店外面嘅裝修好有心思,有隻好得意嘅公仔擺左係度好可愛、牆身壁畫十分精緻。店內裝修好好,淡黃嘅燈光加埋木製嘅枱凳營造溫馨嘅氣氛。舖頭嘅食物選擇都幾多同新穎,唔會唔得傳統糖水,適合大人之餘都適合年輕人當日叫左個抹茶麻糬窩夫,擺盤好好睇,有日式嘅感覺,簡單得嚟唔會俾人感覺簡陋。窩夫上抹茶粉灑得都幾多,但窩夫抹茶味略嫌不足,被濃郁嘅蛋香味蓋過左。窩夫內嘅麻糬幾有嚼勁,窩夫嚟講佢都係個幾新鮮嘅構思。希望下次嚟佢會更好食啦

窩夫內嘅麻糬幾有嚼勁,窩夫嚟講佢都係個幾新鮮嘅構思。

希望下次嚟佢會更好食啦
2017-06-18 96 浏览
上星期, 我去了屏山一天遊, 可以遊屏山文物徑 、鄧氏宗祠 、聚星樓......等等。之後,我在附近的酒樓共聚晚餐 。食完晚餐後, 很想食甜品 , 甜品真是不可缺少的!經朋友介紹, 天水圍站附近有一間幾特別的甜品屋,叫做「一糖」。雖然在郊區,但是位置十分方便的。位於天水圍站, Exit E3 出囗, 步行幾分鐘就到, 非常方便! 我步行了兩分鐘, 就看見廣告旗, 只要沿着廣告旗一直走, 很快就可以看到「一糖」了。進入「一糖」,有一種很舒服和日式嘅感覺! 餐內佈置簡樸, 配上木製傢私,以天然石灰色做主色,掛上暗淡燈飾 ,好有和風感覺!成意之作的《Baileys 心太軟配曲奇雪糕,$58》,加上Baileys 甜洒造成的心太軟,味道獨特,清香撲鼻。心太軟美味可口,甜度適中, 當我切開時, 有朱古力醬湧出, 外脆內軟, 暖暖啲朱古力,配上曲奇雪糕 , 好好味 ! 還有生果伴碟, 生果份量十足,有多種新鮮生果, 十分鮮甜爽口!《梳乎厘紫薯,$49》我食到上面有軟綿綿嘅感覺,下面暖笠笠,有雙重享受, 幾有趣!用了紫番薯做底, 甜度適中,味道好夾 ! 《鮮芒果腸粉,$46 》一碟芒果腸粉有三條,

上星期, 我去了屏山一天遊, 可以遊屏山文物徑 、鄧氏宗祠 、聚星樓......等等。之後,我在附近的酒樓共聚晚餐 。食完晚餐後, 很想食甜品甜品真是不可缺少的!

進入「一糖」,有一種很舒服和日式嘅感覺

Baileys 心太軟配曲奇雪糕

《梳乎厘紫薯,$49》
我食到上面有軟綿綿嘅感覺,下面暖笠笠,

《鮮芒果腸粉,$46 》

一碟芒果腸粉有三條, 可以切成六大件,份量十足 !顧名思義芒果腸粉有芒果和腸粉,再加上香濃芒果汁。

鮮芒果腸粉

外層腸粉香滑爽口,粉皮夠薄, 可卷幾層, 咬下去好有層次 ,夾上大大舊啲鮮芒,鮮甜可口,再加上香濃芒果汁,絕配 ! 十分滿意 !

Baileys 心太軟配曲奇雪糕
2017-06-15 118 浏览
剛開張的時候也來幫襯過幾次,到現在見有新menu,甜品款式比之前更多,更有我喜歡的紫薯系列,所以跟男友吃完晚飯過來試試新口味!位置方便,天水圍輕鐵站一下來,向村屋方向沿路行5分鐘就到。揸車的話仲可以泊在一糖對出車位!周三晚上9點多,人不算多,直接入座不用等位。天氣熱既關係,我們先點了兩杯飲品,蜂蜜白桃梳打 及 蜂蜜荔枝梳打(HK$32)。原來由梳打水、蜂蜜、白桃/荔枝糖漿是分開上,由自己沖調,這樣也好,較容易控制甜度,不夠蜂蜜的話可以再refill。荔枝的味道濃、較為突出,而白桃則較清淡,香甜荔枝/白桃蜂蜜梳打都很消暑解渴,一口氣就啜了三分一杯!男友點了焦糖燉蛋(HK$28),面層焦糖夠厚夠脆,內層微暖、不會太稀軟或過於實淨,口感非常creamy,甜度適中,確實有驚喜,男友說比Paul Lafayet 好吃!而我最近愛上了紫薯,所以我點了紫薯棉花糖(HK$32)。整個粉紫色配白色,賣相已覺吸引,面層是棉花糖,底層是紫薯蓉,紫薯蓉本身甜度不高,配上棉花糖吃就剛好,想甜一點可加朱古力醬。但紫薯蓉可以淋一點、糊一點會更好。剛剛點的甜品份量不大,肚子還有位置多吃一個甜品,於是就點了芒果腸粉(H

