2024-05-13 0 views
咖啡好飲,好飲在於熱誠的製作,何以見得,雖然外表無咩特別,但當第一口品嚐出來的味道是回甘和帶小小苦,之後才慢慢散發咖啡味道,這是給我驚喜, 雖是小店但廚師說是自己炒豆,可見那份熱誠。但可惜食物就令我失望了, 班尼迪多士的蛋overcook, 或許要就當地市民, 選擇牛油果🥑失誤(很多黑點),雖然廚師也當場換了給我,但對我來說都是唔靚牛油果,而且同之前post 的圖不一樣。
班尼迪多士的蛋
2024-05-13
$95 (Tea)
2024-02-23 277 views
經常去街市路過,並未留意這間咖啡小店,剛剛朋友是素食人士,上網尋找屯門區素食餐,無意發現這間餐廳,餐廳食物外觀精美,味道都可以,價錢貴咗小小,全部餐都不包飲品,職員都十分友善😊
2023-09-18 508 views
朋友話想試呢間餐廳,所以我哋就去試咗😎我哋叫咗一份雜錦海鮮明太子忌廉意粉同班尼迪組合(裸麥包,燒烤菇,煙三文魚,薯角,沙律菜,車厘茄,水波蛋)😋食物味道唔錯,呢度主打飲咖啡,可惜我哋唔飲咖啡😂所以未能試到😛整體不錯😉餐廳都好舒服,我同朋友坐咗好耐🤣
$100 (Lunch)
2023-07-04 852 views
上次試過小店「Reborn Coffee」的出品大感滿意,趁著假期入到屯門決定再訪試All Day Breakfast同Egg Benedict==========🔹We-born Breakfast $88燒烤菇、煙三文魚、香草腸、粟米、炒蛋、車厘茄、牛角包、沙律菜、薯角燒烤菇厚身大隻,煮至軟滑彈牙,菇香濃郁入味;煙三文魚富鹹香,惟份量偏少;香草腸正常發揮;炒蛋嫩滑帶淡淡蛋香;牛角包酥脆但欠缺牛油香;沙律菜及車厘茄新鮮新鮮;薯角脆身,以少量蜜糖調味,足夠美味推介指數:8/10==========🔹Egg Benedict Salad $58沙律加入紫洋蔥、車厘茄及粟米,新鮮爽甜;沙律汁清新開胃班尼迪蛋切開後呈流心狀態,蛋白嫩滑,以適量荷蘭醬調味,可惜蛋香欠奉推介指數:7.5/10==========🔹Iced Cappuccino +$25灑上可可粉,賣相不錯泡沫打得細緻軟滑,咖啡香醇偏酸==========🔹Hot Latte +$20具誠意的拉花奶啡比例平衡,咖啡香醇,奶香剛好==========免加一服務費整體用餐體驗感不錯,依然感覺小店出品用心有誠意,定價親民;但可能太有期望
🔹We-born Breakfast $88
推介指數:8/10
🔹Egg Benedict Salad $58
沙律加入紫洋蔥、車厘茄及粟米,新鮮爽甜;沙律汁清新開胃
推介指數:7.5/10
🔹Iced Cappuccino +$25
灑上可可粉,賣相不錯
泡沫打得細緻軟滑,咖啡香醇偏酸
🔹Hot Latte +$20
具誠意的拉花
奶啡比例平衡,咖啡香醇,奶香剛好
免加一服務費
整體用餐體驗感不錯,依然感覺小店出品用心有誠意,定價親民;但可能太有期望,令今次未有太大驚喜
2023-07-04
$95 (Lunch)
2023-05-16 454 views
