2024-04-08 292 views
沙嗲牛肉麵加雞蛋🫶🏻,嚟到呢一間咁出名食沙嗲牛肉嘅餐廳點可以唔試吓佢嘅沙嗲牛肉,沙嗲牛肉炒得非常香,而且咬落都非常好食,絕對冇根,沙嗲味非常香濃,而且唔會太辣,味道同公仔麵非常配合,鍾意食沙嗲嘅朋友真係絕對唔可以錯過,再加埋煎蛋,簡直就係正,公仔麵就正正常常,唔會太淋,整體上我覺得都合格西多士🫶🏻,味道我覺得都還好,都係熱辣辣茶餐廳嘅一貫做法,我同朋友都非常鍾意食,最後再加多杯凍檸茶,perfect!

2024-04-06 209 views
辛勞了一天的行程,去了吃平民版的方榮記,帶了期望去,失望而回。六點開舖,我們5:45已經入座,首先第一樣失望的,叫什麼沒有什麼😂我們叫了沙嗲湯底$60,鴛鴦湯底$70,說好的濃郁沙嗲呢?😌最後揀了手切牛肉🥩大份$380 🥩細份$320,這個價錢屬於貴,一般手切牛肉會比急凍牛肉更有香味,但馬仔手切牛肉完全沒有牛的香味,吃落肉質和一般凍牛肉無異。🍜出前一丁公仔麵$17一包雙拼$60 只有五隻韭菜餃+很少牛柏葉😓原本想嗌黑柏葉也沒有,牛柏葉彈牙,但不掛湯。枝竹也沒有性價比極低🙂‍↔️
🍜出前一丁公仔麵$17一包
枝竹也沒有
性價比極低🙂‍↔️
2024-04-06
2024-03-13 327 views
今日嚟到九龍城街市 唔係買餸 而係打邊爐!老遠嚟到 只為佢嘅沙嗲牛肉火鍋😍.🔹沙嗲湯底火鍋 $60將平時茶記沙嗲牛嘅味 變成火鍋 加入各種自己鍾意嘅配料 再慢慢品嚐 湯底超級濃郁 沙嗲夠香 食落又唔重味精 唔會食到好口渴👀🤩所以第一 round 記得要落出前一丁$35 一份(兩餅麵)將佢最濃郁嘅沙嗲汁 鎖哂入即食麵 就只有呢次了因為過咗佢就會加水 淡哂變到唔好食了😿.🔹肥牛 $360大份正常發揮 不過每一塊都有厚度 食落好有口感 再加埋啲沙嗲汁 💯💯💯.溫馨提示🤏🏻記得早少少去 就算平日都係咁話 佢1800開鋪 我1900到 要等10幾張枱不過為咗食好食嘅沙嗲牛湯底 都無計了😿🥹.📍馬仔粉麵 (九龍城)九龍城九龍城市政大廈3樓2號舖
今日嚟到九龍城街市 唔係買餸 而係打邊爐!
老遠嚟到 只為佢嘅沙嗲牛肉火鍋😍
溫馨提示🤏🏻
記得早少少去 就算平日都係咁話
佢1800開鋪 我1900到 要等10幾張枱
不過為咗食好食嘅沙嗲牛湯底 都無計了😿🥹
📍馬仔粉麵 (九龍城)
九龍城九龍城市政大廈3樓2號舖
2024-02-03 526 views
喺這家店食,試到去到馬仔記變臉秀,日頭係粉麵小哥,到咗晚上就成打邊爐師傅!仲有啲,呢度嘅沙嗲湯底真係夠晒勁,味道濃郁得黎又唔膩口,正!啲手切牛肉就真係有得讚,又嫩又滑,一啲都唔會嚡,浸落湯底,帶出嗰種微微嘅辣味,勁呀👌!試完啲炸魚皮,脆到喳噹起,黑柏葉同水魷就新鮮夠晌,飄咗「雙拼」嘅旗號,但味道就絕對唔輸單打獨鬥,好嘢!至於公仔麵呢,唔係平時嗰啲即食麵可以比,浸咗沙嗲汁後,味道真係升天,撈一撈,每啖都有新鮮感,食得我幾乎忘記左嗰啲尋常日子嘅公仔麵。食完之後,除咗已經諗住下次要搶位之外,內心冧涌嘅仲有嗰種-唔,要話平民化嘅話-就係超級抵食嘅feel啦!啲食物新鮮,份量足,店內環境亦算得過且過,坐得舒服,食得開心。來這邊,保證你都會同我一樣話,食得嘅每一啖都係心滿意足之選🥰!

