2021-02-22 385 浏览
啱啱見完工有啲肚餓,見到隔離有間日本嘢就諗住試下啦~一入門口,個男侍應黑住面指住個量體溫儀示意我量體溫,又目無表情唔多願意咁款問我有冇安心出行,咁我梗係冇啦,就填資料之後入座。個男侍應指住一個方向示意我坐低,我都唔知佢想我坐邊張,到我嗌嘢食果陣,佢望到我唔係坐隔離果張就黑面望我,好不屑咁樣大力放低左水杯,借問聲洗唔洗咁樣對客人???好啦我嗌左個松葉蟹肉和牛丼,啲牛係凍既,份量好少,唔值呢個價錢,$128!見好多人都話侍應服務態度差,麻煩餐廳負責處理下個問題啦😊
啱啱見完工有啲肚餓,見到隔離有間日本嘢就諗住試下啦~
見好多人都話侍應服務態度差,麻煩餐廳負責處理下個問題啦😊
2021-02-22
午餐
2021-02-18 375 浏览
2021年2月16日 星期二終於去到大年初五,由大年初一開始每日都不停去唔同屋企拜年,每一餐都食得超級豐富,今日磅重嘅時候發現重咗差唔多兩公斤。。。所以今日決定同老婆一齊去行吓山,做吓運動,希望可以消耗下脂肪,不過做運動之前當然要醫飽個肚先啦!!最後我哋去到銅鑼灣搵嘢食,係駱克道呢條街見到呢一間餐廳,門口見到好多人排隊等外賣,原來係食我最鍾意嘅日本菜,咁當然唔會放過啦餐廳主要係食日式丼,不過同傳統嘅有少少唔同,部份嘅菜式好似fusion咗唔同嘅材料,就好似黃金鰻魚丼,係混合左鹹蛋黃醬同鰻魚一齊,淨係睇圖片都覺得好特別,不過我個人鐘情和牛,於是就要左鰻魚玉子和牛丼等咗大約15分鐘,食物就送到上嚟,有前菜麻醬沙律,醬汁嘅份量都唔少,咬既每一啖菜都食到麻醬,幾開胃至於麵豉湯,個人覺得正正常常,唔會太過鹹到我最期待嘅鰻魚玉子和牛丼,鰻魚同和牛鋪滿晒成個飯,牛肉食落去入口即融,有濃郁嘅牛肉味,食到停唔到口,而鰻魚嘅肉質好嫩滑,油脂流晒落去飯到,一齊食好滋味!!每人平均都係百幾蚊左右,食完就有足夠嘅體力去行山啦~
2021年2月16日 星期二

至於麵豉湯,個人覺得正正常常,唔會太過鹹

每人平均都係百幾蚊左右,食完就有足夠嘅體力去行山啦~
2021-02-16
2021-02-18 230 浏览
新年假期銅鑼灣周圍都係人,要搵地方食晏都好難,難得見到呢間黄店餐廳好似有位就入去食了呢間係一間食日本丼飯的餐廳,食物的選擇非常豐富!有黃金鹹蛋醬丼飯、和牛丼飯、刺身海鮮丼飯、火炙海鮮丼飯,還有刺身沙律等等~花多眼亂而且各有特色,最後我點了帆立貝和牛丼上菜時原來還會跟上味噌湯和沙律,味噌湯略嫌太濃味,沙律是日式麻醬沙律,蔬菜十分新鮮~炸帆立貝有兩粒,肩板腱和牛起碼有八至十塊,而且塊塊都有一定的厚度,全部都係五成熟,和牛食落相當重牛的味道,而且腍得來有肉的咬口,好食!帆立貝有燒過的香味,不錯~建議多一點的和牛汁會更加濃郁!

