2021-02-15
第一次寫食評,真係差到極點要分享經OpenRice 預訂2月15日13:00 - 14:30午市時段點心任食,大約12:45到達餐廳,排隊等安排入座,等到大約13:00,門口已經人多到行都行唔到,等入去既未入得,食完出黎既又走唔到,當中有老人家小朋友,情況非常混亂,餐廳安排入座亦唔係按到場登記先後次序,在場已經有唔少客人投訴大約迫左半個鐘,終於可以入去安排坐低,以為可以開始食野,但點知原來係想多了一坐低(13:15)寫點心紙點野食,等左大約半個鐘(13:45)都未見有第一碟野食,隔離枱同時坐低都已經開始食緊幾碟,見到有啲唔對路就問問侍應會唔會漏左單或者啲野食送錯枱號,因見到隔離枱話有野食無寫過,然後有位部長就拎住我地寫既點心紙過黎話有入單,咁都明白可能人多咁再等多陣,同時因第一張點心紙有野食未點所以落多一張,等到大約14:00左右竟然到既係第二張點心紙寫既野食,第一張紙既野食仍然未到,午市時段到14:30,都差唔多夠鐘,另外等待期間已經見到隔離枱多次出現唔係佢地點既食物,咁再(好聲好氣)問一問侍應睇下枱號會唔會搞錯左,點知個侍應就好惡咁話「咩枱號呀,搞錯咩呀」然後就行左去一邊同第二個同
第一次寫食評,真係差到極點要分享
一坐低(13:15)寫點心紙點野食,等左大約半個鐘(13:45)都未見有第一碟野食,隔離枱同時坐低都已經開始食緊幾碟,見到有啲唔對路就問問侍應會唔會漏左單或者啲野食送錯枱號,因見到隔離枱話有野食無寫過,然後有位部長就拎住我地寫既點心紙過黎話有入單,咁都明白可能人多咁再等多陣,同時因第一張點心紙有野食未點所以落多一張,等到大約14:00左右竟然到既係第二張點心紙寫既野食,第一張紙既野食仍然未到,午市時段到14:30,都差唔多夠鐘,另外等待期間已經見到隔離枱多次出現唔係佢地點既食物,咁再(好聲好氣)問一問侍應睇下枱號會唔會搞錯左,點知個侍應就好惡咁話「咩枱號呀,搞錯咩呀」然後就行左去一邊同第二個同事講「有咩咪投訴我囉」,態度極之惡劣,當時我已經坐左大約一個鐘,食左唔超過5碟點心,張枱面長期都係無咩野食(圖一),隔離枱都已經食飽,咁岩見到部長同有位貌似高級職員行過,再嘗試問下,得到既答覆都係「跟緊」「人多」「多單」「再等多陣」「有落單的」,當時都已經等到無晒胃口了,拎多張點心紙諗住叫甜品食,點知發覺好多野食都已經無晒刪左(圖二),有啲仲要係由始至終都無黎過,真係好過份,之後其他人客開始埋單走,啲侍應就開始拎住啲野食行埋黎問「有無叫過呢樣野食」「呢樣岩唔岩食」等等,好似食剩啲野就拎埋黎問你食唔食呀咁,完全唔係自己點既野食
其實咁大間餐廳,由安排入座個刻已經好亂,電腦系統落單又亂,啲野食亂出,錯數量錯枱號,侍應態度又惡劣,呢間餐廳都真係唔會再有下次