile

地點非常便利,就在西鐵站旁,他們店的紅色旗幟非常搶眼。

甜品店的的壁畫很有feel 。

餐牌如下:

蜂蜜綠茶梳打$32

紫黃特飲 $32

製成品:

紫黃特飲的顏色轉變,原來就是以檸檬汁造成的。
又可以動手玩,又可以造成好喝的飲料,真的很有趣喔!

棉花糖紫薯$32

烤至脹卜卜的棉花糖,加上香濃的朱古力醬,很難不到吃幾口。

抹茶麻薯窩夫 $50

説真的,這個甜品讓我感到滿意外的!

Bailey's 心太軟$50

以Bailey's甜酒製成的心太軟,朱古力遇上香濃的咖啡味,味道真的很搭!而旁邊的水果部份也非常新鮮。

這家甜品店無論是主菜/配料都很一絲不苟,如果有再來一定要再吃!
2017-05-02 67 浏览
難得有朋友肯入元朗搵我, 緊係試d平時兩老唔會食既野啦位於天水圍西鐵站隔離既一糖, 唔好睇個地址好似好僻咁, 其實出西鐵站行兩分鐘就會到, 超方便 所以呢晚9點鐘去到 舖頭面同出面都接近滿座如果晏就黎影相, 應該都會幾文青幾靚佢既焦糖燉蛋係凍凍地, 岩曬呢排咁熱既天氣燉蛋好滑, 但甜味岩岩好!心太軟有好多味可以簡, 我地簡左比較少見既baileys味,怕甜既朋友可以試下呢個~!中間個軟心醬做得唔錯, 唔會浸到個蛋糕腍晒其實我本身好怕紫薯, 總係覺得食物加紫薯味會好奇怪但朋友好想試就比佢哎啦梳乎厘好鬆軟, 同紫薯原來都幾夾可以一試!
難得有朋友肯入元朗搵我, 緊係試d平時兩老唔會食既野啦

位於天水圍西鐵站隔離既一糖, 唔好睇個地址好似好僻咁,
其實出西鐵站行兩分鐘就會到, 超方便

所以呢晚9點鐘去到 舖頭面同出面都接近滿座
如果晏就黎影相, 應該都會幾文青幾靚
焦糖燉蛋
佢既焦糖燉蛋係凍凍地, 岩曬呢排咁熱既天氣

燉蛋好滑, 但甜味岩岩好!
Bailey's  心太軟

怕甜既朋友可以試下呢個~!
中間個軟心醬做得唔錯, 唔會浸到個蛋糕腍晒

紫薯梳乎厘
其實我本身好怕紫薯, 總係覺得食物加紫薯味會好奇怪
但朋友好想試就比佢哎啦

梳乎厘好鬆軟, 同紫薯原來都幾夾
可以一試!
宵夜
焦糖燉蛋
Bailey's  心太軟
  • 梳乎厘紫薯
3K
2017-05-01 62 浏览
同朋友到了天水圍hea,試下新開的甜品舖,西鐵站行過去又幾近喎。約四點多黎到,全場滿坐,唔講真係唔知咁旺場呀,連店外都放了幾張枱。好好彩又唔係等左好耐,好快有得撘枱。榴槤心太軟($58)自己本身喜愛榴槤甜品,見未見過有心太軟又試下吖,上枱時鮮黃色再配上雜味又幾靚喎。很流心,一篤開已經流哂出黎,有少許榴槤味,很甜,氣味不強烈不怕影響其他食客雪糕可自選口味,揀了薄荷朱古力,青色的顏色很吸引,哈。鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食($46)朋友點了個定食,有甜品又有飲品,飲品揀了生薑茶,強烈的薑味同時亦十級甜,看來較適合冬天飲呢。芝士撻亦很流心,餡料很多令到太軟身無法拎起,芝士中帶點酸酸的味道,是檸檬芝士撻?感覺又有點像乳酪,幾好味的紫薯窩夫($58)仲點左紫薯窩夫,賣相好靚呀~粉紫色的糖霜好夢幻,窩夫本身蛋味香濃,加一點點紫薯容甜而不膩,很飽肚。Oreo香蕉奶昔($35)宇治抹茶奶($32)朋友點了飲品,賣相亦很好。奶昔勁濃蕉味,很香甜,抹茶奶奶味十足,夠香滑,夏天消暑良品。