放假走到屯門,喺H.A.N.D.S.商場搵咗一間定價親民的Coffee Shop Chill一下小店裝修簡約,座位不多,設室外座位;牆上貼上具本土特色的名信片;店員皆為年輕人提供全日早餐、沙律、班尼迪、意粉、小食、飲品及甜品,每類食物均貴精不貴多==========🔹Portobello $68燒烤菇、煙三文魚、薯角、沙律菜、班尼迪蛋沙律菜新鮮;煙三文魚富鹹香,油脂感中等;班尼迪蛋烹煮時間恰到好處,蛋白嫩滑,蛋黃流心,加上適量的荷蘭醬感滋味;要講挑剔位會係蛋香一般數到整個餐點的精萃卻在燒烤菇及薯角上燒烤大啡菇厚身,煮至軟滑彈牙,保持豐富菇香,只以微鹽調味已足夠美味,男友同樣讚不絕口;遺憾係我竟然只顧食而唔記得幫佢影相🥲另一主角薯角可算是我食過最好味的薯角,男友也有同感;可以做到內外皆脆口卻不感乾身,薯味突出,調味恰當推介指數:9/10==========🔹蟹子忌廉汁配煙肉扁意粉 $68煙肉及意粉份量皆豐富煙肉稍為煎香,脂肪比例不高意粉保持彈性,完全掛汁忌廉汁稀稠度剛好,味道輕怡沒有膩感,醬汁份量剛好不過盛推介指數:8.5/10==========🔹Mocha (凍) +$30面頭灑上可
🔹Portobello $68
燒烤菇、煙三文魚、薯角、沙律菜、班尼迪蛋
數到整個餐點的精萃卻在燒烤菇及薯角上
推介指數:9/10
🔹蟹子忌廉汁配煙肉扁意粉 $68
煙肉及意粉份量皆豐富
煙肉稍為煎香,脂肪比例不高
意粉保持彈性,完全掛汁
忌廉汁稀稠度剛好,味道輕怡沒有膩感,醬汁份量剛好不過盛
推介指數:8.5/10
🔹Mocha (凍) +$30
面頭灑上可可粉,賣相得體
咖啡及朱古力比例平衡,互不搶去對方的味道,啡味醇香;質感細滑,甜度不高
推介指數:9/10
🔹Earl Grey +$20
以容量不少的茶水分離泡茶小瓶呈上,配以玻璃小杯
淡淡的伯爵茶香飲落舒服又解微膩感
推介指數:8.5/10
免加一服務費
整體用餐體驗非常滿意又驚喜,小店選料上乘調味恰當,感覺到年輕人的用心及誠意,加上定價非常良心,店員親切有禮;重點係連平日好少會讚的男友都表示欣賞,絕對會回訪!
2023-05-16
$93 (Lunch)
  • Portobello
  • 蟹子忌廉汁配煙肉扁意粉
  • Mocha
2022-12-28 925 views
Once in a while I do my grocery at the market downstairs. Decide to venture the mall and found a good sushi train restaurant within the mall and this little cafe. Menu look promising so decided to go with the basic, a flat white. Possibly one of the best coffee I’ve had in Hong Kong. Yet to try other coffee and breakfast options. Can’t wait to be back!
  • Flat  White
2022-11-25 988 views
友愛商場經過翻新後,有好幾間新餐廳開業後都沒有機會試。今次朋友介紹,終於可以一試了🙂素食all day breakfast,牛角包有牛油,算唔算係素食呢?🤔大all day breakfast,抵食$86 咁大份all day,出面餐廳賣緊百零二百零,而且足料。明太子蟹籽忌廉意粉,意粉做到al dente,味道無死咸,明太子意粉做得差係因為用低質素的明太子來做主打味道,呢間明太子味道咸中帶海水味,不錯~一直都是all day breakfast fans 的我,食呢道意粉有點點驚喜Dirty,唔夠dirty🤣但係咖啡味夠濃的