蜂蜜白桃梳打 及 蜂蜜荔枝梳

焦糖燉蛋

紫薯棉花糖
紫薯棉花糖

芒果腸粉

剛剛點的甜品份量不大,肚子還有位置多吃一個甜品,於是就點了芒果腸粉(HK$45)!反而這個芒果腸粉份量較大呢!滿滿的芒果汁,外面捲了4-5層腸粉,很滑、很香椰汁味,中間夾住一大舊芒果,很香甜的芒果,一點也不酸,啖啖冰涼芒果肉,很滿足呀!
芒果腸粉

總括來說,甜品的質量屬中上,但價錢也不過五十元,相比那些動輒七、八十元的''特色''甜品好得多呀!一定會再來幫襯!但夏天等位記得做定防蚊措施....哈哈!

2017-05-31
$135 (宵夜)
焦糖燉蛋
芒果腸粉
今次第一次來到位於天水圍的手作甜品店 — 一糖為了嚐這間隱世甜品小店 從將軍澳坐車花了一小時多過來呢 幸好只在天水圍E3出口附近看見店面外面有一幅特色的畫牆,來到拍個照留念也是不錯的店內光線明亮,位置雖然不多,但也坐得舒適餐牌上的甜品種類繁多,有不少熱門的紫薯和我最愛的抹茶款式鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食 $46水果鮮甜多汁 熱騰騰的芝士撻 咬下去呈流心狀態 看似淡淡的顏色 賣相不算驚人 但味道不賴呢! 酸甜的忌廉芝士味 沒有過膩的感覺 牛油撻皮香脆 但底有少許淋了 不過不影響味道抹茶麻糬窩夫 $50這是我吃過最好吃的抹茶窩夫第一次吃到一個抹茶窩夫真的有濃濃的抹茶味 是帶甘甜的滋味驚喜的是內裡麻糬的份量不少呢 煙韌微甜的口感真棒紅豆份量也很慷慨 飽滿而不過甜雪糕應該是維記貨色 奶味濃郁 茶味較淡 對於這份窩夫整體感覺滿意的!紫薯窩夫 $58用上沖薯直送的紫薯製成的窩夫這是原味窩夫內薀藏著紫薯塊 紫薯香甜味十足 比窩夫的蛋香更濃可能因為夾雜紫薯的關係,令到窩夫容易變淋,沒有抹茶味的脆不過變軟的窩夫口感依然帶點煙韌,不會像吃蛋糕的感覺紫薯脆片像吃薯片般,而旁邊的紫薯忌廉應該加入許多紫薯泥和奶油做
今次第一次來到位於天水圍的手作甜品店 — 一糖
看見店面外面有一幅特色的畫牆,來到拍個照留念也是不錯的
店內光線明亮,位置雖然不多,但也坐得舒適
餐牌上的甜品種類繁多,有不少熱門的紫薯和我最愛的抹茶款式
鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食
鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食 $46

