2019-08-01 107 浏览
鮪魚壽司盛 Tuna set 大拖羅,中拖羅同赤身壽司各兩件。另外仲有兩件卷物,四件小卷🍣全部都新鮮👍🏻尤其係大拖羅入口即化,鮮甜甘香🤤喺香港已二百幾蚊嘅價錢食到呢個set都真係唔錯👌🏻.特選刺身盛 Fresh sashimi can literally fix everything🤣 六點刺身,每款兩件,接近四舊水,質素中規中矩only🧐.照燒雞扒飯 小驚喜😆雞扒皮脆肉嫩仲好juicy👌🏻仲有燒汁撈飯,唯一不足係啲飯太腍身🤔
鮪魚壽司盛 Tuna set

特選刺身

照燒雞扒飯
  • 鮪魚壽司盛
2019-08-01 66 浏览
坐落海港城底地下層既鮨勘半開放設計開揚得來有保持到私隱度室內裝修充滿和風特色食物選擇繁多有刺身 串燒 壽司 魚生丼同埋丼飯熱食等等總有一款啱心水菜單同埋茶杯都別具心思 茶杯好精緻可愛今次就試咗佢兩款特色壽司盛豐州壽司盛同埋極上壽司盛兩款唔同價錢除咗件數唔同所選用嘅魚生選擇亦都有所不同極上壽司盛 $320 十件雖然價錢比較平但係都有兩件吞拿魚腩 已經值回票價而且仲有多種鯛魚 牡丹蝦 帆立貝同埋油甘魚腩同一般連鎖壽司店截然不同不過三文魚子就略嫌唔夠新鮮豐州壽司盛 $480 12件明顯質素比起上面嗰款更加出色除咗多咗一件赤身之外帆立貝亦都相對大粒而且仲有兩款炙燒壽司金木鯛燒過之後油香更加濃郁!另外海膽更加係令人回味無窮鮮甜飽滿 海水味香濃

坐落海港城底地下層既鮨勘半開放設計

明顯質素比起上面嗰款更加出色
除咗多咗一件赤身之外
帆立貝亦都相對大粒
而且仲有兩款炙燒壽司
金木鯛燒過之後油香更加濃郁!

另外海膽更加係令人回味無窮
鮮甜飽滿 海水味香濃

海港城地方很大, 彷彿每次來逛街, 都找到不一樣的餐廳來吃。這次就找到一間日本料理店, 這邊平常比較少來逛到, 但因為尋找餐廳而來了。餐廳員工很有禮貌, 環境和座位都是一貫中高檔日式料理餐廳的舒適。精緻的日本料理店, 餐具都講究呢, 而且菜單書也很精美。下載「賞食」app可獲贈蟹籽沙律一碟, 比平常的份量少, 但免費也是不錯啦, 新鮮爽口。芝士玉子燒$68見到推介有這個玉子燒, 叫了芝士版來試, 原來芝士是在玉子上面不在中間, 玉子燒份量十分大, 抵食, 味道就不過不失。串燒雞翼$38價錢相宜, 以為只是雞中翼, 還連著雞翼尖, 有兩隻, 燒得剛好, 很香, 很嫩滑, 好像是廚師推介。皇者海鮮丼$480二人份量, 的確是蠻震撼的, 兩個女生吃這個, 吃應該夠飽。看中它是因為它的材料幾乎我們都喜歡吃, 合適的口味, 有海膽、甜蝦、北寄貝、鮑魚、龍蝦、吞拿魚腩蓉、三文魚籽、玉子、三文魚、吞拿魚, 當中三文魚籽、吞拿魚蓉都十分多, 飯量也足, 各種食材都很新鮮, 用來拌飯吃有很多味道變化, 不會悶, 最喜歡是厚實又鮮甜的帶子刺身, 龍蝦也很新鮮爽彈。既好看又好吃的一個丼飯, 我們多角度影了很

精緻的日本料理店, 餐具都講究呢, 而且菜單書也很精美。

芝士玉子燒$68

串燒雞翼$38

皇者海鮮丼$480
二人份量, 的確是蠻震撼的, 兩個女生吃這個, 吃應該夠飽。看中它是因為它的材料幾乎我們都喜歡吃, 合適的口味, 有海膽、甜蝦、北寄貝、鮑魚、龍蝦、吞拿魚腩蓉、三文魚籽、玉子、三文魚、吞拿魚, 當中三文魚籽、吞拿魚蓉都十分多, 飯量也足, 各種食材都很新鮮, 用來拌飯吃有很多味道變化, 不會悶, 最喜歡是厚實又鮮甜的帶子刺身, 龍蝦也很新鮮爽彈。既好看又好吃的一個丼飯, 我們多角度影了很多相呢。

