2022-08-20 106 views
沙田新開既蘇媽蘇媽 星期五夜晚都要排45分鐘 實在太多人牛油咖央吐司係必點之選 熱辣辣 咖央好香 厚切牛油 好香 但超級邪惡 吐司好香脆 一定襯熱食招牌砂煲老鼠粉原本以為會好似米粉甘 好大個砂煲上 黎到已經香噴噴好 好惹味 老鼠粉食落好似銀針粉 有好多魚仔 蝦米 令到個粉更有口感 份量都好多檳城阿滲喇沙 見到有兩隻辣椒 以為唔會好辣🌶🌶點知辣到頂唔順 阿滲可以揀油麵配米粉 好有星馬風味 特別落左菠蘿 酸酸甜甜再加上一杯馬拉西亞奶茶☕️滿足了
沙田新開既蘇媽蘇媽 星期五夜晚都要排45分鐘 實在太多人

招牌砂煲老鼠粉

檳城阿滲喇沙

再加上一杯馬拉西亞奶茶☕️滿足了
2022-08-19 94 views
沙田新城市一樓係最多餐廳 意外地發現原來蘇媽蘇媽最近都喺呢度開咗新店啦 個裝修比出邊其他分店fancy 可能係商場入邊 揀咗午市套餐🍖招牌肉骨茶一字骨 個骨啖啖肉非常之好食 個人比較鍾意食藥材味重嘅肉骨茶 所以呢個非常之啱胃口 套餐仲配埋白飯 油炸鬼同埋油菜 好豐富 🥪椰香咖央多士 加左小食 食馬來西亞嘢呢樣嘢係必要嘅 啱啱烘出嚟嘅多士特別好食 配埋招牌kaya真係冇得頂🥤虎咬獅 個名係令人拗晒頭嘅 但係其實佢係milo加咖啡 第一次呢個組合估唔到原來好襯㗎喎 而且佢好濃郁好好飲🤤總括而言Semua係性價比相當高嘅餐廳 食物質素同出邊其他分店真係一致嘅
2022-08-19 63 views
蘇媽又開咗新的分店啦,咁多年食均咗佢港九分店,而家連新界沙田都有得食啦,今次仲要開在沙田新城市廣場,交通是非常的方便,而且佢仲出咗好多新菜式吖!超級興奮呢😋🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱「是日餐點」👉🏾 招牌砂煲老鼠粉💰118HKD 每次食蘇媽,我一定會點呢道菜,佢哋呢個砂煲老鼠粉,我覺得佢相當正宗!原煲砂煲上,超級新鮮滾熱辣,噗茲噗茲冒緊煙的砂煲一齊端上枱,將生雞蛋、銀針粉,肉碎、魚乾,炸蒜,蔥花,冬菇還有豬油渣撈勻,所以一定要趁熱撈勻,如果唔係會痴底,一邊撈一邊聞到焦香味,實在令人滳口水,我哋喜歡再加上黑豉油,會更惹味,一大煲很適合2人食。👉🏾 椰香咖央多士💰42HKD典型的馬拉野食,系打卡必點,無論系味還是樣,咖央多士都冇得輸,略顯綠色的咖央醬厚厚的塗在兩塊香酥的多士中間,口感鬆化,充滿濃厚的椰香,甜度正好,不油不膩! 👉🏾 三色拉茶(凍)💰38HKD以椰糖調配的三色拉茶,是正宗的馬拉味道,椰糖同奶還有茶呈現三種顏色,攪拌均勻,口感香滑無比,椰香突出,印象中在其他分店系冇呢個飲,所以要想飲三色拉茶,就一定要揀沙田分店啦🤭📍 TOSS蘇媽·蘇媽新界沙田新城市廣場第1期第1層107號鋪

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

• 砂煲老鼠粉
  • 三色拉茶
  • 椰香咖央多士
2022-08-18 81 views
蘇媽開到沙田新城市廣場啦,非常多人幫襯,午市過後先容易少少拎到位,想食真係要早啲黎拎籌。羅惹生果豆卜,是馬拉地道小食,酸酸咪咪口感好特別,佢個醬汁可以送飯,非常開胃,有青瓜,油炸鬼,豆卜,最特別嘅系佢仲有非常似萍果口感的沙葛,清新爽口,加上碎花生粒粒,非常好滋味!燒雞翼,我最鍾意食,尤其係呢啲炭火烤的雞翼,雞肉入味又嫩滑,蜜糖上色,勁好味。斑斕椰漿飯,見到佢個顏色已經好開心,仲有陣陣斑蘭香,份量好滿足!

