2016-09-23 764 浏览
今次食呢個鮮牛肉刀削麵,湯底依然同平時一樣清甜唔油膩,配上老闆巧手不停咁將粉糰用刀削出既麵,簡直係相得益彰。刀削麵非常滑溜,而且一啲都唔厚。鮮牛肉用左五香粉醃製,所以食落特別香。豬頸肉原來同麵分開上,所以豬頸肉上炸蒜唔會比湯浸腍,爽滑既豬頸肉會上香脆炸蒜確實惹味,不過味道方面豬頸肉偏鹹要改善。另外叫左杯豆漿,普普通通冇乜特別。
另外叫左杯豆漿,普普通通冇乜特別。
2016-09-21
2016-09-08 723 浏览
難得今天入了屯門石排頭路,工作完後看看有什麼美食醫下肚先。😁😁😁眼看整條街都係食肆,真係唔知食乜好,有車仔麵、米線、海鮮酒家、刀削麵、餐廳小廚。🤔🤔🤔晚餐一個人食,都係簡簡單單,就支持下小店「 刀削麵 」🍜🍜🍜手撕雞🐔🐔🐔& 袐制麻辣醬(另外+$2 )豬扒刀削麵 🐷🐷🐷

手撕雞🐔🐔🐔& 袐制麻辣醬(另外+$2 )
豬扒刀削麵 🐷🐷🐷
用餐时段
2016-08-26 1314 浏览
係屯門做野,附近得好簡陋嘅茶餐廳,於是就揀左一品刀削麵。店內比較細,多人時要搭枱,但勝在冷氣夠流,唔會覺得焗。我點左炸豬扒刀削麵,所有食物即叫即做,要比耐性等等。炸豬扒熱辣辣,掩得好入味。刀削麵麵條厚度適中,不會過厚成口粉。湯抵好清,夠味,唔會覺得油膩。總括好食又抵食。
係屯門做野,附近得好簡陋嘅茶餐廳,於是就揀左一品刀削麵。
店內比較細,多人時要搭枱,但勝在冷氣夠流,唔會覺得焗。
我點左炸豬扒刀削麵,所有食物即叫即做,要比耐性等等。
炸豬扒熱辣辣,掩得好入味。
刀削麵麵條厚度適中,不會過厚成口粉。
湯抵好清,夠味,唔會覺得油膩。

總括好食又抵食。
2016-08-08 1119 浏览
話說時隔又一年啦,今年返黎係時候寫下食評 由於之前食左幾次飯都冇影相既緣故,今日餐晏仔終於記得影啦!呢間刀削麪係幾年前街坊廚神介紹過既餐廳,一直都未有機會去食,因為好似一直都好多人T T,今次去唔知係咪因為風氣過左唔駛點等位,我地四個人去到見到好多四人卡位都係得兩個人坐...坐低望一望menu,見到得幾款揀,就叫左個手撕雞刀削麪,老豆同細佬食過好多次,所以佢地都係叫返招牌既豬肚絲同麻辣雞翼,等左冇幾耐就黎到啦!手撕雞刀削麪: 手撕雞係另上,醃得都幾入味,有青瓜絲同雞肉絲,肉都算ok多,有麻油同醬油香味,個人覺得唔錯  至於刀削麪,絕大多數既刀削麪店都係人手製,呢度亦唔意外,我地隔住玻璃見到廚房既師傅一手拎住舊麪團一手用刀削麪,真材實料,屯門黎講係只得呢一家所謂既真.刀削麪! 好鍾意個湯底,好夠味清得黎又夠味俾啲刀削麪吸收哂啲汁,而且不得不提既係刀削麪由於下刀既深淺關係,麪身中間厚而兩邊薄,變咗可以吸到更多既湯汁而且質感夠哂煙韌。另外順帶一提,如果你係比較細食既人,咁我諗你叫一碗刀削麪加一個餸既話一個人應該會食唔哂,皆因麪身夠厚,食落好有飽肚既感覺所以其實可以兩個人SHARE一碗再加
話說時隔又一年啦,今年返黎係時候寫下食評
由於之前食左幾次飯都冇影相既緣故,今日餐晏仔終於記得影啦!

