2020-10-18 760 浏览
SUPERDON スーパー丼 🇯🇵 🇭🇰 一間主打丼飯嘅日本料理 店入面有各種唔同嘅丼飯 鵝肝和牛丼 HKD98 🐂 和牛生熟啱啱好 牛肉呈粉紅色 唔會過un 鵝肝係炸嘅 份量都足夠 丼飯汁有少少過甜如果可以減少甜味會更加好 而丼飯都係用日本米煮嘅Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📍: スーパー丼 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道501號地舖
SUPERDON スーパー丼 🇯🇵 🇭🇰

5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

📍: スーパー丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道501號地舖
鵝肝和牛丼
鵝肝和牛丼
2020-10-11 765 浏览
咁岩今日出銅鑼灣行街朋友介紹話呢間superdon好好食平時夜晚都排哂長龍於是我就抱住好興奮既心態走入去食喇入到去發現原來都比較少位置唔怪得之會排長龍喇今次我地嗌左兩個飯一冷一熱首先講下個溫泉蛋醬燒牛肉丼佢既醬汁調配令到個牛肉丼好好味😋但如果多少少蔥就最好喇火炙三色丼有三文魚 吞拿魚 左口魚邊佢地呢到既魚生丼就有點遜色了可能我近排食得多比呢間好食又新鮮既魚生丼所以我試第一啖已經覺得好一般正正常常一個魚生飯
咁岩今日出銅鑼灣行街

可能我近排食得多比呢間好食又新鮮既魚生丼
所以我試第一啖已經覺得好一般
正正常常一個魚生飯

2020-10-01 800 浏览
網上見到foodie 介紹,咁岩今日又喺銅鑼灣收工,就決定嚟試吓。鰻魚玉子xM5和牛丼鰻魚鮮味十足,唔會比過多嘅鰻魚汁搶咗本身個味道,食落都唔錯。平時好怕食生雞蛋,不過呢個蛋撈埋個飯食真係幾正,一啲都唔腥,拌飯更加滋味。主角嘅M5和牛反而冇我想像中咁出色,塊肉好似室溫攤咗好耐咁,略嫌韌咗少少。米飯偏向硬身少少,不過就係粒粒分明。跟餐配埋麵豉湯同前菜,成個餐最熱辣辣嘅食物就係前菜嘅茄子😅,幾軟腍,有少少比啲汁搶咗個味道,真係勝在夠熱。對於主角和牛略嫌有點失望,整體上呢間餐廳嘅價錢同食物質素都算一分錢一分貨,諗唔到食乜的話都會再嚟試吓。

鰻魚玉子xM5和牛丼

2020-09-30 781 浏览
個日再夾多次個頭,夾完就等男人放工,諗左一輪就排superdon今次我地兩個都無叫平時叫開既魚生丼,反而叫左...海膽和牛丼 + 溫泉蛋 $168 +8海膽好味,個牛就無特別囉,但都ok啊!呢個價有咁多塊,算係咁啦~不過呢~我最鍾意都係個蛋~ 我真係好鍾意食蛋~醬燒芝士吉列盛丼 (蠔,蝦,帆立貝) + 帶子裙邊 $98 +18呢個又ok喎,不過其實芝士就唔多有芝士味,當佢吉列咁食係ok既反而個帶子裙邊有驚喜,佢同平時食既唔同,首先個汁... 有陣青色菜既菜青味,不過都夾既,總之呢個好食啦~不過呢,下次黎superdon都係食反刺身丼XD

今次我地兩個都無叫平時叫開既魚生丼,反而叫左...

海膽和牛丼 + 溫泉蛋 $168 +8
不過呢~我最鍾意都係個蛋~ 我真係好鍾意食蛋~

不過呢,下次黎superdon都係食反刺身丼XD
2020-09-18
2020-09-29 382 浏览
Wagyu beef rice bowl with scallops 😍 Both my fav food are combined in a bowl & it has been my must-order item on their menu🤤 But it has let me down this time ☹️ They didn’t give enough sauce to the rice bowl & it’s quite dry (so we asked for more sauce which became better afterwards 🤭) Also the beef this time was not as tender as before & the aroma was not as strong too🙈🧐—————————————————————————
—————————————————————————
2020-09-06 1013 浏览
《生活·日嘗》- Superdon朋友推薦話銅鑼灣有間食丼飯嘅餐廳幾好食,所以今次約咗一齊去試吓。好好彩等左5分鐘就入得,打開menu,感覺佢主打和牛丼,膽粗粗就叫左個鰻魚和牛丼飯,加左個油甘魚鮫同埋海膽刺身拼盤,整體當然無日本食到嘅和牛咁juicy同海膽咁鮮甜啦,但作為無得去旅行嘅我地黎講,平平地有哩個質素,止下心癮,都不失為一個唔錯嘅選擇呢🙂埋單平均$280,呢個價錢,有刺身,有和牛,都算合理嘅🙂
《生活·日嘗》- Superdon

