2019-05-31 67 浏览
之前看過報導,有一間來自大阪的拉麵店會在香港開店,一直都很想去試。我跟老公都是很喜歡吃拉麵,剛好早兩個月去完日本,有點掛住日本的拉麵,於是我就提議去這裡看看。來到餐廳門口,已覺得是似曾相識的感覺。木造的招牌配上日文字,大大的趟門及貼滿海報的櫥窗,很有日本感覺。餐廳裝修也是日式裝修,桌子及椅子都用實木造的,地方不太大,有吧枱及二人桌子,環境乾淨整齊。我最欣賞的是,吧枱下面有一個比較大的空間,可讓客人將袋放進去。其他餐廳是有,但很多都非常窄,有好幾次袋太大都放不下。另外,旁邊有插蘇及usb插,可讓客人叉電,這點非常貼心。餐牌選擇都可以,大阪拉麵出名的是白湯,白湯是用白雞加蒜蓉餚成湯。們各點了一個白湯拉麵套餐及追加一個飯,罐裝飲品是薑味汽水及檸檬茶。飲品沒有什麼特別,都是一罐普通汽水。但老公說這個薑味汽水,在外面從來未飲過,他說有少許薑味,味道像汽水一樣,好飲。檸檬茶都是正常,沒有什麼特別。小燒豚肉飯先來,雖然是小碗,但份量都很多,上的時候已聞到很香的味道。上面鋪滿洋蔥及豚肉,豚肉不肥也不瘦,入口充滿燒汁及洋蔥甜甜的味道,非常好吃。我點的是小明太子飯,同樣都是很有份量。旁邊有半生熟蛋及少少紫

我點的是小明太子飯,同樣都是很有份量。旁邊有半生熟蛋及少少紫菜,還有一點點蔥作點綴。明太子有少少辣,跟大阪吃的味道是一樣,撈著半生熟的蛋及飯一起吃,口感很豐富,不錯,我很喜歡。

老公點的是白湯野菜醬油拉麵,湯底比較濃,有醬油的味道。裏面有叉燒,上面鋪滿椰菜洋蔥,有一隻糖心蛋,旁邊配上兩塊紫菜。叉燒不肥也不瘦,糖心蛋也不會煮得過熟,口感剛好。這碗拉麵的份量也有很多,
拉麵煮的時間亦剛好,很煙韌,不會太淋。湯很甜,夾著洋蔥及蒜蓉的味道,老公說整體味道不錯,好好味。

我點的是白湯蜆松露鹽味拉麵,湯的味道比醬油拉麵這款淡一點,入口creamy,甜甜的,是蜆肉的鮮味及洋蔥的甜味。另外有三大塊白雞肉,不肥也不韌。糖心蛋及拉麵口感跟老公這碗一樣,水準一致,我就很喜歡這款拉麵,好食。

