Restaurant: Nanhai No.1
Info:

2021-02-14 342 views
由於喺呢度睇到有$188點心任點任食的優惠。(90分鐘)所以就約咗大年初一去試一試。咁由於大年初一屬於節日佢都有加幅。($188+$20假日+$25茶位+10%服務費)咁我就要約咗11:30嘅但係呢大約11:15去到呢,咁佢都可以安排到入座,唔需要再等。其實佢個環境都算唔差啦,枱興枱之間都有一定嘅距離。佢上菜嘅速度呢大約會係落左單既10分鐘左右會陸續送上。而佢由於係任食90分鐘限時,咁其實距離夠鐘前既30分鐘會是last order!食物嘅質素就一般般啦!如果唔係年初一嘅話其實同樣價錢應該可以有其他選擇⋯
由於喺呢度睇到有$188點心任點任食的優惠。(90分鐘)

所以就約咗大年初一去試一試。
咁由於大年初一屬於節日佢都有加幅。
($188+$20假日+$25茶位+10%服務費)

咁我就要約咗11:30嘅但係呢大約11:15去到呢,
咁佢都可以安排到入座,唔需要再等。

其實佢個環境都算唔差啦,
枱興枱之間都有一定嘅距離。

佢上菜嘅速度呢大約會係落左單既10分鐘左右會陸續送上。

2021-02-12
$250 (Lunch)
2021-02-14 191 views
今日食點心buffet,12:45去到時,門口大排長龍等入座,職員有些手忙腳亂,回覆表示等前一輪埋單、清枱。大約13:05分左右先能入座。之前訂枱要求窗口位,不過安排唔到,最後安排角落位,枱與枱有一定距離,空間闊落。之後order了第一輪,菜式類很快上到,但點心類遲遲不見。之後再order第二輪情況一樣,追問職員只回覆整緊,聽到隔離枱落單話蝦餃已經冇貨。之後差不多夠鐘再追,職員話幫手跟,但話燒賣都冇貨,最後只等到菜苗餃、黑松露粉果、小籠包,冇驚喜而且很細舊,一肚氣!

2021-02-13 214 views
點心放題,等個坐字,啲嘢食完全無影,超過一半無到,十級劣評,坐咗一個鐘已經話lastorder,但我前面叫果啲有三分二點未見到,都唔駛考慮好唔好食啦,唔駛再幫襯
相信今年的農曆年新大家一定過得比以往很不一樣!團年飯跟開年飯也沒法子外出享用但香港精神是永不能磨滅的!於是各大餐廳也推出不同的團年、開年的外賣賀年菜式,令大家也可以輕鬆舒服適地在家安心吃團年及開年飯!正好南海一號新推出了熱辣辣共六款不同滋味的煲仔菜供外帶,當中包括有古法羊排煲、黃耳竹笙煲、陳年花雕雞煲(半隻)、大根牛尾煲及招牌極品蟹皇翅(兩位起) ,這五款熱煲的價格由$268~$368不等!如果選上其中三份或以上更可享有八折優惠喔!查詢或預訂: 2487 3688/ Whatsapp: 5530 1322(24小時前預訂)上星期四我早一天預訂了這個龍蝦湯海皇一品煲$1280(四位用),帶回外家跟車公公、婆婆來一個新鮮熱辣的團年晚飯!而我則選了龍蝦海鮮煲之餘再額外加多一個熱煲,搭夠滿$1500額外獲贈了極受茶客歡迎的自家製如意蘿蔔糕一盒(售價$108),另外還有南海一號堂食現金券$300兩張,即是付出$1500便回贈$700食品和現金券真的好開心啊!因為我之前嚐過南海一號質素高的點心放題非常滿意,所以那兩張現金券絕對合我心意!跟車公公、婆婆打完麻雀後晚上便一起開餐吃團年飯喇!打開這個龍蝦

跟車公公、婆婆打完麻雀後晚上便一起開餐吃團年飯喇!打開這個龍蝦海鮮煲真的十分足料內裡共有達十款上乘的矜貴食材。

當中包括有本地龍蝦 、原隻活鮑魚、花膠、北海道元貝皇、清遠鮮雞、紐西蘭青口、蝦球、鮮菇、蘿蔔及稻庭烏冬等!就算二哥忽然能一起吃團年飯也絕對夠食海鮮份量真無容置疑的足!

外賣袋內除了有以精美砂煲盛載著的龍蝦海鮮煲外,還附有兩大支鮮製的海皇湯只要吃時倒入砂鍋中,然後以中小火加熱後便可享用到熱辣辣香噴噴的龍蝦海鮮煲了!

