2011-12-30 154 views
近年上九龍城熟食中心,也是拜會樂園,想起很久沒有吃過馬仔的水餃,在這個早上,便來一吃。以前同區還有"陳南記",其水餃做得很好,可惜結業了好幾年,在這區想吃一碗水餃,始終想到馬仔。皮滑,材料足,但蝦肉有點點霉,不夠新鮮,湯身鮮甜。當年賣$14一碗,現今百物騰貴,加多幾塊錢,人之常情。差點忘記馬仔的晚上,還有火鍋,在千禧年的春天,我記得我是來過,至於與甚麼人來,已經記不起了。

皮滑,材料足,但蝦肉有點點霉,不夠新鮮,湯身鮮甜。
當年賣$14一碗,現今百物騰貴,加多幾塊錢,人之常情。

2011-11-01 112 views
依間"馬仔"火鍋都想試下既~不過又未至於好期待要去~依日好在早去早有位唔駛坐搭檯位置~同埋最估唔到食店既用料咁靚~真係好喜出望外既感覺!!火鍋醬料既辣椒~唔夠可以問阿姐再攞..態度都好慷慨我地揀"沙嗲+蕃茄"湯底~火鍋用既銻煲細細個..好得意呢"沙嗲湯底"超正+超濃郁..味道好夠香(推介)火鍋料唔太多選擇~我地點個雙拼"鱔魚+脆鯇腩"份量好足~用料非常新鮮..脆鯇腩有魚鮮味"鱔魚"真係要激讚..魚味好濃~肉質嫩中有咬口魚皮層帶煙韌~但又有溶化甘味既感覺..正"牛肉(例牌)"(足夠一人份量)色澤好靚而且有雪花~好有牛油香..肉質好正好味雙拼"豬粉腸+雲吞"雲吞用熟蝦~雖然唔彈牙..但好有味又少豬肉"粉腸"好軟腍~入口甘香又夠粉"蓎萵"..新鮮脆嫩又夠濃菜味整體食物用料上乘~份量足而且好新鮮~服務都好好呢
火鍋醬料既辣椒~唔夠可以問阿姐再攞..態度都好慷慨
我地揀"沙嗲+蕃茄"湯底~火鍋用既銻煲細細個..好得意呢
"沙嗲湯底"超正+超濃郁..味道好夠香(推介)
火鍋料唔太多選擇~我地點個雙拼"鱔魚+脆鯇腩"
份量好足~用料非常新鮮..脆鯇腩有魚鮮味
"鱔魚"真係要激讚..魚味好濃~肉質嫩中有咬口
魚皮層帶煙韌~但又有溶化甘味既感覺..正
"牛肉(例牌)"(足夠一人份量)
色澤好靚而且有雪花~好有牛油香..肉質好正好味
雙拼"豬粉腸+雲吞"
雲吞用熟蝦~雖然唔彈牙..但好有味又少豬肉
"粉腸"好軟腍~入口甘香又夠粉
"蓎萵"..新鮮脆嫩又夠濃菜味
整體食物用料上乘~份量足而且好新鮮~服務都好好呢
2011-10-15
2011-10-06 88 views
前一天晚上才吃過火鍋,今天又再吃,鬆弛跟我對火鍋真是百吃不厭。九龍城很多火鍋店我們都試過,有名的、貴價的、少人去的去過,有一家在wish list裡但一直被埋在谷底的,突然就在這晚「叮」一聲自己彈出來。晚上的九龍城街市只有兩家熟食檔,一家是賣泰國菜,另一家就是吃火鍋,午市的時候會賣粉麵。天氣雖然漸漸轉涼,不過來吃火鍋的人不算多。這裡的桌椅是兩家共用的,所以坐下的時候阿姐也提醒可以點泰菜那邊的食物。聽說這裡的沙嗲湯底不錯,所以雙併了一個蕃茄湯底,反正鴛鴦鍋不用加錢。火鍋配料選擇不多,不過相同價錢的可以雙併,不另收費,既然如此,當然要大併特併。點了一碟小的手切牛($120)、鵝腸併鯇魚腩($65)、韮菜餃併魚餃($35)和一籃生菜($20)。其實菜我也想雙併的,不過只有生菜和唐萵,而我是不吃唐萵的。火鍋用的銻煲很新淨,閃閃光亮的好像新的一樣,這種煲很少見,聽說傳熱比較快。沙嗲湯底單看賣相己經覺得相當濃郁,差不多有方榮記的水準,而且就算後來加了一次水仍然不覺得淡。蕃茄湯那邊就沒什麼特別,蕃茄一看就知道是便宜貨色,是一直煲到火鍋吃完也不會爛的品種。本來鬆弛看到牛肉大和小只相差$30,覺得叫個大