2023-12-12 885 views
♨️沙嗲湯|皮蛋芫茜(雙併)💰$70🦐游水海蝦(大)💰$160🐟炸魚皮💰$45🥢各式時菜|生根|出前一丁💰$35🥢水魷+雞件|蘿蔔+枝竹💰$60|💰$40.⚡️九龍城除咗泰國菜出名,街巿熟食巿場嘅沙嗲火鍋都係名物之一🤗可惜小女子唔好牛肉,所以點咗其他料打邊爐🫢湯底唔係想像中咁濃稠,偏湯,味道未至於超濃郁,算係試過就算嘅類型.⚡️邊爐配料選擇唔算超多,冇響鈴有啲小失望呢🥹而且夜晚人流比較多+人手小,想嗌伙記幫手落單/加單有啲難度,大家想試建議6點左右嚟,唔係有排等
♨️沙嗲湯|皮蛋芫茜(雙併)
💰$70
🦐游水海蝦(大)
💰$160
🐟炸魚皮
💰$45
🥢各式時菜|生根|出前一丁
💰$35
🥢水魷+雞件|蘿蔔+枝竹
💰$60|💰$40

[九龍城]香濃沙嗲湯底邊爐話說我朋友想試下九龍城lee 間沙嗲湯底打邊爐上網睇6pm 先開門,又話拎1號飛都要等成個鐘🥲好彩今晚係星期一,而且朋友6點3前都到左,一去到就有位🥰☁️ 沙嗲湯底有花生粒,有啲椰香的,但又唔會搶focus 😎,第一啖入口,有驚喜🥰,味道香濃。☁️白牛柏葉,魷魚兩樣都爽口,彈牙,唔錯👍🏻☁️ 炸魚皮脆口,等緊野食熟個陣,淥一淥,就食得,又掛滿沙嗲汁,正啊😍。☁️ 韭菜餃,金菇正常,無特別驚喜😗☁️ 出前一丁公仔麵⭐️重點,每條公仔麵都掛住沙嗲汁,冇得輸💯。原來可以叫隔離店的芒果沙冰,會開心過我地叫可樂😂😂,下次要試下😏。埋單每人$140,掛住食,無影menu😆。溫馨提示,7點鐘度,就已經開始好多人排隊,排到8:30都仲係好多人。😆優點:☁️近地鐵站☁️食物味道好整體味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑地區:#arfan_foodie_九龍城類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple ——————馬仔粉麵 (九龍城)九龍城九龍城市政大廈3樓2號舖——————#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodb
[九龍城]香濃沙嗲湯底邊爐

話說我朋友想試下九龍城lee 間沙嗲湯底打邊爐

☁️ 沙嗲湯底

☁️白牛柏葉,魷魚
兩樣都爽口,彈牙,唔錯👍🏻

☁️ 炸魚皮

☁️ 韭菜餃,金菇
正常,無特別驚喜😗

☁️ 出前一丁公仔麵
⭐️重點,每條公仔麵都掛住沙嗲汁,冇得輸
💯。

優點:
☁️近地鐵站
☁️食物味道好

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_九龍城

——————
馬仔粉麵 (九龍城)
九龍城九龍城市政大廈3樓2號舖
——————

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_九龍城
#打邊爐 #香港打邊爐 #沙嗲湯底 #九龍城打邊爐 #九龍城美食 #九龍城 #九龍城沙嗲火鍋
  • 炸魚皮
2023-11-20 634 views
終於可以食到這個位於九龍城街市的馳名沙嗲火鍋!平日下午時間段基本不用排隊🤭牛肉味道很濃郁和沙爹鍋完美融合在一起價錢:$320(細碟)雙併同價雞肉-牛百葉沒想到雞肉煮完之後裡面還是好嫩好juicy🙆🏽‍♀️牛百葉有點嚼口加上附送的醬料味道更加好!價錢:$60公仔麵-必點之選🤩如果點招牌沙爹湯底的話,公仔麵非點不可。沙嗲湯越煮越濃味🫶🏽食到中段加公仔麵公仔麵d面加上濃郁嘅沙嗲👍🏼價錢:$35一開始沙嗲湯還是沒有濃郁😲食到最後竟然有驚喜越食越濃味🫶🏽最後再加埋公仔麵。個味道真係一試難忘。

牛肉味道很濃郁和沙爹鍋完美融合在一起
價錢:$320(細碟)

