2018-11-16 1017 views
喺東京食完燒肉返到香港涼涼地又可以再燒過成條科士街都係餐廳鍾意堅尼地城靜得唻 啲餐廳多數有自己特色室內位置好闊落燒嘢最驟忌迫迫澀澀食材品種超多喺東京唔知點解咩餐廳都有碳酸飲料/梳打今日嗌咗荔枝梳打配熱辣辣嘅燒肉fit哂實物比menu圖更大嘅沙律酸酸地清新多汁嘅海葡萄厚切牛舌雞肝雞心烏魚子煙燻豬肝Making of望住啲嘢慢慢熟出油 好香成品牛舌啖啖肉而且肉味濃燒完有啲油脂滲出唻鍾意食肉味>油脂嘅朋友可試試烏魚子燒完之後有種咸咸地 魚乾嘅香味睇返單先知原來自己嗌極都係內臟下次唻試吓佢嘅燒海鮮先
喺東京食完燒肉

烏魚子燒完之後有種咸咸地 魚乾嘅香味

睇返單先知原來自己嗌極都係內臟
下次唻試吓佢嘅燒海鮮先
2018-11-06 596 views
唔黍真係唔知原來堅尼地域四周有好多裝修又靚又有特色嘅食肆,今日同老公撐枱腳嘅呢間係其中一間,門面裝修好吸引,好大,好霸氣,而且地點非常近地鐵站,地鐵站一出對面已經係。我同老公都好喜歡食燒肉,一坐低已經俾佢個特選二人燒烤餐吸引住,好似唔錯,幾抵食。$388,平均每人百幾蚊,有湯、有沙律、2 個小食,有主菜燒肉、燒野菜、仲要有埋鰻魚炒飯、甜品同飲品!(真係堅多野食,仲要樣樣都試到D,呢個餐認真唔錯👍🏻)呢碟味噌大根煮牛舌非常好味,牛舌仲要炆到又淋又入味,就連D蘿蔔都好好味👍🏻建議大家小食可試呢個。另外,佢個秘製薯仔沙律,非常有特色,除左有薯仔粒加紅蘿蔔粒之外,最特別係佢加左D薯片係面,原來甘樣食薯仔沙律係甘正👍🏻,囗感層次非豐富。至於主菜,我地揀左安格斯牛肉盛盒🥩可以試唔同部位嘅牛肉,有薄切,肉粒狀,有牛仔骨。肉質賣相都唔錯,份量亦都唔少,套餐黍講,算唔錯。我地二公婆甘愛食燒肉,除左係因為好味之外,仲好享受自己燒嘅過程,好自娛😆!佢呢個套餐成個小型放題甘,食到我地又飽又滿足,睇黍下次要再黍食過😋!

(真係堅多野食,仲要樣樣都試到D,呢個餐認真唔錯👍🏻)
大蜆味增湯
石鍋鰻魚粒炒飯
味噌大根煮牛舌

秘製薯仔沙律

至於主菜,我地揀左安格斯牛肉盛盒🥩
安格斯牛肉盛盒

大蜆味增湯
石鍋鰻魚粒炒飯
味噌大根煮牛舌
秘製薯仔沙律
安格斯牛肉盛盒
2018-11-02 527 views
今日嚟到堅尼地城地鐵站一出就到達嘅七輪燒肉,門面大好容易就看得到,店舖還預留空間俾戶外坐位,天氣涼時,坐戶外特別有feel。晩市二人套餐優惠的確扺食$388,但因為我們我唔想規限左食啲乜,所以最後都覺得散叫應該會啱自己口味啲。秘製薯仔沙律,口感冰涼,薯仔入口即溶,加上豐富蔬菜嘅配搭,好滿足嘅感覺牛油果蟹籽沙律,上面鋪上了粟米片,比起平時一般嘅沙律更特別味噌大根煮牛舌,蘿蔔好入味好甜,牛舌燉煮的很嫩,日式味噌相當入味再加埋酸辣脆脆的蘿蔔泡菜,越食越開胃燒烤平時必備牛油蒜蓉方包,呢度都有大蒜餐包,都幾特別。慢慢放係旁邊烤,熱辣辣嘅蒜香包包就出爐啦!仲有平常比較少食嘅燒魚子,第一次自己燒烏魚子,不過可能唔係幾識控制火喉,有點兒乾身,不過都好香同好惹味!其實Menu上食物款式選擇超豐富,除了牛、豬、雞、羊肉外,還有海鮮、肉臟,熟食方面應有盡有,一定滿足到大胃王。叫咗燒肉汁雞翼、雞肝同雞腎、香草羊肉串,各有特色,醃得夠入味,不會太咸或唔夠味!正直宜家天高氣爽,正是BBQ嘅好時候。今時今日要燒烤,真係何其容易,唔洗去到老遠又唔洗自己預備一大堆食物,隨時隨地都可以盡情咁樣BBQ啦