老公說這間餐廳很有日本的感覺,不收加一,食物質素很好,味道不錯,他說下次要再來。
2019-05-31
2019-05-30 45 浏览
一直都好鍾意食拉麵或者沾麵,今次就嚟咗呢間係大阪都有分店嘅拉麵店食夜晚~入去見到佢裝修都幾靚,你鍾意佢可以圍住廚房排排坐嗰種格局,好有日本feel~叫咗個白湯醬油野菜拉麵,第一次見呢款組合,本身以為野菜同白湯會比較清淡,但食落發現湯底都幾濃郁,配埋幼身嘅拉麵很夾,每一啖都食到濃濃嘅湯底,拉麵嘅配料都唔少,兩塊叉燒份量好足料,而且夠大塊,一齊食令整體口感更加豐富~見佢嘅炸雞都幾吸引,於是就加咗$48要咗個炸雞set,炸雞都冇令我失望,薄薄嘅渣漿粉配埋啖啖肉感覺非常滿足,而且雞肉炸得都外脆內軟,一咬落去都有肉汁唔出嚟,夠juicy~飲品係日本嘅檸檬茶,有啲驚喜🤭同行朋友叫咗特製鹽味湯沾麵,一上枱已經見到成分沾麵好大份,夠晒粥了,糖心蛋整得好靚,中間仍保留蛋黃流心,叉燒嘅份量都幾多下,沾面嘅麵條係粗身少少,沾湯食口感都夠彈牙~另外都加左兩款小食,包括枝豆同埋豚肉醬汁燒,枝豆用鹽黎煮,咬落去嘅時候鹹鹹地,係不錯嘅佐酒小菜~豚肉醬汁燒都夠惹味,豚肉切得薄薄的,份量夠多,每一塊都充滿醬汁香味,配埋洋蔥一齊食味道好夾,口感層次都較豐富~呢間拉麵店味道唔錯,價錢都合理,下次有機會經過會再嚟食~
白湯醬油野菜拉麵
枝豆
豚肉醬汁燒
呢間拉麵店味道唔錯,價錢都合理,下次有機會經過會再嚟食~
2019-05-29
白湯醬油野菜拉麵
枝豆
豚肉醬汁燒
  • 白湯野菜醬油拉麵
2019-05-30 27 浏览
今日放工終於都冇落雨喇,可以同朋友去行街街行街之前就當然食左野先得啦今日去左食拉麵入到去好快店員就安排好座位了睇下有咩好食先一人一碗白湯蜆松露鹽味拉麵,再追加一個炸雞加飲品,另外一杯啤酒原來有食辣麵比賽,不過我就唔夠班玩了白湯蜆松露鹽味拉麵-個麵一上枱已經聞到松露香味.蜆肉大隻冇沙,溫泉蛋流心咁一啖咬落去.雞肉清清地唔會好肥膩,再配合埋大量蔬菜.都幾好味道炸雞-佢炸得幾香口脆漿唔會好厚,而配料上有洋蔥仲有岩鹽去增加個味道啤酒-可以話係透心涼呀,凍既啤酒直入你既喉嚨
今日放工終於都冇落雨喇,可以同朋友去行街街
行街之前就當然食左野先得啦
今日去左食拉麵

入到去好快店員就安排好座位了
睇下有咩好食先
原來有食辣麵比賽,不過我就唔夠班玩了
白湯蜆松露鹽味拉麵
雞肉清清地唔會好肥膩,再配合埋大量蔬菜.都幾好味道
炸雞
啤酒-可以話係透心涼呀,凍既啤酒直入你既喉嚨
2019-05-29
2019-05-30 795 浏览
實在太懶 好耐無寫過食評,但呢間不得不寫,因為真的很滋味!之前去日本,一直想找雞湯拉麵,但每次都因地點不太方便所以沒有去到!今次知道香港有一家吃雞湯的,便帶著老公一同前往!地點是在佐敦,我們竟然由尖沙咀美麗華開始走到佐敦方向,最後發現原來他是比較近尖沙咀反方向走到尾便找到了同一街道,足足兜了一圈XD係門口已看到餐牌,但這個對我們來說實在太多了!一進去,店的感覺很日式,聽得到店主是日本人,但懂得說廣東話,感覺有一點霸氣!特製鹽味湯沾麵 $98一上檯覺得份量很多,湯看得出非常濃味!一試之下,真的非常濃,但他們的湯不夠熱!如熱一點會非常好。份量有點多,叉燒是厚身切件的,還有蜆及糖心蛋,而麵質比較粗身!白湯野菜醬油拉麵 $88這個一上檯已經聞到好香了!夾起一小束麵,看得出麵很掛湯,未放進口中,已覺得很滋味!還有兩塊手掌大的叉燒,真的很誇張!!!糖心蛋也不例外,沒有令我失望!整個麵的份量都很多,女仕可能未必可能吃清光!但男士們,這個一定令你們很滿足的!小燒豚肉飯 & 飲品 +$38飯的反而比較普通,有流心蛋,可用蛋汁伴飯,但真的真滿足!叉燒都不會少,飯小小的,可以試一下!炸雞+飲品 $48我們都

今次知道香港有一家吃雞湯的,便帶著老公一同前往!
反方向走到尾便找到了同一街道,足足兜了一圈XD
係門口已看到餐牌,但這個對我們來說實在太多了!