雙併同價
雞肉-牛百葉
沒想到雞肉煮完之後裡面還是好嫩好juicy🙆🏽‍♀️
牛百葉有點嚼口加上附送的醬料味道更加好!
價錢:$60

公仔麵-
價錢:$35

一開始沙嗲湯還是沒有濃郁😲
食到最後竟然有驚喜越食越濃味🫶🏽
最後再加埋公仔麵。個味道真係一試難忘。

2023-10-24 948 views
由搭lift已經覺得環境唔太好,不過抱住食到好嘢嘅心態,就包容下。但成餐飯好似俾錢睇小強打邊爐咁,淨係捉都捉咗5隻,未計眼見到,食到提心吊膽,我以為我去打個邊爐送埋個前排小強握手位。然後職員態度差,舉咗手成日扮睇唔到,講完有小強,想調位,佢竟然無乜感覺,好平淡,懷疑廚房見得太多小強同志,習慣咗。我諗要數呢間野賣點只有湯底濃郁,就算自帶牛肉都要加300😂其實見到menu有呢個option都笑咗。雖然嗌咗手切牛肉,但唔見得切得幾好,永遠都連住一兩舊未切斷。排隊等差唔多成粒鐘交啲咁嘅貨比我,而且價錢都不友善。總結 不建議。(錶位每次只有半個鐘)

排隊等差唔多成粒鐘交啲咁嘅貨比我,而且價錢都不友善。

總結 不建議。

(錶位每次只有半個鐘)
  • 沙嗲湯底
2023-10-21 782 views
5:50分鐘去到,全部枱都貼了紙仔,訂左位,但7成無人坐的,有人坐的都只係一張枱得一個人黎左拎位,然後齋坐等friend黎,我就問有得打電話黎訂位嘅咩,呀姐答無,咁我再問點解啲人訂到位,呀姐話,晏晝專登黎訂位,個個都住附近?可以當日晏晝專登訂位? 我唔信囉。跟著之後見到啲相熟嘅人黎,叫聲呀姐,打個招呼,就搣開張紙仔就叫啲熟客坐,你係市政大樓,用緊政府資源,但原來只做熟客,佢應該落閘,寫明只招呼會員吖嘛,我見拎左1號飛都話要等一個鐘,就算你啲嘢食有幾好,真係差到不得了。

講起港式沙嗲火鍋 即刻諗起一定係呢間同方榮記揀咗呢間位於熟食中心內 感覺上好似比較小眾少少但原來佢6點開 我6點鬆啲到 排緊2張枱但2張講緊等咗一粒鐘 所以想食記住一開門就要到!!🤍沙嗲湯底($60) | Rating: 9/10可能食開任食邊爐啲沙嗲湯 呢個第一啖入口有wow到😂湯底好重花生味 亦會食到花生碎質地都幾杰身 唔會太鹹 微微辣咁不過佢越煮會越濃 就覺得開始有啲太掛湯同重味所以如果想煮個好食嘅出前一丁 我自己嘅口味係加1-2次水之後嘅濃度先煮麵 咁就啱啱好!🤍細手切牛肉($300) | Rating: 7.5/10老實講牛肉質素唔差 厚薄適中 唔韌牛味都幾重 油花分布都幾多 食落香口但呢個價就真係少貴 同不得不說刀工有啲一言難盡😅有好多嚿都冇切開到 好影響煮熟後嘅效果另外叫咗嘅火鍋配料就唔逐樣詳細講了質素都係正正常常咁 但比起牛肉 配料定價算好合理好處係可以雙拼 我哋得兩個人都可以食多幾款嘢除咗出前一丁盛惠$35/2😂但佢又係個must嚟🤍韮菜餃拼水魷($55) | Rating: 7/10🤍雞件拼牛柏葉($55) | Rating: 7/10熟食中心唔大 要搭枱同坐得少逼

講起港式沙嗲火鍋 即刻諗起一定係呢間同方榮記
揀咗呢間位於熟食中心內 感覺上好似比較小眾少少
但原來佢6點開 我6點鬆啲到 排緊2張枱
但2張講緊等咗一粒鐘 所以想食記住一開門就要到!!

🤍沙嗲湯底($60) | Rating: 9/10

熟食中心唔大 要搭枱同坐得少逼 有冷氣不過都會有啲熱
另外隔離有兩間泰國菜! 好多人會嗌佢哋嘅沙冰然後拎過嚟飲
味道普通同溶得好快 不過又開心過飲罐裝汽水😂
2023-09-27 835 views
去到九龍城嗰個想食沙嗲火鍋,一定只諗起方榮記,但其實喺九龍城街市上蓋去馬仔記沙嗲火鍋都做得好出色,花生湯底香味濃,手切牛肉好出色,入口即溶,其他菜式還可以雙拼,兩個人選擇多咗,如果想去食一定要早啲,開門開六點,但係六點已經座無虛席,所以呢度要留意啦
2023-09-26
Type of Meal
Dinner
  • 手切牛肉
2023-09-08 1094 views
馬仔四季火鍋 - #九龍城一間好想試好耐嘅沙嗲湯底火鍋店🫶🏻個沙嗲湯底好香濃 仲有陣陣花生香味… 煲左好耐都唔係好黐底.公仔麵,掛哂沙嗲湯底嘅精華不得了既! 同埋我欣賞個湯底唔係好咸 又唔會越食越咸 唔錯!喺配料方面!(我掛住食嘢,唔記得影其他相)老實 牛我唔覺得有啲咩特別 $300(細份)另外,佢嘅配料仲可以雙併!價錢又唔係好貴我哋嗌咗豬潤,鯇魚腩,脆皮腸同埋炸魚皮..我自己就覺得炸魚皮一般,但其他配料都唔錯欣賞!.*口味個個不同
馬仔四季火鍋 - #九龍城
一間好想試好耐嘅沙嗲湯底火鍋店🫶🏻
個沙嗲湯底好香濃 仲有陣陣花生香味… 煲左好耐都唔係好黐底
公仔麵,掛哂沙嗲湯底嘅精華

