Restaurant: Tim Ho Wan, the Dim-Sum Specialists
Info:

早上突然想吃點心,於是到附近的添好運叫外賣回家與家人分享。我們平常星期六、日門口大排長龍亦試過叫添好運外賣,等候時間約20分鐘。今天是星期二早上十一時,心想應不需等太久……點好了點心,取單後便一直在旁等候,大概等了20分鐘後,覺得不太對路,於是向就近的侍應查詢情況,我的說話未完,侍應阿姐便以大聲及高八度的口音說: 『齊晒會叫你啦! 等下先啦! 』但侍應回答完亦沒有幫忙追單。我當時只好相信侍應的專業,因此繼續等候。再過十分鐘,再問侍應阿姐,阿姐答還欠牛肉飯,我見已等了超過三十分鐘,於是前往櫃台說牛肉飯我不要了,要求退款。櫃台職員馬上回答,這要找經理,但櫃台職員沒有請經理前來,到經理來到後牛肉飯亦出現,所以包起牛肉飯後便離開。當我想反映意見給經理時,經理沒有正面回答我問題,只擺出不想聽的表情。 食物方面,不過不失,但再以價錢,環境及服務質素作比較,會否光顧,大家自行判斷。

2015-07-28
Waiting Time
32 Minutes (TakeAway)
不知道大家都是不是去過或在網上或朋友之間介紹而去。我本人由第一間開始就平衡一段時間都會去飲茶及吃點心,今天早上放工,想一心一意去奧海城那間店鋪坐下吃點東西,我今次在openrice不是投訴什麼,而係想覺得今次今日,他們可能已經成為大家心目中吃點心之店鋪之一,而點心當然是沒有問題,而當人的店員的確每本人今次有點覺得他們出現問題,為何他們服務之水準不停下降呢? 是不是他們的人工有所影響,或是每天工作時間太長。問心我本人只係去做一位消費者,去吃東西,而不是受他們的氣,若果是要受氣來吃東西,我好相信大家都不會去這間店鋪。對嗎?真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦!員工不會理會。
真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦!
員工不會理會。
Other Info. : 不知道大家都是不是去過或在網上或朋友之間介紹而去。我本人由第一間開始就平衡一段時間都會去飲茶及吃點心,今天早上放工,想一心一意去奧海城那間店鋪坐下吃點東西,我今次在openrice不是投訴什麼,而係想覺得今次今日,他們可能已經成為大家心目中吃點心之店鋪之一,而點心當然是沒有問題,而當人的店員的確每本人今次有點覺得他們出現問題,為何他們服務之水準不停下降呢? 是不是他們的人工有所影響,或是每天工作時間太長。問心我本人只係去做一位消費者,去吃東西,而不是受他們的氣,若果是要受氣來吃東西,我好相信大家都不會去這間店鋪。對嗎? 真係比他們的態度玩死! 你們喜歡吃就去啦! 員工不會理會。
2015-08-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-07-30 1510 views
小店誠意創業 -> 受歡迎 -> 不停開分店 ->水準下降依條FORMULA 好岩套用係添好運身上點心退步左好多蘿蔔糕: 凍 好粉 無料鹹水角: 放左好耐 唔止凍 仲有油溢味雪山叉燒包: 係最好既一個點心馬拉糕: 唔再好食 好大陣梳打粉味 太太太重手 好化學重程無人添水佢又唔俾茶壺人好好好口乾因為佢所有野都好好好重味精可唔可以俾返廣華街始創店既味俾我呀?
小店誠意創業 -> 受歡迎 -> 不停開分店 ->水準下降