特製鹽味湯沾麵 $98
一上檯覺得份量很多,湯看得出非常濃味!
一試之下,真的非常濃,但他們的湯不夠熱!
如熱一點會非常好。

白湯野菜醬油拉麵 $88
這個一上檯已經聞到好香了!
夾起一小束麵,看得出麵很掛湯,未放進口中,已覺得很滋味!
還有兩塊手掌大的叉燒,真的很誇張!!!
糖心蛋也不例外,沒有令我失望!
整個麵的份量都很多,女仕可能未必可能吃清光!
但男士們,這個一定令你們很滿足的!

小燒豚肉飯 & 飲品 +$38
飯的反而比較普通,有流心蛋,可用蛋汁伴飯,但真的真滿足!
叉燒都不會少,飯小小的,可以試一下!

炸雞+飲品 $48

我們都是在openrice 看到有人寫炸雞必點!
我們當然也不例外,想不到他們的炸雞真的十分驚喜!!!
外脆內軟,肉質鮮嫩,還有應該用了糊椒一同炸,口感非常特別!
真的必須點的!

另外我們的飲品,可選可樂/薑味汽水/檸檬茶的罐裝飲品。
2019-05-29 15 浏览
豬骨湯底既拉麵就食得多今晚同男友要試試黎自大阪既雞湯拉麵白湯蜆松露鹽味拉麵奶白色嘅湯底飲落有雞湯同松露嘅香味蜆肉大大粒仲有三大片雞肉同糖心蛋而且夠哂肥美豬仔點了特製鹽味湯沾麵蜆肉同樣大大粒 而且夠肥美沾麵雞湯湯底比較濃郁但唔會太咸沾麵是粗麵麵質彈牙而且份量亦超大超足料一個大男人都一定可以食飽飽另外亦追加了叉燒 肥瘦均勻同野菜野菜是灼比較健康炸雞套餐連飲品只係 $48比單點抵好多炸雞外皮香口惹味 內裏肉質嫩滑仲可另加檸檬汁同粗鹽白提子梳打果汁味濃 非常解渴下午時段仲有超大拉麵餐雞湯湯底拉麵味道唔錯而且食完感覺仲比較健康
豬骨湯底既拉麵就食得多

而且食完感覺仲比較健康
  • 白湯蜆松露鹽味拉麵
  • 特製鹽味湯沾麵
  • 炸雞
豚骨湯底既拉麵就食得多,雞湯真係比較少見。之前係某Facebook專頁見到介紹,呢間「どストライク軒」係來自大阪既過江龍,主打雞白湯拉麵,所以前兩日特登搵埋朋友黎試舖頭位置離地鐵站有少少距離,要行一小段路,真係有少少好似去旅行既時候搵小店既感覺哈哈哈拉麵可以單點亦可以加$變套餐,我地見加幾十蚊就又有碗細飯又有野飲,都幾抵,就揀左轉套餐。白湯蜆松露鹽味拉麵,松露味好重好香,連埋濃郁既雞湯,味道唔錯。雞肉聽講係慢煮既,我食落有少少韌;蜆就好新鮮,海鮮味濃;不過我最中意既可能係佢既半熟蛋,溏心既程度真係岩岩好,唔會好似出面有啲舖頭咁整得太熟跟餐既小明太子飯~明太子份量幾足,撈埋半熟溫泉蛋,咸得黎又幾好食。朋友既白湯野菜醬油拉麵,呢碗可能因為無加松露,所以個湯無咁濃郁,但雞味就會突出啲(雖然我都係中意我個湯多啲哈哈哈)跟餐既小吞拿魚飯~有成四塊吞拿魚,份量好足,味道也還不錯。全部都係肉同海鮮,所以另外加左個菜,呢個菜竟然有少少驚喜,因為明明無特別加咩落去炒,但都好鮮甜lol