榴槤心太軟($58)
雪糕可自選口味,揀了薄荷朱古力,青色的顏色很吸引,哈。
鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食($46)
紫薯窩夫($58)
Oreo香蕉奶昔($35)宇治抹茶奶($32)
题外话/补充资料: 心太軟有點焗過頭,燶味蓋過一切。 店外有大空地可泊車,而且座店外空間感十足,自由度亦很大,bb車,寵物也ok。
2017-04-30
2017-05-01 94 浏览
此店位處天水圍西鐵站側,步行3分鐘到達,又有巨型停車場,交通尚算方便。去到剛好有枱,不用等,遲2分鐘已大排長龍。價格唔算親民,一份甜品要40多,接近50元,一場來到,就每人選一款試試。先送上湯丸,芝麻味湯丸,湯底唔夠薑味,唔得再來紫薯梳乎里,賣相可以,但做法錯晒,蛋白冇紫薯,只係梳乎里既底放左紫薯,可以講完全係2件野,將佢放埋一齊。跟住到薑茶芝士撻定食,賣相100分,食味可謂離晒大譜,芝士撻皮好食,但芝士帶一點點苦,薑茶只係唔夠薑味,尚可接受,生果真係過份,開頭食,以為食完甜野,影響左味覺,但再食發覺火龍果已變壞,芒果酸,西瓜都係變左,最正常係哈蜜瓜。最後來紅豆綠茶waffle,又係賣相精致,食落唔夠香,其它紅豆同雪糕算正常此店有大量改善空間,只求賣相難以生存
去到剛好有枱,不用等,遲2分鐘已大排長龍。
先送上湯丸,芝麻味湯丸,湯底唔夠薑味,唔得

此店有大量改善空間,只求賣相難以生存
2017-04-30
$40 (宵夜)
2017-05-01 52 浏览
天水圍終於有一間似樣的甜品店,位置在聚星樓附近,而且有大量車位,住屯門的車友特意出車來一試!事實上比起元朗泊街的確好多了,環境不俗,趁天氣不算熱,坐在外面吃一樣有風味,適合小朋友和愛寵物一族,值得推介。 有來自沖繩的紫薯系列,不是港女亦不住要了一份紫薯窩夫,賣相一流,相機食先是常識吧! 雪糕可以自選,質素一般。窩夫偏軟,蛋味香,內藏少許紫薯蓉,裝飾用的紫薯蓉味道不錯的,甜而不膩。上面有兩塊紫薯片,略嫌過氣,不夠脆口。 朋友的芝士撻定食,對,是定食set(笑,怎麼連甜品也有set了?)兩件芝士撻,上桌時熱呼呼,芝士味不濃,反而帶檸檬微微的酸味。水果盤新鮮解膩,而熱生薑茶不甜,夠辣勁,亦是解膩良品,感覺就像是減低吃甜品的最惡感(苦笑) 黑芝麻心太軟,蛋糕烤焦了,有點可惜,吃不到應該有的味道。 朋友的白桃乳酸梳打,蜜糖自己添加,不用怕過甜,味道清甜,而且份量可沖兩三次呢! Oreo香蕉奶昔和宇治抹茶奶,超級香濃,就看你喜歡甚麼口味,個人就覺得抹茶很不錯!而且有感飲品比甜品出色。可能是日人比較多,所以甜品有點失準?不過作為天水圍友,實在很難得在區內有靚甜品店,影相打卡一流。
黑芝麻心太軟,蛋糕烤焦了,有點可惜,吃不到應該有的味道。
Oreo香蕉奶昔和宇治抹茶奶,超級香濃,就看你喜歡甚麼口味,個人就覺得抹茶很不錯!而且有感飲品比甜品出色。可能是日人比較多,所以甜品有點失準?不過作為天水圍友,實在很難得在區內有靚甜品店,影相打卡一流。住在附近的朋友可以一試,但若說到「慕名而來」,就有點誇張了。
2017-04-30 52 浏览
之前嚟到天水圍探朋友,食完晚飯後大家意猶未盡,本來諗住全部人坐西鐵歸家,到西鐵站時突然有人諗起附近有間糖水店, 我哋又為食又有探險嘅精神,就大家一齊出發!響西鐵站落電梯,沿住車路行過去,見到附近已經有好多一糖嘅旗幟。見到停車場中間比較光猛嘅就係糖水店。店入邊有十幾個位置仲有啲係戶外嘅。我見到大部份客人都已食窩夫同埋心太軟為主。除咗一般甜品之外仲有好幾款飲品選擇!首先有朋友嘅楊枝甘露到達,材料好豐富勁多芒果肉同埋柚肉,好鮮甜!而且仲有一啲脆西米鋪響上面增加口感。見到呢度有榴槤心太軟咁特別,我就自己點左呢一個!仲可以自己配搭雪糕口味!心太軟外邊軟綿綿,旁邊有多款生果同雪糕,鮮甜美味!超開心太軟後榴槤味呼之欲出湧出來!流心效果好澎湃!榴槤味好重,頗甜。但配上蛋糕一齊食就剛好。我仲叫咗個蜂蜜荔枝梳打,梳打超級夠氣,蜂蜜係隨個人口味加上去,十分甜美!荔枝味亦好清新。原來咁嘅配搭都唔錯。份量好大兩個人飲都足夠。原來天水圍而家多咗咁多好嘢食,附近嘅居民都有福啦!

