2021-11-01 41 浏览
其實我本身真係好鍾意食日本菜但係礙於另一半唔係鍾意成日食生冷野所以就搵咗間居酒屋可以滿足晒我哋兩個嘅需求好彩我哋比較早去,6:30去到人流吾算多以木頭為主調,空間寬敞,食得自在,店內還有日式風格,猶如置身於日本餐廳用上我最愛既玄米綠茶香味清新,口感淡而不澀池魚皇刺身配加拿大海膽厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細膩。海膽鮮甜不腥,吃完之後口中散發回甘甘香。廣島蠔野菜鍋性價比高,值得推介湯底用上鰹魚湯,更加帶出蠔肉嘅鮮甜。鹿兒島和牛燒配以蔥蒜、酸汁一起吃肉質細緻嫩滑,且油脂分佈均勻。鐵板鵝肝表面煎香中間嫰滑,而且入口即溶配上茄子🍆一起吃食落油膩感冇咁高鹽燒三文魚茶漬飯將飯面的三文魚弄碎跟軟綿綿的珍珠米混合突顯日式獨特風味
其實我本身真係好鍾意食日本菜
但係礙於另一半唔係鍾意成日食生冷野
所以就搵咗間居酒屋可以滿足晒我哋兩個嘅需求

好彩我哋比較早去,6:30去到人流吾算多

餐廳用上我最愛既玄米綠茶
香味清新,口感淡而不澀

池魚皇刺身配加拿大海膽

厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細膩。
海膽鮮甜不腥,吃完之後口中散發回甘甘香。

廣島蠔野菜鍋
性價比高,值得推介
湯底用上鰹魚湯,更加帶出蠔肉嘅鮮甜。

鹿兒島和牛燒
配以蔥蒜、酸汁一起吃
肉質細緻嫩滑,且油脂分佈均勻。

鐵板鵝肝
表面煎香中間嫰滑,而且入口即溶
配上茄子🍆一起吃
食落油膩感冇咁高

鹽燒三文魚茶漬飯

將飯面的三文魚弄碎

跟軟綿綿的珍珠米混合
突顯日式獨特風味
今晚小妹去左元朗搵朋友食晚飯, 朋友話小妹山長水又遠咁入嚟元朗值得加許🤣, 於是就帶左小妹去Yoho Mall食好西! 餐廳環境幾大, 日式居酒屋嘅設計令小妹又非常掛住鄉下!坐低之後店員先奉上一壺餐廳自家製嘅茶, 味道清香細膩! 🌟白魚身薄切--真鯛真鯛魚肉刺身顏色透白, 肉質清爽鮮甜, 配搭秘製酸汁, 爽脆嘅白海藻同昆布, 食落不但口感豐富, 而且更鮮味又開胃 🌟香蔥醬油炸雞炸雞外層香脆, 炸粉唔厚, 口感鮮嫩多汁, 香蔥醬油汁咸咸甜甜幾惹味🌟鉄板燒鹿兒島和牛伴日本蠔E個同平時食開嘅有d唔同, 平時果d大部分都加左大量黑椒同燒汁, 但E碟調味適中, 唔會蓋住左食材應有嘅味道, 和牛肉質柔嫩軟腍, 牛味濃郁, 雜菌吸收左和牛肉汁後更惹味! 日本蠔鮮味十足, 味道不錯🌟石碢鯛魚湯鯛魚湯係超級超級超級熱, 因為用左石鍋裝住, 上枱嘅時候依然係極度滾的, 鯛魚湯呈奶白色, 入口鮮甜濃厚, 完全唔腥, 魚肉鮮嫩滑溜, 仲幾juicy!