埋單平均$280,呢個價錢,有刺身,有和牛,都算合理嘅🙂
2020-09-05
2020-09-03 761 浏览
今日收工行過咁岩見到呢間食丼飯的小店,又唔多人排隊就決定等一等。店內的位置唔算多,目測只有20多個位。好彩早左少少到,之後愈來愈多人排隊飯。今次分別點了一個鰻魚玉子和牛丼以及一個鵝肝和牛丼,都係98蚊加一。鰻魚玉子和牛丼 $98丼飯一到已經覺得好香,可能將和牛和鰻魚都有輕輕燒過,令到當飯更加吸引。和牛片可以由五成熟至全熟任選,和牛片是粉紅色的,肉質也很嫩滑。在撈埋隻生雞蛋,成個飯一百分!鵝肝和牛丼 $98丼飯的份量也是非常多,而且和牛片也是非常嫩滑,而且鵝肝的份量也很多。當飯也跟配味憎湯和蘿蔔!如果平時lunch叫外賣都幾抵,呢家仲有抗疫折扣優惠!

鰻魚玉子和牛丼 $98

鵝肝和牛丼 $98

如果平時lunch叫外賣都幾抵,呢家仲有抗疫折扣優惠!
2020-09-02
  • 鰻魚玉子和牛丼
2020-08-27 706 浏览
一間日式刺身丼專門店以日文命名, 其實反映了此店的信心, 坩白說如果刺身不行, 食客基本上是不會回頭的, 因為太多同類型的店了, 正因為這間店一來以日文命名,, 這的確令我有深刻的記憶, 而且地面店鋪的確很吸晴, 還會在不能去日本的情況下, 自然想起這間店, 於是我們又去了吃。(1)大拖羅海膽魚子スーパー丼 看到那淺粉紅色的大拖羅便知道不會太差, 聽說海膽是用北海道馬糞海膽, 那應該是產地直送吧? 不管了, 去不到日本, 也要吃到日本的味道, 花點錢吃好點吧, 男仕來說份有點少, 但作為午餐, 其實七分飽也可以接受, 吃完後可以晏點再吃下午茶(疫情下運動量少了, 吃少點吧...)(2) 吞拿魚蓉拖羅スーパー丼吞拿魚蓉, 我覺得是可以接受, 但不是最專門的, 始終有一家專門吃吞拿魚蓉的店在附近, 這菜式不推介在スーパー丼 吃了. 吃海膽和拖羅吧, 比較合理題外話, 佐敦的Food court (逸東酒台) 有スーパー丼 express, 價錢會比較便宜
(1)大拖羅海膽魚子スーパー丼