在海港城來說, 價錢算是幾合理, 海運這邊的餐廳, 沒有我想像中的高不可攀, 有空可過來這邊再發掘呢。
  • 皇者海鮮丼
2019-07-31 143 浏览
環境明亮寬敞,桌與桌之間有距離,非常舒適.味道-午市自選壽司定食- 定食包括自選壽司10貫、自選卷物一本、茶碗蒸、味噌湯壽司非常新鮮,海膽、大Toro等等高價壽司也能選👍🏻👍🏻茶碗蒸料有點太多,把蛋部分完全遮蓋了.-鮪魚壽司盛- 用這個價錢在香港吃到日本質素的Toro十分超值!大Toro、中Toro、赤身壽司各2貫,非常鮮甜,油香充滿著口腔反卷2貫,芝麻的香味跟Toro蓉很搭,吃下去不會覺得膩小卷4貫,赤身的鮮味一點也不輸Toro.P.S.店家選用的是新鮮芥末👍🏻薑片也非常出色!
明亮寬敞,桌與桌之間有距離,非常舒適
-午市自選壽司定食-
午市自選壽司定食

定食包括自選壽司10貫、自選卷物一本、茶碗蒸、味噌湯
壽司非常新鮮,海膽、大Toro等等高價壽司也能選👍🏻👍🏻
茶碗蒸料有點太多,把蛋部分完全遮蓋了
-鮪魚壽司盛-
鮪魚壽司盛

用這個價錢在香港吃到日本質素的Toro十分超值!
反卷2貫,芝麻的香味跟Toro蓉很搭,吃下去不會覺得膩
小卷4貫,赤身的鮮味一點也不輸Toro
P.S.店家選用的是新鮮芥末👍🏻薑片也非常出色!
蟹籽沙律
午市自選壽司定食
鮪魚壽司盛
蟹籽沙律
2019-07-31 54 浏览
今日去到尖沙咀行街見餓就看水牌,見到有間日本餐廳相片都幾吸引,就落去地下看看,餐牌放在門口都幾多款而且價錢不貴就入去吃晚餐,首先來的是三文魚腩刺身,來到勁厚身,一食之下好鮮甜而且口感一流又一口即溶感覺,充滿油香,十分滿足。最簡單的玉子燒其實都十分好味,而這裡都做得不錯,蛋味濃又軟熟。我們都喜歡吃魷魚,見到這裡有燒原隻魷魚就叫了一份,來到份量都幾大隻,而且有乾身感覺,醬汁不錯不太濃和咸,最驚喜是魷魚好軟熟又有魷魚香,有咬口不乾身十分好食。最後我地一起食的燒牛丼到來到,當初以為不大,沒想到會可以份到二人份食,牛肉質地十分好,好香濃,牛肉少厚身但十分軟熟,有蛋混飯一起食好香,蛋味濃加少少醬汁都不錯。

2019-07-31 54 浏览
在網路上看到有人說這間餐廳的魚生丼好抵食,就找了喜歡吃魚生的朋友來食,來到見到裝潢以木色為主,坐得都幾舒服,我地當然即叫一個角切魚生丼,來到時嚇一跳,沒想到份量咁多,絕對夠2個人嚟食(底部目測起碼二碗壽司飯),吞拿魚蓉 一球(2/3拳頭咁大)再加下面勁多角切魚生 ,魚生 都幾新鮮,幸好叫了朋友一起來。不然一定吃不完。朋友喜歡吃天婦羅就叫了一個野菜天扶良,面炸得幾脆口而入面的蔬菜仲好新鮮又夠熱,幾好味。卷物我們選了櫻芝炸蝦卷,炸蝦卷都新鮮夠脆,入面仲有少許菜口感都幾清新,仲有濃濃的芝士和櫻花蝦的香味。食完我們二人都幾飽肚,再叫了一個日本雪芭甜品,好新鮮又不太甜,份量我地二人剛好,十分滿足而且價錢合理的日本餐廳,會下次再找朋友一起來試其他食物。