牛油果蟹籽沙律,上面鋪上了粟米片,比起平時一般嘅沙律更特別

再加埋酸辣脆脆的蘿蔔泡菜,越食越開胃

2018-10-31 351 views
前幾日同女朋友好想食燒肉但又吾想去任食始終果啲質素冇甘好係朋友推薦下就揀左七輪燒肉一入到去感覺好好吾會好大煙 個抽煙系統做得好好 食完吾會成身好大油煙未👍👍我地2個人叫一個和牛牛小排一個極上厚切和牛肉眼扒🤤🤤🤤同埋2杯野飲份量都好大 2個人食食都好飽 好抵食和牛牛小排入口好香牛味 好juicy 一咬啲牛嘅汁就爆出黎令到成個口都有好香嘅牛味極上厚切和牛肉眼扒 厚到岩岩好 令到個口感好正 塊扒吾會好肥 啲牛嘅雪花好靚好重牛味食落又吾會好肥👍👍👍😍😍😍
前幾日同女朋友好想食燒肉
厚到岩岩好 令到個口感好正
塊扒吾會好肥 啲牛嘅雪花好靚
好重牛味食落又吾會好肥👍👍👍😍😍😍
2018-10-31 231 views
今日好想食和牛就去左E間Yakiniku Shichirin😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈一入到去裝修好日本風坐位舒適👍👍我地點左三款牛同雞肝哇 d油花係超級靚的好重牛味 入口即溶🤤好香✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨雞肝-28元兩串燒到好香好香,用來送酒好正ar🍻🍻🍻🍻仲有一塊重量級和牛牛扒大過我塊面,好抵食💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
一入到去裝修好日本風
坐位舒適👍👍
我地點左三款牛同雞肝

哇 d油花係超級靚的
好重牛味 入口即溶🤤好香
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

雞肝-28元兩串

燒到好香好香,用來送酒好正ar🍻🍻🍻🍻

仲有一塊重量級和牛牛扒
大過我塊面,好抵食
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
2018-10-28 158 views
自從堅尼地城有地鐵之後,附近食市越開越多,朋友話呢間日式燒肉店幾好,今日過來試試。呢間日式餐廳好大好多枱,我地平日來唔使等位,門口有幾張枱,放便吸煙人仕。燒肉有好多選擇,有安格斯牛,有和牛,有紐西蘭羊,同埋其他牛肉嘅部位。我地點左一個和牛三品拼盤同巨龍牛內腹肉。巨龍牛內腹肉和牛三品拼盤仲有燒粟米同翠玉瓜巨龍牛內腹肉未食過,肉質好霖,和牛都好好味。食燒肉梗係要餸啤酒🍻食燒肉唔夠飽仲有烏冬同丼仲有好多選擇,有海鮮,雞肝雞心雞軟骨,不過我哋已經飽,食唔到其他嘢,下次先再試。埋單價錢都唔貴,不過如果要食多啲野嘅話,下次要同多啲朋友嚟。