手撕雞刀削麪
所以其實可以兩個人SHARE一碗再加兩三個小食,仲可以試到其他菜色
麻辣雞翼尖
麻辣雞翼尖: 呢個其實係老豆同細佬話好正必叫小食,個人感覺ok,可能係我唔係幾識食雞翼尖,因為佢實在太多骨
,值得讚既係呢度既麻辣其實唔會話好辣,比較多既係麻既感覺,食到佢入面加左花椒,好香口,用黎餸麪真係一流!

今次每人除返開都係40蚊左右,雖然冇野飲,但呢個價錢食到手工刀削麪真係算係咁,得閒經過可以一試,下次有機會再去既話應該會叫個五香牛肉黎試下,睇其他食家都有推薦
题外话/补充资料: 有一點要補充既係男店員既態度唔係幾好,一坐低即刻催你落單,食完差唔多就想趕人走,呢點唔係幾專業。另外,我地果日臨走時發生咗一段小插曲,一個內地既食客因為食既中途想加單而不斷追問男店員,於是男店員發火,話食到一半係唔可以加俾佢,仲同廚房用廣東話講唔好加俾佢,而事實上係冇理由唔俾人中途加單,只係因為果位大陸食客既態度差,而男店員亦唔想做佢生意,雙方幾乎發生口角,最後大陸客亦信以為真。最後想講既係,我覺得一間餐廳最重要既係服務態度,就算你啲野食幾好食做得幾出色都好,如果你態度惡劣只會冇人再黎食,亦應該要公平對每一個客人,唔應該因為佢係大陸人就差別對待,佢亦冇做錯啲咩,希望食店可以做好最基本既接客態度。
2016-08-06
手撕雞刀削麪
麻辣雞翼尖
  • 刀削麪
2016-07-30 1206 浏览
呢間野位哥仔侍應係我見過嘅最差嘅一位,態度極差,一食完即刻趕你走,未有位又要先落單,仲有兩個人想要隻碗仔share都唔比,而且經常講粗口,有小朋友就唔好去喇,今時今日我係食野唔係受氣,係咁先,劣評x100!
2016-06-20 1274 浏览
星期日holiday mood 又冇心機煮飯,所以出街食, 見好耐未去過食刀削麪一於食刀削麪特色冷刀削麵 $39平日食湯麪食得多, 今次揀唔到食咩餸所以食冷刀削麪,凍凍地嘅刀削麪配蛋黃醬好正,麪質煙韌彈牙,配上青瓜絲增添清爽感估唔到仲有滷水牛展響配菜入面,為佢增加鹹味豬軟骨刀削麵 $36豬軟骨入味軟稔, 連軟骨都輕易咬碎,滷水味入味,湯底依然出色,味道香濃, 滿滿嘅骨嘅脂肪味,同厚厚煙韌嘅刀削麪好襯自家製上海水餃刀削麵 $32一碗端上時有4隻水餃韭菜豬肉水餃, 韭菜味香濃, 食緊時周圍都充滿韭菜味,味道偏鹹, 自己配黑醋比較好, 同鹹味平衡番
星期日holiday mood 又冇心機煮飯,
所以出街食, 見好耐未去過食刀削麪一於食刀削麪
特色冷刀削麵
特色冷刀削麵 $39
平日食湯麪食得多, 今次揀唔到食咩餸所以食冷刀削麪,
凍凍地嘅刀削麪配蛋黃醬好正,
麪質煙韌彈牙,
配上青瓜絲增添清爽感
特色冷刀削麵
估唔到仲有滷水牛展響配菜入面,

為佢增加鹹味
豬軟骨刀削麵
豬軟骨刀削麵 $36
豬軟骨入味軟稔, 連軟骨都輕易咬碎,
滷水味入味,
湯底依然出色,
味道香濃, 滿滿嘅骨嘅脂肪味,
同厚厚煙韌嘅刀削麪好襯
自家製上海水餃刀削麵
自家製上海水餃刀削麵 $32
一碗端上時有4隻水餃
韭菜豬肉水餃,
韭菜味香濃, 食緊時周圍都充滿韭菜味,
味道偏鹹, 自己配黑醋比較好, 同鹹味平衡番