抹茶麻糬窩夫 $50
這是我吃過最好吃的抹茶窩夫
第一次吃到一個抹茶窩夫真的有濃濃的抹茶味 是帶甘甜的滋味
驚喜的是內裡麻糬的份量不少呢 煙韌微甜的口感真棒
紅豆份量也很慷慨 飽滿而不過甜
雪糕應該是維記貨色 奶味濃郁 茶味較淡
對於這份窩夫整體感覺滿意的!
紫薯窩夫 $58
用上沖薯直送的紫薯製成的窩夫
可能因為夾雜紫薯的關係,令到窩夫容易變淋,沒有抹茶味的脆
不過變軟的窩夫口感依然帶點煙韌,不會像吃蛋糕的感覺
紫薯脆片像吃薯片般,而旁邊的紫薯忌廉應該加入許多紫薯泥和奶油做成 除了吃到紫薯的香甜,還吃到奶香
這款也是好吃的,但比起抹茶會較飽膩
紫薯控絕對值得一試,兩款窩夫的甜度都適中,不會過甜,都非常合我口味。但我個人就會較喜歡抹茶窩夫,因為我是抹茶控嘛
宇治抹茶芭菲 $48
這個巨型芭菲 上面有一球綠茶味的雪糕 而中間有豐富的夾層 抹茶忌廉 滿滿的紅豆和焦糖脆米 底下還有濃濃的抹茶啫喱
綠茶雪糕與窩夫配的相同 抹茶忌廉茶味薄弱 與原味忌廉無疑 但是夠滑的 脆米挺好吃 最出色是抹茶啫喱 口感像涼粉 茶味突出 拌上抹茶忌廉不錯吃
不過因為我們只有兩個人 卻貪吃的點了六份甜品 芭菲我吃到一半已經覺得有點膩 雖然我還是吃光光的 建議大家share吃喔
梳乎厘紫薯 $49
這個我還以為會很甜 誰知剛好相反
上面梳乎厘口感綿綿密密的 不會很甜呢 蛋白味十足 讚喔
下面是真紫薯製成的 純天然無添加呢 一定要趁熱吃 不然紫薯就會變得乾硬了
我們今天的紫薯雖然有點多根,但是香甜的,份量也多,挺飽肚的。
一糖焦糖燉蛋
一糖焦糖燉蛋 $28
上枱看到有點失望的,因為賣相並不討好
可是吃下去有驚喜呢 蛋味香濃 燉蛋夠濃
上面的焦糖是剛燒好的 還帶點溫度
下面的燉蛋是冷的喔 但不影響味道和口感 這個也是不錯的
說真的 之前我有看過他們的評語 本來我擔心味道會不會真的像別人說的名過其實
但是還需親自嚐過才能知曉
今天我吃完後感覺不錯!
起碼我吃的這些款式都是好吃的 所有款式都沒有過甜的情況
尤其抹茶麻糬窩夫 做得比其他甜品店出色
我們兩個人六份甜品吃到一點也沒有剩 也不會覺得很甜膩 只是很飽肚

感覺他們是一間用心的手作甜品店 材料挺天然的 不會有過多添加
所以我會推薦大家來吃!
鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食
一糖焦糖燉蛋
2017-06-12 158 浏览
那天晚上與一班朋友遊車河,特意到此店一試,當中是因為這裡的窩夫吸引了我,而且週末夜晚遊車河都會常到元朗、天水圍附近,那邊甜品/糖水店選擇不多,所以今次要試一試。店舖地點較為偏僻,但眼見對出就是天水圍站,交通方便的,對於駕車人士相對方便得多,店外就已有一大空地可泊車,不用擔心抄牌問題。首先,試一下這裡的蜂蜜菠蘿梳打,杯底是菠蘿蜜,然後倒入梳打水,之後可按個人喜好加入適量蜂蜜,攪拌後,嘗一口,很清新的感覺,酸酸甜甜的,對於梳打飲品向來特別偏愛,覺得不錯的。嘗過飲品後,再來就是期待已久的紫薯窩夫。這裡的甜品都是即叫即製,上檯後,份量十足,熱烘烘,窩夫十分香。窩夫真的做到外脆內軟,加上紫薯蓉及紫薯乾,每一啖都有紫薯味道。總括來說,這店是值得一試,賣相味道都有一定水準,而且價錢合理,我一定會再來試其他特色甜品。

蜂蜜菠蘿梳打水

2017-05-21
$58 (其他)
蜂蜜菠蘿梳打水
2017-06-11 94 浏览
同朋友揸車入元朗賞藍鳳眼花海,大熱天時要爽一爽,朋友推介近期新開的甜品鋪,當然要試!鋪外好開揚,可供泊車,有室外和室內位置,裝潢有點日本風,因室內坐滿了,我們迫住住室外,塵比較大……因為都4時多,不想吃太多,我們和叫了飲品,和共享一個紫薯窩夫,窩夫賣相不錯 配薄荷朱古力雪糕,窩夫內有紫薯蓉,好足料,但不算濃味和不算很甜~左起蜂蜜菠蘿梳打、Oreo曲奇奶昔、蜂蜜白桃梳打和蜂蜜綠茶梳打。我飲的是oreo曲奇奶昔,不算很甜,忌廉好滑和有質感,不是發到好輕,奶昔好夠凍有點似好細的沙冰,因不算太甜,飲完不會好口渴~下次要試下其他,感覺飲品和甜品款式挺新鮮!