• 和牛丼
2021-02-17 133 浏览
🖤🐮 M5 Wagyu Beef Rice w/ Black Truffle and Onsen Egg $198-Wagyu and truffle - any fans of this combo out there?🙋🏻🙋🏻‍♀️😍 The signature musky truffle aroma was strong when the don was served!😍 Wagyu was slightly seared to medium, so tender and went well with the beef sauce! Together with the truffle and runny yolk, the wagyu was further enhanced to a new level!😋 -P.S Recommend to go during tea time or order takeaway cuz it’s wayyyyy much cheaper!💸-🍴8/10
🍴8/10
2021-02-14 212 浏览
喺銅鑼灣鬧市逛街, 有時想食少少日本嘢, 但大部分的價錢都比較貴, 但係呢間稍為便宜, 食物也算可以 , 魚生也新鮮, 適合情侶或閨蜜來邊吃邊聊天, 消費不會太大負擔 食物味道+環境+服務 = 78 分
海鮮雜錦丼
煎餃子
2021-02-06 255 浏览
見好多人介紹又寫住和牛,就算一百蚊左右都膽粗粗去試下啦,點知.....🍽澳洲M5和牛 X 三文魚子(3.5/5)💰128和牛好韌😫完全唔似和牛就算叫7成熟都血淋淋咁好奇怪但三文魚子幾新鮮,可以撈飯既😃🍽澳洲M5和牛 X 鵝肝(3/5)💰98和牛同樣好韌,咬唔開😢要成舊擺入口食🙈而且牛肉醬汁偏少同淡同好稀🥲鵝肝有炸過,脆皮幾薄🤔但鵝肝食落唔算好新鮮,口感偏粉每個飯都會配上一碗沙律同湯,所以味道一般但如果選擇外賣有8折我覺得會抵食一啲啲😆
🍽澳洲M5和牛 X 三文魚子(3.5/5)💰128
和牛好韌😫完全唔似和牛
就算叫7成熟都血淋淋咁好奇怪
但三文魚子幾新鮮,可以撈飯既😃

🍽澳洲M5和牛 X 鵝肝(3/5)💰98
和牛同樣好韌,咬唔開😢要成舊擺入口食🙈
而且牛肉醬汁偏少同淡同好稀🥲
鵝肝有炸過,脆皮幾薄🤔但鵝肝食落唔算好新鮮,口感偏粉

每個飯都會配上一碗沙律同湯,所以味道一般
但如果選擇外賣有8折我覺得會抵食一啲啲😆
2021-01-28
海膽M5和牛丼 $168唔知係咪個日唔太新鮮 啲海膽食落有啲腥味 都幾失望🥲 好彩個牛食落好淋而且加埋啲醬汁配飯又唔錯 而且成個份量都好足料 啲牛有好多塊都算抵食既🧐評分: 7/10🌟松葉蟹腳M5和牛丼 $128呢個質素相對高啲 蟹肉都算鮮甜而且和牛同飯既份量都多 再配埋海帶湯連男士都會食得飽肚 整體黎講呢個好食過海膽好多😋評分: 8.5/10🌟———————————————————————スーパー丼 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道501號地舖

海膽M5和牛丼 $168
評分: 7/10🌟

松葉蟹腳M5和牛丼 $128
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
スーパー丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道501號地舖
海膽M5和牛丼
海膽M5和牛丼
2021-01-16 419 浏览
再訪! 想食燒肉丼 就會諗起佢🙊🙊🙊明明係主打魚生飯〰️👻十勝豚肉丼 豚肉鬆軟 有少少炭燒味再加埋秘製日式鼓油 好開胃❤️💛不過飯量唔算多 屬於輕盈之選對於男仔嚟講可能分量唔多夠 需要外加小食而家外賣自取仲有8折 抵食!

再訪! 想食燒肉丼 就會諗起佢🙊🙊🙊
明明係主打魚生飯〰️👻

十勝豚肉丼 豚肉鬆軟 有少少炭燒味
再加埋秘製日式鼓油 好開胃❤️💛
不過飯量唔算多 屬於輕盈之選
對於男仔嚟講可能分量唔多夠 需要外加小食

而家外賣自取仲有8折 抵食!
2021-01-10 418 浏览
本身喜歡吃鵝肝,碰巧有事到銅鑼灣 ,就順道試一試 太久沒吃鵝肝,加上不是很多店有鵝肝飯,就點了來試試。一來就是三大塊鵝肝,表面有點焦脆。鵝肝味道偏淡,但一咬油香四溢, 很是滿足。跟餐甜醬油,用鵝肝輕輕一點再拌飯,簡單但美味。
本身喜歡吃鵝肝,碰巧有事到銅鑼灣 ,就順道試一試