今日勁多野做忙死人.... 咁啱老死話自已喺尖沙咀行完街想搵飯腳,我即刻快手整完就join佢 忙到死之後我只想食好啲所以我帶左佢harbour city 間鮨勘~ 因為間餐廳都ok 去到先七點幾但已經好多人 因為我地兩個都腸胃都差差地 就唯有叫多啲熟食炸明太子雞翼兩隻 雞翼加埋明太子 好飽滿 食完好滿足雞泡魚干 入口仲係熱辣辣加埋沙律醬好好味火炙三文魚魚腩+火炙左口魚松葉蟹肉蟹膏 忌廉芝士三文魚卷 火炙壽司好好味 好鐘意嗰種慢慢烤香既味 食入口滿口油脂松葉蟹肉有好多 蟹肉好鮮味三文魚卷入再加芝士 痴線 邪惡到極點 但痴線 好味到極點海鮮炒烏冬 炒烏冬好足料 有魷魚 魚肉 蜆青口等等 烏冬炒得好香好惹味燒牛丼 牛肉份量多而且燒得好香 再加埋自家醬汁 大滿足

去到先七點幾但已經好多人

炒烏冬好足料 有魷魚 魚肉 蜆青口等等 烏冬炒得好香好惹味

燒牛丼
牛肉份量多而且燒得好香 再加埋自家醬汁 大滿足
2019-07-31 47 浏览
今日放咗工同朋友去尖沙咀海港城行街街,行完大家都好懶唔想再郁所以就喺海港城就搵吓有咩好嘢食,鍾意食日本野既朋友就睇中左呢一間 鮨勘~ 因為間餐廳裝修都幾靚,應該都可以比我地舒舒服服坐下再慢慢邊食邊傾~ 只係七點幾但係入到去之後已經好多人 不過好彩都搵到位 望望餐牌 佢啲選擇都幾多,有刺身 唔同種類既壽司 又有小食炒物主菜而且價錢亦都唔算好貴 因為我地兩個都唔太食生野 所以今次主力點多啲熟食兩款小食:炸明太子雞翼兩隻 $70 我最鍾意嘅雞翼,加埋鹹鹹香香嘅明太子兩樣野永遠都係咁夾~雞泡魚干 $78一嚟到仲係熱辣辣,口感煙韌,再加埋沙律醬好惹味壽司類:火炙三文魚魚腩 $28火炙左口魚 $38松葉蟹肉蟹膏 $30 忌廉芝士三文魚卷 $148 我地最鐘意火炙過既壽司 因為魚既油脂味會帶晒出黎 好鐘意嗰種油香味!另外松葉蟹肉有好多 蟹肉好鮮甜~最後三文魚卷入邊有芝士 勁飽滿主食: 海鮮炒烏冬 $120 炒烏冬裏面真係有好多海鮮,蜆啦 青口魷魚等等 烏冬炒得好香 口感都好Q彈 燒牛丼 $160牛肉份量多而且燒得好香 再加埋自家醬汁好惹味

只係七點幾但係入到去之後已經好多人 不過好彩都搵到位

兩款小食:

炸明太子雞翼兩隻 $70
我最鍾意嘅雞翼,加埋鹹鹹香香嘅明太子
兩樣野永遠都係咁夾~

雞泡魚干 $78
一嚟到仲係熱辣辣,口感煙韌,再加埋沙律醬好惹味

壽司類:

海鮮炒烏冬 $120

燒牛丼 $160
牛肉份量多而且燒得好香 再加埋自家醬汁好惹味
2019-07-27 127 浏览
星期六中午時段係海港城唔想排隊食飯,就揀左呢間食。叫左魚生飯、兒童餐、牛肉飯、餃子、煎蛋卷、銀鱈魚、芝士年糕同埋雞軟骨棒。牛肉飯D牛肉好硬有一半咬唔落。芝士年糕好多油唔好食。另外兒童餐,餃子,雞軟骨棒,銀鱈魚同燒蛋卷算唔錯幾好食。魚生飯有骨,真係嚇死人,舊骨仲係幾大好彩冇大啖咬落去。最後餐廳冇收到魚生飯錢,店員態度都好好,算係咁,但真係唔會再嚟,冇收魚生飯嘅錢都要成$700埋單兩大一小,再加上魚生飯有骨絕對不能接受。