紫薯窩夫

下次要試下其他,感覺飲品和甜品款式挺新鮮!
2017-05-28
2017-06-09 156 浏览
朋友得知這間隱世的甜品店,價錢不貴,甜品的水準又高,便決定來這裏一嚐。從天水圍西鐵站E2出口,走出了輕鐵站,便能看見對面馬路,插著一糖的紅色旗幟。沿著旗幟方向走,大約步行三十多步便能到達。店舖外面有很大的停車場,食客要是駕車到這裡也方便。店鋪的牆身畫滿塗鴉,好奇心之下走過去看,金魚畫得十分立體有神, 這幅塗鴉必定所花了不少時間和心機。門外有很多座位,不過天氣炎熱,我們選擇了坐在店鋪入面。店內冷氣十分足夠,更佈滿芳香的芒果味。 前幾天是芒種, 亦即吃芒果的季節, 就更加難以抗拒不吃芒果類的甜品。芒果河粉 ($40) 的份量很大碗。芒果汁十分濃郁香甜,是用新鮮芒果榨成的。當中亦有很多芒果肉, 十分香甜,很重芒果味,能吃得出很新鮮。河粉闊又長,條條分明,不會黏在一起。很重海底椰味,但不是椰絲那種甜, 而是椰子肉的椰香清爽味,很解暑。河粉口感彈牙,整個像在吃新鮮的椰子肉。 芒果腸粉 ($45)的食材基金會上與芒果河粉一樣。可是比起芒果河粉,我更加喜歡這個芒果腸粉。它的芒果量特多,芒果肉身很厚,很大片。吃這個甜品時,就好把像整個大芒果吃進肚一樣! 而芒果的味道實在是太新鮮了, 很清甜濃郁,肉質不

店舖外面有很大的停車場,食客要是駕車到這裡也方便。

芒果河粉

芒果腸粉 ($45)的食材基金會上與芒果河粉一樣。可是比起芒果河粉,我更加喜歡這個芒果腸粉。它的芒果量特多,芒果肉身很厚,很大片。吃這個甜品時,就好把像整個大芒果吃進肚一樣! 而芒果的味道實在是太新鮮了, 很清甜濃郁,肉質不會起渣, 軟綿綿很容易咀嚼。

彈牙的腸粉包著軟綿綿的芒果, 咬落口感十分豐富! 爽口的椰肉,配上多汁的芒果肉,豐富了整個口感層次。
芒果腸粉

Bailey's 心太軟 配曲奇雪糕($58)。配料中的水果除了有西瓜、蜜瓜、奇異果外,還有芒果肉粒,令我很驚喜!雪糕的口味可以六選一,我們選擇了曲奇味。曲奇味很重,中間還有不少曲奇粒。
Bailey's 心太軟

重點當然是切開了心太軟的時候,中間的朱古力和百利甜酒,從中間馬上流出來。朱古力很香濃,吃落口感很滑,完全沒有雜質。味道不會很甜,帶點苦朱古力的味道。 嚐了一兩口後,百利甜酒的酒味會慢慢在舌頭上揮發。它的酒味不會很重,所以不喝酒的朋友可以放心享用。我很喜歡吃苦朱古力和喝酒,所以這道甜品我十分喜愛!

抹茶麻薯窩夫 配芒果雪糕($50)。紅豆不會煮得很爛,味道挺甜,可能是因為要襯托抹茶。同樣地,雪糕可以從六種口味選擇, 今次我們選了芒果味。芒果雪糕味道不太甜,奶味較重。抹茶忌廉有淡淡的抹茶芬香味,不會很溜。
抹茶麻糬窩夫

窩夫有四片,當我們切開抹茶麻薯窩夫時, 已經能夠感受到它煙煙韌韌的口感。在窩夫中間,可以看到大量麻薯。 抹茶窩夫的抹茶味,比起抹茶cream重。 而麻薯與窩夫的配合很特別, 煙韌的麻薯,配上鬆化的窩夫,口感很特別!令我留下了深刻印象。

紫黃特飲($32)即是柚子蜜、配上梳打水、蝶豆花和檸檬汁。 職員很有禮貌地教我們如何調製蝶豆花飲料。放的次序就是:先放梳打水,然後再放蝶豆花,最後按自己喜歡的酸度,放檸檬汁的份量。
紫黃特飲

柚子蜜本身帶酸酸甜甜,當中亦有很多柚子皮,增加了喝飲料時的咬感。梳打水十分足氣,喝下去時十分爽快爽涼。至於紫色的深淺度就按乎蝴蝶豆花和檸檬汁的份量比例。

整體而言這間甜品店果然一如朋友推介,水準超高,份量很大, 味道又好味。最重要的是 ,它採用的材料十分新鮮,可見它對製作甜品的認真。加上店員的服務態度很好,所以這間甜品店絕對值得一試!

