2019-09-14 26 浏览
今日同朋友在屯門找到家挺不錯的日本料理餐廳,整體感覺不錯,環境舒適而且店員很友善,值得一試!因為很想食魚生,所以和朋友就點了刺身盛和時日限定的日本岩蠔。首先是四點刺身盛,有三文魚、油甘魚、吞拿魚和真鯛。所有刺身基本上都是厚切,毫不吝嗇;其次所有刺身都很新鮮,個人特別喜歡的是三文魚,油脂分布平均,鮮味十足!另外是限定的日本岩蠔,每隻蠔都很大,有一隻手掌的大小呀!而日本岩蠔最大特色是配日式醬油和蘿蔔蓉,而不是茄醬和檸檬汁,味道又出乎意料地好鮮好吃。大概這日本醬油帶點酸酸的,已經好能中和吃刺身的膩感。

2019-09-12 26 浏览
今日難得去到屯門朋友帶左土去食好豐富的日本晚餐間餐廳都係屯門小店感覺都好平民入面仲有齊唔同款式既日本野食我地都好鐘意食鰻魚所以叫左原條鰻魚條唔止好大條而且仲好厚好肥美食完都有D飽HAHA!之後我地都好鐘意食炙燒壽司所以每款斬叫左一件試下佢既魚既種類都有好多 油甘魚油份較多 好好味之後三文魚就半生熟三文魚腩就好厚身 魚味更重帶子就新鮮得黎仲有甜味大有各好食咁樣就滿足左好多個願望喇最後仲食左飯同沙律其實都好好食呢到仲有日本酒賣都幾有平民居酒屋既感覺下次可妁再黎試其他 同埋傾計食好野喇!
今日難得去到屯門

我地都好鐘意食鰻魚
所以叫左原條鰻魚
條唔止好大條
而且仲好厚好肥美
食完都有D飽HAHA!

之後我地都好鐘意食炙燒壽司

最後仲食左飯同沙律
其實都好好食
呢到仲有日本酒賣
都幾有平民居酒屋既感覺
下次可妁再黎試其他 同埋傾計食好野喇!
2019-09-12 31 浏览
今日去左芻門一間日本餐廳都食飯佢好多既日本食物都有 一次過可以滿足好多個願望因為位置都唔係市中心 所以都唔使等好耐第一樣食既係豆腐沙律沙律既芝麻汁都係平時食開個隻不過個豆腐就好滑一入口就融化咁之後有灸燒三文魚腩壽司其實佢呢到價錢都唔係特別平但佢既份量同用料一定令價錢物超所值三文魚腩超厚身 比平時食既厚一倍之後面頭燒左 令壽司充滿油份好好味最後仲食左生薑燒豚肉飯飯同豚肉份量都好多佢生薑燒既味道好惹味有種淡淡既薑既香味配埋隻溫泉蛋既蛋汁又係另一個味道
今日去左芻門一間日本餐廳都食飯

佢生薑燒既味道好惹味
有種淡淡既薑既香味
配埋隻溫泉蛋既蛋汁
又係另一個味道
第一次來到屯門置樂吃日式料理!一進店就覺得這間餐廳好有日式風味~1.前菜前菜我們叫了三文魚沙律和枝豆。三文魚好肥美,吃到啖啖脂肪,而且又厚又大塊,配蔬菜吃就不會那麼油膩的感覺。酸酸甜甜,很是開胃。枝豆是熱熱的,灑上了海鹽,也保留了枝豆的鮮甜味,有益又好味!2.刺身壽司這裡的刺身壽司都是很大塊(雖然價錢有點高)刺身新鮮肥美,如想吃壽司,又不介意價錢,這裡都是不錯選擇。推介饅魚、原隻甜蝦、三文魚。3. 主食---拉麵來到日本餐廳就嘗嘗他們的拉麵。拉麵份量好多,單是蔬菜類都有三款,雞蛋流心,小醎。味道方面,一吃就有很重芝麻味,就是出前一丁那裡芝麻味,不過味道濃郁少少。而雞扒偏乾/脆身。4.小食類小食類選擇多,而且好吃。推薦一口牛,一點都不韌!非常軟身,size剛好,易入口。加上類似瓜子片的堅果,更增加口感!另外鯖魚都不錯,肉多,外脆內軟。
第一次來到屯門置樂吃日式料理!
一進店就覺得這間餐廳好有日式風味~