🌟白魚身薄切--真鯛

🌟香蔥醬油炸雞

🌟鉄板燒鹿兒島和牛伴日本蠔

🌟石碢鯛魚湯
2021-10-25
2021-10-30 136 浏览
每次去觀塘apm一杯都排上長長的人龍 ,最近我才知道元朗yoho mall都有一杯, 屯馬綫又非常方便就嚟 試一試元朗店裝修很有日本風,有卡位,有窗邊位, 更加有吧檯呢提供的食材也很多元化,刺身,熟食, 燒物等等朋友是食肉獸, 所以今晚的菜式都較多肉。當然吃日本菜, 還是點上了一客刺身刺身盛合五點廚師發板的,用上當日最新鮮的刺身併上。 刺身厚切, 帶子食得出來自北海道的味道. 甜蝦爽口, 有鮮蝦頭膏。炸雞香蔥汁從來越邪惡的食物都是越美味的,外皮薄,香脆, 雞肉也嫩滑。 最欣賞是配上的香蔥汁, 酸酸甜甜令雞肉更香口燒牛舌牛舌 厚切和薄切都唔適合,厚薄適中來形容可是一點最不為過,這個剛好,有彈性有口感。牛肉石頭燒飯很香啊! 熱騰騰最適合現在天氣品嚐,牛肉薄軟淋,入味。 因為用上石鍋高度保溫,脆脆飯焦配上濃味的牛肉, 食咗好多飯呀!因為揸車關係,沒有飲酒,只點上了兩杯 特色飲品 蜜桃梳打和荔枝梳打

裝修很有日本風,有卡位,有窗邊位, 更加有吧檯呢

提供的食材也很多元化,刺身,熟食, 燒物等等

朋友是食肉獸, 所以今晚的菜式都較多肉。

當然吃日本菜, 還是點上了一客刺身

刺身盛合五點

炸雞香蔥汁
從來越邪惡的食物都是越美味的,

燒牛舌
牛舌 厚切和薄切都唔適合,
厚薄適中來形容可是一點最不為過,這個剛好,有彈性有口感。

牛肉石頭燒飯

2021-10-29 29 浏览
一杯嘅裝修好似令人覺得去咗日本咁,可以止下大家嘅思鄉情懷!每一個招牌下面就係一個卡位,非常闊落,兩個人坐可以坐得好舒服。首先叫咗一個深海池魚,薄切加青檸,肉質偏爽。香煎三文魚骹三文魚肥美,煎就無咁油膩。鐵板豚平燒唔係咁多地方有得食,個汁甜甜嘅,小朋友一定鍾意❤️。牛油果醬鐵板燒帶子,冬菇帶子燒得剛剛好,唔會老,鐘意食海鮮嘅朋友一定要試吓。清酒煮蜆原煲上,就算過得耐都唔會凍哂,冬天食一流。行yoho 食一杯啱哂
一杯嘅裝修好似令人覺得去咗日本咁,
可以止下大家嘅思鄉情懷!

首先叫咗一個深海池魚,
薄切加青檸,
肉質偏爽。

香煎三文魚骹
三文魚肥美,煎就無咁油膩。

鐵板豚平燒唔係咁多地方有得食,
個汁甜甜嘅,小朋友一定鍾意❤️。

牛油果醬鐵板燒帶子,冬菇
帶子燒得剛剛好,唔會老,鐘意食海鮮嘅朋友一定要試吓。

清酒煮蜆原煲上,
就算過得耐都唔會凍哂,
冬天食一流。

行yoho
食一杯

啱哂
2021-10-28 41 浏览
呢間居酒屋超級有日式嘅風格,係入面就好似去咗日本嘅大街小巷入面咁😍店員一錯落就奉上玄米茶 🍵炸雞香蔥汁🐤炸雞好香口配上特色嘅香蔥汁沙律菜爽口酸酸甜甜幾好好食刺身五點🍣師傅話係將當日入貨嘅新鮮刺身入面有帶子,甜蝦,真鯛等甜蝦爽口彈牙每件都係厚切而且好鮮甜和牛日本蠔日本蠔很肥美,而且配上和牛醬汁,令菇索曬入味,好香口 石鍋鯛魚湯🍲上枱嘅時候用石鍋去保持溫度,以魚肉去製作熬成奶白色,材料豐富而且很鮮甜!
呢間居酒屋超級有日式嘅風格,
係入面就好似去咗日本嘅大街小巷入面咁😍