當我們離開時,連店內外面的座位也坐得七七八八,看來這裡真的很受歡迎!
芒果河粉
Bailey's 心太軟
2017-06-09 50 浏览
從朋友口中得知天水圍有間隱世糖水鋪, 第一時間當然上OpenRice 睇下吸吾吸引啦! 賣相吸引我喱個甜品控, 一於帶埋媽咪一齊黎潮聖下難吾難搵?對於我算係一個路痴黎講都吾算難搵既,一入到去店鋪外令我同媽咪都覺得幾特別同文青影相必到地(媽咪仲即刻叫我幫佢影返張添😅), 環境舒服~ 服務好,侍應好有禮貌, 可能我同媽媽太早到當時只要我地,去到7點幾陸陸續續已經有客人了,我地坐多左陣就走了,下次會再黎 紫薯窩芙, 紫薯味重,窩芙入面都藏有紫薯(食得出吾係紫薯泥) 真係紫蕃薯, 配埋紫薯脆脆都好好味, 仲有一樣野要講就係兩粒好似糯米糍入面都係紫薯黎嫁😍同媽媽都係榴連控, 榴連心太軟當然要試試啦😋真係超流心啊,看圖就懂了😁 味道不錯,蛋糕鬆軟外層還有小小脆口👌🏻配埋雪糕更加解增添口感,仲有新鮮生果配搭!芒果腸粉, 皮滑得黎又夠薄,芒果厚肉, 必吃之前係其他地方都食過好幾次、但皮相對厚,所以一糖令我相當驚喜🤤白桃梳打, 味道清新、吾會太甜紫黃特飲, 由一杯平平無奇既柚子蜜, 加點紫色令整體有視覺同味覺, 不錯不錯😋

芒果腸粉, 皮滑得黎又夠薄,芒果厚肉, 必吃

白桃梳打, 味道清新、吾會太甜

2017-06-06
2017-06-07 37 浏览
位於天水圍西鐵站嘅一糖,想去好耐,身為天水圍人反而咁耐都未試到今次夜晚黎,行入停車場條路都黑黑地不過沿路都有一糖既旗仔好似以前既驛站咁鮮芒果河粉,芒果好鮮甜,河粉質地好滑,可以一條過"雪"入口腐竹銀杏薏米糖水粒蛋好大粒,充滿白果蓉,我個人好鍾意麻薯窩夫,配薄荷朱古力雪糕窩夫入邊有麻薯餡,上枱時仲係暖,好煙韌Bailey's心太軟,配唔同種類生果加綠茶雪糕酒味唔太重,甜味剛剛好戶外都有幾張大台,外牆又係日式風格既繪畫
2017-06-04 680 浏览
元朗甜品店臨立,天水圍顯得相對失色,所以一糖剛開店時大家都趨之若鶩!終於找到時間到訪~在天水圍西鐵站E3出口轉左,沿著這些紅色旗幟走便會到達一糖。前面是露天停車場,後面是一座山和一片樹林,看似風馬牛馬不相及。石灰色的外牆畫了一幅霸氣十足的鯉魚壁畫,由老闆的好兄弟、三一製作的Chino Lam所畫。餐廳以石灰色為主調,配以木製傢俬,落地大玻璃窗門,簡約而帶點日系風;後來得知店主曾留學日本和在台灣發展個人時裝品牌,從裝潢、招牌、壁畫,甚至牆上的餐牌都不難看得出其品味。Baileys心太軟 配士多啤梨雪糕 $58Baileys甜酒為加了忌廉的愛爾蘭威士忌,奶茶般的顏色,牛奶般的口感,廣受女生喜愛,其實酒精濃度達17%,稍一不慎便會喝醉 。這客心太軟上的鮮忌廉加入少許Baileys打成,再加上朱古力醬,香甜細滑,只帶一抹啖啖酒味,容易入口又不怕醉,應該是為了現場所見不少學生客人而調節過。心太軟流心度極佳,輕輕一切朱古力岩醬便洶湧而出,味道香濃,甜度適中,值得一讚是外層的蛋糕焗得微脆,外脆內軟,雙重口感享受。伴碟有很多生果解膩,唯不夠清甜爽口。綠茶心太軟配紅豆 綠茶雪糕 $50第一眼便被伴碟的一