重程無人添水
佢又唔俾茶壺人
好好好口乾
因為佢所有野都好好好重味精

可唔可以俾返廣華街始創店既味俾我呀?
2015-07-25 1859 views
「添好運」算係香港點心界近年相當知名嘅一間,更獲「米芝蓮」評為一星級食肆,可惜咁多年都未曾去過,今次襯得閒終於約埋朋友一齊去較新嘅奧海城分店試下到底乜料子!雖然之前日日經過旺角分店,不過因為鋪頭太細每次都放棄去食,今次細鋪搬大鋪去咗奧海城終於的起心肝去試。奧海城裝修又新又靚,相比之前舊鋪真係華麗十倍,除咗檯凳新束束,而且檯同檯之間都有一定距離,坐得幾舒服。睇起嚟嘅冠冕堂皇下,仍舊保持著平民風格,就係一眾待應都Keep著大眾食堂時期嘅服務心──「唔會點理你」,你有你舉手,我有我同同事繼續嬉笑怒罵。基本上舉手10次,大概有人理嘅次數只有4次。酥皮焗叉燒包 $19先嚟個鋪頭推介嘅「酥皮焗叉燒包」,同平時食嘅麵包皮包嘅叉燒包口感好唔同,因為用麵包皮雖然會令包皮吸收到叉燒香味,但蒸太耐亦會令叉燒味道流失。反而用酥皮焗就可以保持叉燒肉汁鮮嫩。而且鬆化酥皮配上肉感叉燒,一啖兩種口感Mix埋真係正!鳳爪排骨飯 $27飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,

酥皮焗叉燒包
酥皮焗叉燒包 $19

鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯 $27

飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,除個個樣「靚仔」之外,骨肉分明唔似出面檔會一Pat屎咁,味道仲幾好!
古法糯米雞
古法糯米雞 $28

另一鋪頭推介之一,份量幾大隻,而且入面餡料幾多,就算係一個大男人食都絕對會滿足。加上雞件、花生等等都算幾新鮮,唔似其他鋪頭咁會覺得「霉」。
韭王鮮蝦腸
韭王鮮蝦腸 $26

今餐最失望嘅一樣點心,首先,說好的韭王呢?我一啲都見唔到,亦食唔到。其次腸粉皮滑度只屬一般,而且都一啲都唔算薄。米香?Sorry, I can't taste it. 最後蝦份量偏少,一條只有3隻,而且雖然唔「霉」,但絕對唔係最佳鮮度。
香滑馬拉糕
香滑馬拉糕 $15

雖然我平時唔太鐘意蒸包、糕點,但都覺得意外好食,幾有蛋香但又唔會太過,仲香滑唔嚡口,撳落去仲有回彈力!
鮮蝦燒賣皇
鮮蝦燒賣皇 $26

幾好食但同腸粉一樣,蝦嘅鮮量未令我滿足。不過蝦量方面遠勝腸粉,至少我啖啖蝦。值得一讚嘅係面頭上嘅杞子,雖然蒸完一定唔「靚仔」,但少許清新感令成隻燒賣平衡感唔錯!
賽螃蟹春卷 $24