本來鬆弛看到牛肉大和小只相差$30,覺得叫個大的比較抵,不過當阿姐指著鄰桌兩個年輕男子吃著的也是小size,最後還是叫了碟小的。份量其實也不少,牛肉顏色鮮艷,油脂分佈平均,肉質嫰滑之餘牛味亦相當濃郁。
生菜又新鮮又甜,在街市開檔想要拿新鮮蔬菜實在沒有難度。
一開始是想叫水餃和雲吞的,不過都沽清了,所以要了韮菜餃和魚餃。韮菜餃一般,皮有點厚,裡面的餡料又不太夠味;魚餃不錯,餃皮彈牙。
鵝腸有膏,很肥,淥一淥之後,油脂豐腴,爽口彈牙,不過我實在不能吃太多。鯇魚腩 很新鮮,而且非常爽脆,我平常比較少吃的也忍不住吃了三件。可能點了鵝腸的關係,我們都飽到不行,雖然$65一碟好像有點貴,但雙併之後鯇魚腩有6件,鵝腸堆起來一點也不欺場。

能在九龍城火鍋戰場站得住腳,當然是因為熟食市場租金便宜,所以食物定價又可以比街舖便宜一點。兩個人埋單$280多,十分抵吃。雖然火鍋料選擇不多但至少中規中矩,鵝腸和鯇魚腩更加是超水準,想平平地在九龍城吃一頓簡簡單單的火鍋,這裡絕對是首選。

p.s. 阿姐看到我在拍照,跟我說寫評語也不要給太高分,因為太多人來會應接不暇,哈哈哈哈~~
2011-03-24 63 views
打邊爐材料選擇唔多,但最好係可以雙拚同價,可以食多幾款野。牛肉:牛味香又肉嫩。墨魚丸:雖然唔算彈牙但墨魚味鮮甜。鯇魚腩:魚腩厚身肉滑新鮮,唔腥又唔多骨。水餃:餡料豐富又爽口,好新鮮。鯪魚肉:一般般,無咩特別。環境雖然唔靚,但有著大排檔無拘束既感覺,而且店員姐姐好nice,令人食得好暢快。
打邊爐材料選擇唔多,但最好係可以雙拚同價,可以食多幾款野。
牛肉:牛味香又肉嫩。
墨魚丸:雖然唔算彈牙但墨魚味鮮甜。
鯇魚腩:魚腩厚身肉滑新鮮,唔腥又唔多骨。
水餃:餡料豐富又爽口,好新鮮。
鯪魚肉:一般般,無咩特別。
唐茼
墨魚丸 & 鯇魚腩
牛肉 ($120)
鯪魚肉 & 水餃 ($30)
沙爹湯底
唐茼
墨魚丸 & 鯇魚腩
牛肉 ($120)
鯪魚肉 & 水餃 ($30)
沙爹湯底
2010-11-27 45 views
想打邊爐我每次都去東榮,不過今次老婆話之前同同事黎食過話幾好,於是我地兩個又黎試下。老婆放工近拿位先,其實原來係可以訂位。兩個人叫左個沙嗲湯底,個鍋原來用銻煲幾得意,跟住叫左肥牛、牛拍業、鵝腸、魚卜拼粉腸、雞件水餃同烏冬。食物每樣都ok幾新鮮,牛肉味濃唔奀、雞件亦唔差,聽講係好多人叫既,其餘一般。雖然係街市樓上但坐得唔迫,樓底高又唔嘈,埋單三舊幾,唔算貴但亦唔係話好平,食材質素當然唔及東榮,但相對價錢又平過佢,都算幾抵。

