2018-09-29 1032 浏览
偶然巧合係灣仔小街,發現避世小店說真的,小店要在香港生存一點也不易,當然要好好支持支持同朋友叫左兩個lunch set, 咁就有6款送share, 我地仲加左$,upgrade茶漬飯星期六下午就是懶洋洋🐑食個飯都變左是件悠閒的事今次叫左: 上至下 左至右一一介紹(講六合彩咁😂,希望大家都可以中下,我中3個字都好開心架喇)明太子茶漬飯珍珠米,好質感,好似好細兜,但放心,好索茶漬同明太子,味道小小辣,飯粒配明太子match! 好味茶碗蒸 👌🏻普通的蒸蛋,沒太多配料調味,蛋不算太嫩,本來以為有咩驚喜,小失望。田舍築前日本媽媽的味道,醬油甜甜,我中意食蓮藕,佢唔係好拉絲個隻,爽爽的紫蘇柚子汁秋葵木耳好開胃,凍凍地酸酸地,好到位,木耳都同秋葵一樣,滑潺潺推介秋葵三文魚茶漬飯煙三文魚碎咸香味夠配上淡淡茶漬,湯飯上唔該日式咖哩牛肉好淋,咖哩屬結身,送飯一流,不辣秋刀魚薑煮魚骨都有薑味,魚肉結實,入味黑糖角煮豬肉日本人的東坡肉,入口即化,味道偏甜,肥膏位好味真心覺得依間野好有心思,每樣看似普通得日式家庭小菜,都好用心烹調美好既下午,完滿
偶然巧合係灣仔小街,
發現避世小店

說真的,小店要在香港生存一點也不易,當然要好好支持支持

星期六下午就是懶洋洋🐑食個飯都變左是件悠閒的事

今次叫左:

明太子茶漬飯

茶碗蒸 👌🏻

田舍築前

紫蘇柚子汁秋葵木耳

好開胃,凍凍地酸酸地,好到位,木耳都同秋葵一樣,滑潺潺
推介秋葵

三文魚茶漬飯

煙三文魚碎咸香味夠
配上淡淡茶漬,湯飯上唔該

日式咖哩

牛肉好淋,咖哩屬結身,送飯一流,不辣

秋刀魚薑煮

魚骨都有薑味,魚肉結實,入味

黑糖角煮豬肉

日本人的東坡肉,入口即化,味道偏甜,肥膏位好味

美好既下午,完滿
2018-09-13 1062 浏览
Lunch過嚟廈門街呢度搵嘢食,唔知揀咩好,見到呢間店舖裝修都幾夠特別,唔算多人排隊,於是過嚟試吓。個Menu係出面貼咗出嚟,排隊嘅時候可以望下想食啲乜嘢,佢個小料理係指Menu入面任選三樣菜,主食可以揀飯或者沙律。因為實在有太多野都想食啦,我哋兩個人,每人揀三樣, total六款菜,可以大家share一齊食我哋總共叫咗下列六樣菜式,其實款款都好食的,味道偏向清淡,啱晒健康一族:四日市風汁燒豬扒馬鈴薯燉牛肉三文魚南蠻清金時紅豆煮南瓜牛油年糕焗菇菌沖繩苦瓜蛋大愛牛油年糕焗菇菌,年糕好「林」好好味飲品方面佢哋就分咗熱飲同凍飲,我就揀咗凍飲薄荷橘子茶。