2022-08-16 119 views
講咗咁耐要食蘇媽蘇媽 今次終於嚟到沙田分店試到啦裝修睇得出好有心思 牆身 枱面嘅磚都用咗唔同色彩繽紛嘅圖案 華麗得嚟帶點懷舊辣死你嗎 配烤雞脾嚟得食馬來西亞嘢 緊係一定要食nasi lemak啦個椰漿飯好香 帶少少甜味 再配埋魚乾他 秘製辣椒醬 同花生撈埋嚟食 味道好豐富 甜辣甜辣咁 好惹味 而隻雞髀都烤得啱啱好 肉質保持到好嫩 而個皮好脆招牌砂煲老鼠粉上菜嘅時候真係連埋個爐上 而且店員都好貼心會提醒要攪吓佢 以免痴底佢入埋嘅料同nasi lemak有啲似 不過多咗肉碎 而本身個老鼠粉已經用醬料煮過 好入味!椰香咖央多士呢個真係必叫 香脆嘅多士 配埋大大舊嘅牛油同咖央醬 又甜又咸 又唔會食到好膩 不過唔好掛得影唔食 一上個陣多微熱嘅多士 加埋凍凍地嘅牛油愛醬係最好食嘅時候愛他愛他嗌嘅時候完全0 idea係咩嚟 原來係魚餅都幾有趣美祿恐龍
講咗咁耐要食蘇媽蘇媽 今次終於嚟到沙田分店試到啦

嗌嘅時候完全0 idea係咩嚟 原來係魚餅
都幾有趣

美祿恐龍
2022-08-15 106 views
Soma Soma美祿恐龍🦖 beautiful green dinosaur濃郁 超濃味美祿 美祿波波脆脆🥥椰子沙冰 上有一球雪糕 下面係椰汁椰肉嘅天花板 椰奶味濃厚芬芳沙冰夏天飲最爽 涼!透心涼嘅快感 海南炸雞球辣辣地 香脆可口 啖啖肉 無多餘雞皮 無多餘脂肪辣粉 調味 惹味檳城白咖哩摻摻蝦肉彈牙 油面米粉各一半混合一齊食墨魚丸 魷魚🦑用料豐富.………. ………. ………. ………. ………. ………. ………. ……….TOSS 蘇媽.蘇媽 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓107號舖
Soma Soma

辣粉 調味 惹味

檳城白咖哩摻摻
蝦肉彈牙 油面米粉各一半混合一齊食
墨魚丸 魷魚🦑用料豐富

TOSS 蘇媽.蘇媽 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓107號舖
2022-08-15 94 views
沙田開了蘇媽蘇媽,專食馬拉 菜,有朋友講過幾好食,今日就嚟試一試招牌砂鍋老鼠粉配料非常豐富,有魚仔、蝦米、肉碎、豬油渣、蔥、炸蒜、炸乾蔥和蛋, 味道亦非常之濃郁和惹味! 老鼠粉細細的,有點兒像銀針粉, 砂鍋呈上,熱度非常足夠。雖然有豬油渣,以為一定會很油膩,但食落又不覺得油,很有咬口!馬拉沙嗲串燒 可以豬牛雞各兩串沙嗲醬的味道濃沃, 不會太鹹或者辣, 串燒難得地不會韌,值得一讚!馬來黑叉燒 非常香口惹味的馬來黑叉燒!桔仔話梅水鹹鹹酸酸幾開胃雖然要排隊等位, 但係餐廳夠大都好快有位,而且沙田比較少馬來西亞菜,等一陣都值得

招牌砂鍋老鼠粉

馬拉沙嗲串燒

馬來黑叉燒
非常香口惹味的馬來黑叉燒!

桔仔話梅水
鹹鹹酸酸幾開胃

• 招牌砂鍋老鼠粉
  • 馬來黑叉燒
2022-08-15 89 views
📍Toss 蘇媽蘇媽新開左分店 呢間裝修靚左 價錢都貴左 但係見有下午茶 好抵食😆 $88有主食、小食同飲品 食咁多野計埋加一每人$100唔使🥹怡保雞絲湯河 $88都幾多料 有魚片頭、蝦同雞絲 雖然係下午茶 但份量都冇縮水 幾中意呢個 清清地都唔錯😉椰香咖央多士有咖央同薄既牛油 食得出咖央同牛油既香但又唔會太甜太膩👍🏼多士烘得夠脆 比我之前係旺角食好食啲😚檳城亞參叻沙 $88起初以為係平時食開既椰香叻沙 係我睇錯左🥲呢種叻沙係帶酸 香料味好重 有好多洋蔥、薄荷葉、菠蘿 仲有辣辣地既蝦醬 誤打誤撞比我試到啲咁特別既野 但我都係中意咖喱叻沙多啲😗話知你啦薄餅配素咖喱 有成2大塊薄餅 放左陣都仲好脆 但唔夠酥咖哩幾香 如果可以再咸啲會好啲 馬來拉茶馬來白咖啡☕️
📍Toss 蘇媽蘇媽