銻煲好少見
2010-11-03
銻煲好少見
  • 肥牛
2010-08-26 60 views
私之女人愛來樂園吃其碟頭飯,實情小弟覺得自己煑得比樂園更好,所以樂園實在不是小弟的那杯茶.最近又有機會重臨樂園,看到煮出來的東西,實在有點不敢恭維,之前都仲有間德記可以叫吓,但佢又冇再做,唔....試吓馬仔啦,唻咗咁多次都冇試過.睇吓個menu,價錢唔貴,但先叫一碗水餃麵試吓先.....送到嚟先比錢.嗰size就咁上下啦,味道,好老實,只能夠話係冇驚喜.佢唔會好似出面大一大隻蝦咁比你(如果你係喜歡大蝦既話),但我食廣東水餃其實係更著重佢啲其他配料,木耳和荀係可以令一隻水餃有畫龍點睛既感覺.所以,冇蝦?唔緊要,最緊要有適當份量既木耳同荀.好可惜,佢做得唔足,而整個水餃既味道亦可以話係偏淡.麵就普通啦,冇乜好講.食完一個麵,當然唔夠啦,好,試試佢既牛腩麵,走湯.好老實講,一間麵檔,啲乜丸物丸都係交嚟多.要試就要試佢地啲雲吞,水餃,牛腩,豬手.走湯係因為想試吓原汁牛腩既味道.送到嚟,再送上十六個大洋. 一試....唔....其實可能係個廚師比較鍾意淡味既食物.唔係話唔好,佢用既牛腩係有牛肉味,唔係雪到死實實嗰種,但我只可以講我比較喜歡濃味多啲,而呢度就比較淡啲口味.雖然佢唔係好出色(成日都以

睇吓個menu,價錢唔貴,但先叫一碗水餃麵試吓先.....

雖然佢唔係好出色(成日都以為呢啲地方會有啲隱世食店),但係我心目中,佢都係好過樂園既.所以,我都應該會再返嚟....
水餃
2010-05-10 73 views
這夜與老友在九龍區搵食,佢話有次上九龍城街市買泰菜見對面打邊爐食材不錯,就同佢來一試﹗地點在九龍城街市三樓熟食中心,應有不少朋友食過對面的一檔泰國野,我記得也有介紹過﹗店名叫馬仔,聽說之前是在熟食中心做粉麵的,之後再做埋火鍋﹗呢期開始熱,一來即時來支藍妹先﹗唔貴喎﹗$20﹗這間馬仔全部啤酒都係廿蚊支,心水清的都知全場叫藍妹啦﹗見檔野門口都係話自己用特色 "銻煲" ,有幾特色大家一睇就知,就係不規則歪歪曲曲的﹗其實用銻煲有幾好我就真係唔多知,只知方榮記都係用緊呢隻煲打邊爐﹗要了鴛鴦湯底,三十蚊吧﹗炸魚皮大大碟,又係$30﹗打邊爐必吃,既快脆又香脆﹗呢度就在街市當然用番街市貨了吧﹗所有食物價錢也不貴,黑柏葉又係三十蚊碟﹗那種韌韌的口感我很鍾意﹗食物大路﹗無話咩特色野,鍾意吃咩就叫咩﹗魚皮餃拼魚片頭夠哂大隻抵食﹗想講魚片頭雖不是即炸貨,不過魚味相當香濃﹗手切牛百二蚊,好鬼大碟,差0的食唔哂﹗手切貨,件件厚切起雙飛,肉質同油脂分佈平均,豐腴香甜﹗輕灼入口,看不出的鬆軟,有少少渣不過肉味很濃,我同老友都話正﹗新鮮很不錯呢﹗手切牛值得推介﹗飲啤酒我同友人都係鍾意飲兩溝,這是男人的世界﹗黑啤溝藍妹是