四日市風汁燒豬扒
馬鈴薯燉牛肉
三文魚南蠻清
金時紅豆煮南瓜
牛油年糕焗菇菌
沖繩苦瓜蛋

大愛牛油年糕焗菇菌,年糕好「林」好好味

飲品方面佢哋就分咗熱飲同凍飲,我就揀咗凍飲薄荷橘子茶。
2018-09-03 893 浏览
呢排灣仔返工,係同事嘅介紹下黎到呢間日式小店食lunch, 排隊唔洗等太耐就入得,職員亦十分友善。野食方面係揀三樣小菜,加主食(白飯或salad),送餐飲。每日小菜選擇都會有些少唔同,唔怕食厭,有豬雞牛魚亦有蔬菜類,可以隨意配搭。我叫左咖哩牛肉,黑糖豬腩肉&燒茄子,日式咖哩佢雖然有寫「辛」但其實辣味不大,怕辣嘅都可以接受到,黑糖豬十分入味而又唔膩👍🏻,燒茄子醬汁入味茄子夠軟身好下飯。每樣分量適中,望落少但絕對夠飽,熱飲八寶茶亦非常清新。價錢係港島區略貴,但確是值回票價。
咖哩牛肉,黑糖豬腩肉,燒茄子
2018-08-31
咖哩牛肉,黑糖豬腩肉,燒茄子
  • 黑糖豬腩肉
2018-08-25 579 浏览
午餐時間喺灣仔到到都要排隊等位,呢間較少人又好似好特別咁,所以就入咗去試下。睇餐牌佢有唔同嘅日、台式料理,可選三款主食包飲品。我就揀咗呢三個主食,包括有三文魚、豬扒、同焗菇菌⋯⋯味道真係好麻麻,相信唔會再食第二次。
睇餐牌佢有唔同嘅日、台式料理,可選三款主食包飲品。

2018-08-06 1008 浏览
煩悶的週一和閨蜜想找個簡單安靜的地方快速解決晚餐,便來到這間經過很多次,看上去溫馨可愛的小店試試。由於只想吃個便飯,兩個人只點了幾道看上去清淡的菜色。開胃菜- 剛點完菜服務生就送上桌,是酸酸甜甜的紫蘇梅醃小黃瓜,黃瓜新鮮爽脆,確實能引人食慾。沖繩苦瓜蛋- 非常清爽的一道!苦瓜是一般人都能接受的苦度,鋪在最上層的滑嫩炒蛋包覆苦瓜,一起入口很美味,最下層的嫩豆腐為這道菜的口感做了點綴,是當晚我跟閨蜜心中並列第一名。月見雞軟骨丸- 這道菜是我每到日本串燒店必點的一道,對我而言它迷人的秘訣在於雞軟骨必須大小適中分布均勻有嚼勁、再配上醬汁和蛋黃的鮮!今晚這道不過不失,並沒有令我失望但也沒有驚人之處。茄子田樂燒 - 身為茄子愛好者的我堅持點了這道,肥厚的茄子吸滿醬汁的口感總是讓我愛不釋手。今晚在我面前的正是兩條身形和口感皆完美的茄子!味增醬鹹度正好,一口咬下時流出的汁液和表面炙燒的香氣完美融合,茄子肉絲絲分明又不會過老,以這個價位來說,能吃茄子的人必點!鰻魚玉子燒 - 玉子燒也是我幾乎每每嚐新時看到有在菜單上就一定會點來試試的一道菜,看似簡單但非常講求功夫,不容易做的好吃。菜單上有明太子玉子燒和鰻

由於只想吃個便飯,兩個人只點了幾道看上去清淡的菜色。

開胃菜,紫蘇梅小黃瓜

月見雞軟骨丸

茄子田樂燒

鰻魚玉子燒 - 玉子燒也是我幾乎每每嚐新時看到有在菜單上就一定會點來試試的一道菜,看似簡單但非常講求功夫,不容易做的好吃。菜單上有明太子玉子燒和鰻魚玉子燒兩種選擇,我們選了後者,實在太想知道廚師會如何拿捏結合一向必須重口調味的鰻魚和一向強調蛋香的玉子燒。今晚吃到的鰻魚只有一口的份量但足夠新鮮,醬汁也鮮甜並且和能襯托出玉子燒本身的味道,是成功的融合,只不過感覺蛋皮還是略欠火候不夠滑嫩到位,好吃程度只能算是一般的玉子燒。

鰻魚玉子燒

蓮藕- 唯一一道忘了全名的菜....也是唯一一道我跟閨蜜兩個人都不喜歡而最後剩下的菜色。是某種涼拌或醃漬的蓮藕,口感過於軟爛,調味也一般般,若非蓮藕狂熱愛好者,建議可以略過這道。

蓮藕

這頓晚餐兩個人吃了大約360港幣,值得一提的是服務態度極好,服務生會不斷加熱茶,整理桌面非常到位也不會催促客人。整體環境溫馨安靜,我跟閨蜜分到的兩人台跟鄰桌的間距也很適中,完全可以放鬆談天,是一個適合小資女放工後想relax又不想吃的太heavy的好地方!