1.前菜

前菜我們叫了三文魚沙律和枝豆。
三文魚好肥美,吃到啖啖脂肪,而且又厚又大塊,
配蔬菜吃就不會那麼油膩的感覺。
酸酸甜甜,很是開胃。
枝豆是熱熱的,灑上了海鹽,
也保留了枝豆的鮮甜味,有益又好味!

2.刺身壽司

這裡的刺身壽司都是很大塊(雖然價錢有點高)
刺身新鮮肥美,
如想吃壽司,又不介意價錢,
這裡都是不錯選擇。
推介饅魚、原隻甜蝦、三文魚。

3. 主食---拉麵

來到日本餐廳就嘗嘗他們的拉麵。
拉麵份量好多,
單是蔬菜類都有三款,
雞蛋流心,小醎。
味道方面,
一吃就有很重芝麻味,
就是出前一丁那裡芝麻味,
不過味道濃郁少少。
而雞扒偏乾/脆身。

4.小食類

小食類選擇多,而且好吃。
推薦一口牛,一點都不韌!
非常軟身,size剛好,易入口。
加上類似瓜子片的堅果,更增加口感!
另外鯖魚都不錯,肉多,外脆內軟。
2019-08-22
2019-09-02 24 浏览
本來果日想食第二間餐廳,但太多人排隊,所以轉食第二間。我地見到有間日本野,依加先知原來置樂開左間日本野,好似都唔錯,就入去試試。1. 刺身壽司依度d刺身係好食既,夠厚同大塊,而且有鮮味!特別要提下件玉子壽司,蛋質感好滑好嫩,食落好似布甸咁,唔同出面果d口感粗糙,而且又乾。2.沙律依碟三文魚沙律食到好多脂肪,好肥美!而且又厚又大片,賣相都唔錯,酸酸甜甜好開胃~3.燒物我地叫左幾條串燒同鯖魚。串燒口感偏乾,味道較咸,唔洗點任何醬汁已經好夠味。而鯖魚都啖啖肉,配檸檬汁酸酸地不錯~4.雞扒拉麵驚唔夠飽就叫多碗拉麵,餐廳會將雞扒另上,唔會浸住d汁林哂。蔬菜份量都幾多,有兩款菜(菜心,娃娃菜),仲有冬菇~味道方面,濃度適中,有芝麻香味,麵條條分明,雞扒都唔會太乾,整體不錯。