連我平時唔食春卷嘅都要大讚一下,外面炸到金黃香脆,仲要唔油膩,入面嘅賽螃蟹仲係保持香軟白滑,真心推薦!
煎臘味蘿蔔榚
煎臘味蘿蔔榚 $15

用上塊狀嘅蘿蔔,唔會太粉、太油,而且食得到蘿蔔嘅香甜味,算係中上水準。
陳皮牛肉球
陳皮牛肉球 $17

大粒、鮮嫩,最可惜嘅係「陳皮」,用咗唔靚嘅陳皮搞到有苦味,而且幾重,牛味幾乎完全被蓋過。
鮮蝦菜苖餃
鮮蝦菜苖餃 $25

用上菜心苖味道鮮嫩,其實本身幾住家Feel,不過相對蝦肉,其實口感味道更似豬肉......另外食食下有幾強烈嘅胡椒辣味,奇怪感超絕UP!!!
雖然好多人都話待應服務差乜乜乜,的確親身感受係「無乜服務」,但相對大酒樓$1x茶介,添好運收$3的確係好平。而且食物水準亦算高,又幾好坐(P.S.呢餐我坐咗4個鐘係到玩手機),整體嚟講算係無得輸。
2015-07-21
酥皮焗叉燒包
鳳爪排骨飯
古法糯米雞
香滑馬拉糕
鮮蝦燒賣皇
煎臘味蘿蔔榚
2015-07-21 1255 views
又是每月一餐的時候,4人今次食添好運,記得N年前去過旺角的總店食,當時因為米芝蓮而慕名而來,而加已經開了不少分店。星期五的晚上好多人,等了半小時先有位。鮮蝦燒賣皇,$26,好大粒燒賣,味道正常水準。晶瑩鮮蝦餃,$26,不俗呀。香滑馬拉糕,$15,甜味有點怪,味道麻麻地。酥皮叉燒包,$19,招牌之一,外層香甜,少許鬆化,入面好多叉燒餡,幾好味呀。煎釀虎皮尖椒,$20,好似煎釀三寶其中之一,少許辣的。黃沙豬潤腸,$20,好少地方有豬潤腸,入面好多豬潤,都不俗呀。賽螃蟹春卷,$24,好香脆,但餡料不多。鮑汁鳳爪,$28,鳳爪比較林,味道較淡,都係豉汁好食點呀。排骨飯,$27,味道正常水準。整體水準普通。
星期五的晚上好多人,等了半小時先有位。
鮮蝦燒賣皇,$26,好大粒燒賣,味道正常水準。
晶瑩鮮蝦餃,$26,不俗呀。
香滑馬拉糕,$15,甜味有點怪,味道麻麻地。
煎釀虎皮尖椒,$20,好似煎釀三寶其中之一,少許辣的。
賽螃蟹春卷,$24,好香脆,但餡料不多。
鮑汁鳳爪,$28,鳳爪比較林,味道較淡,都係豉汁好食點呀。
排骨飯,$27,味道正常水準。

整體水準普通。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
奧海城分店帶位極冇禮貌,態度惡劣,向裏面員工找經理愛理不理,不能想像一間店沒有經理處理問題!在冇王管下,服務差過大陸!完全沒有員工培訓!!受一肚子氣,有位都已經吾想食,3人只叫4樣嘢,1)脆皮焗义燒有豬燥味!2)鳳爪排骨飯沒味,3)蝦餃啲蝦漂到好白!4)馬拉糕鬆散。食物非常普通,完全不值得等咁耐加受氣。吾明可以米芝蓮,可能外國成世未食過點心!客人來吃飯像丐食!以後都不會再光顧。
2015-07-15
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2015-07-05 1029 views
成日都好多人話呢間點心好食!今晚見唔駛排隊就去試下!呢個叉燒包果然名不虛傳!超級好食!皮超鬆化!豬潤腸粉都幾好食😋幾滑鮑汁鳳爪-我個人比較鐘意鼓汁蒸多d!不個食落都好膠,張住左個口甘!平時食開牛肉,蝦餃,燒買就無咩特別啦
成日都好多人話呢間點心好食!今晚見唔駛排隊就去試下!

呢個叉燒包果然名不虛傳!超級好食!皮超鬆化!