2018-08-06
2018-08-04 566 浏览
好幾次lunch time經過呢度,見到要排長龍,今次下午2點去,等咗幾分鐘就入得!小料理lunch set,任選3款餸、1個主食、1杯飲品。👑 柚子汁煮牛筋牛筋好腍好入味,柚子味好清新,份量唔少,配白飯一絕!🥢 馬鈴薯燉牛肉牛肉片幾好味,但馬鈴薯就一般🥢 茄子田樂燒賣相一般,但食落幾juicy🥢 日本米飯算大碗,但飯比較硬身👑 凍橘子茶Menu本身係「凍薄荷橘子茶」,由於我唔太喜歡薄荷味嘅食品/飲品,所以特別要求走薄荷葉。杯茶好清甜,凍凍地好適合呢d炎熱天氣下飲用!

小料理lunch set,任選3款餸、1個主食、1杯飲品。

👑 柚子汁煮牛筋
牛筋好腍好入味,柚子味好清新,份量唔少,配白飯一絕!

🥢 馬鈴薯燉牛肉
牛肉片幾好味,但馬鈴薯就一般

🥢 茄子田樂燒
賣相一般,但食落幾juicy

🥢 日本米飯
算大碗,但飯比較硬身

👑 凍橘子茶
2018-08-02 457 浏览
在OpenRice 找灣仔午餐地方看到這間一木小料理似乎不錯就決定和同事去試試因為不設訂位 我地lunch12:30出去 去到已大排長龍🙈最後等到差不多1:30才輪到我地 大熱天時喺出面排隊等位吃飯都真係好辛苦不過看到menu幾吸引 食材又好似好健康咁😝差不多輪到我地入座時 侍應叫我地可以先點餐 安排得都幾周到午市有幾個餐選擇我就選了 茄子🍆南瓜🎃豚肉跟一個飯和沙律上店子小小的 一張長枱坐著幾group人但出奇地坐落也不會感到很擠迫下次再來睇怕要12:00就出去等位也是值得的
在OpenRice 找灣仔午餐地方
但出奇地坐落也不會感到很擠迫
下次再來睇怕要12:00就出去等位
也是值得的
2018-07-18 776 浏览
打開木門,裡面靜靜的與店外嘈吵環境很大對比,全店面積不大,以木為主,只有小小的幾張枱,店員殷勤的服務,就俾人一種家的感覺👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👨🏻‍🌾一行三人,先來的明太子玉子燒,外面玉子微暖,裡面有少少辣;柚子油煮牛筋超好味,牛筋入味又夠軟,feel 到滿滿骨膠原😆😆至於三文魚原來是冷盤,味道比較淡;茄子燒烤得剛好;野菌年糕味道太濃,我們都只吃了一點。最後,我們每人點了一個茶漬飯,細細碗,份量適中,我選了梅子,微微酸十分開胃。

2018-07-17
  • 柚子汁煮牛筋
2018-06-28 642 浏览
Ruto’s menu has changed since I was last here and there is a great value dinner set for one starting $108!! Many reviews on here complain that the portions are small and perhaps they have responded to that or I’m more easily pleased but I thought it was great! Came with two dishes as well as rice AND a meat-based main!! I had fish and my friend a beef curry, we both left very satisfied. Would recommend, but do either call ahead to book or arrive 6:30pm on the dot as the queue does get long!
2018-05-10 1240 浏览
每次經過約有十零人左右排隊,今日約埋同事一齊去試食!小店只得22個位,所以唔齊人唔比入座,可能今日天氣差少少,人龍唔算長,我地4人大約等15分鐘便有位喇!主食任揀3款+白飯/沙律+冷/熱飲品=$79(午市免加一服務)我選了柚子汁煮牛筋、雞軟骨丸子、自家製日式薯餅及凍薄荷橘子茶柚子汁煮牛筋:好入味又夠腍,清香柚子味👍👍👍👍雞軟骨丸子:實咗d及鹹咗d👍👍👍自家製日式薯餅:唔覺有洋蔥,牛肉只有幾粒仔👍👍凍薄荷橘子茶:淡淡的橙味,薄荷葉唔新鮮👍👍玉子燒:都算唔錯👍👍黑糖角煮豬腩肉:軟腍入味,不太肥膩👍👍👍👍十勝紅豆煮南瓜:紅豆興南瓜都煮得好腍及好甜
每次經過約有十零人左右排隊,今日約埋同事一齊去試食!