店員一錯落就奉上玄米茶 🍵

炸雞香蔥汁🐤
炸雞好香口配上特色嘅香蔥汁
沙律菜爽口
酸酸甜甜幾好好食

刺身五點🍣

師傅話係將當日入貨嘅新鮮刺身
入面有帶子,甜蝦,真鯛等
甜蝦爽口彈牙
每件都係厚切而且好鮮甜

和牛日本蠔
日本蠔很肥美,而且配上和牛醬汁,
令菇索曬入味,好香口

石鍋鯛魚湯🍲
上枱嘅時候用石鍋去保持溫度,
以魚肉去製作熬成奶白色,材料豐富
而且很鮮甜!
2021-10-26 28 浏览
店內懷舊關西風居酒屋佈置,跟外面大商場形成強烈的對比。仿如置身日思夜念的日本,令人胃口大增。點了🐱 一杯沙律份量挺大,紅毛菜、火箭菜和牛油菜非常新鮮爽脆,配上櫻花蝦和燒白飯魚乾口感非常豐富,海鮮的風味再加酸酸甜甜的沙律醬汁,很是清新開胃。🐱刺身盛合五點(小)是日時令刺身是甜蝦4隻、赤貝、真鯛、黑陸、加拿大海膽各兩片。擺盤非常漂亮,全部刺身新鮮厚切,甜蝦大大隻有膏,赤貝爽甜,黑陸魚油豐富很香,真鯛清甜,海膽味濃而且鮮甜,令人回味無窮!🐱大蝦關西燒很久沒有吃過關西燒,蝦挺多,配上芝士、椰菜、雞蛋材料很豐富。燒餅汁挺濃挺香,和鬆脆的關西燒很夾!🐱生姜豚肉石頭燒飯大大碗,豚肉挺多,大大塊而且肉質軟嫩,跟半熟蛋搞拌一起送飯非常惹味。隔一會再吃更能吃到香香的飯焦。

🐱 一杯沙律

🐱刺身盛合五點(小)

🐱大蝦關西燒

🐱生姜豚肉石頭燒飯
2021-10-25 36 浏览
一杯鐵板燒居酒屋在形點開業了好一段時間,從外觀到店內環境,造型都超日本,走過路過的也忍不住多看幾眼。還有餐點口味都很道地,師傅甚具烹調日本料理經驗,提供的佳餚多元化,又夠獨特。這裡用餐氣氛放鬆,適合下班跟同事或朋友聚餐。前菜我們先來份健康高纖的帆立貝沙律,新鮮的生菜撒上晶瑩的魚子和沙律醬,吃起來鮮甜清爽開胃,再以熱炒的帆立貝和野菇調和沙律,暖暖脾胃。帆立貝沙律具鑊氣卻味道不過重,帆立貝口感柔順,與生菜,野菇享用完美配搭。白身魚薄切光看色澤覺得漂亮細緻,非常夢幻。白身魚薄切口感爽彈,讓人歡喜,而且它的鮮甜味表露無遺,我們十分滿意白身魚薄切的表現。一杯鐵板燒居酒屋特調的辣椒蘿蔔蓉豉油共伴白失色薄切之下,也不會因此失去其光彩,反而另添風味。美國牛柳油花均勻遍佈,經過高溫鐵板瞬間熱炒,上桌時滋滋作響,香氣馬上撲鼻而來。美國牛柳煎至七分熟,品嚐起來肉質特別嫩口,肉汁都鎖進牛柳裡頭,保留牛肉的甜度。豚平關西燒很不錯,一份可以切成四塊,一人兩塊差不多,一人吃一份就太過了。黑豚肉油脂恰到好處,不老不乾柴,火侯拿捏得剛好,香酥可口,底層蛋漿細嫩,趁熱吃更滋味。最後我們每人一碗海鮮茶壺湯,茶壺湯用料不手軟