豬潤腸粉都幾好食😋幾滑

平時食開牛肉,蝦餃,燒買就無咩特別啦
2015-07-03
  • 酥皮焗叉燒包
早前已得知添好運是米芝蓮一星餐廳,與男朋友相約到一試。其實這次已經是小妹第二次去奧海城分店,感覺一樣:鐘意食點心值得再去 ,但若果大家好怕服務態度差既餐廳就建議大家去其他分店 先大約講講上次經驗:大約5月中既平日晚上,小妹與男朋友約8點55分到達,一開始入店時其中一位收銀處男職員都冇乜點,歡迎我地入座,當時餐廳仲有10-12枱客人。其實我地都知餐廳收22:00,都諗住快食快走。男朋友鐘意坐卡位,未坐低就問兩人可唔可以坐一邊卡位,點知帶位“姐姐”話:你地兩個人就坐兩個位啦,唔可以坐四人位(都唔緊要)。(我仲好記得佢係紮馬尾,因為兩次都係佢令我覺得無言)咁咪坐lor其實冇所謂,然後有位外國人一個人坐去四人位,個姐姐又冇野wor,果一刻我諗我情願扮唔識廣東話。然後個姐姐又話:你地好食快D喇我地收十點。我就話:下,剛剛問你同事OK先入尼食,我唔會真係坐到22:00。姐姐:咁我地都要清潔嘛,你地仲有三十分鐘食咋,食唔食得切呀?當時21:00。我心諗:其實你唔想我入尼真係唔緊要,我明白姐姐想早收工,都唔洗咁呀?!算,快快食完走。叫完等大約十分鐘點心開始到,然後21:15姐姐又行埋尼,又話:仲有
早前已得知添好運是米芝蓮一星餐廳,與男朋友相約到一試。
其實這次已經是小妹第二次去奧海城分店,
感覺一樣:
鐘意食點心值得再去
,但若果大家好怕服務態度差既餐廳就建議大家去其他分店

先大約講講上次經驗:
大約5月中既平日晚上,小妹與男朋友約8點55分到達,
一開始入店時其中一位收銀處男職員都冇乜點,歡迎我地入座,
當時餐廳仲有10-12枱客人。
其實我地都知餐廳收22:00,都諗住快食快走。
男朋友鐘意坐卡位,未坐低就問兩人可唔可以坐一邊卡位,
(我仲好記得佢係紮馬尾,因為兩次都係佢令我覺得無言)
咁咪坐lor其實冇所謂,然後有位外國人一個人坐去四人位,
個姐姐又冇野wor,果一刻我諗我情願扮唔識廣東話。
然後個姐姐又話:你地好食快D喇我地收十點。
當時21:00。
算,快快食完走。
叫完等大約十分鐘點心開始到,然後21:15姐姐又行埋尼,
又話:仲有咩未到呀我地夠鐘清潔⋯⋯
其實我真心嬲嬲地,但又同自己講佢趕收工姐⋯⋯不過又唔見佢同其他客講WOR⋯⋯
唉,好似趕命咁,心情差哂。密密係咁食啦⋯⋯
然後5分鐘後另一個姐姐又尼,話佢地要開始清潔。
我D火真係尼喇:剛剛你同事同我講22:00關門,21:30要食哂,都算⋯⋯
而家21:20姐,我已經密密食仲係咁講⋯⋯
又5分鐘後紮馬尾拎張單尼話要埋數,已經冇佢咁好氣拿拿聲走⋯⋯
今次入座時間大約七點半,其實餐廳環境唔錯。
正值晚餐時間,座無虛席。
點左多款點心,等大約十分鐘點心開始到。
賽螃蟹春卷:熱辣辣,皮脆卜卜,好味!
蝦餃:出名點心店必試款式,皮夠簿而蝦肉新鮮,值得再點。
燒賣:與其他以點心為主的小鋪和茶樓相比,添好運的燒賣豬肉味較重,小妹個人認為比其他餐廳出色。
食物真係幾好嫁,但態度一樣⋯⋯

今次仲21:15就LAST ORDER叫我埋單,餐態仲有一半客⋯⋯
然後21:20就有個姐姐講問埋哂單未,話呢區要清潔⋯⋯
我就望望,左右兩邊都未走,左邊既外國人D野食都未上哂,飲埋杯茶咪行⋯⋯
然後一分鐘後姐姐拎住地拖行埋尼話:真係要做清潔嫁喇⋯⋯
我已經唔想再講落去,走喇⋯⋯