Dirty,唔夠dirty🤣但係咖啡味夠濃的
2022-11-19
$120 (Lunch)
  • dirty
2022-11-24 572 views
🟠 牛油果煙三文魚祼麥包 ($55)打開個餐、第一感興趣覺得好靚,牛油一排排開,非常整齊。加上煙三文魚,車厘茄同少少菜,感覺都好清新。一開始我地以為俾錯左沙律,後來撥開上面既材料,先發現祼麥包係底。就咁試一啖包,就唔算好特別,不過加埋爽口蔬菜,熟度剛好既牛油果同煙三文魚,整體都好夾,味道清新👍🏻🟡 蟹籽忌廉汁配煙肉扁意粉 ($68)個意粉打開都多蟹籽同煙肉,不過撈埋意粉同食材之後,汁略嫌唔夠。不過食落都幾Creamy😋份量方面,就覺得比較細份左少少🤏
🟠 牛油果煙三文魚祼麥包 ($55)

🟡 蟹籽忌廉汁配煙肉扁意粉 ($68)

2022-09-26 660 views
今日lunch約咗朋友係屯門食,之前食過Reborn嘅All day breakfast,覺得都唔錯,所以就去咗再食多次!今次想試下唔同嘅菜式(加上想減肥同慳錢xd),所以就揀咗Egg benedict嘅Bread ($58)~ 裏面有麥包、煙三文魚、沙津菜、薯角同重點——egg benedict!!開頭睇都以為個份量會幾少,但估唔到上到枱都幾多!同埋係會飽嘅~ egg benedict煮得啱啱好,上面嘅汁都好好食,撈埋沙津菜同薯角,好正!個麥包就偏硬,但唔會好乾,幾有咬口。薯角都係即炸,所以上枱個陣好熱,食個陣就要小心~雖然餐廳好細,坐位唔多,所以如果想lunch time去食就要早少少啦,因為除咗年輕人之外,都有好多區內嘅人都會嚟食,有媽媽帶埋小朋友嚟,仲有買完餸嘅太太同學生。又抵食又高質嘅小店真係買少見少,除咗今次食嘅egg benedict之外, 佢地All day breakfast、意粉同咖啡都唔錯,大家如果經過/住附近都可以支持一下啊~
2022-09-14
$60 (Lunch)
2022-08-28 470 views
今天跟三個朋友一起來到Reborn Coffee, 想不到屯門爱定商場二樓的角落居然有這間小小的店舖,雖然店舖毫不起眼,但店員的服務不錯,有熱誠。食物方面款式不多,但係份量十足。 我們order了其中一份餐有攞麥包,煙三文魚,薯角,沙律菜及班尼迪蛋。 班尼迪蛋十分好味,當裸麥包揸上蛋來拌食,簡直是一個很好的配搭 。朋友order了另一份,牛油果煙三文魚裸麥包,牛油果一片片整齊地排起來,感覺很清新。下次我必定會再來試試。

2022-07-23 419 views
估唔到屯門屋邨商場入口有間細細地嘅cafe,店鋪有5-6張小台,十一點黎到,坐左2台食客。 你可以直接見到cafe廚房,乾淨企理,但店舖又唔會充滿油煙味。首先試下杯Cappuccino($35),偏細杯,咖啡味濃,拉花精緻。再叫咗個All day breakfast($68),正正常常,不過不失~朋友叫咗個蟹子忌廉汁配煙肉配扁意大利粉($68)。我就叫咗個egg Benedict bread& portobello($98),即係一個配麵包,一個配大啡菇~伴碟有薯陸有沙律。一個女仔較難食哂成碟,因為份量都幾多,味道不錯,值得推薦。打卡都唔錯嫁~住屯門嘅朋友,有機會可以幫襯下小店