巨龍牛內腹肉

和牛三品拼盤

仲有燒粟米同翠玉瓜

巨龍牛內腹肉未食過,肉質好霖,和牛都好好味。

食燒肉梗係要餸啤酒🍻

食燒肉唔夠飽仲有烏冬同丼

2018-10-27 143 views
七輪燒肉可能算係西環區少數主打日式燒肉既餐廳,加上喺正地鐵站出口對面,當日都唔少客人。我地點左二人餐,$388加一。包括一個沙律,二個小菜,燒肉(牛、雞、豬),一種蔬菜,飯,甜品。除左甜品之外,都可以選自己鍾意既款式。沙律揀左和風沙律,蕃茄個酸甜度balance得好好,同埋夠凍,好開胃!小菜分別係雞肝,同埋大根牛舌。雞肝夠香辣,牛舌又好稔同入味! 食完前菜都飽左一半咁主角牛肉登場!每款有四塊,全部都有醃過,不過肉質一般,冇咩牛味。但係呢個價錢都唔會太高期望。鰻魚飯都夠飽肚,每一啖都食到鰻魚既,同埋用石鍋上,所以有飯焦添!最後甜品係雪糕一杯。總括黎講,反而覺得前菜同埋鰻魚飯好味過牛肉,但明明黎呢度係想食燒肉架嘛lol 不過以呢個價錢黎講,CP價都算高。

雞肝,沙律

大根牛舌

燒肉拼盤

鰻魚炒飯

最後甜品係雪糕一杯。

2018-10-21
2018-10-24 147 views
今晚是一頓驚喜的晚餐,我和同事都食到捧腹而去;而食物都很干淨,因為我腸胃好敏感,食完之後都沒有肚痾!那天放工搭地鐵去到堅尼地c出口轉左走2分鐘就到,地點十分方便!我與同事決定order2人套餐,都挺吸引的,又有熟食又有燒肉食,又包飲品,就叫這個和牛燒烤二人餐喇!因為想到兩個人如果散叫應該冇咁優惠。不得不提飯前小食一小碟牛油果蟹籽沙律,非常美味,用很脆的薯片配上新鮮的蟹籽牛油果很有口感和咬口;另一小食就是雞泡魚干小食,也是很有咬口。再盛上清酒煮蜆,蜆肉是很新鮮而又沒有沙,食上去有少少清酒,顯得大大而有肉的蜆肉甜甜的,很讚雜錦天婦羅是套餐附上的,平時我都不愛食天婦羅,怕就怕是太厚粉,這次竟然十分驚喜,脆脆的一層薄粉,吃得出新鮮的蝦味,還有甜甜的南瓜和茄子,性價比很高到真正的主角了——極上和牛拼盤,有四款不同部位的和牛位置,2塊牛舌,分別是大三角、牛小扒和牛上腰各4件和一大塊和牛漢堡扒!樣樣都勁新鮮好味!最愛是牛小扒和大三角呀,脂肪同肉味都剛剛好,真係食完好幸福。牛上腰真的是十分膩,一口爆油呀真的是太過分了!以為平平無奇的漢堡扒是想不到的好味,肉汁爆多之餘又加左好少黑椒,不用點醬油,味道很好

石鍋鰻魚粒炒飯,有好足料厚身彈牙鰻魚粒加上干干地炒飯,是很有水準的炒飯呀

再加上一杯巨峰soda同埋大蜆味僧湯,真係一個完美結尾的晚餐呀!真係好抵食又勁飽!
2018-10-22
2018-10-23 107 views
識咗嗰住港島西嘅朋友,自然要嚟覓食啦。依間燒肉喺正地鐵站對面,位置方便就腳,店舖開揚,坐嘅位置都幾寬闊。醬料碟有檸檬、燒肉汁同葱油,我基本上都係點燒肉汁同檸檬,比較開胃清爽,朋友就點葱油,味道厚郁。嗌咗套餐有包飲品,我點咗巨峰葡萄梳打,唔算甜又幾香,朋友點嘅可爾必思青檸梳打都唔錯,飲炭酸飲料配燒肉係一件幾開心嘅事,夠清涼。沙律係和風沙律,有洋蔥、蕃茄,酸甜開胃,另外有附味噌湯,仲有蜆喺入面。前菜我哋揀咗牛舌煮同辣汁雞肝,牛舌都幾肥美,汁香軟嫩;雞肝嘅辣味都幾令人食唔停,仲有菇喺入面添。主角牛拼盤,唔算好肥美,但幾有牛味,唔洗燒太耐都有得食,我最中意牛肉串,有種食串燒嘅味道喺度,牛肉又鮮嫩。鰻魚炒飯有驚喜,調味好食,仲真係有粒粒鰻魚喺入面,不過就唔算多。菜我哋就點咗芝士雜菜,點知都係菇😹但係係開心嘅因爲我鍾意食菇多啲。最後用雀巢甜點作結。總結嚟講套餐非常抵食,兩個人捧住個肚走,質素又唔差,可以一試。