如果米芝蓮既評分只係俾食物,咁就點心而言添好運係OK,
但若果計埋SERVICE,就真係無言了⋯⋯
兩次去都心入面係咁爆粗⋯⋯
唔會再有下次(又或者下次去其他分店算)
Other Info. : 其實第一次寫食評真係唔想由劣評開始, 無奈奧海城添好運分店真係⋯⋯好似趕客咁⋯⋯ 好在外國遊客唔會知我地有咩說話聽,唔係就真係/_____\
2015-05-30
$88 (Dinner)
  • 賽螃蟹春卷
  • 蝦餃
  • 燒賣
2015-05-30 1409 views
對上果次食添好運係切期油麻地果間,排個幾鐘先有位既細舖。其實d點心唔係比其他茶樓好食好多,唯一係其他茶樓食唔到既就係佢個麥西哥叉燒包!甜甜地包皮,多汁叉燒,又熱辣辣~超正!p.s. 呢個舖d裝修靚過以前我食果間好多好多。
對上果次食添好運係切期油麻地果間,排個幾鐘先有位既細舖。

p.s. 呢個舖d裝修靚過以前我食果間好多好多。
  • 酥皮焗叉燒包
2015-03-19 2551 views
間中都會幫襯下,因為味道還不錯,價錢亦可接受,算大眾化。今晚睇戲前,打算快速食個晚餐。朋友未到,我先入,打算食住等,點知服務生強烈要求要等埋我朋友先俾入座。我已說明7.45前一定離座,唔阻佢地一張枱既位,而當時已7點,亦無人等位,我亦只有兩人。點知對方繼續調係公司規矩,仲要搵第二個同我講。又話唔係食幾耐既問題,就算食到9點,都唔俾入,係公司規矩。咁樣做生意即係趕客。如果我一班人食,個個未到,唔俾入座,可以亦合理。但而家係兩個人,亦唔會食超過45分鐘。規矩都係睇情況的吧?驚人攞左位但唔食野霸住個位,咪限人時間囉。服務真係好差好差!
間中都會幫襯下,因為味道還不錯,價錢亦可接受,算大眾化。

服務真係好差好差!
2015-03-10
2015-02-26 2822 views
添好運個名,聽了很久了;但從未試過,只因小妹不喜歡排隊。年初六下午4時半路經此店,不用排隊,便跟爸媽進場。一進店,一位戴眼鏡地中海髮型穿恤衫的中年男子就吩咐我的坐位,我見店子又不是滿座,位置又迫,就向他提出轉坐另一邊;男子立時和我表演四川絕技,再帶我到另一張枱。算,父母在場,我都不想掃慶。甫坐下,我就看見茶杯有個紅色唇印,我當然請他換一個;男子真有性格,「JIP」了一聲,就把鄰枱的杯給我移形換影了。選點心;在點心紙上找不到推介的腐皮卷,我又找他來問。我邊說話邊用手指著餐紙上的腐皮卷圖畫,哈,原來他除了曉得四川絕技外,還是一個先知。我只說了兩個字「請問」,他就講了兩個字「無晒」;我登時呆了,高手呀,世外高人呀﹗定神後,我們點了四款點心酥皮焗X燒包我自己不太吃甜,所以我覺得它甜得有點過份,但爸媽就就很合適。X燒鬆化又夠熱,包就鬆軟有彈性,不錯。晶瑩鮮蝦餃皮薄餡靚,蝦又彈牙,這個我很喜歡。陳皮牛肉球沒有了一般酒樓的梳打粉味,但我相信肉的比例亦不多;整球牛肉都很鬆化,加上墊底的腐皮更是一絕,滑不溜口。蠔王鮮竹卷沒有腐皮卷,我們就選了這個,我就覺得這個口味是重了一點。四款食物都算中上,但唯獨服務
添好運個名,聽了很久了;但從未試過,只因小妹不喜歡排隊。