本來果日想食第二間餐廳,但太多人排隊,所以轉食第二間。

1. 刺身壽司

依度d刺身係好食既,夠厚同大塊,而且有鮮味!
特別要提下件玉子壽司
蛋質感好滑好嫩,食落好似布甸咁,
唔同出面果d口感粗糙,而且又乾。

2.沙律

依碟三文魚沙律食到好多脂肪,好肥美!
而且又厚又大片,
賣相都唔錯,酸酸甜甜好開胃~

3.燒物

我地叫左幾條串燒同鯖魚。
串燒口感偏乾,味道較咸,
唔洗點任何醬汁已經好夠味。
而鯖魚都啖啖肉,配檸檬汁酸酸地不錯~

4.雞扒拉麵

驚唔夠飽就叫多碗拉麵,
餐廳會將雞扒另上,唔會浸住d汁林哂。
蔬菜份量都幾多,有兩款菜(菜心,娃娃菜),
仲有冬菇~
味道方面,濃度適中,有芝麻香味,
麵條條分明,雞扒都唔會太乾,整體不錯。
2019-08-22
  • 火灸三文魚沙律
2019-08-23 33 浏览
在屯門區有不同的大型日本料理,今天想找一間日式料理小店。到了屯門置樂附近找到了一間,進去試一下。.因為今天肚子不太舒服不敢吃太多的生冷食物。下了一下手握壽司六件當中有活赤背、牡丹蝦、三文魚腩等等,都很新鮮。.然後我們叫了不同的熟食,首先有串燒金菇肥牛卷跟雞肉軟骨棒,不會燒太乾亦都不會太韌。.另外下了一刻廚師料理燒日本魷魚筒,份量十分足夠入口,還有很多魷魚汁,很鮮甜。覆蓋上很多的木魚,配搭滿分。.最後下了一客海膽蟹膏炒飯,海膽份量不少,而且很新鮮。蟹膏調進了飯裏面,整個炒飯都很香,這個真的值得推介。下次我一定會再來這裏,試一下他們的刺身。

下次我一定會再來這裏,試一下他們的刺身
2019-08-22 295 浏览
今日特別想食日本料理,可惜肚子唔爭氣,唔可以食太多冷盤,置樂呢間日本料理店非常有日本氣息,好多旗幟同日式掛畫,風味十足。波子氣水 $20唔食得太多冷盤,但點都要飲返支波子汽水,波子汽水簡直係童年回憶,飲完最中意收集返的波子當玩具,我發現呢支波子汽水比起我細個個的更加好飲!冰涼得黎,汽泡十足,非常好飲!日本枝豆$22枝豆上枱時仲冒住煙,暖笠笠,外層仲有小小 鹽作料味,無草青味,食下食下唔覺唔覺就食曬,幾好~炸一口芝士$25非常特別既菜式,成粒芝士拎去炸,芝味十足,熱辣辣既芝士,一咬落口就流曬芝士出黎,芝士迷必叫!非常滿足既炸芝士!鱈魚干$24(前)兩種節然不同既魚干,相似得黎又有分別,鱈魚干脆身,魚味十足,似足細個食一包包藍色既鱈魚條~雞泡魚干$58(後)每次都叫雞泡魚干,口感煙韌,外面甜甜地,食落魚香十足,非常美味。黎到日本料理店無可能唔叫壽司,雖然肚唔舒服唔食得太多生冷野,但依然無阻我叫壽司既決心。火灸帆立貝壽司$40大大舊既帆立貝,表面輕輕用火燒過,香氣十足,仲有紫菜碎作點綴,食落鮮嫩甜美,非常新鮮既帆立貝,一口咬唔曬既帆立貝果然份量唔係講笑。北寄貝壽司$18鮮嫩爽口既北寄貝,中規

波子氣水 $20

日本枝豆$22

炸一口芝士$25

鱈魚干$24(前)

雞泡魚干$58(後)

火灸帆立貝壽司$40

北寄貝壽司$18
鮮嫩爽口既北寄貝,中規中矩

鰻魚壽司$18
大大舊鮮嫩鰻魚(依然一口食唔曬),鰻魚無骨,肉質嫩滑,配上甜甜既鰻魚汁,食過翻尋味!

蟹膏軍艦壽司$28
食得多韓國既蟹膏撈飯,點都要試下日式既蟹膏壽司,滿滿既蟹膏,配上蔥粒既點綴,膏味十足,無乜腥味,而且食完唔會好膩。

海膽軍艦壽司$38
海膽份量剛好,不多不少,中規中矩既壽司

雞腎串燒$22
雞腎硬身而且較韌

雞軟骨串燒$18
軟骨燒得平均,香脆可口,不錯

一口和牛串$38
和牛肉質非常鮮嫩,唔韌又重牛味,一口咬落去肉汁爆滿口腔,非常有驚喜!