(2) 吞拿魚蓉拖羅スーパー丼
大拖羅海膽魚子スーパー丼 and 吞拿魚蓉拖羅スーパー丼

2020-07-13
大拖羅海膽魚子スーパー丼 and 吞拿魚蓉拖羅スーパー丼
  • 大拖羅海膽魚子スーパー丼
2020-08-11 1140 浏览
建議大家下午茶時段14:30-17:00先去食,佢而家做緊抗疫優惠精選下午茶丼$38,銅鑼灣泥講呢個價錢算係唔錯,喺附近返工可以食下,所有丼都配有味增湯。​.​🐮溫泉蛋醬燒牛肉丼​ ($78)佢嗰醬汁偏甜,撈飯食唔會話太鹹,個丼除咗牛肉仲有啲雜菌同金菇,個味道好似食緊金菇肥牛卷咁,牛肉方面切得算厚,亦有油脂。​好食程度:🌕🌕🌕🌑🌑​.​🐷將燒芝士吉列豬扒丼​ ($88)一上枱就俾佢啲芝士吸引咗,但有少少失望嘅係佢唔係用黃色嗰隻車打芝士🧀,明明餐牌上面嘅芝士係黃色嘅,用芝士嚟撈晒成個飯會有啲滯,同埋因為佢個飯係冇汁嘅會有啲難送飯,佢哋嘅豬扒比較薄,但炸得夠脆。​好食程度:🌕🌕🌗🌑🌑​.​📍Superdon スーパー丼​銅鑼灣駱克道501號地舖​
.​
🐮溫泉蛋醬燒牛肉丼​ ($78)
好食程度:🌕🌕🌕🌑🌑​
.​
🐷將燒芝士吉列豬扒丼​ ($88)
好食程度:🌕🌕🌗🌑🌑​
📍Superdon スーパー丼​
銅鑼灣駱克道501號地舖​
溫泉蛋醬燒牛肉丼
醬燒芝士吉列豬扒丼
2020-08-05 836 浏览
之前一路都係食開堂食😹但呢排冇得堂食 諗住試下佢外賣伏唔伏 個樣唔錯👅同堂食冇咩好大分別 仲要做緊外賣自取8折 冇記錯好似$80唔洗 和牛加鵝肝wor!!真係冠希同柏豪都冇咁堅🤣講真先 個日我地除左叫左個和牛鵝肝丼之外 仲有十勝豚肉飯 同加左兩隻炸蠔 佢外賣包一碗湯同罐裝汽水 湯就麻麻地 重口味到飲完唔見左半個腎 不過都正常嘅 因為佢唔係主角唔緊要!炸蠔$10兩隻 咁平 衰鬼 又幾好食wor🤣至少咬開一半之後 唔洗攞放大鏡搵隻蠔!到主角啦 正所謂有圖有真相 大家睇下個和牛紛紅色架 真係可遇不可求啦 一咬落去👅PLGK吖 un嘅仲要有D乾 食落個飯到d汁收乾左 🤢問心 又唔話真係好差 只不過我心目中期望過高😹同埋個鵝肝勁爆好食 差不多比得上唔係好高級嘅自助餐嘅水準 性價比黎講合格有多架啦 反而個十勝豚肉飯 真係出奇過出奇蛋 放心!佢熟嘅 仲要係嫩嘅 Juicy嘅 我個刻知道我終於搵到我嘅bb豬🐷啦❤️成個飯唔會好似和牛飯咁收乾左汁 如果下次黎我一會再叫bb豬飯🐷不過我會加鵝🧐🤣希望有呢個選項啦 利申翻先佢堂食係有枝汁比你加嘅 同埋佢有寫清楚佢隻和牛係邊一款 咁可能呢款牛係真係咁 原諒小弟真
之前一路都係食開堂食😹但呢排冇得堂食 諗住試下佢外賣伏唔伏

如果下次黎我一會再叫bb豬飯🐷不過我會加鵝🧐🤣希望有呢個選項啦 利申翻先佢堂食係有枝汁比你加嘅 同埋佢有寫清楚佢隻和牛係邊一款 咁可能呢款牛係真係咁 原諒小弟真係唔太識野😥🙏呢個價錢 性價比真係好高架啦 會再黎👍
2020-07-02 903 浏览
天氣太熱,食刺身丼就啱哂。咁啱響銅鑼灣區,之前響登龍街想去食嗰間又已經結業,又唔想去集團日本菜,咁唯有就咁搜下附近有咩丼食。搵左幾間都覺得唔係幾對路...... 而SUPER-丼 就咁睇食評同啲相都唔錯,就佢啦。成場唔算多位 (計埋吧位都係約三十個) ,細細舖一間,星期六三點幾去到以為會無咁多人啦,點知去到都係啱啱有兩個位,下個入去都都坐吧枱喇。打開餐牌,佢似乎係賣牛丼多啲,不過都有三四個刺身丼揀,最後兩個人都係揀左特上北海道丼。另外仲叫左一客燒牛脷當小食。大約十至十五分鐘就上菜,都幾好,,係成盤出,有沙律(無特別)同麵豉湯(無特別)。個北海道丼就咁睇個分量我都幾滿意,同圖片差唔多。刺身包括有海膽、三文魚籽、吞拿魚腩蓉、油甘魚同帆立貝。海膽都似係日本膽 (味道甜而且得咁少,日本膽成本都貴架,咁應該係啦),三文魚籽同吞拿魚腩蓉就大路嘅味道,無咩特別,帆立貝應該係比一隻半啦,開邊,有三片。油甘魚雖然得兩片但係好鬼厚,有爽口嘅口感。整體而言我覺得係新鮮又足料嘅。飯量一開始時覺得啱啱好,其實食到最係好飽架。另外嘅燒牛脷一客有三片,幾大塊,開頭諗,佢又唔係專做燒物,對佢都無咩期望。不過除左唔係好