2018-10-12 223 views
這間位於kennedy town食街的日本燒肉店,平日很難訂桌,所以提早一星期訂定位,同好友食餐高質燒肉。頭盤先黎招牌沙津,有生蛋配上開胃沙律醋,非常醒晨。燒肉放面,點了招牌三款日系牛肉,全部油脂分佈比例好,3款肉類都食得很濃牛肉味,係頂級貨源,9塊牛肉只需約三百蚊,算是合理。牛舌薄切非常有口感,只需燒一分鐘即食,牛味亦很正,配上這裡熱賣的沖繩啤酒,雙重滋味這裏的雞內藏亦很多人叫,雞心很有質感,燒完食落有大量肉汁,係最有驚喜菜式,整體價錢合理,下次會試齊其他靚肉。

2018-09-02 593 views
This is the worst yakiniku place I have ever been to. I know it only costs $258 per person, but the meat quality is really bad. I even had bad diarrhoea after that. Sorry I will never go back. Actually if you want little better quality meat, causeway bay has way more better choices. Pay around $100 more, you meal time will be happier
2018-07-24 927 views
呢間燒肉店一開張時我已經食過,唔知點解,嗰陣時食完只係覺得,無咩特別吖,咪就係普通燒肉囉,所以之後一直都無再去食。近來突然有好多朋友問我,有無食過呢間,因為而家做任食放題,話好good喎,其實我本人對任食就無咩好感嘅,始終相信一分錢一分貨,既然咁多朋友咁講,就即管去食下啦。呢個係送嘅,我最鐘意個蝦,其他都好鮮甜。牛豬+菇雞肝&雞腎串燒+雞翼再嚟第2輪嘅牛任食嘅沙律菜豬腩肉豬大腸蒜蓉飽,燒完先食架燒雞泡魚干,我老公超鐘意,佢自己食晒一碟蘿蔔炆牛舌任飲嘅汽水整體嚟講係唔錯嘅,並無因為任食價而俾啲質素差嘅嘢客人食。
呢個係送嘅,我最鐘意個蝦,其他都好鮮甜。

豬+菇
雞肝&雞腎串燒+雞翼
再嚟第2輪嘅牛
任食嘅沙律菜
豬腩肉
豬大腸
蒜蓉飽,燒完先食架
燒雞泡魚干,我老公超鐘意,佢自己食晒一碟
蘿蔔炆牛舌
任飲嘅汽水

整體嚟講係唔錯嘅,並無因為任食價而俾啲質素差嘅嘢客人食。
Type of Meal
Dinner
2018-03-30 1519 views
0至10分,我比負分。1肉不是日式味道2態度差,少家,很計較的商人3坐位細不舒適4茶餐廳服務,但茶餐廳人地勝在平5遲早執,睇下仲呃到幾多人入去食今晚7點一家人帶媽媽去吃燒肉。原本想去的一間已經滿座,就去了試這家。叫了放題,才知道不是本來餐牌上的東西。而是另外一些點餐紙。之後我們點的肉,一直來不齊。而且肉質一點也不好(有相片),完全沒有好味的感覺。你只是吃飽,完全沒有味覺的享受。日式烤肉也没有給客人日式燒烤汁。而且根本一點也感受不到像日式牛肉的好味感覺。吃完後,你發覺自己去燒烤場燒一定更好吃。爐灶很細,四個人用一個爐,等很耐才燒熟,有得吃少少。下單時,沒有人說過120分鐘(雖然客人應該知道),也沒有提過會早半小時last order. 我只知吃到中途,伙記過來話,"你剩返3分鐘last order." 甘我就再點想吃的。其實後來我order的,一直沒有再出現。Last order 之後, 我們就繼續燒食物,他們兩次來追問我們埋單收數先。(其實它的坐位是一個盒子,拿起你坐的梳化墊褥,把你全部東西放入去,你坐在上面。我們當時吃的中途,手都有生熟食物的油,所以想吃完才去埋單。而8:30舖頭又不
0至10分,我比負分。
1肉不是日式味道
2態度差,少家,很計較的商人
3坐位細不舒適
4茶餐廳服務,但茶餐廳人地勝在平
5遲早執,睇下仲呃到幾多人入去食