最令我驚喜的是這個海鮮煲用的食材除了新鮮外用料更是吸引!如龍蝦選用本地貨而非坊間常用的波士頓龍蝦,吃下去的味道當然是更為鮮甜美味啦!而花膠亦用上花膠筒切件來製作矜貴程度又給了我另一驚喜,配合鮮甜不膩的海皇濃湯美味度超高耶!

但說到美味那索盡了海皇湯鮮味的稻庭烏冬真是不得了,稻庭烏冬吃下口感滑溜之餘味道甜美鮮香,真的十分引人入勝好吃到我們停不了口呢!

加了二哥一起開心吃團年飯我們決定將送贈的如意蘿蔔糕一起享用!蘿蔔糕內有不少臘味和蝦米等傳統餡料外吃下還有口感滿滿的蘿蔔條在內,蘿蔔糕軟硬適中入口充斥蘿蔔的清甜香氣味道質素十分不俗呢!

吃飽飽係時候要諗諗何時去享用這兩張$300的現金券!寄望農曆年後限聚令可取消大家可以高高興興一起吃頓開年飯便好了!
2021-02-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2021-02-06 381 views
南海一號,已經唔係第一次去了,但過往多數都是去食晚飯,貪其夜景實在壯觀,高居臨下,實在有君臨天下的感覺。可能係疫情期間,高檔餐廳也要做放題,於是昨天便和朋友仔一齊去試吓呢個點心放題。我們分別叫了晶瑩蝦餃、蟹子燒賣、上海小籠包、鳳爪、蝦米腸粉、蘿蔔糕、話梅石榴、鮮果咕嚕肉、麻辣薑蔥炒牛肉、辣子雞球、蟹肉粟米羹、五柳甜酸魚柳等我等,種類繁多,大家也看看相片吧。在一個如此優美嘅環境,落地玻璃,光猛開陽,舒舒服服的食一個午餐,也只不過是200多元,超值了。

2021-02-06
2021-01-27 14219 views
友人過來尖沙咀相約吃點心放題,筆者見新意思,一於應約一試。放題$188/位,任吃點心,限時個半鐘。二人限聚令,每張枱二人,分開有一定距離,而且即叫即點,感覺比較安全。蒸餃系列每點一個,就是一粒餃子,可以每樣點一粒,試清楚之後再encore ,不會浪費食物。金蒜蟹肉菜苗餃,蟹子燒賣~從前上酒樓,例必蝦餃、燒賣、魚翅餃,但現今酒樓,往往蝦餃、燒賣,都是頂點或特點,所以嚟到點心放題,可以吃得放任一點。蛋白素苗餃,蝦餃幾款蒸餃系列,餃子皮夠薄,粒粒熱騰騰,正合心意。小籠包,鳳爪小籠包也是熱騰騰,也有高湯,所以吃時小心點,鳳爪夠腍夠入味。乾煸鮮荀肉四季豆,豉油皇炒蝦米腸粉。精美菜色系列,個人建議點咗一份先,試清楚是否啱自己口味先,才番點,因為有些菜色一人份量兩個人都夠吃⋯⋯衆多點心中,筆者喜歡這碟 “乾煸鮮荀肉四季豆”, 醬汁惹味,四季豆炒得爽脆。我們最後除了粥粉麵飯類別沒有點之外,兩個人竟然將整張點心紙的款式通通試齊,所以有時候,食嘢係要有合適的拍檔,遇強越強。但由於初時怕限時吃完要走人,所以忙著吃,沒有拍太多食物照,後來才知,如果未有客人繼續等的話,仍可繼續坐。整體來講:點心質素唔錯,尤其蒸
友人過來尖沙咀相約吃點心放題,筆者見新意思,一於應約一試。
放題$188/位,任吃點心,限時個半鐘。

金蒜蟹肉菜苗餃,蟹子燒賣~

蛋白素苗餃,蝦餃
幾款蒸餃系列,餃子皮夠薄,粒粒熱騰騰,正合心意。

小籠包,鳳爪

乾煸鮮荀肉四季豆,豉油皇炒蝦米腸粉。

整體來講:
點心質素唔錯,尤其蒸餃系列,單點份量少少,可以滿足喜歡樣樣試少少嘅人。

由於疫情唔算多食客,所以Last order 後,還可以在這裡自斟自飲,時間分配未算太趕。
以午餐角度來看,茶芥加一,平均每人$249,單吃點心角度,算是有點貴,但能夠吃足多款點心,有食量而又喜歡吃點心的人,不妨一試。