2016-05-29
2016-06-11 845 浏览
係圖書館溫書溫到肚餓⋯就落去食lunch~ 朋友介紹呢間好食😝😝舖頭細細地⋯若莫容納到二三十人~見牆上面貼住好多成間舖頭坐滿學生既相~睇黎呢度係附近學生經常黎食lunch既飯堂~質素應該有番咁上下價錢應該都合理~一人一個麵~佢有得轉蘭州拉麵or米線之類⋯但舖名都叫刀削麵⋯梗係唔轉😝😝我叫左個招牌豬軟骨刀削麵~有兩大舊豬軟骨~炆得好軟稔入味~係軟骨比例多左少少~但都好好食👍🏻👍🏻麵條好滑😍😍 粗幼同長短唔會差太遠~煮得啱啱好仲係彈牙👍🏻👍🏻 仲大方都送左幾條菜~都唔只兩三條😂😂 比起平時食麵多😂😂😂 朋友嗌花雕醉雞刀削麵~麵就清湯底另上~ 我唔好酒味所以冇食~ 就咁睇雞有翼呀脾肉咁~ 朋友話如果加埋花雕落湯底就正!碗麵望落都幾大碗!食極都仲有既😂😂😂超飽肚!適逢某大牌子雪條做緊買一送一⋯本身想食完麵去隔離七仔買雪條食⋯但太飽了!下次再食😝😝

我叫左個招牌豬軟骨刀削麵~
招牌豬軟骨刀削麵
麵條爽滑彈牙
仲大方都送左幾條菜~都唔只兩三條😂😂 比起平時食麵多😂😂😂

朋友嗌花雕醉雞刀削麵~
花雕醉雞刀削麵

碗麵望落都幾大碗!食極都仲有既😂😂😂超飽肚!

2016-06-09
招牌豬軟骨刀削麵
麵條爽滑彈牙
2016-05-31 896 浏览
個人喜好麵條,又試下呢間刀削麵先~叫左豬扒刀削麵,入口第一啖湯幾順喉,唔係好重味精,刀削麵麵質同元朗某間好相似,都係煙煙韌韌,少少淋淋地,而豬扒鬆軟,有酒香,好入味,辣椒油炒得幾香,又唔係好辣,加幾滴啱啱好~份量又夠,好多學生都泥食,不過服務態度就一般。

份量又夠,好多學生都泥食,不過服務態度就一般。
2016-05-22 1046 浏览
今日2016年5月22日,時間19:00!叫左個秘製豬頸肉刀削麪,豬頸肉得5-6塊完全唔夠餸,最後食到成嘴油連張餐紙抺下嘴都冇!服務非常差,講野大大聲,非常冇禮貌,唔會再幫襯!
今日2016年5月22日,時間19:00!
服務非常差,講野大大聲,非常冇禮貌,唔會再幫襯!
2016-03-20 1099 浏览
天氣凍凍地,懶得煮飯,於是出街食東坡肉刀削麪 $34覺得佢嘅刀削麵同平日買番屋企煮嘅唔同,因為新鮮以刀削出嘅麪條,每條麪條都煙韌有彈性而唔會一夾就散,加上濃郁骨湯底為麪條添上鹹味,食到真係一碗接一碗,東坡肉肉質軟稔,滷水汁入味,鹹中帶甜,皮同脂肪入口即化,脂肪同肉同時放入口中咀嚼時有肉嘅鹹味亦有滷水甜味,仲有脂肪黏黏的,味道豐富滷水雞翼刀削麪加底加豬大腸 $52呢都嘅滷水汁始終都係first choice,豬大腸爽口,每咬一下都擠出滷水汁出黎,十分過癮,滷味掌握得好到雞翼內肉都有豉油甜鹹味,卻保留雞肉肉質嫩滑,唯雞翼大細偏小
天氣凍凍地,懶得煮飯,於是出街食
東坡肉刀削麪
東坡肉刀削麪 $34
覺得佢嘅刀削麵同平日買番屋企煮嘅唔同,