日本番薯仔$16
番薯仔燒得剛好,暖暖地既番薯仔,食落甜味適中,唔會過甜,不錯

多春魚串燒(2條)$22
燒得靚仔既多春魚串燒,唔腥而且多春,不過不失

燒日本魷魚筒$78
心思思想食好耐既魷魚筒,份量十足, 每口都感覺到豐富既蛋白質(彈牙),非常可口

蜜糖燒菠蘿$28
上枱出曬煙既燒菠蘿,趁熱食真係無得彈,菠蘿多汁又甜,推薦一試!

海老天婦羅$18
蝦唔算大亦唔算細,配上天婦羅汁食非常鮮美
秋葵天婦羅(2件)$10
個人喜歡食秋葵,秋葵本來既軟身口感配上炸得脆卜卜既天婦羅外層,口感一流!
2019-08-21 474 浏览
今日表妹生日, 於是帶佢食日本嘢慶祝一下😁餐廳非常之新淨,望落似新開張無耐牆上掛有壁畫及屏風🌠串燒盛宴🌠雞腎 $22雞腎爽口,有彈性雞軟骨 $18脆脆嘅雞軟骨中間冇肥膏一口和牛串 $38一口和牛串肉汁鮮味,濃濃牛肉香😋日本番薯仔 $16番薯仔非常之甜,而且好軟熟多春魚(2條) $22多春魚燒到甘香,魚春都好多😂🎇 壽司盛宴 🎇火燄帆立貝 $40帆立貝肉質肥厚,鮮味北寄貝壽司 $18北寄貝爽爽地又帶少許鮮甜鰻魚壽司 $18鰻魚冇骨,燒汁甜甜地😋海膽壽司 $38海膽入口即溶唔會有渣,不錯👍🏻蟹膏壽司 $28蟹膏分量都幾多,味道唔錯🌌日本枝豆 $22🌌枝豆無草青味,冒煙上枱,少許鹽在表皮,不錯的小食🌠 鱈魚干 (左) $24🌠鱈魚乾脆卜卜,微暖🌌 雞泡魚干(右) $58🌌雞泡魚乾比較煙韌,甜味比較特出🎇 炸一口芝士 $25🎇同樣地都係新鮮上枱,芝味十足,一咬芝心就會爆滿口腔😋👍🏻所以大家小心熱🎆 燒日本魷魚筒 $78🎆燒魷魚筒非常之大隻, 而且色澤都燒得好均勻魷魚彈牙,唔會有苦味,而燒汁令魷魚味道更加好😋🌠 鹽燒三文魚頭 $78🌠魚嘅肉質非常之嫩, 燒過嘅三文魚頭更加香,唔會太油膩,正👏🏻🌌
今日表妹生日, 於是帶佢食日本嘢慶祝一下😁

餐廳非常之新淨,望落似新開張無耐

牆上掛有壁畫及屏風
串燒

🌠串燒盛宴🌠
雞腎 $22
雞腎爽口,有彈性
雞軟骨 $18
脆脆嘅雞軟骨中間冇肥膏
一口和牛串 $38
一口和牛串肉汁鮮味,濃濃牛肉香😋
日本番薯仔 $16
番薯仔非常之甜,而且好軟熟
多春魚(2條) $22
多春魚燒到甘香,魚春都好多😂
壽司

🎇 壽司盛宴 🎇
火燄帆立貝 $40
帆立貝肉質肥厚,鮮味
北寄貝壽司 $18
北寄貝爽爽地又帶少許鮮甜
鰻魚壽司 $18
鰻魚冇骨,燒汁甜甜地😋
海膽壽司 $38
海膽入口即溶唔會有渣,不錯👍🏻
蟹膏壽司 $28
蟹膏分量都幾多,味道唔錯
枝豆