爐灶很細,四個人用一個爐,等很耐才燒熟,有得吃少少。
Last order 之後, 我們就繼續燒食物,他們兩次來追問我們埋單收數先。(其實它的坐位是一個盒子,拿起你坐的梳化墊褥,把你全部東西放入去,你坐在上面。我們當時吃的中途,手都有生熟食物的油,所以想吃完才去埋單。而8:30舖頭又不是趕收舖,不可以吃完才埋單?) 當然,催了兩次,我們也停下來,油立立地拿手袋拿錢出來。
之後我們繼續燒,不久,發現爐已經不熱,我們查看之下,竟然。。。原來。。。不知何時。。。已經有職員把我們的爐火關了。我們傻傻的還在等爐上的食物燒熟。它們究竟有無 尊重枱客人。偷偷雞在你燒緊成爐食物半生熟時,去關了個爐而沒有告訴我們。
我們因為不知道,而繼續查看爐頭。這時職員來,用責怪的語氣說,"因為120分鐘已經過了,現在要收爐,爐上的食物你們還吃嗎?" 爐上的食物半生熟,我都吾想浪費,但半生熟怎吃呢? 之後職員二話不說就掉了全部食物。(有相片)
到走時,我眼見有其他吉枱,也沒有人等位。雖然120分鐘規定,很多舖也會讓客人燒完已在燒的食物,不會燒到半生熟也突然關爐,而且沒有告訴我們。他們態度就是,夠鐘關爐、我睇你仲可以點燒,快D走啦。。。
唉,晚上一家人食飯,也是想氣氛開心。點知入左間甘既店舖。你坐多一分鐘,佢都好似怕蝕左比你甘。
職員也只是執行,我相信收銀那位是老闆的問題。D肉已經吾係好,冇誠意做放題就吾好做,做生意做到甘少家。遲早都無人會中意去食。我地一行四人,吃到一半,已全部決定永不再吃這間。
埋單千二元,吾係平定貴問題,但D態度差過茶餐廳。比錢買難受,真係去買個燒烤包無甘激氣。
另外,職員也沒說過有雪糕在雪櫃可以吃,後來發現了我們拿了,其他客人也才跟著去拿,根本大家也不知道有提供。感覺這家店真的很少家,想表示自己有供應,卻又不想客人吃。
2018-03-29
2018-03-06 1107 views
聽朋友介紹去食,啲肉唔平,味道OK,但都係overpriced,而且一開始漏咗單,等咗半個鐘無嘢食,先同我地講跳咗單...同埋個男侍應態度極差!問佢點解無門口Menu上邊的套餐,佢話有既嘢全部係你面前,有就有,無就無,態度勁差
2018-03-03 913 views
今晚8點45分同3個朋友,共四人去食放題!環境一般,都算清潔。入座後,個侍應問我地食單點定係放題,喺冇比餐牌我哋之下,我問佢放題有啲乜嘢,佢就幫我地入機話我哋揀咗放題,選了每人$2xx嗰個,最平嗰個,咁我哋算啦! 但個侍應態度極差!食物質素一般,蝦是急凍的,所以肉質差!牛肉一般,但還是都有鮮味,最好選醬油,因為鹽味一般!其他食物質素尚可!但我們不是太晚到,但任飲嘅飲品如雀巢檸檬茶、忌廉、芬達及支裝蒸餾水也沒有,只有可樂!仲要係我們問為什麼仲未黎已落單的飲品才告知我們沒有!仲要話你唔選可樂就冇嘢飲啦!未夠60分鐘,就有個侍應吹我哋埋單,話我地就黎夠鐘食完,但我哋仼食30分鐘…依間野d侍應勁唔掂,態度極差!嘢食同飲品冇又唔出聲,不會再去食!