另外嘅燒牛脷一客有三片,幾大塊,開頭諗,佢又唔係專做燒物,對佢都無咩期望。不過除左唔係好夠熱之外,味道都可以,彈牙無筋,如果可以燒到個邊再香口少少,同埋調味再落多少少,咁就仲好啲。

其實我對日本餐係特別挑剔嘅,真係唔好求其比啲比刺身我就話係日本嘢,所以我雖然話佢係合格以上,其實整體黎講係唔錯,亦都值得推介,不過我感覺佢係做牛丼先係主打,所以有機會應該下次要應該要做牛丼先啱。
2020-06-27
2020-07-01 664 浏览
最近工作比較忙,很多時候做到很晚才出去吃飯🤦🏻‍♂️前兩天下午三點出外,在公司附近留意有什麼好吃,最後被我找到了一間性價比很高的下午茶餐😋-這次光顧的一間日式丼飯餐廳,售賣不同的刺身丼、自選海鮮丼、熟食丼、日式小食、沙律和飲料,款式很多,總有一款啱口味👍🏻餐廳現時舉行活動,凡讚好店家FB專頁及分享他們的優惠帖子,就能在下午3時至6時,首60個名額以優惠價$58起食到和牛丼飯🤤活動海報被我在店門外看到,當然就沖入去食和牛啦😂-1. 澳洲M5和牛 X 帆立貝熟食丼 $58和牛約6至7片,肉味濃,而且燒得很嫩滑,從肉的粉嫩顏色可看得出來😋帆立貝經炸過後,變得很香口👍🏻最後店家在飯上淋上甜醬油,令整個丼飯變得更美味😋以$58在銅鑼灣區吃到和牛,性價比已很高了👍🏻
1. 澳洲M5和牛 X 帆立貝熟食丼 $58
2020-06-24 459 浏览
去咗銅鑼灣行街,俾佢門口嘅餐牌吸引, 因為幾十蚊就有一個丼、麵豉湯同前菜。我食嘅係溫泉蛋醬燒牛肉丼,飯好硬,唔覺得係日本米,牛肉好難咬開,食咗半碗就食唔落。麵豉湯就正正常常,相對其他食肆係比較大碗。另外叫咗芝士年糕同芝麻雞翼,小食仲好味過個丼。 芝麻雞翼夠味同炸得夠脆,芝士年糕雖然比較油膩,但用料十足,裏面啲芝士好多。服務冇咩,飲晒啲茶,冇店員會主動加,要舉手一陣先有人行過嚟,加上食物麻麻地,不打算再光顧。

2020-06-22 357 浏览
銅鑼灣好抵食嘅丼飯。下午茶都係$58起。熟食。刺身。都有得揀。只要like & share 社交平台就可以有優惠。好抵好方便。鵝肝M5和牛丼鵝肝半煎炸。內脆外軟。咬入口唔會太油。M5和牛份量都算多。雖然望落好似好生嫁。但入口無血腥味。算幾香牛味。海膽M5和牛丼最愛嘅海膽。入口新鮮無腥味。好creamy。同樣加埋牛肉一齊食。好幸福呢。哈哈。整體嚟講都好ok。算幾新鮮。下午茶好抵食。咁岩今日唔係好多人排隊。

鵝肝M5和牛丼

海膽M5和牛丼

2020-06-22
2020-06-07 539 浏览
平時經過都見到人排隊,感覺應該幾好食先會有排隊,店面望入去都幾企理。今日見人少少就絕心試試佢! 餐廳用咗白色做主調,俾人感覺好乾淨好舒服,簡約嘅風格好日本。餐廳主打各式各樣嘅魚生飯,丼飯。我地就決定各點一個,叫左呑拿魚牛油果他他丼($98),帆立貝和牛丼($98),會附送沙律同麵豉湯。呑拿魚牛油果他他丼:啲人成日話牛油果點䜴油食就會好似食緊三文魚,原來係真!似個丼食落好清爽,不過呑拿魚質素好一般,完全冇油脂香味,乾淨淨咁,唔值似個價錢😞帆立貝和牛丼: 對比起個呑拿魚丼,個和牛丼好食太多😂 和牛就不嬲就冇乜牛味,主要係食佢嘅油脂同軟lum。依個丼嘅牛就夠曬lum,整到5成就熟,中間仲帶粉紅色。個燒汁帶起曬成個飯👍🏻