Baileys心太軟 配士多啤梨雪糕 $58

綠茶心太軟配紅豆 綠茶雪糕 $50
綠茶心太軟配紅豆 綠茶雪糕
第一眼便被伴碟的一大堆紅豆吸引了,清甜軟滑,非常慷慨。
綠茶心太軟配紅豆 綠茶雪糕
跟「抹茶」麻糬窩夫不同,這客名叫「綠茶」心太軟,未知是否真的別有用意?蛋糕同樣焗得脆身,流心度足,茶味甘香。坊間很多綠茶心太軟的通病是過甜,因為多加了白朱古力,這客甜度剛剛好。綠茶雪糕則稍欠幼滑,茶味略淡。

榴槤心太軟 配曲奇雪糕 $58
榴槤心太軟 配曲奇雪糕
朋友一看到便雙眼發光,平常多吃榴槤班戟、糯米糍及布甸等,比較少見這口味的心太軟。
榴槤心太軟 配曲奇雪糕
外表跟一般蛋糕無異,一切開金黃色的流心迸然而出,淡淡榴槤味,原來餡料用了白朱古力加馬來西亞貓山皇榴槤油,用榴槤肉提煉出來,無添加;如能加入新鮮榴槤肉更佳,更重口味。

棉花糖紫薯 $32
棉花糖紫薯
棉花糖紫薯
賣相非常精緻夢幻,雪白的綿花糖焗得微焦,再灑上粉紫色的紫薯粉,女生打卡必備。半溶的棉花糖外層焦脆,內裡軟滑,略甜;底下藏了一堆紫薯蓉,以原隻沖繩直送小紫薯打成,沒加糖,用紫薯的天然香甜平衝綿花糖的甜膩;另外配一小杯朱古力醬,個人覺得只加丁點兒便可,不然會太甜。

梳乎厘紫薯 $49
梳乎厘紫薯
另一沖繩直送紫薯系列,個人更愛這款!新鮮出爐的梳乎厘香噴噴漲卜卜,外層微脆,入口溶化,口感鬆軟輕盈,甜度得宜,配底下的紫薯蓉吃加倍滿足,如紫薯蓉再軟滑點更佳。

蜜糖綠茶梳打 $32
蜜糖綠茶梳打
蠻有創意的飲品,,第一次喝有汽的綠茶
泰國梳打水、蜂蜜、綠茶分開端上,任我們自行調製。濃縮了的綠茶本身已加了糖,微甘,配清甜蜂蜜,再加入微酸的梳打水,感覺非常清新特別,如能用低糖或無糖綠茶更好。

香蕉oreo奶昔 $35
香蕉oreo奶昔
熱愛香蕉的我當然不會錯過這飲品,香蕉跟朱古力從來都是絕配,喝得出用新鮮蕉肉打成,甜味適中,oreo香濃,奶昔幼滑,加入鮮忌廉拌勻後更邪惡,口感更豐盈。

今次太飽,吃不下這裡的招牌麻糬窩夫,留待下次再試

餐牌

$78.5 (下午茶)
蜜糖綠茶梳打
香蕉oreo奶昔
2017-06-02 386 浏览
位於天水圍西鐵旁行幾分鐘有間日系甜品店,地點方便,門口有停車場,唔需要搵位泊車,適合駕車人仕。門面裝修日本風格,室內有冷氣,室外亦設茶座,啱晒放狗或吸煙朋友。門口旁有特色牆,可以打咭影相。紫薯窩夫 $58窩夫紫薯窩夫有特色,仲2個大發現,只得紫薯窩夫專有 (1) 中間有紫薯,其他窩夫只用麻糬 (2) 可配紫薯雪糕糯米慈,而其他窩夫無架!一定要試下,超香紫薯味!窩夫賣相吸引,有紫薯脆片同紫薯蓉伴碟。咬落外表微脆內裏鬆軟,唔會太實!窩夫中間夾紫薯,再沾上紫薯蓉,紫薯迷必試!鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食 $46平日食芝士撻廿蚊件,而糖一芝士撻定食有 (1) 2件流心芝士撻 (2) 薑茶或紅棗茶 (3) 鮮果,加埋$46,好抵!流心芝士撻記住要趁熱食,有流心效果,芝士味唔算濃,唔會太膩。薑茶又唔會太辣或太甜,可以refresh下準備食另一個甜品榴槤心太軟 $58心太軟外層金黃色微脆,一切開榴槤香撲鼻,內裏非常流心,要九秒九手起叉落,盡快趁熱食。外表微脆內裏榴槤香,好值得試!蜂蜜白桃梳打 $32白桃味幾香,好似日本飲到白桃梳打,旁邊有蜂蜜自己加.Menu