星期六中午時段係海港城唔想排隊食飯,就揀左呢間食。
牛肉飯D牛肉好硬有一半咬唔落。
芝士年糕好多油唔好食。
另外兒童餐,餃子,雞軟骨棒,銀鱈魚同燒蛋卷算唔錯幾好食。
魚生飯有骨,真係嚇死人,舊骨仲係幾大好彩冇大啖咬落去。
2019-07-24 103 浏览
今日心情唔靚,黎到海港城,男胖子帶左我黎呢間日本野,每次行過都想食,終於可以試下。佢叫左個皇者海鮮丼,對於無乜胃口嘅我就啱哂,因為呢個丼係多刺身少飯,薄薄一層飯鋪底,上面嘅刺身食極都有,而且有好多款,由海膽,蟹肉,拖羅蓉,甜蝦,三文魚,呑拿魚,北寄貝,帶子,什至鮑魚都有,新鮮又抵食!個他他三文魚沙律好開胃,有大量三文魚籽伴碟。食完咁多生冷野,飲返碗蜆味噌湯,味道濃郁。最後叫多個牛舌串同芝士玉子燒,牛舌香口,咬落唔硬,玉子燒都唔錯,加埋芝士更惹味。

個他他三文魚沙律好開胃,有大量三文魚籽伴碟。

食完咁多生冷野,飲返碗蜆味噌湯,味道濃郁。

2019-07-23 414 浏览
藍鰭吞拿因爲體積大,魚脂豐富又鮮美,開始越來越少,也越來越貴。今日經過鮨勘發竟然有在賣,而且還是齊備全套的丼物,不能不試!可以用QR code 下載一個app,免費獲得一份蟹籽沙律食物:主角先評:極上鮪魚丼 $350赤身 中拖羅 大拖羅 吞拿魚蓉 全備藍鰭吞拿確是肥美又不失吞拿魚鮮,從鮮味較濃的赤身開始品嚐,肉身軟稔即化,吞拿魚香適中中拖羅 肥美,油香四溢的中拖脂香更濃!大拖羅 極級肥美,超濃魚油香,油花幾乎佈滿整個拖羅表面,在口中魚油暴發,魚脂極香濃!吞拿魚蓉也是軟綿綿的一道,在口中慢慢溶化,脂香一流,味道則要靠多點wasabi 醬油了基本吞拿份量非常充足,比飯量還多,沒有絲毫偷工減料!這邊的wasabi 是普通的混搭,非常刺鼻,建議不要點太多,以免掩蓋藍鰭吞拿的真味。附有的薑片可解膩,挺貼心的送:蟹籽沙律 $0青瓜跟蟹籽的混搭,配上豐富的沙律醬,口感爽脆又creamy。幾乎每家日式小店,居酒屋或放題都必備的前菜。服務員的服務很貼心,滿有禮貌也會偶爾添一下茶,值得一讚

可以用QR code 下載一個app,免費獲得一份蟹籽沙律

食物:

主角先評:極上鮪魚丼 $350
赤身 中拖羅 大拖羅 吞拿魚蓉 全備

中拖羅 肥美,油香四溢的中拖脂香更濃!

基本吞拿份量非常充足,比飯量還多,沒有絲毫偷工減料!

附有的薑片可解膩,挺貼心的

送:
蟹籽沙律 $0

服務員的服務很貼心,滿有禮貌也會偶爾添一下茶,值得一讚
2019-07-22 93 浏览
話說今日同女友人黎左尖沙咀海港城, 行黎行去見到既餐廳黎黎去去都係嗰d西餐廳, 我地就落左去玩具反斗城嗰層行下, 因為平時都好少落去.. 落到去發現原來都好多野睇好多餐廳. 咁我同女友人本身都係幾鍾意食日本野而又無飯不歡.. 咁我地見到有間叫鮨勘既餐廳佢主打好多新鮮魚生既井飯, 我地就入左去試啦。 我地叫左個皇者海鮮井(2人前), 他他三文魚沙律,芝士玉子燒同埋厚切牛俐串.. 以兩個人黎講好夠食, 我想講個2 人井好新鮮份量好足仲有鮑魚同龍蝦肉添啊, 個芝士玉子燒好濃味岩晒我.. 女友人對個厚切牛俐串好滿意,真係堅厚切好入味.. 個他他三文魚沙律就酸酸地撈三文魚食好開胃..係海港城黎講食呢間日本菜算高質又唔係話太貴, 環境我都覺得唔錯坐得幾舒服
.. 落到去發現原來都好多野睇好多餐廳
. 咁我同女友人本身都係幾鍾意食日本野而又無飯不歡
.. 咁我地見到有間叫鮨勘既餐廳
佢主打好多新鮮魚生既井飯
.. 以兩個人黎講好夠食, 我想講個2 人井好新鮮份量好足
仲有鮑魚同龍蝦肉添啊
, 個芝士玉子燒好濃味岩晒我
.. 女友人對個厚切牛俐串好滿意,真係堅厚切好入味
.. 個他他三文魚沙律就酸酸地撈三文魚食好開胃
..係海港城黎講食呢間日本菜算高質又唔係話太貴
, 環境我都覺得唔錯坐得幾舒服