小明太子飯
小吞拿魚飯
跟餐既小吞拿魚飯~有成四塊吞拿魚,份量好足,味道也還不錯。
2019-05-26
小明太子飯
2019-05-27 29 浏览
突然想食拉麵,上網見到附近呢間風評不錯,一於去拜訪吓。沿住柯士甸路行,見到一個全日文招牌就係啦!食客都不少,裝修都好有日本小店的感覺。主打有五款拉麵,湯麵、沾麵同撈麵都有。白湯野菜醬油拉麵 $88招牌白湯,當然要試一試。湯底夠濃好香蒜味,拉麵軟硬度好適中,拉出來係 feel 到佢有少少彈彈吓。有彈性之餘又索湯,好好味。雖然個名叫野菜拉麵,其實佢有兩大片叉燒,肉厚又夠淋甜甜地的。仲有一隻温泉蛋,蛋黃部分啱啱熟,流心真的正。反而野菜的份量唔算多,只有點椰菜同紫菜。炒野菜 $12除左拉麵,佢仲有幾款小食可以加配。想食多D菜,所以叫左炒野菜,炒得好香,食到清甜。唔貴,必加。特製鹽味湯沾麵 $98很大碗,有蜆、叉燒條、温泉蛋,仲有一碗沾醬可以點麵食。蜆夠大隻,又鮮甜。沾麵的質感比較硬身,好有囗感。鹽味湯夠濃,味道幾好,不過如果可以熱D就更正。日本生啤 $48凍到杯都冰埋,見到就知正啦!價錢是略有少貴,但生啤喎,口感都唔同D啦!富士山頂可樂 $28味道絕對不是可口可樂,亦不是 Calpis , 幾特別的炭酸飲品 ,夠氣又唔會太甜。聲稱用左富士山萬年水,人生總得試一次。有服務沒有加一,抵讚
突然想食拉麵,上網見到附近呢間風評不錯,一於去拜訪吓。

沿住柯士甸路行,見到一個全日文招牌就係啦!

食客都不少,裝修都好有日本小店的感覺。

主打有五款拉麵,湯麵、沾麵同撈麵都有。

白湯野菜醬油拉麵 $88

炒野菜 $12

除左拉麵,佢仲有幾款小食可以加配。
炒野菜

特製鹽味湯沾麵 $98
很大碗,有蜆、叉燒條、温泉蛋,仲有一碗沾醬可以點麵食。

日本生啤 $48

日本生啤

富士山頂可樂 $28

富士山頂可樂

有服務沒有加一,抵讚
炒野菜
日本生啤
2019-05-25 14 浏览
身為拉麵Fans 最鍾意就係四圍搵唔同的拉麵食,今日黎到尖沙咀呢間拉麵店,去到門口,裝修好日式的感覺😍 而且有一排日式吧枱拉麵湯式主要係醬油同鹽味拉麵特製鹽味湯沾麵 - 湯的濃度岩岩好,而且用的是粗麵,可以沾到適量的湯。味道👍🏻唔會好似一些沾麵店會很咸很咸👍🏻👍🏻👍🏻溏心蛋掌握得好好,有流心唔會過熟👍🏻👍🏻👍🏻白湯蜆松露鹽味拉麵 - 這店其中一個特色就係拉麵的餸,除了雞肉以外,還有蜆! 第一次食蜆拉麵好特別👍🏻👍🏻👍🏻好大隻好新鮮而且一d 沙都無!!! 原來配埋拉麵都幾襯wor👍🏻👍🏻👍🏻炸雞- 好有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 無諗過拉麵店都有炸雞, 而且做得好好,外脆內軟, 一咬,雞肉好滑,雞汁爆出黎, 好正😋😋😋😋😋雜菜差不多食完,我仲發現每一個位都好貼心整左一個插蘇係旁邊, 唔洗驚電話無哂電啦☺️

而且有一排日式吧枱

拉麵湯式主要係醬油同鹽味拉麵

雜菜

在尖沙咀不難見到各式各樣的拉麵店,所以不用飛日本也能吃到日本美味拉麵,前陣子我就吃了Strike Noodles ,可愛的Logo吸引著我。一個個不同樣子的燈籠,一字排開很可愛。白湯野菜醬油拉麵,湯頭很濃郁、香滑,是日本傳統較濃味的味道,叉燒煮得軟腍,還有一隻糖心蛋,糖心在半熟狀態,滑嘟嘟。白湯蜆松露鹽味拉麵,相比起白湯野菜醬油,湯頭味道會清淡一點,卻帶松露的幽香,大蜆很大隻,蜆肉又鮮甜。炸雞,外脆內軟,雞肉仍保留著肉汁,唧一些檸檬汁又會是另一個味道。好開心在香港都能吃到日本傳統的拉麵,是一份傳統的味道,亦是由遠道而來的認真。