外賣抵食日本丼之選 🍣銅鑼灣呢間丼飯店 經常排長龍嘅!今日經過見到六點後外賣自取仲有八折😋🔥火炙三色丼 $98不得不提個味噌湯,味道不錯,喝起來十分香濃。三色丼有:三文魚/吞拿魚/左口魚邊,三種魚用火炙加工,帶出魚既油份,充滿豐富既魚油🐟下次一定要試埋menu上其他既熟食丼,見到刺身牛丼係用上M5和牛~🍣特上北海道丼🍣一個飯有五款刺身-吞拿魚腩蓉,入口即溶-油甘魚厚肉,新鮮-帆立貝,厚度十足-三文魚籽,好多粒-海膽,甘香依加外賣仲有8️⃣折
外賣抵食日本丼之選 🍣
銅鑼灣呢間丼飯店 經常排長龍嘅!
今日經過見到六點後外賣自取仲有八折😋
🔥火炙三色丼 $98
🍣特上北海道丼🍣
一個飯有五款刺身
-吞拿魚腩蓉,入口即溶
-油甘魚厚肉,新鮮
-帆立貝,厚度十足
-三文魚籽,好多粒
-海膽,甘香
依加外賣仲有8️⃣折
外卖自取
2021-01-02 315 浏览
本人超喜歡吃和牛同鵝肝🤤🤤經朋友推介之下,就黎左依度試,本身已經知佢定價歲$98, 點知而家做緊下午茶時段優惠,只要係fb share佢哋個post,就可以以$58食到和牛加鵝肝熟食丼!我自己就再加左生蛋配埋黎食,我將個蛋黃加少少豉油,撈埋成個飯黎食,有葱花既點綴,成個飯勁香口🤤啲和牛好嫩滑,牛味ok,個鵝肝有種酥脆既感覺,又係勁香口,入口油脂大爆發😍😍😍😍😍😍今餐真係勁抵食,以依個價錢食到依個質素真係超值👍🏻

2020-12-26 320 浏览
銅鑼灣間鋪有一間性價比都幾高嘅日本丼飯,食過幾次都感覺唔錯👍🏻依家仲做緊優惠下午茶三點到六點有特價,M5和牛拼海膽丼($88)海膽味非常之濃郁😋和牛都高質又濃味

2020-12-25 375 浏览
作為一個鵝肝迷嘅我,行過銅鑼灣SOGO後面街,就一定要試吓呢一間(次次去親都要排隊嘅)餐廳啦!🤤🤤入到去就已經見到好有心思嘅聖誕裝飾,簡單樸素為主,白色嘅牆身更加突顯聖誕節🎄嘅純潔。佢地就連豉油瓶蓋同埋牙簽筒都有聖誕裝飾,好有心思😍一打開Menu,就見到人氣菜式,寫住”No. 1”既鵝肝和牛丼,仲要只係$98,所以我都忍唔住叫左一份。揭多兩頁,見到一個日式鵝肝丼,我見有三塊鵝肝,都只係$138,既然我係鵝肝迷,當然唔會放過啦!😏先講吓鵝肝和牛丼,鵝肝香軟飽滿,和牛入口即溶,每一啖都總有驚喜😍日式鵝肝丼,我覺得佢雖然都有鵝肝,但佢唔同嘅地方在於鵝肝煎至外脆內軟,將鵝肝嘅香味同油份,緊緊咁鎖喺入面。再配上鵝肝醬汁,將成個鵝肝丼推至更高嘅層次🤩🤩其實除咗鵝肝同和牛之外,呢度仲有好多其他嘢食,例如刺身丼同熟食丼👍🏼👍🏼佢有個幾特別嘅自由配搭刺身丼,比多好多自由同空間我哋選擇😆總括嚟講,店舖裝飾有心思,服務細心,態度友善。食物質素更加毋庸置疑,絕對係用平民化嘅價錢,去食鵝肝和牛🤤超級極力推介!!!!!!!!!👍🏼