店名叫馬仔,聽說之前是在熟食中心做粉麵的,之後再做埋火鍋

呢期開始熱,一來即時來支藍妹先﹗唔貴喎﹗$20﹗
這間馬仔全部啤酒都係廿蚊支,心水清的都知全場叫藍妹啦﹗

要了鴛鴦湯底,三十蚊吧﹗

炸魚皮大大碟,又係$30﹗打邊爐必吃,既快脆又香脆﹗

呢度就在街市當然用番街市貨了吧﹗
所有食物價錢也不貴,黑柏葉又係三十蚊碟﹗
那種韌韌的口感我很鍾意﹗

食物大路﹗無話咩特色野,鍾意吃咩就叫咩﹗

魚皮餃拼魚片頭夠哂大隻抵食﹗
想講魚片頭雖不是即炸貨,不過魚味相當香濃﹗

手切牛百二蚊,好鬼大碟,差0的食唔哂﹗
手切貨,件件厚切起雙飛,肉質同油脂分佈平均,豐腴香甜﹗
手切牛值得推介﹗

飲啤酒我同友人都係鍾意飲兩溝,這是男人的世界﹗
黑啤溝藍妹是最佳配搭,溝其他啤酒總覺味道爭少少﹗

就係咁飲下食下一陣就兩三個鐘喇﹗
湯底、食材三十蚊大大碟不要寄望有超特別表現,整體味道也合格有餘,手切牛就肉味濃郁必試﹗
飲左成三四支啤酒埋單兩位$300,不貴,街市格局好岩我呢0的麻甩佬,大大聲講野都無人話無禮貌﹗
不是什麼推介,只是吃過同大家介紹下,有興趣也可一試呢﹗
馬仔火鍋便宜
啤酒不及兩溝好
男人的世界,寫意
  • 手切肥牛
2010-04-16 67 views
吃過樂園,順道也繼續掃場,目標是馬仔,聽說此處的麵及水餃都很不錯,另在餐牌內見到有豬手,也很久沒有吃過,一於又點來吃一吃,另也想試此處的牛腩,所以最後點了一個豬手撈麵及一個水餃牛腩湯河,務求點兩碗粉麵,就可試到最多的東西。等了不久就有得吃了,先來的是豬手撈,另跟來一碗湯,那碗湯喝起來有點雲吞麵湯的味道,但就調得過鹹了,大地魚的香味也不太強,個人認為何洪記的要好得多了,然後也將視線轉移到豬手麵,未咬豬手,就已經見到豬手上竟有豬毛,不是只有零星的數條,而是非常之多,見狀噁心,而且其豬皮也不可說是炆得很軟腍,吃起來南乳味又一點也不足,真的勉強只可以說是不難吃。吃一口麵又如何,麵下了點醬油,但吃起來的味道就完全被麵的鹼水味所掩蓋,不要說笑,鹼水味真的很重,真的很久沒有吃過咁重鹼水味的麵了,真的是一種令人難受的感覺。接下來談另外的水餃牛腩湯河,什麼也不用說,先喝一口湯,湯底帶了點腩汁,但喝起來只有一丁點滷水腩汁的味道,可幸河粉厚薄適中,吃起來不油膩又非常滑溜,不錯,至少比剛才的麵好得多了。至於配料方面又如何,水餃的皮非常之滑溜,而且也很薄,水餃內有豬肉有荀有蝦,蝦肉尚算爽口,但豬肉及荀的口感有點

至於配料方面又如何,水餃的皮非常之滑溜,而且也很薄,水餃內有豬肉有荀有蝦,蝦肉尚算爽口,但豬肉及荀的口感有點霉化的感覺,吃起來很不是味兒,吃畢覺得非常奇怪,為個此處馳名的水餃是這麼不濟,比我印象中新釗記的更差;牛腩大部份都是碎腩,牛肉的吃感不太有個性,而看其着色是滷水腩的作法,很可惜的是吃起來又不太有滷水的味道,是早市第一碗粉之故嗎?所以給了隔夜的貨色?