一個個不同樣子的燈籠,一字排開很可愛。

糖心蛋

2019-05-24 39 浏览
拉麵我就一向都唔係大熱衷的😗,因為我覺得日本嘅拉麵係賣湯底,而大多數嘅湯底都係偏咸的。所以我都唔係成日食。☺️今日要接個朋友放工,所以就係佢公司附近食埋野。佢帶左我去呢一間拉麵店食。⛩我見門口已經好有日本風,🏮大大隻昭和九十三年咁。入面環境都幾舒適,有卡位同bar枱。餐牌上嘅食物同普遍拉麵店差不多,佢呢到比較特別嘅湯底係白湯蜆松露鹽味拉麵‼️1️⃣白湯蜆松露鹽味拉麵🍜呢個湯好creamy, 以前食過白湯係好清嘅,但係呢個就creamy d, 所以同個蜆肉都好夾!麵條方面,佢呢到冇張紙問你要硬定軟d。咁我都冇特別指定,佢default 就煮左偏林嘅,‼️如果鐘意食硬就記得講聲。2️⃣白湯野菜醬油拉麵🍜呢碗同另一碗比就會偏咸嘅,味道都幾好。欣賞佢個叉燒,燒得好香同軟。😋3️⃣炸雞🍗上網睇人介紹食嘅,果然冇錯!皮脆肉滑!4️⃣豚肉醬汁燒呢個都好好食啊!五花腩炒洋蔥!😋5️⃣白提子梳打🍇

1️⃣白湯蜆松露鹽味拉麵🍜

2️⃣白湯野菜醬油拉麵🍜

3️⃣炸雞🍗
上網睇人介紹食嘅,果然冇錯!皮脆肉滑!

4️⃣豚肉醬汁燒
呢個都好好食啊!五花腩炒洋蔥!😋

5️⃣白提子梳打🍇

2019-05-23 11 浏览
香港不嬲多拉麵店,但唔係間間都有水準🤭我同朋友就試過尖沙咀strike noodles,晚上6點幾嚟到未算多人(注意!下就舖頭有休息時間!)我同朋友睇完戲餓到咕咕聲,一坐低就即刻嗌咗兩個拉麵🤤🤤白湯蜆松露鹽味拉麵🌸首先要讚下嘅係配料幾多下,平時其他舖路只有半隻溏心蛋,呢到就俾足一隻!蜆夠大隻味道夠鮮😋另外仲有雞肉數塊!而拉麵都好多下,大啖大啖食好滿足。我地仲嗌咗炸雞小食份量頗多因為雞件好大舊,炸得都唔錯,點沙律醬食一流🎈食完我地二人嗌咗一枝提子梳打整體嚟講,我覺得不錯👍🏻👍🏻有機會係附近嘅,不妨試下。值得一讚嘅係拉麵師傅同侍應都好nice,環境又舒服,坐耐咗傾下計都可以~~
2019-05-22 21 浏览
黎到尖沙咀........不是在熱鬧的街道.....但也不會太難找.....店鋪不是太大間.....但滿滿的日系風味......!拉麵只有數款....貴精不貴多....!有幾款特別的野飲..........!叉燒拉麵.....溫泉蛋不錯👍🏻👍🏻👍🏻白湯蜆松露鹽味拉麵....漫底鮮味足夠!👍🏻👍🏻👍🏻點了數款小食.....加了一份叉燒....炸雞....豚肉燒.....哈哈.....好餓喔.....!配上飲品...完美!

店鋪不是太大間.....但滿滿的日系風味......!