年初六下午4時半路經此店,不用排隊,便跟爸媽進場。

定神後,我們點了四款點心
酥皮焗X燒包

晶瑩鮮蝦餃
皮薄餡靚,蝦又彈牙,這個我很喜歡。

陳皮牛肉球

蠔王鮮竹卷
沒有腐皮卷,我們就選了這個,我就覺得這個口味是重了一點。

四款食物都算中上,但唯獨服務這一關節上就輸掉了。除了中年男子外,整間店子的服務員都是木無表情的,請他們添茶,就眼光光的添;問她們取牙簽,就在袋裡掏幾根出來;完全沒有交流,沒有對白,沒有笑容,沒有表情;成件事好詭異。

但神奇的事就發生在5時左右,我明白了,原來是他們的食飯時間,員工們開開心心地圍在一起,熱烈地談天說地;不知是老闆太痀刻,還是員工們工作時間太落力之故?
2015-02-24
2015-02-25 2130 views
添好運這個名字, 相信大家也很熟悉. 或者我介紹一下添好運在米芝蓮的戰績. 旺角元祖店, 2010-2013年連續四年得到一星. 深水埗分店, 2011-2015年連續五年得到一星. 北角分店, 2013年必比登, 2014-2015年連續兩年得到一星. 大角咀分店, 2014年必比登, 2015年得到一星. 這個紀錄, 比起不少酒店中菜廳更加出色.是日一家人來到奧海城, 就試試添好運的大角咀分店吧. 這裡是旺角元祖店結業後搬過來的, 但環境就大有改善, 擺位不再是那麼濟逼, 裝修亦見光猛了不少, 目測是添好運五家分店中比較舒適的分店, 而且地方大, 不用排隊, 真好.晶瑩鮮蝦餃 $26: 8分, 首先來客晶瑩鮮蝦餃吧, 吃點心, 總愛吃蝦餃, 添好運的出品, 一向有水準, 蝦餃皮夠薄身, 蝦肉幾有鮮味.古法糯米雞 $26: 8分, 另外一款很愛在添好運吃的就是古法糯米雞, 因為實在是相當足料, 大大隻, 填肚之選, 而且糯米不會太實, 也不會蒸得太濕.蜜味叉燒腸 $20: 7.5分, 文迪一向愛吃叉燒腸, 那就來一客蜜味叉燒腸吧. 叉燒蜜味足夠, 但稍嫌質感是有點實. 至於腸粉皮就不
蜜味叉燒腸 $20: 7.5分, 文迪一向愛吃叉燒腸, 那就來一客蜜味叉燒腸吧. 叉燒蜜味足夠, 但稍嫌質感是有點實. 至於腸粉皮就不會太厚身.
香滑馬拉糕 $15: 8分, 古法馬拉糕, 始終是令人著迷的, 這裡的出品, 豬油香幾突出, 很對版. 而且糕身質感鬆軟, 真的是幾香滑, 教人怎能抗拒.
香滑奶黃包 $19: 8.5分, 奶黃包不是這裡常見的項目, 是晚吃到的, 也有水準. 包身鬆軟, 入面的奶黃餡很香甜, 或許不是流沙的版本, 但一樣討好.
鳳爪排骨飯 $27: 8分, 文迪怎也要吃點飯, 就來一客鳳爪排骨飯吧, 意料之外地排骨不會太實, 也不會太肥, 加上飯粒夠香口, 文迪吃得很滿足呢.
白灼青油菜 $16: 7分, 當然要來碟油菜, $16一客, 也算合理了, 不過是日的菜麻麻地, 不算太靚.
酥皮焗叉燒包 $19: 9分, 最後, 是每次來也必定要吃的酥皮焗叉燒包, 也記不清究竟吃過幾多次這裡的酥皮焗叉燒包, 但這晚再吃, 水準依舊相當出色. 新鮮熱辣, 要小心燙口. 酥皮非常香脆, 包本身亦夠鬆軟, 配上內裡的叉燒, 蜜味香甜. 只賣$19三件, 還是城中最值得吃的酥皮焗叉燒包.
添好運點心專門店的大角咀分店, 環境比較舒適, 食物質素依舊令人滿意, 當中的酥皮焗叉燒包是必吃的, 晶瑩鮮蝦餃跟香滑馬拉糕也是令人滿意的, 這家一星店, 還是值得推介給愛吃點心的朋友.
2015-02-22 1561 views
大年初四 同屋企人飲個茶之後拜個年呢個新年都算過得完滿過年就緊係要添好運啦奧運呢間添好運係米芝蓮一級餐廳 又平又抵食係佢既招牌雖然等左成粒鐘先有位但食物速度就極快酥皮叉燒包 熱辣辣有菠蘿包的脆皮咬落好鬆軟香脆薄薄的叉燒一片肥膏都無食落亦鬆化香甜香煎咖哩牛肉包最啱熱食外皮似生煎包 咬落去好香咖哩味食落亦有粒粒牛肉鮑汁鳳爪鮑汁非常入味 鳳爪的膠質濃厚令人感覺滋潤養顏 亦都好厚肉叉燒腸牛肉腸粉皮都算薄叉燒腸係叉燒碎 份量多但好細粒牛肉腸係牛肉球的餡 餡料唔算多 感覺一般賽螃蟹春卷春卷皮好香脆 裡面係蟹蓉食落脆卜卜咬落就軟軟暖暖都幾特別 而且好香 值得一試