🌌日本枝豆 $22🌌
枝豆無草青味,冒煙上枱,少許鹽在表皮,不錯的小食
魚干

🌠 鱈魚干 (左) $24🌠
鱈魚乾脆卜卜,微暖
🌌 雞泡魚干(右) $58🌌
雞泡魚乾比較煙韌,甜味比較特出
🎇 炸一口芝士 $25🎇

🎆 燒日本魷魚筒 $78🎆
燒魷魚

燒魷魚筒非常之大隻, 而且色澤都燒得好均勻
燒魷魚

魷魚彈牙,唔會有苦味,而燒汁令魷魚味道更加好😋

🌠 鹽燒三文魚頭 $78🌠

波子汽水

🌌 波子汽水 $20🌌
壽司點能夠唔嗌返支波子汽水去鋸一鋸佢,飲住冰凍嘅波子汽水,嘆住美食,極為享受😂

總括而言, 呢間喺屯門嘅日本料理鋪嘅食物質素都唔錯,環境舒服,最重要係食物可供選擇多,一定有想食嘅野,不錯👍🏻
串燒
壽司
枝豆
魚干
波子汽水
2019-08-21 28 浏览
搵食搵到嚟置樂,呢頭都有一啲特色的小店,總帶給你驚喜雖然是小店但空間感寬敞,全店以木系為主,帶點居酒屋風格一目爆丼材料相當豐富,有帆立貝、牡丹蝦、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩、三文魚、深海池魚及三文魚子等,超爆丼,款款刺身都厚切鮮甜,仲有糖心滷蛋都做得很出色,誠意十足鰻魚炒飯鰻魚炒飯鑊氣十足,飯粒分明,鰻魚肥美甘香海膽爆丼海膽色澤金黃,紋理清晰肉厚,入口綿滑甘甜燒日本魷魚筒魷魚筒鮮嫩唔韌,配上燒汁芝麻更惹味,佐酒一流手握壽司十件由廚師發辦,按當日食材製作出十款手握壽司,包括:海膽、三文魚子、鰻魚、深海池魚、活赤貝、帆立貝、劍魚腩、金目鯛、牡丹蝦、火炙三文魚腩等,保證新鮮,而且絕對有驚喜三文魚手卷三文魚肥美甘香,難得紫菜仲喺脆口
搵食搵到嚟置樂,呢頭都有一啲特色的小店,總帶給你驚喜

雖然是小店但空間感寬敞,全店以木系為主,帶點居酒屋風格

一目爆丼

鰻魚炒飯

鰻魚炒飯鑊氣十足,飯粒分明,鰻魚肥美甘香

海膽爆丼

海膽色澤金黃,紋理清晰肉厚,入口綿滑甘甜

燒日本魷魚筒

魷魚筒鮮嫩唔韌,配上燒汁芝麻更惹味,佐酒一流

手握壽司十件

三文魚手卷

三文魚肥美甘香,難得紫菜仲喺脆口
2019-08-13
  • 海膽爆丼
  • 手握壽司十件
2019-08-20 249 浏览
屯門食好西系列又黎啦其實置樂花園隱藏左吾少高質小店架!作為屯門人就帶你地黎呢間「一目日本料理」啦.餐廳位置比較尷尬識行嘅,由屯門市中心行,15分鐘必到吾識行,建議都係坐52X,係恆順園落車行5分鐘就到.室內空間不大,目測有三十多個座位每個座位都預留左適量嘅空間所以吾會覺得狹迫全店以日式裝潢,天花掛滿日本風情旗幟好有日本居酒屋FEEL~.餐牌款式多多,有刺身,壽司,丼飯,卷物天婦羅,沙律,串燒,炸物,烏冬等等吾怕揀吾到心水.三塊目測有2cm 厚嘅三文魚三文魚紅白交替紋路好吸引入口軟綿清甜, 魚油香味充滿口腔又帶點微甜.紫栗餅真係超正外層香脆,內層係濃郁嘅紫薯蓉夾雜住一粒粒嘅栗子!.燒雞翼皮脆肉厚,啖啖肉腍芝士香。火喉控制得岩岩好,KEEP到水份!.吉列蝦係即叫即炸的上層配上幾片牛油果,淋上沙律醬同蟹籽令口感豐富!蝦卷入口外爽內脆,好正呀.大讚燒菠蘿!三角形嘅厚身菠蘿,咬落超JUICY超FRESH由於係厚切,咬落好有口感菠蘿味香濃又清甜,甜味一D都吾假.茄子燒至軟腍再切出最嫩滑嘅中間部份放上木魚絲,入口鬆化.呢個煎餃子真係煎得勁靚!底部係冰花般金黃焦脆而餃子口感柔韌,餡味鮮香咬落去既脆又軟