加上濃郁骨湯底為麪條添上鹹味,

食到真係一碗接一碗,
東坡肉肉質軟稔,滷水汁入味,鹹中帶甜,

皮同脂肪入口即化,

東坡肉刀削麪
豬大腸
滷水雞翼刀削麪加底加豬大腸
滷水雞翼刀削麪加底加豬大腸 $52
呢都嘅滷水汁始終都係first choice,

豬大腸爽口,每咬一下都擠出滷水汁出黎,十分過癮,

2016-01-26
  • 豬大腸
  • 東坡肉
食過好幾次,因為會掛住個味道,會突然想食。但地方比較細,午飯時多人就要等下啦。好值得一食,我比較常食豬扒刀割麵,加2蚊蒜蓉撈落個湯,立即提升個湯既鮮味,但食完個口會有味架啦。豬扒味道口感都是我喜歡的,又不是油炸,價錢$32,非常合理。之前都有食過麻辣撈麵之類,個醬好正,但我唔係好食得辣,所以食過兩次。個醉雞真係好酒味,我麻麻地陣酒味,食過一次就無食。手撕雞的份量會少,細食既朋友可以考慮。整體食物都不錯,四個人去食就最好,因為張台巧合坐四個,可以試多啲唔同既餸。
食過好幾次,因為會掛住個味道,會突然想食。

但地方比較細,午飯時多人就要等下啦。

個醉雞真係好酒味,我麻麻地陣酒味,食過一次就無食。

手撕雞的份量會少,細食既朋友可以考慮。

2016-02-21
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 豬扒刀割麵
2015-09-04 941 浏览
大興邨尋味小店 邊少得一品刀削麪性價比高 真係師傅親手用刀削~店內座位較少 但能夠保持質素刀削麪款式多 更有冷刀削麪選擇小食種類都好豐富 有手拍青瓜開胃小食 又有滷味惹味招牌豬軟骨刀削麪 $34招牌不愧為招牌軟骨刀林身 一d都唔韌脂肪分配平衡 好容易就咬得開滷水味燜得入味 滷水汁種豉油味香醇刀削麪係湯入面滑溜彈牙 湯底濃厚 刀削麪配上湯底味道增味 手撕雞冷刀削麪 (加底) $39+15加底加到拱起到碗面 雖然睇相好似唔多但對比翻 比豬軟骨刀削麪 連湯份量更多冷刀削麪比湯刀削麪更彈牙 再加上青瓜絲爽口青瓜絲配冷麪真係冇得頂 如果自己再加手拍青瓜可能仲正類似泰式辣醬甜辣酸酸地 惹味非常手撕雞幼身唔算鞋 乾身少少既手撕雞先食到d汁架麻~~~
大興邨尋味小店 邊少得一品刀削麪
性價比高 真係師傅親手用刀削~

店內座位較少 但能夠保持質素

脂肪分配平衡 好容易就咬得開
滷水味燜得入味 滷水汁種豉油味香醇

刀削麪係湯入面滑溜彈牙
湯底濃厚 刀削麪配上湯底味道增味
手撕雞冷刀削麪 (加底+$15)
手撕雞冷刀削麪 (加底) $39+15
加底加到拱起到碗面 雖然睇相好似唔多
但對比翻 比豬軟骨刀削麪 連湯份量更多