最後我們每人一碗海鮮茶壺湯,茶壺湯用料不手軟,使用大量幼嫩的帶子,彈牙的鮮蝦,肥美的蜆肉熬湯,喝起來清甜滋潤,絲毫不油膩,湯品甚有細膩的海味,超級好喝。

2021-10-25 132 浏览
-一杯鐵板燒居酒屋🍵近排唔知點解好想食居酒屋 於是我一連3餐都食左居酒屋🤭不過今次就近近地去左元朗食一杯~今次係三訪一杯 觀塘果間都食過都始終都係覺得元朗既裝修係最有誠意每次入面都會覺得好似去左日本路邊攤好多detail 都做得好唔錯 好有氣氛🇯🇵🥗一杯沙律 其實係櫻花蝦沙律配白飯魚乾想講白飯魚乾真係幾好食 係炸左一堆白飯魚做脆餅 要先壓碎黎食配合埋個沙律菜 好香口開胃👍👍👍🍣刺身盛盒5點(小)有油甘魚 甜蝦 三文魚腩 鮮帶子 真鯛每樣刺身都係新鮮 厚切 ✨當中帶子最鮮甜 三文魚腩啖啖肉冇筋仲可以加少少青檸汁黎提鮮!🐖鐵板燒沖繩豚肉炒香蔥有大量芽菜 洋蔥 菇 豚肉調味甜甜鹹鹹 又香又惹味 佐酒一流🧉泡菜牛肉煮有泡菜 牛肉 豆腐 份量其實都算多 豆腐非常嫰滑 好味!湯底唔會太辣 都幾好飲🥙豚平關西燒用左小麥粉同黑薯糕整既關西燒配以豚肉 椰菜 芝士 蛋 材料十足口感都好豐富 而且軟糯 醬汁都好味整體黎講 呢間都算性價比高服務都好好 隨時都會過黎沖茶 環境係非常讚 裝修得好令 有偽旅行感覺坐卡位既話私隱度較高
一杯鐵板燒居酒屋🍵

近排唔知點解好想食居酒屋
於是我一連3餐都食左居酒屋🤭
不過今次就近近地去左元朗食一杯~

今次係三訪一杯 觀塘果間都食過

其實係櫻花蝦沙律配白飯魚乾
想講白飯魚乾真係幾好食
係炸左一堆白飯魚做脆餅 要先壓碎黎食
配合埋個沙律菜 好香口開胃👍👍👍

🍣刺身盛盒5點(小)
有油甘魚 甜蝦 三文魚腩 鮮帶子 真鯛
每樣刺身都係新鮮 厚切 ✨
當中帶子最鮮甜 三文魚腩啖啖肉冇筋
仲可以加少少青檸汁黎提鮮!

🐖鐵板燒沖繩豚肉炒香蔥
有大量芽菜 洋蔥 菇 豚肉
調味甜甜鹹鹹 又香又惹味 佐酒一流

🧉泡菜牛肉煮
有泡菜 牛肉 豆腐 份量其實都算多
豆腐非常嫰滑 好味!
湯底唔會太辣 都幾好飲

坐卡位既話私隱度較高

2021-10-18
  • 豚平關西燒
2021-10-25 43 浏览
裝修有feel嘅日式居酒屋價錢唔貴 而且食物都吸引-一杯沙律 ($76)白飯魚好薄好香脆 魚味出d 菜好新鮮 柚子醋勁開胃 撈埋好好食好少出街食沙律嘅我覺得很可以-深海池魚刺身($220)肉質有咬口 味道鮮甜有18片 加上自家蘿蔔雞蓉醬 正-豚平關西燒 ($76)味道勁濃郁 好多醬汁 相對重口不過味道不錯 內餡夠多 粉漿少所以啖啖都好juicy -泡菜牛肉煮($88)牛肉份量算多 仲有D豆腐同瓜粒泡菜湯底唔會過濃 不過飲多2碗就覺得咸整體不太特別-沖繩豚肉海草($138)整體唔夠香濃海草呢part都有D問號?但肉汁夠多 食落都好嫩滑--一杯鐵板燒居酒屋元朗元龍街9號形點一期地下G006號舖
裝修有feel嘅日式居酒屋
價錢唔貴 而且食物都吸引
一杯沙律 ($76)