屯門食好西系列又黎啦

其實置樂花園隱藏左吾少高質小店架!
作為屯門人
就帶你地黎呢間「一目日本料理」啦

餐廳位置比較尷尬

識行嘅,由屯門市中心行,15分鐘必到
吾識行,建議都係坐52X,係恆順園落車行5分鐘就到
室內空間不大,目測有三十多個座位
每個座位都預留左適量嘅空間
所以吾會覺得狹迫
全店以日式裝潢,天花掛滿日本風情旗幟
好有日本居酒屋FEEL~

餐牌款式多多,有刺身壽司,丼飯,卷物
天婦羅,沙律,串燒,炸物,烏冬等等
吾怕揀吾到心水

三塊目測有2cm 厚嘅三文魚
三文魚紅白交替紋路好吸引

入口軟綿清甜, 魚油香味充滿口腔又帶點微甜

紫栗餅真係超正

外層香脆,內層係濃郁嘅紫薯蓉夾雜住一粒粒嘅栗子!

吉列蝦係即叫即炸的
上層配上幾片牛油果,淋上沙律醬同蟹籽
令口感豐富!
蝦卷入口外爽內脆,好正呀

大讚燒菠蘿!
三角形嘅厚身菠蘿,咬落超JUICY超FRESH
由於係厚切,咬落好有口感
菠蘿味香濃又清甜,甜味一D都吾假

茄子燒至軟腍再切出最嫩滑嘅中間部份
放上木魚絲,入口鬆化

呢個煎餃子真係煎得勁靚!
底部係冰花般金黃焦脆
而餃子口感柔韌,餡味鮮香
咬落去既脆又軟更帶肉汁,超正

以海鮮做炒飯底,材料豐富
有魷魚,蜆肉,蛋粒,紅蘿蔔粒等等層次豐富
頂部係釀蟹蓋,撈埋入面嘅蟹膏一齊食
鮮味十足

2019-08-19
2019-08-14 72 浏览
過得泥置樂一定係食小曼谷,每次經過都見到呢間餐廳好多人,裝修又好靚,衝破左好大嘅關口先入去🤢🤢點知惡夢來了🤫🤫🤫🤫🤫其實睇餐牌係幾貴,壽司天婦羅仲要係每件計🤔普通三文魚壽司一件$16?二件$32。如果係特大壽司🍣既話差唔多,但眯相只係普通,呢個一件既壽司喺出邊連鎖壽司店食到一碟了😵😵😵😵一上枱見到顏色已經心知不妙,舊吞拿魚紅到呢😩😩其他色澤麻麻,總括全部魚生冇鮮味,唔肥美,好明顯係雪左好耐。。。呢兜野二百幾蚊,完全不值🔥🔥🔥🔥🔥

2019-08-14 33 浏览
行完屯市經過置樂發現新開左間日本餐廳價錢唔貴幾抵食咁決定試試餐廳四月開業位於彩華花園附近地鋪日式裝潢簡約整潔座位亦算寬敞舒適一目爆丼總共八款刺身包括三文魚、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚、深海池魚、吞拿魚、劍魚腩以及三文魚子;麵豉湯料豐富除左昆布仲有豆腐幾有誠意海膽爆丼海膽色澤金黃瓣塊完整紋理清晰而且質感幼滑細膩配搭紫菜鮮甜甘香;玉子厚燒香甜嫩滑配搭溏心蛋黃半熟流心蛋香濃郁手握壽司十件廚師按照當日時令食材發辦十貫手握壽司包括鰻魚、深海池魚、劍魚腩、三文魚子、帆立貝、金目鯛、海膽、牡丹蝦、活赤貝以及火灸三文魚腩;刺身厚切而且整體新鮮質素唔錯幾有驚喜三文魚腩手卷三文魚腩油脂豐腴;飯粒軟糯醋酸溫和而且紫菜酥脆燒日本魷魚筒魷魚經過燒烤邊沿微焦肉質依然鮮嫩柔韌配搭燒汁微甜佐酒啱哂鰻魚炒飯鰻魚膠質豐富而且油潤脂香配搭燒汁拌炒香濃惹味;珍珠飯粒圓渾飽滿而且乾爽分明