柚子汁煮牛筋:好入味又夠腍,清香柚子味👍👍👍👍

雞軟骨丸子:實咗d及鹹咗d👍👍👍
自家製日式薯餅:唔覺有洋蔥,牛肉只有幾粒仔👍👍

凍薄荷橘子茶:淡淡的橙味,薄荷葉唔新鮮👍👍

玉子燒:都算唔錯👍👍

黑糖角煮豬腩肉:軟腍入味,不太肥膩👍👍👍👍

十勝紅豆煮南瓜:紅豆興南瓜都煮得好腍及好甜

2018-05-05 752 浏览
平時經過見有d人排隊,就去試一試好5好食啦,點知價錢貴仲要份量好少,冇下次🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨🤨味道真係5好食,太鹹了,希望佢收得泥個價錢,就提供反個質素吧
2018-02-17 1486 浏览
喜帖街曾經稱得上美滿甲天下,今日利東街嘅歐陸風味係咪甲過當年,見仁見智啦,不過改建後嘅利東街,周邊就肯定係出現咗好多新餐廳。今日想食清淡啲,見到裝修清新雅緻、充滿濃濃日系風味嘅一木小料理,就入去試試喇。走日式家常料理路線,雖然餐牌已經黐哂喺牆上,但佢都有提供一份製作精美嘅餐牌俾客人。左揀右揀,最後揀咗餐廳推介嘅自家製日式薯餅,每日限量發售嘅紙藏雞,另外再加秋葵木耳山藥紫蘇柚子汁仲有明太子茶漬飯。首先嚟嘅係秋葵木耳山藥紫蘇柚子汁。大家都知啦,日本人將山藥磨成白色黏糊,睇落好樣衰,但其實撈飯真係一流嘅。呢一碟主要係將山藥切咗條,伴以大量嘅秋葵粒,咦?確實係好黏,但嗰啲黏液係透明嘅,應該唔係磨自山藥,而係唧自秋葵。紫蘇柚子汁唔知係咪只落咗兩滴,食唔到個味,所以呢個基本上係一碟浸在黏液中嘅原味沙律……與黏液糾纏嘅同時,日式薯餅出現喇。外面炸得幾金黃香脆,裡面嘅薯蓉依稀地食到牛肉碎,兩啖將佢K.O.。日式料理,係細件啲卦?接住落嚟係明太子茶漬飯,繼續係走的骰路線。茶漬飯可以話係正宗嘅「清茶淡飯」。加咗明太子嘅茶漬飯,就喺清茶淡飯之中加一點鹹味,簡樸地唔會令人留下乜嘢印象。最後出場就係限量紙藏雞!

