2021-10-20 52 浏览
今天同朋友係Yoho行街,見到呢間日式居酒屋「一杯」充滿日本特色,店內裝修像日本街頭,十分吸引,所以就入去食晚餐。我地嗌咗廚師推介壽司10件,每款亦唔同款式,全部都十分新鮮。白身魚係真鯛,擺盤已十分吸引,每片厚度相約,晶瑩通透,完全感受到師傅一流的刀功,配合特別的醬汁好好味。個人覺得香蔥汁炸雞最好食,炸雞本身已經炸得香脆可口,而且一啲都唔會油,配合埋特製的香蔥汁,完全令味道進入另一個層次。至於其它熟食包括南部雞肉及薄燒牛舌,其實也做得不錯,全部都煮得很入味而且一點也沒有油膩的感覺。石頭燒肉飯裏面的牛肉份量十足,不單調味調得好,而且一點也不會韌。這家店除了環境舒適裝修雅緻特別外,食物也有頗高的質素 ,絕對值得推介大家去試下。