餐廳四月開業位於彩華花園附近地鋪

鰻魚炒飯

2019-08-13
  • 手握壽司十件
2019-08-07 19 浏览
朋友成日話要試呢間 見佢咁想食就陪下佢啦!😋😋店舖裝修簡潔清新 上面既彩旗都非常日系🎌⭐️甲羅燒💲5️⃣8️⃣小妹孤陋寡聞 第一次見到呢個即刻同朋友講要試👅甲羅燒即係蟹膏來的燒得香香地 又唔會腥 初體驗不錯哦💁🏻‍♀️⭐️有骨雞肉腸💲1️⃣8️⃣呢個雞內腸值得一試!連表皮都是脆咖呢!⭐️劍魚腩壽司💲5️⃣6️⃣肉質軟柔 油脂爆棚💓正⭐️吞拿魚壽司💲4️⃣4️⃣色澤紅潤 食落甘甜⭐️牛油果鰻魚卷💲8️⃣8️⃣鰻魚入口唔腥,非常入味中間包住牛油果🥑同玉子🍳水準不錯⭐️四點刺💲2️⃣5️⃣8️⃣包括三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚各3片四款刺身水準平均🍣味道同賣相一樣吸引😋朋友果然無介紹錯👍🏻
朋友成日話要試呢間 見佢咁想食就陪下佢啦!😋😋

店舖裝修簡潔清新 上面既彩旗都非常日系🎌

⭐️甲羅燒💲5️⃣8️⃣
小妹孤陋寡聞 第一次見到呢個
即刻同朋友講要試👅甲羅燒即係蟹膏來的
燒得香香地 又唔會腥 初體驗不錯哦💁🏻‍♀️

⭐️有骨雞肉腸💲1️⃣8️⃣
呢個雞內腸值得一試!連表皮都是脆咖呢!

⭐️劍魚腩壽司💲5️⃣6️⃣
肉質軟柔 油脂爆棚💓正
⭐️吞拿魚壽司💲4️⃣4️⃣
色澤紅潤 食落甘甜

⭐️牛油果鰻魚卷💲8️⃣8️⃣
鰻魚入口唔腥,非常入味
中間包住牛油果🥑同玉子🍳水準不錯
⭐️四點刺💲2️⃣5️⃣8️⃣
包括三文魚、吞拿魚、希靈魚、油甘魚各3片
四款刺身水準平均🍣
味道同賣相一樣吸引😋
朋友果然無介紹錯👍🏻