叉燒拉麵.....溫泉蛋不錯👍🏻👍🏻👍🏻

白湯蜆松露鹽味拉麵....漫底鮮味足夠!👍🏻👍🏻👍🏻

配上飲品...完美!
2019-05-22 661 浏览
初嚐日式雞湯拉麵,竟然有種熟悉既感覺,因平時煲湯材料內雞也是常有款式,滋潤又補身。特製鹽味湯沾麵 $98呢款沾麵湯比一般沾麵湯無咁稠,比較似拉麵湯底,但為左讓沾麵於蜻蜓點水咁「沾」一下後就夠味,咸度方面係稍為高啲既。蜆肉鮮甜又肥美,肉質彈牙,係上乘靚蜆,溫泉蛋望落約88%熟,但都係有少少溏心既~ 麵質及口感挺身。明太子豚肉撈麥麵 $88將溫泉蛋、明太子、豚肉、香蔥等材料拌勻才吃,當中吃到蛋香和明丸子的咸香,風味絕佳。但建議明太子分幾次拌入,因醃製品本身係比較咸的,而每個人接受咸的程度不一,店家比呢個份量絕對夠味,我一次過拌勻曬入去稍為咸左少少。豚肉肉質鬆化,切成粗條狀口感很好。大大大推薦炸雞(連飲品加配) $48炸雞味道超好食!皮脆肉嫩,仲好juicy添。連埋辣椒絲同蔥一齊食,再加蛋黃醬,所向無敵!蛋黃醬旁有黑椒同鹽,建議都係試左原味先,因本身已夠味同好好味了,如果想要再重口味啲先再加。配埋清爽生啤真係好梳乎~野菜 $12出街食飯食得多都想清清地食吓菜,野菜係灼不是炒的,感覺更健康,而且混合大量洋蔥所以很甜。餐牌

明太子豚肉撈麥麵 $88

大大大推薦炸雞(連飲品加配) $48

Suntory生啤

野菜 $12

餐牌
Suntory生啤
2019-05-22 29 浏览
話說我去拎完條裙就走去搵野食,近排就好想食返拉麵而且我見呢間餐廳拉麵用上我最愛的白湯所以又去食啦餐牌日式吊燈籠極富老日本風格飲品就叫了梅酒梳打白湯蜆松露鹽味拉麵@我個人覺得幼麵麵質麥味好濃,麵比較圓身,食落去嗰陣時好爽口而且好彈牙都幾掛汁加上雞湯底味道豐富,有少許油光但不過分,飲落沒有膩感,兩者一齊放入口,簡直是Perfect match外面有醬油的顏色,入面蛋黃有流心蜆肉肥美鮮甜
話說我去拎完條裙就走去搵野食,近排就好想食返拉麵
而且我見呢間餐廳拉麵用上我最愛的白湯
所以又去食啦
餐牌
日式吊燈籠極富老日本風格
飲品就叫了梅酒梳打
都幾掛汁

外面有醬油的顏色,入面蛋黃有流心
蜆肉肥美鮮甜
2019-05-21
2019-05-21 28 浏览
嚟自大阪嘅拉麵店,做得過江龍,當然有返咁上下,專登過嚟搵架! 門面同內裏都係用木條佈置,幾有特色。事先上網做定功課,拉麵湯底用左日本鹿兒島赤雞、昆布、鰹魚熬製,再行調味。 最特別係用左蒜蓉,一般好少見,所以湯底蒜味都幾突出。特製鹽味湯沾麵$98份量都幾大,麵身較粗而不失彈牙口感。 掛住影相,個湯唔夠熱,店員亦樂於幫手加熱。白湯蜆松露鹽味拉麵$98麵身輕幼,掛湯能力高。蜆好新鮮,無沙又鮮甜。我最欣賞佢個溏心蛋,面頭做到啫喱狀咁,好正!拉麵可以加錢做套餐。加$48配左炸雞同飲品,炸雞炸得外皮鬆脆,裏面肉質仍然嫩滑有肉汁。

特製鹽味湯沾麵$98

白湯蜆松露鹽味拉麵$98
麵身輕幼,掛湯能力高。

蜆好新鮮,無沙又鮮甜。

我最欣賞佢個溏心蛋,面頭做到啫喱狀咁,好正!

拉麵可以加錢做套餐。