白飯魚好薄好香脆 魚味出
d 菜好新鮮 柚子醋勁開胃 撈埋好好食
好少出街食沙律嘅我覺得很可以
深海池魚刺身($220)

肉質有咬口 味道鮮甜
有18片 加上自家蘿蔔雞蓉醬 正
豚平關西燒 ($76)

味道勁濃郁 好多醬汁 相對重口
不過味道不錯 內餡夠多 粉漿少
所以啖啖都好juicy
泡菜牛肉煮($88)

牛肉份量算多 仲有D豆腐同瓜粒
泡菜湯底唔會過濃 不過飲多2碗就覺得咸
整體不太特別
沖繩豚肉海草($138)

整體唔夠香濃
海草呢part都有D問號?
但肉汁夠多 食落都好嫩滑
-一杯鐵板燒居酒屋
元朗元龍街9號形點一期地下G006號舖
2021-10-22
2021-10-21 54 浏览
朋友話要減肥,食日本野就最啱🤓刺身擺盤靚靚仔仔,海膽閃令令。但都係忍住由淡味食到濃味。帶子鮮甜,甜蝦好有胶質,朋友唔食蝦,獨享4隻😸蝦頭啲膏都食得,好新鮮。另外兩款白肉魚都係厚切,鯛魚本身有調味,海膽就唔多講,令人感動的美味😇美國牛黎居酒屋一定要食下鐵板燒,師傅幾好手勢,牛肉熟度perfect,爆汁又充滿牛味,好~好~食。食左原味點醬汁同加啲wasabi都係咁正。帆立貝沙律同朋友追住食呢個沙律,醬汁咸咸甜甜,美味~帆立貝口有成10粒,三文魚子粒粒都爆汁,係有啲難夾豚平關西燒飽肚之選😗薄豚肉同蛋煎香之黎淋上濃郁醬汁,酸酸地好開胃。呢樣應該擺係最後食,因為最濃味。睇食評見到「一杯關西燒」係有牛筋🤤下次要試埋。
朋友話要減肥,食日本野就最啱🤓

刺身

美國牛

帆立貝沙律

豚平關西燒

2021-10-20 44 浏览
我們叫咗白身魚薄切,今天既店主推介是白鯛魚,食落口十分新鮮,刺身配合附帶的酸汁,爽口又醒胃。除咗刺身外,我們亦叫咗每次到日本居酒屋必叫既炸物和熱食,包括炸豬扒,香蔥汁炸雞,薄燒牛舌及雞扒配溫泉蛋。我最鐘意既就係香蔥汁炸雞,雞塊是切成薄薄的,炸得十分香脆可口,配合特製的香蔥汁味道令人難忘,而且一點也不會油,連食幾件也不會覺得膩。雞扒及豬扒也做得很好,完全不會炸到好乾的感覺,肉汁鮮甜可口。牛舌的調味也不錯,很好味。溫泉蛋煮得剛剛好,嫩滑可口。至於最後既牛肉石頭飯,牛肉份量很多,切成小小件的,我們撈勻之後,幾乎每一口都有食到鮮嫩可口的牛肉,十分滿足。

2021-10-20 52 浏览
今天同朋友係Yoho行街,見到呢間日式居酒屋「一杯」充滿日本特色,店內裝修像日本街頭,十分吸引,所以就入去食晚餐。我地嗌咗廚師推介壽司10件,每款亦唔同款式,全部都十分新鮮。白身魚係真鯛,擺盤已十分吸引,每片厚度相約,晶瑩通透,完全感受到師傅一流的刀功,配合特別的醬汁好好味。個人覺得香蔥汁炸雞最好食,炸雞本身已經炸得香脆可口,而且一啲都唔會油,配合埋特製的香蔥汁,完全令味道進入另一個層次。至於其它熟食包括南部雞肉及薄燒牛舌,其實也做得不錯,全部都煮得很入味而且一點也沒有油膩的感覺。石頭燒肉飯裏面的牛肉份量十足,不單調味調得好,而且一點也不會韌。這家店除了環境舒適裝修雅緻特別外,食物也有頗高的質素 ,絕對值得推介大家去試下。