吃畢真的非常失望,所以要我再來吃碗粉,我想也挺難了,因為九龍城咁多美食,去吃別家更好的又有何難。
在馬仔吃的早市第一碗粉
價錢是相宜的
水餃牛腩湯河湯底腩汁味很薄,牛腩大部份都是碎腩
可幸河粉厚薄適中,吃起來不油膩又非常滑溜
水餃的蝦肉爽口,但豬肉及荀有點霉化
豬手上竟有非常多的豬毛,且麵的鹼水味超強
2010-03-27
$19 (Breakfast)
在馬仔吃的早市第一碗粉
價錢是相宜的
2009-09-26 26 views
有人推介我馬仔打邊爐勁得, 我和老公立即去試下, 先讚下服務好好, 真是估不到的, 再說食物如肥牛$120呢個價錢算幾好食, 炸魚皮夠脆, 丸一般, 鵝腸不夠肥, 水餃自己做算吾錯了,大致上水準OK, 但地方啱些三五男子多些!
2009-09-25
2009-07-07 52 views
星期天,例行到龍城街市買菜做飯。剛啱到了吃午飯時候,跟太太走上三樓,到馬仔那裏吃碗麵....週日文叔是不開爐的,檔位就讓給馬仔做些簡單的奶茶三文治及餐蛋麵,好讓那些專程走來捧樂園場的,不至於空着肚子走吧當然,兩者的水準自然是有一段距離的。要吃,還是平日來吧....作為老顧客,吃的當然是馬仔最耍家的粉麵。貪心一點,叫了碟牛根水餃雙併撈。份量好像比從前的少,不打緊,好吃便是。先呷一口湯,沒有很濃的大地魚及蝦殼香,只有些微辣,感覺怪怪的。蠔油沒有下得過份的多,麵本身全靠腩汁調味,吾之大欲也可是先嘗牛根,色澤是夠了,淰亦是夠淰了,但可是一點味道也沒有心有不甘,喝了一口水後再來一件吃吃,是依然故我的淡味不吃一輪,怎麼水準下降得如此厲害 ?水餃看上去包得漲卜卜的,帶動了食慾。吃一口,木耳絲及筍絲下得不多,蝦亦不算鮮,是極普通的貨色。跟劉森記的,可謂相差十萬八千里遠....連麵條也吃出鹼味來。吃至尾段,實在忍不住,吐了出來....究竟發生了甚麼事 ?臨行前,看到"三劍俠"之一的德記連招牌也沒有了是否亦已解甲歸田 ? 若是如此,以往先到樂園叫碗沙爹牛米後再到德記來碟腸粉的情境,一切俱往矣.....回憶

。蠔油沒有下得過份的多,麵本身全靠腩汁調味,吾之大欲也
心有不甘,喝了一口水後再來一件吃吃,是依然故我的淡味
不吃一輪,怎麼水準下降得如此厲害 ?

連麵條也吃出鹼味來。吃至尾段,實在忍不住,吐了出來
....

究竟發生了甚麼事 ?

臨行前,看到"三劍俠"之一的德記連招牌也沒有了
.....

回憶,總是美好的....
$25 (Lunch)
2009-06-16 29 views
今次飯局由朋友發起,地點是九龍城市政大廈的馬仔粉麵。大伙兒特意約到粉麵檔?究竟有甚麼特別?位於這個市政大廈三樓的熟食檔,共有三個店鋪,一是奶茶檔,晚上已收爐;另一個則是泰國菜;而我們今次選的是這個粉麵檔,而到了晚上卻會搖身一變成了火鍋店。先說環境,就是大牌檔格局,燈光昏黃,桌椅簡陋,人多時有「搭檯」現象。不過今次我們一行十二人,坐滿由三張摺檯搭成的大檯。另外,由於是密閉式設計,人多時份外嘈雜。食物方便,這裡有一般火鍋店俱有的款式,湯底則是清湯沙爹或是皮蛋芫茜之流。大伙兒飯局有個好處,就是可隨意點菜,不會有不合口味、吃剩等問題。我們叫了很多食物,在此略作介紹:生蠔:簡簡單單,新鮮肥美。 手切肥牛:火鍋必吃,但質素中規中矩,不算非常突出。 脆肉鯇:首選推介,十分新鮮,連平日不甚吃魚的朋友也讚口不絕。 鮮魚片:與脆肉鯇一樣新鮮好味。 豬皮:夠爽,有「咬口」,不會霉霉爛爛。 鵝腸:夠乾淨,無異味,亦夠彈牙。 丸類:普通貨色,不過不失。 蔬菜:份量不多,尚算新鮮。 其他食物也是一般火鍋店貨色,可以接受哩。論及價錢,以大牌檔而言,這裡不算太實惠,食物平均也要二十多元一碟,如選擇生蠔肥牛等更貴。如去