2021-01-26
$249 (Lunch)
2021-01-16 732 views
在30樓的餐館美麗海景,入座在中午職員有禮表示景好的會曬些,或可選其他位。坐位舒適望着港享受。食物選擇不算多,點心足料熱好味,小菜,炒粉,飯小份量都有水準。同行2個10歲以下小孩衹收一人費用
2021-01-16
$220 (Lunch)
2021-01-10 898 views
2020年12月閒日book左張窗口位嘅枱,去到時個四眼男waiter帶我去咗一張的確喺窗口嘅位,不過窗口外面並唔係美景,而係有outdoor seats 嘅位置,我問個waiter講,有冇其他窗口位,佢話:「呢個咪係窗口位囉!」我同佢講,但呢個位冇景喎,佢拉長同升高把聲答我:「有!」其實我明白當時已冇哂真正窗口位,但作為waiter,都冇理由咁答個客呱,試問一個出面坐到人嘅窗口位,有乜景可言呢!有都係其他食客食嘢嘅景啦,於是我就同佢講我唔食走咗了!記得之前夜晚都幫襯過,印象中服務非常好,唔知係咪疫情期間將貨就價,要換一批較低質素嘅waiter,所以服務質素搞到差左咁多。貴價餐廳價錢,茶餐廳服務,大家去之前

2020-12-30
2021-01-06 943 views
今天出去尖沙咀,便嘗試到這間餐廳試一試下午茶的點心放題,放題時間是下午3:00至4:30 pm, 我準時3:00入座,這裏除了位置、裝修、及位於高層30樓,可以觀望維港景色,但食物的質素一般!試一次便夠了!侍應在下午四時,已經在每枱收起點心紙,並告知這是last order,接着便開始埋單!我試了以下的點心:蟹籽燒賣蝦餃蟹肉菜苗餃上海小籠包(皮厚冇肉汁)蟹肉粟米冬茸羹(好似水一樣)蔥爆牛肉(只得兩片牛肉)滑蛋蝦仁(只得一隻蝦)海鮮煎蛋角(唔覺有海鮮)芒果果凍凍南瓜西米露蜜糖薑汁糕

今天出去尖沙咀,便嘗試到這間餐廳試一試下午茶的點心放題放題時間是下午3:00至4:30 pm, 我準時3:00入座,這裏除了位置、裝修、及位於高層30樓,可以觀望維港景色,但食物的質素一般!試一次便夠了!

我試了以下的點心:
蟹籽燒賣
蝦餃
蟹肉菜苗餃
上海小籠包(皮厚冇肉汁)
蟹肉粟米冬茸羹(好似水一樣)
蔥爆牛肉(只得兩片牛肉)
滑蛋蝦仁(只得一隻蝦)
海鮮煎蛋角(唔覺有海鮮)
芒果果凍
凍南瓜西米露
蜜糖薑汁糕

2021-01-02 664 views
所謂「米之蓮一星」,除了環境是可以,食物非常一般,服務就 🤦🏻‍♂️ 價錢雖然不是最貴,但只可以說是完全不值 👎🏼不知道是否現今難請人問題,還是培訓質素問題!每一次放低既點心或菜,都一定係放係我右手邊,如果我察覺唔到,就一定掃左落地下!還有就係差不多每個員工都笑容欠奉,可能係疫情關係,開工少咗,影響收入之故!但食物質素真係唔可能有「米之蓮一星」尤其欖菜肉鬆豆腐,完全食唔到欖菜味道,蟹肉粟米羮就淡而無味,反而有既係鯹味 🤦🏻‍♂️ 比較好既係煎腸粉!
合格的點心放題,精美菜式比點心更出色,粉面都有水準,點心比較小選擇但佢地最大問題係不同點心放在同一個籠去蒸,例如薑汁糕同蝦蛟一齊蒸,蝦蛟變左薑汁味但景觀好好有海景

但景觀好好有海景
$200 (Lunch)
2021-01-01 578 views
新一年既早餐想食得開心啲,尋日臨時臨急搵咗一間有點心放題。因為得兩個人食,一般酒樓叫三四個點心已經飽晒,無得食多幾款,點心放題跟人數比,可以試多啲種類。因為早到,同預早希望安排到窗邊位,所以如願以償,可以一邊食野一邊望住維港景,重有陽光普照天氣,完全美好既環境。講完環境講返食物,種類加埋都應該廿幾款,我哋每日都係寫1人份量,務求試晒唔同菜式。蝦餃燒賣正常,菜苗餃好味,啲菜好香,小籠包雖然個皮厚啲但係都好多汁,辣子雞球係我覺得最好食嘅,唔係好辣雖然見到好多辣椒。仲有估佢唔到極薑汁糕唔算太甜但係好重薑味。仲有炒四季豆都好夠鑊氣,我哋叫完再叫。個茶都唔錯,淡淡地好舒服。
欖菜肉鬆豆腐