冷刀削麪比湯刀削麪更彈牙 再加上青瓜絲爽口
青瓜絲配冷麪真係冇得頂 如果自己再加手拍青瓜可能仲正

類似泰式辣醬甜辣酸酸地 惹味非常

手撕雞幼身唔算鞋 乾身少少既手撕雞先食到d汁架麻
~~~
题外话/补充资料: 可能因為叫左手撕雞冷刀削麪(加底), 人地見到又叫,好快賣哂囉~
2015-09-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
招牌豬軟骨刀削麪
手撕雞冷刀削麪 (加底+$15)
  • 手撕雞冷刀削麪
2015-06-09 755 浏览
醉雞都OK la,不過上菜時冇汁(即係酒),所以味道唔算太濃。手撕雞無記錯係大size,份量少左d囉!! d瓜重多過d雞~但明明係叫手撕雞,倉餐牌冇話過會有瓜嫁囉!涼伴青瓜男友食麻辣,叫黎解辣用。爽口青瓜,砲酸酸地既汁,唔錯!韮菜餃刀削麵刀削麵大大條,個湯夠味,唔錯!韮菜餃有四粒,而且又大件,味道OK!
醉雞
醉雞
都OK la,不過上菜時冇汁(即係酒),所以味道唔算太濃。
手撕雞 (大)
手撕雞
無記錯係大size,份量少左d囉!! d瓜重多過d雞~
但明明係叫手撕雞,倉餐牌冇話過會有瓜嫁囉!
涼伴青瓜
男友食麻辣,叫黎解辣用。
爽口青瓜,砲酸酸地既汁,唔錯!
韮菜餃刀削麵
韮菜餃刀削麵
刀削麵大大條,個湯夠味,唔錯!
韮菜餃有四粒,而且又大件,味道OK!

2015-05-03 695 浏览
坊間刀削面很多,傳統手勢,爽口彈牙,入味至極,三大特點集於一身的街頭小店卻是少之有少。屯門這一間小店吸引了不少人前來品嘗佳餚,甚麼連明星都慕名而來。店內設計簡約,仿和風設計,微黃的燈光和木制餐桌給客人溫暖的感覺。刀削面一碗價錢不貴,對比外面其他名店更能稱得上為價廉物美。我每一次來,一定會點招牌豬軟骨刀削面,豬軟骨份量足夠,肉質鬆軟。雖說是豬軟骨,但肉量保證絕對不會少,而且用濃汁炆燉,入味至極,令人不禁多嘗幾口。刀削面亦是另一賣點,面量足夠令你飽餐一頓。面質亦不錯,通透彈牙,配上濃湯,絕對令你不能止口,不怕遠的朋友們絕對可以前去一試,保證超值!
招牌豬軟骨刀削面
2015-04-29
2015-03-05 1075 浏览
此店子就在我公司附近,雖然開了有好幾年,不過我一直都未去試,因逢午飯時間都有一大班人在等位,我自己就不太鐘意等位,更何況是在上班的放飯時間﹖今天好早就食早餐,到下午完了興趣班就饑腸轆轆,決定要吃一餐豐富飽肚的。經過一品門口見到入面沒什麼食客,那擇日不如撞日,立即衝入去了﹗店子非常狹窄,我順手坐門口旁邊的位,但當有人出入時,外內的對流風就猛吹埋身,感覺不好。聽到隔離枱的對話先知道假日沒有下午茶餐,那就散點吧。見店內只有一名穿水靴的男生在專注在他的手機屏幕之上,然後我叫一聲"唔該",他眼角啤啤我,然後才動起身子過來幫忙落單...我對涼拌青瓜$20好有興趣,我先問一問此味會否好辣﹖(因這裡大部份小食都是"麻辣"為主),他板起面說"你食得唔食得生蒜呀﹖",他說得麼"明白﹑清楚",我就照要一碟好了。份量有不少,青瓜是拍出來的,青瓜新鮮,清脆多汁,部份醋汁都有醃於青瓜肉內,生蒜蓉下得好多好多,我自己好鐘意食生蒜所以吃得好過癮。本來諗住要碗上湯刀削麵$26,不過好似好怪,唯一素食的齋春卷刀削麵$30就是我的選擇了。等了幾分鐘麵到了,啊,超大碗呢﹗湯底都幾好味(牛骨湯?),可惜刀削麵的質感就好"削",

齋春卷刀削麵
湯底都幾好味(牛骨湯?),可惜刀削麵的質感就好"削",太軟淋及糊口了,比預期之外的遜色。(以前我曾在荃灣及元朗的刀削麵麵店都吃過刀削麵,它應該是煙韌﹑富彈性的)
刀削麵
齋春卷有四條,入面包有少少椰菜絲及蘿蔔絲,食落不算太油膩。
齋春卷
每碗都加$5有一杯豆漿,冰凍可口,不過好細杯~

再來幫襯機會不高,但如有下次我會選擇食上海年糕或蘭州拉麵。
2015-02-07