我們叫了很多食物,在此略作介紹:

生蠔:簡簡單單,新鮮肥美。

手切肥牛:火鍋必吃,但質素中規中矩,不算非常突出。

鮮魚片:與脆肉鯇一樣新鮮好味。

豬皮:夠爽,有「咬口」,不會霉霉爛爛。

鵝腸:夠乾淨,無異味,亦夠彈牙。

丸類:普通貨色,不過不失。

蔬菜:份量不多,尚算新鮮。

其他食物也是一般火鍋店貨色,可以接受哩。

論及價錢,以大牌檔而言,這裡不算太實惠,食物平均也要二十多元一碟,如選擇生蠔肥牛等更貴。如去嫌了一般酒樓火鍋店想轉轉環境,也可一試。

肥蠔
2009-03-20
肥蠔
  • 脆肉鯇,鮮魚片
2008-12-02 30 views
又再次吃粉麵作午餐。身在龍城,能試過的都已試了。是日來一個"翻兜",到馬仔裏吃一碗河粉....這裏的水餃一向包得大大隻,筍絲及冬菇絲齊備,但就是欠了木耳絲,總覺還差了一些東西似的;蝦挺新鮮爽口,也很夠份量。可惜只得兩只,不太夠喉....豬手是明符其實的"手",並沒有甚麼腳的部位滲入其中。皮挺爽,很有咬口,肉也挺入味的。吃豬手的最大樂趣就是可以邊吃邊啃骨。兩大件豬手,真的啃得不亦樂乎....一大碗河粉,吃得飽飽的,朕滿足矣.....

....

一大碗河粉,吃得飽飽的,朕滿足矣.....
2008-10-29 39 views
在龍城街市上的馬仔,其水餃做得很好,一直是我心頭好,除早年曾在晚市打過邊爐外,馬仔的粉麵來講,真係獨孤一味吃水餃,其他的未試過.早上來除了同樂園文叔打個招呼,例牌凍奶茶,雪菜米之外,今次就刺激少少,用牛腩撈作早餐,而且更要求:{落重豬油!}晨早流流就那麼高潮.因為小弟的作息時間,同正常人有點相反.早餐的份量,隨時比我晚上吃的更為豐富.小弟已不止一次說,吃撈麵不下豬油,實在太不像話.現今很多舊式麵店也會有豬油供應,但礙於現代人怕死,所以也不敢大大聲.我每次吃撈麵,一向奉行多油政策,趁現今仍視膽固醇無物,盡情地吃.牛腩是柱候系,味道不及漢發或長發,嫌有點淡,沒有前兩者做得香濃.本身牛腩炆得算稔熟.蛋麵條爽口有彈性,鹼水味不重,馬仔的豬油同牛腩一樣,不夠香.最香的,是另上的大地魚湯.味香得撲鼻.今次之後,下次都係吃回水餃.

今次之後,下次都係吃回水餃.
2008-08-14 20 views
淨水餃一碗四大粒,粒粒豐滿扎實,蝦肉新鮮,木耳筍絲爽口,水餃皮又薄又滑,咬起來好有口感層次感。清湯中還有生菜數片,吃起來更覺清新,確實不錯。龍城市政還剩泰菜未試,就留作再來的原因罷。

龍城市政還剩泰菜未試,就留作再來的原因罷。

2008-07-27 32 views
人在龍城,在某間專賣日本水果的店子買野,近lunch hour就來街市吃個麵知道馬仔的凍milk tea好得,專程來一試,一坐下就要一份腿蛋麵,再多一杯凍奶茶出前一丁的出品,忘了點炒蛋,還好味道不錯,麵不稔,夠咬口;凍奶茶,茶味足,但不失奶味,非常香濃,真係夠得 十一蚊一杯的凍奶茶,的確有抵飲既地方雖然服務不叫非常好,但亦稱職,感覺唔錯

十一蚊一杯的凍奶茶,的確有抵飲既地方

雖然服務不叫非常好,但亦稱職,感覺唔錯
$29 (Lunch)