門口旁有特色牆,可以打咭影相。

紫薯窩夫 $58

鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食 $46

榴槤心太軟 $58

蜂蜜白桃梳打 $32
白桃味幾香,好似日本飲到白桃梳打,旁邊有蜂蜜自己加

Menu

2017-06-01 265 浏览
放假喇~同朋友一齊去一啲平時好少去既地方散心 我地都不約而同地想去郊區 所以最後決定去濕地公園 欣賞下美麗既大自然😍😍 黃昏既時候 大家都有啲肚餓 喺天水圍站附近見到一間甜品屋🤤呢間叫一糖既甜品店好有日本風格 我地未入去已經聞到陣陣牛油香味 佢係喺停車場入面 我地見到有唔少捧場客 所以都想入去試下 😋店鋪入面唔係好大 所以出面有加開多幾張枱 我地坐左一陣 已經見到不斷有食客進出睇黎幾受歡迎 😍店內有唔少精美既掛牆餐牌 仲有一本本色彩繽紛既餐牌放喺枱面 內藏多款造型精緻既甜品 😍😋 我同朋友一時間都決定唔到點咩甜品 😆紫薯窩夫 🍠🥞一碟四塊內脆外軟既窩夫 面頭有紫 cream、紫薯片 同埋兩粒紫薯口味既雪米糍🍦🍠 窩夫既香氣四溢 外面鬆脆 內裡鬆軟綿密 令人食到停唔到口😋切開窩夫入面 竟然有原粒紫薯 🍠😱 啲紫薯仲要係日本直送香港 十分鮮甜😋 紫薯片香脆得黎 又唔覺得好熱氣 為整道甜品增添多重口感~朱古力心太軟🍫朱古力蛋糕味道濃郁 帶有少少既苦澀味 令成個心太軟甜而不膩 😋 外面烘到又香又脆卜卜 裡面仍然處於流心既狀態 🍫大家都對呢個蛋糕好滿意😛 如果真係覺得朱古力味太濃好漏 佢地仲配有

紫薯窩夫 🍠🥞

朱古力心太軟🍫

朱古力蛋糕味道濃郁 帶有少少既苦澀味 令成個心太軟甜而不膩 😋 外面烘到又香又脆卜卜 裡面仍然處於流心既狀態 🍫大家都對呢個蛋糕好滿意😛 如果真係覺得朱古力味太濃好漏 佢地仲配有鮮甜既水果 同埋凍冰冰好fresh 既雪糕🍦

朱古力心太軟好鬆軟綿密 完全冇擺過喺冰格雪過既痕跡❄️ 入面既中間部分仲要係流心❤ 啲朱古力醬仲係液態 每一啖朱古力醬都流過我地既味蕾👅

芒果腸粉

芒果腸粉雖然已經推出左一段時間 但今次係我第一次食 估唔到係咁好味~以前聽到水果加腸粉 總係覺得好似好唔夾 所以一直都冇點過呢道甜品😅 原來芒果腸粉既腸粉唔係我地平時食開既腸粉 佢叫腸粉只不過係因為同樣係用一條白色既粉皮包住啲野係入面😙

聽店員話 啲腸粉係佢地自己親手拉出黎 所以特別細滑 特別爽口彈牙 😋 啲芒果好鮮甜 再加上香氣撲鼻既芒果醬 簡直係當日既焦點 我已經愛上左芒果腸粉呢道甜品 下次黎必點💕

芝士撻配紅棗茶🧀☕️

芝士撻係近年既大熱 好多不同口味既芝士撻陸續推出 呢到既芝士撻未食已經聞到好香既牛油同埋芝士味 原來係出面聞到既香味 就係源自呢兩件芝士撻😍🧀

芝士撻用牛油曲奇做脆皮 入面既芝士好滑好香濃 面頭仲烘到金黃色 係名副其實既色香味俱全🤗 一路食香滑既芝士撻 一路食清新既雜果 再加上暖笠笠既紅棗茶 係最完美既配搭☕️ 一糖既紅棗茶都係自家制 真係佩服佢地既烹調方式同創意👍🏼