個茶都唔錯,淡淡地好舒服。
話梅石榴
2021-01-01
$260 (Breakfast)
欖菜肉鬆豆腐
話梅石榴
  • 辣子雞
  • 上海小籠包
2021-01-01 401 views
今日放假同朋友嚟南海一號嘆下午茶任食都係$188 又有靚view🎡 又座得舒服👍已經有好多人推介,但我想📣介紹不單止下午茶,今次發現佢地有個龍蝦湯海皇一品煲🦞🦐🥗賣相已經好吸引,查問後可以外買自取,我地就預訂一煲同幾位姊妹一齊嘆材料份量十足👍💯適合我地幾個喜歡食海鮮的女人,滿足到鍾意食又怕肥的心態😅啖啖龍蝦肉😍鮮味十足厚肉彈牙👍💯 大隻低食😍另外就係花膠我地最鍾意就係食花膠補充骨膠原入口即溶 膠質豐富呢隻帶子都好大粒😱😱,同隻鮑魚有得比😋 充滿龍蝦湯的帶子,鮮甜好味😘仲有青口和大蝦一樣都好好味👏 我第一次食海鮮煲🥘真係要食材新鮮先食到海鮮的鮮甜味道🐟🦐🦀🦪🦞幾個女人淨係食海鮮已經好滿足還有呢個海鮮味超濃郁的稻庭烏冬😍 簡值好味到不得了因為疫情大家都要留在家中🏡值得推介♥️外買呢個龍蝦湯海皇一品煲🍲🦞🐟🦐最貼身😍係佢地仲包埋兩大支龍蝦湯和個精美瓦煲$1,280全包足4人份量,啱哂我地之後用煮嘢食。仲有送$600 coupon 可以下次再嚟食,十分低讚👍👍💯
今日放假同朋友嚟南海一號嘆下午茶

2020-12-31
TakeAway
龍蝦湯海皇一品煲
2020-12-31 311 views
唔好意思遲左兩個月先寫食評10月尾媽媽生日, 喜歡中菜所以揀左南海一號, 有靚靚環境同埋靚靚海景~見到佢有個秋之嚐味餐幾抵食, 有媽媽喜歡的翅, 仲要兩位起就OK, 可以另外加多幾樣野就夠哂一家四口share食~餐頭盤有口水雞同陳醋雲耳~口水雞好夠味, 但雲耳就冇咩特別~另外加左青芥末螺花肉同南海沙律, 味道不過不失~呢個都係另加的, 沙茶魚蝦蟹粉絲煲~超好食!!! 好惹味, 會好想撈飯食!!!亦係另加的, 沙律芒果蝦~ 我唔食蝦的~ 但屋企人話呢個必食!花甲~ 味道唔錯~ 不過份量較少~極品蟹皇翅!!! 好好食!!! 好濃蟹味, 又足料!!!好正!!! 呢個都係必食!!!蠔皇原隻鮮鮑魚~ 食材靚自然有水準!燒汁香煎元貝皇~ 好鮮味好好食! 底下係茹墊底~紅燒乳鴿~ 皮脆肉嫩! 好JUICY!竹笙釀鮮蘆筍~ 很正常龍蝦湯泡貴妃飯~ 店內另一皇牌~ 必食!!!! 好好食!甜品係馬蹄露不過冇影相~ 清清甜甜, 但當刻已經好飽食唔落喇~
唔好意思遲左兩個月先寫食評

餐頭盤有口水雞同陳醋雲耳~
口水雞好夠味, 但雲耳就冇咩特別~
另外加左青芥末螺花肉同南海沙律, 味道不過不失~

花甲~ 味道唔錯~ 不過份量較少~

蠔皇原隻鮮鮑魚~ 食材靚自然有水準!

燒汁香煎元貝皇~ 好鮮味好好食! 底下係茹墊底~

紅燒乳鴿~ 皮脆肉嫩! 好JUICY!

竹笙釀鮮蘆筍~ 很正常

龍蝦湯泡貴妃飯~ 店內另一皇牌~ 必食!!!! 好好食!

2020-10-29
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2020-12-29 323 views
我覺得這個點心放題味道很一般,水準很一般,不值得,試一次就足夠啦。我們 2 & 3 round , 一共點了 12 粒蝦餃 ( 它是以粒為單位 ),只來了 2 粒 ,唉。。。不讓客人吃這麼多蝦餃,就早說嘛,因為其他點心,我點多少,它就來多少,就只有蝦餃。。。唯一好吃就只有 辣子雞丁 和 肉末四季豆 ( 因為是熱的 )。蟹肉粟米冬茸羹,我覺得在喝 無味道的豆粉羮。這次沒有蝦片 ,不錯 (迫客人一定要的,而且要收錢的 )漏單和上錯食物的問題非常嚴重。

蟹肉粟米冬茸羹,我覺得在喝 無味道的豆粉羮。

這次沒有蝦片 ,不錯 (迫客人一定要的,而且要收錢的 )

漏單和上錯食物的問題非常嚴重。