喺配料方面!(我掛住食嘢,唔記得影其他相)
老實 牛我唔覺得有啲咩特別 $300(細份)
另外,佢嘅配料仲可以雙併!
價錢又唔係好貴
我哋嗌咗豬潤,鯇魚腩,脆皮腸同埋炸魚皮..
我自己就覺得炸魚皮一般,但其他配料都唔錯

欣賞!
*口味個個不同

2023-08-30 973 views
整體評價非常高👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼上菜速度快🤭必食推介:手切肥牛$360 (份量多)韭菜餃🥟雞子脆肉鯇魚腩出前一丁👍🏼👍🏼👍🏼(最後必食)需要改善嘅嘢食:黑牛柏葉-咬唔開🤭炸魚皮-份量少同埋淋左雙拼唔洗加錢☺️兩個人打邊爐岩晒👍🏼回頭率已經係第二次啦吾洗加一👍🏼👍🏼👍🏼人均價錢大約$150#馬仔記#九龍城味道(4/5)環境(3/5)#九龍區_跟dada食玩
整體評價非常高👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
上菜速度快🤭
必食推介:
手切肥牛$360 (份量多)
韭菜餃🥟
雞子
脆肉鯇魚腩
出前一丁👍🏼👍🏼👍🏼(最後必食)

需要改善嘅嘢食:

環境(3/5)
#九龍區_跟dada食玩
2023-08-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 沙嗲湯底
  • 手切肥牛
2023-08-28 820 views
🔹沙嗲湯底邊爐 $60若果大家覺得係平時茶記沙嗲牛嘅味,咁你要失望了😫😓因為要用嚟打邊爐,佢唔可以整到太杰。而且佢本身唔夠花生味🥜唔太濃味🥹🔹肥牛🐮 (大份$360)唔係啲咩靚牛🐮刀功亦唔出色 但佢都冇偷懶,每塊都有厚度🤚🏻唔會好似食紙咁♕ 若果大家想食盡湯底🤌🏻建議揀啲索汁嘅‼️例如生菜、枝竹、芋絲依啲🥬✨♕ 食沙嗲牛一定要叫麵‼️‼️ $35一份🙌🏻一份兩個麵,記得同佢講一份出前一丁😂如果講一個,佢計你半份😂😂😂.♕ 想食要早啲到🥹🥹佢18點開鋪,我18點到已經要拎飛….仲要排第7…..不敢想像第一個入座嘅係幾點開始排….❇️ 溫馨提示 記得唔好著淺色衫🥼因爲到時食到讓子彈飛咁🚄成身沙嗲彈窿🕳️🫠.🛑佢衛生環境都差😰💢我哋見到有甲由仔同米奇🐁 仲要喺天花板爬🫠🫠.評分♡👅味道:7/10👀回頭率:5/10🤙🏻性價比:7/10

🔹沙嗲湯底邊爐 $60
若果大家覺得係平時茶記沙嗲牛嘅味,咁你要失望了😫😓
因為要用嚟打邊爐,佢唔可以整到太杰。
而且佢本身唔夠花生味🥜唔太濃味🥹

🔹肥牛🐮 (大份$360)
唔係啲咩靚牛🐮刀功亦唔出色
但佢都冇偷懶,每塊都有厚度🤚🏻唔會好似食紙咁

♕ 食沙嗲牛一定要叫麵‼️‼️ $35一份🙌🏻
一份兩個麵,記得同佢講一份出前一丁😂
如果講一個,佢計你半份😂😂😂
不敢想像第一個入座嘅係幾點開始排…
❇️ 溫馨提示
評分♡
👅味道:7/10
👀回頭率:5/10
🤙🏻性價比:7/10
2023-03-22 2193 views
今日終於去食咗呢個沙嗲湯底手切牛肉打邊爐,個湯好濃,好香,手切牛肉都真係唔錯嘅,另外叫左脆肉鯇魚腩,冇乜特別,鱔片超級好食,另外叫左西洋菜同埋茼蒿,再叫左貢丸同埋雲吞,重有炸魚皮,魚皮就唔係太脆,最慘就係等咗成個鐘頭先有位