朋友叫咗個蟹子忌廉汁配煙肉配扁意大利粉($68)。

住屯門嘅朋友,有機會可以幫襯下小店
2022-07-12 375 views
一碟入面有菇底嘅 egg benedict ,亦有麵包底嘅 egg benedict,啱哂花心嘅你🤣 咖啡嘅天鵝拉花亦都好靚😍𝘽𝙧𝙚𝙖𝙙 & 𝙋𝙤𝙧𝙩𝙤𝙗𝙚𝙡𝙡𝙤 𝙚𝙜𝙜 𝙗𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 麵包及大啡菇班尼迪蛋HK$98𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 +HK$20
HK$98
𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 +HK$20
2022-07-08 333 views
-🦄REBORN COFFEE @reborncoffee_ -牛油果煙三文魚裸麥包 Hkd58Rating🌕🌕🌕🌑🌑-拋棄了牛油果一段時間 近日又對它燃起激情就是這幾天突然間很想 食牛油果配酸種麵包作為一個稱職的美食家 (自己說)就馬上去食其實屯門的Café選擇真的不多 真羨慕出面呢今日買了Reborn Coffee的外賣再回家慢慢嘆他們的Rye Bread是挺有厚度的 且軟硬適中但可能是外賣的關係 麵包被影響致包體濕了口感上或多或少都會有影響 但問題其實不大Rye Bread沒有我期望中的酸味或麵包香氣…感覺上是比較單純的一塊裸麥麵包 不太特別麵包上一層是沙律菜 口感新鮮爽脆我挺喜歡然後就是煙三文魚跟我朝思暮想的牛油果🥑牛油果的熟度剛好 軟溶的口感真是令人滿足可惜三文魚會食到有少許筋 但我都吃光光了食材的調味挺簡單 食到有黑椒跟香料的味道喜歡這份簡單的調味 味道都是來自食材本身-其實煙三文魚跟牛油果這配搭一定是無得輸更重要的是它能夠好好的慰藉我心靈跟肚子-簡單的配搭跟食材也能為你帶來滿滿幸福感
🦄REBORN COFFEE @reborncoffee_

今日買了Reborn Coffee的外賣再回家慢慢嘆

他們的Rye Bread是挺有厚度的 且軟硬適中
但可能是外賣的關係 麵包被影響致包體濕了
口感上或多或少都會有影響 但問題其實不大
Avocado  w  smoked  salmon  rye  bread

Rye Bread沒有我期望中的酸味或麵包香氣…
感覺上是比較單純的一塊裸麥麵包 不太特別

更重要的是它能夠好好的慰藉我心靈跟肚子
簡單的配搭跟食材也能為你帶來滿滿幸福感
2022-07-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$58 (Lunch)
2022-06-03 305 views
見佢鋪仔細細,周不時有年輕愛侶捧場,趁住假日都來試一試。Menu大致分左幾個類別All day breakfast 🍳 ,egg Benedict 🥚,pasta🍝, coffee☕️…….今次叫左 Green All day breakfast $78同磨菇醬磨菇意粉$68 同叫左杯Piccolo ~順帶一提佢地係有手沖咖啡。佢既拉花 唔通係洋紫荊?🤪Piccolo係一杯嚐到多啲咖啡風味既選擇,因為奶既比例少啲,所以入口去甘濃啲。Green All day breakfast, 個烤大菇!絕紗!多汁,有淡淡既香烤味,厚肉有嚼口,我第一次食到呢個口感,要讚一讚烹調呢個菇既廚師👍🏻炒蛋滑有啲鹽,略為鹹左啲。牛油果,鋪面就鋪得美,但反轉個邊係有啲氧化黑左既位🥑薯角都口味,香口得泥唔會炸到好熱氣既顏色。意粉好大兜…菇都好多係厚啡菇。
見佢鋪仔細細,周不時有年輕愛侶捧場,趁住假日都來試一試。

意粉好大兜…菇都好多係厚啡菇。

2022-04-24 419 views
安定有間細cafe食個late lunch,可惜有d想食既野賣曬,eg. Tiramisu、espresso tonic🥲-🔸We-born breakfast $88望落豐富🤩炒滑蛋同腸仔都好味😋大愛juicy大啡菇🍄-🔸蟹籽忌廉汁配煙肉扁意粉 $68Creamy!份量亦十分足,啖啖蟹味😋但本身係叫磨菇意粉,落錯單又冇留意到,都ok可惜有人唔食😂-{二人共 $156}🍽️ Reborn @reborncoffee_ #sis屯門 #sis黃店 #屯門cafe #屯門美食 #屯門黃店
🔸We-born breakfast $88
望落豐富🤩炒滑蛋同腸仔都好味😋大愛juicy大啡菇🍄