店入邊有十幾個位置仲有啲係戶外嘅。

我見到大部份客人都已食窩夫同埋心太軟為主。

除咗一般甜品之外仲有好幾款飲品選擇!

心太軟外邊軟綿綿,旁邊有多款生果同雪糕,鮮甜美味!

原來天水圍而家多咗咁多好嘢食,附近嘅居民都有福啦!
2017-04-29 463 浏览
天水圍西鐵站附近有一間朋友介紹的甜品店,今天在天水圍逛,決定去食個甜品。甜品店的位置就在天水圍西鐵站E出口,沿小徑行到尾。店舖的外牆有一面好有特色的牆,上面有一面畫,好似外國街頭的 street art。除了店內有座位外,店外都有少量的座位。鮮芒果腸粉一碟6舊,大大舊!腸粉滑流,入口爽滑。芒果香甜,加上鮮味的芒果汁,每一件芒果腸粉的芒果和腸粉比例都合宜。奇異果汁真材實料,每啖都有粒粒的奇異果籽。甜度適中,奇異果味足夠,酸酸甜甜健康又開胃。紫薯窩夫賣相好吸引,大大件的窩夫加上紫薯蓉和糖霜,在黑色的碟上形成強烈的顏色對比。配上烤乾的紫薯乾片,脆脆的口感跟窩夫鬆軟的質感放在一起好夾。在鬆化的窩夫中間還夾有紫薯蓉,感覺十分充實。榴槤心太軟烤到金黃色的心太軟,中心是流心的榴槤汁,非常濃裂的榴槤味!我好欣賞心太軟的外層都是烤得脆脆的,但內裡還是流心。伴碟的生果都有精心挑選過,不會太甜搶去心太軟的味道。餐牌如下:想不到在天水圍的角落會有一間如此隱世但又出色的甜品店,這裡還可以免費泊車,下次可以開車過來。
甜品店的位置就在天水圍西鐵站E出口,沿小徑行到尾。
除了店內有座位外,店外都有少量的座位。
紫薯窩夫
在鬆化的窩夫中間還夾有紫薯蓉,感覺十分充實。
餐牌如下:

2017-04-29
2017-04-29 174 浏览
今天工作遇上不開心的事情, 於是朋友見我如此, 便約我來到這家偏僻而寧靜的甜品店, 大吃一餐。甜品店的外圍有一大片空地停車場, 適合開車的食友前來探秘。而裏面裝飾簡約, 營造一種優閒氣氛。我們點了Bailey’s心太軟($58), 鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食($46); 端上來, 2樣的賣相不俗; Bailey’s心太軟, 有一球曲奇雪糕及不同水果:奇異果, 香蕉及芒果; 心大軟的外皮鬆軟, 裏面包含Bailey朱古力酒心; 外側開一個小洞, 但感覺不太流出; 而味道不太甜, 有淡淡的酒香吃完已有少少飽肚了;而另一個鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食, 這主食是流心芝士撻, 撻心充滿香濃的芝士流心, 鹹香, 芝士味齒頰留香; 而生薑茶, 稍甜, 薑味若再濃烈一些會更為吸引。吃完甜品, 與朋友傾完一輪, 所有的不愉快事情已拋腦後。

鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食
吃完甜品, 與朋友傾完一輪, 所有的不愉快事情已拋腦後。
2017-04-27 108 浏览
見今期美食男女推介尼間「隱世」甜品,所以一班友人專門開車來試食!一場來到,索性試試。尼間甜品店不算隱世,都好易揾,外面坐滿「慕名前來」的食客。 店內賣的甜品貌似創意之類的甜品,見菜單上好多紫薯系列,索性來個紫薯梳乎厘和榴蓮心太軟。梳乎厘中曬伏,表皮蛋白淡而無味,中間紫薯完全沒有紫薯味,唔知食緊咩。食兩口已經放棄!榴蓮心太軟,外皮算脆,但榴蓮竟然冇榴蓮獨有的臭味,士多啤梨雪糕有藥水味,冇錯,是藥水味!這樣難食的甜品,一次足也!!!
2017-04-23
$60 (宵夜)
2017-04-27 87 浏览
今日和朋友路過屏山,佢忽然話想食甜品,知道附近有間甜品店唔錯,就帶左我過去呢間店比我第一感覺係泊車非常方便,門口就有一個大大的停車場,即使自己冇開車,其實三分鐘步行亦可到天水圍西鐵站,整體黎講交通尚算方便朋友去到就話今日想食心太軟,但見到店內衆多的心太軟款色,選擇困難症的我們兩人,竟叫了三個心太軟黑芝麻心太軟配薄荷朱古力chip 雪糕,我自己很喜歡黑芝麻,所以呢款差唔多我食哂,首先外層佢做到鬆脆適中,內裡的流心食得出係用料充足,好濃的黑芝麻香味!另外那個生果伴碟亦沒有馬虎,每種生果都食得出係好新鮮的朋友是一位綠茶控,所以另一個綠茶心太軟主要由佢來應付,我淺嚐幾口,綠茶味好夠,朋友問店家用什麼綠茶粉開的,得知佢溝了台灣和日本綠茶粉,用意係減少日本綠茶偏苦的特性影響甜品的味道,夠心思最後一個係我地兩個都很有興趣的,Baileys 心太軟,首先,佢一上枱,個賣相係令你不期然會用部手機影低佢的,太靚了. 面層白色的coating 真係睇得到店家的用心,而除左美觀外,層coating 其實係同流心一樣,都係有濃濃的baileys 香味,入口的一刻令人有一種滿足的感覺,一個非常值得推介的款式香港甜

香港甜品店已開到成巷成市,要突圍其實不容易,有些店的取向可能求創新,什麼千奇百怪的甜品款式推陳出新,但我更欣賞一啲用心去做好平凡常見的甜品,一糖係值得大家一試的!
2017-04-25
今天跟豆丁到濕地公園遊玩,回程時就坐輕鐵返回天水圍西鐵站。因為午餐份量太少了,下午時分,肚子已經餓了!全家就在車站附近,希望找家餐廳來個下午茶。在月台上看到這小路紅旗飄飄,是一家甜品店。甜品做下午茶也不錯。沿著紅旗,就來到這個停車場的甜品店。停車場內有DOG DOG,但不怕生,都很安静呢!原來店內已滿座,唯有在露天停車場的位置就座吧!可以聽鳥語,豆丁可以静静地數輕鐵。下單後,先帶豆丁到洗手間清潔雙手,甜品很快便呈上來了! 鮮芒果河粉  冰凍的鮮芒果河粉先上。從前嚐過芒果腸粉,所以這次在腸粉與河粉之間,最終選擇了河粉。粒粒黃色的芒果浸在芒果蓉內,再往下尋找,就會看到雪白的河粉。嚐了一口白雪雪,凍冰冰又帶點椰汁香的河粉,應該是椰汁做出來的,再加點魚膠粉/蒟蒻粉之類作定型。可是要做出有如河粉的濶度及厚度,自己肯定没有這耐性,家中也没有相關工具。如此花心机挨眼訓的甜品,還是到餐廳享用吧! 粒粒芒果的味道,跟在芭提雅的泰國芒果很相似,但這芒果顏色比較深。 雜果流心芝士撻配柚子蜜定食   豆丁喜歡芝士撻,嚷著要這款。可是芝士撻套餐配2款飲品:生薑茶,紅棗茶。這2款溫補之物,自己受不了呢!而職員表示
今天跟豆丁到濕地公園遊玩,回程時就坐輕鐵返回天水圍西鐵站。
因為午餐份量太少了,下午時分,肚子已經餓了!
全家就在車站附近,希望找家餐廳來個下午茶。