好享受今次既甜品之旅 食物精緻味美 服務員態度親切 仲為我地主動端上茶水同埋收碟~ 重點係價錢十分親民 質素亦都好高 雖然位置有點偏遠 但係絕不能一個高質既美食體驗😍❤️
2017-05-21
食過依間日式糖水鋪,覺得唔錯,所以再黎試下。宇治抹茶芭菲,我唔太好抹茶,但係難得黎度,唔叫個抹茶嘅野食就有啲浪費。由上到下係:抹茶雪糕,抹茶丸子,cream,脆卜卜嘅殼物,紅豆,抹茶cream,抹茶果凍,賣相靚,種類多,真係啱哂抹茶控。朱古力窩夫,拉花嘅~係楓葉黎,窩夫有4塊,夠香夠脆,個朱古力醬好濃,但係唔膩,同埋窩夫真係極邪惡,超滿足。順帶一提,個人覺得裝修得幾有style,有濃濃嘅日本味,而且牆身仲有一幅澎湃嘅畫,可以影相留念XD
朱古力窩夫
2017-01-31
朱古力窩夫
2017-05-31 128 浏览
一糖位於空曠地方嘅平房小屋之中,個環境令我諗起日本嘅沖繩。一場嚟到就試咗幾樣嘢,先嚟嘅係紫黃特飲,杯底放咗柚子蜜,然後就倒啲梳打水,再倒埋蝶豆花茶,梳打水即刻被染成紫藍色。之後再按個人喜好加入適量嘅檸檬汁,睇住佢哋起咗化學作用,慢慢咁分咗紫藍、紫紅同橙黃三層漸變色,我哋都覺得幾靚。鮮芒果腸粉,碗入面放滿濃稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨點綴。下面就放咗幾條芒果腸粉,白色嘅腸粉皮估計係用椰漿同蒟蒻粉之類整嘅,咬落有啲煙韌又有啲爽口,中間捲住厚切嘅鮮芒果肉清甜唔酸。睇落平凡,但係味道就唔錯。梳乎厘紫薯,上層係用蛋白打發嘅焗梳乎厘,食之前可以淋跟埋嘅朱古力醬,口感軟綿綿咁。梳乎厘之下係大量嚟自日本沖繩嘅紫薯肉,有少少紫藍色咁,食落軟身粉嫩,甜味唔重,感覺都幾輕盈。由鐵路站行多幾步就到,位置比想像中方便,就算唔揸車都可以輕鬆到達。

一糖位於空曠地方嘅平房小屋之中,個環境令我諗起日本嘅沖繩。

鮮芒果腸粉

鮮芒果腸粉,碗入面放滿濃稠嘅芒果汁,同埋用咗士多啤梨點綴。

2017-05-30 134 浏览
聽到一糖呢個名有一段時間,呢日就嚟試試.佢哋係晌天水圍西鐵站同輕鐵站附近,沿路依住印咗店名嘅旗仔行大約幾分鐘就到停車場.門面裝飾同牆上嘅彩繪好日本風.佢哋係間甜品店,除咗多款口味心太軟同窩夫之外,仲有紫薯系列嘅甜品等等.Baileys心太軟,上面鋪上甜酒忌廉,心太軟外層焗得微脆,內層軟綿流心,食起上嚟有甜酒甘香,用埋有少少朱古力味.碟上仲有鮮雜果例如係芒果,奇異果,火龍果,西瓜,哈密瓜,食一食可以平衡一下,雪糕就揀咗綠茶味.榴槤心太軟,揀咗配曲奇雪糕.心太軟外皮呈黃色,比Baileys嗰款仲流心,榴槤味香但偏向人工化.兩款特色心太軟對比之下,我哋就比較鍾意Baileys嗰款多少少.另外仲有飲品.蜂蜜白桃梳打,杯底本身已經有白桃醬,再自己加埋梳打水同蜂蜜,飲起上嚟幾清新.蜂蜜菠蘿梳打,同白桃梳打大同小異,只係將白桃換咗做菠蘿醬.
門面裝飾同牆上嘅彩繪好日本風.

Baileys心太軟
榴槤心太軟
榴槤心太軟,揀咗配曲奇雪糕.
榴槤心太軟
蜂蜜白桃梳打, 蜂蜜菠蘿梳打
另外仲有飲品.
蜂蜜白桃梳打
蜂蜜菠蘿梳打
蜂蜜菠蘿梳打,同白桃梳打大同小異,只係將白桃換咗做菠蘿醬.
Baileys心太軟
蜂蜜白桃梳打