秋葵木耳山藥紫蘇柚子汁

自家製日式薯餅

明太子茶漬飯

最後出場就係限量紙藏雞!頭先落單時第一時間叫,幾驚無得食呀!但當食咗幾樣嘢之後,對呢個雞嘅期望已經降至新低。呢個紙包雞包紙嘅老友亦都真係不負眾望地……唔好食。係,佢係熱辣辣,之不過以焗紙包雞嚟講,肉質唔算特別嫩滑,加上佢用咗大(過?)量嘅調味料塗喺雞面,變咗食落有藥材味,苦雞一碟。
紙藏雞
呢一餐總括嚟講,一個字:Rip-off!
2017-11-08
2018-01-19 1180 浏览
路經利東街,見到呢間睇落幾warm嘅餐廳未開店已經有人排隊,睇到lunch set價格唔算太貴,仲可以選3款小菜+飲品於是趁人少少入去試下。餐廳面積唔大,利用了木製卓椅令人感到溫暖舒服。當時正值中午飯市,冇得選擇坐位,不過都算坐得舒服嘅。食物方面,餐廳menu 日日唔同,選擇亦算多,客人可以揀3款小菜配飯/沙律。我就揀咗柚子汁牛筋,紅豆煮南瓜,薯餅。柚子汁牛筋帶㸃酸酸的柚子味,牛筋煮得軟,幾好食。不過我習慣留好吃的到最後先食,結果冇飯送之下就有dd漏,所以建議送飯食🙈至於紅豆煮南瓜味道清甜,但可能我選菜時選牛筋是酸,而紅豆南瓜是甜,整個味道配撘未能中和味道(隔離飯香,見人地食嗰個大根好似夾啲🤤)自己選擇時可能要留意下😂薯餅相比之下冇乜特別不過都好食嘅下次想試食下個大根同黑糖腩肉,因為見到好多人都食,應該唔錯嘅😍
薯餅相比之下冇乜特別不過都好食嘅
2018-01-18
2017-12-28 1213 浏览
路經此小店看見有8-10人在排隊等候,看看貼在店外的餐單,午餐79元有3餸﹑主食連飲品好像還不錯。店內以白色和木製傢俱為主調,大約有20個座位,座位間不會太擠還算舒適,另外在座位下有置物布籃,可以放大褸手袋等。一面牆上是餐單,以木牌寫上一道道菜名掛在牆上,一目了然。裝修簡約﹑實用﹑貼心,與Japanese Home Feel Food的主題很配合。小料理的選擇不算少,有4種肉類4種蔬菜,牛﹑魚﹑雞和豬,茄子﹑南瓜﹑椰菜苖和大根,菜名也很吸引,喜歡吃肉或吃素菜的都能各取所需;主食可選沙律或日本産白飯;飲品有熱八寶茶(Lychee and Longan Tea)和凍薄荷橘子茶(Citrus Mint Iced Tea)。天氣清涼還是喝點熱飲吧,於是選了八寶茶,英文釋為荔枝和龍眼茶好像不錯。在出菜口前面有一個小櫃,櫃上有一個附出水口的小保溫茶桶原來裝着的便是八寶茶。店員在那盛了一杯茶給我,我嘗了一口,味道不似預期,很淡,沒有荔枝和龍眼味,被英釋名稱騙了嗎?!只能當暖水喝了。小料理選了黑糖角煮豬腩肉﹑十勝紅豆煮南瓜和青醬烤椰菜苗。以木盤上桌,一小碟醃菜,三碟小菜,一碗白飯。醃菜:爽脆不鹹,空口
一面牆上是餐單,以木牌寫上一道道菜名掛在牆上,一目了然。
青醬烤椰菜苗﹑十勝紅豆煮南瓜﹑黑糖角煮豬腩肉

醃菜:爽脆不鹹,空口吃也好好味。
十勝紅豆煮南瓜:紅豆和南瓜都夠軟腍而且清甜,南瓜腍得來不會一夾便散,這組合非常好味。

青醬烤椰菜苗:我原來不算喜歡吃椰菜苗,因之前吃的總有點苦味,這裡的椰菜苗竟然不太有苦味,而且烤過後味道更濃郁,雖然餐單上說是辣的,不過真的不覺得有辣味。
黑糖角煮豬腩肉:兩件豬腩肉,份量有點少,豬肉實得來不算太硬,煮得很入味,味道是不錯的,但是。。。
豬皮上竟然全是沒有清除掉的黑色豬毛!是想讓客人知道這是黑毛豬,還是認為客人不吃豬皮的?我一般是會連豬皮吃的(而且喜歡吃),但是只能放棄了

白飯是用上日本産的白米,一碗的份量不多,吃完我大概是七﹑八分飽。(不過看之前的食評說白飯好像是可以免費添的,不夠飽的話可以問一下看看。)
食物味道其實是不錯的,但希望食材的處理能更用心。
2017-12-15
  • 十勝紅豆煮南瓜
2017-12-13 942 浏览
一個人嘅午餐,係灣仔真係有好多選擇。今日去試下位於廈門街嘅小店-- 一木小料理。12點半去到已經有5個人排緊隊,不過一位就立即有檯。唔駛等。入面裝修唔錯,坐得都幾舒服。試左佢地嘅lunch set,有豬扒、溫泉蛋蕃茄同鯖魚,跟白飯連熱八寶茶一杯。原來食物唔係熱食,全部都係溫溫地。碗飯比較硬身,都係溫溫地。豬扒好入味不過比較硬。蕃茄比想像中辣,不過味道ok,鯖魚係三樣嘢中最出色嘅,味道非常唔錯。但份量就比較細,適合女士們多D。餐廳人流算快,由我坐低到埋單只需20分鐘。
餐廳人流算快,由我坐低到埋單只需20分鐘。
2017-12-13