2019-07-18
2019-07-22 53 浏览
話說行行下尖沙咀,女朋友話好熱,吾想食熱既。咁晚餐又要諗食咩,見到有間日本餐廳,外面裝修得好靚,就決定入去食😂去門口登記,等左一陣大就有位了👍🏻坐抵左,馬上飲杯茶先。佢地設計到啲坐位勁闊落,坐得好舒服。睇返個餐牌,價錢向中上,但睇下啲質素好吾好先,如果收呢個價錢,食X鮮的質素,我會嬲嬲豬😂😂我地叫左個二人前海鮮丼,一個湯烏冬,幾件壽司。先講下個烏冬先,好好味,佢個湯底吾錯,啲烏冬煮到岩岩好,口感不錯,應該不是cheap cheap 烏冬👍🏻👍🏻個2人海鮮丼就更出色,大碟到呢,見到一件件新鮮既刺身,重要大大件,真係想一啖食晒佢地落肚。呢個丼飯兩個人岩岩好,重點提下個海胆先,非常鮮甜,絕對高質。我地重叫左幾件壽司。重點推介個2人丼飯,我覺得好抵👍🏻👍🏻

去門口登記,等左一陣大就有位了👍🏻

坐抵左,馬上飲杯茶先。佢地設計到啲坐位勁闊落,坐得好舒服。

我地重叫左幾件壽司

重點推介個2人丼飯,我覺得好抵👍🏻👍🏻

2019-07-19
2019-07-20 87 浏览
天氣咁熱又係食日本野既季節, 其實一年四季都食緊日本野, 哈哈咁熱緊係又要匿係商場入面啦, 行街見到呢間裝修咁靚既餐廳就忍唔住埋去睇下個餐牌最後就走左入去餐廳裝修都係用木為主, 燈光都好舒服, 入面都好乾淨一入去已經聞到好香既壽司味, 即刻好肚餓DOWNLOAD 賞味APP可以送蟹籽沙律, 咁我當然就DOWNLOAD左啦壽司既種類都幾多,我哋只係叫咗幾款壽司,但由於我地叫左個2人前既丼,所以就冇叫太多,個赤貝壽司好鮮好好味,其他味道都唔錯我地仲叫左個鍋燒烏冬,裡面有天婦羅蝦,蟹棒,日本魚蛋等等,用既係稻庭烏冬,湯底都好好味,唔會死咸期待已久既皇者海鮮丼終於都黎啦!個丼價值$480,就咁睇落去好似好貴,但大家望下佢有咩材料先有龍蝦🦞,磯煮鮑魚,海膽,蟹肉,吞拿魚腩蓉,三文魚籽,甜蝦,北寄貝,帆立貝,雜錦刺身,係咪好豐富先?雖然話係二人前,但係都夠我哋一行三人食,高水準,好適合happy share,快d約朋友試下啦!
最後就走左入去

餐廳裝修都係用木為主, 燈光都好舒服, 入面都好乾淨
一入去已經聞到好香既壽司味, 即刻好肚餓

2019-07-17
2019-07-18 124 浏览
今日行行下海港城,心思思想食日本菜。甘岩見到尼間好有日式風味裝潢的日式餐廳,所以就入左去啦。入到去真係國際風呀。客人有外國人,日本人,韓國人。咩國藉既客人都有。我地一坐底,侍應們都好有親切甘幫我地倒菜介紹菜式。我地叫左三樣食物:炙燒定食,日式蒸蛋,蒲燒日本活鰻丼。首先,講左個前菜潤潤喉先:日式蒸蛋。蒸蛋真係好水嫩又光滑,入口整溶在口中。入邪有好多配料,有魚卷片,蟹柳同雞肉等等。食完尼個日式蒸水蛋已經好滿足啦。唔好比佢停,一盤用日式木製板盛著的十件炙燒壽司🍣。真係睇到都食欲大增。十件壽司有:炙燒三文魚腩,炙燒蟹醬蝦壽司,炙燒左口魚邊,炙燒帆立貝,炙燒深海池魚。本件壽司放入口中,都好有歡悅感,啊e c 唷!!!最後到蒲燒日本活鰻丼,尼個真係好好味呀。鰻魚燒得岩岩好。皮脆肉嫩。配埋濃濃的蒲燒汁,真係無得嘆。
我地叫左三樣食物:炙燒定食,日式蒸蛋,蒲燒日本活鰻丼。
本件壽司放入口中,都好有歡悅感,啊e c 唷!!!