大年初四 同屋企人飲個茶之後拜個年

春卷皮好香脆 裡面係蟹蓉
食落脆卜卜咬落就軟軟暖暖
都幾特別 而且好香 值得一試
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
2015-01-22 1838 views
經常會在奧海城附近走動的我, 不論是午市或是晚市經過此店的時候, 門口無不是大排長龍的人潮, 由於本人不喜歡花太多時間去輪侯位子, 所以選擇了平日下午茶時候來品嚐期待已久的添好運.晶瑩鮮蝦餃-- 單看賣相, 果然符合他的名字"晶瑩", 裡面會有幾只大大粒的蝦, 果然皮薄餡靚 鮮蝦燒賣皇-- 跟蝦餃都是一樣,份量都是大大粒,相當飽肚,但味道不算太大驚喜。蜜汁叉燒腸-- 叉燒份量相當十足,再配上腸粉豉油,好味 古法糯米雞-- 最不滿意的就是過個,最裡面的糯米竟然不熟,吃下去是一粒粒的硬米,比普通茶樓還要差,很失望!食物整體上來講不算太大驚喜,可能是我期望太高,還值得一提的是該店的侍應服務態度還有很大的進步空間 。
蜜汁叉燒腸-- 叉燒份量相當十足,再配上腸粉豉油,好味

2015-01-07
  • 蝦餃,腸粉,
2014-12-28 2256 views
一直都知添好運久負盛名。系星加坡做嘢果陣見過下朝3點,鋪頭出邊仲有好多人添。來到香港,唔食一次好次對唔住自己。而且大角咀哩離屋企好近。下午5點半到,唔使等位。叉燒腸粉 - 腸粉口感很不錯,細膩卻不爛,唯獨感覺太涼了,影響口感,有點溫度會更好。蘿卜糕 - 比較有型,不會動不動就夾散。配上辣椒醬,過足嘴癮。臘腸滑雞飯 - 雖然香腸平淡無奇但滑雞香嫩無比,配以香米飯,不得不讚嘆,確實下飯。蝦餃 - 蝦肉大又新鮮,不會有很重的腥味兒。馬拉糕 - 鬆軟香甜,入口綿綿,趁熱吃才好味!豉汁排骨 - 配以青椒,解油膩感,第一嘴除了肉香會有很清爽的口感。雖然放了少量糖來調味,但是個人感覺鹹味過重,喧賓奪主。
下午5點半到,唔使等位。
蝦餃 - 蝦肉大又新鮮,不會有很重的腥味兒。
馬拉糕 - 鬆軟香甜,入口綿綿,趁熱吃才好味!
馬拉糕
豉汁排骨