2021-10-18 53 浏览
一杯鐵板燒居酒屋 地址: 元朗元龍街9號形點一期地下G006號舖電話: 24339828=====================作為前元朗架居民,假日都要回鄉呀! 天性為食架我,搵埋仲住係元朗架朋友仔食晚飯。嘩,店入面好似返左日本一樣,充滿日本風情。三文魚鮫 $78 燒得好香,仍然會嚐到魚架鮮香味。一試刺身就知道整體海鮮質素,刺身盛合5點(小) $298 ,蝦,帶子,鯛魚等,啖啖肉,新鮮到只要少量豉油已帶出食材原味道豚平關西燒 $70 餅餅個醬先係重點,提升曬層次道湖淺蜊(牛油風味) $88,有d似蜆,size 大點但味道更鮮更濃,落左牛油湯中帶點牛油鹹香。牛油果醬伴帶子 $148,打成蓉架牛油果做醬,伴以同樣清淡架帶子,不怕互搶風頭,仲有炒菇鹹鹹香香。呢餐認真高質又好味,住元朗朋友地膽介紹準沒錯。
一杯鐵板燒居酒屋
地址: 元朗元龍街9號形點一期地下G006號舖
電話: 24339828
=====================

嘩,店入面好似返左日本一樣,充滿日本風情。

三文魚鮫 $78 燒得好香,仍然會嚐到魚架鮮香味。

豚平關西燒 $70 餅餅個醬先係重點,提升曬層次

呢餐認真高質又好味,住元朗朋友地膽介紹準沒錯。
2021-10-16 63 浏览
睇完open rice食評同推介,同家姐試左呢間關西居酒屋一杯,唔錯,食物好味尤其是個關西燒好鐘意個醬汁,其他串燒都好味,一定會再試。另外都讚下坐得舒服同服務員每次叫佢哋都好快招呼,值得推介同朋友相聚既日式餐廳。👍👍👍
2021-10-16
  • 一杯關西燒
  • 燒牛舌
2021-10-15 72 浏览
一杯店舖面積好深,感覺似真係行緊日本嘅舊街😌係偽旅行嘅感覺。安排坐卡位,佢哋嘅卡位設計到好似房仔咁樣,私隱度高。同埋店員嘅服務態度都好好,坐低就已經放低一壼熱茶。。石鍋鯛魚湯 用石鍋嘅好處真係可以好好咁樣保溫,咁就唔怕啲湯凍咗之後會變腥。魚湯鮮甜,入邊有魚肉豆腐同埋菜,都幾足料。。刺身盛合5點(小)刺身係厚切,非常新鮮無雪味,蝦夠大隻鮮甜又彈牙。加少少青檸汁做到提鮮嘅效果。凍蕃茄喺天氣悶熱嘅日子,食呢個雪凍咗嘅新鮮蕃茄,感覺超Fresh 。炸雞香葱汁外邊脆卜卜,咬落去係好Juicy,d肉汁勁多,係有驚喜嘅小食。。鐵板燒鹿兒島和牛伴日本蠔和牛有油香,日本蠔鮮甜。用鐵板上熱辣辣又香又惹味,用嚟做伴酒菜一流。生薑豚肉石頭燒飯又一熱辣辣之選,豚肉配搭洋蔥,口感有層次,加埋醬汁撈飯一流,值得一提嘅係佢哋嘅飯都煮到粒粒分明,食到最尾仲有飯焦食😌
一杯
店舖面積好深,感覺似真係行緊日本嘅舊街😌
係偽旅行嘅感覺。

。石鍋鯛魚湯

刺身盛合5點(小)

。凍蕃茄
喺天氣悶熱嘅日子,食呢個雪凍咗嘅新鮮蕃茄,感覺超Fresh

炸雞香葱汁

。鐵板燒鹿兒島和牛伴日本蠔

。生薑豚肉石頭燒飯