鵝肝和牛丼

日式鵝肝丼

佢有個幾特別嘅自由配搭刺身丼,比多好多自由同空間我哋選擇😆

超級極力推介!!!!!!!!!👍🏼
2020-12-25
午餐
鵝肝和牛丼
日式鵝肝丼
🎄𝙈𝙀𝙍𝙍𝙔 𝘾𝙃𝙍𝙄𝙎𝙏𝙈𝘼𝙎🎄 𝘚𝘶𝘱𝘦𝘳𝘥𝘰𝘯 @ 𝘤𝘢𝘶𝘴𝘦𝘸𝘢𝘺 𝘣𝘢𝘺 - 𝘚𝘶𝘳𝘱𝘳𝘪𝘴𝘪𝘯𝘨𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘺 𝘸𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘣𝘰𝘸𝘭🧑🏻‍🎄❣️👧🏻_好耐之前試過一次但係只係試左個油甘魚丼 之後都未有機會試因為長期都有人排隊😿今次終於喺lunch time試到和牛丼同新出嘅魚生丼😽🌟𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭 𝘦𝘦𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘦𝘨𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘣𝘰𝘸𝘭 $98膽粗粗叫左個medium rare嘅和牛鰻魚丼飯 但係又幾有驚喜啵😻(記得先拮穿左隻生蛋黃 再撈落啲和牛同鰻魚度再開始食喔❗️)大約10片澳洲M5和牛 仲要主要係牛板腱嘅位置 食落相當有肉味而且肉質軟嫩 會有少少筋但又未去到好韌 3成熟都唔會有血淋淋嘅感覺 鰻魚比較細塊但係都唔錯😻🌟𝘚𝘦𝘢 𝘣𝘭𝘦𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 𝘥𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪 (𝘴𝘯𝘰𝘸 𝘤𝘳𝘢𝘣, 𝘴𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 3 𝘱𝘤𝘴, 𝘩𝘰𝘬𝘬𝘪-𝘨𝘢𝘪 4 𝘱𝘤𝘴, 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 3 𝘱𝘤𝘴, 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘳𝘰𝘦) $138見到佢寫住新發售就試下佢喇😼個人認為都對得住佢個價 食材都算新鮮 可以一次過滿足哂你5個願
🎄𝙈𝙀𝙍𝙍𝙔 𝘾𝙃𝙍𝙄𝙎𝙏𝙈𝘼𝙎🎄

見到佢寫住新發售就試下佢喇😼個人認為都對得住佢個價 食材都算新鮮 可以一次過滿足哂你5個願望 食足5款海鮮🙌🏻仲要成個飯嘅份量都唔細 唔駛叫小食 食埋沙律同味增湯已經好飽😻
  • 味噌湯
  • 沙律
  • 𝘚𝘦𝘢 𝘣𝘭𝘦𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 𝘥𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪
一個人未食飯,喺銅鑼灣見到外賣價好平,於是決定買返屋企試試。吞拿魚腩蓉.蟹籽.溫泉蛋丼一碗有齊三樣嘢食,以$48嚟講真係算唔錯。吞拿魚腩蓉唔算少,蟹籽咬落去卜卜聲,加埋個半熟溫泉蛋,作為晚餐都真係算滿足。不過,醋飯底就仲有進步空間,整體份量偏細,輕盈版嘅女士份量。吉列蠔如果嫌一個丼唔夠候,可以再額追加小食,兩件吉列蠔都只係$10,當然拎到返屋企凍咗無咁好食,但$10 兩件可以一試。

吞拿魚腩蓉.蟹籽.溫泉蛋
吞拿魚腩蓉.蟹籽.溫泉蛋丼
吉列蠔

吉列蠔
2020-11-25
15 分钟 (外卖自取)
吞拿魚腩蓉.蟹籽.溫泉蛋
  • 吞拿魚腩蓉.蟹籽.溫泉蛋丼