在月台上看到這小路紅旗飄飄,是一家甜品店。
甜品做下午茶也不錯。
沿著紅旗,就來到這個停車場的甜品店。
停車場內有DOG DOG,但不怕生,都很安静呢!

原來店內已滿座,唯有在露天停車場的位置就座吧!
可以聽鳥語,豆丁可以静静地數輕鐵。
下單後,先帶豆丁到洗手間清潔雙手,甜品很快便呈上來了!
鮮芒果河粉
如此花心机挨眼訓的甜品,還是到餐廳享用吧!
鮮雜果流心芝士撻配柚子蜜定食
雜果流心芝士撻配柚子蜜定食
豆丁喜歡芝士撻,嚷著要這款。
可是芝士撻套餐配2款飲品:生薑茶,紅棗茶。
這2款溫補之物,自己受不了呢!
而職員表示可改配熱柚子蜜。酸酸甜甜的柚子蜜,可治咳嗽呢!於是點了這個定食了。
流心芝士撻
小巧的芝士撻,外表似蛋撻。職員表示芝士撻中心還很熱,要小心食用。
等了半分鐘了,時間應該夠多吧!
芝士撻,一定要趁熱食,才可感受內裡芝士流心的口感。
原來中間芝士真係好鬼熱!
有點似吉士醬滑溜的質感。

柚子蜜
鮮雜果
鮮雜果+柚子蜜
豆丁嚐過柚子蜜,意猶未盡,要獨佔整杯呢!
還把雜果倒進杯子內,自創彩色柚子蜜。

家中空間有限,没有焗爐,也没有窩夫夾夾爐,肯定煮不出梳乎厘,窩夫,心太軟。
甜品店就會特別留意這一類甜品~即係自己煮唔到的款式囉!

看到餐牌,最前面的版面都是紫薯,就知這店是主打紫薯,就來個紫薯甜品。
梳乎厘紫薯

軟棉棉的梳乎厘,表面雖灑有紫色粉末,但紫薯其實是躲在焗盅底部呢!
被壓扁的紫薯,質感較結實,口感實在,並不是薯粉溝水成形的滑溜薯蓉。
幸好這個壓扁了的紫薯,没有添加糖漿,可嚐到紫薯原來的味道。

紫薯窩夫配雪米糍
又是因為被餐牌的照片吸引,點了這個窩夫。
本以為是窩夫中間會夾著紫色薯蓉,原來是窩夫夾著原塊紫薯。
熱烘烘的原味窩夫依然濕潤,不太硬,個人很喜歡這種口感。
紫薯窩夫
這片烘乾紫薯,沾滿了蜜糖(有點似荔枝蜜),又甜又脆,薯味十足。
Bailey’s心太軟
朱古力心太軟配Bailey’s調配的忌廉,
最開心一刻=下刀切開之時
看著內裡的朱古力流出來,以視覺來感受心太軟的熱辣辣。
還有心太軟的軟棉棉口感,又是一道十分經典的甜品

在這一大片露天停車場,一邊聽著鳥兒吱吱叫,一邊品嚐甜品
而豆丁則看著輕鐵~單卡/孖卡來來回回,十分開心。
2017-04-22
下午茶