咖哩幾香 如果可以再咸啲會好啲

馬來拉茶
馬來白咖啡☕️
2022-08-13 2015 views
自從食過1次蘇媽之後,已經覺得唔錯,可以再幫襯,知道佢喺沙田新城市廣場新開另一副線Toss 蘇媽·蘇媽,一直都想去食。咁啱最近新城市廣場有日本插畫家Keigo嘅擺設打卡位,去影相就可以順便食埋蘇媽😃一貫嘅人龍店,去到餐廳門口已見到唔少人喺度等緊,好彩我一早已經搖距取票,等左陣就可以入坐。👍 蘇媽·蘇媽除左食物夠吸引之外,佢嘅裝修風格亦係我喜歡嘅賣點。呢間新店嘅裝修好靚,啡色、墨綠色做主調,枱面嘅彩磚極具馬來風,整潔、繽紛嘅色彩啱晒打卡影相。講返嘢食,今日叫左一字骨肉骨茶($158)同海南鴛鴦燒麵包($48)。其實本人好鍾意食肉骨茶,但只係偏好星加坡肉骨茶多d,因為唔太鍾意馬來西亞肉骨茶嘅藥材味。所以之前一直都無食過蘇媽嘅肉骨茶,但睇過其他食評話呢度嘅肉骨茶藥味唔濃,咁今日就即管叫嚟試吓真唔真。🥘細細個砂鍋但好足料,有5件大小唔同嘅排骨、4件厚肉冬菇、3件豆卜、仲有枝竹同杞子。肉骨茶真係無濃重嘅藥材味,反而肉味幾香,容易入口。一字骨幾腍,肉唔算嚡,點醬油食會有d甜味。最鍾意係冬菇,細件但肉厚,索滿肉骨茶嘅味道,咬開入口時嚐到冬菇嘅香,混和肉骨茶嘅濃湯,好好食。🥪海南鴛鴦燒麵包係因為相片嘅

一字骨肉骨茶

🥪海南鴛鴦燒麵包係因為相片嘅啡色多士厚牛油所吸引。原來鴛鴦係牛油+咖央餡料,賣相好靚。牛油嘅鹹香中和左咖央嘅甜膩,味道配搭出色,加埋香口嘅多士,好鍾意呢個,成為下次必食之選。

海南鴛鴦燒麵包

影影吓相發覺,Menu嘅相像真度極高,好多時menu會見到一行細字 "食物相片只供參考",但呢度嘅食物還原度極高。📸

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
一字骨肉骨茶
  • 海南鴛鴦燒麵包
2022-08-13 98 views
🥳🥳太好啦!蘇媽•蘇媽終於有分店登錄沙田, 跟同事們放工嘆下午茶!這裏環境裝修不錯, 座位坐很舒服!叫了一個午餐套SetC狗仔粉:用料十足, 糾正我食緊個煲係銀針粉, 味道不錯! 咖央多士:馳名, 香噴噴熱辣辣多士,入口鬆化!熱白咖啡+拉奶茶各一杯有點兒失望, 一般 ....只好兩溝變成了馬拉鴛鴦,又真係味道唔錯Woo....都是回味深水埗店沖的茶,好飲好多....

這裏環境裝修不錯, 座位坐很舒服!

叫了一個午餐套SetC

狗仔粉:
用料十足, 糾正我食緊個煲係銀針粉, 味道不錯!

咖央多士:
馳名, 香噴噴熱辣辣多士,入口鬆化!

熱白咖啡+拉奶茶各一杯
都是回味深水埗店沖的茶,
好飲好多....

Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2022-08-12 163 views
蘇媽蘇媽終於係沙田有分店,仲要係新城市,真係長期都咁多人🙌🙌 今日4點去食都坐滿哂咁滯!叫咗午餐嘅招牌砂煲老鼠粉$129,佢亦有第二嗰名叫銀針粉,現加好少地方食到‼️仲要佢嗰賣相真係好靚😳 係用砂煲上,下面仲會熱住😋 配料有流心蛋、蝦米、辣椒、葱花,食落去口感層次一流👻再叫咗嗰下午茶餐椰香咖央多士$48,好香嘅椰香,包亦都好脆💗我哋兩嗰人叫咗白咖啡同馬來西亞拉茶😂 自制鴛鴦,好感好特別😳可以一試不過呢度嗰價錢同其他分店有少少唔同🤏🏻要留意啊😆

不過呢度嗰價錢同其他分店有少少唔同🤏🏻要留意啊😆
沙田新城市地下嘅TOSS蘇媽開左一段時間, 見唔係等好耐黎食個lunch先, 11點半供應到5點半嘅lunch menu款款$79/$89/$129+送白咖啡/拉茶喺新城市黎講算抵食. 🥢甲必丹咖哩炸豬扒•配飯夠唒辣🌶嘅甲必丹咖哩, 啲薯仔好入味, 豬扒係勁厚身個隻, 炸皮脆脆的, dip咖哩好正, 覺得li隻辣度有d喇沙feel, 成碗咖哩送飯清唒.🥢特製辣椒板麵脆魚, 肉碎, 脆蒜, 惹味炒板麵撈埋一齊食好好味, 特別面頭一隻流心蛋令到成碟麵juicy唒, 唔怕辣嘅我地成碟辣椒🌶️醬(堅辣🔥)撈唒!! 食到流汗💦.☕️馬來西亞🇲🇾拉茶好有馬來西亞風味比較甜茶味都香嘅拉茶, 我覺得我揀小甜係啱啱好嘅.🤱🏻原來睇左OR嘅review影餐廳環境我以為帶唔到阿仔去(因為地方應該放唔到張highchair), 原來店家有裝喺櫈上嘅Baby Booster, 下次都可以帶埋我Boy一齊食.

🥢

🥢

☕️
馬來西亞🇲🇾拉茶
拉茶

🤱🏻

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
拉茶
2022-08-12 96 views
2022年8月1日 星期一呢排見到沙田新城市廣場有唔少餐廳新開張,特別係呢一間馬來西亞餐廳,之前試過其他分店味道都唔錯,所以今晚同老婆連埋BB一齊黎試下一到餐廳門口見到有好多人等候,好彩等大約15至20分鐘就有位,而且店員仲安排左方便放BB車既位置俾我哋添餐牌上面都有好多唔同選擇,價錢都唔算太貴,但怕兩個人會食唔晒,所以只係叫左兩個小食同一個老鼠粉再加飲品點完餐等左幾分鐘,飲品就送到,係凍桔仔話梅水,飲落去酸酸甜甜,幾醒胃,而且仲食到粒話梅,夏天飲就岩晒之後有馬拉沙嗲串燒,我哋分別點左豬、牛、雞各兩串,沙嗲充滿花生香味,而且唔算太辣,味道唔錯跟住有馬來黑叉燒,無諗過叉燒都可以有第二款燒法,呢個有少少似燒豬頸肉,但比較厚身同較有咬口,外皮燒得好香脆最後當然唔少得有主菜招牌砂煲老鼠粉,砂煲裡面有好多唔同既配料,撈埋一齊食味道好豐富雖然我哋叫咗唔多野食,但食完之後都好飽
2022年8月1日 星期一

雖然我哋叫咗唔多野食,但食完之後都好飽
2022-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2022-08-10 167 views
今日經過沙田蘇媽,睇到門口餐牌有「斑蘭椰絲卷」,就買咗一份比媽咪試吓,因為媽咪係馬來西亞華僑,所以對東南亞甜品有點情懷及研究(圖片賣相與我們在馬來西亞食的很相似)!收銀員話要等10分鐘,即製👌🏻,欣賞!但當我取了食物後…完全與圖片不一樣(明白圖片只供參考),但…作為一間幾出名的馬來西亞餐廳,會否要認真一些呢?來得蘇媽食嘢,當然有要求,「斑蘭椰絲卷」是馬來西亞道地食品,沒想到會得到如此結果,失望!補充:椰絲味道是合格,但外層的皮就👎🏻
收銀員話要等10分鐘,即製👌🏻,欣賞!
補充:椰絲味道是合格,但外層的皮就👎🏻
TakeAway
平日晚市叫咗三樣嘢,全部都係一早整定再番熱上檯包括串燒🥺,連咖啡都好似淡啲,環境可以有卡位坐得舒適,但快餐嘅食物同服務而收餐廳嘅價錢,同深水埗差天共地,希望唔會有人再中伏!
2022-08-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)