2019-08-07 46 浏览
曾說過 屯門置樂是我中學時期的飯堂;款式多,又便宜。以前有的只有自家小店,商場中的撈冷麵檔、狗仔粉、外賣壽司店、米線鋪、車仔麵等等。現在今非昔比,面目全非,昔日小店都倒閉得七七八八,龍津、亞玉、八方雲集等連鎖食店都進駐入內,幸虧還有部分新血加入,令這裡沒那麼乏味。本想同朋友吃個蘭州拉麵回味下,途徑見到以前的放題店轉手成新的日式料理店,突然被吸引到,便轉投新手的懷抱!店子不大,位置不多,但勝在簡潔整齊。可能早已到來,幸運那時不算到了晚餐時間,六點多左右,人不到,可以隨意揀個位子;揀了對住吧枱及廚房位置,頂頭掛了一排菜式牌子,一品料理、時令海鮮、串燒及刺身,我們已急不及待要點一頓豐富的!日本菜少不得當然是刺身啦!比起刺身盛合,我喜歡單點,全部點最矜貴(同時我也愛吃的😍)的款式。我點了北海道牡丹蝦、帆立貝及三文魚子。a. 北海道牡丹蝦:鮮甜美味,蝦肉爽口;把蝦頭的膏沾在蝦肉上,鮮味何增!b. 帆立貝:肉厚味淡不腥,沾日式醬汁已經可以🤘🏻c. 三文魚子:粒粒新鮮爽脆,味濃而不過鹹。朋友便點了兩件壽司🍣。海膽軍艦即點即整,海膽味道濃郁豐富;而火炙三文魚壽司便甘香味美,魚油經燒烤後湧出,跟魚肉上烤

b. 帆立貝:肉厚味淡不腥,沾日式醬汁已經可以🤘🏻
c. 三文魚子:粒粒新鮮爽脆,味濃而不過鹹。

朋友便點了兩件壽司🍣。海膽軍艦即點即整,海膽味道濃郁豐富;而火炙三文魚壽司便甘香味美,魚油經燒烤後湧出,跟魚肉上烤後的沙律醬一起融化在口腔,惹味!

大家各點一串串燒,我的是免治雞肉棒串燒,雖然沒有傳統的鮮蛋黃醬油汁,但本身的雞肉棒已經是夠好!加入的軟骨的雞肉棒除了有雞肉的香烤味及肉香,更有爽口的質感,加入少許味粉及醬汁調味,棒得很😆
朋友的是牛舌串,她很欣賞因為它是厚切的,保留應有的彈牙及爽口口感;加上輕輕調味,經烤後的牛舌有一種油脂香味,大滿足!

口癢癢想吃香口的,我再點了:
1. 吉列紫栗餅:是由紫薯及栗子混合而成的吉列炸餅!粉糯甘甜,香脆又乾身,好吃!
2. 大蝦天婦羅:外皮香脆內裡彈牙爽口;如炸粉再薄一點點,油膩更少點,我一定會再叫十條!

雖然價錢同平民化的置樂有點不搭,不過吃過後你會知道付出的同吃下肚的是相當對等的!🤘🏻🤘🏻🤘🏻
2019-07-12 51 浏览
在屯門想食日本野, 和朋友上網找到這一間, 由市中心行過來要大約15-20分鐘, 行多點身體好, 走就走吧。入座時七點左右, 時間尚早, 畢竟在屯門區, 很多人從市區回來吃, 會晚一點才到。活赤貝$48赤貝切開一隻隻腳, 想八爪魚一樣, 很有生命力。而它的味道也頗新鮮爽口, 口感凍凍的。炙燒三文魚壽司$18 深海池魚壽司$28和朋友一人一件壽司, 我選擇了火炙三文魚壽司, 它加上了一點沙律醬調味, 三文魚燒過後釋出油香, 有入口即溶感, 甚吸引。芝士雞翼$18小小的一隻雞翼, 原來雞鎚部分已去骨, 啖啖肉, 雞燒得很香肉也很嫩和多汁, 不過芝士味不突出。清酒煮大蜆$78大大隻的蜆, 都沒有沙, 湯底好香蒜味也有少許辣, 甚惹味。煎沖繩餃子$48餃子皮煎得香脆, 肉餡也很有豬肉香, 蘸上餃子醬汁吃, 很有日本風味。鰻魚炒飯$88最後來個飽肚的鰻魚炒飯, 雖然眼見到的鰻魚不多, 但整個飯都很香鰻魚味, 醬汁有點甜甜地, 令人吃得很開胃, 飯如座山般份量十足, 二人分也十分夠吃。

活赤貝$48

炙燒三文魚壽司$18 深海池魚壽司$28